ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

FSA

Ακούμε αυτές τις ημέρες από τα ΜΜΕ να μιλάνε για την “έλλειψη” των αντιγριπικών εμβολίων. Αυτό όμως είναι λάθος και εσφαλμένη ενημέρωση και εκπαίδευση της κοινωνίας για το θέμα του εμβολιασμού.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν είναι η “έλλειψη” γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως φέτος ήταν μια χρονιά κατά την οποία όταν διενεργήθηκε βάση των συστάσεων της επιστημονικής κοινότητας ο αντιγριπικός εμβολιασμός υπήρχε πλήρης επάρκεια εμβολίων. Οι ποσότητες που υπήρχαν κατά την περίοδο του αντιγριπικού εμβολιασμού επαρκούσαν τόσο για την κάλυψη των ευπαθών ομάδων, όσο και για όποιον συμπολίτη μας επιθυμούσε κατόπιν συστάσεων από τον γιατρό του να εμβολιαστεί. Υπήρξε μάλιστα μεγάλη ενημερωτική προσπάθεια από τα φαρμακεία για τα οφέλη του εμβολιασμού και ειδικά για το αναγκαίο σε όλες τις ευπαθείς ομάδες.

Το πρόβλημα λοιπόν για το οποίο θα έπρεπε να μιλάνε τα ΜΜΕ είναι η επιλογή όσων (παρά τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας να εμβολιαστούν) επέλεξαν να μην το κάνουν και τώρα που υπήρξε μια σχετική έξαρση έσπευσαν (ενώ έχει παρέλθει η ενδεδειγμένη περίοδος) και ο εμβολιασμός έχει (εδώ και πάνω ένα μήνα) ολοκληρωθεί να ψάχνουν απεγνωσμένα για τα εμβόλια που (όπως είναι εύλογο) έχουν εξαντληθεί.

Ο τρόπος ωστόσο που παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ το συγκεκριμένο ζήτημα χαϊδεύει αυτιά. Παίρνει ένα πρόβλημα που αφορά συμμόρφωση του ασθενούς στις συστάσεις της θεραπευτικής του ομάδας, αφαιρεί το χαρακτηριστικό της επιλογής που έκανε (συνειδητά ή από αμέλεια) ο ασθενής και το παρουσιάζει ως πρόβλημα εφοδιασμού της αγοράς.

Όσο όμως εκπαιδεύουμε τον ασθενή πως το εμβόλιο είναι κάτι που μπορεί να το κάνει όποτε θέλει και κυρίως ΑΝ θέλει και ΑΝ παραστεί ανάγκη και εντοπίζουμε το πρόβλημα στο ότι δεν υπάρχουν άπειρες ποσότητες ώστε να γίνει όποτε επιλέξει και ο τελευταίος δύσπιστος (ο οποίος αποφάσισε επειδή άκουσε στο δελτίο των 8 να αρχίσει να γυρίζει τα φαρμακεία για να εξασφαλίσει το πολυπόθητο “μαγικό φίλτρο της σωτηρίας” καταλήγοντας να αποκτήσει ανοσία στο… τέλος Μαρτίου ) τόσο θα καταλήγουμε κάθε χρόνο στο ίδιο πρόβλημα.

Να έχουμε μια κοινωνία η οποία όταν δεν υπάρχει κάποια έξαρση αναπτύσσει συζητήσεις για το αντιεμβολιαστικό κίνημα “εκ του ασφαλούς” και από την άλλη σε κάθε έξαρση να κατηγορούμε την πολιτεία και την εφοδιαστική αλυσίδα για το ότι δεν υπάρχει ένα εμβόλιο για τον καθένα να τον περιμένει μήπως και αλλάξει γνώμη και άποψη.

Διατροφή πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

ITF_LOGO_20

Συμβουλές για υποψήφιες μανούλες & εγκύους

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2019 – Η μητρότητα θεωρείται ως το υπέρτατο συναίσθημα που μπορεί να βιώσει μία γυναίκα. Η δημιουργία μίας νέας ζωής, στην αρχή αθόρυβα και μέρα με τη μέρα ολοένα και πιο αισθητά,  είναι το μεγαλύτερο θαύμα της φύσης. Η μητρότητα επιφέρει αλλαγές  σε βιολογικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο, αφού η μέλλουσα μαμά φροντίζει πλέον και για το μωρό της. Η εγκυμοσύνη συνεπάγεται  σημαντικά αυξημένες διατροφικές ανάγκες, αφού η έγκυος δεν πρέπει απλά να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και στις σωστές ποσότητες, καθώς η μητρική διατροφή αποτελεί τη βάση για μια υγιή κύηση.

Διατροφή & γονιμότητα

Η διατροφή της μέλλουσας μητέρας, είναι καίριας σημασίας τόσο για την έναρξη, όσο και την επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης. Επηρεάζει άμεσα την γονιμότητα και την συνολική αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας. Η ανεπάρκεια συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, καθώς και η ανεπαρκής αποθήκευση ενέργειας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ωορρηξία, τον έμμηνο κύκλο και να δυσχεράνουν την επίτευξη εγκυμοσύνης.   

