Συν-δημιουργώντας αξία για το οικοσύστημα της ογκολογίας

Roche230228

Η συνεργασία είναι «κλειδί» για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην παροχή φροντίδας στους ασθενείς με καρκίνο

Επιτακτικής σημασίας αναδεικνύεται η ενίσχυση του ρόλου του παθολόγου ογκολόγου στο «ταξίδι» των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα, σε μια περίοδο κατά την οποία ο χώρος της υγείας μετασχηματίζεται διεθνώς, με κινητήριο δύναμη τις επαναστατικές εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης και της ψηφιακής τεχνολογίας. Η προαγωγή της συναντίληψης, κυρίως μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας, αλλά και η αξιοποίηση νέων ψηφιακών εργαλείων και λύσεων, αποτελούν βασικά οχήματα, ώστε το οικοσύστημα της ογκολογίας να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες και προσδοκίες των ασθενών.

Αυτά ήταν τα κύρια συμπεράσματα που αναδείχθηκαν από τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με τίτλο «Συν-δημιουργώντας αξία για το οικοσύστημα της ογκολογίας», που διοργανώθηκεαπό τη Roche Hellas, με την πολύτιμη συμβολή της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και τη συνδρομή συμμετεχόντων εγνωσμένης αξίας.

Στην εκδήλωση, εκπρόσωποι των παθολόγων-ογκολόγων, της Πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, και της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas, συμμετείχαν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο γύρω από τις εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης και της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και τις δυνατότητες, αλλά και τις προκλήσεις που αυτές παρουσιάζουν για τους ασθενείς, τους επαγγελματίες υγείας και το ευρύτερο οικοσύστημα υγείας.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, η Ζένια Σαριδάκη, Παθολόγος Ογκολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο της ΕΟΠΕ, αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο της στην εκπαίδευση των νέων ογκολόγων. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΟΠΕ είναι δίπλα στον ογκολογικό ασθενή, αφουγκραζόμενη τις εξελίξεις και τις σύγχρονες ανάγκες του, οι οποίες οδηγούν στην αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των φορέων, ώστε να αντιμετωπίζεται ολιστικά ο χρήστης υπηρεσιών υγείας. Τέλος, αναφέρθηκε στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας των ασθενών και στη σημασία του για την κλινική ογκολογία, καθώς αποτελεί ένα εργαλείο που προάγει την καλύτερη διαχείριση θεραπειών, την ταξινόμηση και σταδιοποίηση της νόσου, ενώ ανέδειξε το γεγονός ότι στην ολοκληρωμένη εφαρμογή του θα υπάρχει διαλειτουργικότητα, παρέχοντας τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας.

Παρών στην ημερίδα ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός όλων των εμπλεκομένων είναι να δημιουργήσουν από κοινού αξία για τους ασθενείς, για το σύστημα υγείας και για την ελληνική κοινωνία, και αναφέρθηκε στην προώθηση από την πλευρά του Υπουργείου ενός ολοκληρωμένου συστήματος φροντίδας ογκολογικών ασθενών. «Έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες της η Επιστημονική Ομάδα για το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου, ενώ παράλληλα δρομολογείται η εκπαίδευση και πιστοποίηση καταχωρητών που θα υποστηρίξουν τα ψηφιακά συστήματα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμετέχουμε στο EU Beating Cancer Plan και στην πρωτοβουλία για το European Health Data Space, καθώς η χρήση και αξιοποίηση των δεδομένων στον τομέα του καρκίνου είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος, υπενθυμίζοντας και την επικείμενη έναρξη του προγράμματος Νοσοκομείο στο Σπίτι, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το πρότυπο πρόγραμμα κατ’ οίκον χορήγησης θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς «ΟΙΚΟΘΕΝ», με πρωτοβουλία του Γενικού-Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αθηνών «Άγιος Σάββας».

Στο θέμα της ανάγκης προτεραιοποίησης της προληπτικής ιατρικής εστίασε κατά την τοποθέτησή της η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, λέγοντας ότι «Η χώρα μας για πολλά χρόνια υπήρξε εξαιρετικά αδύναμη – έως και απούσα θα έλεγε κανείς – από τον ευρωπαϊκό χάρτη των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου. Πλέον, αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και μπαίνουμε σταδιακά σε μια εποχή κατά την οποία υλοποιείται η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στη χώρα μας, εδώ και 40 χρόνια, στο πεδίο της πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων. Συνεργαζόμαστε ήδη με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας για την κατάρτιση του καταλόγου Δεικτών Ποιότητας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, προκειμένου να περάσουμε στην επόμενη ημέρα της πρόληψης και αντιμετώπισης, αρχικά του καρκίνου του μαστού».

Η Νίκη Τσούμα, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) αναφέρθηκε εκτενέστερα στο θέμα της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας μέσω του προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης της περίθαλψης ογκολογικών ασθενών, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις βασικές παρεμβάσεις: α) το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων, το οποίο θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο καταγραφής όλων των ασθενών με συμπαγή και αιματολογικά νεοπλασματικά νοσήματα, β) Το Ογκολογικό Πληροφοριακό Σύστημα για 12 Νοσοκομεία που περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση ενός ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος για την υποστήριξη των ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών και γ) τις εφαρμογές υποστήριξης ασθενών, με στόχο τη συνεχή υποστήριξή τους, την αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας και τελικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

Ο Γιώργος Κουρέπης, Principal στην εταιρεία Deloitte παρουσίασε μία ανάλυση σχετικά με τις τάσεις του κλάδου της Υγείας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανάλυσης, το περιβάλλον στη χώρα μας διαμορφώνεται γύρω από τις απαιτήσεις του νέου «χρήστη υπηρεσιών υγείας», του πολίτη/ασθενή, που αναμένει πλέον αναβαθμισμένες εμπειρίες με βασικά χαρακτηριστικά την προσωποποίηση, την άνεση, την ταχύτητα και την αμεσότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Σημειώθηκε επίσης, πώς η εξωνοσοκομειακή φροντίδα αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως ο επικρατέστερος τρόπος παροχής υπηρεσιών υγείας, με την ψηφιακή και απομακρυσμένη φροντίδα να εξασφαλίζει αυξημένη πρόσβαση στον πληθυσμό. Το νέο μοντέλο υγείας θα βασίζεται στην ψηφιοποίηση και τη συνδεσιμότητα, υιοθετώντας μια ολιστική αντίληψη της υγείας με επίκεντρο τις ανάγκες του ανθρώπου. Τονίστηκε, τέλος, ότι ο συνδυασμός των δεδομένων που θα συλλέγονται μέσω του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, αλλά και από άλλες (διασυνδεδεμένες) πηγές, θα προσφέρουν μια καλύτερη βάση για τη λήψη κλινικών αποφάσεων, αποτελώντας ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο στη διάθεση των επαγγελματιών υγείας.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τόνισε ότι υπάρχουν δύο βασικές έννοιες που διέπουν τη φροντίδα υγείας: η αβεβαιότητα και η πληροφορία. «Η αβεβαιότητα διέπει όλους μας – πρωτίστως τον πάσχοντα, αλλά και τον θεράποντα – και τα συστήματα υγείας είναι οργανωμένα ακριβώς με στόχο τη διαχείριση της αβεβαιότητας.Οι πληροφορίες για την υγεία και τη χρήση υπηρεσιών είναι πλέον πολύ σύνθετες και απαιτούν “μετάφραση” από έναν ειδικό. Σήμερα αλληλεπιδρούμε με ασθενείς οι οποίοι δεν είναι πια ίδιοι: έχουν περισσότερες δυνατότητες εκπαίδευσης, γνώσεις για τη νόσο και δυνατότητες συμμετοχής στις ρυθμιστικές διαδικασίες του συστήματος. Την ίδια στιγμή παρατηρείται ότι τα στοιχεία της αξίας της παρεχόμενης φροντίδας εκλαμβάνονται διαφορετικά από τους ασθενείς και τους ιατρούς τους, γεγονός που καθιστά τις πρακτικές συναντίληψης και από κοινού λήψης της απόφασης στη φροντίδα κάτι περισσότερο από απαραίτητες για το μέλλον».

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικής Μονάδος «Βιοκλινική» Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι «θα πρέπει να αντιληφθούμε το ρόλο του ογκολόγου σε συνάρτηση με τον χρήστη υγείας. Θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε οι άνθρωποι να παραμένουν υγιείς και όχι ασθενείς εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή που προτάσσει τον προληπτικό έλεγχο.  Είναι, επίσης, απαραίτητο η διάγνωσηνα συμπεριλαμβάνει όλες τις επιμέρους παραμέτρους –  από τις απεικονιστικές μεθόδους μέχρι το μοριακό έλεγχο – και ο ασθενής να λαμβάνει την κατάλληλη καθοδήγηση και σωστή κατεύθυνση. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται  συνεργασία με πολλές πρωτοβάθμιες δομές και δίκτυα και όλο το εύρος των επιστημόνων και ειδικοτήτων του οικοσυστήματος, όπως για παράδειγμα οι νοσηλευτές». Κλείνοντας ο κ. Μπουκοβίνας επισήμανε ότι «για να μπορέσουμε να πετύχουμε ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, δεν θα πρέπει πια να συζητάμε το πόσα ξοδεύουμε για την υγεία, αλλά η συζήτηση να εστιάσει στο τι αποτελεί πραγματική επένδυση.Να εξετάσουμε δηλαδή πόσο μπορεί να ενισχυθεί το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν επενδύοντας στην υγεία».

