Διάκριση της AstraZeneca για το πρόγραμμα «Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις!» στα Environmental Awards 2020

AstraZeneca_Logo

Η AstraZeneca διακρίθηκε στα φετινά Environmental Awards για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας «Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις!» λαμβάνοντας Bronze βραβείο στην ενότητα “Organization and Process Innovation” και την κατηγορία “Environmental CSR”. Το πρόγραμμα που υλοποιείται με την εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019. Έχει τετραετή διάρκεια και στόχος είναι κάθε χρόνο έως το 2022, να υλοποιείται μία διαφορετική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία θα αντιστοιχεί νοηματικά σε μία από τις 4 μαθηματικές πράξεις: πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός και διαίρεση.

 

(διακρίνονται από αριστερά): η κυρία Χριστίνα Γιόγιακα Corporate Communications Manager της AstraZeneca, ο κύριος Ανδρέας Μπόνης ιδρυτής της PHOCUS, η κυρία Έλενα Χουλιάρα Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου, η κυρία Γιώτα Κοτσεκίδου External Affairs Director της AstraZeneca και η κυρία Μίνα Παπαναστασίου Conference & Events Planner της AstraZeneca.

(διακρίνονται από αριστερά): η κυρία Χριστίνα Γιόγιακα Corporate Communications Manager της AstraZeneca, ο κύριος Ανδρέας Μπόνης ιδρυτής της PHOCUS, η κυρία Έλενα Χουλιάρα Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου, η κυρία Γιώτα Κοτσεκίδου External Affairs Director της AstraZeneca και η κυρία Μίνα Παπαναστασίου Conference & Events Planner της AstraZeneca.

 

Η κα Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου ανέφερε: «Το πρόγραμμα «Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις!» αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας της AstraZeneca και εντάσσεται στην ευρύτερη κοινωνική στρατηγική μας για βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία. Πιστεύουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη υγεία και αποτελεί ευθύνη όλων μας να εξασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα ζήσουν σε έναν υγιή πλανήτη. Για το λόγο αυτό, παρουσιάσαμε το φιλόδοξο πρόγραμμα ύψους $1 δισ. Ambition Zero Carbon στις αρχές του έτους, το οποίο στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα από τις παγκόσμιες δραστηριότητές μας έως το 2025 και στη διασφάλιση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας έως το 2030. Η βράβευση αυτή έρχεται ως αναγνώριση της προσπάθειας μας προς αυτή την κατεύθυνση και προχωράμε με ενθουσιασμό στα επόμενα στάδια του προγράμματος».

Η πρώτη δράση του προγράμματος αφορούσε στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και περιλάμβανε την «αφαίρεση» της ρύπανσης από 5 ακτές της Ελλάδας σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Ηράκλειο Κρήτης, με συμμετοχή πάνω από 170 εργαζομένων της AstraZeneca. Η ενέργεια που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, μέλος του «Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» είχε ως αποτέλεσμα τον καθαρισμό περίπου 1.750 μέτρων ακτής, ενώ συγκεντρώθηκαν 91 σάκοι απορριμμάτων, συνολικού βάρους 450 κιλών, εκ των οποίων 20 κιλά αποτελούνταν από ανακυκλώσιμα υλικά.

_az environmental

Με τη δεύτερη δράση που θα υλοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου με κεντρικό μήνυμα «Προσθέτουμε Οξυγόνο», η AstraZeneca υποστηρίζει τη διενέργεια αναδάσωσης πυρόπληκτης δασικής έκτασης στο Νέο Βουτζά Αττικής. Την ίδια ημέρα, οι εργαζόμενοι της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα θα υποστηρίξουν την ενέργεια από το σπίτι τους και θα «προσθέσουν» οξυγόνο φυτεύοντας ένα νεαρό δέντρο ελιάς στο μπαλκόνι ή τον κήπο τους. Το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας «Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις!» σχεδιάστηκε και υλοποιείται με την υποστήριξη της εταιρείας επικοινωνίας PHOCUS.

Τα Environmental Awards διοργανώνονται από την Boussias Communications και επιβραβεύουν εταιρείες για τις βέλτιστες πρακτικές και τις πρωτοβουλίες τους για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία, καθώς και καινοτόμα «πράσινα» έργα, τεχνολογίες ή προγράμματα, που συνεισφέρουν στη διαμόρφωση υγιούς περιβάλλοντος και οικονομικής ανάπτυξης. Τα Environmental Awards 2020  πραγματοποιήθηκαν με την τιμητική υποστήριξη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) και του μεταπτυχιακού προγράμματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών «Οικονομικά και Δίκαιο στις Ενεργειακές Αγορές».

75 ομιλητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική θα μιλήσουν στην Εβδομάδα για τον Καρκίνο

CancerWeek

Για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται με τη συνεργασία των Κυπρίων εταίρων μας ένα μοναδικό φόρουμ διαλόγου για τον Καρκίνο, ανοικτό στο ευρύ κοινό και των δύο χωρών, που θα συγκεντρώσει σημαντικούς πολιτικούς και θεσμικούς φορείς από Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρο καθώς και καταξιωμένους διεθνείς και Έλληνες ιατρούς Ογκολόγους και εκπροσώπους της βιομηχανίας, των ασθενών, των επιζώντων και φροντιστών καρκίνου, επιστημονικών και ιατρικών εταιρειών, ερευνητικών ιδρυμάτων με στόχο να συζητηθούν σημαντικά θέματα όπως η πρόληψη, η πρόσβαση σε θεραπεία, οι ιατρικές ελλείψεις, η έρευνα για τον καρκίνο, για την ποιότητα ζωής, η καινοτομία στη θεραπεία του καρκίνου και η επιβίωση.

Η φετινή εβδομάδα για τον Καρκίνο θα έχει διάρκεια 5 ημέρες – θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 19 έως τις 23 Οκτωβρίου – ενώ ανοίγει τις πύλες της στο ευρύτερο κοινό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο διευρύνοντας τη θεματολογία της και σε θέματα που έχουν προκύψει εξ’ αιτίας της Πανδημίας του Κορωνοϊού.

Την πρώτη ημέρα θα συζητηθούν τα θέματα πολιτικής υγείας για τον καρκίνο καθώς και το όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το πλάνο δράσης για την πρόληψη και τη φροντίδα του καρκίνου, γνωστό ως «Europe’s Beating Cancer Plan». Στο διάλογο θα συμμετάσχουν η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, ο Ευρωβουλευτής Ρουμανίας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας για τον Καρκίνο, Cristian Bușoi, ο Πρόεδρος της επιτροπής πολιτικής της ESMO και συντονιστής του JARC, Paolo Casali και η Πρόεδρος του European Cancer Patient Coalition (ECPC) και Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Καίτη Αποστολίδου.

Cancer201013Σημαντικοί εκπρόσωποι φορέων από Ελλάδα και Κύπρο όπως ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος ΚΕΦΙ, η Μαρία Ιωαννίδου, Διευθύντρια του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, θα συζητήσουν μαζί με εκπροσώπους των Υπουργείων Υγείας Ελλάδας και Κύπρου και την Αντιπολίτευση για τις άμεσες προτεραιότητες καθώς και για την ανάγκη ενός Εθνικού Σχεδίου δράσης για τον Καρκίνο.

