Διάκριση της Novartis Hellas στα Corporate Affairs Excellence Awards 2019 για την ενέργεια «Κάνε Κλικ – Φωτογραφίζουμε τη Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη»

novartis_ new logo

Η ενέργεια «Κάνε Κλικ – Φωτογραφίζουμε τη Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη» της Novartis Hellas, βραβεύθηκε στα Corporate Affairs Excellence Awards 2019 με την ειδική διάκριση στην κατηγορία «Καινοτομία στην επικοινωνία».

 

CAEA_logoΣτόχος της συγκεκριμένης ενέργειας ήταν η ευαισθητοποίηση και η εμβάθυνση των εργαζομένων στις έννοιες της Διαφορετικότητας και της Συμπερίληψης, αξίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της εταιρικής κουλτούρας της Novartis.

 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Επιχειρησιακή μονάδα της Ογκολογίας και γρήγορα υποστηρίχθηκε από όλα τα τμήματα της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους δεξιότητες φωτογραφίζοντας θέματα που αποτύπωναν τις έννοιες της διαφορετικότητάς και της συμπερίληψης. Από όλα τα φωτογραφικά έργα επιλέχθηκαν 12 τα οποία εκτέθηκαν σε μια μοναδική έκθεση η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Novartis Hellas σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

Η Άννα Μουρίκη, υπεύθυνη επικοινωνίας στο τμήμα Oγκολογίας της Novartis Hellas, δήλωσε σχετικά, «Ευχαριστούμε την κριτική επιτροπή και τον θεσμό για την αναγνώριση στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, οι ίσες ευκαιρίες, αλλά και η καινοτομία αποτελούν σημαντικές αξίες για τη Novartis, η οποία έμπρακτα καλλιεργεί την κουλτούρα αυτή. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την διατμηματική συνεργασία, τον ενθουσιασμό και την υποστήριξη των ανθρώπων μας, που αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιο του οργανισμού μας».

 

Οι νικητές επί σκηνής

Οι νικητές επί σκηνής

 

 

Σημαντική διάκριση για την ΑstraZeneca στα βραβεία “Prix Galien Greece 2019”

AstraZeneca_Logo

Astra_GalienΤο βραβείο του «Καλύτερου Φαρμακευτικού Προϊόντος της πενταετίας 2013-2017» απέσπασε ογκολογική θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα της AstraZeneca, στα διεθνούς κύρους φαρμακευτικά βραβεία Prix Galien Greece 2019 που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 11 Απριλίου.

 

Το βραβείο αυτό είναι μία σημαντική διάκριση που αναγνωρίζει την αξία της επιστημονικής καινοτομίας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Astra190422

Η Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδος και Κύπρου, δήλωσε: «Για όλους εμάς στην AstraZeneca αποτελεί μεγάλη τιμή και παράλληλα μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι, η διάκριση στη φετινή διοργάνωση των βραβείων Prix Galien Greece. Αποδεικνύει πως η προσήλωση που δείξαμε στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας και οι συνεχείς επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, είναι το «κλειδί» της επιτυχίας μας. Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας ότι με επίκεντρο την επιστήμη θα συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε καινοτόμα φάρμακα και εξατομικευμένες θεραπείες με απώτερο στόχο την εξάλειψη του καρκίνου ως αιτία θανάτου».

Τα διεθνώς αναγνωρισμένα φαρμακευτικά βραβεία Prix Galien Greece διοργανώθηκαν για 4η φορά στη χώρα μας επιβραβεύοντας και φέτος την επιστημονική έρευνα και καινοτομία σε μια λαμπρή τελετή, παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας.

 

 

Σχετικά με την AstraZeneca

 

Η AstraZeneca είναι μια διεθνής, βασισμένη στην επιστήμη, βιο-φαρμακευτική εταιρεία, η οποία εστιάζεται στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και εμπορία συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κυρίως για τη θεραπεία νόσων σε τρεις θεραπευτικές κατηγορίες – Ογκολογικές παθήσεις, Καρδιαγγειακές, Νεφρικές και Μεταβολικές παθήσεις και Αναπνευστικές παθήσεις. Η εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης επιλεκτικά στους τομείς αυτοάνοσων νοσημάτων, τωννευροεπιστημών και των λοιμωδών νοσημάτων. Η AstraZeneca ασκεί την επιχειρηματική της δραστηριότητα σε περισσότερες από 100 χώρες και τα καινοτόμα της φάρμακα χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.astrazeneca.gr