Όσο σχολαστική και εάν είναι στη διατροφή της, η γυναίκα που επιθυμεί την εγκυμοσύνη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλύψει πλήρως τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες σε συγκεκριμένα, πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τόσο για την ίδια, όσο και για το νεογνό στα πρώτα στάδια της επερχόμενης κύησης. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η εγκυμοσύνη συνήθως γίνεται αντιληπτή μετά τον πρώτο μήνα  όπου ήδη έχουν αρχίσει να σχηματίζονται τα όργανα του εμβρύου, γίνεται κατανοητό πόσο σημαντική είναι η θωράκιση του οργανισμού της μέλλουσας μητέρας με επαρκείς ποσότητες συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών πριν και κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης, ώστε να προφυλάξει το έμβρυο από δυσπλασίες και διαταραχές, συντελώντας στην καλή έκβαση της εγκυμοσύνης και στην γέννηση ενός υγειούς τελειόμηνου βρέφους.

Υγιή μωρά.. πριν την σύλληψη

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται διατροφικές ατέλειες, οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν την αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας  και να στερήσουν από το μωρό της πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την ίδια, όσο και για το νεογνό. Για το λόγο αυτό, ενδείκνυται η λήψη ειδικών πολυβιταμινούχων σκευασμάτων τα οποία διαθέτουν κατάλληλη σύνθεση, ιδανική για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών.

Το Iofolen Preconception είναι ένα νέο μέλος της οικογένειας ειδικών διατροφικών συμπληρωμάτων Iofolen. Είναι σχεδιασμένο για την πλήρη κάλυψη των διατροφικών αναγκών όλων των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που επιθυμούν εγκυμοσύνη, εξασφαλίζοντας την καλή αναπαραγωγική τους υγεία και την επιτυχή έναρξη και εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

 Photo_2

Η σύνθεση του Iofolen Preconception είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις πρόσφατες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με την διαιτητική συμπλήρωση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών πριν τη σύλληψη. Το Iofolen Preconception περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12, τα οποία συντελούν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο (όπως οι δυσπλασίες νευρικού σωλήνα)  και στη μείωση της πιθανότητας γέννησης ελλιποβαρών νεογνών. Περιέχει ιώδιο το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Επιπρόσθετα, το Iofolen Preconception περιέχει βιταμίνη D η οποία προστατεύει τόσο την έγκυο από διαταραχές όπως προεκλαμψία, διαβήτης κύησης, κ.α. όσο και το νεογνό από πιθανή κακή ανάπτυξη των οστών, αυξημένο κίνδυνο άσθματος και χαμηλό βάρος γέννησης. Τέλος, το Iofolen Preconception περιέχει ψευδάργυρο για την ενίσχυση της γονιμότητας και της αναπαραγωγικής υγείας.

Η περίοδος πριν τη σύλληψη είναι εξίσου σημαντική με την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Η κάθε μέλλουσα μητέρα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση συγκεκριμένου διαιτολογίου, προσαρμοσμένου στις ανάγκες της κάθε περιόδου, ακολουθώντας παράλληλα τις συστάσεις των ειδικών  για τη λήψη των κατάλληλων πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής. Στόχος η διασφάλιση των ιδανικότερων συνθηκών για την έναρξη και εξέλιξη μιας όσο το δυνατόν καλύτερης εγκυμοσύνης, δίνοντας τα εφόδια στο μωρό σας για ένα υγιές ξεκίνημα.

Δυναμική παρουσία της Bayer στο Συμπόσιο της Αμερικάνικης Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας 2019 (ASCO GU 2019) με νεότερα δεδομένα για το συνεχώς αναπτυσσόμενο πορτφόλιο της εταιρίας στην Ογκολογία

Bayer

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2019 – Η Bayer ανακοίνωσε σήμερα ότι προγραμματίζει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας του συνεχώς αναπτυσσόμενου πορτφόλιο αντικαρκινικών προϊόντων της εταιρίας στο Συμπόσιο για τους καρκίνους γαστρεντερικού/ουροποιητικού της Αμερικάνικης Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας 2019, που θα πραγματοποιηθεί στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, στις 14-16 Φεβρουαρίου.

 

Μεταξύ των δεδομένων που θα παρουσιάζονται θα είναι τα πρώτα αποτελέσματα της δοκιμαστικής θεραπείας κατά του καρκίνου, της δαρολουταμίδης από την βασική μελέτη Φάσης ΙΙΙ, την μελέτη ARAMIS, μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της δαρολουταμίδης σε ασθενείς με μη μεταστατικό ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη (nmCRPC), που υποβάλλονται σε αγωγή με θεραπεία αντιανδρογόνων (ADT) και με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης μεταστατικής νόσου. Η δαρολουταμίδη αναπτύσσεται από κοινού από την Bayer και την Orion Corporation, μια Φινλανδική φαρμακευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται παγκοσμίως.

 

Η Bayer σχεδιάζει να συζητήσει τα δεδομένα από την μελέτη ARAMIS με τις υγειονομικές αρχές, ώστε να καταθέσει αίτηση για την άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δαρολουταμίδη έχει λάβει ήδη έγκριση από τον FDA με συνοπτικές διαδικασίες, για τη χορήγηση στους ασθενείς με nmCRPC.