Ο  Μιχάλης Νικολάου, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιμελητής A’ της Α’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας» και Ειδικός Γραμματέας της ΕΟΠΕ, σχολιάζοντας πώς μπορούν να γίνουν πράξεις κάποιες μεγάλες ιδέες, επεσήμανε ότι πολλές φορές οι σημαντικές θετικές εξελίξεις έρχονται μετά από κάποιο άσχημο γεγονός. «Ζούμε σε ένα κόσμο που αλλάζεικαι πάντα άλλαζε, απλά εμείς δεν θέλαμε να το αντιληφθούμε.Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα διδάγματα της πανδημίας COVID και να συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε τα οφέλη και τις ευκαιρίες που πηγάζουν από την ψηφιοποίηση. Αξίζει να πειραματιστούμε, να δείξουμε συνέπεια και αφοσίωση και να μη δειλιάζουμε σε ό,τι νέο κρύβει το μέλλον. Οι άνθρωποι πλέον – δεδομένου ότι ζουν περισσότερο και πολλές άλλες νόσοι ήδη θεραπεύονται αποτελεσματικά – νομοτελειακά θα εκτεθούν στον καρκίνο, που είναι μια νόσος ηλικιοεξαρτώμενη. Συνεπώς, πρέπει ως Πολιτεία να δημιουργήσουμε τις υποδομές και τις κατάλληλες συνθήκες που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του ογκολογικού ασθενή και του συστήματος υγείας τώρα και στο μέλλον, μια φιλοσοφία στην οποία βασίζεται και το πρόγραμμα “ΟΙΚΟΘΕΝ”, το πρότυπο πρόγραμμα κατ’ οίκον χορήγησης θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς που εμπνευστήκαμε στο νοσοκομείο μας και συν-δημιουργήσαμε με την Roche Hellas».

Τη δέσμευση της Roche Hellas απέναντι στους ασθενείς στην Ελλάδα, μετέφερε η Αγγελική Αγγέλη, Chief Portfolio Value Officer της Roche Hellas, τονίζοντας ότι η εταιρεία φιλοδοξεί να συμβάλλει ενεργά σε έναν ευρύ διάλογο για το μετασχηματισμό που συντελείται στο χώρο της υγείας και για το πώς όλοι οι εμπλεκόμενοι στο οικοσύστημα υγείαςμπορούν να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους και να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες. «Τα τελευταία χρόνια, ο χώρος της υγείας μετασχηματίζεται διεθνώς, δημιουργώντας ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Ειδικότερα για την ογκολογία, θα πρέπει να προαχθεί η ολιστική διαχείριση της νόσου και είναι πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα να καταρτίσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο. Εξίσου σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε την έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, αλλά και τον εξορθολογισμό των οικονομικών της υγείας, που αποτελεί τη βάση για ένα βιώσιμο σύστημα να εξασφαλίσουμε μακροπρόθεσμες λύσεις», συμπλήρωσε.

Η κα. Αγγέλη, τέλος, περιέγραψε το πλαίσιο των πρωτοβουλιών της εταιρείας Roche Hellas που εστιάζουν στον ογκολογικό ασθενή, τονίζοντας ότι «στη Roche θέλουμενα συνδιαμορφώσουμε περισσότερες λύσεις που προσδίδουν αξία στην ολιστική διαχείριση του ογκολογικού ασθενή στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε όμως να πετύχουμε το στόχο αυτό χωρίς συνεργασία και συνένωση δυνάμεων όλων των εταίρων του συστήματος υγείας. Ως φαρμακευτική εταιρεία στεκόμαστε δίπλα τους για να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες του ογκολογικού οικοσυστήματος και να συμβάλουμε από πλευράς μας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους ασθενείς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

«Συνεχιζόμενες ελλείψεις φαρμάκων . Ποια είναι η λύση σε αυτό το επιδεινούμενο πρόβλημα ;»

PFS_logo

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

«Συνεχιζόμενες ελλείψεις φαρμάκων .

Ποια είναι η λύση σε αυτό το επιδεινούμενο πρόβλημα ;»

ΟΜΙΛΗΤΕΣ : ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ , ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Απ.Βαλτάς : Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, για να συζητήσουμε μαζί ένα θέμα που πραγματικά είναι ένα κορυφαίο πρόβλημα στο χώρο της Υγείας και που δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες διαρκώς επιδεινώνεται και αφορά τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων και ελλείψεις σε φάρμακα χρόνιων παθήσεων.

Όπως γνωρίζετε επανειλημμένα ο ΠΦΣ έχει αναδείξει το θέμα των ελλείψεων. Ο λόγος είναι ένας, ότι είμαστε η χώρα με τις φθηνότερες τιμές φαρμάκων σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ. Ελλειπτικά φάρμακα υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Ανάλογα με την ζήτηση που υπάρχει στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τους τιμοκαταλόγους που κυκλοφορούν και αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για «επιχειρηματικότητα», διαμορφώνονται και οι ελλείψεις στην χώρα μας.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τις τιμές σε ελλειπτικά φάρμακα στην Ελλάδα και στην Γερμάνια αντίστοιχα :

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

330,51

113,63

ΒΡΟΓΧΟΔΙΑΣΤΑΛΤΙΚΟ

52,01

32,21

ΒΡΟΓΧΟΔΙΑΣΤΑΛΤΙΚΟ

15,55

2,20

ΑΝΤΙΕΠΙΛΗΠΤΙΚΟ

123,70 (100Tb)

31,14 (2×50 Tb)

ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑ

103,97

41,88

ΚΟΡΤΙΖΟΝΟΥΧΟ ΚΟΛΛΥΡΙΟ

18,10

3,47

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

68,97

24,32

ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ

18,31

4,40

Οι φορείς που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι: οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία μέχρι το φάρμακο να φτάσει στον ασθενή.

Επίσης εμπλέκεται και ο ελεγκτικός φορέας ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

  1. Φαρμακευτικές Εταιρίες :

  • Κάποιες δεν αναπροσαρμόζουν τις ποσότητες των φαρμάκων τις οποίες διαθέτουν στην αγορά από χρονιά σε χρονιά, όχι μόνο κατά 20% ως οφείλουν, αλλά υπάρχουν μαρτυρίες από φαρμακαποθήκες ότι υπάρχουν εταιρείες που μειώνουν περαιτέρω τις ποσότητες που εισάγουν και διανέμουν για συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα.

  • Ακόμη δεν γνωστοποιούν στον ΕΟΦ σε πραγματικό χρόνο , τις ποσότητες φαρμάκων τις οποίες διανέμουν όπως αυτές κατανέμονται ανά φαρμακαποθήκη, για να υπάρχει διαφάνεια, έλεγχος και σύγκριση της κατανομής.

  • Δεν γνωστοποιείται από κάποιες εταιρείες ούτε το χρονικό διάστημα της πραγματικής έλλειψης που αποτελεί κρίσιμη πληροφορία την οποία χρειάζονται οι φαρμακαποθήκες, τα φαρμακεία και σίγουρα οι ασθενείς.

  • Δημιουργούνται με ευθύνη εταιρειών, τεχνητές ελλείψεις σε κρίσιμες χρονικές περιόδους ως διαπραγματευτικό μέσο πίεσης κατά την εξέταση αιτημάτων και ενστάσεων στην επιτροπή τιμών, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη διατίμηση.

  • Υποτροφοδοτούν την αγορά «με το σταγονόμετρο» εξαιτίας της ανασφάλειας λόγω των εξαγωγών .

  • Σε πολλές περιπτώσεις εταιρείες δεν απευθύνονται διαμαρτυρόμενες στον ΕΟΦ για την επίβλεψη και την επιβολή ελέγχου και που οφείλει να ασκεί ως ρυθμιστική αρχή στον εφοδιασμό της αγοράς φαρμάκου, όταν διαπιστώνουν στρεβλώσεις που αφορούν δικά τους σκευάσματα, τα οποία καταλήγουν να στερούνται οι ασθενείς.

  1. Φαρμακαποθήκες:

  • Υπάρχουν φαρμακαποθήκες που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τις παράλληλες εξαγωγές, έχοντας ακόμη και το 50% του τζίρου τους για εξαγωγική δραστηριότητα,

  • ελάχιστο πελατολόγιο φαρμακείων,

  • ελάχιστους κωδικούς φαρμάκων πώλησης,

  • με αξία αποθεμάτων πολύ μικρότερη από το μέσο όρο των φαρμακαποθηκών που ως βασική λειτουργία τους έχουν τη διάθεση φαρμάκων στα φαρμακεία της ελληνικής αγοράς,

  • Υπάρχουν φαρμακαποθήκες οι οποίες για να αποκτήσουν ανταγωνιστικότητα στο χώρο του χονδρεμπορίου, μπαίνουν και αυτές στην διαδικασία τις εξαγωγικής δραστηριότητος, ώστε να αποκτήσουν ρευστότητα και να είναι ανταγωνιστικές στο χώρο αυτό, λόγω του χαμηλού κέρδους της εσωτερικής αγοράς.

  • Υπάρχουν και φαρμακαποθήκες που αυξάνουν κατακόρυφα τις εξαγωγές τους στο τέλος κάθε έτους για να βελτιώσουν απλά τον ισολογισμό τους.

  1. Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

Είναι ο επίσημος εποπτικός φορέας που πρέπει να διεξάγει ελέγχους για να μπορεί να εξασφαλίζει την επάρκεια της ελληνικής αγοράς τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, να μπορεί να παρακολουθεί τις φαρμακαποθήκες για τις παράλληλες εξαγωγές τους και ταυτόχρονα να καταρτίζει έναν επικαιροποιημένο κατάλογο με φάρμακα τα όποια είναι πραγματικά ελλειπτικά. Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει.

θα ήθελα να σας αναφέρω – γιατί είναι γνωστό – ότι πριν σχεδόν 2 χρόνια επί υπουργίας κ. Κικίλια, έγινε συνάντηση έπειτα από αίτημα του ΠΦΣ με όλους τους εμπλεκομένους φορείς για τις ελλείψεις. Παρουσία του Υπουργού με τον Υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη, με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας, τον κ Φιλίππου και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΟΦ, έγινε τότε η συνάντηση γιατί το πρόβλημα ήταν αυξημένο, και αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια εφαρμογή που να παρακολουθεί τις πραγματικές ελλείψεις και όχι αυτές που θεωρεί ο ΕΟΦ ότι είναι ελλείψεις.

Καταλήξαμε στην πρόταση ο ΠΦΣ να δημιουργήσει μια εφαρμογή οπού θα συλλέγει σε real time δεδομένα από τις φαρμακαποθήκες, τους φαρμακοποιούς και τους ΦΣ ανά περιοχή, τα οποία θα διασταυρώνονται σε ένα δείγμα αντιπροσωπευτικών ελλείψεων σε πανελλαδικό επίπεδο. Το δείγμα αυτό θα αποστέλλεται στην εφαρμογή του ΕΟΦ και θα δημιουργείται μια επικαιροποιημένη λίστα που θα ενημερώνει την ΗΔΙΚΑ, ώστε ο ιατρός να πληροφορείται σε πραγματικό χρόνο, ότι το φάρμακο που συνταγογραφεί είναι πιθανώς ελλειπτικό.