 

Ολοκληρώθηκε το Health IT Conference, 16-17 Απριλίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου

ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος

Γόνιμος ο διάλογος Υπουργείου Υγείας, φορέων και επαγγελματιών με στόχο το μέλλον της Ψηφιακής Στρατηγικής για την Υγεία

 

 

HealthIT2019_1Το Health IT Conference 2019 διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Health Daily και το Netweek της Boussias Communications, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και με τη συνεργασία του HL7 Hellas, της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ) και του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Με έμφαση σε θέματα όπως η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στο ΕΣΥ και το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας μεταξύ των φορέων παροχής υπηρεσιών Υγείας δημοσίου και  ιδιωτικού τομέα, αλλά και με την παρουσίαση σημαντικών εξελίξεων πάνω σε θέματα όπως ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, τα μεγάλα δεδομένα υγείας, το GDPR, τα RIS-PACS κ.ά, το συνέδριο αποτέλεσε και φέτος ένα σημαντικό forum διαλόγου γύρω από τη Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Υγεία.

Οι τρέχουσες δράσεις ενίσχυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο ΕΣΥ αλλά και ουσιαστικές προτάσεις αναφέρθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου, το οποίο άνοιξε με ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος παρουσίασε τη στρατηγική του υπουργείου σε σχέση με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στον τομέα της Υγείας, μεταφέροντας παράλληλα τη δέσμευση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού ότι η ψηφιακή υγεία θα περάσει στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου. O Γ. Μπασκόζος τόνισε ότι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Υγείας δια νόμου έχει γίνει «αυτοτελής» εδώ και έναν μήνα περίπου. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί να επικοινωνεί απευθείας με την πολιτική ηγεσία, υπερβαίνοντας γραφειοκρατίες και καθυστερήσεις. Ο λόγος της αυτονόμησής της, σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είναι μια οριζόντια και εξαιρετικά κομβική διεύθυνση, που διασυνδέεται με όλο το σύστημα υγείας, σχεδιάζει και υλοποιεί σημαντικά εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που διαχέονται σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και λειτουργίας του συστήματος υγείας. Ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και σε επίπεδο Νοσοκομειακών Μονάδων Υγείας, μετατρέποντας τις Υποδιευθύνσεις Πληροφορικής σε «αυτοτελείς», υπαγόμενες άμεσα στη διοίκηση. Επίσης, έκανε λόγο για το σημαντικό έργο της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, το οποίο θα ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ πρόσθεσε ότι προχωρά η διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Διαλειτουργικότητας με τη συνεργασία όλων των φορέων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και η ανάπτυξη του Ενιαίου Καταλόγου Φαρμακευτικών Ουσιών (ΕΚΦΟ) που θα υποστηρίξει το κεντρικό μητρώο φαρμάκων του Υπουργείου.

Θέματα που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των συνέδρων ήταν: Το παρόν και το μέλλον της Διαλειτουργικότητας στον Τομέα Υγείας, η διαχείριση και αξιοποίηση των Big Data, το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα RIS-PACS στο σύνολο των ΜΥ του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, η παρουσίαση των διαδικασιών υποστήριξης υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας, με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας της λειτουργίας των Μονάδων Υγείας και της παρεχόμενης φροντίδας υγείας των πολιτών, ενώ αξιόλογες προτάσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο στρογγυλού τραπεζιού με θέμα την επόμενη ημέρα της ηλεκτρονικής υγείας στη χώρα μας και τα οφέλη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, της ΗΔΙΚΑ, του HL7 και του ΕΚΠΥ.

 HealthIT2019_2

Η πρώτη καταγραφή των απόψεων των επαγγελματιών υγείας για τη

χρήση ψηφιακών υπηρεσιών υγείας

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενότητας του συνεδρίου παρουσιάστηκε στους συνέδρους μια πρώτη καταγραφή των απόψεων των επαγγελματιών υγείας για τη χρήση δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών υγείας. Οι απαντήσεις στα σχετικά ερωτηματολόγια (225 απαντήσεις, 37% ιδιώτες και 63% από δημόσιες δομές 46% Παθολόγοι και Γενικοί ιατροί) κατέδειξαν αρκετά σημαντικά ευρήματα και ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία και συζητήθηκαν στη διάρκεια του στρογγυλού τραπεζιού με το οποίο και έκλεισε το συνέδριο. Σύμφωνα λοιπόν με την άτυπη αυτή έρευνα:

