Ερρίκος Ντυνάν: Εξετάσεις ακριβείας με ενδοσκοπικό υπερηχογράφο τελευταίας γενιάς

Dynan_F

Στα πρότυπα των πλέον εξειδικευμένων κέντρων του εξωτερικού και στόχο την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, καθώς και την πιο έγκαιρη διάγνωση σοβαρών παθήσεων, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ενίσχυσε τον εξοπλισμό του και με ενδοσκοπικό υπερηχογράφο τελευταίας γενιάς. Ο νέος εξοπλισμός ακολουθεί το γενικότερο πλάνο για τη συνεχή ενίσχυση του Ερρίκος Ντυνάν με τεχνολογία αιχμής, προσφέροντας παράλληλα νέες δυνατότητες στις Γαστρεντερολογικές κλινικές του νοσοκομείου και πρόσθετη θωράκιση στους ασθενείς τους.

Η ενδοσκοπική υπερηχοτοµογραφία (endoscopic ultrasound – EUS) είναι απεικονιστική υπερηχογραφική μέθοδος, η οποία παρέχει τη δυνατότητα να ελεγχθεί σε βάθος το τοίχωμα του πεπτικού σωλήνα, εξασφαλίζοντας και μία πληρέστερη απεικόνιση από πολύ κοντινή απόσταση διαφόρων συμπαγών οργάνων, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τον σπλήνα. Με τη νέα ενδοσκοπική μέθοδο μπορούμε επίσης να εξετάσουμε το μεσοθωράκιο, τους λεμφαδένες, τα χοληφόρα αγγεία και τα µμεγάλα ενδοκοιλιακά αγγεία.

Από την πλευρά του ασθενούς, η εξέταση δεν διαφέρει σημαντικά από μία απλή ενδοσκόπηση. Χορηγούνται φάρμακα, τα οποία προκαλούν χαλάρωση ή «μέθη». Η εξέταση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και είναι εντελώς ανώδυνη. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευθεί και είναι ελεύθερος να συνεχίσει το καθημερινό πρόγραμμά του μετά την εξέταση.

Με το εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό τους στην εφαρμογή του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος, οι Γαστρεντερολογικές κλινικές του Ερρίκος Ντυνάν, μεταξύ άλλων, εξασφαλίζουν:

  • Μελέτη και σταδιοποίηση του καρκίνου οισοφάγου, στομάχου και ορθού/πρωκτού.
  • Διαφορική διάγνωση υποβλεννογονίων όγκων πεπτικού σωλήνα και λήψη FNA/ FNB από αυτούς, στις περιπτώσεις που αυτή ενδείκνυται.
  • Μελέτη συμπαγών βλαβών του παγκρεατικού παρεγχύματος και λήψη FNA/FNB από αυτές.
  • Διαγνωστική και θεραπευτική παροχέτευση ψευδοκύστεων και κυστικών βλαβών παγκρέατος.
  • Λήψη κατευθυνόμενων διά του EUS βιοψιών από λεμφαδένες μεσοθωρακίου και κοιλιακής χώρας για τη διερεύνηση της φύσης τους.
  • Διάγνωση δυσδιάγνωστων με το απλό υπερηχογράφημα κοιλίας ή τη CT, καλοηθών (π.χ. μικρολιθίαση) και κακοηθών βλαβών των χοληφόρων (όπως το χολαγγειοκαρκίνωμα).
  • Μελέτη Πυλαίας Υπέρτασης και διάγνωση αρχόμενων κιρσών οισοφάγου, έκτοπων κιρσών και ανάπτυξης παράπλευρης κυκλοφορίας.
  • Θεραπεία του χρόνιου πόνου σε ασθενείς με κακοήθη νοσήματα (π.χ. καρκίνο παγκρέατος), με νευρόλυση του κοιλιακού πλέγματος.

Ακόμη είναι εφικτή η ενδο-ογκική τοποθέτηση χημειοθεραπευτικών και άλλων παραγόντων για την τοπική αντιμετώπιση κακοηθών όγκων, όπως και ο καυτηριασμός νεοπλασμάτων με τοπική εφαρμογή ραδιοκυμάτων (RF) με χρήση ειδικών καθετήρων, υπό την καθοδήγηση του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος.

Dynan230202

Παρουσίαση μελέτης All.Can Greece: «Συστάσεις πολιτικής για τη δημιουργία εθνικού σχεδίου δράσης για τον έλεγχο του καρκίνου»

AllCan_feat

Με κοινή πρόταση των μελών της προς την πολιτεία παρεμβαίνει στη δημόσια συζήτηση η πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece, παρουσιάζοντας συστάσεις πολιτικής για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, η All.Can Greece, μέλος της All.Can International, εκπροσωπώντας την ογκολογική κοινότητα της χώρας μας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης «Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής».

Στο βήμα η κα Μαρία Καλογεροπούλου, Επικεφαλής Τμήματος Health Technology Assessment-HTA, IQVIA Hellas

Στο βήμα η κα Μαρία Καλογεροπούλου, Επικεφαλής Τμήματος Health Technology Assessment-HTA, IQVIA Hellas

Στόχος της μελέτης είναι να συνδράμει στην προσπάθεια της πολιτείας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και να αφενός να αναδείξει τα διαχρονικά κενά και τις αδυναμίες στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην έλλειψη εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο.

Η μελέτη εστιάζει  στις μοναδικές ευκαιρίες, τις οποίες παρέχουν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο και η Αποστολή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και παρουσιάζει, μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Εντοπίζει τις μεγάλες προκλήσεις και προτείνει συγκεκριμένες συστάσεις για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις.

Οι συστάσεις δομούνται γύρω από πέντε βασικούς άξονες:

  • Την αποτελεσματικότερη πρόληψη του καρκίνου,
  • Την εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου,
  • Την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση του καρκίνου,
  • Την ποιοτική περίθαλψη και θεραπεία των ογκολογικών ασθενών και
  • Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των επιβιωσάντων.

Μεταξύ άλλων, στη μελέτη της All.Can Greece τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη για

  • σύσταση ενός Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών,
  • επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό των ογκολογικών δομών,
  • εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις
  • διευκόλυνση της διεξαγωγής κλινικών μελετών,
  • μία διεπιστημονική προσέγγιση της ασθένειας του καρκίνου και
  • διεύρυνση του ρόλου των εκπροσώπων των ασθενών στο σχεδιασμό και την αξιολόγηση της ογκολογικής περίθαλψης.

Την παρουσίαση της μελέτης έκανε η κα Μαρία Καλογεροπούλου, Επικεφαλής Τμήματος Health Technology Assessment-HTA, IQVIA Hellas, η οποία ανέλαβε να συντάξει τη μελέτη, με τη συνδρομή της Διοικούσας Επιτροπής της All.Can Greece.

