Ιατρική παρέμβαση στην Hλεία – Συνολικά στοιχεία των δράσεων

To πρόγραμμα ΄΄Υγεία για Όλους΄΄ θα πραγματοποιήσει ολοκληρωμένη Ιατρική παρέμβαση, από 23 – 28.10.2017 στην Ηλεία, σε συνεργασία με την I.M. Hλείας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την 6η Υ.ΠΕ., τον Ι. Σ. Πύργου – Ολυμπίας, τον Ι. Σ. Αμαλιάδας, τους Δήμους: Πύργου, Ήλιδας, Πηνειού, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας Κρεστένων.
Με την Επιστημονική ευθύνη: της Β΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής κλινικής Π.Γ.Ν. ΕΚΠΑ ΄΄Αρεταίειο΄΄,υπό την κ. Σ. Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής – Γυναικολογίας, της Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής του Π.Ν. Πατρών, υπό τον κ. Γ. Δεκαβάλα, καθηγητή Μαιευτικής- Γυναικολογίας,& κ. Γ. Αντωνάκη Αν. καθηγητή Μαιευτικής- Γυναικολογίας, την Ενδοκρινολογική κλινική του Π.Ν. Πατρών, υπό τον κ. Κ. Μάρκου, καθηγητή Ενδοκρινολογίας, & κ. Ν. Γεωργόπουλο καθηγητή Ενδοκρινολογίας, του Γ.Ν. Πύργου, του Γ.Ν. Αμαλιάδας, των Κ.Υ./ΠΕΔΥ Γαστούνης, Σιμόπουλου, Βάρδας, Κρεστένων, των Π.Ι. Κούμανι, Ν. Μανωλάδας & Γούμερου, το κυτταρολογικό τμήμα, του Νοσοκομείου ΄΄Υγεία΄΄.
Στην Ιατρική παρέμβαση, περιλαμβάνονται:

 • ➢ Γυναικολογικός έλεγχος: Λήψη κολπικού επιχρίσματος test pap – Διακολπικός Υπέρηχος
 • ➢ Εκτίμηση αναγκών Yγείας, από Γενικό γιατρό
 • ➢ Καρδιολογικός έλεγχος, με την χρήση φορητού υπερηχογράφου – καρδιογράφου
 • ➢ Ενδοκρινολογικός έλεγχος, screening, με την χρήση φορητού υπερηχογράφου
  Πρόγραμμα Ιατρικής παρέμβασης :
 • ➢ Ν.Mανωλάδα 23.10.2017 , Π. Ιατρείο
 • ➢ Αμαλιάδα 24.10.2017 (περιοχή Βουλιαγμένης), Κ.Υ. Σιμόπουλου
 • ➢ Γαστούνη 25.10.2017, Κ.Υ. /ΠΕΔY Γαστούνης
 • ➢ Πύργος 26.10.2017 (περιοχή Γούμερο) Π. Ιατρείο
 • ➢ Κρέστενα 27.10.2017, Κ.Υ./ΠΕΔY Κρεστένων
 • ➢ Αρχαία Ολυμπία 28.10.2017 (περιοχή Κούμανη) Π. Ιατρείο
  Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ‘’Υγεία για Όλους’’ σε διάστημα δέκα μηνών, έχουν πραγματοποιηθεί: κλινική εξέταση-εμβολιασμός σε 2.252 παιδιά, γυναικολογική εξέταση test pap – διακολπικός υπέρηχος, σε 372 γυναίκες, παθολογικός – καρδιολογικός – ορθοπεδικός- ενδοκρινολογικός-ωτολ/κός-πνευμονολογικός-οφθαλμολογικός έλεγχος σε 909 ενήλικες – εφήβους. Οδοντιατρικός έλεγχος , σε 114 παιδιά.

«Μην καθυστερείς! Ενημερώσου τώρα»

ERE171012_F.psd

Το μήνυμα της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας για την 12η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας

 

“Μην καθυστερείς! Ενημερώσου τώρα” (DON’T DELAY- CONNECT TODAY) είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας αρθρίτιδας, προτρέποντας έτσι στην έγκαιρη διάγνωση.

image02Η 12η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί από το 1996 ως Ημέρα Αρθρίτιδας/Ρευματισμού, έπειτα από πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης για την Αρθρίτιδα και το Ρευματισμό και με την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Με τον όρο αρθρίτιδα περιγράφεται η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο, ερυθρότητα, θερμότητα, περιορισμό της κινητικότητας σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις και αποτελεί κλινικό χαρακτηριστικό πολλών ρευματικών παθήσεων.

Ρευματικές παθήσεις με κλινικά συμπτώματα αρθρίτιδας είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το σύνδρομο Sjögren και οι αγγειίτιδες, η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα κ.ά. πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και την παιδική ηλικία) και τα δύο φύλα.

Σύμφωνα με τον κ. Χαράλαμπος Μπερμπερίδη, Πρόεδρο της Ελληνικής  Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε), οι επιπτώσεις των παθήσεων δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ασθενών καθώς προκαλούν επίσης κούραση, αδυναμία, και δυσκολία στον ύπνο με αποτέλεσμα  πολλοί να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους ή  και τις καθημερινές ασχολίες τους.

Πολύ σημαντικός παράγων για την εξέλιξη των Ρευματικών Παθήσεων, αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους από τον Ρευματολόγο, καθώς φαίνεται ότι η σωστή διάγνωση και η χορήγηση της ενδεδειγμένης θεραπευτικής αγωγής σε αρχικά στάδια, μπορεί να οδηγήσει σε καταστολή των συμπτωμάτων, που θα απαλλάξει τον ασθενή από πόνο και αναπηρία.
ERE171012 copyΣτην Ελλάδα, σύμφωνα με την κα Ευαγγελία Καταξάκη,  Γενική Γραμματέα της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, εκτιµάται ότι περίπου 3.000.000 άτοµα πάσχουν από ρευµατικές  και μυοσκελετικές παθήσεις, ορισμένες από τις οποίες εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και κατάλληλα, οδηγούν σε αυξημένη νοσηρότητα, αναπηρία και θνητότητα.
Για το λόγο αυτό η Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. έχει ξεκινήσει από το 2014 την «Πανελλήνια Ενημερωτική Εκστρατεία» με στόχο  την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις, με σύνθημα: «Πρώιμη διάγνωση – Έγκαιρη παρέμβαση».
Βασικό όχημα της προσπάθειας της Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. για την ενημέρωση των ασθενών, των φροντιστών τους αλλά και του ευρέως κοινού, είναι η ενημερωτική ιστοσελίδα της εκστρατείας www.tosomasoumilaei.gr. Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να βρει αναλυτικές πληροφορίες για τις ρευματικές παθήσεις και τις θεραπείες τους, χρήσιμες συμβουλές για τις παθήσεις αυτές, τους συλλόγους ρευματοπαθών ασθενών ανά την Ελλάδα, αλλά και να αναζητήσει ρευματολόγο στην περιοχή του.

