«Φαρμακείο και πανδημία: προκλήσεις, ευκαιρίες, ψηφιακές λύσεις»

Syfa210300

O Όμιλος Επιχειρήσεων ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης διοργανώνει διαδικτυακά την 8η Επαγγελματική Διημερίδα με θέμα «Φαρμακείο και πανδημία: προκλήσεις, ευκαιρίες, ψηφιακές λύσεις», στις 6 και 7 Μαρτίου 2021, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η έναρξη εργασιών της διημερίδας θα γίνει από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ομίλου Επιχειρήσεων ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης, κ. Λάζαρο Φαρσάκη.

Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα:

 • «Η ώρα της φορολογικής δήλωσης: βασικά σημεία, τι προσέχουμε» με ομιλητή τον κ. Νικόλαο Παπαγιάννη, οικονομολόγο, συγγραφέα φορολογικών βιβλίων και άρθρων, διευθυντή σύνταξη – επιστημονικό υπεύθυνο του περιοδικού Epsilon 7
 • «H αγορά του Φαρμακείου από την οπτική της διαφήμισης» με ομιλητές τον κ. Ηλία Ταραμπουλούς, Client Business & Accountability Director Tempo, και την κυρία Βασιλική Χαβατζοπούλου, Marketing Intelligence Manager Tempo
 • «Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Νέα πρόταση αντιμετώπισης των συμπτωμάτων με φυσικό μηχανισμό δράσης» με ομιλητή τον κ. Αθανάσιο Λουτριώτη, Medical Advisor ELPEN
 • «Η ευεργετική δράση του ενεργού οξυγόνου στη στοματική κοιλότητα» με ομιλητή τον κ. Δημήτριο Β. Κήττα, DDS, MSc – Στοματολόγο
 • «Οικονομικός προγραμματισμός φαρμακείου: προβλέψεις, αγορές, δαπάνες» με ομιλητές την κυρία Εύη Κορωνίδου, φαρμακοποιό, μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και τον κ. Γιάννη Κούνουπα, φαρμακοποιό, γενικό διευθυντή K.Provoli
 • «Αλλαγή συμπεριφοράς καταναλωτή στην περίοδο της κρίσης & πώς διαμορφώνεται το νέο αγοραστικό ταξίδι» με ομιλητή τον κ. Στάθη Γραμμένο, L’ OREAL ACD Category Management
 • «eCommerce δεν σημαίνει μόνο e-shop: σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας στα φαρμακεία» με ομιλητή τον κ. Ιωάννη Κοντό, MSc, MBA, PhD c. INFOWAY, Digital Creative Agency γενικό διευθυντή Web Architect
 • «Επιστημονικά αποδεκτές λύσεις στην αντιμετώπιση του SARS-COV2 (COVID-19) για τους πελάτες του φαρμακείου μας. Γαληνικά φάρμακα και εμπορικά σκευάσματα προστασίας του οργανισμού και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος» με ομιλήτρια την κυρία Άννα Βρατσίστα, φαρμακοποιό.
 • «Digital Revolution» Social Media MarketingEmail MarketingEorder Offers με ομιλητή τον κ. Σπύρο Νικολαΐδη, γενικό γραμματέα Δ.Σ. Ομίλου Επιχειρήσεων ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης

Syfa210306Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει για τους φαρμακοποιούς, το Σάββατο 6 Μαρτίου από τις 18:30-20:00, η παρουσίαση των στόχων του Ομίλου Επιχειρήσεων ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης την επόμενη 3ετία από τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Λάζαρο Φαρσάκη, και τον γενικό γραμματέα του Δ.Σ. κ. Σπύρο Νικολαΐδη, η οποία θα γίνει σε ζωντανή μετάδοση (live streaming) από την Σ.ΕΛ.ΦΑΡ, την πιο σύγχρονη φαρμακαποθήκη της Ελλάδας, ενώ θα ακολουθήσει και εικονική ξενάγηση.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να κάνετε την εγγραφή σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Διημερίδας:

https://syfathess-conference.gr/
Χρυσός χορηγός: Ιntermed – Unipharma

ΣΕΙΒ: Απαράδεκτη επέμβαση του Υπουργείου Υγείας στην αγορά των γρήγορων τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού

SEIB
Σαφής περιορισμός του υγιούς ανταγωνισμού με τον στοχευμένο αποκλεισμό ποιοτικών προϊόντων

 

 

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, 2020. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), ο οποίος ως εκ των σκοπών του είναι ταγμένος στην προάσπιση του ελεύθερου υγιούς ανταγωνισμού παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία την πολιτική του Υπουργείου Υγείας στις προμήθειες γρήγορων τεστ αντιγόνων (rapid tests), που οδηγεί κατά τα φαινόμενα στην ανάθεσή τους σε μια εταιρεία και στον αποκλεισμό όλων των υπολοίπων!

Η αρχή έγινε με ένα «κατεπείγοντα» διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το ΙΦΕΤ για την προμήθεια 800.000 τεστ, ο οποίος κατέληξε στο άνοιγμα μίας και μόνο οικονομικής προσφοράς. Ακολούθησε και άλλος ακόμη μεγαλύτερος διαγωνισμός (για 2.000.000 τεστ) του ίδιου φορέα, με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες (που πρακτικά, λόγω προθεσμιών και προδιαγραφών απέκλειαν κάθε άλλο συμμετέχοντα) και την ίδια ακριβώς κατάληξη.

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή: Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να ενσωματώσει τις προδιαγραφές των εν λόγω διαγωνισμών σε ΦΕΚ (5198/25.11.2020), ορίζοντας για πρώτη φορά στα χρονικά «εξειδίκευση» προδιαγραφών μέσω ΦΕΚ, ως προς τη διάθεση, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, με τις οποίες επιτρέπει τη χρήση ελαχίστων προϊόντων και αποκλείοντας επί της ουσίας από την αγορά όλα τα αντίστοιχα άλλων εταιρειών, με πιστοποιημένα εφάμιλλα ή και καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά!