 • Η πλειονότητα του ιατρικού κόσμου (87%) θα συμμετείχε σε δράσεις διαβούλευσης με το Υπουργείο
 • Η πλειονότητα του ιατρικού κόσμου(68%) θα διέθετε τον απαραίτητο χρόνο για τη συμπλήρωση του ιστορικού υγείας των πολιτών
 • Η συντριπτική πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου επιθυμεί την εφαρμογή της άυλης συνταγής (90%) και τη διάθεση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (93%)
 • Η πλειονότητα του ιατρικού κόσμου (93%) επιθυμεί την ενοποίηση των εφαρμογών ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και συνταγογράφησης ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ σε μια υπηρεσία
 • Το 21% του ιατρικού κόσμου θα δεχόταν να καταβάλει  ένα συμβατικό τίμημα που θα ανταποκρίνεται στη διάθεση ενιαίων υπηρεσιών ενώ το 72% διαφωνει με μια τέτοια προσέγγιση
 • Το 25%  των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι χαμένος χρόνος να χρησιμοποιήσει κάποιος το helpdesk της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ
 • Καθημερινά προβλήματα εντοπίζουν οι χρήστες των υπηρεσιών συνταγογράφησης ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ 30%
 • Το 50% των χρηστών θεωρεί την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση «αργή» σε επίπεδο απόκρισης
 • Το 33% των χρηστών κάνουν χρήση τρίτων εφαρμογών ενώ το 30% θεωρεί πως καλύπτεται από τις εφαρμογές που του παρέχει το δημόσιο. Το 16% και το 20% των χρηστών δε γνωρίζει πως η ΗΔΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ αντίστοιχα, έχουν υπηρεσία υποστήριξης χρηστών
 • Αναφορικά με την εκπαίδευση στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών, ποσοστό μόλις 3% των χρηστών δηλώνουν ότι έχουν παρακολουθήσει κάποια σχετική εκπαίδευση, ενώ ποσοστό 78% δηλώνουν «αυτοδίδακτοι».

 

 

Χρυσοί χορηγοί του συνεδρίου είναι οι: Cosmote, CISCO.

Μεγάλος Χορηγός η Check Point Software Technologies Ltd., ενώ χορηγοί η Computer Solutions, η Dataverse, η ESET, η Icon Dynamics Ιατρικά Συστήματα, η iKnowHow, η IQVIA, η ORCO Organization & Computing AE, η Performance Technologies, η Priority, η Roche Diagnostics, η Siemens Healthineers και η Sigmasoft.

Με την τιμητική Υποστήριξη των  φορέων: ΕΕΜΕΠΥ – Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Εφαρμογών Πληροφορική, ΕΕΜΥΥ –  Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας και ΣΕΠΒΕ – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος.

Υποστηρικτές του Συνεδρίου: Michalopoulou & Associates και Philips

Media Partners: Action Global Communications | Χορηγός Επικοινωνίας: insinder.gr

Ημερίδα Ενημέρωσης για την Πρόληψη του Καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, στον Άγιο Δημήτριο

Με πρωτοβουλία του τμήματος Υγείας & Πρόνοιας του Δήμου Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, ημερίδα για την Πρόληψη του Καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των γυναικών στο θέμα της πρόληψης και η ενημέρωση για τις νέες προληπτικές εξετάσεις και το εμβόλιο.

Cancer190417_1

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Η λοίμωξη από τον HPV είναι πάρα πολύ συχνή και οι περισσότερες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα μολυνθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους.  Στις περισσότερες περιπτώσεις ο οργανισμός αντιμετωπίζει τον ιό και τον αποβάλλει. Σε αρκετές περιπτώσεις ο ιός παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα, ανενεργό μορφή. Σε μικρό ποσοστό ο ιός εμμένει σε ενεργό μορφή και προκαλεί τις λεγόμενες προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες αν μείνουν αθεράπευτες μπορεί να οδηγήσουν σε κακοήθεια.

 

Η προφύλαξη από τον ιό HPV γίνεται με την χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή, υπεύθυνη επιλογή ερωτικών συντρόφων και εμβολιασμό με τα νέα εμβόλια που προσφέρουν ανοσία έναντι εννέα επιθετικών τύπων ιού. Ο εμβολιασμός προτείνεται και συστήνεται μετά τα 11 έτη.