Παρεμβάσεις έκαναν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της All.Can Greece που συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου. Συγκεκριμένα, η κα Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ , Πρώην Πρόεδρος & Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο (ECPC), ανέφερε ότι «το θετικό είναι ότι  έχουν ήδη ξεκινήσει αρκετές δράσεις και προγράμματα για τον καρκίνο στη χώρα μας, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ενώ σχεδιάζονται και άλλες και υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τον καρκίνο. Όμως όλη αυτή η δραστηριότητα είναι αυτοτελείς δράσεις, μη συνδεόμενες οργανικά μεταξύ τους και μη ενταγμένες σε στρατηγικό σχέδιο για τον καρκίνο ευρείας αποδοχής. Λείπει η οργανωμένη επιτελική δράση για τον καρκίνο σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μπορεί η χώρα να επωφεληθεί από όλες τις μοναδικές ευκαιρίες που παρέχονται από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο και την Αποστολή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ακόμη Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο και επίσημο φορέα, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, ούτε Διεύθυνση Ογκολογίας στο Υπουργείο. Η πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece επιθυμεί να αρχίσει ο δημόσιος διάλογος για το Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου και συμβάλλει με συστάσεις πολιτικής από τους εμπλεκόμενους στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης του καρκίνου, ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές, βιομηχανία υγείας».

Η κα Ζένια Σαριδάκη, Παθολόγος-Ογκολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Δ/ντρια στην Α᾽ Ογκολογική Κλινική Metropolitan Hospital, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ», δήλωσε: «μια σημαντική πρωτοβουλία της All.Can Greece, αυτή η μελέτη σχετικά με το επιθυμητό Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου. Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, το υποστήριξε και το υποστηρίζει, τόσο στο στάδιο διαμόρφωσης, όσο και τώρα στο στάδιο της παρουσίασης και κοινοποίησης, με ένα και μόνο στόχο: την εφαρμογή του, έτσι ώστε, να δούμε και στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια τα θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, καθώς και στη βέλτιστη θεραπεία, σε συνδυασμό με την καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ογκολογικούς ασθενείς, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους».

Ο κ. Αθανάσιος Βοζίκης, Δ/ντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» του Παν. Πειραιώς, Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, σχολίασε ότι «οι προτεινόμενες με το παρόν σχέδιο δράσεις, είναι απόλυτα εναρμονισμένες με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο κατά του Καρκίνου και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος ογκολογικής φροντίδας μέσα από την υιοθέτηση ρεαλιστικών επιλογών που προάγουν τη δημόσια υγεία – όπως η καινοτομία και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών καθώς και των δεδομένων στη αύξηση της αποτελεσματικότητας στην ογκολογική περίθαλψη».

Ο κ. Ιωάννης Καραϊτιανός, Αμ. Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσ. «Ερρίκος Ντυνάν», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, δήλωσε ότι «στόχος της πολιτείας και όλων των εμπλεκομένων φορέων πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης ασθενών με καρκίνο, αλλά και της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών. Άμεσες προτεραιότητες αποτελούν η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών», ενώ τόνισε ότι «απόλυτη ανάγκη είναι η δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων Χειρουργικής Ογκολογίας και με εστίαση κατά το δυνατόν σε όργανο στόχο (πχ. μαστός, παχύ έντερο, ήπαρ, πάγκρεας, οισοφάγος-στόμαχος, κ.λπ.), καθώς και η υποχρέωση -όπως προβλέπεται από τον νόμο- της διεπιστημονικής αντιμετώπισης των καρκινοπαθών ασθενών με βάση τη γνωμοδότηση του Ογκολογικού Συμβουλίου».

Σε μήνυμά της, η κα Ειρήνη Θρουβάλα, Νοσηλεύτρια MSc  Μονάδα Παθολογικής Ογκολογίας και Χημειοθεραπείας Γυναικολογικού Καρκίνου «‘Έλενα Βενιζέλου», Μέλος Δ.Σ. του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας – Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής, σχολίασε ότι «η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ογκολογικούς ασθενείς και τους επιβιώσαντες βασίζεται στην διεπιστημονική προσέγγιση, στην ανάπτυξη προτύπων, στον καθορισμό και στην αξιολόγηση δεικτών ποιότητας. Ο Τομέας Νοσηλευτικής Ογκολογίας ΕΣΝΕ θέτοντας στο επίκεντρο της φροντίδας τον ασθενή, αναγνωρίζει την ασφάλεια ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες αξιολόγησης του συστήματος υγείας, επισημαίνει την αναγκαιότητα για επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και ασφαλή αναλογία νοσηλευτών / ασθενών. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιοτική φροντίδα είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό φαινόμενο της υποστελέχωσης σε νοσηλευτές».

Μέσα από την πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece, το σύνολο της ογκολογικής κοινότητας της χώρας στηρίζει την προοπτική της υλοποίησης ενός Εθνικού Σχεδίου για τον Έλεγχο του Καρκίνου. Χωρίς στρατηγική, χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, ανθρωπίνους και οικονομικούς πόρους και αξιολόγηση, τα οποία αποτελούν τη βάση ενός Εθνικού Σχεδίου για τον Έλεγχο του Καρκίνου, δράσεις που μπορεί να είναι ωφέλιμες και απαραίτητες παραμένουν αποσπασματικές, χωρίς να είναι συνδεδεμένες σε ένα οργανικό σύνολο. Το Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου μαζί με το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών αποτελούν τα δύο βασικά εργαλεία σχεδιασμού και άσκησης πολιτικής για τον καρκίνο.

Η μελέτη «Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής» είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της All.Can Greece.

Πρώτη διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας (TAVI) στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Sotiria_Thorax

Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών, «Η Σωτηρία» επιτυχής επέμβαση διακαθετηριακής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας (TAVI) σε συμπτωματικό ασθενή με σοβαρή στένωση αορτικής βαλβίδας.

Στο νέο αιμοδυναμικό εργαστήριο της Γ´ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α  «Η Σωτηρία» πραγματοποιούνται από τις αρχές του 2021 πληθώρα επεμβάσεων που αφορούν όχι μόνο τη στεφανιαία νόσο αλλά και την αντιμετώπιση δομικών καρδιακών παθήσεων (σύγκλειση ανοικτού ωοειδούς τρήματος, μεσοκολπικής επικοινωνίας, παραβαλβιδικής ανεπάρκειας, βαλβιδοπλαστκές αορτικής βαλβίδος, ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες κ.α.).

Η επέμβαση διακαθετηριακής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (ΤΑVI) αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική αλλά και απαιτητική επέμβαση που πραγματοποιείται σε ασθενείς με σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας και υψηλό χειρουργικό κίνδυνο, που καθιστά την χειρουργική αντικατάσταση υψηλού κινδύνου ή και απαγορευτική. Πραγματοποιείται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο με τοπική αναισθησία και ήπια καταστολή χωρίς την ανάγκη ολικής νάρκωσης και διασωλήνωσης, χρησιμοποιώντας ως πρόσβαση στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων την μηριαία αρτηρία του ασθενούς. Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της θεραπευτικής αυτής μεθόδου αποτελεί η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μετεπεμβατικά (στο πρώτο 24ώρο μετά την εμφύτευση της βαλβίδας), γεγονός που επιτρέπει την σύντομη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο (συνήθως 3-4 ημέρες). Απαιτεί την άριστη συνεργασία διαφόρων επιμέρους ειδικοτήτων που συναποτελούν την ομάδα καρδιάς (επεμβατικός καρδιολόγος, κλινικός καρδιολόγος, καρδιοχειρουργός).

