Κυκλοφορία Νέου Προϊόντος Sustenium Biorhythm

menarinichc

Η Menarini Hellas Consumer HealthCare ανακοινώνει την κυκλοφορία των νέων προϊόντων Sustenium Biorhythm 3: Τέσσερα νέα πολυβιταμινούχα προϊόντα, που απευθύνονται τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες, ηλικίες 18-60+, φροντίζοντας τον καθημερινό τους βιορυθμό.

Πρόκειται για προϊόντα με μοναδική τεχνολογία απελευθέρωσης των θρεπτικών συστατικών, χάρη στην οποία βελτιστοποιείται η απορρόφηση και εξασφαλίζεται η μέγιστη βιοδιαθεσιμότητα του κάθε συστατικού. Η απελευθέρωση των θρεπτικών συστατικών πραγματοποιείται σε 3 στάδια:

 

 • Στο 1ο Στάδιο – Αποδέσμευση σε 5 λεπτά των θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην  παραγωγή ενέργειας.
 • Στο 2ο στάδιο – Aποδέσμευση σε 1 ώρα των θρεπτικών συστατικών ειδικά για τις ανάγκες της κάθε ηλικίας και φύλου.
 • Στο 3ο στάδιο – Αποδέσμευση σε 8 ώρες των θρεπτικών συστατικών για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Menarini191017_1

Επιπλέον, τo κάθε ένα προϊόν διαφοροποιείται έτσι ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κάθε κατηγορίας που απευθύνεται:

 • Biorhythm Γυναίκα: περιέχει Ρεσβερατρόλη και Σίδηρο που συμβάλλει στη μείωση της κούρασης.
 • Biorhythm Άντρας: περιέχει Συνένζυμο Q10 και Ασβέστιο που υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία των μυών.
 • Biorhythm Γυναίκα 60+: περιέχει Βιταμίνη D και Ψευδάργυρο που βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών.
 • Biorhythm Άντρας 60+: περιέχει Λουτεϊνη και Ψευδάργυρο που συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης & της γνωσιακής λειτουργίας.

Διατίθενται αποκλειστικά στα φαρμακεία

Menarini191017_2

Κυριακή 13 Οκτωβρίου Παγκόσμια μέρα για την θρόμβωση.

KEFI_logo

Ο Σύλλογος “Κ.Ε.Φ.Ι” Αθηνών οργάνωσε ένα WEBINAR που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα γραφεία του Συλλόγου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τη θρόμβωση που ήταν την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019.

Αξίζει να του αφιερώσετε λίγα λεπτά από το χρόνο σας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (17-19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ DU LAC)

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης

του Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου

 

Παρουσία πολλών εκατοντάδων συνέδρων και με το επιστημονικό πρόγραμμα να εκτυλίσσεται σε 7 παράλληλες αίθουσες, συνεχίζονται οι εργασίες του Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου της ΕΚΕ που ξεκίνησε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 στα Ιωάννινα.

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης του συνεδρίου, με την παρουσία τοπικών Αρχών και επισήμων.

ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κύριος Μάξιμος

ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κύριος Μάξιμος

Συγκεκριμένα χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κύριος Μάξιμος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κύριος Μωυσής Ελισάφ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής κύριος Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια κυρία Άννα Μπατιστάτου και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων κα Σταυρούλα Τσιάρα.

Ο Περιφερειάρχης Ιωαννίνων, κύριος Αλέξανδρος Καχριμάνης κήρυξε επίσημα την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

ELIKAR191017_2Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής κ. Ιωάννης Γουδέβενος, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους στα Ιωάννινα, πραγματοποίησε ομιλία κατά την οποία ανέδειξε συνολικά τη δραστηριοποίηση της ΕΚΕ σε όλους τους τομείς, επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς, καθώς και τις πολύπλευρες κοινωνικές δράσεις της εταιρείας.

Ακολούθησε διάλεξη του Καθηγητή κ. Χαράλαμπου Μουτσόπουλου με τίτλο «Ο Ιατρός ως Μέντωρ». Συγκινητική ήταν η στιγμή της προσφώνησης, με τον κ. Γουδέβενο να χαρακτηρίζει τον κ. Μουτσόπουλο ως τον δικό του μέντορα στην ιατρική.

ELIKAR191017_3

Στη συνέχεια έγινε τιμητική απονομή σε προσωπικότητες που έχουν προσφέρει στον Έλληνα ασθενή και συγκεκριμένα στους καθηγητές Νικόλαο Κούνη και Χαράλαμπο Μουτσόπουλο.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, ανακοινώθηκαν οι υποτροφίες και βραβεύτηκαν οι επιτυχόντες στις εξετάσεις για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Καρδιολογίας,  οι καλύτερες εργασίες και τα καλύτερα ερευνητικά πρωτόκολλα.

ELIKAR191017_1

Εκδήλωση με τίτλο: «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι: Νεότερες εξελίξεις – Σύγχρονες τεχνολογίες».

Diavitis191017

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων οργάνωσε και πραγματοποίησε με πολύ μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, Ενημερωτική Εκδήλωση για το Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου Ι με τίτλο: «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι: Νεότερες εξελίξεις – Σύγχρονες τεχνολογίες».

 

Πλήθος κόσμου, μέλη και φίλοι του Συλλόγου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του για μια ακόμα φορά, σε μια όμορφη ενημερωτική εκδήλωση, που πέτυχε απόλυτα τους στόχους της.

 

Την εκδήλωση πλαισίωσαν έγκριτοι επιστήμονες, οι οποίοι με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες και μέσα από διαδραστική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, ανέλυσαν την αξία και τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τους τρόπους αυτοπαρακολούθησης της χρόνιας πάθησης. Εν συνεχεία, εκτενής αναφορά έγινε στην ινσουλινοθεραπεία στο Σ.Δ. Τύπου Ι, στο τεχνητό πάγκρεας καθώς και στις σχέσεις επικοινωνίας γιατρού με ασθενή.