Ο αποκλεισμός όλων των υπολοίπων προϊόντων στηρίζεται στην απαίτηση «τα προϊόντα να είναι καταγεγραμμένα στη λίστα του WHO» (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Χωρίς να υπεισέλθουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη απαίτηση είναι τελείως προσχηματική, καθόσον η λίστα του WHO, (όπως περιγράφεται από τον ίδιο τον Οργανισμό), είχε και έχει ως σκοπό να δοθεί η δυνατότητα άμεσης κυκλοφορίας σε μη αδειοδοτημένα προϊόντα, επιταχύνοντας τη δυνατότητα χρησιμοποίησής τους ειδικά σε χώρες που οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι χρονοβόρες, και σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με οποιουδήποτε τύπου «υψηλότερες προδιαγραφές προϊόντων».

Με απλά λόγια, ενώ ο σκοπός της «λίστας του WHO» είναι να οδηγήσει σε άμεση και ταχύτερη είσοδο προϊόντων στην αγορά, το Υπουργείο Υγείας τη χρησιμοποιεί για τον τελείως αντίθετο σκοπό, για να εξοβελίσει από την αγορά πληθώρα εγκεκριμένων και ποιοτικών προϊόντων που κυκλοφορούν νόμιμα και διατίθενται χωρίς κανένα περιορισμό σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, κάθε προμήθεια μεγάλου ή μικρού Νοσοκομείου, διοικητικών περιφερειών, δημοτικών αρχών, αλλά και του ιδιωτικού τομέα αποτελεί πλέον υπόθεση μιας και μόνο εταιρείας: αυτής στην οποία κατακυρώθηκαν και όλοι οι προηγούμενοι διαγωνισμοί…

Όλα τα παραπάνω ασφαλώς δεν συνιστούν χαρακτηριστικά μιας υγιούς και ανταγωνιστικής αγοράς στον χώρο της Υγείας, πλην όμως το Υπουργείο Υγείας, το οποίο επανειλημμένα  δηλώνει ότι  είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού, κωφεύει στις έως τώρα εκκλήσεις  μας.

La Roche-posay και Amgen Hellas συνεχίζουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα υποστήριξης ασθενών «for my SKIN»

LarocheAmgen

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών

Η Amgen Hellas και η La Roche-Posay, έχοντας κοινό όραμα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου έτσι ώστε οι ασθενείς να παραμείνουν ενεργοί και δυνατοί σε αυτή τη μάχη.

To πρόγραμμα «for my SKIN», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 25ο Ελληνικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας, τον Απρίλιο του 2019 και έχει σαν στόχο την ανακούφιση των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία για το μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος «for my SKIN» είναι οι παρακάτω:

 1. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γιατρών & του νοσηλευτικού προσωπικού για τις παρενέργειες που προκαλούνται στο δέρμα των ογκολογικών ασθενών εξαιτίας της θεραπείας
 2. H πρόληψη και ανακούφιση των ανεπιθύμητων ενεργειών στο δέρμα των ασθενών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αναβολών/διακοπών της θεραπείας
 3. Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των ασθενών

Οι εγγεγραμμένοι ασθενείς στο πρόγραμμα «for my SKIN» λαμβάνουν μηνιαία στο σπίτι τους, δωρεάν για όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους, ένα πλήρες σετ δερματολογικής φροντίδας, υψηλής ποιότητας, για την αντιμετώπιση των δερματικών αντιδράσεων.

Από την έναρξή του έως και σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα  «For My Skin» ασθενείς από 13 διαφορετικές Περιφέρειες της Ελλάδας.

 

Σχετικά με την Amgen στην Ογκολογία

Η Amgen στην Ογκολογία αναζητά και βρίσκει απαντήσεις σε εξαιρετικά περίπλοκα ερωτήματα που στόχο έχουν να βελτιώσουν τη ζωή των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους.

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες, η Amgen είναι αφοσιωμένη στην ανακάλυψη καινοτόμων ογκολογικών θεραπειών και στην εξεύρεση λύσεων για τη μείωση

 

του φορτίου της νόσου του καρκίνου. Αξιοποιώντας την κληρονομιά της, η Amgen συνεχίζει να διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξης φαρμάκων στην ιστορία της, προχωρώντας ταχύτατα στην ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών για τους ασθενείς που τις χρειάζονται.

H La Rocheposay στηρίζει τους ογκολογικούς ασθενείς

 

Ήδη από τις αρχές του 2019 η La Roche-Posay συμμετέχει ενεργά και στην ενίσχυση του έργου του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ με μια σειρά δράσεων που στόχο έχουν την ενημέρωση και ανακούφιση των ασθενών από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των θεραπειών κατά του καρκίνου, στο δέρμα.

 

Το πρόγραμμα υποστήριξης περιλαμβάνει:

 1. Δερματολογικές Εσπερίδες ενημέρωσης ασθενών, επιστημόνων υγείας & συγγενών.
 2. Δράσεις ενημέρωσης φροντίδας και ομορφιάς (περιποίηση και make-up) για τους ασθενείς.
 3. Διάθεση προϊόντων & ενημερωτικού υλικού σε ασθενείς σε ογκολογικά νοσοκομεία.

 

Μαθαίνουμε στα παιδιά την αξία της σωστής υγιεινής, διασκεδάζοντας παρέα με το Johnson’s!

johnson_Care

Από πολύ μικρή ηλικία, είναι σημαντικό τα παιδιά μας να αποκτούν συνήθειες και αξίες που θα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Δίνοντάς τους το σωστό παράδειγμα, τους μαθαίνουμε την αξία της ευγένειας, ώστε να γνωρίζουν τη σημασία του «ευχαριστώ» ή του «παρακαλώ». Επίσης, τους μαθαίνουμε την αξία της προσοχής, ώστε να κοιτούν τον δρόμο προσεκτικά πριν τον διασχίσουν. Αντίστοιχα, είναι αναγκαίο να τους μάθουμε την αξία της υγιεινής.

Είναι απαραίτητο να τους εξηγήσουμε ότι η ρουτίνα σωστής υγιεινής παίζει σπουδαίο ρόλο στην προστασία της υγείας τους, αλλά και των αγαπημένων τους! Ειδικά αυτήν την περίοδο που βρισκόμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου και ο καιρός έχει πλέον αλλάξει, τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν, περισσότερο από ποτέ, τους κανόνες της σωστής υγιεινής. Ακόμα κι όταν ο ελεύθερος χρόνος μας είναι περιορισμένος, η διαδικασία εκμάθησης και καθοδήγησης των παιδιών μπορεί να δημιουργήσει μοναδικές στιγμές που μοιραζόμαστε μαζί τους και ερχόμαστε πιο κοντά σαν οικογένεια!

