Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών 2024:

Emvolia_F

Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών (24-30/04/2024), εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, επισήμαναν πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιείται στο έπακρο η ισχυρή ασπίδα πρόληψης, που προσφέρουν πλέον τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι των λοιμωδών νοσημάτων.

Τρεις επιστημονικές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοβουλία ενημέρωσης των ατόμων κάθε ηλικίας σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού

Με το μήνυμα «Δεν αμελούμε τους εμβολιασμούς και δεν αφήνουμε περιθώριο στα λοιμώδη νοσήματα – Εμβολιαζόμαστε και προστατευόμαστε σύμφωνα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουμε», οι ειδικοί τόνισαν, επίσης, ότι πρέπει να τηρείται το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού, ανάλογα με την ηλικία και άλλους παράγοντες κινδύνου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία κατά των λοιμώξεων, που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

Ιδιαίτερη προσοχή, μάλιστα, πρέπει να δίνεται στον εμβολιασμό ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, µε χρόνια νοσήματα ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όχι μόνο κατά τη φθινοπωρινή – χειμερινή περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού από ιούς (όπως η γρίπη, η COVID-19, ο RSV) ή βακτήρια (π.χ πνευµονιόκοκκος) αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού τους.

Η συνέντευξη τύπου, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας των τριών επιστημονικών εταιρειών με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού ότι η ανοσοποίηση του πληθυσμού όλων των ηλικιών, μπορεί να συμβάλει καίρια στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για όλους, πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Pfizer Hellas και την ευγενική υποστήριξη της GSK.

Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά οι: Πέτρος Μπακάκος, Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. Αδαμαντία Λιαπίκου, MD PhD, Συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, Συντονίστρια Διευθύντρια της 5ης Πνευμονολογικής Κλινικής, ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» Αθανάσιος Μίχος, μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας στην Α' Παιδιατρική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» Βασίλειος Παπασταμόπουλος, μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. και Διοικητικά & Επιστημονικά Υπεύθυνος του Ε’ Παθολογικού Τμήματος & Μονάδας Λοιμώξεων, Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» Βασιλική Γεωργακοπούλου, Συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Επιμελήτρια Β’, Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. Παρασκευή Κατσαούνου, Υπεύθυνη Δ.Σ. σε θέματα λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Μονάδα Πνευμονολογίας & Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Α’ Κ.Ε.Θ., Γ.Ν.Α., «Ο Ευαγγελισμός»  Νικόλαος Τζανάκης, Αντιπρόεδρος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης

Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά οι:
Πέτρος Μπακάκος, Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.
Αδαμαντία Λιαπίκου, MD PhD, Συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, Συντονίστρια Διευθύντρια της 5ης Πνευμονολογικής Κλινικής, ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»
Αθανάσιος Μίχος, μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
Βασίλειος Παπασταμόπουλος, μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. και Διοικητικά & Επιστημονικά Υπεύθυνος του Ε’ Παθολογικού Τμήματος & Μονάδας Λοιμώξεων, Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»
Βασιλική Γεωργακοπούλου, Συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Επιμελήτρια Β’, Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.
Παρασκευή Κατσαούνου, Υπεύθυνη Δ.Σ. σε θέματα λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Μονάδα Πνευμονολογίας & Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Α’ Κ.Ε.Θ., Γ.Ν.Α., «Ο Ευαγγελισμός»
Νικόλαος Τζανάκης, Αντιπρόεδρος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ και Καθηγητής Πνευμονολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., κ. Πέτρος Μπακάκος, ανοίγοντας την εκδήλωση, δήλωσε ότι: «Η εμβολιαστική στρατηγική έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι σαφές ότι αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για την προαγωγή της δημόσιας υγείας, τη μείωση της νοσηρότητας του γενικού πληθυσμού και κυρίως ειδικών ομάδων με χρόνια νοσήματα και την ελάττωση του κόστους από τις νοσηλείες των πασχόντων».

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο κ. Νικόλαος Τζανάκης, Αντιπρόεδρος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο κ. Βασίλειος Παπασταμόπουλος, μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. και Διοικητικά & Επιστημονικά Υπεύθυνος του Ε’ Παθολογικού Τμήματος & Μονάδας Λοιμώξεων, Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», αναφέρθηκε στον εμβολιασμό έναντι του έρπητα ζωστήρα, μια ιογενή λοίμωξη, που προκαλείται από την αναζωπύρωση του ιού της ανεμευλογιάς, λόγω προχωρημένης ηλικίας ή ανοσοκαταστολής, σημειώνοντας ότι: «Εκτιμάται πως έως ένα στα τρία άτομα θα αναπτύξει έρπητα ζωστήρα κατά τη διάρκεια της ζωής του.  Ωστόσο, το ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά της νόσου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και συστήνεται για ενήλικες άνω των 60 ετών ή σε άτομα άνω των 18 ετών με συνυπάρχουσα ανοσοκαταστολή». Ως προς τον εμβολιασμό έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο κ. Παπασταμόπουλος, τόνισε ότι: «Ο εμβολιασμός έναντι του HPV, που χορηγείται πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς επίσης και των καρκίνων του στοματοφάρυγγα».

Ο κ. Αθανάσιος Μίχος, μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», υπογράμμισε ότι: «Η υπεραξία των εμβολίων επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς επανεμφανίζονται λοιμώδη νοσήματα, που είχαμε ξεχάσει ή νομίζαμε ότι μπορούσαμε να εξαλείψουμε. Τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη το 2023 παρουσίασαν αύξηση 40 φορές. Παρότι τα μισά από αυτά αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών, ένα στα πέντε περιστατικά αφορά ενήλικες. Στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί ήδη το 2024 24 κρούσματα ιλαράς, τα 23 από αυτά αφορούν ενήλικες. Η ιλαρά είναι από τα πλέον μεταδοτικά νοσήματα και δεν είναι αθώα λοίμωξη, αφού ένας στους τρεις πάσχοντες θα παρουσιάσει επιπλοκές και ένας στους τέσσερις θα χρειαστεί νοσηλεία. Υπάρχει, όμως, και επανεμφάνιση του κοκκύτη, με αύξηση 10 φορές στα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα επίσημα έχουν καταγραφεί το 2024 120 κρούσματα κοκκύτη και 2 θάνατοι, με σημαντική υποεκτίμηση στους αριθμούς, αφού η εργαστηριακή διάγνωση δεν είναι εύκολη. Για τον κοκκύτη χρειάζεται να εμβολιάζονται και οι ενήλικες κάθε 10 χρόνια αφού και η νόσηση και ο εμβολιασμός δεν αφήνουν μόνιμη ανοσία. Η τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος είναι επένδυση για την κοινωνία αφού για κάθε  1 ευρώ που επενδύεται το όφελος σε άμεσα και έμμεσα κόστη έχει υπολογιστεί σε 8 ευρώ».

Εκ μέρους της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η οποία έχει ανακοινώσει και Οδηγίες για τον Εμβολιασμό ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα, υπογραμμίστηκε ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν σημαντικό αίτιο νοσηρότητας και θνητότητας. Το επιστημονικό περιοδικό Eurosurveillance, μάλιστα, εστίασε στην αύξηση της θνητότητας στην Ευρώπη, λόγω της αυξημένης επίπτωσης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού με την κορύφωση τριών ιών (γρίπη, SARS-COV2, RSV) να σημειώνεται τη διετία Φεβρουαρίου 2022 – 2024. Τόνισαν, ωστόσο, ότι είναι αναγκαίο, να καθοριστούν σαφώς οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο, ώστε να προτεραιοποιηθούν και να ενσωματωθεί ο προγραμματισμός του εμβολιασμού τους στην καθημερινή κλινική πρακτική, ιδιαίτερα εφόσον υπάρχουν πλέον πολλά διαθέσιμα όπλα στη φαρέτρα της επιστήμης.

