«Μην καθυστερείς! Ενημερώσου τώρα»

ERE171012_F.psd

Το μήνυμα της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας για την 12η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας

 

“Μην καθυστερείς! Ενημερώσου τώρα” (DON’T DELAY- CONNECT TODAY) είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας αρθρίτιδας, προτρέποντας έτσι στην έγκαιρη διάγνωση.

image02Η 12η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί από το 1996 ως Ημέρα Αρθρίτιδας/Ρευματισμού, έπειτα από πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης για την Αρθρίτιδα και το Ρευματισμό και με την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Με τον όρο αρθρίτιδα περιγράφεται η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο, ερυθρότητα, θερμότητα, περιορισμό της κινητικότητας σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις και αποτελεί κλινικό χαρακτηριστικό πολλών ρευματικών παθήσεων.

Ρευματικές παθήσεις με κλινικά συμπτώματα αρθρίτιδας είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το σύνδρομο Sjögren και οι αγγειίτιδες, η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα κ.ά. πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και την παιδική ηλικία) και τα δύο φύλα.

Σύμφωνα με τον κ. Χαράλαμπος Μπερμπερίδη, Πρόεδρο της Ελληνικής  Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε), οι επιπτώσεις των παθήσεων δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ασθενών καθώς προκαλούν επίσης κούραση, αδυναμία, και δυσκολία στον ύπνο με αποτέλεσμα  πολλοί να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους ή  και τις καθημερινές ασχολίες τους.

Πολύ σημαντικός παράγων για την εξέλιξη των Ρευματικών Παθήσεων, αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους από τον Ρευματολόγο, καθώς φαίνεται ότι η σωστή διάγνωση και η χορήγηση της ενδεδειγμένης θεραπευτικής αγωγής σε αρχικά στάδια, μπορεί να οδηγήσει σε καταστολή των συμπτωμάτων, που θα απαλλάξει τον ασθενή από πόνο και αναπηρία.
ERE171012 copyΣτην Ελλάδα, σύμφωνα με την κα Ευαγγελία Καταξάκη,  Γενική Γραμματέα της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, εκτιµάται ότι περίπου 3.000.000 άτοµα πάσχουν από ρευµατικές  και μυοσκελετικές παθήσεις, ορισμένες από τις οποίες εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και κατάλληλα, οδηγούν σε αυξημένη νοσηρότητα, αναπηρία και θνητότητα.
Για το λόγο αυτό η Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. έχει ξεκινήσει από το 2014 την «Πανελλήνια Ενημερωτική Εκστρατεία» με στόχο  την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις, με σύνθημα: «Πρώιμη διάγνωση – Έγκαιρη παρέμβαση».
Βασικό όχημα της προσπάθειας της Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. για την ενημέρωση των ασθενών, των φροντιστών τους αλλά και του ευρέως κοινού, είναι η ενημερωτική ιστοσελίδα της εκστρατείας www.tosomasoumilaei.gr. Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να βρει αναλυτικές πληροφορίες για τις ρευματικές παθήσεις και τις θεραπείες τους, χρήσιμες συμβουλές για τις παθήσεις αυτές, τους συλλόγους ρευματοπαθών ασθενών ανά την Ελλάδα, αλλά και να αναζητήσει ρευματολόγο στην περιοχή του.

ERE171012a

Η πρώτη ελληνική εφαρμογή για την υγεία της γυναίκας από την AENORASIS παρουσιάστηκε στο 9ο Greece Race for the Cure®

Aenorasis_Feat

Lets ΠΑΠ – Κάν’το για σένα!

 

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, 2017

Η πρώτη ελληνική εφαρμογή για την υγεία της γυναίκας παρουσιάστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο 9ο Greece Race for the Cure® από την ελληνική φαρμακευτική εταιρία AENORASIS. Στη διοργάνωση του 9ου Greece Race for the Cure® συμμετείχαν 35.000 γυναίκες, άντρες και παιδιά, όλοι ενωμένοι με έναν κοινό στόχο, την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού.

Race171002

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της AENORASIS στο Ζάππειο, πλήθος γυναικών ενημερώθηκε για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας μέσα από την καινοτόμα εφαρμογή «Lets ΠΑΠ». Το κοινό είχε την ευκαιρία να παίξει με το application με τρόπο διαδραστικό μέσα από το ελκυστικό και πλούσιο σε πληροφορία μενού του. Παράλληλα, μοιράζονταν φωτογραφικές στιγμές τους από το χώρο στα social media χρησιμοποιώντας το hashtag #letspap.