Συνολικά 75 ομιλητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, ενώ τις εργασίες του φετινού συνεδρίου θα ανοίξουν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Ευρωβουλευτής και μέλος της ειδικής επιτροπής για την καταπολέμηση του Καρκίνου, Λουκάς Φουρλάς, η Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος Europa Donna Ελλάδος, Έλενα Κουντουρά, ο Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, Αδάμος Αδάμου.

Με κορυφαίους ομιλητές από την Ιατρική κοινότητα και το χώρο της Ογκολογίας όπως τον Πρύτανη ΕΚΠΑ, Kαθηγητή Αιματολογίας-Ογκολογίας, Διευθυντή της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο, τον Καθηγητή Θεραπευτικής Αιματολογίας κ. Ευάγγελο Τέρπο, τον Καθηγητή Παθολογίας & Παθολογικής Ογκολογίας, Διευθυντή 3ου Τμήματος Ιατρικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» κ. Κωνσταντίνο Συρίγο, τον Καθηγητή Αιματολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Ειδική Νοσολογία, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», Υπεύθυνος τακτικού Εξωτερικού Αιματολογικού Ιατρείου ΓΝΑ «Λαϊκό» και  Μονάδας Μοριακής Διαγνωστικής στην Αιματολογία του Κέντρου Νέων Βιοτεχνολογιών και Ιατρικής Ακριβείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτη Παναγιωτίδη, τον Αμ. Επίκ. Καθηγητή Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, τ. Συντονιστή Διευθυντή Ογκολογικής Χειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου “Άγιος Σάββας“, Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, κ. Ιωάννη Καραϊτιανό, τον Χειρουργό Γυναικολόγο Ογκολόγο, Επιστημονικό Υπεύθυνο Γυναικολογικού Τμήματος, Γ.Α.Ο.Ν.Α. “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” κ. Δημήτριο Παπαθεοδώρου, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Επιμελητή Θωρακοχειρουργό στην Πολυκλινική Υγεία της Λεμεσού κ. Δημήτρη Κυπαρισσόπουλο,  και άλλους σημαντικούς ογκολόγους το συνέδριο αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί συνολικά για όλες τις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στους βασικούς καρκίνους (πνεύμονα, μαστό, ωοθήκες, αιματολογικές κακοήθειες κλπ).

Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας Κυπριακής Δημοκρατίας, του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), της EUROPA DONNA Κύπρου, της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, του Δικτύου Γυναικών για τον Καρκίνο W4O Hellas, του ΑγκαλιάΖΩ – Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου, του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του PhRMA Innovation Forum (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο “Cancer & Personalized Medicine Conference:μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δίπλα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στη μάχη κατά της πανδημίας

logo_pef

Η ΠΕΦ, χορηγός κοινωνικού μηνύματος του ΠΙΣ

Από την έναρξη της πανδημίας, οι ιατροί και νοσηλευτές σε όλα τα νοσοκομεία και τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας της χώρας, δίνουν καθημερινά μια σκληρή μάχη. Οι άνθρωποι αυτοί, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με αυταπάρνηση, σε συχνά αντίξοες συνθήκες, κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό και να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας το οποίο δέχεται συνεχή, τεράστια πίεση.

Η προσφορά των ιατρών και νοσηλευτών στην ελληνική κοινωνία,  η δύναμη που αντλούν από τη θεραπεία όσων νόσησαν, αποτυπώνονται στο τηλεοπτικό spot που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή ως χορηγός, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα τον αγώνα όλων εκείνων που παρά τις δυσκολίες, στέκονται όρθιοι και στηρίζουν το ΕΣΥ.

Στο spot (https://www.youtube.com/watch?v=ps7e0JpIHDk&feature=youtu.be) παρουσιάζεται η μοναδική σχέση των πολιτών με τους ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, τους νοσοκομειακούς και όλους όσους δραστηριοποιούνται στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Το κεντρικό μήνυμα της πρωτοβουλίας αυτής αφορά στην αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, στοχεύοντας στην  ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού. Τα μέτρα αυτά, όχι μόνο διασφαλίζουν την ατομική υγεία, αλλά υποστηρίζουν και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μειώνοντας τις πιθανότητες νοσηλείας και «σπάζοντας» την αλυσίδα εξάπλωσης του ιού.

Η ΠΕΦ και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, από την πρώτη στιγμή της πρωτοφανούς αυτής κρίσης, βρέθηκαν δίπλα στους ιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους φαρμακοποιούς, τους ασθενείς και την κοινωνία. Με αίσθημα ευθύνης η ΠΕΦ  θα συνεχίσει να είναι παρούσα στη μάχη κατά του κορωνοϊού, να ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας με τις δράσεις της και ν’αποτελεί ουσιαστικό αρωγό των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στην ηρωική τους προσπάθεια.

 

Ενισχυμένη δόση θρομβοπροφύλαξης σε όλες τις εισαγωγές COVID-19 του Νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ»

Sotiria

Τοπικό πρωτόκολλο και αλγόριθμο αντιπηκτικής θεραπείας που ονομάστηκε  «ενισχυμένη δόση θρομβοπροφύλαξης σε όλες τις εισαγωγές COVID-19» εφαρμόζει το Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ». Το πρωτόκολλο ανέπτυξε  από τον Μάρτιο 2020     η Γ´  Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, με Δ/ντή  τον Καθ. Κο Κ.Ν.Συρίγο,MD, PhD, FCCP,   έχοντας αναλάβει την κλινική αναφοράς για ασθενείς με COVID-19. Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου   έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα τα κυριότερα από τα οποία είναι η επαρκής και ακριβής  παρακολούθηση για την  θεραπεία των ασθενών με COVID-19, οι μηδαμινές επιπλοκές, η  γρήγορη ανάρρωση και έξοδος των ασθενών από το Νοσοκομείο. Το πρωτόκολλο  ακολούθησαν  αργότερα και οι υπόλοιπες κλινικές του Νοσοκομείου.

 

Επιπλέον το Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» με άμεση και σωστή χορήγηση αντιπηκτικής θεραπείας ήταν το πρώτο Νοσοκομείο στην Ελλάδα που ξεκίνησε να αποσωληνώνει ασθενείς με COVID-19.