Η κα. Παρασκευή Κατσαούνου, Υπεύθυνη Δ.Σ. σε θέματα λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, Μονάδα Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο Α’ Κ.Ε.Θ., Γ.Ν.Α., «Ο Ευαγγελισμός», εστίασε στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), αναφέροντας ότι: «Στην Ευρώπη, για τους ηλικιωμένους ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω, η λοίμωξη με RSV εκτιμάται ότι σχετίζεται ετησίως με περίπου 270.000 νοσηλείες και 20.000 καταγεγραμμένους νοσοκομειακούς θανάτους λόγω οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, που σχετίζονται με τον ιό. Επιπλέον, ο RSV θεωρείται η δεύτερη πιο συχνά αναγνωρισμένη αιτία ιογενούς πνευμονίας και ο δεύτερος σε συχνότητα ιός που προκαλεί παροξύνσεις σε ασθενείς με ΧΑΠ. Το φορτίο του ιού και στη χώρα μας φαίνεται να είναι αρκετά βαρύ, καθώς σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» σε σύνολο 128 ασθενών, που νοσηλεύτηκαν το διάστημα Νοέμβριος 2022-Μάιος 2023, υπήρξε θνητότητα 16%. Οι ασθενείς με ΧΑΠ και καρδιαγγειακή συννοσηρότητα είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα δυσμενούς κατάληξης (θάνατο), σε σύγκριση με όλες τις άλλες συννοσηρότητες. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών με άσθμα, που – μετά τη λοίμωξη με RSV- χρειάστηκε νοσηλεία λόγω σοβαρής παρόξυνσης άσθματος (13%)».

«Πρέπει να σημειώσουμε ότι η παρόξυνση σε ασθενείς με ΧΑΠ αποτελεί γεγονός ανάλογο με το έμφραγμα του μυοκαρδίου σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς κινδυνεύουν να καταλήξουν τόσο άμεσα όσο και μέσα στο επόμενο έτος. Μάλιστα, ακόμη κι αυτοί που επιβιώνουν, εμφανίζουν περαιτέρω επιδείνωση της αναπνευστικής τους λειτουργίας, ποσοστό της οποίας δεν αναστρέφεται μετά την αποδρομή της παρόξυνσης. Επιπρόσθετα, η ανάγκη νοσηλείας για RSV (53%) συγκριτικά με αυτή σε ασθενείς με γρίπη (39.11%) ήταν μεγαλύτερη, εφόσον δεν είναι ακόμη διαθέσιμη θεραπεία για τον RSV στους ενήλικες, σε σύγκριση με τη γρίπη και τον κορωνοϊό, όπου αντιϊκά μπορούν να διατεθούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου», σημείωσε η κα. Κατσαούνου.

Η ΕΠΕ, στις Οδηγίες της περιλαμβάνει σύσταση για τον εμβολιασμό έναντι του RSV με οποιοδήποτε από τα δύο διαθέσιμα εμβόλια (RSVPreF3, RSVpreF), που έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το 2023 για την προστασία από τον RSV και κρίνονται αποτελεσματικά και ασφαλή. Συγκεκριμένα, η σύσταση αφορά ασθενείς με ΧΑΠ – ιδιαίτερα όσους πάσχουν και από καρδιαγγειακά νοσήματα -, ασθενείς με άσθμα, κυστική ίνωση, σοβαρή διάμεση πνευμονοπάθεια, σοβαρή πνευμονική υπέρταση. Επιπλέον, σε ασθενείς άνω των 65 ετών με μια συννοσηρότητα (ενδεικτικά σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσο, ανοσοκαταστολή κτλ),  σε όλα τα άτομα άνω των 70 ετών και στους επαγγελματίες υγείας.

«Οι λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο (Streptococcus pneumoniae) αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας διεθνώς. Η καλύτερη άμυνά μας και στην περίπτωση της λοίμωξης από πνευμονιόκοκκο είναι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού. Αυτό αποδεικνύει, άλλωστε, και το γεγονός ότι η ευρεία χρήση των πνευμονιοκοκκικών εμβολίων στα παιδιά είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας αλλά και της θνησιμότητας της πνευμονίας από πνευμονιόκοκκο, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες», υπογράμμισε η κα. Αδαμαντία Λιαπίκου, MD PhD, Συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ και Συντονίστρια Διευθύντρια της 5ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία». «Και οι δύο διαθέσιμοι τύποι εμβολίων (συζευγμένα & πολυσακχαριδικά) έχουν αποδεδειγμένη δραστικότητα και ασφάλεια ενώ, μάλιστα, τα δύο νέα συζευγμένα πολυσακχαριδικά πνευμονιοκοκκικά εμβόλια (PCV15 & PCV20) προσφέρουν ευρύτερη κάλυψη ορότυπων και δραστικότητα 50-75% κατά της διηθητικής πνευμονιοκοκκικής νόσου και της πνευμονίας. Αξίζει, λοιπόν, για τη διασφάλιση της υγείας όλων μας, να τονίσουμε για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η συμμόρφωση με τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, που σταθερά από το 2015 έως σήμερα, προβλέπει τον πνευμονιοκοκκικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων ≥65 ετών αλλά και των νεότερων ατόμων με επιβαρυντικό παράγοντα ή ανοσοκαταστολή».

Η κα. Βασιλική Γεωργακοπούλου, Συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Επιμελήτρια Β’ στην Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α, στην ομιλία της αναφέρθηκε στη γρίπη, τονίζοντας ότι είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού με παγκόσμιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. «Η γρίπη προκαλεί έως και 650.000 θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης, μειώνοντας τον κίνδυνο λοίμωξης κατά 40% έως 60%, όταν το εμβόλιο ταιριάζει με τα κυκλοφορούντα στελέχη. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο ιός της γρίπης αλλάζει συνεχώς μέσω αντιγονικής μετατόπισης, καθιστώντας αναγκαία την ετήσια ενημέρωση των αντιγριπικών εμβολίων. Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα, επισημαίνουμε την ανάγκη να προφυλάσσονται μέσω του εμβολιασμού έναντι της γρίπης ιδιαίτερα οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να στηρίξουμε όλοι την προσπάθεια αύξησης της πρόσβασης σε εμβόλια αλλά και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, προκειμένου να βελτιωθούν τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού και στη χώρα μας», δήλωσε η κα. Γεωργακοπούλου.

Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε 100χρονη ασθενή με τη μέθοδο TAVI

Dynan_F

Έχοντας συμπληρώσει τα 100 χρόνια της, η κα Άννα Λαζαρίδου από την Κυψέλη καταγράφεται πλέον ως η γηραιότερη ασθενής στη χώρα μας -και μία από τις λιγοστές αιωνόβιες παγκοσμίως- που υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση. Η περίπτωσή της έρχεται να επιβεβαιώσει τους νέους δρόμους που έχει ανοίξει η μέθοδος TAVIστην αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας χωρίς χειρουργείο.