 

Tο Δήμαρχο Πειραιά κο Γιάννη Μώραλη εκπροσώπησε ο κύριος Αλέξανδρος Καμαράτος, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος ΚΕΠ και Ληξιαρχείου Πειραιά, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, εξήρε το έργο του Συλλόγου και δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου στις δράσεις και το έργο του Συλλόγου. Επιπλέον, προς τιμήν του Συλλόγου, στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κύριος Νικόλαος Πλατανησιώτης.

Την εκδήλωση συντόνισε η Δρ. Στέλλα Ηρακλειανού, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ’ Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. «Τζάνειο» Πειραιά.

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στους προσκεκλημένους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, ομιλίες παρέθεσαν οι κκ. Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης: Παθολόγος – Διαβητολόγος, Συντονιστής – Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν ”ΤΖΑΝΕΙΟ” Πειραιά, Δρ. Αλέξανδρος Καμαράτος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Α’ Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν ”ΤΖΑΝΕΙΟ” Πειραιά, Δρ. Παναγιώτης Τσαπόγας, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής, Κέντρο Μεταβολισμού και Διαβήτη Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center καθώς και η Δρ. Αθανασία Παπαζαφειροπούλου, Παθολόγος – Διαβητολόγος Msc PhO, Επιμελήτρια Β’, Α’ Παθολογική Κλινική – Διαβητολογικό Κέντρο Γ.Ν ”ΤΖΑΝΕΙΟ” Πειραιά.

 

Σε ένα όμορφο κλίμα, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με το Διαβήτη Τύπου Ι καθώς και να ενημερωθούν για τις νεότερες εξελίξεις και τις σύγχρονες τεχνολογίες γύρω από το Σ.Δ. Τύπου Ι.

 

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Πρόεδρος του Συλλόγου, η κα Γκόλφω Γεμιστού, δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που για ακόμη μία φορά, με αφορμή το κοινό μας σημείο, το Διαβήτη μας, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε, να ενημερωθούμε και να ανταλλάξουμε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας γύρω από αυτόν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκλεκτούς επιστήμονες που πλαισίωσαν την εκδήλωση μας, όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της καθώς και τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, που με τη δυναμική παρουσία τους έκαναν την εκδήλωση μοναδική και ξεχωριστή».

 

 

Δυναμικό «παρών» των ανθρώπων της φαρμακοβιομηχανίας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας

Panellinio191016_logo

Panellinio191016_1

Με τη συμμετοχή 280 συνέδρων και 40 εταιρειών διεξήχθη το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), στις 16 Οκτωβρίου 2019 στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL, με στόχο την ανάδειξη και στη συνέχεια τη διεκδίκηση «πολιτικών» για την ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών στη χώρα μας.

Το συνέδριο προσφώνησε ο Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, γενικός διευθυντής ΣΑΦΕΕ, διδάκτορας Φαρμακευτικής, καλωσορίζοντας τους συνέδρους και κάνοντας μια ειλικρινή εκ βαθέων αναφορά στον αλησμόνητο, εμπνευσμένο, οραματιστή πρόεδρο της ΒΙΑΝΕΞ και «Πατριάρχη» της Ελληνικής ΦαρμακοβιομηχανίαςΠαύλο Γιαννακόπουλο, που ίδρυσε τον ΣΑΦΕΕ τον Οκτώβριο του 2000. «Το σημερινό συνέδριο, πέρα από την επιστημονική πλευρά του, που στόχο έχει να συνεισφέρει στη χάραξη πολιτικών υγείας, έχει και ένα σημαντικό επετειακό και συμβολικό χαρακτήρα, τιμώντας τη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου», τόνισε ο κ. Αυγερινός.

Panellinio191016_2

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, επισήμανε πως ο Σύλλογος ιδρύθηκε με σκοπό να συνεισφέρει αποτελεσματικά, με στοχευμένες προτάσεις-παρεμβάσεις στην Ελληνική Φαρμακευτική αγορά, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λειτουργίας της και με απώτερο στόχο την ενίσχυση της Εθνικής Οικονομίας. Εξέφρασε δε τον προβληματισμό του πως ενώ όλες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να επενδύουν σε κλινικές μελέτες και έρευνα, το περιβάλλον δεν αφήνει χρόνο και χρήμα. «Δυστυχώς επικεντρωνόμαστε σε άλλα θέματα» τόνισε και αναφέρθηκε στο clawback που φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ, όπως και στη δαπάνη των περίπου 300 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών η οποία εντάσσεται στον κλειστό προϋπολογισμό του φαρμάκου.

«Ο ΣΑΦΕΕ μπορεί να λειτουργήσει συνθετικά ανάμεσα στην αγορά, τους ερευνητικούς φορείς και την πολιτεία», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Γιώργος Παπάζογλου, γενικός γραμματέας ΣΑΦΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο, πραγματοποιήθηκαν 5 στρογγυλά τραπέζια και 3 ομιλίες επιστημονικού ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα:

«Φαρμακευτική βιομηχανία: κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα»

«Το ερώτημα δεν είναι πώς θα φέρουμε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα, αλλά πώς θα φέρουμε επενδύσεις γενικά στη χώρα μας. Δεν χρειάζεται να πείσουμε μια φαρμακευτική να επενδύσει σε κλινικές μελέτες, αυτό το κάνουν ούτως ή άλλως. Χρειάζεται να την πείσουμε να επενδύσει τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα και όχι σε κάποια άλλη χώρα. Και ας μην ξεχνούμε τα οφέλη και τα άμεσα αποτελέσματα που μπορούν να έχουν οι κλινικές μελέτες στην ανάπτυξη της οικονομίας, την καταπολέμηση της ανεργίας, την υγεία των ασθενών», επισήμανε ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Και συμπλήρωσε ότι «ότι η μάχη για την προσέλκυση κλινικών μελετών είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε από κοινού εταιρίες και πολιτεία. Στη μάχη αυτή το πιο δυνατό μας όπλο θα είναι η μείωση του clawback. Ο μηχανισμός μείωσης του clawback μας δίνει τρία πολύ σημαντικά επιχειρήματα: σύγκριση αποδοτικότητας, αύξηση κερδοφορίας, θέσεις εργασίας».