 

Race171002bΤο «Let’s ΠΑΠ» δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια σειρά διαδραστικών μαθημάτων και quiz που ενημερώνουν για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του ιού HPV. Στο «Lets ΠΑΠ» application κάθε γυναίκα μπορεί να καταγράψει τον κύκλο της και η εφαρμογή θα την ενημερώνει για την αναμενόμενη ημερομηνία της επόμενης περιόδου και τις ημέρες ωορρηξίας. Επίσης, από το ημερολόγιο της εφαρμογής δίνεται η δυνατότητα σημείωσης της κατάσταση κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών (ροή αίματος, πόνος και διάθεση), ενώ το «Let’s ΠΑΠ» με τη σειρά του θα προτείνει συμβουλές διατροφής που σχετίζονται με την κατάσταση και θα ανακουφήσουν. Το «Lets ΠΑΠ» υπενθυμίζει με σχετικό reminder τα ραντεβού με τους γιατρούς. Τέλος, από τη Βιβλιοθήκη του «Lets ΠΑΠ»  που θα ανανεώνεται συνεχώς,  θα μπορούν να ενημερώνονται για μια σειρά θεμάτων όπως η διατροφή και η άσκηση από επαγγελματίες του χώρου.

 

Το νέο application «Let’s ΠΑΠ» έχει δημιουργηθεί από την φαρμακευτική εταιρία AENORASIS με την επιστημονική στήριξη της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Ομάδας Μελετών Παθολογίας Τραχήλου (HeCPA Group).

Race171002a

Οι γυναίκες κατεβάζοντας την εφαρμογή είτε στο κινητό τους είτε στο tablet και ολοκληρώνοντας με επιτυχία τα διαδραστικά μαθήματα μπορούν να κερδίσουν δωρεάν εξετάσεις Thin Prep Pap Test – το καινοτόμο διαγνωστικό τεστ που αποτελεί εξέλιξη του κλασσικού τεστ Παπανικολάου. Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό είναι απλή. Ολοκληρώνοντας τα διαδραστικά μαθήματα θα εμφανιστεί ένας κωδικός τον οποίο θα πρέπει να στείλουν με μήνυμα στη σελίδα του Letspap στο Facebook (Letspap Facebook Page: @letspap)

Workshop σε λιποσωμιακά αντικαρκινικά φάρμακα” για φαρμακοποιούς από το Εργαστήριο Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας του ΕΚΠΑ

Στις εφαρμογές της Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας στη θεραπεία του καρκίνου θα εστιάσει το διαδραστικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο: “Διαδραστικά μαθήματα σε λιποσωμιακά αντικαρκινικά φάρμακα” που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 18ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου στο Ζάππειο.

Την οργάνωση και την  ευθύνη του workshop που απευθύνεται αποκλειστικά σε φαρμακοποιούς όλων των κλάδων έχει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της  Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (ΕΦΕ), καθηγητής Κωνσταντίνος Δεμέτζος.

Στο διαδραστικό εργαστήριο που θα βασιστεί σε περιπτωσιολογική μελέτη (case studies), θα μελετηθούν αντικαρκινικά φάρμακα νανοτεχνολογίας τα οποία βρίσκονται ήδη στην κλινική πράξη (νοσοκομεία) και θα συζητηθούν τα τεχνολογικά τους πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών αντικαρκινικών φαρμάκων. Η απόκτηση βασικών γνώσεων σχετικά με νέες νανοτεχνολογικές μορφές αντικαρκινικών  φαρμάκων, με την αξιοποίηση των προϊόντων νανοτεχνολογίας, με την κατανόηση της συμπεριφοράς των νέων βιοϋλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και η εξοικείωση με τη λιποσωμιακή τεχνολογία είναι ο βασικός στόχος του εκπαιδευτικού εργαστηρίου για φαρμακοποιούς που θα πραγματοποιηθεί από το Εργαστήριο Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας  του ΕΚΠΑ.

Στο workshop που θα λάβει χώρα στις 13:00-16:00 στην αίθουσα «Γαληνός» στο Ζάππειο Μέγαρο συμμετέχουν επίσης η Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στον Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Δρ. Νατάσσα Πίππα (MSc, PhD)  και ο Υποψήφιος Διδάκτορας στον Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας Νικόλαος Ναζίρης (MSc), στελέχη του εργαστηρίου της Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.

