H Vertex λαμβάνει θετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκωνγια Ανθρώπινη Χρήση για τοσυνδυαστικό σχήμα ivacaftor/tezacaftor/elexacaftor,με ivacaftor για παιδιά με Κυστική Ίνωση ηλικίας 2 έως 5 ετών

Vertex_F

Με την έγκρισή του, περισσότερα από 1.200 παιδιά θα είναι εκ νέου επιλέξιμαγια να λάβουν φάρμακο που θα μπορούσε να θεραπεύσει την υποκείμενη αιτία της κυστικής ίνωσης-

 

 

Η VertexPharmaceuticalsIncorporated (Nasdaq: VRTX) ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε θετική γνωμοδότηση για την επέκταση της ένδειξης του σχήματος ivacaftor/tezacaftor/elexacaftor σε συνδυασμόμε το ivacaftor, για τη θεραπεία παιδιών με κυστική ίνωση (CF) ηλικίας 2 έως 5 ετών, που έχουν τουλάχιστονμια μετάλλαξη F508delστο γονίδιο του ρυθμιστή διαμεμβρανικής αγωγιμότητας της κυστικής ίνωσης (CFTR).

 

«Το σχήμα ivacaftor/tezacaftor/elexacaftor σε συνδυασμό με το ivacaftor έχει επιδείξει ένα άνευ προηγουμένου κλινικό όφελος για τα επιλέξιμα άτομα που ζουν με κυστική ίνωση» ανακοίνωσε η κα NiaTatsis, Ph.D., ExecutiveVicePresident, ChiefRegulatoryandQualityOfficerτης Vertex. «Η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας της κυστικής ίνωσης παρέχει τη δυνατότητα επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου, γι’ αυτό είμαστε ικανοποιημένοι που η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) υποστηρίζει την  επέκταση ένδειξης του συνδυαστικού σχήματος σε ασθενείς ηλικίας από2 ετών».

 

 

 

 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το σχήμα ivacaftor/tezacaftor/elexacaftor σε συνδυασμό με το ivacaftor έχει λάβει ήδη έγκριση για τη θεραπεία ατόμων με κυστική ίνωση ηλικίας 6 ετών και άνω, τα οποία έχουν τουλάχιστον μια μετάλλαξη F508delστο γονίδιο του ρυθμιστή διαμεμβρανικήςαγωγιμότητας της κυστικής ίνωσης (CFTR).

 

Σχετικά με την Κυστική Ίνωση

Η κυστική ίνωση (ΚΙ) είναι μια σπάνια γενετική ασθένεια που μειώνει το προσδόκιμο ζωής και επηρεάζει περισσότερους από 88.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Η ΚΙ είναι μια προοδευτική νόσος που επηρεάζει πολλά όργανα, προσβάλλοντας τους πνεύμονες, το ήπαρ, το πάγκρεας, τη γαστρεντερική οδό, τα ιγμόρεια, τους ιδρωτοποιούς αδένες και το αναπαραγωγικό σύστημα. Η ΚΙ προκαλείται από ελαττωματική ή/και έλλειψη πρωτεΐνης CFTR που προκύπτει από ορισμένες μεταλλάξεις στο γονίδιο CFTR. Τα παιδιά πρέπει να κληρονομήσουν δύο ελαττωματικά γονίδια CFTR – ένα από έκαστο γονέα – για να έχουν ΚΙ και αυτές οι μεταλλάξεις μπορούν να εντοπιστούν με ένα γενετικό τεστ. Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι μεταλλάξεων CFTR που μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με ΚΙ έχουν τουλάχιστον μία μετάλλαξη F508del. Οι μεταλλάξεις CFTR οδηγούν σε ΚΙ προκαλώντας ελάττωμα στην πρωτεΐνη CFTR ή οδηγώντας σε έλλειψη ή απουσία της πρωτεΐνης CFTR στην κυτταρική επιφάνεια. Η ελαττωματική λειτουργία και/ή η απουσία της πρωτεΐνης CFTR έχει ως αποτέλεσμα κακή ροή άλατος και νερού εντός κι εκτός των κυττάρων σε έναν αριθμό οργάνων. Στους πνεύμονες, αυτό οδηγεί στη συσσώρευση ασυνήθιστα παχύρρευστης, κολλώδους βλέννας, σε χρόνιες πνευμονικές λοιμώξεις και προοδευτική βλάβη των πνευμόνων που τελικά οδηγεί σε θάνατο για πολλούς ασθενείς. Η διάμεση ηλικία θανάτου είναι λίγο μετά το 30ο έτος ζωής.