 

Η πρόληψη και αντιμετώπιση των θανατηφόρων επιπλοκών του COVID 19  στους ασθενείς πρέπει να γίνεται με την άμεση χορήγηση της αντιπηκτικής αγωγής και μάλιστα όχι σε χαμηλή δόση. Η αντιπηκτική αγωγή πρέπει να δίνεται με αυξημένες δόσεις από την  πρώτη στιγμή της εισαγωγής των ασθενών στο νοσοκομείο είτε είναι σε υποψία είτε είναι ήδη διαγνωσμένος ασθενής με  COVID -19

Ο κορονοϊός, σύμφωνα  με τον κο Ευάγγελο Δημακάκο, Υπεύθυνο του Αγγειολογικού Ιατρείου-Teaching Center of UEMS – της Γ΄ Παν/κής  Παθολογικής  Κλινικής του  ΓΝΑ
«Η Σωτηρία», Μέλος της UEMS στο Angiology/Vascular Medicine, Πρόεδρο  Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας & Αντιπρόεδρο Επιστημονικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Λεμφολογικής Εταιρείας, εισβάλλει στον οργανισμό και δημιουργεί διάφορες φλεγμονώδεις διεργασίες  στους πνεύμονες και κυρίως στα αγγεία. Αυτό έχει ως συνέπεια να οδηγεί στην θρόμβωση των αγγείων του πνεύμονα και ο ασθενής να μην μπορεί να αναπνεύσει, να παρουσιάζει έντονη δύσπνοια και να οδηγείται στον θάνατο.
Οι φλεβικές θρομβώσεις, η Πνευμονική Εμβολή και το έμφραγμα είναι οι  πιο συχνές θανατηφόρες  παθήσεις – ειδικά σε ασθενείς που έχουν ήδη υποκείμενα νοσήματα ή προδιάθεση εμφάνισης των παραπάνω παθήσεων. Επιπλέον   τα θανατηφόρα συμβάντα σε ασθενείς άνευ υποκείμενων νοσημάτων έχουν αποδοθεί σε πνευμονική εμβολή ή σε σιωπηρές μικρό θρομβώσεις σε φλέβες ή αρτηρίες τα οποία είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση της διασωλήνωσης και του θανάτου σε ασθενείς με  COVID -19.

 

 

Τα παραπάνω πρόκειται να διαπραγματευτεί η 9η Αγγειολογική ημερίδα της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σωτήρια -η πρώτη ημερίδα παγκοσμίως εστιασμένη μόνο στο COVID -19 και στην σημαντική δράση της αντιπηκτικής

αγωγής με 25 διαλέξεις σε συνεργασία με ιατρούς και προσωπικότητες που έχουν ήδη προσφέρει  από την πρώτη γραμμή του μετώπου ώστε με νέες γνώσεις, εμπειρίες να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα κάθε νέο κύμα του ιού που  θα επακολουθήσει .

 

Η ημερίδα, η οποία θα λάβει χώρα το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020,  απευθύνεται σε όλους όσους έχουν την διάθεση να παλέψουν, να βελτιωθούν και να προσπαθήσουν να είναι νικητές σε μια τρομερά παγκοσμίως  δύσκολη κατάσταση όπου ο ένας χρειάζεται τον άλλον.  Η ημερίδα θα γίνει τόσο με φυσική παρουσία στο αμφιθέατρο όσο και διαδικτυακά μέσω Web.

 

Τη δράση υποστηρίζουν οι εταιρείες: SANOFI (μέγας χορηγός) , Leo ( χορηγός) και οι Aspen,  Vican & Βιανέξ (υποστηρικτές)

 

Η εμμηνόπαυση αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα για την εμφάνιση κατάθλιψης στις γυναίκες

Menopause_logo

Το 27.1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική Κλινικής Κατάθλιψης

 

Η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος (κλιμακτήριος και ιδιαίτερα η εμμηνόπαυση) αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα για την εμφάνιση κατάθλιψης στις γυναίκες είναι το βασικό μήνυμα  της διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε ο Σύλλογος «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ»,  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης – 18 Οκτωβρίου.

 

«Παρότι η εμμηνόπαυση αποτελεί μία φυσική εξέλιξη στη ζωή κάθε γυναίκας, για
πολλές από αυτές εξελίσσεται σε μία τραυματική εμπειρία, καθώς σηματοδοτεί
μεγάλες αλλαγές στο σώμα και στον ψυχισμό τους»
τόνισε η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ.

«Τα  πιο συχνά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες είναι οι διαταραχές στην περίοδο, οι εξάψεις και οι μεταπτώσεις στη διάθεση. Άλλα συμπτώματα που αναφέρουν γυναίκες σε εμμηνόπαυση είναι: πνευματική σύγχυση, διαταραχή στη μνήμη και τη σκέψη και τη συγκέντρωση, κυκλοθυμία, αίσθημα θλίψης και κάποιες φορές κατάθλιψη, διαταραχή στον ύπνο, ελαττωμένη επιθυμία για επαφή αλλά και ξηρότητα στον κόλπο» κατέληξε η κα Παππά.

menopause201014

«Τα συμπτώματα της κατάθλιψης της εμμηνόπαυσης» διευκρίνισε ο κος Γιώργος Παπαζήσης, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, «διαφοροποιούνται από τα  τυπικά συμπτώματα της κατάθλιψης  στις άλλες φάσεις της ζωής της γυναίκας, και  αφορούν  5 άξονες (εικόνα εαυτού, σεξουαλική ζωή, σωματική αλλαγή, γνωστικό και διαταραχή ύπνου).  Για την εμφάνιση αυτής της διαταραχής ευθύνονται  διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων ορμονικοί και ψυχοκοινωνικοί  ενώ  η θεραπεία παραμένει εξατομικευμένη περιλαμβά- νοντας φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία.»

 

«Αποτελέσματα μελέτης  που διεξήχθη με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης διαδικτυακά σε 510 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στην Ελλάδα με στόχο την επιδημιολογική καταγραφή καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε αυτό το δείγμα του γενικού πληθυσμού και τη συσχέτιση με πιθανούς παράγοντες κινδύνου», συνέχισε ο κος Παπαζήσης, «έδειξαν ότι 27.1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική Κλινικής Κατάθλιψης με τις  καπνίστριες και τις  ανασφάλιστες γυναίκες να εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα για κατάθλιψη  κατά την εμμηνόπαυση.»

 

 

 

Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που συμμετείχαν ήταν τα 54 έτη, το 55% ήταν εργαζόμενες ενώ το 8.2% ήταν ανασφάλιστες. Το 53% του δείγματος ήταν καπνίστριες, το 49% υπέφερε από κάποια χρόνια νόσο με συχνότερη τη θυρεοειδοπάθεια ενώ 13.1% λάμβανε ήδη κάποια αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή.

 

«Η Δημιουργία Κέντρων Πρόληψης και Φροντίδας για την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης   είναι κομβικής σημασίας  για την πρόληψη και την αντιμετώπιση  των συνεπειών της εμμηνόπαυσης  που συχνά σηματοδοτεί  την έναρξη μιας σειράς  μακροχρόνιων αλλαγών»  επεσήμανε η Ναταλία Τσουμάνη, ΤΕ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, του Κ.Υ. Ηρακλείου της 7ης ΥΠΕ Κρήτης,  Νοσηλεύτρια, MSc Δημόσια Υγεία- ΜΒΑ Διοίκηση Μονάδων Υγείας

 

«Για το λόγο αυτό», συνέχισε η κα Τσουμάνη, «το Κ.Υ. Ηρακλείου δημιούργησε και λειτουργεί από την 1η Ιουνίου 2020  Κέντρο Πρόληψης και Φροντίδας για Κλιμακτήριο –Εμμηνόπαυση. Στόχοι του Κέντρου το οποίο απαρτίζεται από 1 γυναικολόγο, 3 μαίες, ένα ορθοπαιδικό, μία καρδιολόγο και μία διατροφολόγο  είναι:

 • Η χωρίς αλλαγή της καθημερινότητας και η σταδιακή βελτίωση της φυσικής κατάστασης και υγείας των προ-εμμηνοπαυσιακών και εμμηνοπαυσιακών γυναικών
 • Η εξάλειψη δυσάρεστων συμπτωμάτων
 • Η διαχείριση βάρους
 • Η προφύλαξη από οστεοπόρωση
 • Η πρόληψη γυναικολογικών καρκίνων
 • Οι Εξατομικευμένες Θεραπείες.

