«Μην Κλείνεσαι. Μίλα για την ελκώδη κολίτιδα.» Η νέα διαδικτυακή πρωτοβουλία της Pfizer Hellas με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ

Pfizer210525F

H Pfizer Hellas, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων Εντέρου (ΙΦΝΕ), που έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου, παρουσιάζει τρία νέα ενημερωτικά videos της καμπάνιας ευαισθητοποίησης με το μήνυμα «Μην Κλείνεσαι. Μίλα για την ελκώδη κολίτιδα», μέσα από τους επίσημους λογαριασμούς της εταιρείας στο YouTube και το Facebook.

Βασικοί στόχοι της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που πάσχουν από ΙΦΝΕ, όπως είναι η Ελκώδης Κολίτιδα, αλλά και η παρότρυνση προς τους ίδιους τους ασθενείς να μιλήσουν στον γιατρό τους για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.

Οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, είναι κατά κύριο λόγο, νέοι, σε παραγωγική ηλικία, που θέλουν να είναι ενεργοί στην καθημερινότητά τους, παρά το γεγονός ότι οι εξάρσεις της νόσου τους – ένα από τα χαρακτηριστικά των ΙΦΝΕ – επηρεάζουν σημαντικά σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής τους.

Για το λόγο αυτό, σε κάθε βίντεο της καμπάνιας, βλέπουμε τους ηθοποιούς – πρωταγωνιστές να μοιράζονται την εμπειρία τους από τις επιπτώσεις της νόσου στην εργασιακή, κοινωνική και προσωπική τους ζωή αλλά να δηλώνουν την απόφασή τους να «Μην Κλείνονται» και να συζητήσουν με τον γιατρό τους για τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, 1 στους 3 ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ), όπως η Ελκώδης Κολίτιδα, στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν έχει αποκαλύψει την ύπαρξη της νόσου σε κανέναν από το εργασιακό του περιβάλλον1 ενώ 66% των ασθενών ανησυχούν για τη διαθεσιμότητα τουαλέτας σε χώρους που δεν έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν, γι′ αυτό και δεν συμμετέχουν σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες2. Παράλληλα, το 50% των ασθενών αισθάνεται κούραση καθημερινά, σε περιόδους έξαρσης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας2.

Η κ. Λία Μπερτσιάδου, BU Lead Inflammation & Immunology της Pfizer Hellas, δήλωσε σχετικά ότι «Η Pfizer έχει συνδέσει τη μακρόχρονη πορεία της με σημαντικά επιτεύγματα, που βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η δέσμευσή μας προς τους ασθενείς δεν εξαντλείται στη διάθεση καινοτόμων θεραπειών και φαρμάκων. Το κίνητρο που μας ωθεί στην καινοτομία είναι να αλλάξουμε προς το καλύτερο τις ζωές τόσο των ίδιων όσο και των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω τους. Eιδικά για τους ασθενείς με IΦΝΕ, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της νόσου επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά τους και την κοινωνική τους ζωή και κατ’ επέκταση τη ζωή των οικείων τους. Για το λόγο αυτό, επενδύουμε συστηματικά σε πρωτοβουλίες, όπως η ενημερωτική εκστρατεία “Mην κλείνεσαι”, που θέτουν τους ασθενείς με ΙΦΝΕ στο επίκεντρο, και έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην ενημέρωσή τους με στόχο στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα videos της εκστρατείας στα παρακάτω links:

Video 1

Video 2

Video 3

Πηγές: 1. Viazis N et al. Ann Gastroenterol. 2013;26(1):52-58.
2. Lönnfors S et al. J Crohns Colitis. 2014;8(10):1281-6.

pfizer_ktx_logo

Τι νεότερο στη χειρουργική;

Papanikolaou

“Τι νεότερο στη χειρουργική; Αφιέρωμα στα 30 χρόνια λειτουργίας της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής ΑΠΘ” Με επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποιείται το Σάββατο  8 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace γιορτάζει τα τα 30 χρόνια λειτουργίας της η Δ΄ Χειρουργική Κλινικής ΑΠΘ που λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο “Γεώργιος Παπανικολάου” από το 1988, δύο χρόνια μετά την ίδρυση της το 1986.

Papanik181208

 

Στην επετειακού χαρακτήρα εκδήλωση γίνει αποτίμηση του ως τώρα διδακτικού, κλινικού και επιστημονικού έργου της κλινικής και θα τιμηθούν οι διατελέσαντες διευθυντές και τα μέλη ΔΕΠ της κλινικής που αφυπηρέτησαν  “και με τον τρόπο αυτό” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της κλινικής, κ. Κ. Τσαλής,  Καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ, “να εκφραστούν έμπρακτα οι ευχαριστίες μας για την προσφορά τους, καθώς οι πράξεις «μιλούν» πιο ζωντανά από τις λέξεις”.

H Δ΄Χειρουργική Κλινική αποτελεί σημείο αναφοράς στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, στην εκπαίδευση, στο πεδίο της έρευνας με σημαντική παρουσία σημαντική για το Νοσοκομείο καθώς αφορά  ειδικότητα πρώτης γραμμής που καλείται να ανταποκριθεί στο κρίσιμο ζητούμενο της επείγουσας περίθαλψης σε ένα Γενικό Νοσοκομείο τριτοβάθμιας φροντίδας, όπως είναι το Νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου”.  Είναι μια κλινική με πολυδιάστατο έργο που εξελίσσεται συνέχεια με ειδικό βάρος στη διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα βαρύτητας και με πρωτοποριακές μεθόδους που εφαρμόζονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Papaniko181208

 

 

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα  της Σχολής Επιστημών Υγείας και του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

 

Πρωτοποριακη νευροχειρουργική επεμβαση για πρωτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο

Πρωτοποριακή επέμβαση, η πρώτη που διενεργείται σε δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στη Νευροχειρουργική Κλινική του ΓΝ “Γ. Παπανικολάου”.