ERE171012a

Η νέα εκστρατεία ενημέρωσης της MSD με κεντρικό μήνυμα: «Μην αφήσεις τον έρπητα ζωστήρα να κάνει τη ζωή σου ανυπόφορη. Εμβολιάσου – Θωρακίσου!»

msd_125

«Μην αφήσεις τον έρπητα ζωστήρα να κάνει τη ζωή σου ανυπόφορη. Εμβολιάσου σήμερα».

Με το σύνθημα αυτό η εταιρεία MSD εγκαινιάζει μία νέα  ενημερωτική εκστρατεία για τον έρπητα ζωστήρα, μια ασθένεια που προκαλεί πόνο, ταλαιπωρία και ψυχική οδύνη, δοκιμάζοντας τα όρια και τις αντοχές των ασθενών.

Η εκστρατεία ενημέρωσης, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, έχει ως βασικό σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις επιστημονικές και κοινωνικές παραμέτρους που σχετίζονται με τον έρπητα ζωστήρα, τις επιπλοκές που προκαλεί σε υψηλό ποσοστό, αλλά και για την πρόληψη της εκδήλωσης της ασθένειας μέσω του εμβολιασμού.

Για τον έρπητα ζωστήρα και τις δράσεις της MSD προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της προστασίας από τις επιπλοκές της λοίμωξης, μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, ο Πρόεδρος  του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, ο υπεύθυνος Ιατρικού Τμήματος Εμβολίων της MSD κ. Γιώργος Τρίμης και ο Επιχειρησιακός Διευθυντής Τμήματος Εμβολίων της MSD κ. Νίκος Μαρκουλάτος.

από αριστερά προς τα δεξιά οι κ.κ.:  κ. Γαργαλιάνος – Κακολύρης Παναγιώτης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων κ. Πατούλης Γιώργος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Τρίμης Γιώργος, Υπεύθυνος Ιατρικού Τμήματος Εμβολίων MSD κ. Μαρκουλάτος Νίκος, Επιχειρησιακός Διευθυντής Τμήματος Εμβολίων MSD

από αριστερά προς τα δεξιά οι κ.κ.:
κ. Γαργαλιάνος – Κακολύρης Παναγιώτης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων
κ. Πατούλης Γιώργος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
κ. Τρίμης Γιώργος, Υπεύθυνος Ιατρικού Τμήματος Εμβολίων MSD
κ. Μαρκουλάτος Νίκος, Επιχειρησιακός Διευθυντής Τμήματος Εμβολίων MSD

Η καμπάνια ενημέρωσης έχει ως «βάση» την ιστοσελίδα www.erpiszostir.gr, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για κάθε πτυχή της ασθένειας και να ενημερωθεί υπεύθυνα για την αιτία και τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα, καθώς και για το πότε συνιστάται η διενέργεια εμβολιασμού έναντι του έρπητα ζωστήρα.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, οι ενήλικες έχουν και εκείνοι ανάγκη για τη θωράκιση του οργανισμού τους από διάφορα λοιμώδη νοσήματα μέσω των εμβολιασμών  αναλόγως των υποκείμενων ασθενειών που έχουν, της ηλικίας, του τρόπου ζωής και του επαγγέλματος. Στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για τα απαραίτητα εμβόλια των ενηλίκων όπως και των παιδιών. Ειδικότερα για τον έρπητα ζωστήρα, όπως είπε ο κ. Π. Γαργαλιάνος – Κακολύρης, γνωρίζουμε ότι στις ηλικίες πάνω των 60 ετών η επίπτωση υπολογίζεται σε 13-15 περιστατικά ανά 1.000 ενηλίκους κάθε χρόνο.

Κάποιοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, την όραση και την ακοή, αλλά η συχνότερη επιπλοκή είναι η μεθερπητική νευραλγία (ΜΕΝ) που μπορεί να διαρκέσει από 3 μήνες έως και 10 χρόνια. Η πρόληψη της εμφάνισης του έρπητα ζωστήρα επιτυγχάνεται με  ειδικό εμβόλιο το οποίο προστατεύει από τις περισσότερες περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα αλλά και ΜΕΝ.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης μιλώντας στην εκδήλωση, χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία  της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της εταιρείας MSD και τόνισε ότι ο ΙΣΑ είναι  αρωγός σε τετοιες προσπάθειες που προάγουν την πρόληψη.

«Το επίπεδο εμβολιασμού  αποτελεί κριτήριο για το επίπεδο της υγειονομικής φροντίδας μιας χώρας. Και στην Ελλάδα ευτυχώς, οι γιατροί και όλο το ανθρώπινο δυναμικό του χώρου της υγείας προσπαθούμε να διατηρήσουμε υψηλό αυτό το επίπεδο, παρά τις αντιξοότητες που έχει δημιουργήσει η πολυετής οικονομική κρίση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος για να προστατευθεί από την παραπληροφόρηση που εγκυμονεί μεγάλους υγειονομικούς κινδύνους. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνονται τέτοιες προσπαθειες που αποσκοπούν στην πρόληψη και προάγουν την υγεία των πολιτών».

Ο υπεύθυνος Ιατρικού Τμήματος Εμβολίων της MSD κ. Γ. Τρίμης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αξία του εμβολιασμού των ενηλίκων. Όπως εξήγησε «στα ηλικιωμένα άτομα οι λοιμώξεις είναι πιο σοβαρές, καθώς υπάρχει τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος ανάπτυξης επιπλοκών με υψηλή νοσηρότητα αλλά και θνητότητα. Ο δια βίου εμβολιασμός προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη στον άνθρωπο. Με τον εμβολιασμό ενηλίκων αποφεύγεται κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός περιστατικών γρίπης και περιορίζεται η μετάδοση καθώς και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, περιορίζονται κάθε χρόνο οι πνευμονίες, γίνεται πιο εύκολη η αντιμετώπιση των πνευμονιών που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά και μειώνονται αντίστοιχα οι εισαγωγές λόγω πνευμονίας στα νοσοκομεία και τις Μονάδες  Εντατικής Θεραπείας».

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή/και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου  (>65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών)  και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα. Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Αναφερόμενος στον έρπητα ζωστήρα, ο κ. Τρίμης τόνισε ότι ο υπεύθυνος ιός εντοπίζεται στο 95% των ενηλίκων (σε όλους όσους έχουν περάσει ανεμευλογιά), και εκτιμάται ότι 1 στα 4 άτομα θα αναπτύξουν έρπητα ζωστήρα στη ζωή τους. Η πιθανότητα εμφάνισης και η σοβαρότητα  της λοίμωξης αυξάνουν δραματικά μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ με την αύξηση της ηλικίας, αυξάνεται αντίστοιχα η διάρκεια του πόνου που προκαλεί η νόσος με αποτέλεσμα να είναι πιο συχνή η μεθερπητική νευραλγία (πόνος πέραν του μηνός από την έναρξη του επεισοδίου έρπητα ζωστήρα).

Ο έρπητας ζωστήρας και η μεθερπητική νευραλγία (ΜΕΝ) – συνέχισε – είναι μία επώδυνη νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή επιδείνωση της ποιότητας ζωής, καθώς η αντιμετώπιση του Έρπητα Ζωστήρα και της ΜΕΝ είναι δύσκολη και  συχνά αναποτελεσματική.