TAVI

Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τους καρδιολόγους της Γ´ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής με επικεφαλής τον Διευθυντή, Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Βαβουρανάκη, τον Καθηγητή και Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Γεράσιμο Σιάσο, τον  Επιμελητή Καρδιολόγο κ. Κωνσταντίνο Καλογερά, και τον Καρδιολόγο Ευστράτιο Κατσιάνο. Αρωγοί στην επέμβαση ήταν ο Καρδιοχειρουργός κ. Απόστολος Ρουμπελάκης, ο Αγγειοχειρουργός, Καθηγητής κ. Ιωάννης Κακίσης,  ο Επιμελητής Αναισθησιολογίας κ. Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ και ο προϊστάμενος του αιμοδυναμικού και συντονιστής ειδικότητας Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας 1ης ΥΠΕ, κ. Θεόδωρος Πεσιρίδης. Η Επέμβαση πραγματοποιήθηκε στην Υβριδικών προδιαγραφών αίθουσα του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου που είναι εξοπλισμένη με εξωσωματική κυκλοφορία. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν άριστο και ο ασθενής μεταφέρθηκε προς παρακολούθηση και ολοκλήρωση της νοσηλείας του στην Μονάδα Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου

Με την συγκεκριμένη επέμβαση, που διενεργήθηκε από την Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική μετα από τις συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης του νοσοκομείου, της 1ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, το Γενικό Νοσοκομείο Θώρακος ‘Η ΣΩΤΗΡΙΑ’ προστίθεται στα επιλεγμένα, υψηλής καρδιολογικής εξειδίκευσης κέντρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας  που πραγματοποιούν τις εν λόγω επεμβάσεις. Η διενέργεια των εν λόγω επεμβάσεων στο Γ’ΝΝΘΑ ‘ Η ΣΩΤΗΡΙΑ’ θα επισπεύσει την αντιμετώπιση πολλών ασθενών, που ήδη ευρίσκονται σε αναμονή της επέμβασης σε άλλα νοσοκομεία και αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

Ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση της πνευμονίας COVID-19, δείχνει κατά 64% συνολική βελτίωση και 55% μείωση των θανάτων

Bourb210927

Η μοναδική στον κόσμο ολοκληρωμένη μελέτη Φάσης ΙΙΙ,
δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine

Αναμένεται απάντηση από τον ΕΜΑ

Bourb210927a

Η έγκαιρη αντιμετώπιση της πνευμονίας από COVID-19 με μια ειδικά στοχευμένη θεραπευτική προσέγγιση με το φάρμακο Anakinra1, μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου κατά 64% και θανάτου κατά 55%. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης SAVEMORE που σχεδίασε και συντόνισε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης2 με επικεφαλής τον καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο – Μπουρμπούλη3, με βάση οδηγίες της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency – EMA).

Η μελέτη υλοποιήθηκε σε συνεργασία με 37 κέντρα, στην Ελλάδα (29) και στην Ιταλία (8) και τα αποτελέσματα έχουν κατατεθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων από τον οποίο αναμένεται απάντηση για την έγκριση ή μη, της ένδειξης του φαρμάκου Anakinra για την νόσο COVID-19.

Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Medicine4 (impact factor 54) στις 3 Σεπτεμβρίου κάτι που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την διάχυση της γνώσης παγκοσμίως όσον αφορά την αντιμετώπιση της COVID-19.

Από αριστερά: Ο Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, είναι Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Καταπληξίας (European Shock Society) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Σήψης (European Sepsis Alliance). Γαρυφαλλιά Πουλάκου Επίκουρη Καθηγήτρια  Παθολογίας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από αριστερά:
Ο Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, είναι Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Καταπληξίας (European Shock Society) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Σήψης (European Sepsis Alliance).
Γαρυφαλλιά Πουλάκου Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναλυτικότερα:

Η μελέτη SAVE MORE περιγράφει μία πλήρη στρατηγική της αντιμετώπισης των ασθενών με COVID-19 πνευμονία η οποία έχει δύο στάδια:

  • Στο πρώτο στάδιο, πρέπει να γίνει μέτρηση του βιοδείκτη suPAR5 στο αίμα κάθε ασθενούς που νοσηλεύεται με COVID-19 πνευμονία
  • Στο δεύτερο στάδιο, αν η τιμή του βιοδείκτη suPAR είναι μεγαλύτερη ή ίση με 6 ng/ml ξεκινά θεραπεία με το φάρμακο anakinra (δόση 100mg/ημέρα υποδορίως για έως 10 ημέρες).

Η κλινική εξέλιξη αξιολογήθηκε στην Κλίμακα CPS των 11 σημείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Τα αποτελέσματα – μετά από 28 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας – έδειξαν συνολική βελτίωση της κλινικής εξέλιξης των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με το φάρμακο anakinra συγκριτικά με τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με εικονικό φάρμακο κατά 64%. Η βελτίωση μπορεί να δοθεί συνοπτικά ως εξής:

  • Σχεδόν τριπλασιάζεται (αυξάνεται 2,78 φορές) η πιθανότητα ίασης. (Αν υπάρχουν 2 ασθενείς που έχουν πλήρως ιαθεί με την τρέχουσα αντιμετώπιση, με την προσθήκη anakinra αυξάνονται σε 5)
  • Μειώνεται κατά 50% η πιθανότητα παραμονής στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ. (Αν υπάρχουν 2 ασθενείς που παραμένουν νοσηλευόμενοι σε κοινό θάλαμο υπό οξυγόνο, ή σε ΜΕΘ με την τρέχουσα αντιμετώπιση, με την προσθήκη anakinra μειώνονται σε 1 και στις δύο περιπτώσεις)
  • Μειώνεται κατά 55% ο κίνδυνος θανάτου. (Αν υπάρχουν 2 ασθενείς που έχουν πεθάνει με την τρέχουσα αντιμετώπιση, με την προσθήκη anakinra μειώνονται σε 1)

Η μελέτη SAVEMORE:

  • είναι η πρώτη μεγάλη, βασική, διπλά τυχαιοποιημένη (τυφλή), ελεγχόμενη μελέτη6 που αξιολογεί ειδικά έναν πληθυσμό ασθενών οι οποίοι εμφανίζουν κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης της νόσου

  • αξιολόγησε το Anakinra σε σχέση με την καθιερωμένη θεραπεία (Standard Of CareSOC) που αφορά τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης, αντιπηκτικών και ρεμδεσιβίρης, σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή πνευμονία από COVID-19

  • βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης SAVE (φάσης ΙΙ), που έλαβε έγκριση από τον ΕΟΦ τον Οκτώβρη του 2020

  • σχεδιάστηκε (όπως και η SAVE) από τον καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο – Μπουρμπούλη και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης με την συμβουλευτική υποστήριξη του European Task Force (EMA) για την Covid-19

  • υλοποιήθηκε από το Δεκέμβριο 2020 ως τον Απρίλιο 2021 σε 29 κέντρα7 στην Ελλάδα και 8 στην Ιταλία, ενώ στην Ολλανδία γίνεται η βιοανάλυση των δειγμάτων των ασθενών

  • περιέλαβε περισσότερους από 600 νοσηλευόμενους ασθενείς. (Συγκεκριμένα 606 ασθενείς με τυχαία διαλογή από αρχικό δείγμα 1060 ασθενών)

  • χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Μελέτης Σήψης και υποστηρίχθηκε (όπως και η SAVE) από την εταιρεία Sobi που είναι ο ΚΑΚ (Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας) του Anakinra, με χορηγία του φαρμάκου και χρηματική υποστήριξη μέρους των συνολικών εξόδων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Καθηγητής Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης3, «πρόκειται για την μοναδική στον κόσμο ολοκληρωμένη μελέτη φάσης ΙΙΙ που έχει δημοσιευτεί σε περιοδικό της εμβέλειας του Nature Medicine. Εκπροσωπώντας όλη την ομάδα και τα κέντρα στην Ελλάδα και την Ιταλία που εργαστήκαμε σκληρά τους προηγούμενους μήνες αισθανόμαστε δικαιωμένοι και χρήσιμοι γιατί συμβάλαμε στη βελτίωση της φροντίδας πολλών ασθενών μας σε αυτή την κρίσιμη εποχή της πανδημίας. Έχουμε πλέον την ευκαιρία να μοιραστούμε τα ενθαρρυντικά ευρήματά μας με την διεθνή ιατροφαρμακευτική κοινότητα, συνεργαζόμαστε ήδη στενά με τον ΕΜΑ και συζητάμε και με άλλες ρυθμιστικούς φορείς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Νιώθουμε ότι κάναμε το χρέος μας, ως γιατροί και ερευνητές, απέναντι στους δικούς μας ασθενείς, την χώρα μας, αλλά και όλους όσοι αγωνίζονται σκληρά για να βρουν λύσεις απέναντι στην πανδημία. Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια».

 

Σημειώσεις:

1 Tο Anakinra είναι ένα βιοφαρμακευτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Πρόκειται για μια ανασυνδυασμένη έκδοση της πρωτεΐνης ανταγωνιστή του ανθρώπινου υποδοχέα ιντερλευκίνης 1, η οποία εξουδετερώνει τη βιολογική δραστικότητα της ιντερλευκίνης-1α και της ιντερλευκίνης-1β αναστέλλοντας ανταγωνιστικά τη δέσμευσή τους στον υποδοχέα τύπου Ι της ιντερλευκίνης-1 (IL-1RI). Η ιντερλευκίνη-1 (IL-1) είναι μία βασική προ-φλεγμονώδης κυτοκίνη, η οποία μεσολαβεί σε πολλές κυτταρικές αποκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι σημαντικές στην αρθρική φλεγμονή. Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) του Anakinra είναι η εταιρεία Sobi.

2 Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης (HISS) – www.sepsis.gr, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Αθήνα. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά του τον Μάιο 2006 με στόχο τη διαχείριση, τη συνεργασία, την εκπαίδευση και κυρίως την έρευνα σε θέματα σήψης. Συντονίζει τις ερευνητικές δράσεις στον τομέα της σήψης και των σοβαρών φλεγμονωδών διαταραχών σε 58 τμήματα Παθολογίας και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το Ινστιτούτο έχει χρηματοδοτήσει τη διεξαγωγή περισσότερων από 30 κλινικών μελετών και στο παρελθόν έχει υποστηρίξει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις. Είναι μέλος και εκπροσωπείται στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Σήψη (European Sepsis Alliance).

3 Ο Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, είναι Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Καταπληξίας (European Shock Society) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Σήψης (European Sepsis Alliance).

4 Link μελέτης (Nature Medicine): https://www.nature.com/articles/s41591-021-01499-z

5 Τo SuPAR (Soluble urokinase Plasminogen Activating Receptor) είναι η διαλυτή µορφή, µιας πρωτεΐνης (uPAR) που σχετίζεται με κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και µπορεί να ανιχνευτεί / μετρηθεί σε διάφορα βιολογικά υγρά, όπως το πλάσµα, τα ούρα και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Αυξημένα επίπεδα SuPAR αντανακλούν ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήµατος και έχουν αξιολογηθεί ως βιοδείκτης φλεγµονής και βλάβης των οργάνων σε µια σειρά από νοσήµατα, κυρίως στην ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου (CVD), όπου το SuPAR µπορεί να συνδέεται και µε την αθηροσκλήρωση σε αρχικό στάδιο.

6 Με τον όρο διπλά τυχαιοποιημένη («τυφλή») μελέτη εννοείται αφενός ότι ούτε ο ασθενής, ούτε ο γιατρός γνωρίζουν αν δίδεται θεραπεία με το υπό έρευνα φάρμακο, ή με άλλο με το οποίο συγκρίνεται, ή με εικονικό φάρμακο (placebo), κάτι που βοηθά να αποτραπεί η προκατάληψη (ή η μεροληψία) ως προς την αποτελεσματικότητα του υπό έρευνα φαρμάκου και αφετέρου η απόφαση για το ποια θεραπεία/φάρμακο θα δοθεί βασίζεται στην τύχη και όχι σε επιλογή του ερευνητή, ή του γιατρού, έτσι ώστε να κατανέμονται όλοι οι ασθενείς στις διαφορετικές ομάδες μιας μελέτης με παρόμοιο και δίκαιο τρόπο.

  1. Τα Κέντρα που συμμετείχαν στη μελέτη SAVEMORE

Ερευνητικά κέντρα στην περιοχή της Αττικής

  1. Κλινική COVID-19, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (Ιωάννης Καλομενίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας)
  1. Δ’ Παθολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, (Αναστασία Αντωνιάδου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων)
  1. Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Καθηγήτρια Αντωνία Κουτσούκου)
  1. Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας)
  1. Θεραπευτική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, (Ευάγγελος Κωστής, Διευθυντής ΕΣΥ)
  1. Α’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΛΑΪΚΟ, (Μιχαήλ Σαμάρκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων)
  1. Α’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ (Γεώργιος Αδάμης, Διευθυντής ΕΣΥ)
  1. Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Αικατερίνη Αργυράκη, Επιμελήτρια Α’)
  1. Α΄ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ. (Βασιλική Τζαβάρα, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. Γ΄ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ (Μαρία Χίνη, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. 2η Πνευμονολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Αγγελική Ράπτη, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. 4η Πνευμονολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Γιώργος Τσουκαλάς, Διευθυντής ΕΣΥ)
  1. 5η Πνευμονολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Αικατερίνη Δημάκου, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. 10η Πνευμονολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ΣΩΤΗΡΙΑ (Ηλίας Καΐνης, Διευθυντής ΕΣΥ)
  1. Α’ Παθολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ-ΠΑΤΗΣΣΙΩΝ (Αικατερίνη Μασγάλα-Σεφερλή, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΕΛΠΙΣ (Αρχοντούλα Φράγκου, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. Α’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας ΘΡΙΑΣΙΟ (Στυλιανή Συμπάρδη, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. Β’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας ΘΡΙΑΣΙΟ (Ζωή Αλεξίου, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. Α’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Βούλας ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ (Ιωάννης Μπληζιώτης, Επιμελητής ΕΣΥ)
  1. Β’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά ΤΖΑΝΕΙΟ (Γεώργιος Χρύσος, Διευθυντής ΕΣΥ)