 

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του περιλαμβάνουν:

 • Προγραμματισμένες ενημερώσεις για τα συμπτώματα και τις παθήσεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
 • Κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο για την εκτίμηση του ατομικού κινδύνου της κάθε γυναίκας για τα νοσήματα αυτά
 • Ηλεκτρονικό φάκελο με το ιατρικό ιστορικό της κάθε γυναίκας, προσβάσιμο από όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες, με σκοπό τη μακροχρόνια συντονισμένη παρακολούθησή της κάθε γυναίκας»

 

Σύμφωνα με την κα Τσουμάνη, από την 1η Ιουνίου 2020 έως σήμερα έχουν εισαχθεί στο πρωτόκολλο 159 γυναίκες. Τα αποτελέσματα ήταν η μείωση των εξάψεων και νυχτερινών εφιδρώσεων στο 100% με τη χρήση φυτοοιστρογόνων, η μείωση ή διατήρηση του βάρους, ο έλεγχος της κολπικής ξηρότητας, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και τέλος η μείωση στις διαταραχές ύπνου.

 

Η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ) ιδρύθηκε τον Ιούνιο 2019  από μια ομάδα γυναικών με κοινό όραμα να προάγουν  θέματα που αφορούν τα άτομα και κυρίως   την γυναίκα και την εμμηνόπαυση και να παρέχουν  συμπαράσταση και βοήθεια σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή και σωματικά συμπτώματα τα οποία έχουν προκληθεί από την εμμηνόπαυση.  Τα γραφεία του Συλλόγου είναι Σταδίου 51, 105 59 Αθήνα ,το τηλέφωνο επικοινωνίας 211 1828572, το website: www.eletem.org  , η σελίδα

 

19 έως 23 Οκτωβρίου το «CANCER WEEK»

CancerWeek

Για πρώτη φορά φέτος από 19 έως 23 Οκτωβρίου το «CANCER WEEK», η εβδομάδα που είναι αφιερωμένη στη μάχη κατά του καρκίνου ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με το ευρύτερο κοινό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, για να παρουσιάσει όλες τις εξελίξεις και τις προκλήσεις γύρω από τον Καρκίνο. Διευρύνοντας τη θεματολογία του και σε θέματα που έχουν προκύψει λόγω της Πανδημίας του Κορωνοϊού, το συνέδριο θα παρουσιάσει διαδοχικά στις 5 ημέρες διοργάνωσης τις νέες θεραπευτικές εξελίξεις γύρω από τον Καρκίνο του Πνεύμονα, τις Αιμοτολογικές Κακοήθειες, τους Γυναικολογικούς Καρκίνους, ενώ θα ασχοληθεί και με τις πολιτικές υγείας και τα θέματα που υπάρχουν στο Νοσοκομειακό Περιβάλλον.

Cancer201013Το Cancer Week Conference διοργανώνεται από το Health Daily και τη Boussias Communication από το 2014 και αποτελεί ένα μοναδικό φόρουμ διαλόγου μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης της ακαδημαϊκής κοινότητας, των γιατρών, ασθενών, ερευνητών και στελεχών της φαρμακευτικής βιομηχανίας, με στόχο να συζητηθούν τα νεότερα για όλες τις εξελίξεις γύρω από τον καρκίνο, οι νέες καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις καθώς και όλα τα θέματα πολιτικής υγείας προς όφελος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και των ασθενών.

Σημαντική συμβολή στο κύρος του συνεδρίου αποτελεί η Επιστημονική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το συνέδριο αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος για όλους όσους ασχολούνται τόσο σε θεσμικό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο με τον καρκίνο, ενώ αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον του ευρύτερου αλλά και εξειδικευμένου κοινού.

Μέσα από την παρουσίαση των πιο καινοτόμων μεθόδων θεραπείας στους βασικούς καρκίνους, η φετινή Εβδομάδα Καρκίνου θα προσφέρει μια πλατφόρμα για τη συζήτηση νέων μοντέλων παροχής φροντίδας και αποζημίωσης που δίνουν έμφαση στην αξία και τη φροντίδα του ασθενή και θα καλωσορίσει στο τραπέζι όλους τους φορείς αλλά και το ευρύτερο κοινό με στόχο την ανταλλαγή απόψεων αλλά και την καταγραφή των δυσλειτουργιών για τη βελτίωση του συστήματος υγείας.

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν διεθνούς φήμης Ακαδημαϊκοί αλλά και εξέχοντες Έλληνες Ογκολόγοι, Παθολόγοι, Χειρουργοί, Ακτινοθεραπευτές, και άλλοι εξέχοντες επιστήμονες, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, οι οποίοι θα συζητήσουν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον καρκίνο.

Στις 5 ημέρες διοργάνωσης αναμένεται να παρουσιαστούν αναλυτικά:

1η ημέρα: Οι πολιτικές υγείας για τον καρκίνο στην περίοδο του Κορωνοϊού

2η ημέρα: Νέες θεραπευτικές εξελίξεις γύρω από τον καρκίνο του πνεύμονα

3η ημέρα: Νέες θεραπευτικές εξελίξεις γύρω από τις Αιματολογικές Κακοήθειες

4η ημέρα: Νέες θεραπευτικές εξελίξεις γύρω από τους Γυναικολογικούς Καρκίνους

5η ημέρα: Θέματα Καρκίνου στο Νοσοκομειακό Περιβάλλον

Πρόεδρος  της  Επιστημονικής Επιτροπής είναι ο Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, Ογκολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής «Βιοκλινική» Θεσσαλονίκης.

Cancer banners1000x667px

Covid-19: μήπως χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής για πιο αποτελεσματικούς και συχνούς δειγματοληπτικούς ελέγχους;

Ο προβληματισμός για αλλαγή στρατηγικής για πιο αποτελεσματικούς και συχνούς δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον ιό SARS-COV2 αποτυπώθηκε σε ένα πολύ πρόσφατο άρθρο (1/10/20) στο πολύ έγκριτο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.  Η Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Λιανίδου συνοψίζει τα κύρια ευρήματα της μελέτης.

 

Η αναλυτική ευαισθησία των τεστ για Covid-19, δηλώνει πόσο καλά ένα μεμονωμένο τεστ μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία του ιού, είτε σε επίπεδο πρωτεΐνης είτε σε επίπεδο RNA. Τα εργαστηριακά τεστ που διενεργούνται αποκλειστικά σε ειδικά και πιστοποιημένα διαγνωστικά εργαστήρια χαρακτηρίζονται από εξαίρετη αναλυτική ευαισθησία και πολύ καλή ειδικότητα. Η όλη διαδικασία ανάλυσης στην περίπτωση αυτή απαιτεί μεταφορά των δειγμάτων από τα κέντρα δειγματοληψίας στο εργαστήριο, αλλά και τη χρήση εξειδικευμένου προσωπικού, ειδικών χώρων και ειδικού εξοπλισμού. Η επιστημονική κοινότητα μέχρι στιγμής επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην αναλυτική ευαισθησία των εργαστηριακών  τεστ με σκοπό την πολύ πρώιμη ανίχνευση του ιού. Αλλά πρόσφατα η τάση αυτή αρχίζει να αλλάζει με βάση τα νέα δεδομένα ευρύτατης εξάπλωσης του ιού και την άμεση και επιτακτική ανάγκη να γίνονται πολύ συχνοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συγκεκριμένους χώρους και πληθυσμιακές ομάδες, με γρήγορο, αξιόπιστο και σχετικά φθηνό τρόπο, αλλά με αναπόφευκτο τίμημα την μείωση της αναλυτικής ευαισθησίας.