 

Η 100χρονη ασθενής,η οποία έπασχε από σοβαρή ασβεστοποιό στένωση της αορτικής βαλβίδας, υποβλήθηκε στη μέθοδο TAVI από τη Β’ Καρδιολογική Κλινική του Ερρίκος Ντυνάν με επικεφαλής τον καθηγητή Σάββα Τουμανίδη και τον επεμβατικό καρδιολόγο Βάιο Τζίφο, με εξαιρετικά αποτελέσματα, και πλέον έχει επιστρέψει στην καθημερινότητά της. Λίγα χρόνια πριν, η περίπτωσή της θα εθεωρείτο ανεγχείρητη, καθώς το υψηλό χειρουργικό ρίσκο και οι συνακόλουθες επιπλοκές θα καθιστούσαν μιαχειρουργική επέμβαση απαγορευτική.

 

Η μέθοδοςTAVI που έχει πλέον καθιερωθεί παγκοσμίως ως κύρια και ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς άνω των 75 ετών ή υψηλού χειρουργικού κινδύνου, βασίζεται στη διαδερμική αντικατάσταση της στενωμένης αορτικής βαλβίδας χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία προσομοιάζει σε εκείνη της στεφανιογραφίας, διαρκεί περίπου μία ώρα, έχει διάρκεια νοσηλείας 2-4 ημέρες και οδηγεί άμεσα σε βελτίωση της κλινικής εικόνας του ασθενούς. Πραγματοποιείται χωρίς διάνοιξη θώρακα, χωρίς προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάςκαι χωρίς γενική αναισθησία.Αν δεν αντικατασταθεί έγκαιρα η στενωμένη αορτική βαλβίδα, η ποιότητα ζωής θα αλλάξει δραματικά και το προσδόκιμο επιβίωσης θα μειωθεί σημαντικά.

Η 100χρονη κα Άννα Λαζαρίδου με την ομάδα της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Ερρίκος Ντυνάν μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για αντικατάσταση στενωμένης αορτικής βαλβίδας

Η 100χρονη κα Άννα Λαζαρίδου με την ομάδα της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Ερρίκος Ντυνάν μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για αντικατάσταση στενωμένης αορτικής βαλβίδας

«Η κα Λαζαρίδου, παρά τα 100 χρόνια της, είναι  ανεξάρτητη, ζει μόνη της και έχει επιστρέψει στους καθημερινούς της ρυθμούς. Η ίδια συγκατατέθηκε στη δημοσιοποίηση της επέμβασης γιατίθέλει να συνεχίσει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Αποτελεί πρότυπο για όλους μας, καθώς στέλνει το μήνυμα  πως η ζωή έχει αξία και οφείλουμε να την προασπίζουμε με κάθε μέσο, πέρα από ηλικιακούς φραγμούς. Εμείς από την πλευρά μας την ευχαριστούμε ιδιαίτερα γιατί αποτελεί όχι απλώς παράδειγμα,αλλά και πηγή έμπνευσης»,τονίζει οΒάιος Τζίφος.

 

Επισημαίνεται ότι το Ερρίκος Ντυνάν, ως πιστοποιημένο κέντρο από το υπουργείο Υγείας στη μέθοδο TAVI, με πολλές επεμβάσεις ετησίως, εξοπλισμό τελευταίας γενιάς καιεξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, πρωτοστατεί στην εφαρμογή της καινοτόμου επεμβατικής διαδικασίας.

 

Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των Χεριών: Μια μεγάλη συμμαχία στο Ερρίκος Ντυνάν

EDinanLogo

Με κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Ερρίκος Ντυνάν HospitalCenter, κορυφώνονται την Παρασκευή 5 Μαϊου2023οι δράσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) στη χώρα μας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των Χεριών.

WHO_WHHD2023_MainPoster_CMYK_A2_EN

WHO_WHHD2023_MainPoster_CMYK_A2_EN

Η εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, εντάσσεται στη διεθνή εκστρατεία του Π.Ο.Υ. για την εντατικοποίηση του πλυσίματος των χεριών σε χώρους παροχής υγείας με το σύνθημα «Πλένε τα χέρια σου γιατί έτσι σώζεις ζωές» (savelives: cleanyourhands). Τελικός στόχος του Π.Ο.Υ. είναι η αύξηση της συμμόρφωσης στην υγιεινή των χεριών, βασικού συντελεστή στην μείωση των λοιμώξεων τόσο στην κοινότητα όσο και στους χώρους παροχής υγείας.

Για το 2023 ο Π.Ο.Υ. όρισε την 5η Μαΐου ως Παγκόσμια ημέρα υγιεινής των χεριών με βασικό μήνυμα το «όλοι μαζί συνεργαζόμενοι επιταχύνουμε την επίτευξη του στόχου μας» (accelerateactiontogether).Στο πνεύμα αυτής της συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων, το Ερρίκος Ντυνάν HospitalCenter σε συνεργασία με το Περιφερειακό Γραφείο Π.Ο.Υ. στην Αθήνα, τον ΕΟΔΥ, τον ΟΔΙΠΥ και την ΕΕΕΛ, συστρατεύονται για κοινό συνδυασμό δράσεων και τη χάραξη μιας κοινής εθνικής στρατηγικής με σκοπό την αύξηση της συμμόρφωσης στο πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης των λοιμώξεων.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγιεινής των Χεριών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 στο Αμφιθέατρο του Ερρίκος Ντυνάν HospitalCenter,(ώρες 12:30-15.30).Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης, ο  γενικόςγραμματέας Υπηρεσιών Υγείας κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος,ο κ. JoaoBreda, επικεφαλήςWHOAthensQualityofCareOffice, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης, η πρόεδρος του ΟΔΙΠΥ κα Δάφνη Καϊτελίδου και η πρόεδρος ΕΕΕΛ κα Αγγελική Καραϊσκου. Την έναρξη της εκδήλωσης θα κάνουν ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ κ. Βασίλειος Μπαλάνης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ερρίκος Ντυνάν HospitalCenter κ. Θέμος Χαραμής.

Με θέμα «Επενδύουμε στην υγεία με δράσεις που σώζουν ζωές», στην εκδήλωση θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι φορέων: Γεράσιμος Σιάσος,  πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Παύλος Μυριανθεύς, πρόεδρος  Νοσηλευτικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Eξαδάκτυλος, πρόεδρος Π.Ι.Σ., ΓιώργοςΠατούλης,       Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος Ι.Σ.Α., Σωκράτης Παπαγεωργίου,πρόεδρος Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Σωτήριος Τσιόδρας,πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Ελένη Γιαμαρέλλου, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Στυλιανός Χατζηπαναγιώτου, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Βιοπαθολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, πρόεδρος Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας, Δημήτρης Σκουτέλης,πρόεδρος ΕΝΕ, Ελένη Κυρίτση-Κουκουλάρη, πρόεδρος ΕΣΝΕ και ΝίκοςΔέδες, πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρχει διαδικτυακή μετάδοση της εκδήλωσης  μέσω των λογαριασμών:     Ερρίκος Ντυνάν:@HenryDunantGR& Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων:@eeelgr.

Ολοκληρώνεται η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού PET/CT στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων(Π.Γ.Ν.Ι.) με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

SNF_LOGO

Σε προκαταρκτική λειτουργία βρίσκεται ήδη το νέο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (Π.Γ.Ν.Ι.), το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων ασθενών στην περιφέρεια. Η προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET/CT – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων), καθώς και οι εργασίες υποδομής για τη διαμόρφωση του εργαστηρίου στο νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα $750 εκατομμύρια.

ISN230329_1

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων είναι μία απεικονιστική εξέταση για τον εντοπισμό πλήθους παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι εγκεφαλικές διαταραχές, πριν εμφανιστούν σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις. Πρόκειται για μια δωρεά ύψιστης σημασίας για την τοπική κοινωνία η οποία διασφαλίζει την πρόσβαση σε εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες για ασθενείς που διαφορετικά θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα.