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ.  Θεόδωρος Τρύφων, και απαντώντας στο ερώτημα «Πώς μπορούν να ενισχυθούν οι κλινικές μελέτες;», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι απαιτείται η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και των διαδικασιών, η προώθηση της κουλτούρας των κλινικών μελετών στους επαγγελματίες υγείας και τον διοικητικό μηχανισμό των νοσοκομείων, ενώ θα αποτελέσει θετικό δείγμα γραφής ο συμψηφισμός με το clawback. Τόνισε μάλιστα πως «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δημιουργεί σημαντική Προστιθέμενη Αξία, αλλά η υπερφορολόγηση μέσω clawback είναι καταστροφική, καθώς το Clawback με τη φορολογία αγγίζουν το ~70%».

Τα βασικά ευρήματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που διενέργησε ο ΣΦΕΕ σε 30 Νοσοκομεία, με τη βοήθεια του Υπουργείου Υγείας, για τις κλινικές μελέτες παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, μέλος Δ.Σ. ΣΑΦΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε νοσοκομείο διενεργήθηκαν τρεις συνεντεύξεις με τους: Διοικητή / Αναπληρωτή Διοικητή, Ερευνητή ή Υπεύθυνο Κλινικής και Οικονομικό διευθυντή/Υπεύθυνο λογιστηρίου. Από αυτές προέκυψε ότι παρά τα οφέλη που αναγνωρίζουν οι Διοικητές, στα περισσότερα νοσοκομεία δεν υπάρχει επαρκής οργάνωση για διενέργεια κλινικών δοκιμών. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αναφέρονται από όλους τους ρόλους είναι: η ελλειψη δομών, η γραφειοκρατία και, ειδικά από τους ερευνητές αναφέρεται και το ζήτημα της «έλλειψης κουλτούρας δοκιμών», και κυρίως από εκείνους που δεν έχουν δομές στο Νοσοκομείο τους. Αντίστοιχα οι προτάσεις για την άρση των ανωτέρω δυσκολιών αφορούν κυρίως: την πρόβλεψη/ ενίσχυση δομών, τη λιγότερη γραφειοκρατία και την εγκαθίδρυση κουλτούρας δοκιμών (από τους ερευνητές).

Τέλος, τον λόγο στο στρογγυλό τραπέζι για τη φαρμακοβιομηχανία πήρε ο κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, πρόεδρος PhRMA Innovation Forum, ο οποίος επισήμανε πως «Η κλινική έρευνα όπως εκφράζεται μέσα από τις κλινικές μελέτες, υπηρετεί πρώτα και πάνω απ’ όλα τον ασθενή και εγγυάται την ασθενοκεντρική, οικονομική και κοινωνική συμβολή της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Οι κλινικές μελέτες, με σύγχρονες και επικαιροποιημένες θεραπευτικές προτάσεις, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πληρέστερη δυνατή ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ασθενών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης. Ταυτόχρονα, προσδιορίζουν το πλαίσιο των πολιτικών υγείας, στη διάσταση μιας αυξημένης επενδυτικότητας, παράλληλα με τη βελτίωση πολλών οικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων». Και συμπλήρωσε ότι «Για την καινοτόμο φαρμακευτική βιομηχανία, στην Ελλάδα του σήμερα, αποτελεί βασική προτεραιότητα και στόχευση η ύπαρξη ενός ενισχυμένου και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου κλινικής έρευνας, που θα επιτρέψει αφενός μεν την αξιοποίηση του υψηλού επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αφετέρου δε την εγγύηση της απρόσκοπτης και έγκαιρης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες».

Το στρογγυλό τραπέζι και τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Νατάσσα Σπαγαδώρου.

Panellinio191016_3

«Πολιτικές για την ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα»

Ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, εκτός από τον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο, συμμετείχε και στο στρογγυλό τραπέζι για τις πολιτικές για την ανάπτυξη των κλινικών μελετών στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του επισήμανε τη σπουδαιότητα της διεξαγωγής κλινικών μελετών στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε και στο επίμαχο θέμα του clawback τονίζοντας πως «με ένα νόμο δεν εκμηδενίζεται το clawback». Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, επισήμανε πως «ο συμψηφισμός αναπτυξιακών δαπανών-clawback δεν λύνει το πρόβλημα, είναι όμως ένα λιθαράκι», προσθέτοντας ότι «μέσα στη χρονιά θα έχουμε συγκεκριμένα μέτρα και νομοθετήματα στη φαρμακευτική πολιτική». Ο κ. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε μάλιστα πως «το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει κάποιες παρεμβάσεις για την επιτάχυνση των κλινικών μελετών, με στόχο να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρος φιλικός για την κλινική έρευνα».

Στο στρογγυλό τραπέζι που συντόνισε ο κ. Δημήτριος Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν ακόμα οι κ.κ. Χρυσούλα Νικολάου, καθηγήτρια Βιοπαθολογίας Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., αντιπρόεδρος ΚΕΣΥ, Σωτήριος Ζώτος, εκπροσωπώντας το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Γεώργιος Αριστείδης Λαμπρούλης, στ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Λάρισας KKE, και Μαρία Αθανασίου, Βουλευτής Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.