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δε χρειάζεται να είναι βαρετή! Τραγουδώντας ή παίζοντας με μεγάλες μπουρμπουλήθρες την ώρα του μπάνιου, αλλά και κάνοντας χαλαρωτικό μασάζ, αλληλοεπιδρούμε και δενόμαστε, διασκεδάζοντας με τα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσουμε τις αισθήσεις τους όσο τα φροντίζουμε, δίνοντάς τους το καλό παράδειγμα που οφείλουν να ακολουθούν για την ασφάλειά τους.

Για αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές, το Johnson’s® έχει ευρεία γκάμα προϊόντων που είναι ιδανικά για όλη την οικογένεια: το JOHNSONS® Kids Bubble Bath συνδυάζει απαλό καθαρισμό με μεγάλες μπουρμπουλήθρες για την πιο διασκεδαστική ώρα της ημέρας, το JOHNSONS® Baby Soft Wash είναι ειδικά σχεδιασμένο για να καθαρίζει την ευαίσθητη βρεφική επιδερμίδα και να την αφήνει απαλή και με υγιή όψη, χωρίς να δημιουργεί ξηρότητα, και η JOHNSONS® Baby Lotion για την ολοκλήρωση της ρουτίνας με μασάζ & ενυδάτωση, αφήνοντας την επιδερμίδα του παιδιού λεία και απαλή. Όλα τα προϊόντα είναι σχεδιασμένα ώστε να προσφέρουν μια υπέροχη εμπειρία τόσο  για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

 

 

Johnson201109_1

 

 

JOHNSONS® Kids Bubble Bath: Αυτό το αφρόλουτρο καθαρίζει απαλά την ευαίσθητη παιδική επιδερμίδα. Δημιουργεί μεγάλες μπουρμπουλήθρες για να κάνει την ώρα του μπάνιου ακόμα πιο διασκεδαστική! Είναι απαλό για τα μάτια όσο το αγνό νερό, με σύνθεση που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αλλεργιών

Διαθέσιμο σε συσκευασία: 750ml

 

 

Johnson201109_2

 

 

 

Το αφρόλουτρο Johnson’s Baby Soft  Wash καθαρίζει απαλά την ευαίσθητη επιδερμίδα και την αφήνει λεία, μεταξένια και με υγιή όψη. Προϊόν κατάλληλο και για μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες!

Διαθέσιμο σε συσκευασία: 500ml

 

 

 

 

Johnson201109_3

 

 

JOHNSON’S® Baby Lotion: Η Johnson’s Βaby λοσιόν με έλαιο καρύδας αφήνει τη βρεφική επιδερμίδα του  λεία και απαλή μετά από μόλις μία  χρήση. Προϊόν κατάλληλο και για μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες!

Διαθέσιμο σε συσκευασία: 300ml

 

 

 

Επισκεφθείτε το website της Johnson’s και τη σελίδα του στο Facebook.


ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων

FSA

Το υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων της δύναμης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (όλες οι περιοχές της Αττικής, πλήν Πειραιά) λόγω των έκτακτων μέτρων διαμορφώνεται ως εξής :

ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ    9  το πρωί με 5 το απόγευμα

 

Οι διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις θα ισχύουν κανονικά.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ Φ.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ      ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ    ΗΛΙΑΣ  ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ

 

Στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, η 7η Επαγγελματική Διημερίδα ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης

Syfa

Management & Marketing Φαρμακείου

O Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης διοργανώνει την 7η Επαγγελματική Διημερίδα με θέμα «Management & Marketing Φαρμακείου», στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2020, στον φιλόξενο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η Διημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ήδη από το 2019, η Διημερίδα έχει μετατραπεί σε διαδραστικό forum παρουσιάσεων από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, για θέματα που αφορούν τη λειτουργία των φαρμακείων τους, ενώ από φέτος, προστίθεται ακόμα μία καινοτομία: ένα debate, με αντιπαράθεση επιχειρημάτων, μεταξύ δύο ομάδων με θέμα «Εξυπηρέτηση “δύσκολου” πελάτη/ασθενή στο φαρμακείο». Η μία ομάδα θα κινηθεί από την πλευρά του επιστημονικού ρόλου του φαρμακείου και η άλλη από το φαρμακείο ως εμπορικό σημείο.

Αναλυτικότερα, οι ομάδες εθελοντών φαρμακοποιών-μελών του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης και τα θέματα που θα αναπτύξουν είναι τα παρακάτω:

 • «Αρεταίος ΙΙ: Υπηρεσία ανίχνευσης ατόμων με αδιάγνωστη αρτηριακή υπέρταση ή/και κολπική μαρμαρυγή»
 • Αργύρης Αργυρόπουλος, γραμματέας του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
 • Βασιλική Καρούτα
 • «Προστιθέμενη αξία από συμβουλευτικές υπηρεσίες φαρμακευτικής φροντίδας, τρόπου ζωής και περιποίησης»
 • Σιδέρης Γρηγοριάδης
 • Ευριπίδης Θυμέλης
 • Παρασκευή Κορωνίδου
 • Debate «Εξυπηρέτηση “δύσκολου” πελάτη/ασθενή στο φαρμακείο», με τη συμμετοχή δύο ομάδων

1η Ομάδα

– Κωνσταντίνος Κάσσανδρος

– Δέσποινα Κουφίδου

– Χαράλαμπος Σαρδέλης

– Άννα Σταυρίδου

2η Ομάδα

Σιδέρης  Γρηγοριάδης

– Παρασκευή Κορωνίδου

— Δημήτριος Πολίτης

Παράλληλα, θα λειτουργήσει κριτική επιτροπή, που θα αναδείξει τη νικήτρια ομάδα, η οποία θα δεχθεί και ένα συμβολικό δώρο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φαρμακοποιούς παρουσιάζουν η εισήγηση του προέδρου του Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης κ. Λάζαρου Φαρσάκη, με θέμα «Οι στόχοι του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης την επόμενη 3ετία» και η εισήγηση του γενικού γραμματέα του Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης κ. Σπύρου Νικολαΐδη, με θέμα «Παρουσίαση νέων καινοτόμων λειτουργιών eOrder».