 

Την Τρίτη 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Εγκαινίων του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής στο Π.Γ.Ν.Ι., παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού κας Μίνας Γκάγκα, του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου, του Διοικητή του Νοσοκομείου,κουΝίκου Κατσακιώρη, της Διευθύντριας του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής, κας Χρύσας Σιόκα,  ιατρών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου, συλλόγων ασθενών και εκπροσώπων από το ΙΣΝ.

 

Ο εξοπλισμός PET/CT παραδόθηκε το φθινόπωρο του 2022, εκτός από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου και της Λάρισας, ενώ την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνονται οι προκαταρκτικοί έλεγχοι, δοκιμές του εξοπλισμού και εκπαιδεύσεις του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει τη στελέχωση των Εργαστηρίων, τη λειτουργία του εξοπλισμού, καθώς και το κόστος συντήρησης μετά τη διετή περίοδο εγγύησης. Από την αρχή της δωρεάς, η υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία μεταξύ του ΙΣΝ, των τεσσάρων νοσοκομείων και του Υπουργείου Υγείας.

 

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε σχετικά: «Η δωρεά μας για την προμήθεια και εγκατάσταση PET/CT σε τέσσερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της ελληνικής περιφέρειας αντικατοπτρίζει την ευρύτερη φιλοσοφία της μεγάλης εν εξελίξει Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, που δίνει εξίσου έμφαση στην ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια της χώρας. Πρόθεσή μας είναι να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων μας, όλων των ασθενών, που ζουν ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας. Όπως οι ασθένειες δεν κάνουν διακρίσεις, διακρίσεις δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ούτε στην περίθαλψη ανάλογα με τον τόπο κατοικίας ή την οικονομική δυνατότητα του ασθενούς».

 

Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Ιωαννίνων, το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ηρακλείου και Λάρισας.

 

Η Διεθνής Πρωτοβουλία για την Υγεία, μέρος της οποίας αποτελεί και η εν λόγω δωρεά, αποτελεί τη μεγαλύτερη Πρωτοβουλία στην ιστορία του ΙΣΝ. Περιλαμβάνει ενδεικτικά τον σχεδιασμό, κατασκευή και εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και τη Σπάρτη, την προμήθεια εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού, όπως νέα αεροσκάφη για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, εκπαιδευτικά προγράμματα για την περαιτέρω κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας, την Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων στην Ελλάδα και συνεργασίες με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο. Πρόσφατα, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, ανακοινώθηκε και η ίδρυση του SNFInstituteforGlobalInfectiousDiseaseResearch στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη.

 

Ερρίκος Ντυνάν: Εξετάσεις ακριβείας με ενδοσκοπικό υπερηχογράφο τελευταίας γενιάς

Dynan_F

Στα πρότυπα των πλέον εξειδικευμένων κέντρων του εξωτερικού και στόχο την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, καθώς και την πιο έγκαιρη διάγνωση σοβαρών παθήσεων, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ενίσχυσε τον εξοπλισμό του και με ενδοσκοπικό υπερηχογράφο τελευταίας γενιάς. Ο νέος εξοπλισμός ακολουθεί το γενικότερο πλάνο για τη συνεχή ενίσχυση του Ερρίκος Ντυνάν με τεχνολογία αιχμής, προσφέροντας παράλληλα νέες δυνατότητες στις Γαστρεντερολογικές κλινικές του νοσοκομείου και πρόσθετη θωράκιση στους ασθενείς τους.

Η ενδοσκοπική υπερηχοτοµογραφία (endoscopic ultrasound – EUS) είναι απεικονιστική υπερηχογραφική μέθοδος, η οποία παρέχει τη δυνατότητα να ελεγχθεί σε βάθος το τοίχωμα του πεπτικού σωλήνα, εξασφαλίζοντας και μία πληρέστερη απεικόνιση από πολύ κοντινή απόσταση διαφόρων συμπαγών οργάνων, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τον σπλήνα. Με τη νέα ενδοσκοπική μέθοδο μπορούμε επίσης να εξετάσουμε το μεσοθωράκιο, τους λεμφαδένες, τα χοληφόρα αγγεία και τα µμεγάλα ενδοκοιλιακά αγγεία.

Από την πλευρά του ασθενούς, η εξέταση δεν διαφέρει σημαντικά από μία απλή ενδοσκόπηση. Χορηγούνται φάρμακα, τα οποία προκαλούν χαλάρωση ή «μέθη». Η εξέταση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και είναι εντελώς ανώδυνη. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευθεί και είναι ελεύθερος να συνεχίσει το καθημερινό πρόγραμμά του μετά την εξέταση.

Με το εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό τους στην εφαρμογή του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος, οι Γαστρεντερολογικές κλινικές του Ερρίκος Ντυνάν, μεταξύ άλλων, εξασφαλίζουν:

  • Μελέτη και σταδιοποίηση του καρκίνου οισοφάγου, στομάχου και ορθού/πρωκτού.
  • Διαφορική διάγνωση υποβλεννογονίων όγκων πεπτικού σωλήνα και λήψη FNA/ FNB από αυτούς, στις περιπτώσεις που αυτή ενδείκνυται.
  • Μελέτη συμπαγών βλαβών του παγκρεατικού παρεγχύματος και λήψη FNA/FNB από αυτές.
  • Διαγνωστική και θεραπευτική παροχέτευση ψευδοκύστεων και κυστικών βλαβών παγκρέατος.
  • Λήψη κατευθυνόμενων διά του EUS βιοψιών από λεμφαδένες μεσοθωρακίου και κοιλιακής χώρας για τη διερεύνηση της φύσης τους.
  • Διάγνωση δυσδιάγνωστων με το απλό υπερηχογράφημα κοιλίας ή τη CT, καλοηθών (π.χ. μικρολιθίαση) και κακοηθών βλαβών των χοληφόρων (όπως το χολαγγειοκαρκίνωμα).
  • Μελέτη Πυλαίας Υπέρτασης και διάγνωση αρχόμενων κιρσών οισοφάγου, έκτοπων κιρσών και ανάπτυξης παράπλευρης κυκλοφορίας.
  • Θεραπεία του χρόνιου πόνου σε ασθενείς με κακοήθη νοσήματα (π.χ. καρκίνο παγκρέατος), με νευρόλυση του κοιλιακού πλέγματος.

Ακόμη είναι εφικτή η ενδο-ογκική τοποθέτηση χημειοθεραπευτικών και άλλων παραγόντων για την τοπική αντιμετώπιση κακοηθών όγκων, όπως και ο καυτηριασμός νεοπλασμάτων με τοπική εφαρμογή ραδιοκυμάτων (RF) με χρήση ειδικών καθετήρων, υπό την καθοδήγηση του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος.

Dynan230202

Παρουσίαση μελέτης All.Can Greece: «Συστάσεις πολιτικής για τη δημιουργία εθνικού σχεδίου δράσης για τον έλεγχο του καρκίνου»

AllCan_feat

Με κοινή πρόταση των μελών της προς την πολιτεία παρεμβαίνει στη δημόσια συζήτηση η πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece, παρουσιάζοντας συστάσεις πολιτικής για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, η All.Can Greece, μέλος της All.Can International, εκπροσωπώντας την ογκολογική κοινότητα της χώρας μας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης «Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής».

Στο βήμα η κα Μαρία Καλογεροπούλου, Επικεφαλής Τμήματος Health Technology Assessment-HTA, IQVIA Hellas

Στο βήμα η κα Μαρία Καλογεροπούλου, Επικεφαλής Τμήματος Health Technology Assessment-HTA, IQVIA Hellas

Στόχος της μελέτης είναι να συνδράμει στην προσπάθεια της πολιτείας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και να αφενός να αναδείξει τα διαχρονικά κενά και τις αδυναμίες στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην έλλειψη εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο.