 

Cancer190417_3Το Παπ Τεστ έχει αδιαπραγμάτευτο ρόλο στην πρόληψη. Μάλιστα, η εξέλιξη του κλασικού Παπ Τεστ, που ονομάζεται ThinPrep ή αλλιώς Κυτταρολογία Υγρής Φάσης, έχει αυξήσει ακόμα περισσότερο την ακρίβεια και την ευαισθησία της κυτταρολογικής διάγνωσης.

 

Επιπλέον, σήμερα, έχουμε στην διάθεση μας ένα νέο τεστ, γνωστό ως Aptima mRNA HPV Τεστ, με το οποίο μπορούμε να ανιχνεύσουμε πότε ο ιός HPV είναι ενεργός, άρα και εάν υπάρχει κίνδυνος η γυναίκα να νοσήσει.  Όταν το Aptima Τεστ είναι αρνητικό, η πιθανότητα μία γυναίκα να αναπτύξει σοβαρή βλάβη είναι <1%. Υπερτερεί λοιπόν από τα Τεστ προηγούμενης γενιάς, τα λεγόμενα HPV DNA Τεστ, που στοχεύουν στο DNA του ιού, δηλαδή ανιχνεύουν απλά την παρουσία του ιού.

 

Τέλος, σήμερα έχουμε πλέον επαρκή επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες, ειδικά στις ηλικίες 30-65 ετών, είναι καλύτερα να ελέγχονται με δύο τεστ μαζί, δηλαδή Παπ Τεστ (ThinPrep) &Aptima mRNA HPV Τεστ, παρά μόνον με ένα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο, γνωστός και ως Co-testing, προσφέρει καλύτερη προστασία και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Εμπιστοσύνη στον Γιατρό – Σεβασμός στον Ασθενή

Med&Me_Logo

Παρουσίαση Πανελλαδικής έρευνας με θέμα: «Επικοινωνία Γιατρού – Ασθενούς Αλφαβητισμός στην Υγεία – Συμμετοχή των Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων» πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ (HIT), στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της εκστρατείας ενημέρωσης του Med&Me, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας και συλλόγων ασθενών.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από την επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας Δρ. Έφη Σίμου, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ. Χαιρετισμό και ομιλίες απηύθυναν: ο Δρ. Γιάννης Μπουκοβίνας, Πρόεδρος της Εταιρείας Παθολόγων – Ογκολόγων Ελλάδας, (Ε.Ο.Π.Ε) η κ. Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Γιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι)  και ο κ. Γεώργιος Καλαμίτσης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας (Υπουργείο Υγείας).

Από αριστερά πρός τα δεξιά : Δρ. Γιάννης Μπουκοβίνας, κ. Ζωή Γραμματόγλου, Δρ. Έφη Σίμου, κ. Γεώργιος Καλαμίτσης

Από αριστερά πρός τα δεξιά :
Δρ. Γιάννης Μπουκοβίνας, κ. Ζωή Γραμματόγλου, Δρ. Έφη Σίμου, κ. Γεώργιος Καλαμίτσης

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δρ. Γ. Μπουκοβίνας τόνισε ότι: «Η σχέση ογκολόγου – ασθενούς περνά μέσα από πολλά στάδια, είναι μία σχέση με πολλές συσχετίσεις, ψυχολογικές, κοινωνικές, αξιών και φιλοσοφίας, ιδιαιτεροτήτων και οικονομικών δεδομένων. Ο γιατρός στην ενημέρωση θα πρέπει να ακροβατεί ανάμεσα στη μη συντριβή του ασθενούς, αλλά και στη μη αποκοίμηση του. Η ενεργός συμμετοχή του ασθενούς στη λήψη αποφάσεων, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα και κινητοποιώντας δυνάμεις του που είναι χρόνια σε ύπνωση, είναι απαραίτητη στη σύγχρονη άσκηση της ογκολογίας, όπου η τελική έκβαση της αρρώστιας δεν είναι πάντα το ζητούμενο, αλλά προσμετρώνται και παράμετροι όπως ποιότητα ζωής, προτιμήσεις ασθενών, κλινικό όφελος, ολοκλήρωση  κύκλου ζωής».