«Σχεδιασμός και υλοποίηση Κλινικών Μελετών: νέα μοντέλα, διεθνείς τάσεις και ο ρόλος των CROs»

Με συντονίστρια την κυρία Βαρβάρα Μπαρούτσου, παθολόγο, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι.), Western Europe Cluster Chief Scientific Officer, Novartis, πραγματοποιήθηκε το στρογγυλό τραπέζι για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κλινικών μελετών. Πιο συγκεκριμένα:

Η κυρία Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος Συλλόγου CRO’s – HACRO, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος εταιρίας “Coronis Research Α.Ε.”, αναφέρθηκε στην ανάγκη για μετασχηματισμό του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζονται & διεξάγονται οι κλινικές μελέτες. Ο μετασχηματισμός αυτός θα βασιστεί κυρίως στις ψηφιακές τεχνολογίες, οι οποίες προσφέρουν πραγματική ευκαιρία αύξησης της παραγωγικότητας και της απόδοσης επένδυσης μέσω: της αυτοματοποίησης διαδικασιών,  της αποδοτικής χρήσης μεγάλων ομάδων δεδομένων και της λήψης αποφάσεων σε πρώϊμα στάδια με τη βοήθεια αναλύσεων πρόβλεψης και στατιστικών μοντέλων.

Στον σχεδιασμό και υλοποίηση μελετών στην Ογκολογία αναφέρθηκε η κυρία Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, Oncology Project Director, Covance, επισημαίνοντας ότι οι κλινικές μελέτες αλλάζουν λόγω κόστους και επιστημονικής ανακάλυψης.

Στις «Νέες τεχνολογίες στις κλινικές μελέτες» αναφέρθηκε η κυρία Βαρβάρα Βαζαίου, Site ID Services Manager Site Management, IQVIA RDS HELLAS, τονίζοντας πως «οι εξελίξεις στην ανάλυση παρέχουν ήδη τη δυνατότητα βελτίωσης λήψης αποφάσεων σε όλες τις πτυχές της διαδικασίας ανάπτυξης των φαρμάκων. Αυτά τα εργαλεία βοηθούν στην επιλογή καταλληλότερων ερευνητικών κέντρων και στον εντοπισμό πληθυσμών ασθενών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης / αποκλεισμού». Και συμπλήρωσε πως οι ερευνητές υιοθετούν εξειδικευμένες εφαρμογές, ψηφιακά εργαλεία και συστήματα λογισμικού για την παρακολούθηση των ασθενών και την αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των εντύπων συγκατάθεσης.

Στον ρόλο της επιστήμης της στατιστικής στις κλινικές δοκιμές αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σωτήριος Μπερσίμης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς – Όμιλος ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ, επισημαίνοντας πως «Η Στατιστική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε μια κλινική δοκιμή, όσον αφορά: τον σχεδιασμό, τη διεξαγωγή και την ανάλυση. Συμμετέχει στον σχεδιασμό της μελέτης: ερευνητικά ερωτήματα, πληθυσμός στόχος, μέγεθος δείγματος, τυχαιοποίηση και συνεχής παρακολούθηση. Διενεργεί τις ενδιάμεσες και την τελική ανάλυση. Ερμηνεύει και εκθέτει τα αποτελέσματα».

«Η Κλινική Έρευνα στα Δημόσια Ελληνικά Νοσοκομεία: αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχή επίτευξη των στόχων»

Το πολύ ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι για την κλινική έρευνα στα Δημόσια Ελληνικά Νοσοκομεία συντόνισε η κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, PHarmD, κλινικός φαρμακοποιός MSc, νοσοκομειακός φαρμακοποιός – διευθύντρια ΕΣΥ, διευθύντρια Ενοποιημένου Φαρμακείου «ΓΝΑ Σισμανόγλειο- Αμαλία Φλέμιγκ», πρόεδρος ΠΕΦΝΙ, EAHP Board Member, DoPD. Η κυρία Μακριδάκη τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα, επισημαίνοντας και τον καθοριστικό ρόλο του νοσοκομειακού φαρμακοποιού, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εγγυάται ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται στις κλινικές μελέτες είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία, τους κανονισμούς και τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες.

Στις γκρίζες ζώνες στη διεξαγωγή Κλινικών Μελετών στα Δημόσια Ελληνικά Νοσοκομεία και τη θέση των ρυθμιστικών αρχών αναφέρθηκε ο Δρ. Άγγελος Παπαδόπουλος, παθολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, τ. διοικητής Α’ ΥΠΕ, επισημαίνοντας πως «Η διοικητική διαδικασία θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών ή η δημόσια υγεία. Πρωτεύουσας σημασίας σε μια κλινική δοκιμή είναι η προστασία των δικαιωμάτων, της ασφάλειας, της αξιοπρέπειας και της ευζωίας των συμμετεχόντων, των οποίων τα συμφέροντα υπερισχύουν πάντοτε όλων».

Τη σκοπιά του κλινικού γιατρού στο θέμα παρουσίασε η κυρία Μαρία Γαβριατοπούλου, MD επίκουρη καθηγήτρια Θεραπευτικής Μεθοδολογίας Κλινικής Έρευνας, Ογκολογικό Τμήμα, Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρας, τονίζοντας πως «η κλινική έρευνα ως διαδικασία αποτελεί απαραίτητο & βασικό εργαλείο για τη διερεύνηση και κατανόηση των διαφόρων ασθενειών, αλλά και τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων/καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων».

«Ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός προστατεύει τους συμμετέχοντες στη μελέτη, τους επαγγελματίες υγείας και τον Οργανισμό με το να διασφαλίζει ότι τα ερευνητικά και επικουρικά φαρμακευτικά προϊόντα είναι κατάλληλα για χρήση και παραλαμβάνονται, χειρίζονται, αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται με ασφαλή και σωστό τρόπο, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ότι ο χειρισμός των ερευνητικών φαρμάκων και η χορήγησή τους στους ασθενείς γίνεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο της μελέτης», επισήμανε, παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Γεώργιος Πέγκας, BPharm, MSc νοσοκομειακός φαρμακοποιός, ΛΑΪΚΟ Γ.Ν.Α.