 

Σήμερα ένα βασικό ερώτημα δεν είναι μόνο πόσο αξιόπιστα μπορούν να ανιχνευθούν ελάχιστα μόρια του ιού σε ένα μεμονωμένο δείγμα, αλλά κυρίως πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούν να ανιχνευθούν μολύνσεις σε έναν πληθυσμό με την επαναλαμβανόμενη χρήση ενός δεδομένου τεστ ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής συχνών δειγματοληπτικών ελέγχων. Απαιτείται να εξετάσουμε συνολικά την ευαισθησία ενός τεστ στο πλαίσιο του πόσο συχνά χρησιμοποιείται, σε ποιον πληθυσμό εφαρμόζεται, σε ποια φάση της λοίμωξης δίνει αποτέλεσμα και εάν τα αποτελέσματά του λαμβάνονται έγκαιρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Μία στρατηγική δειγματοληπτικών ελέγχων που θα βασίζεται στην συχνή χρήση αξιόπιστων μεν αλλά όχι τόσο ευαίσθητων rapid test μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος φίλτρου για τον Covid-19, εντοπίζοντας, απομονώνοντας και συνεπώς, φιλτράροντας τα άτομα που έχουν μολυνθεί σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, συμπεριλαμβανομένων και των  ασυμπτωματικών.

 

Με το δεδομένο ότι παγκοσμίως τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά, και εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα, πρέπει επειγόντως να στρέψουμε την προσοχή μας από την αναλυτική ευαισθησία των τεστ στην ικανότητα που αυτά μας παρέχουν για τον άμεσο εντοπισμό λοιμώξεων και την πιθανότητα τα μολυσμένα άτομα να μάθουν ότι έχουν μολυνθεί εγκαίρως για να φιλτραριστούν από τον πληθυσμό και να αποτρέψουν τη διάδοση σε άλλους. Ένα rapid test, χαμηλού κόστους και κατάλληλο για συχνή χρήση, ακόμη και χωρίς να πληροί το αναλυτικό όριο ανίχνευσης των μοριακών μεθόδων που βασίζονται σε PCR (μέθοδοι αναφοράς) μπορεί να προσφέρει υψηλή ευαισθησία για την ανίχνευση λοιμώξεων εγκαίρως ώστε η Πολιτεία να δράσει άμεσα.

 

Τα rapid test είναι θεμελιωδώς διαφορετικά από τα εργαστηριακά μοριακά τεστ που χρησιμοποιούνται κυρίως αυτήν τη στιγμή και γι’ αυτό πρέπει να αξιολογούνται διαφορετικά. Τα εργαστηριακά μοριακά τεστ  έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε συμπτωματικά άτομα, είναι σχετικά υψηλού κόστους και χαρακτηρίζονται από υψηλή αναλυτική ευαισθησία και δυνατότητα διάγνωσης με μία ανάλυση. Αντίθετα, τα rapid test δίνουν άμεσα αποτελέσματα και γι’ αυτό μπορούν να περιορίσουν την ασυμπτωματική εξάπλωση ενώ παράλληλα είναι σχετικά φθηνά και πολύ πιο εύκολο να εκτελεστούν και έτσι μπορούν να επαναλαμβάνονται πολλές φορές μέσα σε μία εβδομάδα.

 

Τα εργαστηριακά μοριακά τεστ δεν είναι τα πλέον κατάλληλα για χρήση σε δειγματοληπτικούς ελέγχους,  διότι μετά τη συλλογή, απαιτείται μεταφορά των δειγμάτων σε κεντρικά εργαστήρια με ειδικά μηχανήματα, και στελεχωμένα από ειδικούς, κάτι που αυξάνει το κόστος, μειώνει τη συχνότητα και μπορεί να καθυστερήσει τα αποτελέσματα κατά μία ή περισσότερες ημέρες. Το κόστος και η προσπάθεια που απαιτείται μειώνει τον αριθμό των ατόμων που μπορούν και πρέπει να ελεγχθούν, ενώ ακόμη και όταν η τρέχουσα προσέγγιση παρακολούθησης εντοπίζει μολυσμένα άτομα, αυτά μπορούν ακόμα να εξαπλώσουν τη λοίμωξη για μέρες πριν από την ειδοποίηση, η οποία περιορίζει τον αντίκτυπο της απομόνωσης και της ανίχνευσης επαφών.

 

Η μετάδοση του SARS-CoV-2 φαίνεται να συμβαίνει λίγες ημέρες μετά την έκθεση ενός ατόμου στον ιό  όταν το ιικό φορτίο κορυφώνεται. Αυτό αυξάνει τη σημασία των rapid test επειδή το τεστ πρέπει να χρησιμοποιείται στην αρχή μιας λοίμωξης για να σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωση. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ υπολόγισε τον Ιούνιο του 2020 ότι υπήρχαν 10 φορές περισσότερες περιπτώσεις Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό, τι είχαν εντοπιστεί. Με άλλα λόγια, παρά την πολύ υψηλή αναλυτική ευαισθησία των διαγνωστικών τεστ που έχουν αναπτυχθεί για παρακολούθηση, τα εργαστηριακά τεστ αποτυγχάνουν ως φίλτρα για Covid-19 διότι δεν εφαρμόζονται σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων. Κάτι επίσης σημαντικό είναι ότι λόγω ανίχνευσης του ιικού RNA ακόμα και μετά το μεταδοτικό στάδιο πολλά, αν όχι τα περισσότερα, άτομα των οποίων οι λοιμώξεις ανιχνεύονται κατά τη διάρκεια ρουτίνας παρακολούθησης χρησιμοποιώντας μοριακά τεστ υψηλής αναλυτικής ευαισθησίας μπορεί να μην είναι πλέον μολυσματικά κατά τη στιγμή της ανίχνευσης. Με βάση το γεγονός ότι τα επίπεδα ιικού RNA ακολουθούν μία σιγμοειδή καμπύλη, χαμηλά επίπεδα ιικού φορτίου υποδηλώνουν λοίμωξη όχι μόνο πρώιμου αλλά και τελικού σταδίου; στην περίπτωση όμως αυτή πολλά μολυσμένα άτομα αναγνωρίζονται μετά την πάροδο της μολυσματικής περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες άτομα μπορεί να αποστέλλονται σε καραντίνες 10 ημερών μετά από θετικές εξετάσεις RNA παρά το ότι έχουν ήδη περάσει το μεταδοτικό στάδιο της μόλυνσης, κάτι που επηρεάζει σημαντικά την οικονομία.