Η κ. Ζ. Γραμματόγλου δήλωσε επίσης ότι: «για να αλλάξει η σχέση γιατρού ασθενούς, χρειαζόμαστε επαγγελματίες υγείας με εν-συναίσθηση, εκπαιδευμένους στην επικοινωνία με τον ασθενή και την οικογένειά του, ικανούς να διαχειριστούν τα ζητήματα της διάγνωσης, της θεραπείας, της υποτροπής και του πιθανού θανάτου. Οι μελέτες και οι κατευθυντήριες οδηγίες βάσει των οποίων καλούνται να ασκήσουν την ιατρική μιλάνε με αριθμούς και ποσοστά. Μπροστά τους όμως έχουν ανθρώπους και καμιά μελέτη δεν μπορεί να περιγράψει τον κάθε ξεχωριστό καρκινοπαθή. Γι’ αυτό και οι κατευθυντήριες οδηγίες -που τόσο θεοποιούνται στις μέρες μας- μπορεί να είναι η πυξίδα, όχι όμως και ο οδικός χάρτης στην άσκηση της ιατρικής. Αυτά  τα προγράμματα εκπαίδευσης που θα έπρεπε να είναι το αλφαβητάρι της ιατρικής απουσιάζουν προκλητικά από την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας».

O κ. Γ. Καλαμίτσης τόνισε στην ομιλία του ότι: «στην προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε ένα αποδοτικότερο, δικαιότερο και χωρίς αποκλεισμούς σύστημα υγείας το οποίο παράλληλα θα περιορίζει την σπατάλη, την κακοδιαχείριση και την διαφθορά, αρχίζουμε και κάνουμε βήματα προς ένα πιο ασθενοκεντρικό μοντέλο. Προαπαιτούμενο αυτής της προσπάθειας οφείλει να είναι η αποκατάσταση της ασυμμετρίας που υπάρχει ανάμεσα στην σχέση γιατρού-ασθενούς. Ο ενημερωμένος ασθενής καθίσταται συνυπεύθυνος για τη λήψη ορθών αποφάσεων για την υγεία του».

Συνοψίζοντας η Δρ. Ε. Σίμου επισήμανε ότι: «για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Ελλάδα αντίστοιχη έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 ατόμων, που στόχο έχει τη διεξοδική μελέτη των στάσεων, των αντιλήψεων και των συμπεριφορών που επηρεάζουν την  επικοινωνία γιατρού- ασθενούς, τον αλφαβητισμό στην υγεία, τη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή και τη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων. Ευελπιστεί να συμβάλει, ώστε να βελτιωθεί η επικοινωνία γιατρού- ασθενή που αποτελεί την ηθική βάση σχέσεων αλληλοσεβασμού, ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και εξυγίανσης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης». Δήλωσε επίσης ότι «η εμπιστοσύνη στο γιατρό θα πρέπει να διαφυλαχθεί και ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια και διαφάνεια στη φροντίδα του ασθενή να διασφαλιστούν».

Κλείνοντας ευχαρίστησε τους χορηγούς για τη σημαντική υποστήριξή τους και αφιέρωσε την εκστρατεία ενημέρωσης «σε όσους δίνουν καθημερινά τη μάχη για τη ζωή τους».

Η εκδήλωση και η εκστρατεία ενημέρωσης υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών: AbbVie, BIANEΞ, GENESIS Pharma.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για τη σχέση επικοινωνία γιατρού – ασθενούς και τον αλφαβητισμό στην υγεία επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες:

www.medandme.gr και www.hit.org.gr

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει γίνει αυτοτελής

ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος

HealthIT Conference 2019

Εισήγηση του κ. Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος:

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει γίνει αυτοτελής

Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα  στην Ε.Ε. που θα αποκτήσει ενιαίο μητρώο  φαρμάκων στηριγμένο στη διαλειτουργικότητα

ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος

ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος

Αθήνα 16 Απριλίου 2019. Στις δυσκολίες αλλά και στις ευκαιρίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην υγεία αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας στο συνέδριο HealthIT 2019, που διοργανώθηκε από το Health Daily και το Netfax της Boussias Communication, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και με τη συνεργασία του HL7 Hellas, της Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε., του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ)  και του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) . O κ. Μπασκόζος τόνισε ότι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δια νόμου έχει γίνει αυτοτελής διεύθυνση εδώ και έναν μήνα περίπου. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί να επικοινωνεί απευθείας με την πολιτική ηγεσία, υπερβαίνοντας γραφειοκρατίες και καθυστερήσεις. Ο λόγος της αυτονόμησής της είναι ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είναι μια οριζόντια και εξαιρετικά κομβική διεύθυνση,  που διασυνδέεται με όλο το σύστημα υγείας, σχεδιάζει και υλοποιεί σημαντικά εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που διαχέονται σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και λειτουργίας του συστήματος υγείας.