 

Η Bayer θα παρουσιάσει επίσης στοιχεία σχετικά με την ήδη εγκεκριμένη θεραπεία κατά του καρκίνου του προστάτη, το διχλωριούχο ράδιο-223 (εμπορική ονομασία Xofigo®), καθώς και δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής και αναλύσεις από όλο το τρέχον πρόγραμμα κλινικής έρευνας για την σοραφενίμπη (εμπορική ονομασία Nexavar®), που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία ορισμένων μορφών ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, καρκίνου του νεφρού και διαφοροποιημένου καρκίνου θυρεοειδούς.

 

Από τις ανακοινώσεις αυτές της Bayer, ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις:

 • Για την δαρολουταμίδη
  • Μελέτη ARAMIS: Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της δαρολουταμίδης σε ασθενείς με μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη ανθεκτικό στον ευνουχισμό (nmCRPC)
 • Για το διχλωριούχο ράδιο-223 (ράδιο-223)
  • Μια αναδρομική μελέτη καθημερινής κλινικής πρακτικής σε ασθενείς με μεταστατικό, ευνουχοάντοχο καρκίνο του καρκίνου του προστάτη (mCRPC) οι οποίοι έλαβαν ταυτόχρονη ή διαδοχική θεραπεία με ράδιο-223 και αμπιρατερόνη.
  • Η μελέτη DORA φάσης ΙΙΙ της δοσιταξέλης έναντι του συνδυασμού δοσιταξέλης και ράδιου-223 σε ασθενείς με μεταστατικό, ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη (mCRPC).
  • Τα κλινικά αποτελέσματα της Ολλανδικής προοπτικής καταγραφής ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη (mCRPC) που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ράδιο-223
 • Για τη σοραφενίμπη
  • Δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής από την Εθνική έρευνα στην Ιαπωνία για τη χρήση της σοραφενίμπης σε ασθενείς με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνο, που πάσχουν επίσης από καρδιαγγειακή νόσο.

 

Σχετικά με το τμήμα Ογκολογίας στη Bayer

 

Η Bayer δεσμεύεται να προσφέρει επιστήμη για μια καλύτερη ζωή, μέσα από ένα χαρτοφυλάκιο καινοτόμων θεραπειών. Το τμήμα Ογκολογίας στη Bayer περιλαμβάνει τέσσερα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο και πολλές ακόμη δραστικές ουσίες σε διάφορα στάδια κλινικής ανάπτυξης. Μαζί, τα προϊόντα αυτά αντικατοπτρίζουν την προσέγγιση της εταιρείας στην έρευνα, η οποία δίνει προτεραιότητα στους στόχους και τις οδούς που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου.

«Στόχος η ποιότητα: στη διάγνωση, στη θεραπεία, στη ζωή»

AKOS_F

Διήμερο επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ

 

«Στόχος η ποιότητα: στη διάγνωση, στη θεραπεία, στη ζωή»

 

22 & 23 Φεβρουαρίου 2019, Αίγλη Ζαππείου, Αθήνα

Η ποιότητα στη διάγνωση, στη θεραπεία, στην ίδια τη ζωή του ογκολογικού ασθενή θα βρεθεί στο επίκεντρο των εργασιών του διήμερου επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει η ΑΚΟΣ, με τίτλο «Στόχος η ποιότητα: στη διάγνωση, στη θεραπεία, στη ζωή» που θα λάβει χώρα στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα “PRIVE” της Αίγλης του Ζαππείου, στο κέντρο της Αθήνας.

Σ’ όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται με τον ογκολογικό ασθενή η ποιότητα είναι μετρήσιμο μέγεθος και καθορίζεται από τις χαμηλές παρενέργειες των εφαρμοζόμενων θεραπειών και την υποστηρικτική φροντίδα που επιτυγχάνεται με τη διαμεσολάβηση και άλλων ειδικοτήτων (λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι,  φυσικοθεραπευτές, διατροφολόγοι κ.α)  Το διήμερο συνέδριο θ’ αναδείξει τις επιμέρους πτυχές της ποιότητας, προς όφελος του ασθενή.

Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη με αφορμή το διήμερο επιστημονικό συνέδριο επισημαίνει: «Αναμφίβολα η ποιότητα είναι αίτημα της εποχής μας γι’ αυτό και είναι διαρκής  η προσπάθειά μας, όχι μόνο να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής αλλά και να προσδώσουμε ποιότητα στη ζωή του ασθενή.

Η εξατομικευμένη θεραπεία με την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενή, επιχειρεί να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, με τις διαγνωστικές εξετάσεις να κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η  είσοδος της ανοσοθεραπείας αύξησε το ενδιαφέρον για την ακτινοθεραπεία, λόγω της ανοσοδιεγερτικής δράσης της. Η απεικονιστικά καθοδηγούμενη ακτινοθεραπευτική αγωγή αναδεικνύεται ως κατ’ εξοχήν εξατομικευμένη θεραπεία με στόχο τη βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων και της ποιότητας ζωής του ασθενούς.»