Ερευνητικά κέντρα εκτός Αθηνών

  1. Α’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονικής ΑΧΕΠΑ (Συμεών Μεταλλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας)
  1. Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (Μιχάλης Δούμας, Καθηγητής Παθολογίας)
  1. Α’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Γλυκερία Τζατζάγου, Διευθύντρια ΕΣΥ)
  1. Γ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Βασίλειος Κωτσής, Καθηγητής Παθολογίας)
  1. Παθολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ, (Καρολίνα Ακινόσογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας)
  1. Παθολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, (Γιώργος Νταλέκος, Καθηγητής Παθολογίας)
  1. Β΄ Παθολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (Περικλής Παναγόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας)
  1. Α’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, (Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας)
  1. Πνευμονολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (Ηλίας Παπανικολάου, Διευθυντής ΕΣΥ)

Ερευνητικά Κέντρα στην Ιταλία

  1. Κλινική Λοιμωξιολογίας, Ospedale Policlinico San Martino IRCCS και Τμήμα Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Γενεύης (PI: Prof. M. Bassetti)
  1. Παθολογική Κλινική, Ινστιτούτο Spallanzani της Ρώμης (PI: G. Ippolito)
  1. Dipartimento Scienze di Laboratorio e Infettivologiche – Fondazione Policlinico Gemelli IRCCS, (PI: Prof. M. Fantoni)
  1. Spedali Civili, Brescia ASST Spedali Civili Hospital, Πανεπιστήμιο της Μπρέσια (PI: Prof. F. Castelli)
  1. Τμήμα Λοιμωδών – Τροπικών Νοσημάτων και Μικροβιολογίας, IRCSS Sacro Cuore Hospital, Negrar, Verona (PI: Prof. Z. Bissofi)
  1. Μονάδα Ανοσολογίας, Ρευματολογίας, Αλλεργίας και Σπάνιων Παθήσεων (UnIRAR), IRCCS Ospedale San Raffaele & Vita-Salute San Raffaele University, Milan (PI: Prof. L. Dagna)
  1. Ερευνητικό Νοσοκομείο Humanitas, Μιλάνο (PI: Prof. C. Selmi)
  1. Παθολογική Κλινική, Hospital of Jesolo (PI: Dr. F.Serino)

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία προχωρά δυνατά με νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

logo_pef

Επενδύσεις €600 εκατ. και 2.000 νέες θέσεις εργασίας από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία

12 νέα εργοστάσια, 29 νέες μονάδες παραγωγής και 17 νέα ερευνητικά τμήματα αποτελούν το επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για την επόμενη τετραετία. Οι επενδύσεις ύψους €600 εκατ. της ελληνικής βιομηχανίας φαρμάκου παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) από τον πρόεδρο της ΠΕΦ κ. Θεόδωρο Τρύφων και τον Αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Δέμο. Στη συνέντευξη παρενέβη με μήνυμα του, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

ΠΕΦ_ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 04.03.2021

ΠΕΦ_ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 04.03.2021

Οι ομιλητές χαιρέτησαν την ύπαρξη κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων σε παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη και υπογράμμισαν την ανάγκη ύπαρξης σταθερού πλαισίου σε βάθος χρόνου ώστε να υλοποιηθούν οι επενδύσεις.

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αποτελεί στρατηγικό κλάδο ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, καθώς οι επενδύσεις ύψους €600 εκατ. που σχεδιάζονται έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, τα δημόσια έσοδα, το ΑΕΠ και οδηγούν στη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (2020), για κάθε € 1 εκατ. που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Επίσης, σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση της λειτουργίας των νέων μονάδων, με τη συνολική συμβολή τους στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.

Ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις μόνο για β΄ εξάμηνο του 2019, οδήγησε σε 36 νέες επενδύσεις ύψους € 80 εκατ.

Η παροχή κινήτρων στη βιομηχανία φαρμάκου συμβαδίζει με τη νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική που στοχεύει στην εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της άρσης των περιοριστικών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας και της επιστροφής των παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των επενδύσεων είναι και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων τόνισε ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το 2019 και το 2020 δόθηκαν κίνητρα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις. Το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με παραγωγικές επενδύσεις, εφόσον παραμείνει σταθερό και ενισχυθεί περαιτέρω, θα φέρει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε βάθος χρόνου. Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, ενώ εξασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, στον επενδυτικό σχεδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων που θα καλύψουν το 20% των αναγκών των ασθενών με ελληνικά φάρμακα από το 2% που είναι σήμερα».

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος επισήμανε πως «τα τελευταία δέκα χρόνια το clawback αγγίζει τα 5,3 δις. ευρώ, οδηγώντας σε αφαίμαξη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε επενδυτικά προγράμματα με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση και δεν αποβιομηχανοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό παρά τις πολιτικές δημοσιονομικού περιορισμού που εφαρμόστηκαν. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στον κλάδο, σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει φάρμακο που δεν θα παράγεται στην Ελλάδα».

Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο μήνυμά του τόνισε πως «καταφέραμε να περάσουμε από την Βουλή σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αν.Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, μέτρα επενδυτικά και αναμένουμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσουμε σε νέα προγραμματική συμφωνία με όλη την φαρμακοβιομηχανία, όπου θα προσφέρει σταθερό πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις του κλάδου. Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την επάρκεια της χώρας σε φάρμακα και είναι ένας κλάδος που αξίζει να στηρίξουμε. Στο μέλλον θα είμαστε δίπλα στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, καθώς πιστεύουμε στην εξωστρεφή, παραγωγική και βιομηχανική Ελλάδα».

 

Στην πλήρωση εννέα (9) θέσεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ προχώρησε το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου»

Papanikolaou

Στην πλήρωση εννέα (9) θέσεων ειδικευμένων ιατρών  ΕΣΥ προχώρησε το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» με την προκήρυξη  των εν λόγω θέσεων η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου (https://gpapanikolaou.gr/anakoinoseis.html). Πρόκειται για θέσεις που θα καλύψουν πάγιες και έκτακτες ανάγκες του Νοσοκομείου, ειδικά σε τμήματα νευραλγικά που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων γίνεται στη διεύθυνση  https://esydoctors.moh.gov.gr/  αρχίζει στις 16 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 12μ.μ. και λήγει στις 3 Μαρτίου 2021, ώρα 12μ.μ. Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν είναι για ειδικευμένους ιατρούς του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία βαθμού Επιμελητή Β΄για τις εξής ειδικότητες:

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ή ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ή ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ τη ΜΕΘ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 2
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 2
ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ (με εμπειρία στην κυτταρική θεραπεία και στην αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων για την Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 2
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ (με εμπειρία στη Λοιμωξιολογία) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ (με εμπειρία στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1
ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ή ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Ή ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ (για την Αιμοδοσία)                                          ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: 17η Εθελοντική Αιμοδοσία Εργαζομένων

IatrikoMaroussi

Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών διοργανώνει την Πέμπτη 28  & Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, τη 17η Εθελοντική Αιμοδοσία των εργαζομένων του Νοσοκομείου, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Η 17η εθελοντική αιμοδοσία σχεδιάστηκε να διενεργηθεί σε δύο (2) συνεχόμενες ημερομηνίες, ακολουθώντας πιστά τα μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή συγχρωτισμού των εθελοντών αιμοδοτών.