Ο κ. Μπασκόζος έκανε ειδική αναφορά στον ηλεκτρονικό φάκελο, τονίζοντας ότι είναι μια αυτόνομη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας, με μεγάλη σημασία, που δεν εξαντλείται μόνο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όπως ανέφερε, η πολιτική ηγεσία διασφάλισε τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών από ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες και άλλους ιδιώτες που ενδεχομένως να έχουν αλλότριους σκοπούς και αυτή η διασφάλιση έγινε σε απόλυτη συνάφεια με τον Κανονισμό Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων. Πρόσθεσε ότι εντός των επομένων ημερών θα εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις που θα ορίζουν την πρόσβαση στον φάκελο υγείας και τους όρους ταυτοποίησης των πολιτών, εξασφαλίζοντας ότι κύριος του φακέλου υγείας θα παραμένει ο πολίτης.

Ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε στη φημολογία σχετικά με την κατάργηση του βιβλιαρίου υγείας, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα δημόσιο έγγραφο που έχει αξιοποιήσιμες πληροφορίες και το οποίο οφείλουν οι ασφαλισμένοι να διατηρήσουν άθικτο μέχρι ο γιατρός τους να συνδεθεί πλήρως με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα.

Ο Γ.Γ. ανέφερε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα  στην Ε.Ε. που θα αποκτήσει ένα ενιαίο μητρώο φαρμακευτικών ουσιών, πλήρως ηλεκτρονικό, βασισμένο στη διαλειτουργικότητα  και με την πλέον σύγχρονη κωδικοποίηση.

Έκανε λόγο για το σημαντικό έργο της Διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, το οποίο θα ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ πρόσθεσε ότι προχωρά η διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Διαλειτουργικότητας με τη συνεργασία όλων των φορέων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, ο κ. Μπασκόζος έκλεισε την ομιλία του μεταφέροντας τη δέσμευση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού ότι η Ψηφιακή Υγεία θα παραμείνει στις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου.

Ακόμη μια διάκριση για τη Menarini Hellas στο πλαίσιο του 14ου Πολυσυνεδρίου ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

menarinichc

Aθήνα 16 Απριλίου 2019. Τιμητική διάκριση για την συμβολή της στην Ανάπτυξη  & την Καινοτομία στην Ελλάδα απέσπασε η Menarini Hellas στο πλαίσιο του 14ου πολυσυνεδρίου «Καινοτομία & Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από την εταιρεία ka-business.gr υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη διοργάνωση συμμετείχαν πενήντα πέντε ομιλητές από όλη την Ελλάδα, με αντικείμενο το νέο σύγχρονο μοντέλο επιχειρηματικότητας, και την καινοτομία.

(διακρίνονται από αριστερά) Γεώργιος Συκιανάκης, πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Menarini Hellas, Ραλλιώ Λεπίδου, Δημοσιογράφος, Διοργανώτρια πολυσυνεδρίων «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

(διακρίνονται από αριστερά) Γεώργιος Συκιανάκης, πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Menarini Hellas, Ραλλιώ Λεπίδου, Δημοσιογράφος, Διοργανώτρια πολυσυνεδρίων «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

Τη διάκριση παρέλαβε ο πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Menarini Hellas κ. Γεώργιος Συκιανάκης ο οποίος τόνισε « Η Καινοτομία και η Ανάπτυξη είναι δύο σημαντικές και αλληλένδετες έννοιες που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για συνεχή εξέλιξη αλλά και επιτακτική ανάγκη, για τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι του ανταγωνισμού στο σύγχρονο επιχειρείν. Εμείς όλοι στη Menarini Hellas εργαζόμενοι και διοίκηση επενδύουμε και ενθαρρύνουμε  με συνέπεια και συνέχεια την Καινοτομία καθώς πιστεύουμε ότι αποτελεί μονόδρομο ανεξαρτήτως τομέα δραστηριότητας».