Την πρώτη ημέρα των εργασιών, το συνέδριο θα εστιάσει στο μη μικροκυταρρικό καρκίνο του πνεύμονα, στο μελάνωμα, στη φροντίδα και αποκατάσταση των ογκολογικών ασθενών, στον καρκίνο πακρέατος και ήπατος και στον καρκίνο του μαστού εξετάζοντας μεταξύ άλλων στο μοριακό έλεγχο του καρκίνου, στις δυνατότητες της ρομποτικής θωρακοχειρουργικής, στην αλληλεπίδραση ακτινοθεραπείας και ανοσοθεραπείας, στις στοχευμένες θεραπείες στη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών, στα σύγχρονα ακτινοθεραπευτικά σχήματα για τους γηριατρικούς ασθενείς, στο ρόλο της ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση του μελανώματος, κ.α

Τη δεύτερη μέρα οι σύνεδροι θα συζητήσουν για  τους καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, τον γυναικολογικό καρκίνο, την ποιότητα ζωής του καρκινοπαθούς, τους ουρολογικούς καρκίνους, την ποιότητα στην ακτινοθεραπεία αναφορικά με την εκτέλεση της στοχευμένης ακτινοθεραπευτικής αγωγής, τον καρκίνο του ορθού, αλλά και την ψυχοκοινωνική στήριξη και φροντίδα των ογκολογικών ασθενών.

Στη διήμερη επιστημονική συνάντηση συμμετέχουν παθολογοανατόμοι, χειρουργοί, κυτταρολόγοι, παθολόγοι ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι, ειδικοί παθολόγοι, ουρολόγοι, θωρακοχειρουργοί, καρδιολόγοι, λοιμωξιολόγοι, δερματολόγοι, γαστρεντερολόγοι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, φυσικοθεραπευτές, διατροφολόγοι, λογοθεραπευτές, νοσηλευτές, πνευμονολόγοι, ακτινοδιαγνωστές, ακτινοφυσικοί, τεχνολόγοι ακτινοθεραπείας, ψυχολόγοι.

Layout 1

 • Η ΑΚΟΣ είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία στον πυρήνα της αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας και πλαισιώνεται από εθελοντές, αποθεραπευμένους και απλούς πολίτες. Αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο και την ανάγκη υιοθέτησης ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής και αφετέρου στηρίζει με σειρά δράσεων ογκολογικούς ασθενείς και αποθεραπευμένους της νόσου. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τα επιστημονικά συνέδρια που διοργανώνει αλλά και οι επιστημονικές έρευνες που διενεργεί, οι οποίες σκιαγραφούν τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών σε θέματα αιχμής της δημόσιας υγείας.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν δεν τρώμε με πρόγραμμα

Μανώλης Συμβουλάκης

Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής

ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center

Manolis_Simvoulakis

Μανώλης Συμβουλάκης Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center

Παραλείπετε κάποιες φορές το πρωινό σας; Τρώτε αργά το βράδι; Μήπως μερικές φορές δεν τρώτε καν το βράδι; Αν απαντήσατε  ναι σε  κάποιες ή σ’ όλες αυτές τις ερωτήσεις, τότε μάλλον είστε ένας από τους πολλούς ανθρώπους που τρώνε χωρίς πρόγραμμα.

Η παράλειψη του πρωινού είναι μια κακή διατροφική συνήθεια καθώς  έπειτα από την μη λήψη τροφής κατά τη διάρκεια της νύκτας, ο οργανισμός έχει ανάγκη από ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά.  Έτσι, μπορεί να νιώσετε αδυναμία συγκέντρωσης και όταν τελικά  πεινάσετε κοντά στο μεσημέρι,  να αναζητήσετε τις περισσότερες φορές  ένα σνακ.

Στην περίπτωση αυτή, ένα φρούτο και μερικοί ξηροί καρποί είναι μια υγιεινή επιλογή. Προσπαθήστε να αποφύγετε μία εύκολη λύση, όπως η σοκολάτα, τα πατατάκια ή οτιδήποτε ανθυγιεινό και προσπαθήστε να μην τρώτε πολύ γρήγορα καθώς αυτό  μπορεί να σας δημιουργήσει καούρα και δυσπεψία.

Την ώρα του μεσημεριανού, ακόμα και αν βρίσκεστε στο γραφείο, συνιστάται να έχετε ένα χαλαρό γεύμα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος σας.  Αν παρόλα αυτά, λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων,  τρώτε συνήθως  ένα σάντουιτς  στη διαδρομή για κάποιο meeting ή δουλεύοντας στο γραφείο σας, πρέπει να γνωρίζετε οτι  η γρήγορη λήψη τροφής, είναι βασική αιτία για την εμφάνιση παλινδρόμησης. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί και να μην καταναλώνετε τροφές  πλούσιες σε λιπαρά ή βαριά, πικάντικα φαγητά.