Άλλα θέματα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της διημερίδας είναι:

 • «Το φαρμακείο ως επιχειρηματική μονάδα» από τον κύριο Γιώργο Νόλα-Δερμεντζόγλου, Marketing Director – Implementation Director MANAGERS OFFICE
 • «Διαχείριση και επικοινωνία στο φαρμακείο με χρόνια πάσχοντες ασθενείς», από την κυρία Νάντια Μάλλιου,ψυχολόγο, γεν. γραμματέα ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Σας περιμένουμε και φέτος για να ενισχύσετε τη νέα αυτή αντίληψη στον τρόπο εκπαίδευσης των φαρμακοποιών!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Διημερίδας:
https://syfathess-conference.gr/

Χρυσός χορηγός: GSK

Χορηγοί επικοινωνίας: Ο Κόσμος του Φαρμακείου, PharmaTeam, Pharmacorner

Αντιμικροβιακό Θερμόμετρο από την KARABINIS MEDICAL και πως δρα έναντι ιών και μικροβίων παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια σε σύγκριση με τα απλά θερμόμετρα

KarabinisLogo
Από αριστερά: Απόστολος Καραμπίνης, Founder & Entrepreneur της KARABINIS MEDICAL SA και Mark Potter CEO της Microlife USA

Από αριστερά:
Απόστολος Καραμπίνης, Founder & Entrepreneur της KARABINIS MEDICAL SA και Mark Potter CEO της Microlife USA

 

 

O κύριος Απόστολος Καραμπίνης, Founder & Entrepreneur της KARABINIS MEDICAL SA, υπέγραψε σημαντική συμφωνία με τον CEO της Microlife USA κύριο Mark Porter για την προώθηση του καινοτόμου αντιμικροβιακού θερμομέτρου, τεχνολογίας και πατέντας της KARABINIS MEDICAL, και στην Αμερική!

Το αντιμικροβιακό θερμόμετρο έχοντας κατοχυρώσει την Ευρωπαϊκή και Αμερικάνικη πατέντα διατίθεται σε Γερμανία και Ελλάδα, και κατόπιν της εμπορικής συμφωνίας με τη Microlife USA θα λανσαριστεί στην  Αμερικανική ήπειρο προσφέροντας ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στην αγορά υγείας.

 

 

antimicobΘα πρέπει να σημειωθεί ότι για την αποτελεσματική δράση του αντιμικροβιακού ψηφιακού θερμομέτρου, το οποίο είναι το πρώτο παγκοσμίως που κατασκευάστηκε, υλοποιήθηκαν κλινικές μελέτες στην Ελλάδα οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο American journal of Emergency Medicines. Επίσης, το αντιμικροβιακό θερμόμετρο της KARABINIS MEDICAL έχει πάρει διεθνή βραβεία και διακρίσεις για την τεκμηριωμένη και πατενταρισμένη εφαρμογή του  ενάντια στην εξάπλωση μικροβίων για αυτό υπερέχει έναντι των απλών ψηφιακών θερμομέτρων.

 

Μέσω της πατενταρισμένης αυτής  τεχνολογικής εφαρμογής του, στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών ασφαλούς θερμομέτρησης όχι μόνο για την οικογένεια, αλλά και για τη συνολική «αλυσίδα της υγείας» (γιατρούς – νοσηλευτές – ασθενείς).

 

Το καινοτόμο ψηφιακό θερμόμετρο με αντιμικροβιακό χαλκό παρέχει την καλύτερη λύση για την ασφαλέστερη διαχείριση του πυρετού.

 1. Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων μεταξύ των χρηστών
 2. Παρέχει ακριβή θερμομέτρηση
 3. Η αντιμικροβιακή δράση του χαλκού μειώνει σημαντικά τα παθογόνα μικρόβια

 

Ο αντιμικροβιακός χαλκός που χρησιμοποιείται στο συγκεκριμένο θερμόμετρο έχει αποδειχτεί με πληθώρα κλινικών μελετών ότι σκοτώνει ένα μεγάλο εύρος παθογόνων μικροβίων, όπως Klebsiella spp, Staphylococcus Aureus, Staphylococcus epidermidis, Candida spp, Pseudomonas spp, Influenza A (H1N1).

 

Εξειδικεύοντας το θέμα της αντιμικροβιακής δράσης του χαλκού, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφερθούμε σε μία ερευνητική μελέτη του Καθηγητή William Keevil (Centre for Biological Sciences, University of Southampton, United Kingdom), «Human Coronavirus 229E Remains Infectious on Common Touch Surface Materials» (American Society for Microbiology 2015 6 (6): e01697-15). Στην μελέτη καταγράφεται η δραστική και ταχεία μείωση των κορωνoϊών Human Coronavirus 229E, στελέχη που ήταν υπεύθυνα για την γρίπη του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής MERS-Co, όταν έρχονται σε επαφή με επιφάνειες αντιμικροβιακού χαλκού, έναντι επιφανειών από πλαστικό και ανοξείδωτο, όπου τα στελέχη παρέμειναν καθόλη την διάρκεια της μελέτης αναλοίωτα.

 

 

Απόστολος Καραμπίνης, Founder & Entrepreneur της KARABINIS MEDICAL SA

Απόστολος Καραμπίνης, Founder & Entrepreneur της KARABINIS MEDICAL SA

O κύριος Απόστολος Καραμπίνης δήλωσε ότι είναι μεγάλη χαρά για την KARABINIS MEDICAL η προώθηση του πρώτου ψηφιακού αντιμικροβιακού θερμομέτρου, ελληνικής πατέντας, το οποίο μπορεί να προσφέρει μια ακόμα ασπίδα προστασίας ενάντια στους ιούς και τα μικρόβια.

 

Το αντιμικροβιακό θερμόμετρο της KARABINIS MEDICAL είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα με το όνομα Microlife MT410 και οι καταναλωτές μπορούν να το προμηθευτούν από τα φαρμακεία, το επίσημο δίκτυο προώθησης των προϊόντων της KARABINS MEDICAL.