Λόγω μειωμένης εθελοντικής προσφοράς και των αυξημένων αναγκών που παρουσιάζονται, είναι σημαντική η συνεισφορά όλων μας. Για το σκοπό αυτό, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και οι εργαζόμενοί του απευθύνουν πρόσκληση συμμετοχής στο ευρύ κοινό, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της δράσης.

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών τονίζει, ότι σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων, αλλά και στα κινητά συνεργεία αιμοδοσιών, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής της διασποράς του ιού SARS – CoV – 2 και προστασίας της υγείας των αιμοδοτών.

17ç ÅÈÅËÏÍÉÊÇ ÁÉÌÏÄÏÁÓÉÁ DESIGN

Ημερομηνίες Αιμοδοσίας: Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 & Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021

Τόπος: Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Διστόμου 1-3, Αίθουσα Συνεδριάσεων – Κτίριο Ε’

Ώρες: 12:00 – 17:00.

 

Η Siemens Healthineers κινείται σε νέα κλινικά πεδία με τον μικρότερο και πιο ελαφρύ μαγνητικό τομογράφο απεικόνισης ολόκληρου του σώματος

sh_logo_rgb

Η υψηλής ακρίβειας απεικόνιση των πνευμόνων και των εμφυτευμάτων είναι πλέον δυνατή με την Μαγνητική Τομογραφία

 

Με το Magnetom Free.Max1, η Siemens Healthineers παρουσιάζει μια νέα κατηγορία απεικόνισης μαγνητικού τομογράφου (MRI) που η εταιρεία αποκαλεί «High-V MRI». Ο μοναδικός συνδυασμός ψηφιακών τεχνολογιών του τομογράφου και η νέα ένταση πεδίου 0,55 tesla διευρύνει το φάσμα των κλινικών εφαρμογών για τα συστήματα MRI. Το Magnetom Free.Max βελτιώνει σημαντικά την απεικόνιση πνεύμονα με MRI και επιτρέπει τη σάρωση των ασθενών με εμφυτεύματα με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια. Η Siemens Healthineers έχει επίσης αυξήσει την εσωτερική  διάμετρο του μαγνήτη στα 80 cm, κάνοντας πιο άνετη την εμπειρία για τους ασθενείς. Το άνοιγμα 80 cm είναι σημαντικά μεγαλύτερο από εκείνο ενός συμβατικού τομογράφου και ταυτόχρονα αποτελεί το μεγαλύτερο άνοιγμα για μαγνητική τομογραφία ολόκληρου του σώματος που διατίθεται στην αγορά. «Χάρη στις καινοτόμες ψηφιακές λύσεις, όπως το νέο Deep Resolve, το Magnetom Free.Max μπορεί να προσφέρει ποιότητα εικόνας που ήταν εφικτή μόνο σε υψηλότερα μαγνητικά πεδία», δηλώνει ο Arthur Kaindl, Επικεφαλής του τμήματος της Μαγνητικής Τομογραφίας (ΜRI) στην Siemens Healthineers. «Το Deep Resolve χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για τη δημιουργία εικόνων υψηλής ανάλυσης από χαμηλότερο σήμα εισόδου, το οποίο παρέχει εξαιρετικές διαγνωστικές εικόνες και επιταχύνει τη διαδικασία σάρωσης.»

 

«Τις τελευταίες εβδομάδες, διαπιστώσαμε ήδη την  πλήρη δυναμική του νέου τομογράφου στην κλινική ρουτίνα και, εκτός από το ευρύ φάσμα εφαρμογών του, ήμασταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητές του όσον αφορά την πνευμονική απεικόνιση, η οποία δεν αποτελούσε τομέα της μαγνητκής τομογραφίας(MRI) έως σήμερα. Μέ την εξέταση περισσότερων από 70 ασθενών για πνεύμονα, έχουμε ήδη επιτύχει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Βλέπουμε επίσης μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά τους ασθενείς με Covid-19», δηλώνει ο Δρ. Rafael Heiss του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Erlangen, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το πρώτο Magnetom Free.Max.

 

Το Magnetom Free.Max μπορεί να εγκατασταθεί σε μέρη  όπου συνήθως ήταν αδύνατον. Με βάρος  λίγο παραπάνω από τρεις μετρικούς τόνους και ύψος μεταφοράς λιγότερο από δύο μέτρα , αυτό το μηχάνημα αποτελεί τον πιο ελαφρύ, καθώς και τον πιο συμπαγή τομογράφο για απεικόνιση ολόκληρου του σώματος που έχει κατασκευάσει ποτέ η Siemens Healthineers. Η εταιρεία ανέπτυξε έναν νέο μαγνήτη για το σκοπό αυτό με την αποκαλούμενη τεχνολογία DryCool, η οποία απαιτεί λιγότερο από ένα λίτρο υγρού ηλίου για ψύξη και δεν απαιτεί σωλήνα εκτόνωσης διαφυγής ηλίου. Τέτοια μηχανήματα απαιτούσαν αρκετές εκατοντάδες λίτρα ηλίου και έναν ακριβό σωλήνα εκτόνωσης διαφυγής ηλίου. Για την εγκατάσταση του νέου τομογράφου,  δεν απαιτείται πλέον η διάνοιξη ή μετατροπές των χώρων εγκατάστασης με μεγάλο κόστος. Κατά συνέπεια , μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα για παράδειγμα σε μέρη που στο παρελθόν δεν ήταν κατάλληλα για  εγκατάσταση MRI. «Πρόκειται να υπάρξει μεγάλο όφελος, για παράδειγμα, στην τοποθετηση  MRI κατευθείαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς η μεταφορά των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στο τμήμα ακτινολογίας σήμερα είναι επικίνδυνη και δύσκολη», δηλώνει ο Καθηγητής Elmar Merkle, του Πανεπιστημιακού  Νοσοκομείου της Βασιλείας. «Επιπλέον, πιστεύω ότι η Μαγνητική Τομογραφία(MRI) μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την περίθαλψη των ασθενών απευθείας στην πρώτη γραμμή των διαγνωστικών ελέγχων, σε εξωτερικά ιατρεία ή ακόμη και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, και θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε σημεία, όπου σήμερα είναι διαθέσιμα  μόνο συστήματα αξονικής τομογραφίας ή ακτινολογικά συστήματα.»