Πρόκειται για αφαίρεση όγκου εγκεφάλου με τρισδιάστατη όραση με τη βοήθεια τρισδιάστατης κάμερας (3D camera) και μόνιτορ.

Η ποιότητα στις Νευροχειρουργικές επεμβάσεις είναι άρρηκτα δεμένη με τη εξέλιξη της τεχνολογίας. Η τρισδιάστατη κάμερα αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στη χειρουργική των όγκων εγκεφάλου μετά από το μικροσκόπιο και το ενδοσκόπιο δίνοντας ευελιξία και μοναδικά πλεονεκτήματα στον χειρουργό όπως ασφάλεια και λεπτομέρεια με τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εξαιρετικά επικίνδυνες περιοχές με το βέλτιστο αποτέλεσμα. Η χρήση της απαιτεί δεξιοτεχνία, εμπειρία στη χειρουργική υπό στερεοσκοπική όραση, ειδίκευση στη χειρουργική των όγκων εγκεφάλου, συνεχή εκπαίδευση σε νέες τεχνικές και επιμόρφωση στις μεταμοντέρνες τεχνολογικές εξελίξεις. Η επέμβαση που διενεργήθηκε για πρώτη φορά σε Νευροχειρουργική κλινική του Εθνικού Συστήματος Υγείας διήρκεσε τέσσερις ώρες και έγινε από τον Νευροχειρουργό κ. Αθανάσιο Σπηλιωτόπουλο, Διευθυντή ΕΣΥ, την καθοριστική συμβολή της αναισθησιολογικής ομάδας με τη Συντονίστρια Διευθύντρια ΕΣΥ, κ. Αναστασία Τρικούπη και την άψογη συνεργασία της ιατρονοσηλευτικής χειρουργικής ομάδας.

Ο ασθενής ανένηψε με ευχέρεια στη Β΄Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή της Β΄ΜΕΘ κ. Ν. Καπραβέλου και ολοκλήρωσε την νοσηλεία του στη Νευροχειρουργική κλινική πουδιευθύνεται από τον κ. Ι. Μπαλτά.

Το ΓΝ “Γ. Παπανικολάου” εντάσσοντας στη δύναμη του επιστήμονες με κύρος και τεχνολογίες του μέλλοντος καταφέρνει να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων και να παρέχει στον Έλληνα πολίτη την πλέον σύγχρονη ιατρική φροντίδα.

Αποφάσεις Δ.Σ. του ΠΙΣ Απαράδεκτη η εγκύκλιος του ΕΟΦ για τις επιστημονικές εκδηλώσεις της δια βίου εκπαίδευσης των ιατρών

PIS141203A

Το ΔΣ του ΠΙΣ κατά τη συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου 2017 εξέτασε και συζήτησε ενδελεχώς τα προβλήματα που αφορούν στην ιατρική λειτουργία, την περίθαλψη πολιτών, τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων, τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση βάσει της εγκυκλίου του ΕΟΦ και άλλα συναφή θέματα.

Αποφάσισε:

 • Όσον αφορά το χρόνο εργασίας και τη λειτουργία των Νοσοκομείων, να υιοθετήσει το διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΕΝΓΕ, όπως αποτυπώνεται στην απόφαση του Γενικού Συμβουλίου και την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, όπως διεκδικεί η ίδια η ΟΕΝΓΕ με εξώδικο που απέστειλε στο υπουργείο Υγείας, τις ΥΠΕ και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων. Η ανακοίνωση της ΕΝΟ.ΣΥ. – Α.Δ.Ι.Κ., με στόχο την παραπληροφόρηση του ιατρικού κόσμου, σχετικά με τη μη σύμπλευση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΠΙΣ σε πολιτικά σκεπτικά, τα οποία σε μία δημοκρατία επιτρέπονται, προφανώς εξυπηρετούν σκοπιμότητες και διαταράσσουν την ενότητα του ιατρικού σώματος.
 • Για την ιατρική λειτουργία και την περίθαλψη των πολιτών, εμμένουμε στις θέσεις μας σχετικά με την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος βάσει κανόνων ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας, και την ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη των πολιτών, με κάλυψη των μεγάλων κενών σε προσωπικό και αναπλήρωση των ελλείψεων που υπάρχουν σήμερα στο σύστημα υγείας.
 • Σχετικά με τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την εγκύκλιο του ΕΟΦ, την οποία από το site του Οργανισμού πληροφορηθήκαμε, και περιορίζει σε 48 τις επιστημονικές εκδηλώσεις με χορηγίες, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας. Η εγκύκλιος του ΕΟΦ αφήνει ανοιχτά ζητήματα, τα οποία πριν φέρει στη δημοσιότητα έπρεπε να τα συζητήσει με τον ΠΙΣ ο οποίος ενδιαφέρεται τα μέγιστα για την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση. Όπως γνωρίζουμε, οι μέχρι σήμερα επιστημονικές εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες, συμπόσια κλπ. πραγματοποιούνται  σε όλο τον κόσμο με τις χορηγίες φαρμακευτικών εταιρειών και άλλων ιατρικών επιχειρήσεων. Τη στιγμή που το κράτος δεν υποστηρίζει οικονομικά τις επιστημονικές εκδηλώσεις, ώστε ο ιατρός να ανανεώνει τις γνώσεις του και να συμμετέχει ενεργά στη δια βίου εκπαίδευση, είναι αδιανόητο να βάζουμε τέτοιους φραγμούς οι οποίοι βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση. Θα κινηθούμε με όποιον τρόπο νομίζουμε προσφορότερο, ακόμη και δικαστικά, εναντίον της απαράδεκτης αυτής εγκυκλίου.

Ζητούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να πράξει τα δέοντα προς την κατεύθυνση αυτή προκειμένου η δια βίου εκπαίδευση των ιατρών, όπως συμβαίνει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, να γίνεται με τρόπο που εξυπηρετεί τον σκοπό αυτό αλλά και με κανόνες ηθικής, δεοντολογίας και διαφάνειας.

 • Όσον αφορά την ανακοίνωση της ΕΝΟ.ΣΥ. – Α.Δ.Ι.Κ., για τη συζήτηση εντός του ΔΣ του ΠΙΣ και λήψη απόφασης που δεν έχει επικυρωθεί ακόμη, ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα υποθέσεις παλαιότερων διοικήσεων στις φορολογικές και δικαστικές αρχές (πχ μοριοδοτήσεις παλαιών χρόνων έως το 2009), επιχειρείται μία απαράδεκτη συμπεριφορά η οποία προσβάλλει ανθρώπους που υπηρέτησαν στο παρελθόν στις διοικήσεις του ΠΙΣ, αλλά στρέφεται και σε βάρος άλλων εμπλεκομένων υπαλλήλων των οποίων οι υποθέσεις είναι σε εκκρεμότητα.

Καλούμε για μία ακόμη φορά να ανακαλέσουν την απαράδεκτη ανακοίνωσή τους μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις, καθώς θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για προσβολή προσωπικότητας. Όλοι όσοι μετείχαν στις συνελεύσεις γνωρίζουν ποιοι είχαν αναδείξει το ζήτημα και ποιοι εποίησαν την νήσσαν.

Η ενότητα του ιατρικού κόσμου δεν εξυπηρετείται από κηρύγματα δήθεν «προάσπισης συμφερόντων των ιατρών» τη στιγμή που οι φερόμενοι ως επικεφαλής απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις – συζητήσεις κατά τις οποίες εξετάζονται μείζονα ζητήματα. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη περίοδο, με το σύστημα υγείας να παρουσιάζει προβλήματα και η οικονομική κατάσταση ταλανίζει κάθε πολίτη. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα και η φορολογία του ιατρικού κόσμου εξαντλούν τα εισοδήματα.

Δεν μας ενδιαφέρει η σκοπιμότητα την οποία υπηρετούν κάποιοι με τα απαράδεκτα ΔΤ για τον ΠΙΣ που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, και συνεχίζονται από κάποιους, καθώς είναι γνωστή η ιστορία του καθενός στον ιατρικό κόσμο, στους ιατρικούς αγώνες και στην υπηρέτηση των ιατρικών συμφερόντων.

To pembrolizumab της MSD αναδείχθηκε ως Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν στα Prix Galien Ελλάδος 2017

msd_125

Αθήνα, 4/04/2017: Τον τίτλο του καλύτερου βιοτεχνολογικού προϊόντος έλαβε το Pembrolizumab της MSD στην φετινή τελετή απονομής των φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τα Prix Galien, αποτελούν το σημαντικότερο θεσμό βράβευσης της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας με σκοπό την ανάδειξη και επιβράβευση εξαιρετικών φαρμακευτικών επιτευγμάτων που συμβάλλουν στη μακροβιότερη και  ποιοτικότερη ζωή των ασθενών. Τα κριτήρια για την ανάδειξη του καλύτερου βιοτεχνολογικού προϊόντος των Prix Galien αξιολογούν ποιά ήταν η καινοτομία κατά την πορεία ανάπτυξης του προϊόντος, τον τρόπο δράσης του, την κλινική του χρησιμότητα, καθώς και το όφελός του για το μέλλον της ιατρικής επιστήμης από την εισαγωγή του προϊόντος στην κλινική πράξη.

από αριστερά προς τα δεξιά οι κ.κ.:  § Χαράλαμπος Σ. Ρούσσος, MD, PhD, MRS, FRCP(C), καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών και McGill του Μόντρεαλ, Ακαδημαϊκός § Agata Jakoncic, Managing Director MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας § Στυλιανός Ε. Αντωναράκης, Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου της Γενεύης § Ζαφείρης Γιαννόπουλος, Director, Business Unit Oncology

από αριστερά προς τα δεξιά οι κ.κ.:
§ Χαράλαμπος Σ. Ρούσσος, MD, PhD, MRS, FRCP(C), καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών και McGill του Μόντρεαλ, Ακαδημαϊκός
§ Agata Jakoncic, Managing Director MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας
§ Στυλιανός Ε. Αντωναράκης, Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου της Γενεύης
§ Ζαφείρης Γιαννόπουλος, Director, Business Unit Oncology