 

Για να μπορέσει ένας δειγματοληπτικός έλεγχος σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να δράσει ως ένα αποτελεσματικό φίλτρο για Covid-19 και να σταματήσει αυτήν την πανδημία απαιτούνται τεστ που να ανιχνεύουν τις περισσότερες μολύνσεις στο στάδιο που είναι ακόμα μολυσματικές. Τετοια τεστ είναι σήμερα τα Ag rapid diagnostic tests (Ag-RDTs), τα οποία είναι σχετικά φθηνά και μπορούν να παραχθούν σε δεκάδες εκατομμύρια την εβδομάδα, και μπορούν να λειτουργήσουν σαν αποτελεσματικά σχήματα φίλτρων Covid. Αυτά τα τεστ δεν περιλαμβάνουν κανένα βήμα ενίσχυσης, επομένως τα αναλυτικά τους όρια ανίχνευσης είναι 100 ή 1000 φορές υψηλότερα από εκείνα των εργαστηριακών τεστ, αλλά αυτό το μειονέκτημα μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ασήμαντο εάν ο στόχος είναι να εντοπιστούν άτομα που είναι ενεργοί μεταδότες του ιού. O SARS-CoV-2 είναι ένας ιός που αναπτύσσεται γρήγορα μέσα στο σώμα, οπότε όταν ένα εργαστηριακό μοριακό τεστ είναι θετικό, ο ιός έχει ήδη φτάσει σε εκθετική ανάπτυξη. Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται πιθανότατα ώρες, όχι ημέρες, πριν ο ιός πολλαπλασιασθεί κατά τάξεις μεγέθους, φτάνοντας τα όρια ανίχνευσης των επί του παρόντος διαθέσιμων φτηνών rapid test. Μετά από αυτό το χρονικό σημείο, όταν τα άτομα έχουν θετικά αποτελέσματα και στα δύο είδη τεστ, αναμένεται να γίνουν μολυσματικά.

 

Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε ότι τα rapid test αν και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο  στη μείωση της εξάπλωσης του ιού θα πρέπει να συμπληρώνουν, και όχι να αντικαθιστούν, τις τρέχουσες εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις. Μία σωστή στρατηγική αντιμετώπισης της εξάπλωσης  θα μπορούσε να επωφεληθεί και από τα δύο είδη τεστ, χρησιμοποιώντας συχνά, τα φθηνά rapid test σε μεγάλη κλίμακα για τον περιορισμό της υπερμετάδοσης σε ομάδες με πολλά θετικά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη  ότι οποιοδήποτε αρνητικό τεστ δεν συνεπάγεται απαραιτήτως έλλειψη μόλυνσης προκειμένου να ενθαρρυνθεί η συνεχής κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας.

 

Για να νικήσουμε τη μάχη με το Covid-19, θα πρέπει οι ρυθμιστικοί οργανισμοί να ενθαρρύνουν δομημένες αξιολογήσεις τεστ στο πλαίσιο προγραμματισμένων μελετών για να προσδιορίσουν εκείνα τα rapid test που θα παρέχουν τα καλύτερα φίλτρα Covid. Η συχνή χρήση φθηνών, απλών, γρήγορων τεστ θα επιτύχει αυτόν τον στόχο, ακόμη και αν οι αναλυτικές ευαισθησίες τους είναι πολύ κατώτερες από εκείνες των εργαστηριακών μοριακών τεστ αναφοράς

Επιδημιολογικά δεδομένα για την μετάδοση τους SARS-CoV-2 δείχνουν σημαντικές διαφορές στην μετάδοση του ιού μεταξύ των ασθενών με COVID-19

ekpa_LOGO

Μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη από την Ινδία, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science  έρχεται να προσθέσει νέα δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογία της μετάδοσης του ιού.  Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης.  Η μελέτη αφορούσε δυο επαρχίες της Ινδίας με συνολικό πληθυσμό 128 εκατομμύρια κατοίκους  (συνολικά η Ινδία υπολογίζεται ότι έχει πληθυσμό 1.3 δισεκατομμύρια). Οι ερευνητές αναφέρουν τα αποτελέσματα από την ιχνηλάτηση 575,071 επαφών, που αφορούσαν  84,965 περιπτώσεις COVID-19. Την ίδια περίπου περίοδο στις δυο επαρχίες συνολικά τα κρούσματα ήταν λίγο πάνω από 100 χιλιάδες και οι ύποπτες επαφές ήταν λίγο πάνω από 3 εκατομμύρια.  Ο μέσος αριθμός επαφών που υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ  ανά περίπτωση επιβεβαιωμένης μόλυνσης (δηλαδή ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα)  ήταν  περίπου 7 επαφές ανά κρούσμα,  ενώ   σε 0,2% των περιπτώσεων κρουσμάτων ιχνηλατήθηκαν και υποβλήθηκαν σε τεστ περισσότερες από  80 επαφές. Η μελέτη ανέδειξε  σημαντική διακύμανση της πιθανότητας μετάδοσης του ιού μεταξύ των ατόμων: δεν υπήρξε καμία δευτερογενής μόλυνση μεταξύ του 71% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (δηλαδή σε αυτά τα άτομα όλες οι επαφές ήταν αρνητικές για λοίμωξη), ενώ σε 29% εντοπίστηκε τουλάχιστον μια επαφή με επιβεβαιωμένη λοίμωξη. Αν και η ανάλυσή έχει σημαντικούς περιορισμούς (πιθανόν δεν έχουν εντοπιστεί απαραιτήτως όλες οι δευτερογενείς λοιμώξεις , όπως π.χ. μεταξύ των επαφών που δεν έχουν αναφερθεί), τα δεδομένα που προκύπτουν συνάδουν με την παρουσία υπερ-μετάδοσης σε ομάδες το πληθυσμού, που πιθανότατα σχετίζονται με διαφορές στα πρότυπα επαφής με τα κρούσματα (π.χ χώρος, είδος επαφής, συνθήκες, λήψη μέτρων προστασίας κλπ)  αλλά και ίσως με χαρακτηριστικά των ασθενών (π.χ ποσότητα του ιού που αποβάλλει ο ασθενής, χρήση μάσκας κ.α.). Όσον αφορά τα παιδιά, η μελέτη εντόπισε υψηλό επιπολασμό της μόλυνσης μεταξύ παιδιών που ήρθαν σε στενή επαφή με άτομα που ήταν μολυσμένα και σε παρόμοια ηλικία, όμως ανάλογα εύρηματα αυξημένου κινδύνου μόλυνσης μεταξύ ατόμων που εκτέθηκαν σε ασθενείς παρόμοιας ηλικίας ήταν επίσης εμφανής και στους ενήλικες. Αν και το κλείσιμο το σχολείων και άλλες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης μπορεί να συνέβαλαν στη μείωση της επαφής, οι αναλύσεις δείχνουν ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των παιδιών μπορεί να συμβάλουν στη μετάδοση του ιού. Στην συγκεκριμένη μελέτη, η συνολική θνησιμότητας ήταν περίπου 2.1%, όμως υπάρχουν περιορισμοί σε αυτούς τους υπολογισμούς λόγω της αβεβαιότητας στο ποσοστό των πραγματικών λοιμώξεων που πραγματικά εντοπίστηκαν. Η χαμηλότερη σχετική συχνότητα εμφάνισης της COVID-19 μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων στις δυο Ινδικές επαρχίες είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική διαφορά στην αναλογία θνησιμότητας και στην ηλικιακή κατανομή σε σύγκριση π.χ. με τα δεδομένα από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες της Δ. Ευρώπης. Βέβαια υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να έχουν συντελέσει σε αυτή την διαφορά, οπότε τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να ερμηνευθούν με επιφύλαξη, π.χ η ιδιαίτερα αυστηρή εφαρμογή του περιορισμού των ηλικιωμένων στο σπίτι στην Ινδία, ατελής εντοπισμός περιπτώσεων, διαφορές  στην  ηλικιακή κατανομή, οι μεγάλες κοινωνικοοικονομικές διαφορές στην Ινδική κοινωνία  και η πρόσβαση στα τεστ κ.α. Επιπλέον, τα δεδομένα παρακολούθησης επαφών που αναλύθηκαν περιελάμβαναν μόνο το 20% όλων των αναφερόμενων περιπτώσεων και αντιπροσώπευαν μόνο το 19% όλων των επαφών που εντοπίστηκαν ενώ η προσπάθεια εύρεσης περιπτώσεων ποικίλλει περαιτέρω ανά περιοχή των επαρχιών αυτών καθώς και με την πάροδο του χρόνου.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ELLOK_logo