Επιπλέον μερικοί ασθενείς  μπορεί να υποφέρουν από σοβαρές εκδηλώσεις και επιπλοκές. Είναι χαρακτηριστικό, είπε ο κ. Τρίμης, ότι τουλάχιστον 1 στους 10 ασθενείς με Έρπητα Ζωστήρα θα αναπτύξει βλάβες στον οφθαλμό και το ήμισυ αυτών θα υποφέρουν από χρόνια οφθαλμική νόσο  και κίνδυνο απώλειας όρασης. Επίσης, άτομα που είχαν περάσει επεισόδιο έρπητα ζωστήρα,  το επόμενο 6μηνο έχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

Με τα δεδομένα αυτά, κατέληξε ο κ. Τρίμης, γίνεται αντιληπτή η αξία του εμβολιασμού των ενηλίκων, προκειμένου να διατηρείται σε ένα υψηλό επίπεδο η θωράκιση και η ανοσία του πληθυσμού έναντι λοιμωδών ασθενειών που μπορεί να προληφθούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Από την πλευρά του ο  Επιχειρησιακός Διευθυντής Τμήματος Εμβολίων της MSD κ. Νίκος Μαρκουλάτος, παρουσίασε τη νέα ιστοσελίδα της MSD για τον έρπητα ζωστήρα, το www.erpiszostir.gr. Μέσα από ένα φιλικό και εύχρηστο περιβάλλον, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τον έρπητα ζωστήρα και τη μεθερπητική νευραλγία, τα συμπτώματα και τη διάγνωση  αλλά και για τις επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των ασθενών με έρπητα ζωστήρα.

Η καμπάνια της MSD για τον έρπητα ζωστήρα εστιάζει επιπλέον στη σοβαρότητα της ασθένειας και τον υψηλό κίνδυνο που διατρέχει κάποιος που δεν έχει εμβολιασθεί έναντι της λοίμωξης, μέσα από μαρτυρίες των ίδιων των ασθενών, είπε ο κ. Ν. Μαρκουλάτος.

«Είναι σαν να φλέγεται η πλάτη σου», «Νιώθω σαν να με διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα» και «Μην αφήσεις τον έρπητα ζωστήρα να κάνει τη ζωή σου ανυπόφορη. Εμβολιάσου – Θωρακίσου», είναι μερικά από τα μηνύματα που περιλαμβάνονται στα υλικά της καμπάνιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι εκφράσεις είναι πραγματικές μαρτυρίες ασθενών που περιέγραψαν τον πόνο του έρπητα ζωστήρα μέσω μελετών επηρεασμού της ποιότητας ζωής.

MSD171012a

ΝΕΟ Physiomer Express Αναπνεύστε ελεύθερα σε χρόνο…express!

PHYSIOMER_logo

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και μαζί του το ενοχλητικό κρυολόγημα. Η ρινική συμφόρηση είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος καθώς 9 στους 10  Έλληνες ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο από βουλωμένη μύτη. Η δυσκολία στην αναπνοή προκαλεί σε όλους μας έντονη δυσφορία, αίσθημα κόπωσης και δεν μας αφήνει να απολαύσουμε απλές καθημερινές συνήθειες όπως έναν ξεκούραστο ύπνο ή ένα απολαυστικό γεύμα. Αλλά υπάρχει λύση και έρχεται «φυσικά» και σε χρόνο express από το Physiomer!

 

Physiomer171012Η οικογένεια Physiomer καλωσορίζει το νέο της μέλος, το φυσικό ρινικό σπρέι Physiomer Express, που ήρθε να σπάσει το ρεκόρ αποσυμφόρησης!

Είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι αποσυμφορεί τη βουλωμένη μύτη σε μόλις 2 λεπτά με φυσικό τρόπο! Η μοναδική του σύνθεση με 100% θαλασσινό νερό και αιθέρια έλαια  προσφέρει τη φυσική εναλλακτική λύση έναντι των παραδοσιακών αποσυμφορητικών. Περιέχει αιθέρια έλαια Ευκαλύπτου και Νιαούλι που βοηθούν στον καθαρισμό των ρινικών οδών από ιούς και βακτήρια και εκχύλισμα Άγριας Μέντας για άμεση αίσθηση φρεσκάδας και αναζωογόνησης. Δεν περιέχει τεχνητά συντηρητικά και πρόσθετα και εγγυάται ελεύθερη αναπνοή σε χρόνο express!

 

Το Physiomer, η Νο1 μάρκα φυσικών αποσυμφορητικών, προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων για τη φροντίδα της μύτης που συστήνονται από επαγγελματίες υγείας για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των παθήσεων της ρινικής κοιλότητας (κρυολόγημα, καταρροή, αλλεργία, ξηρότητα, ιγμορίτιδα, μετεγχειρητική φροντίδα, και άλλες μορφές ρινίτιδας). Είναι ιδανικά για καθημερινή χρήση από όλη την οικογένεια, ακόμα και από τη γέννηση, και ασφαλή για «ευαίσθητες» ομάδες*, όπως ηλικιωμένοι και άτομα που νοσούν από διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα, θυροειδή ή άσθμα.

Physiomer171012a

Αναπνεύστε ελεύθερα κάθε μέρα με φυσικό τρόπο!

 

Αναζητήστε την ολοκληρωμένη σειρά Physiomer για όλη την οικογένεια, στα Φαρμακεία.

Η πρώτη ελληνική εφαρμογή για την υγεία της γυναίκας από την AENORASIS παρουσιάστηκε στο 9ο Greece Race for the Cure®

Aenorasis_Feat

Lets ΠΑΠ – Κάν’το για σένα!

 

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, 2017

Η πρώτη ελληνική εφαρμογή για την υγεία της γυναίκας παρουσιάστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο 9ο Greece Race for the Cure® από την ελληνική φαρμακευτική εταιρία AENORASIS. Στη διοργάνωση του 9ου Greece Race for the Cure® συμμετείχαν 35.000 γυναίκες, άντρες και παιδιά, όλοι ενωμένοι με έναν κοινό στόχο, την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού.

Race171002

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της AENORASIS στο Ζάππειο, πλήθος γυναικών ενημερώθηκε για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας μέσα από την καινοτόμα εφαρμογή «Lets ΠΑΠ». Το κοινό είχε την ευκαιρία να παίξει με το application με τρόπο διαδραστικό μέσα από το ελκυστικό και πλούσιο σε πληροφορία μενού του. Παράλληλα, μοιράζονταν φωτογραφικές στιγμές τους από το χώρο στα social media χρησιμοποιώντας το hashtag #letspap.