 

Σχετικά με το elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor σε συνδυασμό με ivacaftor

Σε άτομα με ορισμένους τύπους μεταλλάξεων στο γονίδιο CFTR, η πρωτεΐνη CFTR δεν υφίσταται κανονική επεξεργασία και αναδίπλωση εντός του κυττάρου και αυτό μπορεί να εμποδίσει την πρωτεΐνη CFTR να φτάσει στην κυτταρική επιφάνεια και να λειτουργήσει σωστά. Ο συνδυασμός elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor και ivacaftor, είναι ένα από του στόματος φάρμακο σχεδιασμένο να αυξάνει την ποσότητα και τη λειτουργία της πρωτεΐνης CFTR στην κυτταρική επιφάνεια. Το Elexacaftor και το Tezacaftor συνεργάζονται για να αυξήσουν την ποσότητα της ώριμης πρωτεΐνης στην κυτταρική επιφάνεια. Το Ivacaftor, το οποίο είναι γνωστό ως ενισχυτής δράσης της CFTR, έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την ικανότητα των πρωτεϊνών CFTR να μεταφέρουν άλας και νερό μέσω της κυτταρικής μεμβράνης. Οι συνδυασμένες δράσεις των elexacaftor, tezacaftor και ivacaftor βοηθούν στην ενυδάτωση των αεραγωγών και την απομάκρυνση της βλέννας από αυτούς.

Η θεραπεία με συνδυασμό σχήματοςelexacaftor/tezacaftor/ivacaftorκαι ivacaftor είναι εγκεκριμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεραπεία της κυστικής ίνωσης (ΚΙ) σε ασθενείς ηλικίας 6 ετών και άνω που έχουν τουλάχιστον ένα αντίγραφο της μετάλλαξης F508del, στο γονίδιο CFTR.

 

Για πλήρεις πληροφορίες προϊόντος, ανατρέξτε στην Περίληψη των Χαρακτηριστικών Προϊόντος που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

 

ΕΝΔΕΙΞΗΗ.Π.Α.ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ELEXACAFTOR/TEZACAFTOR/IVACAFTOR ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ IVACAFTOR.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ

Το σχήμα του elexacaftor/tezacaftor/ivacaftorσε συνδυασμό με ivacaftorείναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της Κυστικής Ίνωσης (ΚΙ) σε ασθενείς ηλικίας 2 ετών και άνω που έχουν τουλάχιστον ένα αντίγραφο της μετάλλαξης F508delστο γονίδιο του ρυθμιστή διαμεμβρανικής αγωγιμότητας της κυστικής ίνωσης (CFTR) ή άλλη μετάλλαξη που ανταποκρίνεται στη θεραπεία με συνδυαστικό σχήμαelexacaftor/tezacaftor/ivacaftorκαι ivacaftor. Οι ασθενείς θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους για να ενημερωθούν αν έχουν μια ενδεικνυόμενη μετάλλαξη γονιδίου της κυστικής ίνωσης. Δεν είναι γνωστό εάν το συνδυαστικό σχήμα elexacaftor/tezacaftor/ivacaftorκαι ivacaftor είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Πριν από τη λήψη του σχήματος elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor σε συνδυασμό με ivacaftor, οι ασθενείς πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό τους για όλες τις ιατρικές τους καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων αν: είναιαλλεργικοί στο συνταγογραφούμενο φάρμακο του σχήματος elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor σε συνδυασμό με ivacaftor ή σε κάποιο συστατικό του, είναι έγκυες ή έχουννεφρικά προβλήματα, έχουν ή είχανηπατικάπροβλήματα, είναι έγκυος ή σχεδιάζουνναμείνουνέγκυος επειδή δεν είναι γνωστό εάν τοσυνδυαστικό σχήμα elexacaftor/tezacaftor/ivacaftorκαι ivacaftorθαβλάψειένααγέννητομωρό ή ανθηλάζουν ήσχεδιάζουννα θηλάσουν,επειδήδενείναιγνωστόεάν το elexacaftor/tezacaftor/ivacaftorκαι ivacaftorαπεκκρίνεταιστομητρικόγάλα.
Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώσουν το γιατρό τους για όλα τα φάρμακα που παίρνουν, συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, βιταμινών και φυτικών συμπληρωμάτων. Το συνδυαστικό σχήμα elexacaftor/tezacaftor/ivacaftorκαι ivacaftorμπορεί να επηρεάσει τον τρόπο δράσης άλλων φαρμάκων και άλλα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο δράσης τουelexacaftor/tezacaftor/ivacaftorσε συνδυασμό με ivacaftor. Η δόση elexacaftor/tezacaftor/ivacaftorσε συνδυασμό με ivacaftorμπορεί να χρειαστεί προσαρμογή όταν λαμβάνεται μαζί με ορισμένα φάρμακα. Οι ασθενείς θα πρέπει να ζητήσουν από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους κατάλογο αυτών των φαρμάκων εάν δεν είναι σίγουροι. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώσουν το γιατρό τους, ιδιαίτερα εάν λαμβάνουν: αντιβιοτικά όπως ριφαμπίνη ή ριφαμπουτίνη,αντιεπιληπτικά φάρμακα όπως φαινοβαρβιτάλη, καρβαμαζεπίνη ή φαινυτοΐνη,φυτικά φάρμακαόπως το βαλσαμόχορτο, αντιμυκητιασικά φάρμακα συμπεριλαμβανομένης της κετοκοναζόλης, της ιτρακοναζόλης, της ποσακοναζόλης, της βορικοναζόλης ή της φλουκοναζόλης, αντιβιοτικά συμπεριλαμβανομένης της τελιθρομυκίνης, της κλαριθρομυκίνης ή της ερυθρομυκίνης.
Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές ή ποτά που περιέχουν γκρέιπφρουτ ενόσω λαμβάνουν το elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor σε συνδυασμό με ivacaftor.
Το σχήμα elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor σε συνδυασμό με ivacaftor μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως:
Ηπατική βλάβη και επιδείνωση της ηπατικής λειτουργίας σε ασθενείς με σοβαρή ηπατική νόσο που μπορεί να είναι σοβαρή και μπορεί να απαιτεί μεταμόσχευση. Ηπατική βλάβη έχει επίσης προκληθεί σε ασθενείς χωρίς ηπατική νόσο.
Υψηλά ηπατικά ένζυμα στο αίμα, η οποία αποτελεί συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία μεelexacaftor/tezacaftor/ivacaftorσε συνδυασμό με ivacaftor. Αυτά μπορεί να είναι σοβαρά και μπορεί να είναι σημάδι ηπατικής βλάβης. Ο γιατρός του ασθενούς θα πρέπει να προβεί σε εξετάσεις αίματος για να ελέγξει το ήπαρ του πριν ξεκινήσει τοelexacaftor/tezacaftor/ivacaftorσε συνδυασμό με ivacaftor, κάθε 3 μήνες κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λήψης του elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor σε συνδυασμό με ivacaftorκαι κάθε χρόνο κατά τη λήψη τουelexacaftor/tezacaftor/ivacaftorσε συνδυασμόμε ivacaftor. Οι ασθενείς θα πρέπει να καλέσουν αμέσως το γιατρό τους εάν έχουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα ηπατικών προβλημάτων: πόνο ή δυσφορία στην άνω δεξιά περιοχή του στομάχου (κοιλιακή), κιτρίνισμα του δέρματος ή του λευκού μέρους των ματιών, απώλεια της όρεξης, ναυτία ή έμετο, σκούρα, κίτρινα προς πορτοκαλί ούρα.
Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις έχουν συμβεί σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία μεelexacaftor/tezacaftor/ivacaftor σε συνδυασμό με ivacaftor. Καλέστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή πηγαίνετε αμέσως στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εάν έχετε συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να περιλαμβάνουν: εξάνθημα ή κνίδωση, σφίξιμο του στήθους ή του λαιμού ή δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών ή/καιτης γλώσσας, δυσκολία στην κατάποση και αίσθημα ζάλης ή ζαλάδα.
Ανωμαλία του φακού του οφθαλμού (καταρράκτης) έχει παρατηρηθεί σε ορισμένα παιδιά και εφήβους που έλαβαν θεραπεία μεelexacaftor/tezacaftor/ivacaftor σε συνδυασμό με ivacaftor. Εάν ο ασθενής είναι παιδί ή έφηβος, ο γιατρός του θα πρέπει να κάνει οφθαλμολογικές εξετάσεις πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας με elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor σε συνδυασμό με ivacaftorγια να αναζητήσει καταρράκτη.
Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του σχήματος elexacaftor/tezacaftor/ivacaftorσε συνδυασμό με ivacaftorπεριλαμβάνουν κεφαλαλγία, λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (κοινό κρυολόγημα) συμπεριλαμβανομένηςβουλωμένης μύτης και καταρροής, στομαχικό (κοιλιακό) άλγος, διάρροια, εξάνθημα, αύξηση των ηπατικών ενζύμων, αύξηση ενός συγκεκριμένου ενζύμου αίματος που ονομάζεται κρεατινοφωσφοκινάση, γρίπη (ιός της γρίπης), φλεγμονή των ιγμορείων και αύξηση της χολερυθρίνης στο αίμα.
Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώσουν το γιατρό τους εάν έχουν οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια που τους ενοχλεί ή που δεν υποχωρεί. Αυτές δεν είναι όλες οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες τουelexacaftor/tezacaftor/ivacaftorσε συνδυασμόμε ivacaftor. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ασθενείς θα πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους.

Γιατις πλήρεις πληροφορίες συνταγογράφησης για το elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor και ivacaftor ανατρέξτε ΕΔΩ