Δυστυχώς παρα το γεγονός οτι ο ΠΦΣ δημιούργησε την εφαρμογή σε ένα μήνα ο ΕΟΦ αφού προηγουμένως ξεκίνησε μέσω των γραφειοκρατικών διαδικασιών εδώ και δυο χρόνια με διαγωνισμό, με επιλογή αναδόχου για την δημιουργία της δικής του εφαρμογής, που θα διασυνδεθεί με αυτή του ΠΦΣ και ενώ είναι έτοιμη από τα τελη Αυγούστου δεν μπαίνει σε λειτουργία γιατί θα πρεπει να υπογραφεί ενα πρωτόκολλο συνεργασίας που ακόμη ετοιμάζεται !!!

Ορισμενοι γιατροί υπερσυνταγογραφουν πέραν τον υποδείξεων των επισήμων κλινικών πρωτοκόλλων όπως τώρα πχ. για την αζιμοθρυκινη ή απλά συνεχίζουν να συνταγογραφούν ελλειπτικά φάρμακα καθόσον κανείς δεν τους έχει ενημερώσει για την έλλειψη αυτή.

Κανείς δεν τους ενημερώνει για τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται συγκυριακά λόγω της πανδημίας και που οδηγούν στην απότομη αύξηση και ζήτηση συγκεκριμένων φαρμάκων ή αυξημένα προβλήματα που δημιουργούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τέλος προβληματιζόμαστε γιατί υπάρχει δυσκολία από την πολιτεία να αξιοποιήσει και να εφαρμόσει τους υπάρχοντες νόμους όπως πχ για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ή να νομοθετήσει νέους.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εμείς επανειλημμένα έχουμε θέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό. Οι προτάσεις μας είναι οι έξης:

  • Απαγόρευση των εξαγωγών σε διαπιστωμένα ελλειπτικά φάρμακα, όχι για ένα διάστημα τριών μηνών αλλά για ένα διάστημα πέραν των έξι, καθόσον οι φαρμακαποθήκες στην πρώτη περίπτωση τα κρατούν 2 – 3 μήνες στις αποθήκες τους χωρίς να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά και μετά τα εξάγουν μαζικά.

  • Απαγόρευση των πωλήσεων μεταξύ των φαρμακαποθηκών πέραν από ένα φυσιολογικό ποσοστό. Δεν είναι δυνατόν το 50% του τζίρου μιας φαρμακαποθήκης να είναι πωλήσεις σε μια άλλη φαρμακαποθήκη. Αυτό θα πρέπει να περιοριστεί σε ένα αποδεκτό ποσοστό, για να δώσει την δυνατότητα συνεργασιών μικρών συνήθως φαρμακαποθηκών για την αγορά από κοινού παραφαρμάκων, καλλυντικών ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές.

  • Να υπάρξει εφαρμογή realtime ενημέρωσης για το τι εξαγωγές πραγματοποιεί κάθε φαρμακαποθήκη. Ώστε να γνωρίζουν όλοι, η πολιτεία, η φαρμακευτική εταιρία και εμείς οι φαρμακοποιοί τι εξάγει η κάθε φαρμακαποθήκη.

  • Τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών ως προς τους κωδικούς που έχει συνολικά. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει φαρμακαποθήκη που να έχει πχ 1000 κωδικούς, όταν το φαρμακείο σήμερα διαθέτει πάνω από 6000 κωδικούς. Αυτές οι αποθήκες δεν είναι αποθήκες που προμηθεύουν φαρμακεία αλλά φαρμακαποθήκες παράλληλων εξαγωγών.

  • Υλοποίηση επιτέλους της απόφασης του ΕΟΦ και του ΠΦΣ για την εφαρμογή από την οποία θα ενημερώνεται ο γιατρός για το φάρμακο που τελεί υπό έλλειψη.

Τέλος ο ΠΦΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, φαρμακευτικές εταιρείες φαρμακαποθήκες ιδιωτικές και συνεταιριστικές, για να συνομολογήσουμε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να υπάρξουν συμβιβαστικές λύσεις, με καθαρή στόχευση ότι επιτέλους ο Έλληνας Ασφαλισμένος ο Έλληνας ασθενής θα πρέπει να βρίσκει το φάρμακο του και την θεραπεία του.

Αυτές οι προτάσεις θα κατατεθούν στον Υπουργό Υγείας καθόσον μπορεί να απαιτούν και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Φ.Σ.

PaneFS220302

Έργα διασύνδεσης των ευρωπαϊκών συστημάτων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και διασύνδεσης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

EDIKA_logo

Η ΗΔΙΚΑ προχώρησε με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση δύο σημαντικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση: Του Ευρωπαϊκού Προγράμματος NCP for eHealth (CEF) και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών (EESSI).

Η ΗΔΙΚΑ ως Εθνικό Σημείο Επαφής Ηλεκτρονικής Υγείας για τις ηλεκτρονικές διασυνοριακές υπηρεσίες Υποδομής Ψηφιακών Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας (eHDSI) και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στοχεύει να ολοκληρώσει τις σχετικές δράσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος NCP for eHealth (CEF) και να θέσει σε παραγωγική λειτουργία τις διασυνοριακές υπηρεσίες ηλεκτρονικής συνταγής (eP) και συνοπτικού ιστορικού ασθενή (PS) μέχρι το τέλος του 2021.

EDIKA211118

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα NCP for eHealth (CEF), δημιουργεί έναν Εθνικό Κόμβο, ανταλλαγής δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπου μέσω αυτού οι γιατροί θα έχουν πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό ασθενών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εκτελούνται συνταγές από τη μία χώρα στην άλλη και τα νοσοκομεία θα νοσηλεύουν αλλοδαπούς ασθενείς, χρεώνοντας  τους φορείς της χώρας προέλευσής τους. Με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα NCP for eHealth (CEF) ο  Έλληνας πολίτης θα απολαμβάνει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες που του παρέχει η χώρα μας, σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. Το ίδιο θα ισχύει και για τους Ευρωπαίους πολίτες που επισκέπτονται την χώρα μας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ).

Παράλληλα, η ΗΔΙΚΑ υποστηρίζει το EESSI, ένα πληροφοριακό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Κοινωνικής Ασφάλισης, έχοντας ορισθεί ως το Εθνικό σημείο πρόσβασης (EESSI Access point) για την δρομολόγηση των πληροφοριών που ανταλλάσσονται μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων της χώρας και αυτών της ΕΕ.

eessi.1jpgΤο EESSI έχει διασυνδέσει τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) των Κρατών -Μελών της ΕΕ καθώς και της Ισλανδίας, Νορβηγίας, Λιχτενστάιν και Ελβετίας. Με το σύστημα EESSI, η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των φορέων (ΕΦΚΑ,ΟΑΕΔ,ΕΟΠΠΥ, λοιπά ασφαλιστικά ταμεία) διασφαλίζεται ηλεκτρονικά, στοχεύοντας στην εμπιστευτικότητα και την προστασία των δεδομένων που ανταλλάσσονται, εφαρμόζοντας τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς περί Συντονισμού των Συστημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το EESSI εξυπηρετεί την ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών για τις παροχές ανεργίας, μητρότητας και πατρότητας, ασθενείας σε χρήμα και εργατικού ατυχήματος και επαγγελματικής ασθένειας, οικογενειακές παροχές, χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας και απονομής διεθνών συντάξεων, μεταξύ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης των Κρατών-Μελών της ΕΕ, αντικαθιστώντας τα έγγραφα μέσα. Το πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών οργάνων διακυβέρνησης του Έργου, για τον συντονισμό των εθνικών συστημάτων Κοινωνικής ασφάλισης.

«Η ΗΔΙΚΑ στέκεται πάντα αρωγός στις εθνικές προσπάθειες που αφορούν την ανάπτυξη των σύγχρονων δομών για τη διασύνδεση των εθνικών φορέων υγείας και κοινωνικής ασφάλισης με τους αντίστοιχους των κρατών-μελών, επιδιώκοντας την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της ΕΕ», δήλωσε σχετικά η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, κα. Νίκη Τσούμα.

 

H Global Heart Hub και η Novartis συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD), μίας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και υπ’ αριθμόν 1 αιτίας θανάτου.

Novartis211101
  • Υποστηριζόμενο από τη Novartis, το Invisible Nation θα στοχεύσει στη μείωση και εντέλει στην πρόληψη πολλών εκ των 15 εκατομμυρίων1 θανάτων λόγω ASCVD ετησίως, καθώς και στη δραστική περικοπή του ετήσιου κόστους περίθαλψης της καρδιαγγειακής νόσου που προβλέπεται να ανέλθει στο 1 τρις δολάρια μέχρι το 20302

Η Global Heart Hub και η Novartis ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη του προγράμματος Invisible Nation. Το Invisible Nation θα δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο οργανώσεων ασθενών και άλλων φορέων της καρδιαγγειακής κοινότητας, με στόχο την εφαρμογή συστηματικών αλλαγών για την αντιμετώπιση της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD). Το πρόγραμμα στοχεύει στην πρόληψη πολλών εκ των 15 εκατομμυρίων θανάτων λόγω ASCVD ετησίως1, καθώς και στη μείωση του ετήσιου κόστους περίθαλψης της καρδιαγγειακής νόσου που προβλέπεται σύντομα να ανέλθει στο 1 τρις δολάρια2.

Μολονότι η συντριπτική πλειονότητα των σχετιζόμενων με ASCVD θανάτων μπορεί να προληφθεί3, οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμα μπει σε πορεία επίτευξης του στόχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας κατά 25% έως το 2025.3 Το Invisible Nation θα αναδείξει το ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος της ASCVD, θα προωθήσει κυβερνητικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της νόσου και θα αναδείξει καινοτόμες συνεργασίες και νέα μοντέλα πρόσβασης που θα επιταχύνουν τις παγκόσμιες προσπάθειες μείωσης της θνησιμότητας λόγω ASCVD.

«Πολλοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι πολλά εκατομμύρια ανθρώπων πεθαίνουν κάθε χρόνο από ASCVD και ακόμα περισσότερο όταν συνειδητοποιούν ότι αυτές οι τρομερές απώλειες ζωών είναι κατά περίπου 60% περισσότερες συγκριτικά με τον αριθμό των θανάτων λόγω καρκίνου», είπε ο Neil Johnson, Εκτελεστικός Διευθυντής της Global Heart Hub. «Πρόκειται για ένα σοκαριστικό γεγονός και αυτό που είναι ακόμα πιο σοκαριστικό είναι ότι το 80% των καρδιαγγειακών συμβαμάτων μπορεί να προληφθεί. Οι οργανώσεις ασθενών έχουν την ευκαιρία -και την ευθύνη- να εκθέσουν τα πραγματικά δεδομένα της ASCVD, κάτι που θα οδηγήσει σε καλύτερη πρόγνωση και μείωση των πρόωρων θανάτων. Αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση, θα πετύχουμε την αλλαγή.»

Το Invisible Nation θα προωθήσει προσπάθειες διαμόρφωσης πολιτικών για να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις, τα συστήματα υγείας και άλλοι φορείς μπορούν να συνεργαστούν και να αλλάξουν την τροχιά της ASCVD, προκειμένου να ξεκινήσει μία μείωση των καρδιαγγειακών θανάτων σε επίπεδο γενεάς.

Ξεκινώντας από σήμερα, η Global Heart Hub θα αρχίσει να συνεργάζεται με ομάδες ασθενών και φορείς της καρδιαγγειακής κοινότητας για να οριστικοποιήσει το σχέδιο δράσης και να εφαρμόσει ειδικές πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί ώστε να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας να επιτύχουν τον στόχο του ΠΟΥ για μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας κατά 25% έως το 20253. Η Novartis θα υποστηρίξει αυτήν την εστιασμένη στον πληθυσμό ενέργεια, βοηθώντας τα μέλη του δικτύου να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες και τα στοιχεία που χρειάζονται για να συνεργαστούν με τα κατά τόπους συστήματα υγείας, τις υγειονομικές αρχές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Παράλληλα με το Invisible Nation, η Novartis υποστηρίζει την πρόσφατη Δήλωση των Υπουργών Υγείας των G-20, με την οποία αναγνωρίζεται ότι οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ενδέχεται να αυξήσουν τη βαρύτητα και τον κίνδυνο θανάτου λόγω COVID-19. Η Novartis δεσμεύεται επίσης να συνεργαστεί με καταξιωμένους διαμορφωτές γνώμης, ιατρικές εταιρείες, υγειονομικές αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να τονιστεί ο επείγων χαρακτήρας της αντιμετώπισης της καρδιαγγειακής νόσου και να διαμορφωθούν νέα μοντέλα συνεργασιών για ευρύτερη πρόσβαση στην καινοτομία και τον μετασχηματισμό των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

«Θεωρούμε ότι το Invisible Nation αποτελεί τον καταλύτη δράσεων μεταξύ των οργανώσεων ασθενών παγκοσμίως», είπε η Marie-France Tschudin, Πρόεδρος της Novartis Pharmaceuticals. «Οι ομάδες που εκπροσωπούν τα εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως που πεθαίνουν λόγω ASCVD έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι η νόσος αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται ως η υπ’ αριθμόν 1 αιτία θανάτου στον κόσμο. Η Novartis είναι υπερήφανη για τη συνεργασία της με την Global Heart Hub και την ανάληψη αυτής της καθοριστικής δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η υγειονομική κρίση και να καταστεί αμελητέα η απώλεια ζωής και το οικονομικό κόστος της ASCVD.»

 

Βιβλιογραφία

  1. Roth GA, Mensah GA, Johnson CO, et al. Global Burden of Cardiovascular Diseases and Risk Factors, 1990-2019: Update from the GBD 2019 Study [published correction appears in J Am Coll Cardiol. 2021;77(15):1958-1959]. J Am Coll Cardiol. 2020;76(25):2982-3021.
  2. Bloom DE, Cafiero ET, Jané-Llopis E, et al. The Global Economic Burden of Noncommunicable Diseases. Γενεύη: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. 2011.
  3. World Health Organization (WHO). Cardiovascular diseases (CVDs). Διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds). [Ημερομηνία τελευταίας προσπέλασης: Οκτώβριος 2021].
  4. Barquera S, Pedroza-Tobías A, Medina C, et al. Global Overview of the Epidemiology of Atherosclerotic Cardiovascular Disease. Arch Med Res. 2015;46(5):328-338.
  5. Mayo Clinic. Arteriosclerosis / atherosclerosis. Διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arteriosclerosis-atherosclerosis/symptoms-causes/syc-20350569. [Ημερομηνία τελευταίας προσπέλασης: Οκτώβριος 2021].
  6. Goldstein J, Brown M. A century of cholesterol and coronaries: from plaques to genes to statins. Cell. 2015;161(1): 161– 172.
  7. OECD/The King’s Fund. Is Cardiovascular Disease Slowing Improvements in Life Expectancy?: OECD and The King’s Fund Workshop Proceedings. OECD Publishing, Paris. 2020.
  8. World Health Organization (WHO). Noncommunicable diseases. Διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/noncommunicable-diseases. [Ημερομηνία τελευταίας προσπέλασης: Οκτώβριος 2021].
  9. Ray K, Wright R, Kallend D, et al. Two Phase 3 Trials of Inclisiran in Patients with Elevated LDL Cholesterol. N Engl J Med. 2020;382(16): 1507– 1519.
  10. National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III) final report. Circulation. 2002;106(25): 3143– 3421.
  11. National Kidney Foundation. Global Facts: About Kidney Disease. Διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.kidney.org/kidneydisease/global-facts-about-kidney-disease. [Ημερομηνία τελευταίας προσπέλασης: Οκτώβριος 2021].
  12. Levey AS, Atkins R, Coresh J, et al. Chronic kidney disease as a global public health problem: approaches and initiatives – a position statement from Kidney Disease Improving Global Outcomes. Kidney Int. 2007;72(3):247-259.
  13. World Health Organization. Diabetes. Διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes. [Ημερομηνία τελευταίας προσπέλασης: Οκτώβριος 2021].
  14. American Cancer Society. Global Cancer Facts & Figures 4th Edition. Διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.cancer.org/content/dam/cancer-org/research/cancer-facts-and-statistics/global-cancer-facts-and-figures/global-cancer-facts-and-figures-4th-edition.pdf. [Ημερομηνία τελευταίας προσπέλασης: Οκτώβριος 2021].
  15. World Health Organization (WHO). Cardiovascular diseases – Data and statistics. https://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/cardiovascular-diseases/data-and-statistics. [Ημερομηνία τελευταίας προσπέλασης: Οκτώβριος 2021].

Δήλωση αποποίησης ευθυνών

Το παρόν δελτίο τύπου περιλαμβάνει μελλοντοστραφείς δηλώσεις υπό την έννοια της Μεταρρυθμιστικής Πράξης περί Διαφορών για Ιδιωτικά Χρεόγραφα των Ηνωμένων Πολιτειών του 1995. Οι μελλοντοστραφείς δηλώσεις μπορούν γενικώς να αναγνωριστούν από τη χρήση λέξεων όπως «δυνητικό», «μπορεί», «θα», «σχέδιο», «θα μπορούσε», «είναι πιθανό να», «αναμένεται», «προβλέπεται», «προσπαθούμε να», «περιμένουμε», «πιστεύουμε», «δεσμευόμαστε», «υπό διερεύνηση», «γραμμή ανάπτυξης», «έναρξη» ή παρόμοιους όρους, ή από τις ρητές ή έμμεσες διατυπώσεις όσον αφορά δυνητικές εγκρίσεις διάθεσης στην αγορά ή νέες ενδείξεις ή επισημάνσεις υπό διερεύνηση ή εγκεκριμένων προϊόντων που περιγράφονται στο παρόν δελτίο τύπου, ή όσον αφορά δυνητικά μελλοντικά έσοδα από τα εν λόγω προϊόντα. Δεν θα πρέπει να βασίζεστε υπέρ το δέον σε αυτές τις δηλώσεις. Τέτοιες μελλοντοστραφείς δηλώσεις βασίζονται στις τρέχουσες πεποιθήσεις και προσδοκίες μας όσον αφορά μελλοντικά συμβάντα και υπόκεινται σε σημαντικούς γνωστούς και άγνωστους κινδύνους και αβεβαιότητες. Εάν ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους κινδύνους ή τις αβεβαιότητες επαληθευτούν ή οι υποκείμενες παραδοχές αποδειχθούν εσφαλμένες, τα πραγματικά αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν ουσιαστικά από αυτά που αναφέρονται στις μελλοντοστραφείς δηλώσεις. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα υπό διερεύνηση ή εγκεκριμένα προϊόντα που περιγράφονται στο παρόν δελτίο τύπου θα υποβληθούν προς έγκριση ή θα λάβουν έγκριση για πώληση ή για οποιαδήποτε πρόσθετη ένδειξη ή επισήμανση σε οποιαδήποτε αγορά ή σε οποιαδήποτε στιγμή. Ούτε μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση ότι τα εν λόγω προϊόντα θα είναι εμπορικά επιτυχή στο μέλλον. Συγκεκριμένα, οι προσδοκίες μας σχετικά με τα εν λόγω προϊόντα, θα μπορούσαν να επηρεαστούν, μεταξύ άλλων, από εγγενείς αβεβαιότητες της έρευνας και της ανάπτυξης, όπως τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών και πρόσθετων αναλύσεων των υφιστάμενων κλινικών δεδομένων, από ενέργειες ή καθυστερήσεις εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών ή κυβερνητικές ρυθμίσεις εν γένει, από τις διεθνείς τάσεις περικοπής των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των συνεχών πιέσεων για μείωση των τιμών και αποζημίωσης από πλευράς των κυβερνήσεων, των πληρωτών και του γενικού κοινού και των απαιτήσεων για αυξημένη διαφάνεια στην τιμολόγηση, από τη δυνατότητά μας να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μας ή να διατηρήσουμε την προστασία τους, από τις ειδικές προτιμήσεις συνταγογράφησης των ιατρών και των ασθενών, από τις γενικές πολιτικές, οικονομικές και επιχειρηματικές συνθήκες συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων και των προσπαθειών άμβλυνσης πανδημικών νόσων όπως η νόσος λόγω του COVID-19, από ζητήματα ασφάλειας, ποιότητας, ακεραιότητας δεδομένων ή κατασκευής, από δυνητικές ή υπάρχουσες παραβιάσεις της ασφάλειας των δεδομένων και του απορρήτου των δεδομένων, ή βλάβες των πληροφοριακών μας συστημάτων, καθώς και από άλλους κινδύνους και παράγοντες που αναφέρονται στο τρέχον έντυπο 20-F της Novartis AG το οποίο έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η Novartis παρέχει τις πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν δελτίο τύπου ως έχουν σήμερα και δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση να επικαιροποιήσει οποιεσδήποτε μελλοντοστραφείς δηλώσεις που περιέχονται στο παρόν δελτίο τύπου, εάν προκύψουν νέες πληροφορίες, μελλοντικά συμβάντα ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή.