 

(διακρίνονται από αριστερά) οι Γρηγόριος Πολίτης New Business Operations Manager, Ιωάννης Τσακτσίρας, Area Manager Β. Ελλάδος του τμήματος Menarini Consumer Healthcare, Γεώργιος Συκιανάκης, πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Menarini Hellas, Ραλλιώ Λεπίδου, Δημοσιογράφος, Διοργανώτρια πολυσυνεδρίων «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

(διακρίνονται από αριστερά) οι Γρηγόριος Πολίτης New Business Operations Manager, Ιωάννης Τσακτσίρας, Area Manager Β. Ελλάδος του τμήματος Menarini Consumer Healthcare, Γεώργιος Συκιανάκης, πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Menarini Hellas, Ραλλιώ Λεπίδου, Δημοσιογράφος, Διοργανώτρια πολυσυνεδρίων «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

HealthIT Conference 2019

ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος

Διαμορφώνοντας την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική για την Υγεία

 

Αθήνα 11 Απριλίου 2019. Με την παρουσία 50 Ελλήνων και ξένων ομιλητών θα παρουσιαστεί η συνολική στρατηγική του Υπουργείου Υγείας στον άξονα της ηλεκτρονικής υγείας, στις 16 & 17 Απριλίου στο συνέδριο HealthIT 2019.

Το 4ο Direct – HealthIT θα πραγματοποιηθεί στις 16 & 17 Απριλίου με θέμα  Στελέχη Πληροφορικής των Νοσοκομείων & Φορείς υγείας της χώρας σε ένα στρατηγικό διάλογο με το Υπουργείο Υγείας και την αγορά. Το Health Daily και το Net Week με τη συνεργασία της Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε., του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ), του ΗL7 Hellas και του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) σας καλωσορίζουν στο HealthIT Conference 2019. Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Ενεργό συμμετοχή έχει επίσης η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, αρμόδια σε θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ηλεκτρονικής Υγείας.

Το φετινό συνέδριο πλαισιώνουν περισσότεροι από 50 διακεκριμένοι ομιλητές, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε ένα γόνιμο διάλογο για την διαμόρφωση Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής για την Υγεία. Με την παρουσία του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου και  του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα, το συνέδριο αναμένεται να αποτελέσει κομβικό σημείο για το διάλογο σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ σημείο αναφοράς θα αποτελέσει η παρουσίαση της συνολικής στρατηγικής του Υπουργείου Υγείας στον άξονα της ηλεκτρονικής υγείας. Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μετά τη θεσμοθέτησή του ο «Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας».

 

Το HealthIT Conference 2019 είναι μία μεγάλη ευκαιρία για networking, καθώς όλοι οι stakeholders της υγείας θα βρίσκονται εκεί. Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι ιδιαίτερα πλούσιο με ενδιαφέρουσες ομιλίες και workshop. Παράλληλα, στελέχη πληροφορικής των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων και μακροπρόθεσμων σχεδιασμών για την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο εθνικό σύστημα υγείας. Σημαντική επίσης θα είναι η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ηλεκτρονικής υγείας στη χώρα μας και τα οφέλη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων.

 

Χρυσοί χορηγοί του συνεδρίου είναι οι: Cosmote, CISCO.

Μεγάλος Χορηγός η Check Point Software Technologies Ltd., ενώ χορηγοί η COMPUTER SOLUTIONS, η Dataverse, η ESET, η Icon Dynamics, η εταιρεία iKnowHow, η IQVIA, η ORCO ORGANIZATION & COMPUTING AE, η Priority, η Performance Technologies, η Roche Diagnostics, η Siemens Healthineers και η εταιρεία Sigmasoft.

Υποστηρικτές του Συνεδρίου: Michalopoulou & Associates και η Philips

Media Partners: Action Global Communications | Χορηγός Επικοινωνίας: insinder.gr

Αυτές είναι οι Εταιρείες με το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον στην Ελλάδα!

Best Workplaces - Greece

Το Great Place to Work® Hellas ανακοίνωσε την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 τα αποτελέσματα της έρευνας Best Workplaces 2019, της μεγαλύτερης έρευνας αξιολόγησης του εργασιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, με τα ονόματα των καλύτερων εταιρειών που διακρίνονται για φέτος.
Στην έρευνα Best Workplaces 2019, η οποία διεξήχθη για 17η συνεχή χρονιά στη χώρα μας με την ακαδημαϊκή υποστήριξη του ALBA Graduate Business School, The American College of Greece, διακρίνονται 25 επιχειρήσεις, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους:

 

 10 «μεγάλες» επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 251 εργαζόμενους,

 10 «μεσαίες» επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους,

 5 «μικρές» επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 49 εργαζόμενους

Οι εταιρείες που διακρίνονται για το 2019 είναι οι εξής:

BestPlace190408

 

 