Η μελέτη εστιάζει  στις μοναδικές ευκαιρίες, τις οποίες παρέχουν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο και η Αποστολή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και παρουσιάζει, μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Εντοπίζει τις μεγάλες προκλήσεις και προτείνει συγκεκριμένες συστάσεις για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις.

Οι συστάσεις δομούνται γύρω από πέντε βασικούς άξονες:

  • Την αποτελεσματικότερη πρόληψη του καρκίνου,
  • Την εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου,
  • Την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση του καρκίνου,
  • Την ποιοτική περίθαλψη και θεραπεία των ογκολογικών ασθενών και
  • Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των επιβιωσάντων.

Μεταξύ άλλων, στη μελέτη της All.Can Greece τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη για

  • σύσταση ενός Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών,
  • επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό των ογκολογικών δομών,
  • εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις
  • διευκόλυνση της διεξαγωγής κλινικών μελετών,
  • μία διεπιστημονική προσέγγιση της ασθένειας του καρκίνου και
  • διεύρυνση του ρόλου των εκπροσώπων των ασθενών στο σχεδιασμό και την αξιολόγηση της ογκολογικής περίθαλψης.

Την παρουσίαση της μελέτης έκανε η κα Μαρία Καλογεροπούλου, Επικεφαλής Τμήματος Health Technology Assessment-HTA, IQVIA Hellas, η οποία ανέλαβε να συντάξει τη μελέτη, με τη συνδρομή της Διοικούσας Επιτροπής της All.Can Greece.

Παρεμβάσεις έκαναν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της All.Can Greece που συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου. Συγκεκριμένα, η κα Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ , Πρώην Πρόεδρος & Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο (ECPC), ανέφερε ότι «το θετικό είναι ότι  έχουν ήδη ξεκινήσει αρκετές δράσεις και προγράμματα για τον καρκίνο στη χώρα μας, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ενώ σχεδιάζονται και άλλες και υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τον καρκίνο. Όμως όλη αυτή η δραστηριότητα είναι αυτοτελείς δράσεις, μη συνδεόμενες οργανικά μεταξύ τους και μη ενταγμένες σε στρατηγικό σχέδιο για τον καρκίνο ευρείας αποδοχής. Λείπει η οργανωμένη επιτελική δράση για τον καρκίνο σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μπορεί η χώρα να επωφεληθεί από όλες τις μοναδικές ευκαιρίες που παρέχονται από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο και την Αποστολή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ακόμη Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο και επίσημο φορέα, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, ούτε Διεύθυνση Ογκολογίας στο Υπουργείο. Η πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece επιθυμεί να αρχίσει ο δημόσιος διάλογος για το Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου και συμβάλλει με συστάσεις πολιτικής από τους εμπλεκόμενους στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης του καρκίνου, ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές, βιομηχανία υγείας».

Η κα Ζένια Σαριδάκη, Παθολόγος-Ογκολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Δ/ντρια στην Α᾽ Ογκολογική Κλινική Metropolitan Hospital, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ», δήλωσε: «μια σημαντική πρωτοβουλία της All.Can Greece, αυτή η μελέτη σχετικά με το επιθυμητό Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου. Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, το υποστήριξε και το υποστηρίζει, τόσο στο στάδιο διαμόρφωσης, όσο και τώρα στο στάδιο της παρουσίασης και κοινοποίησης, με ένα και μόνο στόχο: την εφαρμογή του, έτσι ώστε, να δούμε και στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια τα θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, καθώς και στη βέλτιστη θεραπεία, σε συνδυασμό με την καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ογκολογικούς ασθενείς, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους».

Ο κ. Αθανάσιος Βοζίκης, Δ/ντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» του Παν. Πειραιώς, Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, σχολίασε ότι «οι προτεινόμενες με το παρόν σχέδιο δράσεις, είναι απόλυτα εναρμονισμένες με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο κατά του Καρκίνου και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος ογκολογικής φροντίδας μέσα από την υιοθέτηση ρεαλιστικών επιλογών που προάγουν τη δημόσια υγεία – όπως η καινοτομία και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών καθώς και των δεδομένων στη αύξηση της αποτελεσματικότητας στην ογκολογική περίθαλψη».

Ο κ. Ιωάννης Καραϊτιανός, Αμ. Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσ. «Ερρίκος Ντυνάν», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, δήλωσε ότι «στόχος της πολιτείας και όλων των εμπλεκομένων φορέων πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης ασθενών με καρκίνο, αλλά και της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών. Άμεσες προτεραιότητες αποτελούν η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών», ενώ τόνισε ότι «απόλυτη ανάγκη είναι η δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων Χειρουργικής Ογκολογίας και με εστίαση κατά το δυνατόν σε όργανο στόχο (πχ. μαστός, παχύ έντερο, ήπαρ, πάγκρεας, οισοφάγος-στόμαχος, κ.λπ.), καθώς και η υποχρέωση -όπως προβλέπεται από τον νόμο- της διεπιστημονικής αντιμετώπισης των καρκινοπαθών ασθενών με βάση τη γνωμοδότηση του Ογκολογικού Συμβουλίου».

Σε μήνυμά της, η κα Ειρήνη Θρουβάλα, Νοσηλεύτρια MSc  Μονάδα Παθολογικής Ογκολογίας και Χημειοθεραπείας Γυναικολογικού Καρκίνου «‘Έλενα Βενιζέλου», Μέλος Δ.Σ. του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας – Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής, σχολίασε ότι «η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ογκολογικούς ασθενείς και τους επιβιώσαντες βασίζεται στην διεπιστημονική προσέγγιση, στην ανάπτυξη προτύπων, στον καθορισμό και στην αξιολόγηση δεικτών ποιότητας. Ο Τομέας Νοσηλευτικής Ογκολογίας ΕΣΝΕ θέτοντας στο επίκεντρο της φροντίδας τον ασθενή, αναγνωρίζει την ασφάλεια ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες αξιολόγησης του συστήματος υγείας, επισημαίνει την αναγκαιότητα για επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και ασφαλή αναλογία νοσηλευτών / ασθενών. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιοτική φροντίδα είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό φαινόμενο της υποστελέχωσης σε νοσηλευτές».

Μέσα από την πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece, το σύνολο της ογκολογικής κοινότητας της χώρας στηρίζει την προοπτική της υλοποίησης ενός Εθνικού Σχεδίου για τον Έλεγχο του Καρκίνου. Χωρίς στρατηγική, χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, ανθρωπίνους και οικονομικούς πόρους και αξιολόγηση, τα οποία αποτελούν τη βάση ενός Εθνικού Σχεδίου για τον Έλεγχο του Καρκίνου, δράσεις που μπορεί να είναι ωφέλιμες και απαραίτητες παραμένουν αποσπασματικές, χωρίς να είναι συνδεδεμένες σε ένα οργανικό σύνολο. Το Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου μαζί με το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών αποτελούν τα δύο βασικά εργαλεία σχεδιασμού και άσκησης πολιτικής για τον καρκίνο.

Η μελέτη «Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής» είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της All.Can Greece.

Πρώτη διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας (TAVI) στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Sotiria_Thorax

Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών, «Η Σωτηρία» επιτυχής επέμβαση διακαθετηριακής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας (TAVI) σε συμπτωματικό ασθενή με σοβαρή στένωση αορτικής βαλβίδας.