Το βραβείο παρέλαβαν η Agata Jakoncic, Managing Director MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας και ο Ζαφείρης Γιαννόπουλος, Director, Business Unit Oncology. «Το σημερινό βραβείο είναι μια αναγνώριση της φαρμακευτικής έρευνας και καινοτομίας και της συμβολής τους στην υγεία του πληθυσμού και στην ευημερία της κοινωνίας. Σε αυτό το βραβείο βλέπουμε τα πρόσωπα όλων των ανθρώπων που εργάζονται καθημερινά για να βρουν νέα φάρμακα που θα δώσουν λύσεις σε σοβαρά νοσήματα. Από τους ερευνητές που βρίσκονται στα εργαστήρια μέχρι τους εργαζόμενους της εταιρίας που προσπαθούν να φέρουν πιο κοντά θεραπείες σε ασθενείς που τις χρειάζονται, προσφέροντας μια καλύτερη ζωή αλλά κυρίως την ελπίδα», σχολίασε η Agata Jakoncic, Managing Director MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας.

«Η αναγνώριση του pembrolizumab από το θεσμό των Prix Galien μας κάνει υπερήφανους και τιμά το τμήμα Ογκολογίας της MSD. Από την πρώτη κλινική μελέτη του pembrolizumab μέχρι σήμερα που βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερες από 400 μελέτες για 30 διαφορετικές μορφές καρκίνου, το pembrolizumab έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα και μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σήμερα υπάρχουν ασθενείς που λόγω αυτών των καινοτόμων θεραπειών κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια τους και να βρίσκονται σήμερα κοντά μας» δήλωσε σχετικά ο Ζαφείρης Γιαννόπουλος, Director, Business Unit Oncology.

28οΠανελλήνιο ΣυνέδριοAIDS Σε πτώση τα νέα κρούσματα της HIV λοίμωξης το 2016 στην Ελλάδα;

aids161129

Από δεδομένα που προέρχονται από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., αλλά και στοιχεία των Μονάδων Λοιμώξεων που έχει συλλέξει η Ε.Ε.Μ.Α.Α., προκύπτει σαφής μείωση των νέων κρουσμάτων HIV λοίμωξης που ανέρχεται σε ποσοστό 40%. Στα νέα κρούσματα παρατηρείται σταθερή μείωση των νέων μολύνσεων μεταξύ των ΧΕΝ, αλλά για πρώτη φορά καταγράφεται και μείωση του ποσοστού των ΜΣΜ. Βέβαια, αυτή η μείωση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων θα πρέπει να επαναξιολογηθεί στο τέλος του έτους και να επιβεβαιωθεί κατά το 2017.

Από τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, υπολογίζεται ότι το 2015, 36,7  εκατομμύρια ζουν με HIV λοίμωξη, εκ των οποίων τα 1,8 εκατομμύρια είναι παιδιά. Αξίζει να τονισθεί ότι το 40% αυτών των ατόμων αγνοεί την λοίμωξη.

Κατά το ίδιο έτος, έχουν καταγραφεί 2,1 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις που σηματοδοτεί ελάττωση κατά την τελευταία πενταετία κατά 6%. Επίσης, έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των ατόμων υπό αντιρετροϊκή αγωγή, 17 εκατομμύρια τον 12/2015 σε σύγκριση με 7,5 εκατομμύρια το 2010, δηλαδή περίπου 50% των ατόμων με HIV λοίμωξη έχουν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία.

aids161129c
Δεδομένα από το Συνέδριο μας

Στο 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS που θα πραγματοποιηθεί 2-4 Δεκεμβρίου, έχουν υποβληθεί σημαντικές εργασίες που προσθέτουν νέα δεδομένα για την HIV λοίμωξη. Από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Ηρακλείου αναφέρονται τα ευχάριστα αποτελέσματα γέννησης δέκα παιδιών χωρίς HIV λοίμωξη από οροθετικές μητέρες που ακολούθησαν τις διεθνείς οδηγίες για την αποφυγή κάθετης μετάδοσης του HIV. Από διάφορες εργασίες προκύπτει ότι παρά την προσπάθεια ενημέρωσης τα άτομα με HIV λοίμωξη δεν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, δεδομένου ότι παρουσιάζεται σ ’αυτόν τον πληθυσμό αυξημένο ποσοστό συφιλίδας.

Από εργασίες της ομάδας του Επίκουρου Καθηγητή κ. Παρασκευή σε συνεργασία με τις Μονάδες Λοιμώξεων, έχει προκύψει ότι τα ανθεκτικά στελέχη σε αντιρετροϊκά φάρμακα μεταδίδονται στην Ελλάδα, κυρίως, μέσω

 

 

τοπικών δικτύων μη-θεραπευμένων ασθενών. Η πλειονότητα των ανθεκτικών στελεχών μεταδίδεται μέσω κοινών δικτύων στη Βόρεια και Νότια Ελλάδα. Εκτός των κοινών δικτύων, στη Βόρεια Ελλάδα εκτιμήθηκε ότι υπάρχει επιμέρους τοπική διασπορά ανθεκτικών στελεχών μεταξύ του εκεί πληθυσμού.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξανόμενη μετάδοση αντοχής σε μη-θεραπευμένους ασθενείς. Ο ρυθμός μετάδοσης των ανθεκτικών στελεχών είναι υψηλότερος στον υπότυπο Α σε σχέση με τον Β, γεγονός που υποδεικνύει ότι διαφορετικού τύπου ιοί μπορεί να παρουσιάζουν υψηλότερη μεταδοτικότητα. Επίσης, από εργασία της Μονάδας Λοιμώξεων του Ευαγγελισμού παρουσιάζεται καθυστέρηση στην προσέλευση και την έναρξη αντιρετροϊκής αγωγής μετά από ατύχημα, με μέσο χρόνο προσέλευσης 30,5 ώρες.