Η αξιολόγηση των εταιρειών ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019. Συνολικά, δήλωσαν συμμετοχή 53 εταιρείες από διάφορους κλάδους της αγοράς, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 23.500 εργαζόμενους.
Η μεγαλύτερη εταιρεία απασχολεί κοντά στους 7.000 εργαζόμενους, ενώ η μικρότερη 22.
Από τις συμμετέχουσες εταιρείες οι 25 είναι αμιγώς Ελληνικές και οι 28 πολυεθνικές.
Η έρευνα η οποία διεξάγεται με ανώνυμα ερωτηματολόγια, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην άποψη που έχουν οι εργαζόμενοι για την εταιρεία τους.
Η βράβευση των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα για το 2019 θα πραγματοποιηθεί τον Μάϊο, κατά τη διάρκεια επίσημου εορταστικού δείπνου.

Για 5η συνεχόμενη χρονιά η AbbVie στην κορυφή των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον

KTX 203x267_NEWmother

Από το 2015 έως σήμερα η βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie, βρίσκεται ανάμεσα στους καλύτερους εργοδότες στην έρευνα του «Great Place to Work», κατακτώντας φέτος τη 2η θέση στην κατηγορία των 50 – 250 εργαζομένων. Με τη διάκριση αυτή, η AbbVie είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που για 5 συνεχόμενα χρόνια κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα των νικητών της ετήσιας έρευνας Best Workplaces σε όλες τις κατηγορίες των ελληνικών επιχειρήσεων, 1η το 2015, 2η το 2016, 1η το 2017, 3η το 2018.

Best Workplaces - Greece

Στην AbbVie αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία και η διατήρηση της υψηλής ποιότητας του εργασιακού περιβάλλοντος, γι’ αυτό επενδύει πόρους και αναπτύσσει ιδέες πέρα από τα στερεότυπα της καθημερινότητας, ώστε να ενθαρρύνονται οι καινοτόμες πρακτικές, οι προοπτικές σταδιοδρομίας, η επιμόρφωση, ο εθελοντισμός. Παράλληλα, οι ευέλικτες συνθήκες εργασίας, τα προγράμματα πρόληψης για την υγεία των εργαζομένων, τα επιδόματα γάμου, παιδικού σταθμού, μητρότητας και η προώθηση της ευζωίας των ανθρώπων της, αποτελούν μέρος των υψηλών εργασιακών προτύπων που καθιστούν την AbbVie μια από τις εταιρείες που επενδύουν ουσιαστικά στους ανθρώπους τους ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

 

«Η δεύτερη θέση μάς κάνει πραγματικά περήφανους και ανήκει αποκλειστικά στους ανθρώπους μας», υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, και συμπλήρωσε «Όλοι μαζί, ως μια ομάδα, εργαζόμαστε καθημερινά με δέσμευση στη ζωή και στόχο να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας καινοτόμες και αποτελεσματικές θεραπείες. Κάθε χρόνο, η προσωπική προσπάθεια, η δημιουργικότητα και η αξία των ανθρώπων μας, μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας και μάς χαρίζουν μια θέση ανάμεσα στους καλύτερους. Κάθε μέρα καταφέρνουμε να χτίζουμε πιο γερές βάσεις για να ανεβαίνουμε πιο ψηλά και να πηγαίνουμε πιο μακριά για τους συνανθρώπους μας και για εμάς τους ίδιους».

 

Ο κ. Θωμάς Κούγκουλος, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της AbbVie, ευχαρίστησε τους ανθρώπους της AbbVie για την αδιάκοπη προσπάθειά τους και τόνισε ότι: «Οι άνθρωποί μας είναι το παρόν και το μέλλον μας. Βρισκόμαστε διαχρονικά στην αιχμή του αύριο μέσω καινοτόμων θεραπειών και δράσεων που εμπνέουν ελπίδα και συμβάλλουν θετικά στη ζωή των συνανθρώπων μας. Ως υπεύθυνος εργοδότης μάς ενδιαφέρει η δημιουργία διαχρονικής αξίας και γι’ αυτό εφαρμόζουμε τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και ενισχύουμε το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού. Η καινοτομία και η ποιότητα εργασίας των ανθρώπων μας επιβεβαιώνεται και από τις συνεχόμενες διακρίσεις στην ετήσια έρευνα Best Workplaces, οι οποίες μάς γεμίζουν δύναμη να συνεχίζουμε να προσπαθούμε να χτίζουμε το αύριο, σήμερα!»

 

1 2 3 48