 

Race171002bΤο «Let’s ΠΑΠ» δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια σειρά διαδραστικών μαθημάτων και quiz που ενημερώνουν για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του ιού HPV. Στο «Lets ΠΑΠ» application κάθε γυναίκα μπορεί να καταγράψει τον κύκλο της και η εφαρμογή θα την ενημερώνει για την αναμενόμενη ημερομηνία της επόμενης περιόδου και τις ημέρες ωορρηξίας. Επίσης, από το ημερολόγιο της εφαρμογής δίνεται η δυνατότητα σημείωσης της κατάσταση κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών (ροή αίματος, πόνος και διάθεση), ενώ το «Let’s ΠΑΠ» με τη σειρά του θα προτείνει συμβουλές διατροφής που σχετίζονται με την κατάσταση και θα ανακουφήσουν. Το «Lets ΠΑΠ» υπενθυμίζει με σχετικό reminder τα ραντεβού με τους γιατρούς. Τέλος, από τη Βιβλιοθήκη του «Lets ΠΑΠ»  που θα ανανεώνεται συνεχώς,  θα μπορούν να ενημερώνονται για μια σειρά θεμάτων όπως η διατροφή και η άσκηση από επαγγελματίες του χώρου.

 

Το νέο application «Let’s ΠΑΠ» έχει δημιουργηθεί από την φαρμακευτική εταιρία AENORASIS με την επιστημονική στήριξη της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Ομάδας Μελετών Παθολογίας Τραχήλου (HeCPA Group).

Race171002a

Οι γυναίκες κατεβάζοντας την εφαρμογή είτε στο κινητό τους είτε στο tablet και ολοκληρώνοντας με επιτυχία τα διαδραστικά μαθήματα μπορούν να κερδίσουν δωρεάν εξετάσεις Thin Prep Pap Test – το καινοτόμο διαγνωστικό τεστ που αποτελεί εξέλιξη του κλασσικού τεστ Παπανικολάου. Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό είναι απλή. Ολοκληρώνοντας τα διαδραστικά μαθήματα θα εμφανιστεί ένας κωδικός τον οποίο θα πρέπει να στείλουν με μήνυμα στη σελίδα του Letspap στο Facebook (Letspap Facebook Page: @letspap)

Workshop σε λιποσωμιακά αντικαρκινικά φάρμακα” για φαρμακοποιούς από το Εργαστήριο Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας του ΕΚΠΑ

Στις εφαρμογές της Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας στη θεραπεία του καρκίνου θα εστιάσει το διαδραστικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο: “Διαδραστικά μαθήματα σε λιποσωμιακά αντικαρκινικά φάρμακα” που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 18ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου στο Ζάππειο.

Την οργάνωση και την  ευθύνη του workshop που απευθύνεται αποκλειστικά σε φαρμακοποιούς όλων των κλάδων έχει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της  Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (ΕΦΕ), καθηγητής Κωνσταντίνος Δεμέτζος.

Στο διαδραστικό εργαστήριο που θα βασιστεί σε περιπτωσιολογική μελέτη (case studies), θα μελετηθούν αντικαρκινικά φάρμακα νανοτεχνολογίας τα οποία βρίσκονται ήδη στην κλινική πράξη (νοσοκομεία) και θα συζητηθούν τα τεχνολογικά τους πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών αντικαρκινικών φαρμάκων. Η απόκτηση βασικών γνώσεων σχετικά με νέες νανοτεχνολογικές μορφές αντικαρκινικών  φαρμάκων, με την αξιοποίηση των προϊόντων νανοτεχνολογίας, με την κατανόηση της συμπεριφοράς των νέων βιοϋλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και η εξοικείωση με τη λιποσωμιακή τεχνολογία είναι ο βασικός στόχος του εκπαιδευτικού εργαστηρίου για φαρμακοποιούς που θα πραγματοποιηθεί από το Εργαστήριο Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας  του ΕΚΠΑ.

Στο workshop που θα λάβει χώρα στις 13:00-16:00 στην αίθουσα «Γαληνός» στο Ζάππειο Μέγαρο συμμετέχουν επίσης η Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στον Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Δρ. Νατάσσα Πίππα (MSc, PhD)  και ο Υποψήφιος Διδάκτορας στον Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας Νικόλαος Ναζίρης (MSc), στελέχη του εργαστηρίου της Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.

Στο διαδραστικό εργαστήριο μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 40 άτομα, τα οποία θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης, ενώ δεν θα γίνουν δεκτοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Για περισσότερες  πληροφορίες  στο   http://www.pharmacongress.gr/

«Εμβολιάζομαι-Θωρακίζομαι» Η εκστρατεία της MSD για την αξία του εμβολιασμού

msd_125

ΑΘΗΝΑ, 2 Οκτωβρίου 2017: Με οδηγό την μακρόχρονη ιστορία της και την βαριά της κληρονομιά στην ανακάλυψη, παραγωγή και διάθεση εμβολίων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, η MSD οργανώνει μία μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία στη χώρα μας με βασικό μήνυμα «Εμβολιάζομαι – Θωρακίζομαι», με σκοπό την αφύπνιση του κοινού για την αξία του εμβολιασμού.

Το λογότυπο της καμπάνιας

Το λογότυπο της καμπάνιας

Η ενημερωτική καμπάνια της MSD ξεκινά τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, με βασικό όχημα μία μεγάλη ελληνική πύλη ενημέρωσης για τα εμβόλια, την ιστοσελίδα Thorakizomai.gr όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν υπεύθυνα για κάθε τι που αφορά στον εμβολιασμό και τα εμβόλια. Ταυτόχρονα, συρμοί του μετρό θα ντυθούν τον Οκτώβριο με τη διαφημιστική εικόνα της καμπάνιας προκειμένου να μεταφέρουν το μήνυμα για την αξία του εμβολιασμού στην παιδική και την εφηβική ηλικία αλλά και στην ενήλικη ζωή. Επίσης, σε επιλεγμένα σημεία θα διανέμεται πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τον εμβολιασμό.

Σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι της αξίας και της ασφάλειας των εμβολίων καθώς και οι λεπτομέρειες της εκστρατείας. Βασικοί ομιλητές ήταν η Διευθύνουσα Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας κα. Agata Jakoncic, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων και επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Βασιλική Σπούλου, ο παιδίατρος – Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος ιατρικού τμήματος εμβολίων της MSD κ. Γιώργος Τρίμης και ο Business Unit Director της MSD για τα εμβόλια κ. Νίκος Μαρκουλάτος.

Η ομάδα που έκανε την ενημέρωση.

Η ομάδα που έκανε την ενημέρωση.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας κα. Agata Jakoncic στην ομιλία της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μία εταιρεία σαν την MSD με 100 χρόνια ιστορίας στην πρώτη γραμμή της έρευνας για την πρόληψη και αντιμετώπιση απειλητικών για την ανθρώπινη ζωή ασθενειών, αντιλαμβάνεται ως δική της ευθύνη την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του πληθυσμού σε θέματα υγείας. Ειδικά σε ότι αφορά στην προστασία των ανθρώπων μέσω των εμβολίων, η MSD και οι ερευνητές της αναπτύσσουν εμβόλια για την προστασία των παιδιών, των εφήβων και ενηλίκων τα τελευταία 100 χρόνια. Στην MSD θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μας να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά με τις δημόσιες αρχές, διασφαλίζοντας ότι όλοι επωφελούνται από το δημόσιο πρόγραμμα εμβολιασμού», κατέληξε η κα. Agata Jakoncic.