Από πολλές εργασίες Μονάδων (Ευαγγελισμού, Λαϊκού) και AMACS τονίζεται η αυξημένη συχνότητα συννοσηροτήτων, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, και η ανάγκη έγκαιρης παρέμβασης για την αντιμετώπισή τους. Ενδιαφέρουσες, επίσης, είναι οι εργασίες από τις Μ.Ε.Λ. της Θεσσαλονίκης και του Αττικού που επισημαίνουν ότι η μη Ελληνική καταγωγή, η μεγάλη ηλικία και η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης είναι παράγοντες πλημμελούς ιατρικής παρακολούθησης και ότι οι ετεροφυλόφιλοι προσέρχονται για ιατρική φροντίδα καθυστερημένα συγκριτικά με τις άλλες ομάδες.

Ενθαρρυντική είναι η εργασία από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» που αναφέρει πως τα παιδιά με HIV λοίμωξη υπό αντιρετροϊκή αγωγή έχουν φυσιολογική ανάπτυξη και καλή σκελετική υγεία. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η εργασία, προερχόμενη από τα Νοσοκομεία Παίδων και ΝΕΕΣ, που καταδεικνύει την ωφελιμότητα των εμβολίων έναντι του πνευμονιόκοκκου PCV13/PPV23.

 

Θεραπεία

Στην Ελλάδα, όπως και παγκόσμια, έχει καθιερωθεί η έγκαιρη χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας. Σημαντική βοήθεια έχουν προσφέρει στη συμμόρφωση, στην αποτελεσματικότητα και την μείωση της αντοχής οι αναστολείς της ιντεγκράσης. Φαίνεται πως δεν είναι μακρινή η προοπτική χορήγησης ΙΜ νέων θεραπευτικών σχημάτων παρατεταμένης δράσης.

 

Δραστηριότητες της Ε.Ε.Μ.Α.Α.

aids161129aΗ Εταιρεία μας συνεχίζει με επιτυχία την ενημέρωση μαθητών Β’ και Γ’ λυκείου σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Φέτος η Εταιρεία μας σε συνεργασία με την Νoilence ένωσε τις δυνάμεις δημιουργώντας ένα κόσμημα εμπνευσμένο από την ανάγκη του ανθρώπου να συνυπάρχει, να ζει, να ερωτεύεται, να ελπίζει, και να γίνεται αποδεκτός μέσα από τη διαφορετικότητα του. Ένα κόσμημα που σαν σκοπό έχει να αποτυπώσει την σημασία της συντροφικότητας και όλων αυτών που μπορούμε να καταφέρουμε “μαζί” ενώνοντας τις δυνάμεις μας με βάση την κατανόηση, την ενημέρωση, και την στήριξη για την αντιμετώπιση του HIV.

Τα έσοδα θα διατεθούν από την Ε.Ε.Μ.Α.Α. αποκλειστικά για τις ανάγκες οροθετικών παιδιών του Νοσοκομείου Αγία Σοφία!

Το κόσμημα θα διατίθεται κατά τη διάρκεια του 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, 2-4 Δεκέμβρη 2016

 

Λεπτομέρειες και παραγγελίες μπορείτε να αναζητήσετε εδώ: http://www.noilence.com/product/twogether/

Μεγάλο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

IatrikoMaroussi

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας, με τίτλο «Athens Medical Leadership and Innovation Conference (AMLI, με αφορμή τη συμπλήρωση 32 χρόνων από την ίδρυσή του.

 

Από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την ευθύνη 34μελούς επιστημονικής επιτροπής, περισσότεροι από 150 κορυφαίοι ομιλητές θα αναδείξουν τις ιατρικές καινοτομίες που εφαρμόζονται ήδη στις κλινικές του Ομίλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και τις νεότερες εξελίξεις σε σημαντικούς τομείς της Ιατρικής, όπως η Ογκολογία, η Ρομποτική Χειρουργική, η Ορθοπεδική, η Καρδιολογία και η Επεμβατική Καρδιολογία, η Νευρολογία και η Νευροχειρουργική, η Παθολογία, η Κοσμητική Ιατρική, η Γυναικολογία και η Παιδιατρική, ενώ θα παρουσιαστεί και η επιστημονική συνεργασία του Ομίλου με το Πανεπιστήμιο του Yale.

 

«Εδώ και 32 χρόνια, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών επενδύει σταθερά και στρατηγικά στην επιστημονική πρωτοπορία και την τεχνολογία αιχμής, με σκοπό να ανεβάζει διαρκώς το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Στην κρίση, απαντάμε με επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και έμφαση στην καινοτομία. Ενδεικτικά, την περίοδο 2010-2015, οι επενδύσεις μας σε νέο εξοπλισμό και νέα εξειδικευμένα τμήματα, ορισμένα από τα οποία είναι μοναδικά στο είδος τους στην Ελλάδα, έφτασαν τα 31 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο και παράλληλα αναδεικνύοντας τη χώρα ως κορυφαίο προορισμό Ιατρικού Τουρισμού, μέσα από συντεταγμένες ενέργειες, συμβάλουμε στην αναβάθμιση του κλάδου και εντέλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