Κλείνοντας το στρογγυλό τραπέζι, ο κ. Γεώργιος Δενδραμής, MBA, MSc οικονομολόγος, MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας, διοικητής-πρόεδρος Δ.Σ. Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», αναφέρθηκε στον ρόλο της Διοίκησης σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή κλινικών μελετών στα Ελληνικά Δημόσια Νοσοκομεία. «Η διεξαγωγή κλινικών μελετών στο ΕΣΥ εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους, όπως η πρόσβαση των ασθενών σε αναγκαία φάρμακα και στην καινοτομία, με κόστος που δεν τους επιβαρύνει και με αυστηρά επιτηρούμενες διαδικασίες, η επιστημονική αναβάθμιση του έργου του Νοσοκομείου, οικονομικά οφέλη για το νοσοκομείο, δεδομένου ότι τα φάρμακα, οι εξετάσεις και άλλες υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται σε μία κλινική μελέτη παρέχονται δωρεάν στον ασθενή και δεν αποτελούν κόστος για το νοσοκομείο, καθώς και ανάπτυξη και προώθηση πρωτότυπης έρευνας για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

«Η συμβολή των ασθενών στις σύγχρονες ερευνητικές θεραπευτικές προσπάθειες, σε συνάρτηση με τη βιοηθική διάσταση»

Με συντονίστρια την κυρία Όλγα Οικονόμου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ), π. διοικητή Νοσοκομείων «Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ», πραγματοποιήθηκε το τελευταίο στρογγυλό τραπέζι του συνεδρίου.

Στον ρόλο των ασθενών στις σύγχρονες ερευνητικές θεραπευτικές προσπάθειες αναφέρθηκε ο κ. Απόστολος Καραβίδας, διευθυντής ΕΣΥ Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν.Α “Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”, τονίζοντας πως «Η κοινωνία πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένη για τους στόχους και τις διαδικασίες της κλινικής έρευνας. Οι επαγγελματίες Υγείας, τα μέσα επικοινωνίας, οι ενώσεις ασθενών και οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να συνεργάζονται για να παράσχουν σωστές πληροφορίες σχετικά με τους σκοπούς της έρευνας και τους διαθέσιμους μηχανισμούς για την προστασία των συμμετεχόντων».

Το πολύ σημαντικό θέμα «Κλινικές μελέτες και βιοηθική: κρίσιμες παράμετροι ενός πολύπλοκου προβλήματος και η διεπιστημονική προσέγγισή του» ανέπτυξε ο κ. Θεόδωρος Η. Πιτταράς, MD, PhD επικ. καθηγητής Μικροβιολογίας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, επισήμανε πως «Διαπιστώνονται περιθώρια βελτίωσης στον κλάδο. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο προσφέρει τη δυνατότητα να καμφθούν χρονοτριβές και στρεβλώσεις στις καταθέσεις προς έγκριση κλινικών μελετών. Αναπτύσσονται με αυτόν τον τρόπο σοβαρές προϋποθέσεις να μειωθεί το κόστος διεξαγωγής μιας μελέτης με αποτέλεσμα η χώρα να αναπτύξει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να προσελκύσει αυξημένη ροή κλινικών μελετών».

Στο ερώτημα «Πώς η φωνή των ασθενών μετασχηματίζει τις δυναμικές βιομηχανίας και ερευνητών στη βελτίωση της ανάπτυξης φαρμάκων» απάντησε μέσα από την ομιλία της η κυρία Φαίη Θειακού, οικονομολόγος-αναλύτρια αγορών, MBA, MHA Area Sales Manager Romania, Galenica SA, τονίζοντας πως στις μελέτες με επίκεντρο τον ασθενή απαιτείται: α) οι ασθενείς να έχουν γνώμη στην αξιολόγηση & στα χρονοδιαγράμματα, β) ο έλεγχος στις στρατηγικές εύρεσης και διατήρησης ασθενών κατά τη διάρκεια σχεδιασμού της μελέτης, και γ) κατά τη διάρκεια τους οι ερευνητές να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των ασθενών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασαν ακόμη οι ομιλίες:

 • «Essentials of Pediatric Clinical Research»

Dr. Martine Dehlinger-Kremer, Vice President, Pediatric Development, Synteract & European CRO Federation President

 • «Global trends and business opportunities in Clinical Trials»

Barış Erdoğan, PhD, Head of EEMEA Region Clinerion Ltd

 • «Αξιοποιώντας τα στοιχεία των κλινικών μελετών στην αποζημίωση του φαρμάκου»

Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου, Market Access Director, VIANEX S.A.

Πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής, κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), του PhRMA Innovation Forum (PIF), της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι.) και της HACRO.

20 χρόνια ΣΑΦΕΕ

Ο ΣΑΦΕΕ, που συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια από την ίδρυσή του από τον αείμνηστο Παύλο Γιαννακόπουλο,  για την υλοποίηση των στόχων του επιδιώκει:

 • Τη διαφύλαξη,μελέτη και προαγωγή των κοινών οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του στα πλαίσιαβεβαίωςτης εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου.​
 • Τη δημιουργία σταθερών κανόνων λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς.
 • Τη διάθεση στην Ελληνική Φαρμακευτική αγορά όλων των εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων, για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
 • Την ενεργό βοήθεια για την εξέλιξη της φαρμακευτικής επιστήμης στην χώρα μαςόχι μόνο στο χώρο της έρευνας αλλά και στην καθημέρα πράξη.

Χρυσός χορηγός του συνεδρίου ήταν η εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.

Χορηγοί επικοινωνίας
CNN, NEWSBOMB, Ο Κόσμος του Φαρμακείου, DailyPharmaNews, HEALTHMAG, HEALTHUPDATE, HEALTHWEB, IATRONET, ΙΑΤΡΟΝΕΑ, ONMED, PharmaTeam, Pharmacorner

Ξεκινάει την Πέμπτη το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Elikar_logo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

(17-19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ DU LAC)

 

Κάθε χρόνο το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας αποτελεί έναν καταξιωμένο θεσμό για την Ιατρική Κοινότητα και αναμφισβήτητα την κορυφαία επιστημονική συνάντηση για την Καρδιολογία στην Ελλάδα.