Αν πιστεύετε ότι  όλα όσα αναφέρθηκαν αντικατοπτρίζουν μερικώς ή στο σύνολο τους  τον τρόπο ζωή σας, τότε ίσως ήρθε η στιγμή να σκεφτείτε τι πρέπει να κάνετε για να τα αποφύγετε να σας εμφανιστούν ξανά τα συμπτώματα της καούρας κα της δυσπεψίας.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε:

 • Να κάθεστε όταν τρώτε
 • Προετοιμάστε τα γεύματά σας εσείς οι ίδιοι ξέροντας ότι δεν περιέχουν συστατικά που ερεθίζουν το στομάχι σας
 • Μην παραλείπετε τα βασικά γεύματα της ημέρας
 • Κρατήστε ένα διατροφικό ημερολόγιο με ποιες τροφές σας προκαλούν καούρα και δυσπεψία, ώστε να τις αποφύγετε
 • Να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή έτσι ώστε να συγκεντρωθείτε σε αυτό και να γευματίσετε με συνθήκες ηρεμίας  αντί να τρώτε κάνοντας ταυτόχρονα πολλά πράγματα.
 • Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το βραδινό φαγητό. Αφήστε τουλάχιστον 2 ώρες μεταξύ του βραδινού φαγητού και της κατάκλισης.

Μια καλή λύση με άμεση ανακούφιση, όταν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι να πάρετε ενα  φάρμακο που περιέχει αλγινικά όπως το (Gaviscon Double Action) που θα προμηθευτείτε απο το φαρμακείο. Τα αλγνινικά έχουν διπλό μηχανισμό δράσης,  αφενός μεν εξουδετερώνουν την περίσσεια του οξέος  και αφετέρουν ειναι τα μόνα που αναστέλλουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ετσι  αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα την καούρα, δυσπεψία, αναγωγή οξέος, υπεροξύτητα και τον στομαχικό πόνο.

Ενα άλλο σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι οτι δρουν άμεσα , καταπραϋνουν την καούρα σε 3 λεπτά, ανακουφίζουν αποτελεσματικά την δυσπεψία, ενώ η δράση τους συνεχίζεται για 4 ώρες.

Για καλύτερη και σωστή δράση, να λαμβάνεται το Gaviscon Double Action εντός μισής ώρας απο τη λήψη του φαγητού. Είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση των επίμονων μεταγευματικών και νυκτερινών συμπτωμάτων, ενώ μπορουν να ληφθούν άφοβα απο εγκύους και ηλικιωμένους.

Να μην παραλείψετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας, αν διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.

Coaching Mastery Day: Γίνε από έμπειρος… ειδικός!

positivity_F

megaron 1Στις 19 Φεβρουαρίου και ώρα 18.30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συγκεκριμένα στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», η Positivity Coaching γιορτάζει την Coaching κουλτούρα, τις επιτυχίες και τους στόχους της για τη νέα χρονιά και με χαρά παρουσιάζει το νέο της καινοτόμο πρόγραμμα «Diploma in Coaching Mastery».

Εξαιρετικά σχεδιασμένο για να σας ανεβάσει στο επίπεδο master του coaching στη χώρα μας και όχι μόνο, το «Diploma in Coaching Mastery» απευθύνεται σε Managers και Executives, HR professionals και Trainers, Πιστοποιημένους Coaches που θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους, εκπαιδευτικούς, όπως και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να γίνει περισσότερο αποδοτικός στην επαγγελματική του ζωή.

megaron 2Στην εκδήλωση «Coaching Mastery Day: Γίνε από έμπειρος… ειδικός!» ειδικοί παγκόσμιας κλάσης μας ενημερώνουν σχετικά με το πώς ένας έμπειρος coach μπορεί να γίνει «ειδικός», ποιες δεξιότητες οφείλει να αναπτύξει, ποια εργαλεία- πρακτικές εφαρμογές να χρησιμοποιήσει και πως και πολλά ακόμα. Μια ακόμα διαδραστική εκδήλωση με τη σφραγίδα της Positivity και άμεσο στόχο την προώθηση της Coaching κουλτούρας σε Master Level αυτή τη φορά είναι προ των πυλών!

Φυσικά από την εκδήλωση δε θα λείπουν οι «εκπλήξεις», όπως ούτε και η κοπή της πίτας της Positivity Coaching, η οποία θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις προγραμματισμένες ομιλίες. Φίλοι, σπουδαστές, συνεργάτες, έμπειροι και… ειδικοί θα είναι όλοι εκεί. Θα χαρούμε να είσαι και εσύ!

Πληροφορίες:

19 Φεβρουαρίου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ώρα έναρξης: 18:30

Η είσοδος είναι ελεύθερη, κατόπιν πρόσκλησης.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πάρε την πρόσκλησή σου εδώ ( https://www.eventora.com/en/Events/14OCD )

Μάθε περισσότερα για την Positivity ( https://www.positivity.gr/ )

Συνάντηση του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

PSF_LOGO

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε αντιπροσωπεία του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση του προγράμματος Υγείας της Ν.Δ.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Τομεάρχης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας του κόμματος κ.κ. Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας αντίστοιχα, καθώς και οι υπεύθυνοι του προγράμματος υγείας της Ν.Δ.

Η αντιπροσωπεία του Π.Σ.Φ έθεσε στον Πρόεδρο της Ν.Δ τα πάγια αιτήματα του κλάδου, ως προτάσεις για το πρόγραμμα Υγείας της Ν.Δ, ενώ επίσης τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν  την εκπαίδευση και την άσκηση του επαγγέλματος του Φυσικοθεραπευτή.