Επ’ ευκαιρίας έναρξης της εκστρατείας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μ. Βλασταράκος δήλωσε: «Η ανάπτυξη, σε παγκόσμιο επίπεδο, του αντιεμβολιαστικού κινήματος, έχει ήδη ολέθρια αποτελέσματα. Εν έτει 2017, επανεμφανίστηκε η ιλαρά, μία νόσος που για πολλά χρόνια την είχαμε ξεχάσει στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μία νόσος, που πριν κυκλοφορήσει το σχετικό εμβόλιο, αποτελούσε μεγάλη απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν του Ιπποκράτη είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο εμβολιασμός προλαμβάνει την αρρώστια, θωρακίζει την υγεία και σε αυτό το σκοπό θα πρέπει να συνδράμουν η Πολιτεία, οι Ιατροί και όλοι οι Επαγγελματίες Υγείας, αλλά και οι πολίτες».

Η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής κα. Β. Σπούλου μιλώντας στην εκδήλωση τόνισε: «Το Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων χαιρετίζει την προσπάθεια της MSD για  ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού και την παροχή έγκυρης πληροφόρησης. Τα σημερινά γεγονότα σχετικά με την έξαρση της ιλαράς φέρνουν στο  προσκήνιο πιο έντονα από ποτέ την αναγκαιότητα της θωράκισης όλων μας από ασθένειες που είναι ξεχασμένες αλλά συνεχίζουν να μας απειλούν. Τα οφέλη των εμβολίων για την δημόσια υγεία έχουν αναδειχθεί μέσα στα τελευταία 100 και πλέον χρόνια σώζοντας εκατομμύρια ζωές, προστατεύοντας πολλές περισσότερες και εξοικονομώντας οικονομικούς πόρους για το σύστημα υγείας. Η διασφαλίζει της δημόσιας υγείας μέσω των εμβολιασμών, είναι ευθύνη όλων μας: της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας, του φαρμακευτικού κλάδου αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Το Κολλέγιο Παιδιάτρων στέκεται αρωγός σε κάθε ενέργεια σωστής ενημέρωσης του κοινού που θα οδηγήσει στην επίτευξη αυτού του κοινού στόχου όλων μας».

Ο υπεύθυνος του ιατρικού τμήματος των εμβολίων της MSD κ. Γ. Τρίμης, παιδίατρος ο ίδιος, αναφέρθηκε στην προσφορά  του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, επικαλούμενος τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σύμφωνα με τα οποία κάθε χρόνο τα εμβόλια προλαμβάνουν 2-3 εκατομμύρια θανάτους και αποτρέπουν αναπηρίες σε 750.000 παιδιά, ενώ η βελτιστοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης μπορεί να αποτρέψει άλλους 1.5 εκατομμύριο θανάτους ετησίως.

Ο κ. Τρίμης προτρέποντας χαρακτηριστικά «ας φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς εμβόλια», τόνισε ότι: «πριν την ανάπτυξη των εμβολίων, η πολιομυελίτιδα προκαλούσε παραλύσεις σε 350.000 άτομα, η διφθερίτιδα ήταν ένα από τα πιο συνηθισμένα αίτια θανάτου σε μικρά παιδιά και η ερυθρά προκαλούσε εκ γενετής ελλείμματα και νοητική καθυστέρησε σε 20.000 νεογέννητα, ενώ η ιλαρά προσέβαλε περίπου 130 εκατομμύρια άτομα».

Ωστόσο, το εμβόλιο δεν αφορά μόνο τον εμβολιαζόμενο, συνέχισε ο κ. Τρίμης. Αφορά μια ολόκληρη κοινωνία, διότι όταν εμβολιάζεται ένας ικανός αριθμός ατόμων έναντι μιας ασθένειας, τότε η νόσος δεν διασπείρεται και αυτή η «ανοσία κοινότητας» προστατεύει και εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, μεταξύ των οποίων και πολύ ευπαθή άτομα, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, τα οποία για ιατρικούς λόγους δε μπορούν να εμβολιαστούν τα ίδια.. Γι’ αυτό τον λόγο η εμβολιασμός, πέρα από δικαίωμα και ευθύνη όλων μας, είναι η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση που έχει ποτέ ανακαλυφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ταυτόχρονα τα εμβόλια του σήμερα αντιπροσωπεύουν μια λύση στα τρέχοντα ζητήματα υγείας καθώς είναι οικονομικώς αποδοτικές παρεμβάσεις, όπως τα εμβόλια έναντι του HPV και του έρπητα ζωστήρα, ενώ δεν τίθεται θέμα υπερκατανάλωσης ή υπερσυνταγογράφησης.

Ο εμβολιασμός  παρέχει σημαντικές οικονομίες κλίμακος, με την αποφυγή των άμεσων δαπανών υγείας: αποτροπή νοσηλειών, εισαγωγών σε ΜΕΘ, θανάτων, μείωση αντοχής μικροοργανισμών, άσκοπης κατανάλωσης αντιβιοτικών.

Σε ότι αφορά την ασφάλεια των εμβολίων, ο κ. Γ. Τρίμης ανέφερε ότι θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι, κάθε παρτίδα εμβολίου υπόκειται σε πάνω από 50 ποιοτικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές υγείας, ενώ οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν συνδεθεί με τα εμβόλια είναι ελάχιστες και υπολείπονται σε πολλαπλάσιο βαθμό του οφέλους που αυτά παρέχουν.

Ο κ. Ν. Μαρκουλάτος, μιλώντας για την καμπάνια της MSD, επισήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι η συνέχεια στη μακρά διαδρομή της εταιρείας στην ανακάλυψη και ανάπτυξη των εμβολίων που συνεχίζεται έως σήμερα και θα συνεχιστεί στο μέλλον, καθώς η MSD επενδύει στον τομέα των εμβολίων τόσο σε οικονομικούς πόρους όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η MSD είναι η πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα των εμβολίων, συνεισφέροντας στην πρόληψη νοσημάτων όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η ερυθρά, η ανεμευλογιά, η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό, η ηπατίτιδα Α και Β, η πνευμονιοκοκκική νόσος, ο έρπης ζωστήρας, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αλλά και άλλοι καρκίνοι της πρωκτογεννητικής χώρας που προκαλούνται από τον ιό HPV. Μέσα από την ενημερωτική εκστρατεία, η MSD επιδιώκει να αφυπνίσει το κοινό, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από υπεύθυνους και αναγνωρισμένους φορείς.

«Επιδίωξή μας είναι η δυναμική ιστοσελίδα thorakizomai.gr να αποτελέσει μία βασική πηγή έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών για την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τα οφέλη των εμβολίων» σημείωσε ο κ. Μαρκουλάτος.

Η δημόσια υγεία, οι εμβολιασμοί και οι καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.