ITF HELLAS: Διπλή βράβευση στα Best in Pharmacy Awards 2021

ITF_Logo

Σε μια μεγαλοπρεπή εκδήλωση παρουσία σημαντικών εκπροσώπων του φαρμακευτικού κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, η τελετή απονομής των “Best in Pharmacy Awards 2021”, στην οποία διακρίθηκε με διπλή βράβευση η ITF Hellas. Ο διακεκριμένος θεσμός που διοργανώνεται από την Boussias Communications, έχει ως στόχο να αναδείξει και να επιβραβεύσει για ακόμη μια χρονιά, τις καλύτερες πρακτικές στο Marketing και την καινοτομία των προϊόντων Φαρμακείου.

ITF211010Η ITF Hellas, πέτυχε σημαντικές διακρίσεις στην κατηγορία Best in R&D, αποκτώντας βραβεία για τα προϊόντα EUMASTOS και AINARA, τα οποία αναδείχθηκαν ως δύο από τα πιο καινοτόμα της χρονιάς, έπειτα από αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης της κριτικής επιτροπής. Συγκεκριμένα, το συμπλήρωμα διατροφής EUMASTOS, για την ανακούφιση της υπερβολικής ευαισθησίας του μαστού καθώς και της μασταλγίας κέρδισε το Gold βραβείο στην ενότητα «Συμπληρώματα Διατροφής/Υπερτροφές/Βιταμίνες/Διαιτητικά Προϊόντα», ενώ η κολπική ενυδατική γέλη AINARA, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κολπικής ατροφίας και ξηρότητας, κέρδισε το Bronze βραβείο στην ενότητα «Ιατροτεχνολογικά & Διαγνωστικά Προϊόντα». Για ακόμα μια φορά, η ITF Hellas με φροντίδα και σεβασμό στην γυναίκα προσφέρει, μέσα από το φαρμακείο, προϊόντα τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας, αλλά και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Με αφορμή τη σημαντική διάκριση των προϊόντων της εταιρίας στα «Best in Pharmacy Awards 2021», η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ITF Hellas, κα. Πόλυ Λεονταρίδη, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Ολη η ομάδα της ITF Hellas

Ολη η ομάδα της ITF Hellas

«Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι και υπερήφανοι που η ITF Hellas διακρίθηκε στον αναγνωρισμένο θεσμό «Best in Pharmacy Awards 2021». Η χαρά μας είναι διπλή, καθώς η εταιρία μας αναδείχθηκε στον πυλώνα Best in R&D, με σημαντικές βραβεύσεις για δύο από τα προϊόντα μας που ξεχώρισαν για την καινοτομία τους. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε με προτεραιότητα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, προσφέροντας φαρμακευτικά σκευάσματα, προϊόντα και υπηρεσίες σχεδιασμένες ειδικά για παθήσεις που προσβάλλουν τον άνθρωπο, με ιδιαίτερη επικέντρωση στην υγεία της γυναίκας σε όλα τα στάδια της ζωής της».

Ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση της πνευμονίας COVID-19, δείχνει κατά 64% συνολική βελτίωση και 55% μείωση των θανάτων

Bourb210927

Η μοναδική στον κόσμο ολοκληρωμένη μελέτη Φάσης ΙΙΙ,
δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine

Αναμένεται απάντηση από τον ΕΜΑ

Bourb210927a

Η έγκαιρη αντιμετώπιση της πνευμονίας από COVID-19 με μια ειδικά στοχευμένη θεραπευτική προσέγγιση με το φάρμακο Anakinra1, μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου κατά 64% και θανάτου κατά 55%. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης SAVEMORE που σχεδίασε και συντόνισε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης2 με επικεφαλής τον καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο – Μπουρμπούλη3, με βάση οδηγίες της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency – EMA).

Η μελέτη υλοποιήθηκε σε συνεργασία με 37 κέντρα, στην Ελλάδα (29) και στην Ιταλία (8) και τα αποτελέσματα έχουν κατατεθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων από τον οποίο αναμένεται απάντηση για την έγκριση ή μη, της ένδειξης του φαρμάκου Anakinra για την νόσο COVID-19.

Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Medicine4 (impact factor 54) στις 3 Σεπτεμβρίου κάτι που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την διάχυση της γνώσης παγκοσμίως όσον αφορά την αντιμετώπιση της COVID-19.

Από αριστερά: Ο Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, είναι Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Καταπληξίας (European Shock Society) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Σήψης (European Sepsis Alliance). Γαρυφαλλιά Πουλάκου Επίκουρη Καθηγήτρια  Παθολογίας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από αριστερά:
Ο Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, είναι Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Καταπληξίας (European Shock Society) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Σήψης (European Sepsis Alliance).
Γαρυφαλλιά Πουλάκου Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναλυτικότερα:

Η μελέτη SAVE MORE περιγράφει μία πλήρη στρατηγική της αντιμετώπισης των ασθενών με COVID-19 πνευμονία η οποία έχει δύο στάδια:

  • Στο πρώτο στάδιο, πρέπει να γίνει μέτρηση του βιοδείκτη suPAR5 στο αίμα κάθε ασθενούς που νοσηλεύεται με COVID-19 πνευμονία
  • Στο δεύτερο στάδιο, αν η τιμή του βιοδείκτη suPAR είναι μεγαλύτερη ή ίση με 6 ng/ml ξεκινά θεραπεία με το φάρμακο anakinra (δόση 100mg/ημέρα υποδορίως για έως 10 ημέρες).

Η κλινική εξέλιξη αξιολογήθηκε στην Κλίμακα CPS των 11 σημείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Τα αποτελέσματα – μετά από 28 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας – έδειξαν συνολική βελτίωση της κλινικής εξέλιξης των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με το φάρμακο anakinra συγκριτικά με τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με εικονικό φάρμακο κατά 64%. Η βελτίωση μπορεί να δοθεί συνοπτικά ως εξής:

  • Σχεδόν τριπλασιάζεται (αυξάνεται 2,78 φορές) η πιθανότητα ίασης. (Αν υπάρχουν 2 ασθενείς που έχουν πλήρως ιαθεί με την τρέχουσα αντιμετώπιση, με την προσθήκη anakinra αυξάνονται σε 5)
  • Μειώνεται κατά 50% η πιθανότητα παραμονής στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ. (Αν υπάρχουν 2 ασθενείς που παραμένουν νοσηλευόμενοι σε κοινό θάλαμο υπό οξυγόνο, ή σε ΜΕΘ με την τρέχουσα αντιμετώπιση, με την προσθήκη anakinra μειώνονται σε 1 και στις δύο περιπτώσεις)
  • Μειώνεται κατά 55% ο κίνδυνος θανάτου. (Αν υπάρχουν 2 ασθενείς που έχουν πεθάνει με την τρέχουσα αντιμετώπιση, με την προσθήκη anakinra μειώνονται σε 1)

Η μελέτη SAVEMORE:

  • είναι η πρώτη μεγάλη, βασική, διπλά τυχαιοποιημένη (τυφλή), ελεγχόμενη μελέτη6 που αξιολογεί ειδικά έναν πληθυσμό ασθενών οι οποίοι εμφανίζουν κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης της νόσου

  • αξιολόγησε το Anakinra σε σχέση με την καθιερωμένη θεραπεία (Standard Of CareSOC) που αφορά τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης, αντιπηκτικών και ρεμδεσιβίρης, σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή πνευμονία από COVID-19

  • βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης SAVE (φάσης ΙΙ), που έλαβε έγκριση από τον ΕΟΦ τον Οκτώβρη του 2020

  • σχεδιάστηκε (όπως και η SAVE) από τον καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο – Μπουρμπούλη και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης με την συμβουλευτική υποστήριξη του European Task Force (EMA) για την Covid-19

  • υλοποιήθηκε από το Δεκέμβριο 2020 ως τον Απρίλιο 2021 σε 29 κέντρα7 στην Ελλάδα και 8 στην Ιταλία, ενώ στην Ολλανδία γίνεται η βιοανάλυση των δειγμάτων των ασθενών

  • περιέλαβε περισσότερους από 600 νοσηλευόμενους ασθενείς. (Συγκεκριμένα 606 ασθενείς με τυχαία διαλογή από αρχικό δείγμα 1060 ασθενών)

  • χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Μελέτης Σήψης και υποστηρίχθηκε (όπως και η SAVE) από την εταιρεία Sobi που είναι ο ΚΑΚ (Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας) του Anakinra, με χορηγία του φαρμάκου και χρηματική υποστήριξη μέρους των συνολικών εξόδων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Καθηγητής Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης3, «πρόκειται για την μοναδική στον κόσμο ολοκληρωμένη μελέτη φάσης ΙΙΙ που έχει δημοσιευτεί σε περιοδικό της εμβέλειας του Nature Medicine. Εκπροσωπώντας όλη την ομάδα και τα κέντρα στην Ελλάδα και την Ιταλία που εργαστήκαμε σκληρά τους προηγούμενους μήνες αισθανόμαστε δικαιωμένοι και χρήσιμοι γιατί συμβάλαμε στη βελτίωση της φροντίδας πολλών ασθενών μας σε αυτή την κρίσιμη εποχή της πανδημίας. Έχουμε πλέον την ευκαιρία να μοιραστούμε τα ενθαρρυντικά ευρήματά μας με την διεθνή ιατροφαρμακευτική κοινότητα, συνεργαζόμαστε ήδη στενά με τον ΕΜΑ και συζητάμε και με άλλες ρυθμιστικούς φορείς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Νιώθουμε ότι κάναμε το χρέος μας, ως γιατροί και ερευνητές, απέναντι στους δικούς μας ασθενείς, την χώρα μας, αλλά και όλους όσοι αγωνίζονται σκληρά για να βρουν λύσεις απέναντι στην πανδημία. Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια».