 

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

PanFS_Featured

Τεράστια ήταν η συμμετοχή των Φαρμακοποιών στην πρώτη εξεταστική περίοδο στη διαδικασία Πιστοποίησης για τους εμβολιασμούς που διήρκεσε από τις 16 μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020.

InstPFS

Εξετάστηκαν περισσότεροι από 6.000 φαρμακοποιοί από ολόκληρη τη χώρα, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΔΕΕΑΦ, μέσω της οποίας γίνεται η πιστοποίηση, ανήλθε στους 9.331!

– Πραγματοποιήθηκαν 49.000 επισκέψεις στην ιστοσελίδα του ΙΔΕΕΑΦ,

– Εξυπηρετήθηκαν τηλεφωνικά 2.325 φαρμακοποιοί (194 κατά μ.ο. ανά ημέρα),

– Έχουν εξεταστεί συνολικά 6.379 φαρμακοποιοί, εκ των οποίων:

Οι 6.102 (ποσοστό 95,6%) έχουν ανταποκριθεί στις εξετάσεις επιτυχώς και οι 277 (ποσοστό 4,4%) έχουν αποτύχει.

– Συνολικά ο μέσος όρος βαθμολογίας είναι το 96% (14/15 ερωτήσεις σωστές).

Τέλος, όσον αφορά τη λήψη πιστοποιητικών εμβολιασμού:

– Έχουν σταλεί συνολικά 5.498 emails σε επιτυχόντες με το πιστοποιητικό τους.

– Έχουν «κατεβάσει» το πιστοποιητικό τους 4.523 φαρμακοποιοί (82.3% των απεσταλμένων).

Ο δεύτερος εξεταστικός κύκλος ξεκινά σήμερα 12 Φεβρουαρίου 2020.

Η καινοτόμος αυτή διαδικασία έρχεται να επισφραγίσει με τον πλέον επίσημο τρόπο μια από τις υπηρεσίες που διαχρονικά παρέχονταν από το Φαρμακείο και δεν αναγνωρίζονταν θεσμικά και να αναδείξει τον νέο υπεύθυνο ρόλο που θα διαδραματίσει ο Φαρμακοποιός στη σύγχρονη εποχή.

Οι φαρμακοποιοί αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία μέσα από τον χώρο του φαρμακείου τους σε διαφόρους τομείς της Δημόσιας Υγείας.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός συνεχίζει τις δράσεις του για την επιμόρφωση των Φαρμακοποιών μέσω ενός ολοκληρωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, την ορθή χρήση των αναπνευστικών συσκευών, την παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων κ.λπ.

Είναι πεποίθησή μας ότι σε αυτόν τον νέο διακριτό θεσμικά ρόλο απαιτείται η ειλικρινής συνεργασία με όλους τους επαγγελματίες υγείας, με βασικό προσανατολισμό τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον ασθενή.

Οι δράσεις μας θα συνεχιστούν και θα εμπλουτισθούν. Και αυτό γιατί το οφείλουμε στον Ασθενή, στην Κοινωνία, αλλά και στους ίδιους τους συναδέλφους που έρχονται μέσα από 10 σκληρά μνημονιακά χρόνια στα οποία το Φαρμακείο, αλλά και το φάρμακο, στοχοποιήθηκαν πολύ περισσότερο από ό,τι τους αναλογούσε.

Καμπάνια ενημέρωσης για την υπεύθυνη Αυτοφροντίδα

Autofridida_logo

Καμπάνια ενημέρωσης για την υπεύθυνη Αυτοφροντίδα

με τη συνεργασία των: Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (Ε.Φ.Ε.Χ) και Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ)

 

«Αυτοφροντίδα: Φρόντισε τον εαυτό σου, Ρώτησε το φαρμακοποιό σου» είναι το μήνυμα της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που υλοποιούν σε συνεργασία ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (Ε.Φ.Ε.Χ) και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ). Στόχος της καμπάνιας είναι, η ανάδειξη της σημασίας της υπεύθυνης Αυτοφροντίδας, συστήνοντας στο κοινό να απευθυνθεί στον Φαρμακοποιό του.

 

EFEX200115Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αίγλη Ζαππείου, την Τετάρτη 15.01.2020, οι εκπρόσωποι των Ε.Φ.Ε.Χ και Π.Φ.Σ, ανέλυσαν τη σημασία της υπεύθυνης Αυτοφροντίδας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη διαρκή βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την εξοικονόμηση πόρων και τη μεγιστοποίηση της ανταποδοτικότητας του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και Δημόσιας Υγείας.

 

«Η Αυτοφροντίδα είναι το πρώτο βήμα και η πρώτη επιλογή στη φροντίδα υγείας και στην αντιμετώπιση ήπιων και ελαφριών ασθενειών», επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Φ.Ε.Χ Γ. Δόκιος. «Ως “Αυτοφροντίδα” ορίζεται το σύνολο των ενεργειών στις οποίες προχωρούν οι άνθρωποι από μόνοι τους για τη διατήρηση της υγείας τους, για τη γενικότερη ευεξία τους και για την πρόληψη ασθενειών, ή την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων υγείας. Βασικός στόχος της καμπάνιας αποτελεί η ανάδειξη του Φαρμακείου ως σημείου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) και η ενίσχυση του ρόλου του Φαρμακοποιού ως σημαντικού και απαραίτητου συμβούλου Π.Φ.Υ. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας και δημιουργείται προστιθέμενη αξία για τους πολίτες και τους φορείς υγείας/ επαγγελματίες υγείας».

 

Η καμπάνια, ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2020 και θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2020 με επίκεντρο το Φαρμακείο. Στο πλαίσιο της καμπάνιας τα φαρμακεία πανελλαδικά θα φέρουν σήμανση με το λογότυπο και το μήνυμα και ο Φαρμακοποιός θα εκπαιδεύει το κοινό αναφορικά με την Αυτοφροντίδα. Παράλληλα για την ενίσχυση της διάδοσης του μηνύματος και την εκπαίδευση των πολιτών η καμπάνια περιλαμβάνει ενέργειες δημοσιότητας, όπως μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ ως κοινωνικού μηνύματος, καθώς και παρουσία της καμπάνιας στο digital περιβάλλον.