 

myExam Companion για μαγνητικούς τομογράφους MRI

Με το Magnetom Free.Max, η Siemens Healthineers παρουσιάζει το myExam Companion στον τομέα της Μαγνητικής Τομογραφίας (MRI. Το myExam Companion είναι ένα σύστημα καθοδήγησης  του χρήστη βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) που χρησιμοποιείται ήδη με επιτυχία σε άλλα απεικονιστικά συστήματα όπως η αξονική τομογραφία και οι ακτίνες Χ. Επιτρέπει την αυτοματοποίηση των εξετάσεων ρουτίνας, καταργώντας επαναλαμβανόμενες εργασίες και επιτρέπει ακόμη και σε νέους τεχνολόγους να χειρίζονται με ευκολία το μηχάνημα απεικόνισης μαγνητικού τομογράφου. Όλοι οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιήσουν λήψεις εικόνων σταθερής και εξαιρετικής ποιότητας σε κάθε εξέταση. Παρά το υψηλό επίπεδο αυτοματισμού, οι έμπειροι χρήστες μπορούν ανά πάσα στιγμή να παραμετροποιήσουν πλήρως τον τομογράφο. Συνεπώς, μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις πιο περίπλοκες απαιτήσεις σάρωσης χωρίς προβλήματα. Το Magnetom Free.Max είναι επίσης πλήρως συνδεδεμένο για συνεχή και απομακρυσμένη παρακολούθηση. Το γεγονός αυτό μειώνει την επέμβαση τεχνικών  και βοηθά στη γρήγορη μετάδοση της διάγνωσης του συστήματος. Η απομακρυσμένη πρόσβαση από τεχνικό υποστήριξης συνήθως αρκεί για τον εντοπισμό και τη διόρθωση κάποιου προβλήματος , βελτιώνοντας έτσι σημαντικά τον χρόνο λειτουργικότητας του συστήματος.

 

1Το Magnetom Free.Max βρίσκεται υπό ανάπτυξη επί του παρόντος και δεν είναι ακόμα εμπορικά διαθέσιμο. Δεν είναι προς πώληση. Η μελλοντική διαθεσιμότητά του δεν είναι εγγυημένη.

Σημαντική και διαρκής η συνεισφορά του ΔΕΣΦΑ στο ΕΣΥ και την ελληνική κοινωνία μέσα στο 2020

DESFA_logo

Υπερκαταψύκτες απαραίτητους για τη συντήρηση και αποθήκευση των εμβολίων κατά του Covid-19 δώρισε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ο ΔΕΣΦΑ, ανταποκρινόμενος στη σχετική έκκληση του αρμόδιου Υπουργείου. Οι υπερκαταψύκτες αποτελούν αναγκαία υποδομή για την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη χώρα – ενός προγράμματος κρίσιμου για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης και την επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα. Η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της πληθώρας κοινωφελών δράσεων που υλοποίησε ο ΔΕΣΦΑ μέσα στο 2020.

Συγκεκριμένα, ο ΔΕΣΦΑ κινητοποιήθηκε από την αρχή της πανδημίας, προχωρώντας σε σημαντικές δωρεές αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προς το ΕΣΥ και σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς που συνδράμουν όλο αυτό το διάστημα στο έργο της Πολιτείας για την ανάσχεση της πανδημίας και την ανακούφιση του κοινωνικού συνόλου.

Ειδικότερα, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, ο ΔΕΣΦΑ δώρισε 167.000 προστατευτικές και χειρουργικές μάσκες στο Υπουργείο Υγείας, ενώ προχώρησε και σε δωρεά προς το Ινστιτούτο Παστέρ ενός σύγχρονου Αναλυτή Γενετικού Υλικού τύπου Thermo Scientific LSG, PKG SEQSTUDIO SMARTST, ο οποίος, πέρα από τον γενετικό χαρακτηρισμό του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, χρησιμοποιείται, επίσης, και για τον προσδιορισμό της γενετικής σύνθεσης διαφόρων άλλων ιών.

Επιπλέον, ο ΔΕΣΦΑ υλοποίησε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Athens Maker Space διαδικτυακά σεμινάρια με θέμα την Εισαγωγή στην Μεθοδολογία της Ψηφιακής Κατασκευής, ενώ κατασκεύασε και δώρισε 350 προστατευτικές προσωπίδες 3-D τεχνολογίας σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική, μη κυβερνητικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και σε τοπικούς φορείς.

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί η προσφορά της διεθνούς κοινοπραξίας Senfluga, του μεγαλύτερου μετόχου του ΔΕΣΦΑ, η οποία προχώρησε σε δωρεά 90.000 αδιάβροχων χειρουργικών στολών συνολικής αξίας 500.000 ευρώ, κυρίως προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις με αξιοσημείωτο έργο, όπως η ActionAid Ελλάς, οι Γιατροί του Κόσμου και η ΙΑΣΙΣ.

Η κοινωνική συνεισφορά του ΔΕΣΦΑ το 2020, ωστόσο, δεν περιορίστηκε στις δωρεές που σχετίζονται με την ανάσχεση της εξάπλωσης του Covid-19. Μέσα στο 2020, ο ΔΕΣΦΑ πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες στήριξης των τοπικών κοινωνιών, ενώ συνέδραμε και το έργο ανθρωπιστικών οργανώσεων, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων.

Μέσα από μία σειρά δράσεων, ο ΔΕΣΦΑ υποστήριξε τις τοπικές κοινωνίες σε διαφορετικά σημεία της χώρας, συμβάλλοντας ενεργά στην κάλυψη σημαντικών τοπικών αναγκών στους Δήμους Σαλαμίνας, Ελευσίνας και στην Κοινότητα Σπαθοβουνίου, καθώς και στην αντιμετώπιση προκλήσεων που προέκυψαν από φυσικές καταστροφές μέσα στη χρονιά στους Δήμους Μεγάρων και Φαρσάλων.

Ακόμη, στον χώρο του Πολιτισμού, ο ΔΕΣΦΑ χρηματοδότησε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ “The Students of Umberto Eco”, ένα ταξίδι σύνδεσης της Ελλάδας με τη γειτονική Ιταλία μέσα από την αφήγηση μιας ιστορίας για το Ολοκαύτωμα, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη. Στον χώρο της Εκπαίδευσης, ο ΔΕΣΦΑ χρηματοδότησε τη δημιουργία ενός ψηφιακού ανθολογίου με θέμα την αξία των δασών, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε ό,τι αφορά τον χώρο του αθλητισμού, ο ΔΕΣΦΑ στήριξε χορηγικά τον Ηρακλή Γέφυρας από τη Νέα Μεσήμβρια Θεσσαλονίκης και την Ειρήνη Πετρούπολης – δύο ομάδες μικρές, αλλά σημαντικές για τη ζωή των τοπικών κοινωνιών – καθώς και δύο μεγάλους αθλητές, την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου και τον κάτοχο παγκοσμίου ρεκόρ στο άλμα εις μήκος Στέλιο Μαλακόπουλο, στην πορεία τους προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

Παράλληλα το 2020, ο ΔΕΣΦΑ υποστήριξε με δωρεές το σημαντικό ανθρωπιστικό έργο του Χαμόγελου του Παιδιού και του Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο, καθώς και την Ιερά Μονή Δοχειαρίου.

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Ευχαριστώ τον ΔΕΣΦΑ για τη διαρκή και σημαντική συνεισφορά του στη μάχη κατά της πανδημίας του COVID-19. Στην αρχή με ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τώρα με πέντε υπερκαταψύκτες, συνδράμει στο πρόγραμμα εμβολιασμών τη μεγαλύτερη και κρισιμότερη υγειονομική επιχείρηση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα».