Στο νέο αιμοδυναμικό εργαστήριο της Γ´ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α  «Η Σωτηρία» πραγματοποιούνται από τις αρχές του 2021 πληθώρα επεμβάσεων που αφορούν όχι μόνο τη στεφανιαία νόσο αλλά και την αντιμετώπιση δομικών καρδιακών παθήσεων (σύγκλειση ανοικτού ωοειδούς τρήματος, μεσοκολπικής επικοινωνίας, παραβαλβιδικής ανεπάρκειας, βαλβιδοπλαστκές αορτικής βαλβίδος, ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες κ.α.).

Η επέμβαση διακαθετηριακής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (ΤΑVI) αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική αλλά και απαιτητική επέμβαση που πραγματοποιείται σε ασθενείς με σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας και υψηλό χειρουργικό κίνδυνο, που καθιστά την χειρουργική αντικατάσταση υψηλού κινδύνου ή και απαγορευτική. Πραγματοποιείται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο με τοπική αναισθησία και ήπια καταστολή χωρίς την ανάγκη ολικής νάρκωσης και διασωλήνωσης, χρησιμοποιώντας ως πρόσβαση στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων την μηριαία αρτηρία του ασθενούς. Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της θεραπευτικής αυτής μεθόδου αποτελεί η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μετεπεμβατικά (στο πρώτο 24ώρο μετά την εμφύτευση της βαλβίδας), γεγονός που επιτρέπει την σύντομη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο (συνήθως 3-4 ημέρες). Απαιτεί την άριστη συνεργασία διαφόρων επιμέρους ειδικοτήτων που συναποτελούν την ομάδα καρδιάς (επεμβατικός καρδιολόγος, κλινικός καρδιολόγος, καρδιοχειρουργός).

TAVI

Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τους καρδιολόγους της Γ´ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής με επικεφαλής τον Διευθυντή, Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Βαβουρανάκη, τον Καθηγητή και Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Γεράσιμο Σιάσο, τον  Επιμελητή Καρδιολόγο κ. Κωνσταντίνο Καλογερά, και τον Καρδιολόγο Ευστράτιο Κατσιάνο. Αρωγοί στην επέμβαση ήταν ο Καρδιοχειρουργός κ. Απόστολος Ρουμπελάκης, ο Αγγειοχειρουργός, Καθηγητής κ. Ιωάννης Κακίσης,  ο Επιμελητής Αναισθησιολογίας κ. Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ και ο προϊστάμενος του αιμοδυναμικού και συντονιστής ειδικότητας Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας 1ης ΥΠΕ, κ. Θεόδωρος Πεσιρίδης. Η Επέμβαση πραγματοποιήθηκε στην Υβριδικών προδιαγραφών αίθουσα του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου που είναι εξοπλισμένη με εξωσωματική κυκλοφορία. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν άριστο και ο ασθενής μεταφέρθηκε προς παρακολούθηση και ολοκλήρωση της νοσηλείας του στην Μονάδα Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου

Με την συγκεκριμένη επέμβαση, που διενεργήθηκε από την Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική μετα από τις συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης του νοσοκομείου, της 1ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, το Γενικό Νοσοκομείο Θώρακος ‘Η ΣΩΤΗΡΙΑ’ προστίθεται στα επιλεγμένα, υψηλής καρδιολογικής εξειδίκευσης κέντρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας  που πραγματοποιούν τις εν λόγω επεμβάσεις. Η διενέργεια των εν λόγω επεμβάσεων στο Γ’ΝΝΘΑ ‘ Η ΣΩΤΗΡΙΑ’ θα επισπεύσει την αντιμετώπιση πολλών ασθενών, που ήδη ευρίσκονται σε αναμονή της επέμβασης σε άλλα νοσοκομεία και αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

Ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση της πνευμονίας COVID-19, δείχνει κατά 64% συνολική βελτίωση και 55% μείωση των θανάτων

Bourb210927

Η μοναδική στον κόσμο ολοκληρωμένη μελέτη Φάσης ΙΙΙ,
δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine

Αναμένεται απάντηση από τον ΕΜΑ

Bourb210927a

Η έγκαιρη αντιμετώπιση της πνευμονίας από COVID-19 με μια ειδικά στοχευμένη θεραπευτική προσέγγιση με το φάρμακο Anakinra1, μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου κατά 64% και θανάτου κατά 55%. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης SAVEMORE που σχεδίασε και συντόνισε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης2 με επικεφαλής τον καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο – Μπουρμπούλη3, με βάση οδηγίες της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency – EMA).

Η μελέτη υλοποιήθηκε σε συνεργασία με 37 κέντρα, στην Ελλάδα (29) και στην Ιταλία (8) και τα αποτελέσματα έχουν κατατεθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων από τον οποίο αναμένεται απάντηση για την έγκριση ή μη, της ένδειξης του φαρμάκου Anakinra για την νόσο COVID-19.

Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Medicine4 (impact factor 54) στις 3 Σεπτεμβρίου κάτι που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την διάχυση της γνώσης παγκοσμίως όσον αφορά την αντιμετώπιση της COVID-19.

Από αριστερά: Ο Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, είναι Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Καταπληξίας (European Shock Society) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Σήψης (European Sepsis Alliance). Γαρυφαλλιά Πουλάκου Επίκουρη Καθηγήτρια  Παθολογίας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από αριστερά:
Ο Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, είναι Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Καταπληξίας (European Shock Society) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Σήψης (European Sepsis Alliance).
Γαρυφαλλιά Πουλάκου Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναλυτικότερα:

Η μελέτη SAVE MORE περιγράφει μία πλήρη στρατηγική της αντιμετώπισης των ασθενών με COVID-19 πνευμονία η οποία έχει δύο στάδια:

  • Στο πρώτο στάδιο, πρέπει να γίνει μέτρηση του βιοδείκτη suPAR5 στο αίμα κάθε ασθενούς που νοσηλεύεται με COVID-19 πνευμονία
  • Στο δεύτερο στάδιο, αν η τιμή του βιοδείκτη suPAR είναι μεγαλύτερη ή ίση με 6 ng/ml ξεκινά θεραπεία με το φάρμακο anakinra (δόση 100mg/ημέρα υποδορίως για έως 10 ημέρες).

Η κλινική εξέλιξη αξιολογήθηκε στην Κλίμακα CPS των 11 σημείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Τα αποτελέσματα – μετά από 28 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας – έδειξαν συνολική βελτίωση της κλινικής εξέλιξης των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με το φάρμακο anakinra συγκριτικά με τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με εικονικό φάρμακο κατά 64%. Η βελτίωση μπορεί να δοθεί συνοπτικά ως εξής:

  • Σχεδόν τριπλασιάζεται (αυξάνεται 2,78 φορές) η πιθανότητα ίασης. (Αν υπάρχουν 2 ασθενείς που έχουν πλήρως ιαθεί με την τρέχουσα αντιμετώπιση, με την προσθήκη anakinra αυξάνονται σε 5)
  • Μειώνεται κατά 50% η πιθανότητα παραμονής στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ. (Αν υπάρχουν 2 ασθενείς που παραμένουν νοσηλευόμενοι σε κοινό θάλαμο υπό οξυγόνο, ή σε ΜΕΘ με την τρέχουσα αντιμετώπιση, με την προσθήκη anakinra μειώνονται σε 1 και στις δύο περιπτώσεις)
  • Μειώνεται κατά 55% ο κίνδυνος θανάτου. (Αν υπάρχουν 2 ασθενείς που έχουν πεθάνει με την τρέχουσα αντιμετώπιση, με την προσθήκη anakinra μειώνονται σε 1)