 

Σημειώσεις:

1 Tο Anakinra είναι ένα βιοφαρμακευτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Πρόκειται για μια ανασυνδυασμένη έκδοση της πρωτεΐνης ανταγωνιστή του ανθρώπινου υποδοχέα ιντερλευκίνης 1, η οποία εξουδετερώνει τη βιολογική δραστικότητα της ιντερλευκίνης-1α και της ιντερλευκίνης-1β αναστέλλοντας ανταγωνιστικά τη δέσμευσή τους στον υποδοχέα τύπου Ι της ιντερλευκίνης-1 (IL-1RI). Η ιντερλευκίνη-1 (IL-1) είναι μία βασική προ-φλεγμονώδης κυτοκίνη, η οποία μεσολαβεί σε πολλές κυτταρικές αποκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι σημαντικές στην αρθρική φλεγμονή. Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) του Anakinra είναι η εταιρεία Sobi.

2 Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης (HISS) – www.sepsis.gr, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Αθήνα. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά του τον Μάιο 2006 με στόχο τη διαχείριση, τη συνεργασία, την εκπαίδευση και κυρίως την έρευνα σε θέματα σήψης. Συντονίζει τις ερευνητικές δράσεις στον τομέα της σήψης και των σοβαρών φλεγμονωδών διαταραχών σε 58 τμήματα Παθολογίας και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το Ινστιτούτο έχει χρηματοδοτήσει τη διεξαγωγή περισσότερων από 30 κλινικών μελετών και στο παρελθόν έχει υποστηρίξει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις. Είναι μέλος και εκπροσωπείται στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Σήψη (European Sepsis Alliance).

3 Ο Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, είναι Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Καταπληξίας (European Shock Society) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Σήψης (European Sepsis Alliance).

4 Link μελέτης (Nature Medicine): https://www.nature.com/articles/s41591-021-01499-z

5 Τo SuPAR (Soluble urokinase Plasminogen Activating Receptor) είναι η διαλυτή µορφή, µιας πρωτεΐνης (uPAR) που σχετίζεται με κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και µπορεί να ανιχνευτεί / μετρηθεί σε διάφορα βιολογικά υγρά, όπως το πλάσµα, τα ούρα και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Αυξημένα επίπεδα SuPAR αντανακλούν ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήµατος και έχουν αξιολογηθεί ως βιοδείκτης φλεγµονής και βλάβης των οργάνων σε µια σειρά από νοσήµατα, κυρίως στην ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου (CVD), όπου το SuPAR µπορεί να συνδέεται και µε την αθηροσκλήρωση σε αρχικό στάδιο.

6 Με τον όρο διπλά τυχαιοποιημένη («τυφλή») μελέτη εννοείται αφενός ότι ούτε ο ασθενής, ούτε ο γιατρός γνωρίζουν αν δίδεται θεραπεία με το υπό έρευνα φάρμακο, ή με άλλο με το οποίο συγκρίνεται, ή με εικονικό φάρμακο (placebo), κάτι που βοηθά να αποτραπεί η προκατάληψη (ή η μεροληψία) ως προς την αποτελεσματικότητα του υπό έρευνα φαρμάκου και αφετέρου η απόφαση για το ποια θεραπεία/φάρμακο θα δοθεί βασίζεται στην τύχη και όχι σε επιλογή του ερευνητή, ή του γιατρού, έτσι ώστε να κατανέμονται όλοι οι ασθενείς στις διαφορετικές ομάδες μιας μελέτης με παρόμοιο και δίκαιο τρόπο.

  1. Τα Κέντρα που συμμετείχαν στη μελέτη SAVEMORE

Ερευνητικά κέντρα στην περιοχή της Αττικής

  1. Κλινική COVID-19, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (Ιωάννης Καλομενίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας)
  1. Δ’ Παθολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, (Αναστασία Αντωνιάδου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων)
  1. Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Καθηγήτρια Αντωνία Κουτσούκου)
  1. Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας)
  1. Θεραπευτική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, (Ευάγγελος Κωστής, Διευθυντής ΕΣΥ)
  1. Α’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΛΑΪΚΟ, (Μιχαήλ Σαμάρκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων)
  1. Α’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ (Γεώργιος Αδάμης, Διευθυντής ΕΣΥ)
  1. Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Αικατερίνη Αργυράκη, Επιμελήτρια Α’)
  1. Α΄ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ. (Βασιλική Τζαβάρα, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. Γ΄ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ (Μαρία Χίνη, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. 2η Πνευμονολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Αγγελική Ράπτη, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. 4η Πνευμονολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Γιώργος Τσουκαλάς, Διευθυντής ΕΣΥ)
  1. 5η Πνευμονολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Αικατερίνη Δημάκου, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. 10η Πνευμονολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Ηλίας Καΐνης, Διευθυντής ΕΣΥ)
  1. Α’ Παθολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ-ΠΑΤΗΣΣΙΩΝ (Αικατερίνη Μασγάλα-Σεφερλή, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΕΛΠΙΣ (Αρχοντούλα Φράγκου, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. Α’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας ΘΡΙΑΣΙΟ (Στυλιανή Συμπάρδη, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. Β’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας ΘΡΙΑΣΙΟ (Ζωή Αλεξίου, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. Α’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Βούλας ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ (Ιωάννης Μπληζιώτης, Επιμελητής ΕΣΥ)
  1. Β’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά ΤΖΑΝΕΙΟ (Γεώργιος Χρύσος, Διευθυντής ΕΣΥ)

Ερευνητικά κέντρα εκτός Αθηνών

  1. Α’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονικής ΑΧΕΠΑ (Συμεών Μεταλλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας)
  1. Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (Μιχάλης Δούμας, Καθηγητής Παθολογίας)
  1. Α’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Γλυκερία Τζατζάγου, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. Γ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Βασίλειος Κωτσής, Καθηγητής Παθολογίας)
  1. Παθολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ, (Καρολίνα Ακινόσογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας)
  1. Παθολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, (Γιώργος Νταλέκος, Καθηγητής Παθολογίας)
  1. Β΄ Παθολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (Περικλής Παναγόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας)
  1. Α’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, (Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας)
  1. Πνευμονολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (Ηλίας Παπανικολάου, Διευθυντής ΕΣΥ)

Ερευνητικά Κέντρα στην Ιταλία

  1. Κλινική Λοιμωξιολογίας, Ospedale Policlinico San Martino IRCCS και Τμήμα Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Γενεύης (PI: Prof. M. Bassetti)
  1. Παθολογική Κλινική, Ινστιτούτο Spallanzani της Ρώμης (PI: G. Ippolito)
  1. Dipartimento Scienze di Laboratorio e Infettivologiche – Fondazione Policlinico Gemelli IRCCS, (PI: Prof. M. Fantoni)
  1. Spedali Civili, Brescia ASST Spedali Civili Hospital, Πανεπιστήμιο της Μπρέσια (PI: Prof. F. Castelli)
  1. Τμήμα Λοιμωδών – Τροπικών Νοσημάτων και Μικροβιολογίας, IRCSS Sacro Cuore Hospital, Negrar, Verona (PI: Prof. Z. Bissofi)
  1. Μονάδα Ανοσολογίας, Ρευματολογίας, Αλλεργίας και Σπάνιων Παθήσεων (UnIRAR), IRCCS Ospedale San Raffaele & Vita-Salute San Raffaele University, Milan (PI: Prof. L. Dagna)
  1. Ερευνητικό Νοσοκομείο Humanitas, Μιλάνο (PI: Prof. C. Selmi)
  1. Παθολογική Κλινική, Hospital of Jesolo (PI: Dr. F.Serino)

Η Lilly ανακοινώνει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια του συνδυασμού αντισωμάτων bamlanivimab και etesevimab για τη θεραπεία της επιβεβαιωμένης νόσου COVID-19

Farma_Lilly

Η συμφωνία κοινής προμήθειας θα δώσει τη δυνατότητα στις Ευρωπαϊκές χώρες να προμηθεύονται απευθείας bamlanivimab και etesevimab ώστε να υπάρχει ταχεία και δίκαιη πρόσβαση των ασθενών σε αυτές τις θεραπείες

 

Η Eli Lilly ανακοινώνει σήμερα μια Συμφωνία Κοινής Προμήθειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αφορά έως 220.000 δόσεις των αντισωμάτων μπαμλανιβιμάμπης και ετεσεβιμάμπης για τη θεραπεία της επιβεβαιωμένης νόσου COVID-19 σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω, που δεν απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο για την COVID-19 και οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19. Αυτή η συμφωνία συμβάλλει στην πρόσβαση στις θεραπείες αυτές, επιτρέποντας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) να αγοράζουν τα προϊόντα απευθείας από τη Lilly, μετά από εθνική έγκριση για επείγουσα χρήση ή άδεια κυκλοφορίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ποσότητες που θα αγοράζονται ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες όπως αυτές θα καθορίζονται από τις συμμετέχουσες χώρες.

Αυτό ήρθε ως επακόλουθο της θετικής επιστημονικής γνωμοδότησης βάσει του Άρθρου 5(3) του Κανονισμού 726/2004 που εκδόθηκε από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMΑ) τον περασμένο Μάρτιο, η οποία υποστηρίζει τη χρήση των αντισωμάτων αυτών ως θεραπεία για την COVID- 19 σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω. Η επιστημονική γνωμοδότηση της CHMP υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο στα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικών με τη χρήση θεραπειών πριν από τη χορήγηση επίσημης άδειας κυκλοφορίας, κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας.

«Το bamlanivimab και το etesevimab έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της COVID-19, βοηθώντας εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως», δήλωσε ο Alfonso Zulueta, ανώτερος αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Lilly International. «Η Lilly είναι ευτυχής που κατέληξε στην εν λόγω συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές χώρες να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις θεραπευτικές επιλογές που σώζουν τη ζωή των ασθενών με COVID-19».