PIS141203A

Τη θωράκιση των επαγγελματιών υγείας και του λοιπού πληθυσμού απέναντι στην ιλαρά, καθώς και την προσυπογραφή του οικείου Ιατρικού Συλλόγου σε κάθε γνωμάτευση η οποία εξαιρεί παιδιά από τους εθνικούς εμβολιασμούς, συστήνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Τις παραπάνω αποφάσεις έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ., κατά τη συνεδρίαση της 29ης Σεπτεμβρίου 2017,όπου συζητήθηκαν θέματα Δημόσιας Υγείας, Περίθαλψης και Ιατρικής Λειτουργίας τα οποία βρίσκονται στην επικαιρότητα και χρήζουν άμεσων λύσεων.

Ειδικότερα:

Όσον αφορά την επιδημική έξαρση της ιλαράς, η οποία λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. συστήνει τη θωράκιση των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι, καθώς και του λοιπού πληθυσμού μετά από σύσταση του θεράποντος ιατρού. Από την Πολιτεία ζητεί τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

 

Ο Π.Ι.Σ. πληροφορήθηκε ότι ορισμένοι ιατροί εκδίδουν παραπλανητικά ή πλαστά πιστοποιητικά προκειμένου να παράσχουν κάλυψη σε γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Ο ΠΙΣ θεωρεί πως τέτοιες ενέργειες αντιβαίνουν στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία η οποία δοκιμάζεται αυτό τον καιρό από την επιδημική έξαρση της ιλαράς και το αποκαλούμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Ο ΠΙΣ επισημαίνει πως παρά τις ελάχιστες εξαιρέσεις, η ιατρική κοινότητα τηρεί πιστά τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Επίσης, θεωρεί επιβεβλημένη την προσυπογραφή του οικείου Ιατρικού Συλλόγου σε κάθε γνωμάτευση η οποία συστήνει εξαίρεση παιδιού από τους εθνικούς εμβολιασμούς και καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιλαμβάνονται άμεσα κάθε καταγγελίας περί παραπλανητικού ή πλαστού πιστοποιητικού. Εφόσον η καταγγελία είναι βάσιμη, να παραπέμπουν άμεσα τους υπαίτιους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον Π.Ι.Σ..

 

Για τη συνταγογράφηση

Όσον αφορά τη συνταγογράφηση φαρμάκων, ο Π.Ι.Σ. έχει ζητήσει με έγγραφο από τον ΕΟΠΥΥ να αποσύρει ή να διορθώσει εγκυκλίους οι οποίες δημιουργούν σύγχυση στην ιατρική λειτουργία και στην περίθαλψη των πολιτών. Ισχύει η απόφαση του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. του 2012 περί αναγραφής – πέραν της δραστικής ουσίας – στο πεδίο «σχόλιο» του ονόματος του φαρμάκου το οποίο εμπιστεύονται οι ιατροί για την περίθαλψη των πολιτών. Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι το πεδίο «σχόλιο» είναι ελεύθερο για τις υποδείξεις κάθε ιατρού και οποιοδήποτε φάρμακο αναγράφεται εκεί, δεν περιλαμβάνεται στο ποσοστό της εμπορικής ονομασίας.

Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργούν προβλήματα περίθαλψης και ιατρικής λειτουργίας.

 

Όσον αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη, απαιτείται σημαντική ενίσχυσή της, για την αποφυγή οδυνηρών συνεπειών και επιπτώσεων που δεν θα αναταχθούν εύκολα.

Η συμβολή όλων των ενεργών κοινωνικών δυνάμεων και προπάντων της Πολιτείας, για την εξασφάλιση ποιοτικής και ασφαλούς περίθαλψης και την αποτροπή μεγαλύτερης διαρροής ιατρικού δυναμικού προς το εξωτερικό, είναι απαραίτητη. Μόνο έτσι θα έχουμε ως χώρα παρόν και μέλλον, περίθαλψη και ιατρική λειτουργία ανάλογη της σύγχρονης Ευρώπης.

ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΣΩ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2017

OMILOS IASO

ΑΥΞΗΣΗ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ & ΚΕΡΔΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΙΑΣΩ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΜΙΛΟΥ

 

 • Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων του Ομίλου (EBITDA) συνέχισαν με αυξητικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 16,33 εκ. €. παρουσιάζοντας αύξηση 44,68%

 

 • Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) της μητρικής ΙΑΣΩ συνέχισαν με αυξητικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 12,36 εκ. €. παρουσιάζοντας αύξηση 24,07%

 

 

ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου μετά από την επιβολή των μηχανισμών rebate και clawback ανήλθε στα 61,42 εκατ. € σημειώνοντας αύξηση 4,04% από 59,03 εκατ. € που ήταν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Ομοίως ο Κύκλος Εργασιών της μητρικής εταιρείας  ΙΑΣΩ διαμορφώθηκε στα 34,72 εκατ. € από 34,18 εκατ. € που ήταν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016.

ΜΙΚΤΑ ΚΕΡΔΗ

Στον Όμιλο τα μικτά κέρδη μετά από την επιβολή των μηχανισμών rebate και clawback ανήλθαν σε 15,12 εκατ. € σημειώνοντας αύξηση  57,07% έναντι 9,62 εκατ. € που ήταν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Ομοίως, αύξηση κατά 27,87% παρουσίασε και η μητρική-εταιρεία, στα μικτά κέρδη να διαμορφώνονται στα 11,17 εκατ. € ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016 ήταν 8,74 εκατ. €.

 

ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΤΟΚΩΝ, ΦΟΡΩΝ & ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΝ (EBITDA)

Στον Όμιλο, τα κέρδη προ τόκων, φόρων & αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 16,33 εκατ. € σημειώνοντας αύξηση  44,68% έναντι 11,29 εκατ. € που ήταν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Ομοίως και η μητρική-εταιρεία παρουσίασε αύξηση κατά 24,07%, με τα κέρδη προ τόκων, φόρων & αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται στα 12,36 εκατ. € ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016 ήταν 9,96 εκατ. €.

 

ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΤΟΚΩΝ & ΦΟΡΩΝ (EBIT)

Στον Όμιλο, τα κέρδη προ τόκων & φόρων (EBIT) παρουσίασαν σημαντική αύξηση και ανήλθαν σε 11,46 εκατ. € έναντι κερδών 6,10 εκατ. € το 2016, ενώ στην μητρική-εταιρεία, τα κέρδη προ τόκων & φόρων (EBIT) επίσης αυξήθηκαν και ανήλθαν σε 10,03 εκατ. € έναντι κερδών 7,58 εκατ. € το 2016.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Δρ. Γεώργιος Σταματίου

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Δρ. Γεώργιος Σταματίου

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Δρ. Γεώργιος Σταματίου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δήλωσε ότι: «Τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών του Ομίλου μας είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, αν λάβουμε υπόψη μας τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτεύχθηκαν και τις επιβαρύνσεις που υπέστησαν από τις παρεμβάσεις και τις περικοπές του ΕΟΠΥΥ. Απορρέουν από την προσήλωση στις αξίες μας που μας έδωσαν και συνεχίζουν να μας δίνουν πρωτιές, οι οποίες είναι: α)  ευγένεια & φιλικότητα, β) ενδιαφέρον & προσοχή, γ) επαγγελματισμός, δ) αφοσίωση & φροντίδα, ε) αξιοπρέπεια και στ) σεβασμός στις ξεχωριστές ανάγκες των ασθενών.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την πληρότητα και την ορθότητα των στρατηγικών μας στόχων που είναι: α) η διατήρηση και επαύξηση του μεριδίου της αγοράς, σε τομείς με συγκριτικό πλεονέκτημα και σε υπηρεσίες που εμφανίζουν υψηλή ζήτηση, β) η αναζήτηση καινοτόμων υπηρεσιών, μέσω συνεργασιών με εταιρείες του εξωτερικού, που πρωτοπορούν και εξελίσσουν την ιατρική επιστήμη και γ) η εξασφάλιση χαμηλότερων και ανταγωνιστικών τιμών, μέσω ενεργειών συρρίκνωσης του κόστους λειτουργίας και μέσω συνεργειών με άλλους εξωτερικούς συνεργάτες.