 

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ (1.000 πολίτες-13 περιφέρειες της χώρας 18-64 ετών – 2017)  6 στους 10 πολίτες πάντα ρωτούν τον Φαρμακοποιό και σχεδόν 8 στους 10,  συμβουλεύονται τον Φαρμακοποιό πάντα ή έστω κάποιες φορές. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο Φαρμακείο αφορούν κατά 88% τη μέτρηση πίεσης, 72,8% αντιγριπικούς εμβολιασμούς, 56,8% έλεγχο βάρους και τεστ σακχάρου.

 

«Η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοφροντίδας (self care) συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ, τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δισ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Χ, Β. Σερέτης. «Ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες μελέτες δείχνουν ότι για κάθε ένα (1) ευρώ που δαπανάται για την Αυτοφροντίδα το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 7 ευρώ. Επιδιώκεται έτσι, εναρμόνιση της χώρας μας με την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές στον τομέα της Αυτοφροντίδας».

 

 

EFEX200115_1

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αντιλαμβανόμενος τον νέο ρόλο του Φαρμακείου και τη συμμετοχή του Φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε συνεργασία με τον Ε.Φ.Ε.Χ, υλοποιεί τη συγκεκριμένη ενημερωτική καμπάνια για την υπεύθυνη Αυτοφροντίδα» τόνισε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ Α. Βαλτάς. «Η σύνδεση του όρου “Αυτοφροντίδα” με τον Φαρμακοποιό είναι άρρηκτη. Ο Φαρμακοποιός είναι σε θέση να γνωρίζει και να προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα Αυτοφροντίδας, συνοδεύοντάς τα με οδηγίες σωστής και ασφαλούς χρήσης, για περιπτώσεις πρόληψης, ήπιων συμπτωμάτων και προβλημάτων υγείας, όπως και να παραπέμπει τον ασθενή στον θεράποντα ιατρό όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με τα 10.000 φαρμακεία μπορεί να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο στην αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας της χώρας μας με τη συμμετοχή του στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

«Το φαρμακείο σήμερα: ευκαιρίες και προκλήσεις» στο επίκεντρο του 5ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου

Panthessaliko

Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις για το ελληνικό φαρμακείο σήμερα, καθώς και ο ρόλος του φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 5ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε Αγριά Βόλου, στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2019. Το συνέδριο διοργάνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας με ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Στην πλούσια και επίκαιρη θεματολογία, αλλά και στη συμμετοχή 442 συνέδρων από την Περιφέρεια της Θεσσαλίας, αλλά και κάθε γωνιά της Ελλάδας, οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του συνεδρίου.

Panthessaliko191121

Τους παραβρισκόμενους στο συνέδριο καλωσόρισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης, ενώ τις εργασίες χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιου, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Μαραβέγιας, ο δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, το μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Πρόδρομος Χριστοφορίδης, η ταμίας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κυρία Ελένη Πουλτσίδη, το μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιάννης Τσικανδηλάκης και οι πρόεδροι των συνδιοργανωτών φαρμακευτικών συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, κ.κ. Κώστας Σωτηρόπουλος, Θάνος Κουτσούκης και Νικόλαος Μάνος αντίστοιχα. Χαιρετισμό απέστειλαν οι βουλευτές Μαγνησίας κ.κ.: Ζέτα Μακρή, Κατερίνα Παπανάτσιου και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Την εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο, με θέμα «Βότανα Πηλίου: τα δώρα του θεού», έκανε η κυρία Σοφία Κανταράκη, φιλόλογος-συγγραφέας, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Μαγνησίας, η οποία, αφού παρουσίασε αναλυτικά τις ιδιότητες των βοτάνων του Πηλίου, έκλεισε με χρήσιμες συμβουλές, όπως:

 • Δεν συλλέγουμε μεγαλύτερες ποσότητες βοτάνων απ’ ό,τι χρειαζόμαστε.
 • Μαζεύουμε τα φύλλα πριν ανθίσει το φυτό, ενώ σπόρους και βλαστούς μετά την ανθοφορία, στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης.
 • Τα αρωματικά φυτά τα μαζεύουμε νωρίς το πρωί εφόσον δεν υπάρχει υγρασία.
 • Δεν ξεριζώνουμε τα βότανα. Κόβουμε προσεκτικά το μέρος του φυτού που θέλουμε με κοφτερό εργαλείο έτσι ώστε του χρόνου να ξαναβλαστήσει.
 • Αν θέλουμε τις ρίζες του βοτάνου τις συλλέγουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα τότε που το φυτό έχει σταματήσει την παραγωγή φύλλων και λουλουδιών, όταν δηλαδή έχει τελειώσει ο κύκλος του φυτού

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά στα θέματα που παρουσιάστηκαν:

 • Το φαρμακείο σήμερα: ευκαιρίες και προκλήσεις

Τα θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα του φαρμακείου και στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται από το σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους οι κ.κ. Κώστας Ματσιόλης, πρόεδρος Φ.Σ. Μαγνησίας, Κώστας Σωτηρόπουλος, πρόεδρος Φ.Σ. Καρδίτσας, Θάνος Κουτσούκης, πρόεδρος Φ.Σ. Λάρισας, και Νικόλαος Μάνος, πρόεδρος Φ.Σ. Τρικάλων.

Panthessaliko191121_1

Όλοι επισήμαναν ότι ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας της διπλανής πόρτας, ο οποίος προσφέρει τις γνώσεις του και τη βοήθειά του καθημερινά στους συνανθρώπους του. Η εύκολη πρόσβαση στο ελληνικό φαρμακείο και η σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί με τους πολίτες, καθιστά τον φαρμακοποιό απαραίτητο κρίκο στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Διατυπώθηκαν, μάλιστα, προτάσεις για τα καίρια ζητήματα του κλάδου όπως το ιδιοκτησιακό, που έθεσαν υψηλά στην ατζέντα του συνεδρίου όλοι οι πρόεδροι, το ωράριο, τα κίνητρα για συνενώσεις, τα ΜΗΣΥΦΑ, το πληθυσμιακό, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και η Διά Βίου Εκπαίδευση.

Επισήμαναν δε την ανάγκη για ενίσχυση της προσπάθειας του ΠΦΣ για συνενώσεις φαρμακείων, προκειμένου να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα για τον Έλληνα φαρμακοποιό να προβάλει τον κοινωνικό ρόλο του, αλλά και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του φαρμακείου του.