Φέτος το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο (17-19 Οκτωβρίου, ξενοδοχείο DULAC) γίνεται για πρώτη φορά στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες διακεκριμένους επιστήμονες ως ομιλητές και πάνω από 2.500 συνολικά συνέδρους, με το επιστημονικό πρόγραμμα να εκτυλίσσεται σε 7 παράλληλες αίθουσες, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Καρδιολόγοι από όλη την Ελλάδα καθώς και 30 διαπρεπείς Έλληνες της διασποράς, με πρωτογενή διεθνή βιβλιογραφία θα είναι μεταξύ αυτών που θα συμμετέχουν.

Το φετινό συνέδριο περιλαμβάνει:

 • Ειδικά φροντιστήρια με ποικίλη θεματολογία: ΗΚΓ αθλητή, καρδιοαναπνευτική δοκιμασία κόπωσης με την συνεργασία της ΕΛΕΓΕΙΑ, καρδιακή αποκατάσταση σε συνεργασία με τους φυσικοθεραπευτές ΚΑΡΠΑ, σεμινάριο συγγραφής επιστημονικής εργασίας.
 • Σεμινάρια στις νεότερες τεχνικές υπερήχων και μαγνητικής απεικόνισης με Hands-on εφαρμογές.
 • Δημιουργία τράπεζας συζήτησης νέων με παλαιότερους καρδιολόγους σε θέματα κλινικής πράξης, και επαγγελματικής αποκατάστασης.
 • Ενημέρωση και ανοιχτή συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Καρδιολογίας και τις αλλαγές στην εκπαίδευση της Ειδικότητας
 • Ενημέρωση νέων γιατρών για κλινικές θέσεις στο εξωτερικό.
 • Δημοσίευση των καλύτερων παρουσιάσεων κλινικών περιστατικών στο JACC case reports.
 • Συμμετοχή στο επιστημονικό πρόγραμμα γιατρών άλλων ειδικοτήτων (αναισθησιολόγοι, νεφρολόγοι, γυναικολόγοι, ογκολόγοι, ακτινολόγοι, αγγειοχειρουργοί και καρδιοχειρουργοί).
 • Κοινές εκδηλώσεις με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου.

Τέλος στο Συνέδριο θα χορηγηθούν υποτροφίες και βραβεία.

Poster_2019

Ο Άρης Παπαδάκος ανέλαβε καθήκοντα Country Manager της Sobi™ για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα

Sobi_logo_Feat
Αρης Παπαδάκος Country Manager της Sobi για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα

Αρης Παπαδάκος Country Manager της Sobi για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα

Καθήκοντα Country Manager της Sobi για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα ανέλαβε ο Άρης Παπαδάκος από την 19η Αυγούστου 2019.

 

Ο Άρης Παπαδάκος διαθέτει πολυετή εμπειρία στη φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς έχει διατελέσει ανώτατο στέλεχος σε σημαντικές θέσεις ευθύνης. Πριν την ανάληψη της θέσης στη Sobi™, διετέλεσε Senior Global Marketing Manager στη φαρμακευτική εταιρεία AbbVie. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος MBA από το ALBA Graduate Business School.

 

Αναφορικά με τον νεό του ρόλο ο κος Παπαδάκος δήλωσε:  «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να αναλαμβάνω το ρόλο του Country Manager της Sobi για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Η Sobi™ μετρά σχεδόν 2,5 χρόνια στην ελληνική αγορά και μέσα στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να κάνει πράξη το όραμά της, να παρέχει καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις. Στόχος δικός μου είναι να συμβάλλω ουσιαστικά στη δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας και στη συνέχιση του επιτυχημένου έργου που έχει αναλάβει η ομάδα μας σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε περίφημα!».

 

19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ 2019

ekpa_LOGO

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Σεβασμός στην Πολιτισμική Διαφορετικότητα (Respect for Cultural Diversity) είναι το θέμα και ο τίτλος του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής, στις 19 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνικό Κλιμάκιο της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO (Haifa) και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ διοργανώνουν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Αριστοτέλης του Παντείου Πανεπιστημίου, Ημερίδα αφιερωμένη στο θέμα του φετινού εορτασμού. Η ημερίδα διοργανώνεται με τη συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, του  Εργαστηρίου Μελέτης του Θεσμικού Λόγου του ΕΚΠΑ και του Κέντρου Έρευνας σε Θέματα Βιοηθικής και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ

Θεσπίσθηκε το 2015, κατόπιν πρότασης της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO  προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η ημερομηνία που επιλέχθηκε είναι η 19η Οκτωβρίου.

Η Βιοηθική είναι κλάδος της Ηθικής, ο οποίος ασχολείται με τα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται από την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης, ιδίως της βιοϊατρικής, της βιοτεχνολογίας και της γενετικής.

Το Ελληνικό Κλιμάκιο, το οποίο εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Έδρα Βιοηθικής της UNESCO, ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2015, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και στόχος του είναι η προαγωγή του διαλόγου γύρω από τη Βιοηθική στη χώρα μας και η πλαισίωση επιστημονικών, αλλά και κοινωνικών δράσεων που αφορούν στα ζητήματα Βιοηθικής, σε στενή συνεργασία με άλλους φορείς και θεσμούς.

Bioethics

Στην Ημερίδα θα μιλήσουν:

 • ΕΦΗ ΒΑΓΕΝΑ (EFFY VAYENA), Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης (ETH Zürich): «Θέματα πολιτισμικής πολυφωνίας κατά την ιατρική έρευνα» (Cultural diversity matters in health research)
 • ΑΝΤΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ (ANDRIE PANAYIOTOU), Head Cyprus Unit of UNESCO Chair in Bioethics (Haifa): «Μετάφραση, προσαρμογή και επικύρωση του εργαλείου MSQ στην Ελληνική γλώσσα» (Validation and cultural adaptation of the Moral Sensitivity Questionnaire (MSQ) in Greek)
 • KAI WHITING, Universidade de Lisboa: «Ένα νέο όραμα για τον Στωικό Κοσμοπολιτισμό» (A New Vision for Stoic Cosmopolitanism)
 • ZELJKO KALUDJEROVIC, University of Novi Sad: «Η εσωτερική αξία της πολιτιστικής ποικιλομορφίας» (The intrinsic value of cultural diversity)
 • IVICA KELAM, University of Osijek: «H αναγκαιότητα σεβασμού της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στην Βιοηθική» (The necessity of respecting cultural diversity in bioethics)
 • DEJAN DONEV, Ss. Cyril and Methodius University of Skopje: «Το πολιτισμικό πλαίσιο της ταχείας ανάπτυξης της Βιοηθικής» (Cultural context of the rapid development of Bioethics)
 • LILIYA SAZONOVA, Bulgarian Academy of Sciences: «Η Πολιτισμική διάσταση της Βιώσιμης Ανάπτυξης (The cultural dimension of sustainable development)
 • ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΙΝΟΡΕΜΑ, Πανεπιστήμιο Κρήτης: «Βιοηθική και πολιτισμικός πλουραλισμός» (Bioethics in a culturally diverse world)
 • ΦΕΡΕΝΙΚΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥΚΟΥΤΝΑΤΖΗ, Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Πολιτισμική ποικιλομορφία και Βιοηθική» (Cultural diversity and Bioethics)
 • ΑΘΗΝΑ ΓΚΡΙΤΖΑΛΑ, 3ο ΓΕΛ Γλυφάδας, ΕργαστήριοΦιλοσοφίας και Τέχνης: Προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Ρίζες»

 

Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Ημικρανία από τη Novartis Hellas με στόχο την ολιστική διαχείριση της νόσου

Imikrania_Logo

«ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΣΟΥ»

Η πρωτοβουλία τελεί υπό την επιστημονική αιγίδα της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας

 

 

 

Η Novartis Hellas στο πλαίσιο της Εκστρατείας ευαισθητοποίησης «ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΣΟΥ» διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης των ΜΜΕ με θέμα  την ολιστική διαχείριση της νόσου και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των ασθενών. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας παρουσίασαν την κατηγοριοποίηση της ημικρανίας, τα συμπτώματά της, τις διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις, καθώς και το φορτίο  της νόσου στον ασθενή και την κοινωνία. Οι προσκεκλημένοι είχαν παράλληλα την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο «δωμάτιο του ασθενή με ημικρανία», μία ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή φυσικού μεγέθους, που παρουσίαζε το χώρο όπου ένας ασθενής μπορεί να βρίσκει ανακούφιση κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας. Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας.

κ. Γρηγόριος Ρομπόπουλος MD, Επιστημονικός Διευθυντής, Επικεφαλής Ιατρικού Τμήματος στη Novartis Hellas,

κ. Γρηγόριος Ρομπόπουλος MD, Επιστημονικός Διευθυντής, Επικεφαλής Ιατρικού Τμήματος στη Novartis Hellas,

Για την πλειοψηφία των Ελλήνων, η ημικρανία αποτελεί  συνώνυμο του δυνατού πονοκέφαλου – μια εσφαλμένη αντίληψη που δυστυχώς εξακολουθεί να κυριαρχεί, δυσχεραίνοντας την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ασθενών1. Όπως επεσήμανε ο κ. Γρηγόριος Ρομπόπουλος MD, Επιστημονικός Διευθυντής, Επικεφαλής Ιατρικού Τμήματος στη Novartis Hellas, «Η ελλιπής ενημέρωση του κοινού για την ημικρανία έχει δυστυχώς δημιουργήσει την αντίληψη ότι πρόκειται για έναν δυνατό πονοκέφαλο. Ακόμη και άτομα του στενού κοινωνικού ή εργασιακού περιβάλλοντος ενός ανθρώπου με ημικρανία δυσκολεύονται να κατανοήσουν την αληθινή επίπτωσή της στην καθημερινότητά του. Η εκστρατεία ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΣΟΥ, έχει ως στόχο να συμβάλει στην ενημέρωση όλων μας για τις πραγματικές διαστάσεις της ημικρανίας, ώστε κάθε ασθενής να αισθάνεται ότι μπορεί να μιλήσει ανοικτά για την εμπειρία του και βρίσκοντας την κατανόηση και την υποστήριξη που χρειάζεται, να μπορέσει να μειώσει την επιβάρυνση της νόσου στη ζωή του».

 

Όπως ανέφερε  η κα Εβίνα Ηλιοπούλου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Head of Occupational Health Psychology, EAP Hellas, αντίστοιχα υψηλή είναι και η ψυχολογική επιβάρυνση της νόσου. «Καθώς οι κρίσεις ημικρανίας εκδηλώνονται απρόβλεπτα, πολλοί ασθενείς αισθάνονται ότι δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής τους, μία αίσθηση που αναπόφευκτα προκαλεί άγχος και αισθήματα απομόνωσης και απογοήτευσης. Πολλοί επίσης αποφεύγουν να μοιράζονται την εμπειρία τους, θεωρώντας ότι δε θα βρουν κατανόηση από το συνομιλητή τους και θα χαρακτηριστούν υπερβολικοί. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν ότι “σηκώνουν το βάρος της νόσου” μόνοι τους» υπογράμμισε η κα Ηλιοπούλου.

Ενας τυπικός χώρος ανάπαυσης του ατόμου που βιώνει μια κρίση ημικρανίας

Ενας τυπικός χώρος ανάπαυσης του ατόμου που βιώνει μια κρίση ημικρανίας

Σύμφωνα με την κα Μαρία Χατζησταύρου, Interior Architect, ο χώρος ανάπαυσης του ατόμου που βιώνει μια κρίση ημικρανίας μπορεί να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειωθεί η βαρύτητα των συμπτωμάτων. «Η αυξημένη ευαισθησία στο φως και στους ήχους μπορούν να αμβλυνθούν εάν το άτομο επιλέξει ένα ήσυχο, σκοτεινό χώρο για να αναπαυτεί. Οι τοίχοι αυτού του χώρου πρέπει να έχουν ένα απαλό ουδέτερο χρώμα και σκουρόχρωμες κουρτίνες, ώστε να απορροφούν όσο το δυνατόν περισσότερο ηλιακό φως. Στο δωμάτιο δεν θα υπάρχει ανοικτή τηλεόραση ή ηλεκτρονικός υπολογιστής, καθώς η ακτινοβολία της οθόνης μπορεί να επιδεινώσει την ημικρανία» εξήγησε η κα Χατζησταύρου, προχωρώντας στην παρουσίαση του δωματίου.