 

Σημαντικός πυλώνας της στρατηγικής του ομίλου είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Για εμάς ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί ο άνθρωπος ασθενής, καθώς και η προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας. Στο πλαίσιο αυτό και στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης έχει πάντα βαρύνουσα σημασία. Μέσα από το πρόγραμμα «δίπλα σας», κάτω από το οποίο εντάσσουμε σημαντικές δράσεις, θα συνεχίσουμε να αγκαλιάζουμε όλους όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Υπογραμμίζω την ευθύνη, το ενδιαφέρον και την προσφορά του Ομίλου μας για την κοινωνία, μέσα από την ασκούμενη περιβαλλοντική πολιτική.

Με την ευκαιρία καλώ όλα τα μέλη της οικογένειας ΙΑΣΩ να παραμείνουν προσηλωμένοι στους ίδιους στόχους και το επόμενο διάστημα και τονίζω ότι η σχέση μας με τους ιατρούς, τους μετόχους, το προσωπικό, τα στελέχη και τους ασθενείς μας, θα αποτελεί πάντα την μυστική συνταγή της επιτυχίας μας».

 

Ακολουθεί πίνακας με τα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου και της μητρικής.

 

Οι οικονομικές καταστάσεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών (www.ase.gr) και της εταιρείας (www.groupiaso.gr)

 Ποσά σε εκατ. € Αποτελέσματα 6 Μήνου 2017 Αποτελέσματα 6 Μήνου 2016  Μεταβολή
ΟΜΙΛΟΣ
Κύκλος εργασιών (ΠΡΟ rebate και claw back) 68,49 66,78 2,55%
Κύκλος εργασιών (ΜΕΤΑ από rebate και claw back) 61,42 59,03 4,04%
Μικτά κέρδη / (ζημιές) 15,12 9,62 57,07%
Κέρδη / (ζημιές) προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) 16,33 11,29 44,68%
Κέρδη / (ζημιές) προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) 11,46 6,10 87,91%
Κέρδη / (ζημιές) προ φόρων 8,88 3,22 175,70%
Κέρδη / (ζημιές) μετά από φόρους 5,82 1,07 443,94%
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Κύκλος εργασιών (ΠΡΟ rebate και claw back) 38,68 38,68 0,01%
Κύκλος εργασιών (ΜΕΤΑ από rebate και claw back) 34,72 34,18 1,57%
Μικτά κέρδη / (ζημιές) 11,17 8,74 27,87%
Κέρδη / (ζημιές) προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) 12,36 9,96 24,07%
Κέρδη / (ζημιές) προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) 10,03 7,58 32,35%
Κέρδη / (ζημιές) προ φόρων 9,06 6,26 44,76%
Κέρδη / (ζημιές) μετά από φόρους 6,42 4,38 46,65%

 

Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα τον Αιματολογικό Καρκίνο: Πρόληψη – Θεραπεία – Ίαση

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, διοργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 17:00-21:00, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ρηγίλλης 1, Αθήνα – ΑΙΘΟΥΣΑ «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ»), με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, όπου και πραγματοποιήθηκε λήψη δειγμάτων μυελού των οστών, από δότες εθελοντές.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα & χαιρετισμό της Κας Ζωής Γραμματόγλου, Προέδρου Δ.Σ. Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών & Μέλους Δ.Σ. Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ., η οποία αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών, η οποία έχει αλλάξει θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες, με τη συνολική επιβίωση να έχει διπλασιασθεί τα τελευταία 30 χρόνια λόγω της εισαγωγής νεότερων και αποτελεσματικότερων θεραπειών. Κάτω από την ομπρέλα του Κ.Ε.Φ.Ι., παρουσίασε την ομάδα ΧΜΛ, με υπεύθυνη το μέλος και εθελόντρια του Συλλόγου κυρία Αθανασία Σαμαρά η οποία στηρίζει τους συμπάσχοντες με ενημέρωση, ανταλλαγή χρηστικών πληροφοριών για να σταθούν στα πόδια τους,  και να προχωρήσουν. Ολοκληρώνοντας ενημέρωσε σχετικά με το νέο Πρόγραμμα για την Κατ’ οικον Υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αθηναίων. Το Πρόγραμμα ΣτηρίΖΟΥΜΕ είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Νοσηλείας, του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι. και του Ιδρύματος Σ.Νιάρχος Stavros Niarchos Foundation. που πίστεψε στο όραμά και υποστήριξε το έργο με την ευγενική του χορηγία.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε και η Κα Ιωάννα Καραβάνα, Πρόεδρος Δ.Σ Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας και μέλος Δ.Σ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου-ΕΛΛ.Ο.Κ, η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με αιματολογικό  καρκίνο, ειδικότερα δε οι κάτοικοι της ελληνικής περιφέρειας. Συγκεκριμένα, η Κα Καραβάνα αναφέρθηκε στις ολοκληρωμένες δράσεις και στο σχεδιασμό της ΕΛΛ.Ο.Κ. για την επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν στους ασθενείς.

Χαιρετισμό απηύθυνε η κυρία Αθανασία Σαμαρά, Επικεφαλής Ομάδας Ασθενών με ΧΜΛ του «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, παρουσίασε video της προέδρου του Συλλόγου για τους όγκους GIST στην Ιταλία, κα Barbara Tamagni, το οποίο αναφερόταν στα γενόσημα, καθώς και το πόσο ασφαλές είναι να γίνεται φαρμακολογικό zapping από γενόσημο σε γενόσημο.

Η Δρ. Μαρία Παγώνη, Αιματολόγος, Αιματολογική – Λεμφωμάτων Κλινική, Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών ΜΜΜΟ, Γ.Ν. «Ευαγγελισμός», στο προεδρείο της ημερίδας συντόνιζε τις επιστημονικές ενότητες, οι οποίες κάλυψαν το εύρος των αιματολογικών κακοηθειών.