«Το φαρμακείο αποτελεί αναπόσπαστο κρίκο του συστήματος υγείας. Οι νέες τεχνολογικές συνθήκες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης θα αλλάξουν πολλά επαγγέλματα και δεν μπορεί να πούμε ότι το δικό μας θα μείνει άθικτο. Η πραγματικότητα είναι ότι το χάσμα μεταξύ των «μικρών» και των «μεγάλων» φαρμακείων μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και όλες οι μεγάλες ιδέες που ακούγονται κατά καιρούς το μόνο που θα επιτύχουν είναι να λειτουργήσουν ως καταλύτες που θα επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία. Το ελληνικό φαρμακείο έχει να αντιπαλέψει και τη δυσμενέστατη ελληνική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, η οποία μετά από σχεδόν δέκα χρόνια μνημονίων έχει γονατίσει όλες τις επιχειρήσεις, αλλά και ειδικότερα τα φαρμακεία, σε επίπεδα πολύ κάτω από τα όρια που μπορούσαν να αντέξουν» τόνισε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Μαγνησίας, κ. Κώστας Ματσιόλης.

 • Κεντρική εισήγηση του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Στα τρέχοντα θέματα του κλάδου αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στο θέμα της Διά Βίου Εκπαίδευσης των φαρμακοποιών που επιτελείται μέσα από τις πρωτοβουλίες και δράσεις του ΙΔΕΕΑΦ με τον ΠΦΣ, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος 2019-2020. Αναφέρθηκε στο εκτενές εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κεντρικό θέμα «Εργαστήριο Φαρμακείου», το οποίο εστιάζει στην υποδειγματική Παρασκευή Γαληνικών Σκευασμάτων και πραγματοποιείται ανά περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα, ενώ ανακοίνωσε και τον νέο κύκλο σεμιναρίων για τη σωστή χρήση των αναπνευστικών συσκευών. Έκανε λόγο για το πρόγραμμα πρώτων βοηθειών από το φαρμακείο που γίνεται σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και παρουσίασε το πρόγραμμα πιστοποίησης των φαρμακοποιών για τους εμβολιασμούς ενηλίκων και τη χορήγηση αντιτετανικού ορού. Τέλος, αναφέρθηκε στην καμπάνια που έχει κάνει ο ΠΦΣ, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν για τον ιό της γρίπης.

 • Το καθεστώς των Ελληνικών Φαρμακείων σήμερα

Ο κ. Πάνος Καπώνης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω & ΣτΕ, νομικός σύμβουλος ΟΣΦΕ, αναφέρθηκε στο καθεστώς των ελληνικών φαρμακείων μετά την κρίση, από το 2010 έως το 2019, και το νομοθετικό χάος που έχει επικρατήσει σε ό,τι αφορά τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου. Στη συνέχεια, ο κ. Καπώνης διατύπωσε κάποιες προτάσεις, μεταξύ των οποίων οι παρακάτω:

 • Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι αποθεμάτων από τον ΕΟΦ σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις των φαρμάκων.
 • Να νομοθετηθεί η αμοιβή διανυκτερεύσεων και εφημεριών φαρμακοποιών.
 • Να νομοθετηθούν κίνητρα για τις συγχωνεύσεις φαρμακείων, σε φορολογικό, εταιρικό και νομικό επίπεδο.
 • Να επιτραπεί η λειτουργία φαρμακείων με την μορφή του αστικού συνεταιρισμού, με 2 έως 5 (αναλόγως) φαρμακείων ως συστεγασμένων.
 • Προκλήσεις και ευκαιρίες για το φαρμακείο του αύριο

«Ευκολότερη πρόσβαση» και «αμεσότερη επικοινωνία» είναι τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σχέση του φαρμακείου με την κοινωνία, όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κυρία Φαίη Θειακού, οικονομολόγος – αναλύτρια αγορών, MBA. Τόνισε, μάλιστα, πως η νέα μορφή του φαρμακείου προσανατολίζεται στα παρακάτω:

 • Κέντρα διαχείρισης της υγείας αντί για σημεία διανομής φαρμάκων
 • Κέντρα διανομής πληροφοριών υγείας αντί για σημεία διανομής φαρμάκων
 • Μέσα από τα φαρμακεία θα παρέχονται προσωποποιημένες θεραπείες & εκτύπωση φαρμάκων όταν ζητείται
 • Συμμόρφωση ασθενών με τη φαρμακευτική αγωγή

Το πολύ σημαντικό θέμα της συμμόρφωσης των ασθενών με τη φαρμακευτική αγωγή και του ρόλου του φαρμακοποιού σε αυτή ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Δημήτριος Μ. Ρέκκας, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, πρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ.

Παίρνοντας τον λόγο η κυρία Σοφία Κούνουπα, γενική διευθύντρια NOUFIO Communication Services, παρουσίασε το «βελτιωμένο» πρόγραμμα Take Care, την καινοτόμα και πρωτοποριακή εφαρμογή για τη Διαχείριση της Φαρμακοθεραπείας από τον φαρμακοποιό και τη συμμόρφωση του ασθενή με τη Φαρμακευτική Αγωγή, από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και από την εταιρεία Noufio Communication Services.

 • Θεραπευτική και Φαρμακευτική Κάνναβη: Τι πρέπει να γνωρίζει ο φαρμακοποιός

«Τι σημαίνει όταν ακούμε ότι “αυτό το προϊόν είναι προϊόν με κάνναβη”» είναι ένα από τα ερωτήματα που απάντησε μέσα από την ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνος Πουλάς, αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας, Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών. Αναφέρθηκε δε στον νόμο που ψηφίστηκε και προβλέπει ότι «Κατ’ εξαίρεση εγκρίνεται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκαννα- βινόλη (THC) άνω του 0,2%, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης µε αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και τη διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους».