Nicola Battilana Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ

Nicola Battilana
Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Nicola Battilana, δήλωσε σχετικά: «Ο στόχος να αποτελεί ο ΔΕΣΦΑ πρότυπο εταιρικής αριστείας αποτελεί κοινό τόπο για όλους τους μετόχους του, καθώς και για το σύνολο των εργαζομένων του. Αυτό το πετυχαίνουμε με την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών σε όλους τους τομείς και προχωρώντας σε ενέργειες που έχουν ως στόχο το θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Με την έλευση του Covid-19 στη χώρα, πέρα από την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων μας, θέσαμε σε προτεραιότητα να στηρίξουμε το ΕΣΥ, να σταθούμε δίπλα στους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία και στους οργανισμούς που συμβάλλουν στην αντιμετώπισή της».

Xerox: Η ψηφιοποίηση στην Υγειονομική περίθαλψη είναι πιο αναγκαία από ποτέ

Xerox_Logo

Xerox201223

Παρά την ευρεία χρήση ηλεκτρονικών αρχείων, η ποσότητα έντυπων υλικών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχει αυξηθεί παγκοσμίως κατά 11%, σύμφωνα με έρευνα της CynergisTek το 2018. Η έλλειψη ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης εμποδίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό που θα επιτρέψει σε εταιρείες και οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να εξυπηρετούν καλύτερα τους ασθενείς.

Xerox201223_1Σε πολλές χώρες, τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών παραμένουν παγιδευμένα ανάμεσα σε συστήματα που δεν “επικοινωνούν” μεταξύ τους και οι εταιρείες εξακολουθούν να βασίζονται σε χειρωνακτικές ροές εργασίας, επωμιζόμενες το βάρος της διοικητικής γραφειοκρατίας. Η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώθηκε με την πανδημία του COVID-19, και ένα εύρημα που αναδείχτηκε μέσα από την έρευνα “The Future of Work in a Pandemic Era” της Xerox, αναδεικνύει ότι σχεδόν το 40% των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης δήλωσε ότι η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Επίσης, πάνω από το ένα τρίτο δήλωσε ότι αναγκάστηκε να επιβραδύνει τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού υπέρ δραστηριοτήτων που θα δημιουργούσαν έσοδα.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, η εξάρτηση από το χαρτί και κατ’ επέκταση από τις μη αυτοματοποιημένες διαδικασίες ροής εργασιών εμποδίζει την ικανότητα των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές άλλωστε ορίζονται και μέσα από το 21st Century Cures Act, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει την ασφαλή πρόσβαση των ασθενών σε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας.

Έφτασε λοιπόν η ώρα οι εταιρείες να προχωρήσουν σε διαδικασίες ψηφιοποίησης του τρόπου λειτουργίας τους, οι οποίες θα τους οδηγήσουν στη μετά-COVID-19 εποχή:

  1. Διεξαγωγή εσωτερικού ελέγχου επικεντρωμένου στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με έρευνα της Accenture που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2019 στις ΗΠΑ, το ποσοστό  ανταπόκρισης σχετικά με την τεχνική και επιχειρησιακή ετοιμότητα για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αποδεικνύεται πολύ μικρό. Μόνο το 5 % των παρόχων αισθάνονται έτοιμοι για τους νέους κανονισμούς και μόνο το 16 % είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιοποίηση. Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των στόχων ψηφιακού μετασχηματισμού, οδηγούν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα μεγάλο πρόβλημα: είναι ανέφικτο να ανταποκριθούν στις όποιες απαιτήσεις χωρίς την υποστήριξη από υπηρεσίες ψηφιοποίησης, αυτοματοποίησης και cloud τεχνολογιών.

Οι Οργανισμοί Υγείας πρέπει να δημιουργήσουν ένα σχέδιο δράσης που να είναι ασφαλές και συμβατό με τους εκάστοτε εσωτερικούς κανονισμούς, οι οποίοι θα δημιουργηθούν από αξιόπιστους, εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες, μέσα από μηχανισμούς που θα εφαρμόζονται με ταχύς ρυθμούς.

  1. Χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την ανάπτυξη μιας ενιαίας βάσης δεδομένων των ασθενών που θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα.

Πέρα από τα ιατρικά αρχεία ενός ασθενούς, η ψηφιοποίηση κάθε σημείου επαφής μπορεί να προσθέσει σημαντική αξία σε κάθε σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η μετάβαση από το χαρτί στην ψηφιοποίηση υποστηρίζει μια πιο ολιστική προσέγγιση και μπορεί να προσφέρει πιο ακριβή αποτελέσματα για τους ασθενείς. Στην ουσία, το σύνολο των ιατρικών πληροφοριών θα πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμο σε κάθε μέλος του υγειονομικού προσωπικού που συμμετέχει στη θεραπεία ασθενών. Θα ήταν σπουδαίο να μη χρειάζεται να μεταφέρουν οι ασθενείς τον φάκελο με το ιατρικό ιστορικό τους όταν επισκέπτονται έναν νέο γιατρό.

Επιπλέον, είναι πολύ πιο εξυπηρετικό για τους ασθενείς να αλληλεπιδρούν με τους παρόχους υγείας ηλεκτρονικά, μιας και ελαττώνεται ο διοικητικός φόρτος για την επεξεργασία των εντύπων. Επίσης μέσω της ψηφιοποίησης οι οργανωτικές δομές βελτιώνονται, καθώς μειώνονται τόσο τα κόστη αποθήκευσης χαρτιού, όσο και η προσπάθεια εντοπισμού νέων ευκαιριών για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των εσωτερικών διαδικασιών.

  1. Μια ασφαλής, κεντρική επιλογή αποθήκευσης για τα ψηφιακά αρχεία υγείας.

Ένα ασφαλές σύστημα αποθήκευσης για τα ψηφιακά αρχεία υγείας θα πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε έναν ψηφιακό κόσμο. Αυτό το ηλεκτρονικό αποθετήριο εξαλείφει τα δαπανηρά σημεία συμφόρησης των πληροφοριών και επιταχύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων τμημάτων ενός οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης.

  1. Χρήση της τεχνολογίας για τη σύνδεση των δεδομένων με τα ιατρικά αρχεία.

Ο αυτοματισμός, η ψηφιοποίηση και οι εφαρμογές μέσω κινητών συσκευών αποτελούν βασικά συστατικά ενός ψηφιακού μετασχηματισμού. Για παράδειγμα, περίπου το 90% των εγγράφων και αρχείων των ασθενών εξακολουθεί να βασίζεται στο χαρτί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της InstaMed. Σε μια εποχή που τα νοσοκομεία και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έχαναν κατά μέσο όρο 50,7 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα στις ΗΠΑ, αυτό αποτελεί ένα αρκετά σημαντικό πρόβλημα που είναι σημαντικό να επιλυθεί.

Άλλες “ανεξέλεγκτες” διαδικασίες υγειονομικής περίθαλψης που αναμένεται να ωφεληθούν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό περιλαμβάνουν:

Την ανάκτηση ιατρικών αρχείων ενός ασθενούς, η οποία μπορεί να διευκολύνει την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την ανάλυση πληροφοριών, καθώς και τη σύνδεσή τους με συστήματα EHR και EMR.

Την επεξεργασία αρχείων ασθενών, που σημαίνει χρήση ψηφιακών μεθόδων για εγγραφή, σάρωση, εύρεση και αποθήκευση αυτών των εγγράφων με ασφάλεια για περαιτέρω σύνδεσή τους με συστήματα EHR ή EMR.

1 2 3 27