Ακολούθησε η πρώτη ομιλία του Δρ. Ιωάννης Τσώνης, Αιματολόγος, Αιματολογική – Λεμφωμάτων Κλινική & Μονάδα ΜΜΟ, Γ.Ν. «Ευαγγελισμός» σχετικά με την «Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία». Πιο συγκεκριμένα ο γιατρός ανέφερε, ότι η ΧΜΛ είναι ένα νόσημα με καλή πρόγνωση, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές, είναι δυνατή η διακοπή της θεραπείας, τουλάχιστον για ένα ποσοστό ασθενών. Τόνισε, ότι σημασία έχει για την καλή έκβαση η σωστή διάγνωση και αξιολόγηση του ασθενούς, η σωστή επιλογή της θεραπείας (ασφάλεια, κόστος, κατευθυντήριες οδηγίες και εμπειρία), γενικότερα εξατομικευμένη προσέγγιση. Επίσης, για καλή έκβαση είναι σημαντική η παρακολούθηση και τροποποίηση του θεραπευτικού σχεδιασμού, όταν κριθεί αναγκαίο, καθώς και η συμμόρφωση του ασθενούς.

Τη σκυτάλη παρέλαβε η Δρ. Παναγιώτα Γιαννούλια, Επικουρικός Ιατρός – Επιμελήτρια Β’, Αιματολογική Κλινική Λεμφωμάτων & ΜΜΜΟ, «Ευαγγελισμός» με θέμα, τη «Χρόνια Λεμφογενή Λευχαιμία». Η κα Γιαννούλια επεσήμανε, ότι πρόκειται για νόσημα με αργή εξέλιξη και το θεραπευτικό τοπίο μεταβάλλεται ταχύτατα με την εισαγωγή νέων αποτελεσματικών φαρμάκων. Συμπερασματικά δήλωσε επίσης, ότι η σωστή επιλογή θεραπείας βασισμένη στις συννοσηρότητες, στο μοριακό και γενετικό έλεγχο, αύξησε τα ποσοστά ανταπόκρισης και μείωσε τις παρενέργειες.

Για τις Αιματολογικές κακοήθειες στους ηλικιωμένους μίλησε η Δρ. Ανθή Μπούχλα, Αιματολόγος, Ακαδημαϊκή Υπότροφος ΕΚΠΑ, Αιματολογική Μονάδα Β’ Προπαιδευτική Κλινική, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ». Η κα Μπούχλα τόνισε, ότι η χορήγηση της AZA βελτιώνει την ποιότητα ζωής και μειώνει σημαντικά τις ημέρες νοσηλείας των ασθενών. Συμπερασματικά δήλωσε, ότι σε ηλικιωμένους ασθενείς με ΟΜΛ και βλάστες >30%, η χορήγηση απομεθυλιωτικών παραγόντων βελτιώνει την OS με ανεκτό προφίλ παρενεργειών.

Η Δρ. Μαρία Γαβριατοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Θεραπευτικής – Μεθοδολογίας Κλινικής Έρευνας, Παθολόγος Ογκολόγος Γ.Ν. «Αλεξάνδρα», Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μας παρουσίασε το Πολλαπλό Μυέλωμα, μια νόσος με αυξανόμενη συχνότητα, εύκολη διάγνωση αρκεί να το υποπτευόμαστε. Συμπερασματικά ανέφερε ότι, η θεραπεία επιλογής είναι Αυτόλογη Μεταμόσχευση ή MPT/MPV σε ηλικιωμένους ασθενείς, όπου η Bορτεζομίδη, θαλιδομίδη και λεναλιδομίδη έχουν αποδεδειγμένη αντιμυελωματική δράση και χρησιμοποιούνται μόνα ή σε συνδυασμό με άλλα σκευάσματα τόσο στην έφοδο όσο και στην υποτροπή. Επίσης, με πολλαπλές εγκρίσεις φαρμάκων το 2016 αλλάζουν την ιστορία του νοσήματος (π.χ. Μονοκλωνικά αντισώματα, Ανoσοσθεραπεία, CAR-Tcells).

Ο Δρ. Παναγιώτης Οικονομόπουλος, Επικουρικός Επιμελητής Β’, Αιματαλογική Κλινική, Νοσοκομείο «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», ολοκλήρωσε τον κύκλο των ομιλιών/παρουσιάσεων ιατρών με την ομιλία της με θέμα: «Λεμφώματα». Ο κος Οικονομόπουλος επίσης, έδωσε έμφαση στα νέα φάρμακα τα οποία έχουν πάρει έγκριση ως θεραπεία όχι μόνο δεύτερης ή τρίτης γραμμής αλλά και πρώτης γραμμής. Η κλασσική ΧΜΘ στην παρούσα φάση αποτελεί ακόμη το Gold Standard για την αντιμετώπιση των ασθενών, εντούτοις όλο και αυξάνονται τα δεδομένα για την αξία των νεώτερων θεραπειών. Έντονη είναι η προσπάθεια για εξατομίκευση της θεραπείας λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες κατευθυντήριες οδηγίες που υπάρχουν και τα προφίλ του ασθενή. Στόχος είναι η βελτιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος με την εμφάνιση των λιγότερων παρενεργειών. Μένουν όμως ακόμη πολλά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με την διάρκεια των θεραπειών, το πλάνο παρακολούθησης των ασθενών, τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα ακόμη και αυτές οι στοχευμένες θεραπείες, αλλά και το κόστος που μπορεί να έχουν με αποτέλεσμα να είναι  απαγορευτικές σε κάποια συστήματα υγείας.

 

 

Για την ψυχολογική διάσταση μας μίλησε η Δρ. Εύη Πάσχου, Ψυχίατρος, Εκπαιδευθείσα στην Ψυχανάλυση στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία. Το θέμα της : «Θεωρώ ότι η ψυχή και το σώμα αλληλοεπηρεάζονται απόλυτα. Και η ψυχική κατάσταση, όταν μεταβάλλεται μεταβάλλει μαζί της και τη σωματική. Και η σωματική κατάσταση κι εκείνη, όταν μεταβάλλεται, μεταβάλλει μαζί της και την ψυχική» (Αριστοτέλης «Φυσιογνωμικά» 808 β-12). Η γιατρός με αφορμή, τα λόγια του Αριστοτέλη, ότι η ιατρική είναι μόνο ψυχοσωματική, εστίασε πάνω στον άνθρωπο που αρρώστησε και όχι πάνω στην αρρώστια του ανθρώπου, φτάνουμε σ’ αυτό που ο Victor von Weiszäcker ονόμαζε, κλινική αντικειμενικότητα. Συμπερασματικά, απορρέει η βεβαιότητα, ότι ψυχολογικές και ψυχιατρικές θεραπείες μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά δίπλα στις καθαρά ογκολογικές θεραπείες με τεράστια οφέλη για τον πάσχοντα, αλλά και το περιβάλλον του. Υποστήριξε ότι, θα ήταν πολύ ωφέλιμο να συμπεριληφθεί ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος στην ομάδα των θεραπόντων ιατρών του ογκολογικού ασθενούς.

Ολοκλήρωσε η κα Ηλιοστάλακτη Βαβούλη, η οποία μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία, ως ασθενής.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε επιτυχώς με την επίσημη χορηγία των Bristol-Myers Squibb,  GENESIS Pharma, NOVARTIS, ROCHE HELLAS Α.Ε. & abbvie, καθώς επίσης και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά τον κ. Αχιλλέα Καραπαναγιώτη, Φωτογράφο, για την πολύτιμη συμβολή του.

1 2 3 72