 

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του AMLI, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Yale School of Medicine, Διευθυντής του Athens Heart Center στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: «Στο πεδίο των καρδιακών αρρυθμιών θα παρουσιαστούν αποτελέσματα από την κλινική μας, που διαθέτει τη μεγαλύτερη σειρά ασθενών στην Ελλάδα, και αφορούν στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής με κρυοπηξία. Επίσης, θα παρουσιαστούν αποτελέσματα από την πρωτοποριακή εμφύτευση νέου τύπου βηματοδοτών micra, χωρίς ηλεκτρόδια, και την εμφύτευση νέου τύπου απινιδωτών. Αντίστοιχα, στο πεδίο των βαλβιδικών παθήσεων της καρδιάς θα παρουσιαστούν νέες μέθοδοι εμφύτευσης βαλβίδων με καθετήρες (TAVI) και νέες θεραπείες συγγενών παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ στο πεδίο της Καρδιοχειρουργικής θα παρουσιαστούν στοιχεία από τη μεγαλύτερη σειρά ασθενών στην Ελλάδα, στους οποίους έχουν γίνει επεμβάσεις by-pass με πάλλουσα καρδιά στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Τέλος, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά παγκοσμίως πρόδρομα, ερευνητικά στοιχεία από μία νέου τύπου συσκευή υποβοήθησης της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία δεν χρησιμοποιεί εξωτερική ενέργεια αλλά ενέργεια από το αναπνευστικό σύστημα του ίδιου του ασθενή. Η έρευνα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών».

 

 

Για τις πρωτοποριακές επεμβάσεις που εφαρμόζει με απόλυτη επιτυχία η ομάδα της Ρομποτικής Χειρουργικής, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Adjunct Professor of Surgery στο Ohio State University, Επιστημονικός Διευθυντής και Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, τόνισε. «Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ρομποτική χολοκυστεκτομή δια μέσου μίας τομής (single site robotic cholocystectomy) σε έγκυο 31 εβδομάδων, που είναι και η πρώτη διεθνώς για τη συγκεκριμένη φάση της εγκυμοσύνης. Θα αναφερθούμε επίσης στις ρομποτικές επεμβάσεις αντιμετώπισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της διαφραγματοκήλης, οι οποίες δίνουν τέλεια λύση στους χρονίως πάσχοντες.  Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη ρομποτική χειρουργική για επεμβάσεις στο στομάχι, στο παχύ και στο λεπτό έντερο, που αφορούν καλοήθεις και κακοήθεις όγκους, καθώς και τη ρομποτική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης και της “κήλης των αθλητών” (σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών), δύο τεχνικές που έχουν εφαρμοστεί διεθνώς για πρώτη φορά από την ομάδα μας. Οι ρομποτικές επεμβάσεις είναι αναίμακτες, γενικά ανώδυνες, προσφέρουν ταχεία ανάρρωση, δε δημιουργούν συμφύσεις και πραγματοποιούνται με αεροδιαστημική τεχνολογία, η οποία περιορίζει στο ελάχιστο τις πιθανότητες επιπλοκών».

 

Ο Δρ. Νικόλαος Μποντόζογλου, Διευθυντής Τμήματος Αξονικής & Μαγνητικής Τομογραφίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, υπογράμμισε: «Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών απέκτησε τον πρώτο πολυτομικό αξονικό τομογράφο στην Ελλάδα και σύντομα θα εγκαταστήσει τον πρώτο πολυτομικό μαγνητικό τομογράφο. Ο συνδυασμός της προηγμένης τεχνολογίας με την πλούσια επιστημονική τεχνογνωσία, είχε σαν αποτέλεσμα την πρώτη στην Ελλάδα κλινική εφαρμογή πρωτοποριακών μεθόδων, όπως η αξονική κολονογραφία η οποία αντικαθιστά την κολονοσκόπηση, η μαγνητική εντερόκλυση και η αναίμακτη αγγειογραφία. Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ήταν από τα πρώτα κέντρα στον κόσμο όπου εφαρμόστηκε η αξονική στεφανιογραφία, ενώ είναι σήμερα πρωτοπόρο σε διαγνωστικές μεθόδους πρόληψης, όπως η ταχεία μαγνητική μαστογραφία, η μαγνητική τομογραφία του προστάτη και η low dose αξονική τομογραφία θώρακα για την πρώιμη ανακαλύψη του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του πνεύμονα αντίστοιχα, με σκοπό την ίαση».

 

Ο Δρ. Παντελής Νικολάου, Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής – Αθλητικών Κακώσεων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, επεσήμανε: «Όλα τα προηγούμενα χρόνια, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών εφαρμόστηκαν καινοτομίες σε πολλούς τομείς της Ορθοπεδικής, όπως οι αθλητικές κακώσεις, οι παθήσεις της άκρας χείρας, η μικροχειρουργική, οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων. Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μας προσέφερε τη μοναδική δυνατότητα να εφαρμόσουμε όλες τις σύγχρονες μεθόδους απεικόνισης στον τομέα της διάγνωσης και όλες τις σύγχρονες μεθόδους χειρουργικής αποκατάστασης, τόσο σε οξείες όσο και σε χρόνιες παθήσεις του μυοσκελετικού. Έτσι, είμαστε από τους πρώτους στην Ελλάδα που εφαρμόσαμε την ενδοσκοπική χειρουργική των αρθρώσεων (αρθροσκόπηση), τόσο στο γόνατο όσο και στις άλλες αρθρώσεις (ώμος, ποδοκνημική, αγκώνας, πηχεοκαρπική, ισχίο), ενώ χρησιμοποιούμε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για το ισχίο, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή τεχνολογία. Τέλος, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών προσφέρει την δυνατότητα συνεχούς εκπαίδευσης, μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε όλους τους τομείς της Ορθοπεδικής».