Το πιο σημαντικό αίτημα του ΠΣΦ προς τον κ. Μητσοτάκη ήταν ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί άμεσα από την Πολιτεία ο πολυδιάστατος ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην πρόληψη, μέσω της θεραπευτικής άσκησης, που αποτελεί το κυριότερο εργαλείο του φυσικοθεραπευτή (μεταβολικά νοσήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, γηριατρική, ψυχικά νοσήματα κ.λπ.), καθώς αυτό μπορεί αυτόματα να σημάνει αφενός τη βελτίωση της υγείας των πολιτών και την αποσυμφόρηση των δομών υγείας και αφετέρου την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για το σκοπό αυτό, παραδόθηκαν στον Πρόεδρο της Ν.Δ τα φυλλάδια προτάσεων για την πρόληψη καρκίνων πεπτικού συστήματος μέσω της θεραπευτικής άσκησης, που κατατέθηκαν από τον Π.Σ.Φ. για το πρόγραμμα ΗΠΙΟΝΗ.

Στον ίδιο άξονα, αναλύθηκε στον κ. Μητσοτάκη το πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος στις Ευρωπαϊκές χώρες και ο αυξημένος ρόλος του φυσικοθεραπευτή στα Ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας, με αυξημένο όφελος για τα συστήματα αυτά (Ηνωμένο Βασίλειο, σχολικός φυσικοθεραπευτής στην Μάλτα, απευθείας πρόσβαση στις Σκανδιναβικές χώρες).

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ζητήθηκε από τον Π.Σ.Φ. να προβλεφθεί στο πρόγραμμα της Ν.Δ. η αναβάθμιση του ρόλου του φυσικοθεραπευτή, τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΤΟΜΥ, Κ.Υ. κ.λ.π) όσο και στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια (δημιουργία τμήματος φυσικοθεραπείας στα Νοσοκομεία).

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και άλλα θεσμικά αιτήματα, όπως η εκπροσώπηση στο ΚΕΣΥ και η παρουσία μονίμου εκπροσώπου στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας.

Κατατέθηκε επίσης η θέση του Π.Σ.Φ για την ανάγκη νομοθέτησης ενός πλαισίου για την συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση, με πρωτεύοντα ρόλο στον Π.Σ.Φ., που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες για την συνεχή βελτίωση της εκπαίδευσης και την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο.

Αναφορικά με τα επαγγελματικά θέματα των Φυσικοθεραπευτών, η αντιπροσωπεία του Κ.Δ.Σ κατέθεσε κατ΄ αρχήν το πλαίσιο της λειτουργίας του Π.Σ.Φ όπως προκύπτει από το Νόμο 3599/2007. Τέθηκαν επίσης υπόψη του Προέδρου της Ν.Δ. οι αλλαγές που έγιναν από τον Π.Σ.Φ. στην διοικητική οργάνωση και λειτουργία του συλλόγου, με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και ψηφιακών ευκολιών.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την σύναψη της συλλογικής σύμβαση μεταξύ ΕΟΠΥΥ-Π.Σ.Φ. και το διοικητικό όφελος που προέκυψε για το Δημόσιο, ενώ υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από το 2013 μέχρι και σήμερα στους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, με την εφαρμογή των ληστρικών ρυθμίσεων rebate & claw back, που περιορίζουν την τιμή της συνεδρίας στα 7 ευρώ και η οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του ελευθεροεπαγγελματία. Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκαν υπόψη του κ. Μητσοτάκη οι προτάσεις του Π.Σ.Φ. για αύξηση των δαπανών στην Υγεία και στον κωδικό της φυσικοθεραπείας καθώς και η ελεύθερη επιλογή φυσικοθεραπευτή με την εφαρμογή του co-payment, που αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση.

Έγινε επίσης αναφορά στις κενές οργανικές θέσεις στο Δημόσιο σύστημα Υγείας και ζητήθηκε η κάλυψή τους.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον Πρόεδρο του Π.Σ.Φ στον άνευ προηγουμένου διάκρισης που γίνεται στις Δημόσιες Δομές Υγείας κατά των φυσικοθεραπευτών, με την μη καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ενώ κατατέθηκε και το ετήσιο κόστος που απαιτείται για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, αναλύθηκαν και οι θέσεις του Π.Σ.Φ αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που πρέπει να ολοκληρωθούν και κατατέθηκε η πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση του Π.Σ.Φ για ένταξη των τμημάτων φυσικοθεραπείας στις σχολές επιστημών υγείας. Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την ισοτιμία των πτυχίων και των πιθανών κινδύνων που θα προκύψουν.

Τέλος ο Π.Φ.Σ. αναφέρθηκε και στο φαινόμενο brain drain (φυγή στο εξωτερικό επιστημόνων), που – σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου – έχει πλήξει καίρια και τον κλάδο των φυσικοθεραπευτών, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της χώρας.

Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. κ. Πέτρος Λυμπερίδης, δήλωσε σχετικά με τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. με τον πρόεδρο της Ν.Δ. τα εξής: «Το Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. είχε την ευκαιρία να θέσει στον πρόεδρο της Ν.Δ. και τους επιτελείς του για τα θέματα Υγείας, όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της Φυσικοθεραπείας. Προτάθηκαν μια σειρά από παρεμβάσεις για να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα Υγείας της Ν.Δ., οι οποίες, με κεντρικό άξονα την αναβάθμιση του ρόλου του Φυσικοθεραπευτή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών και στην εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων για το ΕΣΥ. Με χαρά διαπιστώσαμε ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης ήταν πλήρως ενήμερος για όλα τα θέματα που του θέσαμε και άκουσε τις προτάσεις μας με μεγάλη προσοχή. Ευελπιστούμε οτι οι προτάσεις αυτές θα ενσωματωθούν στο προεκλογικό πρόγραμμα Υγείας της Ν.Δ. αλλά και ότι θα γίνουν πράξη στην περίπτωση που η Ν.Δ. αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις επόμενες εκλογές».

 

 

Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της μήτρας από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

Iatriko_logo

Εξετάσεις προληπτικού έλεγχου σε ειδική, μειωμένη τιμή, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της μήτρας, προσφέρει ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου 2019.

 

Συγκεκριμένα, η προσφορά εξετάσεων προληπτικού ελέγχου περιλαμβάνει Test ΠΑΠ και  κολπικό υπέρηχο στην ειδική, μειωμένη τιμή των

40 ευρώ

 

Η προσφορά ισχύει για όσους επικοινωνήσουν από την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου και προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

 

Για ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα  παρακάτω τηλέφωνα από  τις 09.00 έως τις 15.00:

 

 • Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: τηλ. 210 6862342
 • Ιατρικό Π. Φαλήρου: τηλ. 210  9892120
 • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: τηλ. 2310 400461

 

Οι προσφορές εξετάσεων προληπτικού ελέγχου εντάσσονται στο πλαίσιο του «Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης» του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, μέσα από το οποίο αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, παραμένοντας πιστός στη δέσμευσή του να παρέχει διαρκώς κορυφαίες υπηρεσίες υγείας, σε προσιτές τιμές.

Live Webinar στην επίσημη σελίδα του Let’s ΠΑΠ στο Facebook, αφιερωμένο σε κάθε γυναίκα!

Aenorasis_Feat

Το Lets ΠΑΠ, η πρώτη Ελληνική εφαρμογή για την υγεία της γυναίκας, διοργανώνει για πρώτη φορά στη Ελλάδα live webinar, ένα διαφορετικό «event ζωής» με θέμα την πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019, στις 19:00 μέσω της επίσημης σελίδας του Let’s ΠΑΠ στο Facebook https://www.facebook.com/letspap/

 

Μάθετε τα πάντα για την πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας από τον γυναικολόγο Δρ. Ευριπίδη Μπιλιράκη, μέλος του HeCPA group και Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρίας Κολποσκόπησης, σε ένα live webinar, αφιερωμένο σε κάθε γυναίκα, δίνοντας τους τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης από απόσταση σε πραγματικό χρόνο. Ο γυναικολόγος Δρ. Ευριπίδης Μπιλιράκης θα μιλήσει για όλα όσα αφορούν την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τις νέες μεθόδους πρόληψης και θα απαντήσει στα ερωτήματα κάθε γυναίκας.
Μπορείτε να στείλετε τις απορίες σας, αλλά και ζητήσετε να αναλυθεί οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί και αφορά την πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας.

AENORASIS190124

Συντονιστείτε την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019, στις 19:00, στην επίσημη σελίδα του Lets ΠΑΠ στο Facebook, για να πάρετε τις απαντήσεις σας.

 

Σχετικά με το Lets ΠΑΠ:
Το Let’s ΠΑΠ, είναι η πρώτη ελληνική εφαρμογή για την υγεία της γυναίκας. Ένα δωρεάν application που έχει στόχο να διαδώσει το μήνυμα  πως: ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος είναι μια απλή και σύντομη διαδικασία που δεν πρέπει να φοβίζει καμία γυναίκα, αφού μια και μόνον εξέταση μπορεί να της σώσει τη ζωή.

 

Το Let’s ΠΑΠ δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια σειρά διαδραστικών μαθημάτων και quiz που ενημερώνουν για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του ιού HPV ενώ  προφέρουν τη δυνατότητα σε κάθε γυναίκα που ολοκληρώσει με επιτυχία τα μαθήματα, να συμμετέχει σε κλήρωση για να κερδίσει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.

 

Επίσης, από την εφαρμογή κάθε γυναίκα μπορεί να καταγράψει τον κύκλο της και η εφαρμογή θα την ενημερώνει για την αναμενόμενη ημερομηνία της επόμενης περιόδου και τις ημέρες ωορρηξίας.

 

Το Let’s ΠΑΠ έχει βραβευθεί με το πρώτο βραβείο στα Healthcare Business Awards 2018 και με το πρώτο βραβείο στα Mobile Excellence Awards 2018, ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκε στη 83η ΔΕΘ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Ηχηρό «ΟΧΙ» του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών στην πρόταση ένταξης του υπό ίδρυση τμήματος φυσικοθεραπείας του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου εκτός σχολών επιστημών υγείας

PSF_LOGO

Η Πολιτεία πρέπει να πάψει να σχεδιάζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση βάσει χωροταξικών σκοπιμοτήτων και τοπικιστικών επιδιώξεων

 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, σε επιστολή που απέστειλε στους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην ένταξη του υπό ίδρυση τμήματος φυσικοθεραπείας της  Σπάρτης εκτός σχολών επιστημών υγείας.

Σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, προτείνεται η ίδρυση τμήματος φυσικοθεραπείας και η ένταξή του στη σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής  και όχι στην Σχολή Επιστημών Υγείας όπου εντάσσονται τα τμήματα Κτηνιατρικής, Νοσηλευτικής, Δημόσιας Υγείας, Λογοθεραπείας και Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας.

Στην επιστολή που στάλθηκε, ο Π.Σ.Φ. υπογραμμίζει ότι η μεταρρύθμιση  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η ίδρυση Πανεπιστημιακών τμημάτων  δεν μπορεί να βασίζεται σε χωροταξικές σκοπιμότητες και σε ικανοποίηση τοπικιστικών επιδιώξεων.

Παραθέτει δε μια σειρά επιχειρημάτων που διατρανώνουν τη θέση του επί του θέματος:

 • Το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή αποτελεί Νομοθετικώς ρυθμιζόμενο επάγγελμα Υγείας.
 • Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί μία διεθνώς αναγνωρισμένη και συνεχώς αναπτυσσόμενη εφαρμοσμένη Επιστήμη Υγείας με Κλινικό Γνωστικό Αντικείμενο, με έμφαση στην πρόληψη, αξιολόγηση και αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων, δυσλειτουργιών και κακώσεων, συγγενών και επίκτητων, οι οποίες προκαλούν διαταραχές στο ερειστικό, μυϊκό, νευρικό, αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα.
 • Η Φυσικοθεραπεία απαιτεί σε βάθος θεωρητική γνώση και σημαντική εργαστηριακή, κλινική και πρακτική εκπαίδευση που οδηγεί στην οργάνωση προληπτικών παρεμβάσεων και στην αναγκαία διαφορική αξιολόγηση και κλινικό συλλογισμό για την τεκμηριωμένη επιλογή και εφαρμογή του σχεδίου πρόληψης ή θεραπείας των ως άνω περιγραφόμενων προβλημάτων.

 

 • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ορίζει ως διακριτή επαγγελματική ειδικότητα τους Φυσικοθεραπευτές → «Physiotherapists, ISCO code 2264», με βάση τα International Standard Classification of Occupations (ISCO, 2008 revision), ενώ το επάγγελμα του Φυσικοθεραπευτή ανήκει στην World Health Professions Alliance (WHPA, 2010) ως αυτοδύναμο Επάγγελμα Υγείας όπως οι ιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι οδοντίατροι και οι νοσηλευτές.
 • Όπως τεκμηριώνεται από τα Ευρωπαϊκά (Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελβετία, Σκανδιναβικές χώρες, κλπ) αλλά και διεθνή δεδομένα (Η.ΠΑ., Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, κλπ) σχετικά με τον προσανατολισμό και τη δομή των σπουδών, το γνωστικό αντικείμενο της Φυσικοθεραπείας θεραπεύεται από ομότιτλα Τμήματα ενταγμένα οργανικά σε Σχολές Επιστημών Υγείας, με την εξαίρεση ελάχιστων περιπτώσεων Σχολών, π.χ Ρουμανία.
 • Η παροχή φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών είναι ενταγμένη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και είναι ενταγμένη στην Ιατρική Υπηρεσία των Δημόσιων Νοσοκομείων.
 • Η φυσικοθεραπεία σαν επιστήμη υγείας ασχολείται με πλήθος συνδρόμων, παθολογικών και οξέων καταστάσεων, όπως η πρόληψη και αποκατάσταση παθήσεων του ερειστικού, μυϊκού, νευρικού, αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος,  με παιδιατρικές, ψυχιατρικές, γηριατρικές, γυναικολογικές κ.α παθήσεις.
 • Για τους παραπάνω λόγους άλλωστε, τα τμήματα φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εντάχθηκαν στις σχολές επιστημών υγείας.

 

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά:

«Τα διοικητικά και άλλα αδιέξοδα υπαρχόντων μονοτμηματικών Σχολών,  δεν μπορούν να επιλυθούν με την αβασάνιστη – χωρίς περιφερειακό και εθνικό σχεδιασμό – ίδρυση Τμημάτων, που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με τη φυσιογνωμία των σχολών στις οποίες εντάσσονται.

Εν κατακλείδι θέλω να τονίσω την αδιαπραγμάτευτη θέση μας για την Ακαδημαϊκή ταυτότητα των τμημάτων φυσικοθεραπείας, που πρέπει να ανήκουν και να εντάσσονται στις σχολές Επιστημών Υγείας.

 

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να επανεξετάσει με προσοχή τις θέσεις μας  για την ίδρυση τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την ένταξή του σε σχολή άσχετη με τις Επιστήμες Υγείας.

 

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να παρέμβει στην επιχειρούμενη αλλοίωση της εκπαίδευσης της Επιστήμης Υγείας της φυσικοθεραπείας που ενέχει κινδύνους για την Δημόσια Υγεία και που θα δημιουργήσει – εκτός των άλλων – σύγχυση στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων σχολών με τμήματα κλάδων χωρίς επιστημονική συγγένεια».

1 2 3 98