(από αριστερά): Φωτεινή Μπαμπανάρα, Διευθύντρια Επικοινωνίας Novartis Hellas, Μαρία Χατζησταύρου, Interior Architect, Εβίνα Ηλιοπούλου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Head of Occupational Health Psychology, EAP Hellas, Γρηγόριος Ρομπόπουλος MD, Επιστημονικός Διευθυντής, Επικεφαλής Ιατρικού Τμήματος Novartis Hellas

(από αριστερά): Φωτεινή Μπαμπανάρα, Διευθύντρια Επικοινωνίας Novartis Hellas, Μαρία Χατζησταύρου, Interior Architect, Εβίνα Ηλιοπούλου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Head of Occupational Health Psychology, EAP Hellas, Γρηγόριος Ρομπόπουλος MD, Επιστημονικός Διευθυντής, Επικεφαλής Ιατρικού Τμήματος Novartis Hellas

Σχετικά με την ημικρανία

Η ημικρανία είναι μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή που στην Ελλάδα επηρεάζει περίπου 1,2 εκατομμύρια ενήλικες2. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς καθυστερούν να διαγνωστούν,  καθώς επισκέπτονται διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες3, προτού καταλήξουν στον νευρολόγο, που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση της νόσου.

 

Η ημικρανία έχει χαρακτηριστεί ως η 2η αιτία αναπηρίας (DALYs)4 παγκοσμίως, λόγω της σημαντικής προσωπικής και κοινωνικής της επιβάρυνσης. Ειδικότερα, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να χάνουν σημαντικές στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να περιορίζουν τη συμμετοχή τους σε καθημερινές δραστηριότητες4. Όσον αφορά στην επαγγελματική ζωή, η ημικρανία προκαλεί μείωση της παραγωγικότητας, ενώ ορισμένες φορές οι ασθενείς αναγκάζονται να χάνουν ημέρες εργασίας. Κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι χάνονται κατά μ.ο. 25.3 εργάσιμες ημέρες ανά ασθενή με ημικρανία, λόγω απουσίας από την εργασία και μειωμένης παραγωγικότητας2. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση της ημικρανίας στην Ελλάδα για το 2017 εκτιμήθηκε σε περίπου μισό δισ. Ευρώ2, ενώ το 1/3 του συνολικού κόστους της ημικρανίας, δηλαδή 145 εκατ. ευρώ, οφείλεται στην απώλεια παραγωγικότητας των ασθενών εξαιτίας μειωμένης απόδοσης στην εργασία τους2. Επιπλέον, το άμεσο ιατρικό κόστος (δηλαδή το κόστος  της ιατρικής περίθαλψης και το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής) ανέρχεται στα 302 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 74% αφορά κυρίως στις συχνές επισκέψεις των ασθενών σε ιατρούς, τακτικά εξωτερικά ιατρεία και ΤΕΠ νοσοκομείων. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ποσοστό 83% του άμεσου ιατρικού κόστους βαρύνει τον ίδιο τον ασθενή (ιδιωτικές δαπάνες ασθενή)2.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημικρανία και τη διαχείρισή της, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εκστρατείας εδώ.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών δηλώνει κάθετα αντίθετος με τις ρυθμίσεις για τα Κολλέγια που έχουν εισαχθεί προς ψήφιση στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

PSF_LOGO

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών (ERWCPT) για το θέμα με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας, με κοινοποίηση στον Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε. και τον Πρωθυπουργό, καθώς ενδεχόμενη ψήφιση των εν λόγω ρυθμίσεων θα επηρεάσει όλες τις χώρες της Ε.Ε.

 

 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. Ν.Π.Δ.Δ. εκφράζει τις σοβαρές ενστάσεις του σχετικά με διατάξεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα με τις τροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που εισάγονται προς ψήφιση με το άρθρο 169, βάσει των οποίων τροποποιείται η διαδικασία αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των πολιτών των Ευρωπαϊκών χωρών, όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005.

Κατ’ αρχήν, ενώ το άρθρο 169 του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου αφορά την τροποποίηση των διαδικασιών αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων Πολιτών της Ε.Ε., αναφέρει ότι εφεξής θα δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης τίτλων εκπαίδευσης τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.).

Επίσης, επαναφέρει τη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, δηλαδή την απευθείας αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη άδειας ασκήσεως επαγγέλματος (σε ότι αφορά το Νομοθετικώς ρυθμιζόμενο επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή).

Μάλιστα, οι προτεινόμενες διατάξεις προκάλεσαν την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών (ER – WCPT), που σε επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας, που κοινοποιείται στον αρμόδιο Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. αλλά και στον Πρωθυπουργό,  εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία του, καθώς, αν ψηφιστούν από την Ελληνική Βουλή, θα επηρεάσουν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού όσοι αποκτούν επαγγελματικό δικαίωμα θα μπορούν να μετακινούνται σε κάθε χώρα της Ε.Ε.

Ο Π.Σ.Φ. θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θέτει σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία στην Ε.Ε και για αυτό το λόγο ζητεί:

1) Την απόσυρση από την διάταξη της δυνατότητας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων τίτλων από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε., καθώς η σχετική πρόβλεψη είναι εκτός της φιλοσοφίας και του σκοπού των ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/2005

2) Την σαφή διατύπωση στην συγκεκριμένη διάταξη, ότι η επαγγελματική ισοδυναμία δεν μπορεί να εφαρμόζεται για Νομοθετικώς Ρυθμιζόμενα Επαγγέλματα Υγείας όπως αυτό του Φυσικοθεραπευτή.

 

1 2 3 117