Λεζάντα: Από την παρουσίαση του AMLI. Δρ. Αντώνιος Πλουμίδης, Διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής & Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ουρολογίας – Ανδρολογίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Επιστημονικός Διευθυντής και Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Παντελής Νικολάου, Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής – Αθλητικών Κακώσεων, Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, Διευθυντής του Athens Heart Center, Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΓΑΙΑ, Δρ. Νικόλαος Μποντόζογλου, Διευθυντής Τμήματος Αξονικής & Μαγνητικής Τομογραφίας.

Λεζάντα: Από την παρουσίαση του AMLI. Δρ. Αντώνιος Πλουμίδης, Διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής & Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ουρολογίας – Ανδρολογίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Επιστημονικός Διευθυντής και Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Παντελής Νικολάου, Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής – Αθλητικών Κακώσεων, Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, Διευθυντής του Athens Heart Center, Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΓΑΙΑ, Δρ. Νικόλαος Μποντόζογλου, Διευθυντής Τμήματος Αξονικής & Μαγνητικής Τομογραφίας.

 

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, Επιστημονικός Συνεργάτης της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής ΓΑΙΑ τόνισε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κέντρο αναφοράς και προορισμό Ιατρικού Τουρισμού για εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς πλέον έρχονται στη χώρα μας ζευγάρια από 30 χώρες του κόσμου (π.χ. ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Αυστραλία, Καναδάς). Αυτό οφείλεται στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στη χώρα μας, στην υπερσύγχρονη τεχνολογία καθώς και στο χαμηλότερο κόστος. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει τεχνικές που απαγορεύονται σε άλλες χώρες, όπως η ανώνυμη δωρεά ωαρίων (συνήθως είναι επώνυμη στο εξωτερικό) και η παρένθετη μητρότητα. Σαν αποτέλεσμα, η Ελλάδα καθιερώνεται διεθνώς ως προορισμός για αυτές τις υπηρεσίες, γεγονός στις οποίο έχει συμβάλλει καταλυτικά ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών μέσα από τις συντεταγμένες ενέργειες Ιατρικού Τουρισμού».

 

Τέλος, ο Δρ. Αντώνιος Πλουμίδης, Διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής & Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ουρολογίας – Ανδρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, δήλωσε: «Στον καρκίνο του προστάτη, η πρώιμη διάγνωση σε συνδυασμό με την ακρίβεια της ρομποτικής χειρουργικής, έχουν φέρει επανάσταση στη θεραπεία, προσφέροντας οριστική επίλυση του προβλήματος, με σεβασμό στην εγκράτεια και τη στυτική λειτουργία. Παράλληλα, στο νεφροκυτταρικό καρκίνο, η δυνατότητα αφαίρεσης μόνο του όγκου εξασφαλίζει τη διατήρηση του νεφρού. Η ελάχιστη απώλεια αίματος, η μονοήμερη νοσηλεία, η γρήγορη επάνοδος του ασθενή και η ελάχιστη ανάγκη για αναλγησία, είναι μερικά από τα επιβεβαιωμένα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής. Η δεκαετής πλέον εμπειρία της κλινικής μας και η συνεργασία του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών με κέντρα του εξωτερικού, επιτρέπει την διαμόρφωση των εξελίξεων στο χώρο της ρομποτικής Ουρολογίας στην Ελλάδα και Ευρώπη».

 

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά νέα στοιχεία από τη μεγάλη και διεθνώς αναγνωρισμένη επιδημιολογική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Ικαρία, η οποία συγκατελέγεται στις περιοχές με τους μακροβιότερους κατοίκους στον κόσμο. Πρόδρομα στοιχεία από το γονιδιακό υπόστρωμα των υπερηλίκων της Ικαρίας καταδεικνύουν διαφοροποίηση ως προς τα άκρα των χρωμοσωμάτων, τα τελομερή, τα οποία συνδέονται με τη μακροβιότητα.

 

Το Συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την Πρόληψη των Ασθενειών του Γήρατος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σύνεδροι θα λάβουν έως και 18 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης CME-CPD από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, σύμφωνα με τα κριτήρια της EACCME UEMS. Στο χώρο του Συνεδρίου θα λειτουργεί έκθεση φαρμακευτικών και μη προϊόντων, ανοικτή σε όλους τους συμμετέχοντες.

 

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.amli2016.com

ΙΑΣΩ: Επιτυχής κύηση υψηλού κινδύνου από γυναίκα με μεταμόσχευση ήπατος

Iaso_20chronia

Στο ΙΑΣΩ, επιτεύχθηκεμία σπάνια περίπτωση κύησης υψηλού κινδύνου, από γυναίκα 22 ετών που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος σε ηλικία 18 μηνών, την Παρασκευή 1 Ιουλίου, από το Μαιευτήρα – Γυναικολόγο κ. Ηλία Γάτο, συνεργάτη του ΙΑΣΩ καιΔιευθυντή της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής emBIO. Η κύηση, οδήγησε στη γέννησημε καισαρική τομή ενός υγιέστατου νεογνού κοριτσιού, βάρους 2.400 γραμμαρίωνστην 37η εβδομάδα κύησης.