Η μελέτη SAVEMORE:

  • είναι η πρώτη μεγάλη, βασική, διπλά τυχαιοποιημένη (τυφλή), ελεγχόμενη μελέτη6 που αξιολογεί ειδικά έναν πληθυσμό ασθενών οι οποίοι εμφανίζουν κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης της νόσου

  • αξιολόγησε το Anakinra σε σχέση με την καθιερωμένη θεραπεία (Standard Of CareSOC) που αφορά τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης, αντιπηκτικών και ρεμδεσιβίρης, σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή πνευμονία από COVID-19

  • βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης SAVE (φάσης ΙΙ), που έλαβε έγκριση από τον ΕΟΦ τον Οκτώβρη του 2020

  • σχεδιάστηκε (όπως και η SAVE) από τον καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο – Μπουρμπούλη και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης με την συμβουλευτική υποστήριξη του European Task Force (EMA) για την Covid-19

  • υλοποιήθηκε από το Δεκέμβριο 2020 ως τον Απρίλιο 2021 σε 29 κέντρα7 στην Ελλάδα και 8 στην Ιταλία, ενώ στην Ολλανδία γίνεται η βιοανάλυση των δειγμάτων των ασθενών

  • περιέλαβε περισσότερους από 600 νοσηλευόμενους ασθενείς. (Συγκεκριμένα 606 ασθενείς με τυχαία διαλογή από αρχικό δείγμα 1060 ασθενών)

  • χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Μελέτης Σήψης και υποστηρίχθηκε (όπως και η SAVE) από την εταιρεία Sobi που είναι ο ΚΑΚ (Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας) του Anakinra, με χορηγία του φαρμάκου και χρηματική υποστήριξη μέρους των συνολικών εξόδων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Καθηγητής Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης3, «πρόκειται για την μοναδική στον κόσμο ολοκληρωμένη μελέτη φάσης ΙΙΙ που έχει δημοσιευτεί σε περιοδικό της εμβέλειας του Nature Medicine. Εκπροσωπώντας όλη την ομάδα και τα κέντρα στην Ελλάδα και την Ιταλία που εργαστήκαμε σκληρά τους προηγούμενους μήνες αισθανόμαστε δικαιωμένοι και χρήσιμοι γιατί συμβάλαμε στη βελτίωση της φροντίδας πολλών ασθενών μας σε αυτή την κρίσιμη εποχή της πανδημίας. Έχουμε πλέον την ευκαιρία να μοιραστούμε τα ενθαρρυντικά ευρήματά μας με την διεθνή ιατροφαρμακευτική κοινότητα, συνεργαζόμαστε ήδη στενά με τον ΕΜΑ και συζητάμε και με άλλες ρυθμιστικούς φορείς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Νιώθουμε ότι κάναμε το χρέος μας, ως γιατροί και ερευνητές, απέναντι στους δικούς μας ασθενείς, την χώρα μας, αλλά και όλους όσοι αγωνίζονται σκληρά για να βρουν λύσεις απέναντι στην πανδημία. Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια».

 

Σημειώσεις:

1 Tο Anakinra είναι ένα βιοφαρμακευτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Πρόκειται για μια ανασυνδυασμένη έκδοση της πρωτεΐνης ανταγωνιστή του ανθρώπινου υποδοχέα ιντερλευκίνης 1, η οποία εξουδετερώνει τη βιολογική δραστικότητα της ιντερλευκίνης-1α και της ιντερλευκίνης-1β αναστέλλοντας ανταγωνιστικά τη δέσμευσή τους στον υποδοχέα τύπου Ι της ιντερλευκίνης-1 (IL-1RI). Η ιντερλευκίνη-1 (IL-1) είναι μία βασική προ-φλεγμονώδης κυτοκίνη, η οποία μεσολαβεί σε πολλές κυτταρικές αποκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι σημαντικές στην αρθρική φλεγμονή. Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) του Anakinra είναι η εταιρεία Sobi.

2 Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης (HISS) – www.sepsis.gr, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Αθήνα. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά του τον Μάιο 2006 με στόχο τη διαχείριση, τη συνεργασία, την εκπαίδευση και κυρίως την έρευνα σε θέματα σήψης. Συντονίζει τις ερευνητικές δράσεις στον τομέα της σήψης και των σοβαρών φλεγμονωδών διαταραχών σε 58 τμήματα Παθολογίας και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το Ινστιτούτο έχει χρηματοδοτήσει τη διεξαγωγή περισσότερων από 30 κλινικών μελετών και στο παρελθόν έχει υποστηρίξει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις. Είναι μέλος και εκπροσωπείται στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Σήψη (European Sepsis Alliance).

3 Ο Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, είναι Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Καταπληξίας (European Shock Society) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Σήψης (European Sepsis Alliance).

4 Link μελέτης (Nature Medicine): https://www.nature.com/articles/s41591-021-01499-z

5 Τo SuPAR (Soluble urokinase Plasminogen Activating Receptor) είναι η διαλυτή µορφή, µιας πρωτεΐνης (uPAR) που σχετίζεται με κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και µπορεί να ανιχνευτεί / μετρηθεί σε διάφορα βιολογικά υγρά, όπως το πλάσµα, τα ούρα και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Αυξημένα επίπεδα SuPAR αντανακλούν ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήµατος και έχουν αξιολογηθεί ως βιοδείκτης φλεγµονής και βλάβης των οργάνων σε µια σειρά από νοσήµατα, κυρίως στην ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου (CVD), όπου το SuPAR µπορεί να συνδέεται και µε την αθηροσκλήρωση σε αρχικό στάδιο.

6 Με τον όρο διπλά τυχαιοποιημένη («τυφλή») μελέτη εννοείται αφενός ότι ούτε ο ασθενής, ούτε ο γιατρός γνωρίζουν αν δίδεται θεραπεία με το υπό έρευνα φάρμακο, ή με άλλο με το οποίο συγκρίνεται, ή με εικονικό φάρμακο (placebo), κάτι που βοηθά να αποτραπεί η προκατάληψη (ή η μεροληψία) ως προς την αποτελεσματικότητα του υπό έρευνα φαρμάκου και αφετέρου η απόφαση για το ποια θεραπεία/φάρμακο θα δοθεί βασίζεται στην τύχη και όχι σε επιλογή του ερευνητή, ή του γιατρού, έτσι ώστε να κατανέμονται όλοι οι ασθενείς στις διαφορετικές ομάδες μιας μελέτης με παρόμοιο και δίκαιο τρόπο.