Τα προκλινικά δεδομένα από τα εργαστήρια της Lilly δείχνουν ότι τα αντισώματα bamlanivimab και etesevimab χορηγούμενα μαζί διατηρούν τη δυνατότητα εξουδετέρωσης των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που κυκλοφορούν σήμερα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλάξεων Δέλτα και Άλφα. Σήμερα, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, υπολογίζεται πως πάνω από το 95% των νέων λοιμώξεων COVID-19 στην ΕΕ/ΕΟΧ προκαλούνται από τη μετάλλαξη αυτή.

Ο συνδυασμός των αντισωμάτων bamlanivimab και etesevimab είναι ήδη διαθέσιμος μέσω διαδικασιών χορήγησης έκτακτης ανάγκης σε 15 χώρες σε όλο τον κόσμο για τη θεραπεία της COVID-19.

Ο συνδυασμός των αντισωμάτων bamlanivimab και etesevimab δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη έγκριση κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει πάρει έγκριση από τον FDA.

O συνδυασμός bamlanivimab και etesevimab έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ, για όσο χρονικό διάστημα υφίστανται συνθήκες που να δικαιολογούν την άδεια έκτακτης χρήσης βάσει της οικείας νομοθεσίας εκτός εάν η άδεια τερματισθεί η ανακληθεί νωρίτερα.

Πρωτοποριακή συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ της Novartis και του Ε.Σ.Υ. του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) για διευρυμένη και ταχεία πρόσβαση στην πρώτη στην κατηγορία της θεραπεία για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης

novartis_ new logo

Η συμφωνία ακολούθησε μετά τη θετική σύσταση του Εθνικού Ινστιτούτου Αριστείας στην Υγεία και την Περίθαλψη (NICE) και δεσμεύεται για την παροχή πρόσβασης με βάση μια προσέγγιση διαχείρισης υγείας του πληθυσμού (Population health) εντοπίζοντας κατάλληλους ασθενείς σε ολόκληρη την Αγγλία1.

Στα επόμενα 3 χρόνια περίπου 300.000 ασθενείς με υψηλό κίνδυνο δεύτερου καρδιαγγειακού συμβάματος αναμένεται να λάβουν την θεραπεία με μικρό παρεμβαλλόμενο μόριο RNA, χορηγούμενη ως δόση συντήρησης κάθε έξι μήνες στο πλαίσιο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Τα αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης (LDL-C) για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελούν γνωστή αιτία της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD) καθώς και δυνητικά τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.2

Η καρδιαγγειακή νόσος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή προσβολή ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, προκαλεί περισσότερους από 1 στους 4 θανάτους στο ΗΒ και αποτελεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση για το NHS και για την κοινωνία εν γένει.3,4. Υπολογίζεται ότι στο ΗΒ υπάρχουν πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι με ASCVD5.

Η συμφωνία με το NHS αποτελεί ισχυρή απόδειξη της δέσμευσης της Novartis στη βελτίωση της πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα μέσω πρωτοποριακών συνεργασιών με τα συστήματα υγείας.

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 — Η Novartis κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με το NHS στην Αγγλία ως μέρος μιας πρωτοποριακής συνεργασίας με στόχο την υιοθέτηση μιας καινοτόμου προσέγγισης διαχείρισης της υγείας του πληθυσμού για την αντιμετώπιση των αυξημένων επιπέδων LDL-C σε ασθενείς με ASCVD που πληρούν τα κριτήρια σε ολόκληρη τη χώρα.

Η συνεργασία μεταξύ του NHS και της Novartis περνάει στη φάση της εφαρμογής μετά την τελική θετική σύσταση του Εθνικού Ινστιτούτου Αριστείας στην Υγεία και την Περίθαλψη (NICE) για τη χρήση της θεραπείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με τις εγκεκριμένες ενδείξεις1, οι οποίοι εμφανίζουν σταθερά αυξημένα επίπεδα LDL-C (2.6 mmol/l ή περισσότερο παρά τη μέγιστη ανεκτή δόση στατινών με ή χωρίς εζετιμίμπη) και έχουν ιστορικό συγκεκριμένων καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

H Novartis θα εργαστεί από κοινού με το Συνεργατικό Φορέα Γρήγορης Πρόσβασης (Accelerated Access Collaborative) του NHS και το Ακαδημαϊκό Δίκτυο Επιστημών Υγείας (με τη στήριξη του NHS Digital) για να τους βοηθήσει στον εντοπισμό, τη θεραπεία και παρακολούθηση των επιλέξιμων ατόμων με ASCVD που έχουν εμφανίσει καρδιαγγειακό σύμβαμα, για παράδειγμα καρδιακή προσβολή ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης παρά τη λήψη θεραπείας μέγιστης ανεκτής δόσης στατινών.

«Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) αποτελεί εδώ και πάρα πολύ καιρό τη σημαντικότερη αιτία θνησιμότητας και το επίμονο αυτό πρόβλημα υγείας επιτάσσει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την υγεία της καρδιάς», δήλωσε ο CEO της Novartis, Vas Narasimhan. «Η πρωτοποριακή αυτή συνεργασία με το NHS στην Αγγλία έχει τη δυνατότητα να επιφέρει μια ριζική αλλαγή στη βελτίωση της καρδιαγγειακής νόσου σε όλη την επικράτεια του ΗΒ και αποδεικνύει τη δέσμευση της Novartis να συνεργαστεί με τα συστήματα υγείας σε όλον τον κόσμο για τη βελτίωση των εκβάσεων των ασθενών με τη συνδημιουργία πρωτοποριακών λύσεων πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα».

Με περίπου 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους στο ΗΒ να πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία ευθύνονται για πάνω από το 1/4 (27%) των συνολικών ετήσιων θανάτων, το NHS έχει αναγνωρίσει την CVD ως τη νόσο με το μεγαλύτερο περιθώριο να σωθούν ζωές τα επόμενα δέκα χρόνια3,4. Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του Μακροπρόθεσμου Σχεδίου του NHS (Long Term Plan), το οποίο προτείνει την υιοθέτηση μιας προσέγγισης ενεργητικού εντοπισμού και περίθαλψης ασθενών με παθήσεις υψηλού κινδύνου που θα βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου6.

 

«Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αποτελούν την κύρια αιτία της καρδιαγγειακής νόσου, μιας νόσου που επηρεάζει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Πρόκειται για ιδιαίτερα κοινή πάθηση και μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των νέων, αδύνατων, αθλητικών και δραστήριων ατόμων. Η ΜΚΟ HEART UK είναι έτοιμη να συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο, βοηθώντας τους ασθενείς να διαχειριστούν τα επίπεδα χοληστερόλης τους με αποτελεσματικό τρόπο και καλωσορίζουμε με θέρμη τη συνεργασία της Novartis και του NHS, η οποία θα δώσει πρόσβαση στο καινοτόμο αυτό φάρμακο σε περισσότερους ασθενείς», σχολίασε ο Jules Payne, Διευθύνων Σύμβουλος της HEART UK, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη χοληστερόλη.

Η σύσταση του NICE βασίστηκε στα αποτελέσματα του κλινικού ερευνητικού προγράμματος ORION της Novartis, που συμπεριλαμβάνει τις κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙΙ, ORION-9, ORION-10 και ORION-11, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 3.600 ασθενείς και αξιολογήθηκε η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η ανεκτικότητα της νέας θεραπείας για τη μείωση των επιπέδων της LDL – χοληστερόλης.7,8,9

Σημειώσεις:

  • Τα κριτήρια όπως έχουν οριστεί από το NICE αφορούν τους ασθενείς μόνο όταν:Υπάρχει ιστορικό οποιουδήποτε καρδιαγγειακού συμβάματος από τα παρακάτω:
  • Οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (όπως για παράδειγμα έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη που χρήζει νοσηλείας)
  • Επεμβάσεις στεφανιαίας ή άλλης αρτηριακής επαναγγείωσης.
  • Στεφανιαία νόσος
  • Ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή
  • Περιφερική αρτηριακή νόσο και:
  • Οι συγκεντρώσεις της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης (LDL-C) είναι σταθερά 2.6 mmol/l ή περισσότερο, παρά τη λήψη της μέγιστης ανεκτής αντιλιπιδαιμικής θεραπείας (δηλαδή μέγιστη ανεκτή δόση στατινών μέ ή χωρίς εζετιμίμπη).

Αποποίηση ευθύνης

Το παρόν αποτελεί κείμενο επιστημονικού χαρακτήρα με αποκλειστικό σκοπό την επιστημονική ενημέρωση του αποδέκτη. Ο αποδέκτης αναγνωρίζει πως η Novartis Hellas ΑΕΒΕ επιμελήθηκε αποκλειστικά τη μετάφραση και ουδεμία ευθύνη φέρει έναντι οποιουδήποτε προσώπου για τον τρόπο χρήσης του υλικού από τον αποδέκτη, στην διακριτική ευχέρεια του οποίου εναπόκειται η ενδεχόμενη δημοσίευση, καθώς και ο τρόπος αυτής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Novartis Hellas:

Website: www.novartis.gr

Facebook page: https://www.facebook.com/NovartisHellas/

LinkedIn page: https://www.linkedin.com/company/novartis-hellas/

YouTube channel: Novartis Hellas

Βιβλιογραφία

  1. National Institute for Health and Care Excellence. Inclisiran for treating primary hypercholesterolaemia or mixed dyslipidaemia [ID1647] https://www.nice.org.uk/guidance/indevelopment/gid-ta10703.
  2. André F, et al. European Heart Journal. 2020;1(41): 111– 188.
  3. British Heart Foundation. CVD Factsheet. Available at: https://www.bhf.org.uk/-/media/files/research/heart-statistics/bhf-cvd-statistics-uk-factsheet.pdf?la=en [Ημ/νία τελευταίας προσπέλασης: Αύγουστος 2021].
  4. NHS England. Cardiovascular diseases (CVD). Our ambition for CVD prevention. Διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.england.nhs.uk/ourwork/clinical-policy/cvd/ [Ημ/νία τελευταίας προσπέλασης: Αύγουστος 2021].
  5. Δεδομένα αρχείου. INC_DOF-014.
  6. NHS long-term plan summary. Διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.longtermplan.nhs.uk/wp-content/uploads/2019/01/the-nhs-long-term-plan-summary.pdf. [Ημ/νία τελευταίας προσπέλασης: Ιούλιος 2021].
  7. Stoekenbroek RM, Kallend D, Wijngaard PL, et al. Inclisiran for the treatment of cardiovascular disease: the ORION clinical development program. Future Cardiol. 2018;14(6): 433– 442.
  8. Raal F, Kallend D, Ray K, et al. Inclisiran for Heterozygous Familial Hypercholesterolemia. N Engl J Med. 2020;382(16): 1520– 1530.
  9. Ray K, Wright R, Kallend D, et al. Two Phase 3 Trials of Inclisiran in Patients with Elevated LDL Cholesterol. N Engl J Med. 2020;382(16): 1507– 1519.
  10. Mayo Clinic. Arteriosclerosis / atherosclerosis. Διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arteriosclerosis-atherosclerosis/symptoms-causes/ [Ημ/νία τελευταίας προσπέλασης: Ιούλιος 2021].
  11. Goldstein J, Brown M. A century of cholesterol and coronaries: from plaques to genes to statins. Cell. 2015;161(1): 161– 172.
  12. World Health Organization. Cardiovascular diseases (CVDs): Factsheet [online] 17 Μαΐου 2017. Διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds) [Ημ/νία τελευταίας προσπέλασης: Ιούλιος 2021].
  13. Roger VL, Go AS, Lloyd-Jones DM, et al. Heart disease and stroke Statistics–2012 update: A report from the American Heart Association. Circulation. 2012;125(1):e2–e220.
  14. Kim H, Kim S, Han S, et al. Prevalence and incidence of atherosclerotic cardiovascular disease and its risk factors in Korea: a nationwide population-based study. BMC Public Health. 2019;19(1):1112.
  15. National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III) final report. Circulation. 2002;106(25): 3143– 3421.
  16. Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.

# # #

 

Νέο φαρμακευτικό σκεύασμα για την Αρτηριακή Υπέρταση από τη Lavipharm

Lavipharm_logo

Συμβάλλει στον αποτελεσματικό έλεγχο της αυξημένης αρτηριακής πίεσης βελτιώνοντας σημαντικά τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία

Logo_Lavipharm-110_DraftΠαιανία, 9 Σεπτεμβρίου 2021 – Η Lavipharm κυκλοφορεί ένα νέο φαρμακευτικό σκεύασμα για τη θεραπεία της Αρτηριακής Υπέρτασης στην ελληνική αγορά, ενισχύοντας περαιτέρω την πολυετή, δυναμική και καταξιωμένη παρουσία της στη θεραπευτική κατηγορία της Καρδιολογίας και των παθήσεων του Καρδιαγγειακού Συστήματος.

Η Αρτηριακή Υπέρταση είναι από τις πιο συχνές διαταραχές στον ενήλικο πληθυσμό ενώ αυξάνει δραματικά με την ηλικία. Ως Υπέρταση χαρακτηρίζονται τα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης στο κυκλοφορικό σύστημα, ενώ αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρόλα αυτά, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς, προλαμβάνοντας παράλληλα την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβάντων.

Το νέο φαρμακευτικό σκεύασμα της Lavipharm εντάσσεται στην κατηγορία των σταθερών συνδυασμών των ανταγωνιστών υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ΑΥΑΙΙ) με αποκλειστές διαύλων ασβεστίου 3ης γενιάς (ΑΔΑ), οι οποίοι, βάσει των Ελληνικών και Διεθνών Κατευθυντηρίων Οδηγιών, αποτελούν τη βασική επιλογή έναρξης αντιϋπερτασικής αγωγής για την πλειονότητα των ασθενών.

«Ο αποτελεσματικός έλεγχος της Υπέρτασης ήταν και παραμένει μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της θεραπευτικής ιατρικής, κυρίως λόγω της συχνότητας και των αρνητικών επιπτώσεων της στην κοινωνία και τα συστήματα Υγείας», δήλωσε ο κ. Αριστείδης Πολυβός, Head of Marketing Rx & Distribution Center της Lavipharm Hellas. «Το νέο σκεύασμα σταθερού συνδυασμού από τη Lavipharm ενισχύει σημαντικά τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τον Έλληνα Ιατρό. Έχοντας τον ασθενή πάντα στο επίκεντρο, στόχος μας είναι με το νέο φαρμακευτικό σκεύασμα να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βέλτιστη αντιμετώπιση της Υπέρτασης, δημιουργώντας παράλληλα ένα επιτυχημένο προϊόν σε μια ιδιαίτερα απαιτητική και μεγάλη αγορά».

Με την κυκλοφορία του νέου σκευάσματος, η Lavipharm διευρύνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της στην Καρδιολογία, στην οποία δραστηριοποιείται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και συγκεκριμένα από το 1914, ενώ το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο της διαδερμικό σύστημα για τη θεραπεία της στηθάγχης.

Με πορεία 110 ετών, η Lavipharm δραστηριοποιείται στον χώρο του φαρμάκου από το 1911, έχοντας πάντα ως στόχο την αρωγή στο λειτούργημα των ιατρών και φαρμακοποιών, με την παροχή αξιόπιστων θεραπευτικών επιλογών. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται καινοτόμα και αποτελεσματικά προϊόντα, που ανταποκρίνονται στις καθημερινές ανάγκες των ασθενών.

Συνέδριο Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας “ESC Congress 2021 – The Digital Experience”

Bayer

Νέες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας συμπεριλαμβάνουν την αγωγή με βερισιγουάτη της Bayer για ασθενείς με χρόνια συμπτωματική καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο κλάσμα εξώθησης

 

  • Για πρώτη φορά, η πιθανότητα επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας αναγνωρίζεται ρητώς σε Κατευθυντήριες Οδηγίες διεθνούς κύρους
  • Η αγωγή με βερισιγουάτη μπορεί να ακολουθείται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, συμπληρωματικά της καθιερωμένης αγωγής για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας με μειωμένο κλάσμα εξώθησης,
  • Αυτήν τη στιγμή, ένας στους πέντε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια χάνει τη ζωή του σε διάστημα δύο ετών μετά από την εμφάνιση επιδείνωσης 1†

 

Bayer210909Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2021 – Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC), στο πλαίσιο του συνεδρίου ESC Congress 2021, παρουσίασε αναθεωρημένες Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Οξεία και Χρόνια Καρδιακή Ανεπάρκεια6, στις οποίες η επιδεινούμενη καρδιακή ανεπάρκεια αναγνωρίζεται ρητώς για πρώτη φορά. Η βερισιγουάτη συστήνεται πλέον, συμπληρωματικά της καθιερωμένης αγωγής αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας, σε ασθενείς οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο επιδείνωσης και επανανοσηλείας.

Οι κατευθυντήριες αυτές οδηγίες αναφέρουν ότι η αγωγή με βερισιγουάτη μπορεί να ακολουθείται στην περίπτωση ασθενών με μειωμένο κλάσμα εξώθησης και στάδιο νόσου ΙΙ έως IV κατά NYHA  οι οποίοι εμφανίζουν επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, παρά την αγωγή που ακολουθούν, όπως αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης ή αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης -νεπριλυσίνης, σε συνδυασμό με ένα β-αναστολέα και ένα ανταγωνιστή των μεταλλοκορτικοειδών υποδοχέων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου ή νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια.

«Η επίσημη αναγνώριση της επιδεινούμενης καρδιακής ανεπάρκειας και η συμπερίληψή της στις σημαντικές αυτές κατευθυντήριες οδηγίες σηματοδοτούν μία μεγάλη αλλαγή όσον αφορά την αγωγή ασθενών με επείγουσα ανάγκη για καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα», δήλωσε ο καθηγητής Piotr Ponikowski, Διευθυντής στο Ινστιτούτο Καρδιολογικών Παθήσεων της Ιατρικής Σχολής του Βρότσουαφ στην Πολωνία«Στην περίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας, ο χαρακτηρισμός ‘χρόνια’ δεν σημαίνει σταθερή. Τα συμπτώματα ενδέχεται να κλιμακωθούν μέχρι το σημείο όπου ο ασθενής θα εμφανίσει επιδείνωση, πράγμα που θα σημαίνει είτε νοσηλεία είτε εξωνοσοκομειακή αγωγή με ενδοφλέβια χορήγηση διουρητικών.1,2,3  Ένα ποσοστό 56%, περίπου, των ασθενών αυτών θα νοσηλευτεί εκ νέου σε διάστημα 30 ημερών από την εμφάνιση ενός τέτοιου επεισοδίου, αντιμετωπίζοντας αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου.1† Γι′ αυτό, ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε την καρδιακή ανεπάρκεια έπρεπε να αλλάξει, καθώς προσπαθούμε να ανακόψουμε την καθοδική πορεία στην εξέλιξη της νόσου σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών».

Bayer2109_human_heart

Η επιδεινούμενη Καρδιακή Ανεπάρκεια αναγνωρίστηκε στο ‘2021 Universal Definition and Classification of Heart Failure’, μέσω συναινετικής δήλωσης από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας, την Ένωση Καρδιακής Ανεπάρκειας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, την Ιαπωνική Εταιρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας και τη Συντακτική Επιτροπή του ‘Universal Definition of Heart Failure’.4  Στη δήλωση αυτή  σημειώνεται ότι είναι ζωτικής σημασίας, τόσο η αναγνώριση του σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας ενός ασθενούς, όσο και η αναγνώριση της κλινικής του πορείας (βελτιούμενη, στάσιμη, επίμονη ή επιδεινούμενη), ώστε να επιλέγονται η βέλτιστη αγωγή και στρατηγική μείωσης του σχετικού κινδύνου.4

Φέτος τον Απρίλιο, η Καναδική Εταιρεία Καρδιάς και Αγγείων συμπεριέλαβε στις Κατευθυντήριες Οδηγίες της τη βερισιγουάτη, ως συνιστώμενη θεραπεία για ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα επιδείνωσης της καρδιακής τους ανεπάρκειας έως και έξι μήνες μετά από τη νοσηλεία τους.  Μέχρι σήμερα, η βερισιγουάτη έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ιαπωνίας (MHLW), καθώς και από μια σειρά άλλους αρμόδιους φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο.  Η βερισιγουάτη αναπτύσσεται από κοινού με την MSD (εμπορική ονομασία της Merck & Co., Inc., Kenilworth, NJ, USA).

1 2 3 21