Η σύλληψη έγινε φυσιολογικά και η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στο ιστορικό της ασθενούς η οποία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος σε ηλικία 18 μηνών λόγω συγγενούς ατρησίας χοληφόρων του ήπατος. Η συχνότητα της νόσου είναι 1: 15.000 γεννήσεις και είναι πιο συχνή στα κορίτσια (θήλυ: άρρεν 1,7). Το 10% των ασθενών παρουσιάζουν συγγενή καρδιοπάθεια.

ΟDr. Γεώργιος Σταματίου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ομίλου ΙΑΣΩ, δήλωσεευτυχής για την επιτυχή έκβαση του περιστατικού τονίζοντας το υψηλότατο επιστημονικό επίπεδο της Κλινικής. Όπως δήλωσε, στο ΙΑΣΩ, αντιμετωπίζονται καθημερινά δύσκολα περιστατικά καιεφαρμόζονταιπρωτοποριακές ιατρικές μέθοδοι από επιστήμονες με πολύ μεγάλη εμπειρία.Δεν είναι τυχαίο που το ΙΑΣΩ αποτελεί το Νο1 Μαιευτήριο στην Ελλάδα.

Ο κ. Ηλίας Γάτος επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό κύησης υψηλού κινδύνου έρχεται να προστεθεί στο πρωτοποριακό για την Ελλάδα περιστατικό (το 2012) κατά το οποίο γυναίκα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος στη Γαλλία το 1999 λόγω ηπατικής ανεπάρκειας έγινε μητέρα διδύμων δίνοντας ελπίδα και αισιοδοξία σε χιλιάδες γυναίκες που ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας δεν έχουν χάσει την πίστη τους για ζωή.

ενημερωτικό περίπτερο με την παρουσία Ρευματολόγων και εκπροσώπων της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α)

eleana150918

 

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Ένωση Επαγγελματιών Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Σκληροδέρματος, διοργανώνει στις 29 Ιουνίου, στο Σύνταγμα, από τις 10:00 το πρωί, ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ενημερωτικό περίπτερο με την παρουσία Ρευματολόγων και εκπροσώπων της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), οι οποίοι θα βρίσκονται εκεί ώστε να λύσουν όλες τις απορίες και να ενημερώσουν το κοινό, σχετικά με τις Ρευματικές Παθήσεις, το ρόλο του ειδικού Ρευματολόγου και την αναγκαιότητα της πρώιμης διάγνωσης.

Το ενημερωτικό περίπτερο, αποτελεί την κορύφωση της εκστρατείας ενημέρωσης για το σκληρόδερμα, η οποία ξεκίνησε στις 2 Ιουνίου και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της «Πανελλήνιας Ενημερωτικής Εκστρατείας» με κύριο σύνθημα: «Ρευματικές Παθήσεις: Πρώιμη Διάγνωση – Έγκαιρη Αντιμετώπιση».

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) σε συνεργασία με τις Ενώσεις Ασθενών με Ρευματοπάθειες έχουν συγκροτήσει το «Εθνικό Συμβούλιο για τις Ρευματικές Παθήσεις» και έχουν επεξεργαστεί το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις», το οποίο προβλέπει μια σειρά από δράσεις με στόχο:

 • την ευρύτερη αναγνώριση των επιπτώσεων των Ρευματικών Παθήσεων
 • την ανάδειξη των μέτρων πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης έναρξης της κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας
 • την υποστήριξη των ρευματοπαθών ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και να μειωθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός τους

Για περισσότερες πληροφορίες για το σύνολο των ρευματικών παθήσεων και το ρόλο του ρευματολόγου, μπορείτε να επισκεφθείτε το ολοκληρωμένο portal ενημέρωσης «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το», στο www.tosomasoumilaei.gr

Eleana1606

Η ΒΙΑΝΕΞ στο 1ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Αν. Μακεδονίας -Θράκης

Vianex_logo

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Μαΐου 2016 στην Κομοτηνή, το 1ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Αν. Μακεδονίας-Θράκης, με κεντρικό μήνυμα «Ανοίγουμε τους Ορίζοντες του Ελληνικού Φαρμακείου». Μεγάλος χορηγός ήταν η ΒΙΑΝΕΞ/ΒΙΑΝ.

Πλήθος συμμετεχόντων από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης,αλλά και από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, παρακολούθησε το συνέδριο, το οποίο στόχο είχε να αναδείξει τα προβλήματα που αφορούν στη φαρμακευτική περίθαλψη και το ελληνικό φαρμακείο, καθώς και τις προτεινόμενες λύσεις σε αυτά.

Το «παρών» στο συνέδριο έδωσε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, και συγκεκριμένα το απόγευμα της 28ης Μαΐου πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «το Τι, το Πως και το Γιατί στο εγγύς μέλλον της Τιμολόγησης» από τονMarket Access Manager της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. κ. Ισίδωρο Κουγιουμτζόγλου.

Vianex160602

Ο κ. Κουγιουμτζόγλου ανέλυσε θέματα που άπτονται της σύγχρονης λειτουργίας του ελληνικού φαρμακείου, όπως η τιμολόγηση και η κοστολόγηση των φαρμάκων, ο τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής των ασθενών, οι επιπτώσεις του rebate και του clawbackσε σχέση με τη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και η αναμενόμενη αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ).

1 2