  1. Τα Κέντρα που συμμετείχαν στη μελέτη SAVEMORE

Ερευνητικά κέντρα στην περιοχή της Αττικής

  1. Κλινική COVID-19, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (Ιωάννης Καλομενίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας)
  1. Δ’ Παθολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, (Αναστασία Αντωνιάδου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων)
  1. Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Καθηγήτρια Αντωνία Κουτσούκου)
  1. Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας)
  1. Θεραπευτική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, (Ευάγγελος Κωστής, Διευθυντής ΕΣΥ)
  1. Α’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΛΑΪΚΟ, (Μιχαήλ Σαμάρκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων)
  1. Α’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ (Γεώργιος Αδάμης, Διευθυντής ΕΣΥ)
  1. Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Αικατερίνη Αργυράκη, Επιμελήτρια Α’)
  1. Α΄ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ. (Βασιλική Τζαβάρα, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. Γ΄ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ (Μαρία Χίνη, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. 2η Πνευμονολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Αγγελική Ράπτη, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. 4η Πνευμονολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Γιώργος Τσουκαλάς, Διευθυντής ΕΣΥ)
  1. 5η Πνευμονολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Αικατερίνη Δημάκου, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. 10η Πνευμονολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Ηλίας Καΐνης, Διευθυντής ΕΣΥ)
  1. Α’ Παθολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ-ΠΑΤΗΣΣΙΩΝ (Αικατερίνη Μασγάλα-Σεφερλή, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΕΛΠΙΣ (Αρχοντούλα Φράγκου, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. Α’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας ΘΡΙΑΣΙΟ (Στυλιανή Συμπάρδη, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. Β’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας ΘΡΙΑΣΙΟ (Ζωή Αλεξίου, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. Α’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Βούλας ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ (Ιωάννης Μπληζιώτης, Επιμελητής ΕΣΥ)
  1. Β’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά ΤΖΑΝΕΙΟ (Γεώργιος Χρύσος, Διευθυντής ΕΣΥ)

Ερευνητικά κέντρα εκτός Αθηνών

  1. Α’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονικής ΑΧΕΠΑ (Συμεών Μεταλλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας)
  1. Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (Μιχάλης Δούμας, Καθηγητής Παθολογίας)
  1. Α’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Γλυκερία Τζατζάγου, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. Γ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Βασίλειος Κωτσής, Καθηγητής Παθολογίας)
  1. Παθολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ, (Καρολίνα Ακινόσογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας)
  1. Παθολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, (Γιώργος Νταλέκος, Καθηγητής Παθολογίας)
  1. Β΄ Παθολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (Περικλής Παναγόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας)
  1. Α’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, (Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας)
  1. Πνευμονολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (Ηλίας Παπανικολάου, Διευθυντής ΕΣΥ)

Ερευνητικά Κέντρα στην Ιταλία

  1. Κλινική Λοιμωξιολογίας, Ospedale Policlinico San Martino IRCCS και Τμήμα Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Γενεύης (PI: Prof. M. Bassetti)
  1. Παθολογική Κλινική, Ινστιτούτο Spallanzani της Ρώμης (PI: G. Ippolito)
  1. Dipartimento Scienze di Laboratorio e Infettivologiche – Fondazione Policlinico Gemelli IRCCS, (PI: Prof. M. Fantoni)
  1. Spedali Civili, Brescia ASST Spedali Civili Hospital, Πανεπιστήμιο της Μπρέσια (PI: Prof. F. Castelli)
  1. Τμήμα Λοιμωδών – Τροπικών Νοσημάτων και Μικροβιολογίας, IRCSS Sacro Cuore Hospital, Negrar, Verona (PI: Prof. Z. Bissofi)
  1. Μονάδα Ανοσολογίας, Ρευματολογίας, Αλλεργίας και Σπάνιων Παθήσεων (UnIRAR), IRCCS Ospedale San Raffaele & Vita-Salute San Raffaele University, Milan (PI: Prof. L. Dagna)
  1. Ερευνητικό Νοσοκομείο Humanitas, Μιλάνο (PI: Prof. C. Selmi)
  1. Παθολογική Κλινική, Hospital of Jesolo (PI: Dr. F.Serino)

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία προχωρά δυνατά με νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

logo_pef

Επενδύσεις €600 εκατ. και 2.000 νέες θέσεις εργασίας από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία

12 νέα εργοστάσια, 29 νέες μονάδες παραγωγής και 17 νέα ερευνητικά τμήματα αποτελούν το επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για την επόμενη τετραετία. Οι επενδύσεις ύψους €600 εκατ. της ελληνικής βιομηχανίας φαρμάκου παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) από τον πρόεδρο της ΠΕΦ κ. Θεόδωρο Τρύφων και τον Αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Δέμο. Στη συνέντευξη παρενέβη με μήνυμα του, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

ΠΕΦ_ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 04.03.2021

ΠΕΦ_ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 04.03.2021

Οι ομιλητές χαιρέτησαν την ύπαρξη κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων σε παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη και υπογράμμισαν την ανάγκη ύπαρξης σταθερού πλαισίου σε βάθος χρόνου ώστε να υλοποιηθούν οι επενδύσεις.

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αποτελεί στρατηγικό κλάδο ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, καθώς οι επενδύσεις ύψους €600 εκατ. που σχεδιάζονται έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, τα δημόσια έσοδα, το ΑΕΠ και οδηγούν στη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (2020), για κάθε € 1 εκατ. που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Επίσης, σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση της λειτουργίας των νέων μονάδων, με τη συνολική συμβολή τους στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.

Ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις μόνο για β΄ εξάμηνο του 2019, οδήγησε σε 36 νέες επενδύσεις ύψους € 80 εκατ.

Η παροχή κινήτρων στη βιομηχανία φαρμάκου συμβαδίζει με τη νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική που στοχεύει στην εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της άρσης των περιοριστικών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας και της επιστροφής των παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των επενδύσεων είναι και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων τόνισε ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το 2019 και το 2020 δόθηκαν κίνητρα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις. Το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με παραγωγικές επενδύσεις, εφόσον παραμείνει σταθερό και ενισχυθεί περαιτέρω, θα φέρει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε βάθος χρόνου. Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, ενώ εξασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, στον επενδυτικό σχεδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων που θα καλύψουν το 20% των αναγκών των ασθενών με ελληνικά φάρμακα από το 2% που είναι σήμερα».

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος επισήμανε πως «τα τελευταία δέκα χρόνια το clawback αγγίζει τα 5,3 δις. ευρώ, οδηγώντας σε αφαίμαξη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε επενδυτικά προγράμματα με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση και δεν αποβιομηχανοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό παρά τις πολιτικές δημοσιονομικού περιορισμού που εφαρμόστηκαν. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στον κλάδο, σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει φάρμακο που δεν θα παράγεται στην Ελλάδα».

Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο μήνυμά του τόνισε πως «καταφέραμε να περάσουμε από την Βουλή σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αν.Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, μέτρα επενδυτικά και αναμένουμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσουμε σε νέα προγραμματική συμφωνία με όλη την φαρμακοβιομηχανία, όπου θα προσφέρει σταθερό πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις του κλάδου. Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την επάρκεια της χώρας σε φάρμακα και είναι ένας κλάδος που αξίζει να στηρίξουμε. Στο μέλλον θα είμαστε δίπλα στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, καθώς πιστεύουμε στην εξωστρεφή, παραγωγική και βιομηχανική Ελλάδα».

 

Στην πλήρωση εννέα (9) θέσεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ προχώρησε το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου»

Papanikolaou

Στην πλήρωση εννέα (9) θέσεων ειδικευμένων ιατρών  ΕΣΥ προχώρησε το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» με την προκήρυξη  των εν λόγω θέσεων η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου (https://gpapanikolaou.gr/anakoinoseis.html). Πρόκειται για θέσεις που θα καλύψουν πάγιες και έκτακτες ανάγκες του Νοσοκομείου, ειδικά σε τμήματα νευραλγικά που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων γίνεται στη διεύθυνση  https://esydoctors.moh.gov.gr/  αρχίζει στις 16 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 12μ.μ. και λήγει στις 3 Μαρτίου 2021, ώρα 12μ.μ. Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν είναι για ειδικευμένους ιατρούς του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία βαθμού Επιμελητή Β΄για τις εξής ειδικότητες:

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ή ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ή ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ τη ΜΕΘ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 2
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 2
ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ (με εμπειρία στην κυτταρική θεραπεία και στην αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων για την Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 2
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ (με εμπειρία στη Λοιμωξιολογία) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ (με εμπειρία στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1
ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ή ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Ή ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ (για την Αιμοδοσία)                                          ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1
1 2 3 27