ΣΕ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΟΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

 

 

Έξι μήνες μετά την κήρυξη της πανδημίας και τη δημοσίευση μέτρων για τον έλεγχό της, όπως η εργασία από το σπίτι, οι άδειες ειδικού σκοπού και άλλα σχετικά μέτρα, αποδεικνύεται ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας των υπηρεσιών της πολιτείας με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, ώστε οι λαμβανόμενες αποφάσεις να είναι σαφείς, να μην δημιουργούν διακρίσεις και αδικίες, να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, δέχεται όλη την τελευταία εβδομάδα, πλήθος διαμαρτυριών και τηλεφωνημάτων από όλη την Ελλάδα, από ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση, ιδιαίτερα μεταξύ της κοινότητας των εκπαιδευτικών που έχουν νοσήσει από καρκίνο ή έχουν άτομο της οικογένειάς τους που νοσεί, οι οποίοι με έκπληξη διαπίστωσαν ότι στις νέες επικαιροποιημένες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και τις σχετικές εγκυκλίους, θέτονται νέα αυστηρότερα κριτήρια υπαγωγής τους σε ευπαθείς ομάδες που τους διαφοροποιούν αυθαίρετα από άλλα άτομα με απολύτως ανάλογα προβλήματα, ενώ θέτουν και διακρίσεις μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Έτσι τους αφαιρείται η δυνατότητα αποσπάσεων, ανακαλείται το υφιστάμενο από την έναρξη της πανδημίας καθεστώς, εκθέτοντας τόσο τους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους σε υψηλό κίνδυνο σε στιγμή έξαρσης την πανδημίας με επικινδυνότητα πολύ μεγαλύτερη από την 1η φάση του Μαρτίου!!!

Συγκεκριμένα με τα ΦΕΚ 1856/Β΄- 15/5/2020, ΦΕΚ 3780/Β΄- 8/9/2020&ΦΕΚ 4011/Β΄- 18/9/2020, δημιουργείται σύγχυση μεταξύ εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δεδομένου ότι υπάρχει διαχωρισμός κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό τους ως ευπαθών ομάδων και επιπλέον λαμβάνονται υπόψη νέα, αυθαίρετα αυξημένα, ποσοστά αναπηρίας  για αποσπάσεις εκπαιδευτικών τόσο για τους ίδιους, όσο και για μέλη της οικογένειάς τους. Τα ποσοστά αυτά διαφοροποιούνται από αυτά που μέχρι πρότινος ίσχυαν, χωρίς ευθεία αναλογία με τον πραγματικό κίνδυνο νόσησης από covid19 που αντιμετωπίζουν άτομα που έχουν νοσήσει από καρκίνο.

Επίσης, ενώ στα κριτήρια, με βάση τα οποία χαρακτηρίζονται ως ευπαθείς ομάδες, μαθητές που έχουν νοσήσει από κάποια μορφή νεοπλασίας, συμπεριλαμβάνεται χρονική περίοδος μετά το πέρας των θεραπειών, για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Από τα παραπάνω καθίσταται απολύτως σαφές ότι η αναθεώρηση και επικαιροποίηση των κατηγοριών των ευπαθών ομάδων δεν έγινε με ιατρικά κριτήρια και ότι άλλοι λόγοι υπερισχύουν της προτεραιότητας για την προστασία της υγείας της συγκεκριμένης κατηγορίας ασθενών με καρκίνο.

Όλα βέβαια ξεκινούν από τον πίνακα ποσοστών αναπηρίας, τα οποία έχουν βαρύνουσα σημασία στις αποφάσεις που παίρνονται, όμως δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα σε καμία περίπτωση και αυτό γιατί :

 • Μετά τις τελευταίες «καθαρά δημοσιονομικού χαρακτήρα» παρεμβάσεις στον σχετικό πίνακα ποσοστών αναπηρίας, μεγάλη μερίδα ασθενών εμφανίζεται με μειωμένα ποσοστά αναπηρίας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την πανδημία του covid19
 • Είναι φανερό ότι δεν ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι πολλοί ογκολογικοί ασθενείς  παραμένουν ανοσοκατασταλμένοι για μακρύ χρονικό διάστημα μετά το πέρας των θεραπειών, ενώ πολύ συχνά εμφανίζουν παρενέργειες, οι οποίες δεν τους καθιστούν μεν ανίκανους προς εργασία, ωστόσο ο κίνδυνος για την υγεία τους παραμένει πολύ μεγάλος, ιδιαίτερα εν μέσω μίας πανδημίας με τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα.
 • Οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας διάκριση σε βάρος τους, είναι προφανές ότι αγνοούν την καθ’ ύλη αρμόδια επιστημονική κοινότητα, αφού η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, – ΕΟΠΕ, συντασσόμενη και με τις σχετικές διεθνείς ιατρικές εταιρείες, ορίζει ως άτομα που χρήζουν αυξημένης προσοχής και προστασίας, εκείνα που βρίσκονται χρονικά σε διάστημα έως και 6 μήνες μετά το πέρας των θεραπειών.
 • Οι αδικαιολόγητες επί τα χείρω τροποποιήσεις των υφιστάμενων αποφάσεων έρχονται τη στιγμή που η ίδια η πολιτεία επιχειρεί να αναδείξει τη σημασία της προφύλαξης και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων και να στηρίξει τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Αποτελούν δε, μεγάλη αντίφαση που θίγει την αξιοπιστία της προσπάθειας και στέλνει ασαφή μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες.
 • Η κοινότητα των εκπαιδευτικών ειδικότερα, αποτελεί λόγω του αντικειμένου και της αναγκαστικής συναναστροφής με μεγάλο αριθμό ατόμων, παιδιών και συναδέλφων, σε κλειστούς χώρους, μία κατηγορία ιδιαιτέρως υψηλού κινδύνου για τα άτομα που έχουν ιστορικό ογκολογικής πάθησης τα ίδια ή μέλη των οικογενειών τους. Με δεδομένο ότι τα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δυνητικά αποτελούν μία «βόμβα» για την ταχεία εξάπλωση του ιού στην κοινωνία, είναι αναγκαίο να επαναπροσδιορισθούν οι προϋποθέσεις ένταξης σε ευπαθείς ομάδες, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες εργασίας και τους αυξημένους κινδύνους. Να ληφθεί επίσης υπόψη, ότι σχεδόν όλα τα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν αποφασίσει να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως και κατά το ερχόμενο εξάμηνο.

Είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη δίκαιη και αποτελεσματική επιλογή, είναι το να κρίνεται η ένταξη κάθε ογκολογικού ασθενούς εξατομικευμένα, αποκλειστικά με ιατρικά και κοινωνικά κριτήρια και χωρίς τις άδικες και άτοπες γενικεύσεις και φραγές που χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν και κυρίως δημοσιονομικά. Αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα σήμερα, που η χώρα μας βρίσκεται σε μία μάχη με την παγκόσμια πανδημία και η ατομική και συλλογική ευθύνη προέχουν.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, έχει ήδη στείλει σχετική επιστολή προς τα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εσωτερικών, Παιδείας, Υγείας, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ, με την οποία γνωστοποιεί τα συγκεκριμένα προβλήματα και απευθύνει έκκληση άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να διευρυνθεί άμεσα η κατηγορία των ευπαθών ομάδων, ώστε να καλύπτει και τις πραγματικές περιπτώσεις ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας αλλά για γραφειοκρατικούς και άλλους λόγους δεν συμπεριλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση και να λειτουργήσει, με βάση την προάσπιση της δημόσιας υγείας ως προτεραιότητα πέρα και πάνω από κάθε άλλη λογική.

Επιπλέον καλούμε την επιστημονική ιατρική κοινότητα να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή με κάθε πρόσφορο τρόπο και να παρέχει κάθε κρίσιμη και δέουσα τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφόρηση στις αρμόδιες αρχές και την πολιτεία, με στόχο να αρθούν οι όποιες αδικίες έχουν προκύψει.

Τέλος για ακόμη μία φορά τονίζουμε την ανάγκη στρατηγικής αντιμετώπισης του καρκίνου από την πολιτεία με την δημιουργία Διεύθυνσης Νεοπλασιών στο Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, το οποίο δυστυχώς έχει παραπεμφθεί στις ρωμαϊκές καλένδες, καθώς καμία ενέργεια δεν έχει γίνει τους τελευταίους 15 μήνες από την πολιτεία, παρά το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Υγείας για τον Καρκίνο του κυβερνώντος κόμματος.

 

Θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στην εποχική γρίπη

Libytec_Logo

Νέες καινοτόμες προσεγγίσεις στο πεδίο της πρόληψης των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού

 

Θετικά νέα από νέες καινοτόμες προσεγγίσεις για την αποτελεσματική θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος προκύπτουν ενόψει της χειμερινής περιόδου που η συχνότητα εμφάνισης των λοιμώξεων αρχίζει να αυξάνεται.

Φυσικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, όπως το εκχύλισμα Cistus creticus, ο Βασιλικός Πολτός, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο,  προσφέρουν ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες και ενισχύουν την πρόληψη εμφάνισης των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Αυτά τα συστατικά βρίσκονται μαζί, στο CombiShield, ένα καινοτόμο συνδυασμό που προτείνει η ελληνική φαρμακευτική εταιρία Libytec, ως συμπλήρωμα διατροφής.

Ο συνδυασμός των συστατικών του CombiShield, συμβάλλει στη μείωση της μέσης διάρκειας και σοβαρότητας των συμπτωμάτων σε άτομα με λοιμώξεις του αναπνευστικού, ειδικά κατά την περίοδο του φθινοπώρο και του χειμώνα, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και η δραστηριότητα του ιού της γρίπης βρίσκεται σε έξαρση.

Το CombiShield λειτουργεί ως ασπίδα του οργανισμού και μπορεί να ωφελήσει, μαθητές, αθλητές, καπνιστές, ηλικιωμένους, άτομα που στο στενό τους περιβάλλον έχουν εμφανιστεί λοιμώξεις, άτομα με βεβαρημένο ιστορικό, άτομα που είναι επιρρεπή σε εποχικές αναπνευστικές λοιμώξεις, ενώ η χορήγησή του συνίσταται και σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή/και στη λακτόζη.

Η αποτελεσματική φόρμουλα του, οφείλεται στη θεραπευτική δράση των συστατικών του. Συγκεκριμένα:

 • Σύμφωνα με έρευνες[1],[2] το εκχύλισμα Cistus creticus είναι αποτελεσματικό στη μείωση της μέσης διάρκειας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων σε ασθενείς με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού
 • Η λυοφιλοποιημένη σκόνη από βασιλικό πολτό διαθέτει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και ανοσορυθμιστική δράση
 • Ο ψευδάργυρος έχει σημαντική επίδραση στις ιογενείς λοιμώξεις, ενώ η ανεπαρκής πρόσληψή του μπορεί να προδιαθέτει σε μολυσματικές ασθένειες του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού
 • Τέλος, το σελήνιο είναι ουσιώδες για την ικανοποιητική και αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Τόσο ο ψευδάργυρος, όσο και το σελήνιο διαθέτουν τεκμηριωμένους ισχυρισμούς από τον EFSA.

«Παρουσιάζουμε ένα καινοτόμο συνδυασμό στην Ελλάδα, με τη σιγουριά ότι θα αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο στην πρόληψη κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού, που ευδοκιμούν την χειμερινή περίοδο. Στη Libytec, θέλουμε να προσφέρουμε άμεση πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές λύσεις, θέτοντας πάντα στο επίκεντρο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής», τόνισε ο Κωνσταντίνος Μπέλσης, Διευθυντής της Libytec.

Λίγα λόγια για τη γρίπη

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα, η περίοδος της γρίπης διαδράμει από Οκτώβριο έως και Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Η πλειονότητα των υγιών ανθρώπων ξεπερνούν εύκολα τη γρίπη, ορισμένοι όμως, ιδίως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή κ.α), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές.

Το κλειδί για τη πρόληψη των ιώσεων, εκτός των κανόνων υγιεινής που οφείλουμε να τηρούμε, είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Σε αυτό συμβάλλουν η φυσική δραστηριότητα και η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών.

 

 

Ο ΕΟΦ συνιστά:

 • Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
 • Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας
 • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν βρίσκεστε υπό αγωγή υπογλυκαιμικών παραγόντων
 • Να φυλάσσεται μακριά από τα μικρά παιδιάΑρ. Γνωστοποίησης ΕΟΦ: 8664/22.05.2020 Ο αριθμός γνωστοποίησης στον ΕΟΦ δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ

[1] Ulrich Kalus et al Cistus incanus (CYSTUS052) for treating patients with infection of the upper respiratory tract A prospective, randomised, placebo-controlled clinical study Antiviral Research 84 (2009) 267–271

[2] Ulrich Kalus et al Effect of CYSTUS052 and Green Tea on Subjective Symptoms in Patients with Infection of the Upper Respiratory Tract Phytother. Res. 24: 96–100 (2010)

1 2 3 131