 • Πολυφαρμακία και τρίτη ηλικία: Ορθή χρήση των πολλών φαρμάκων στα καρδιαγγειακά νοσήματα και όχι μόνο

Στο «πώς μπορεί ο φαρμακοποιός να βοηθήσει τον ασθενή στην ορθή χρήση των φαρμάκων που λαμβάνει» αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Κιοσές, φαρμακοποιός – συγγραφέας. Πιο συγκεκριμένα επισήμανε ότι ο ασθενής πρέπει:

 • να ενημερώνει τον φαρμακοποιό εάν έχει δυσκολία στην κατάποση δισκίων, καθώς μπορεί να υπάρχουν άλλες διαθέσιμες μορφές.
 • να βεβαιώνεται ότι μπορεί να διαβάσει την ονομασία του φαρμάκου αλλά και τις οδηγίες χορήγησής του
 • να βεβαιώνεται ότι μπορεί να ανοίξει τη συσκευασία και να τη χρησιμοποιήσει σωστά
 • να ρωτάει για τις οδηγίες αποθήκευσης και φύλαξης των φαρμάκων

Επισήμανε δε ο κ. Κιοσές πως τα φάρμακα θα πρέπει να τα προμηθεύεται μόνο από τα φαρμακεία τα οποία λειτουργούν νόμιμα στη χώρα μας, διότι η αγορά τους από το Διαδίκτυο, με το δέλεαρ του μικρότερου κόστους, εγκυμονεί τον κίνδυνο να είναι αλλοιωμένα ή ακόμη και πλαστά.

 • Νέες εύκολες και καινοτόμες μέθοδοι για το εργαστήριο του φαρμακείου. Η περίπτωση της Στερεής Διασποράς

Το πολύ ενδιαφέρον θέμα παρουσίασε η κυρία  Dr Σοφία Α. Παπαδημητρίου, Chemist PhD/Pharm D. Marie Curie Fellow, Queen Mary University of London.

Η κυρία Παπαδημητρίου, αφού έδωσε τον ορισμό της στερεής διασποράς και περιέγραψε την εκτέλεση της μεθόδου, αναφέρθηκε εκτενώς στα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και τις εφαρμογές της. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα πλεονεκτήματα της μεθόδου:

 • είναι εύκολη, απλή, γρήγορη,
 • ορίζουμε εμείς την αναλόγια εκδόχου-δραστικής,
 • είναι οικονομική (φθηνές πρώτες ύλες) και
 • μπορούμε να εντάξουμε το παρασκεύασμα σε άλλη διαφορετική τελική φαρμακοτεχνική μορφή.
 • Έρπητας ζωστήρας, πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις και δυνατότητα πρόληψης μέσω Εμβολιασμού

Στη σημασία του εμβολιασμού για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα, των πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων και της γρίπης, αλλά και τον ουσιαστικό ρόλο του φαρμακοποιού στο να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικα πληθυσμού, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βασίλης Μπιρλιράκης, φαρμακοποιός, MSc Φαρμακευτική Φροντίδα & Φαρμακοθεραπεία, ΜΔΕ – Εμβόλια & Εμβολιασμοί, ΜΒΑ – Ειδίκευση στις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.

 • Η αντιμετώπιση του πόνου στο φαρμακείο

Απαντώντας στο ερώτημα «τι είναι πόνος;» ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Αχιλλέας Γεωργιάδη, ρευματολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Παρισίων, έδωσε τον ορισμό «Πόνος είναι μια απλή ηλεκτρική εκκένωση που παράγεται περιφερικά, διαδίδεται διαμέσου του Νευρικού Συστήματος προς τον εγκέφαλο όπου αξιολογείται, επενδύεται συναισθηματικά και ενίοτε τροποποιείται». Αναφερόμενος, μάλιστα, στα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα επισήμανε πως είναι εξαιρετικά φάρμακα για τον οξύ πόνο, αλλά δεν είναι φάρμακα για τον χρόνιο πόνο.

 • Η αισθητική στο ράφι του φαρμακείου

«H πρόοδος της Δερματολογίας (Κλινικής και Αισθητικής) επέτρεψε την πληρέστερη κατανόηση της εξάρτησης των δερματικών λειτουργιών από δύο παράγοντες: το οξειδωτικό stress (εξω- ή/και ενδογενές) και την έκφραση των γονιδίων (επιγονιδίωμα)» όπως επισήμανε κατά την ομιλία της η κυρία Χρυσούλα Γκούσκου, φαρμακοποιός, Quality & Training manager Frezyderm ABEE. Και διευκρίνισε ότι «το επιγονιδίωμα είναι ο μηχανισμός με τον οποίο το κύτταρο ελέγχει διαρκώς ποιες γονιδιακές περιοχές είναι λειτουργικές και με ένα σύστημα φυσικοχημικών διακοπτών ενεργοποιεί τα σωστά γονίδια τη σωστή στιγμή. Όταν η έκφραση των γονιδίων αυτών μειώνεται ή αλλάζει, η επιδερμίδα γερνά».

 • Γαστρεντερολογικές Διαταραχές σε βρέφη και παιδιά. Αποτελούν τα προβιοτικά λύση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων;

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Πάνος Παπανδρέου, κλινικός φαρμακοποιός ΙΑΣΩ, SIG Leader in Pediatrics ESCP, «Τα προβιοτικά ωφελούν το εντερικό ανοσοποιητικό σύστημα στα νεογέννητα, π.χ. σταθεροποιούν τη μικροχλωρίδα και ελέγχουν τη διαδικασία της φλεγμονής». Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στη δράση των προβιοτικών συμπληρωμάτων σε περιπτώσεις διάρροιας, δυσκοιλιότητας και κοιλιακού άλγους.

 • Βηματοδότες, ενδείξεις και έλεγχος

«Η τοποθέτηση βηματοδότη δεν αποτελεί ένδειξη αναπηρίας, ούτε μειονεκτεί καθόλου αυτός που φέρει βηματοδότη, αντιθέτως η τοποθέτηση βηματοδότη του επιτρέπει να ζει μια φυσιολογική ζωή» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλής Κυρλίδης, καρδιολόγος, επιμελητής Α’, Καρδιολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Αναφέρθηκε δε στις ενδείξεις για την τοποθέτηση βηματοδότη, οι οποίες είναι: η φλεβοκομβική βραδυκαρδία, ο συμπτωματικός κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου βαθμού, ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 3ου βαθμού, η σοβαρή μυοκαρδιοπάθεια και προληπτικά (προσωρινός βηματοδότης).

Τέλος, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι το 6ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα.

1 2