Στο διαδραστικό εργαστήριο μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 40 άτομα, τα οποία θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης, ενώ δεν θα γίνουν δεκτοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Για περισσότερες  πληροφορίες  στο   http://www.pharmacongress.gr/

Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα τον Αιματολογικό Καρκίνο: Πρόληψη – Θεραπεία – Ίαση

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, διοργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 17:00-21:00, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ρηγίλλης 1, Αθήνα – ΑΙΘΟΥΣΑ «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ»), με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, όπου και πραγματοποιήθηκε λήψη δειγμάτων μυελού των οστών, από δότες εθελοντές.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα & χαιρετισμό της Κας Ζωής Γραμματόγλου, Προέδρου Δ.Σ. Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών & Μέλους Δ.Σ. Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ., η οποία αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών, η οποία έχει αλλάξει θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες, με τη συνολική επιβίωση να έχει διπλασιασθεί τα τελευταία 30 χρόνια λόγω της εισαγωγής νεότερων και αποτελεσματικότερων θεραπειών. Κάτω από την ομπρέλα του Κ.Ε.Φ.Ι., παρουσίασε την ομάδα ΧΜΛ, με υπεύθυνη το μέλος και εθελόντρια του Συλλόγου κυρία Αθανασία Σαμαρά η οποία στηρίζει τους συμπάσχοντες με ενημέρωση, ανταλλαγή χρηστικών πληροφοριών για να σταθούν στα πόδια τους,  και να προχωρήσουν. Ολοκληρώνοντας ενημέρωσε σχετικά με το νέο Πρόγραμμα για την Κατ’ οικον Υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αθηναίων. Το Πρόγραμμα ΣτηρίΖΟΥΜΕ είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Νοσηλείας, του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι. και του Ιδρύματος Σ.Νιάρχος Stavros Niarchos Foundation. που πίστεψε στο όραμά και υποστήριξε το έργο με την ευγενική του χορηγία.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε και η Κα Ιωάννα Καραβάνα, Πρόεδρος Δ.Σ Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας και μέλος Δ.Σ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου-ΕΛΛ.Ο.Κ, η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με αιματολογικό  καρκίνο, ειδικότερα δε οι κάτοικοι της ελληνικής περιφέρειας. Συγκεκριμένα, η Κα Καραβάνα αναφέρθηκε στις ολοκληρωμένες δράσεις και στο σχεδιασμό της ΕΛΛ.Ο.Κ. για την επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν στους ασθενείς.

Χαιρετισμό απηύθυνε η κυρία Αθανασία Σαμαρά, Επικεφαλής Ομάδας Ασθενών με ΧΜΛ του «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, παρουσίασε video της προέδρου του Συλλόγου για τους όγκους GIST στην Ιταλία, κα Barbara Tamagni, το οποίο αναφερόταν στα γενόσημα, καθώς και το πόσο ασφαλές είναι να γίνεται φαρμακολογικό zapping από γενόσημο σε γενόσημο.

Η Δρ. Μαρία Παγώνη, Αιματολόγος, Αιματολογική – Λεμφωμάτων Κλινική, Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών ΜΜΜΟ, Γ.Ν. «Ευαγγελισμός», στο προεδρείο της ημερίδας συντόνιζε τις επιστημονικές ενότητες, οι οποίες κάλυψαν το εύρος των αιματολογικών κακοηθειών.

Ακολούθησε η πρώτη ομιλία του Δρ. Ιωάννης Τσώνης, Αιματολόγος, Αιματολογική – Λεμφωμάτων Κλινική & Μονάδα ΜΜΟ, Γ.Ν. «Ευαγγελισμός» σχετικά με την «Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία». Πιο συγκεκριμένα ο γιατρός ανέφερε, ότι η ΧΜΛ είναι ένα νόσημα με καλή πρόγνωση, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές, είναι δυνατή η διακοπή της θεραπείας, τουλάχιστον για ένα ποσοστό ασθενών. Τόνισε, ότι σημασία έχει για την καλή έκβαση η σωστή διάγνωση και αξιολόγηση του ασθενούς, η σωστή επιλογή της θεραπείας (ασφάλεια, κόστος, κατευθυντήριες οδηγίες και εμπειρία), γενικότερα εξατομικευμένη προσέγγιση. Επίσης, για καλή έκβαση είναι σημαντική η παρακολούθηση και τροποποίηση του θεραπευτικού σχεδιασμού, όταν κριθεί αναγκαίο, καθώς και η συμμόρφωση του ασθενούς.

Τη σκυτάλη παρέλαβε η Δρ. Παναγιώτα Γιαννούλια, Επικουρικός Ιατρός – Επιμελήτρια Β’, Αιματολογική Κλινική Λεμφωμάτων & ΜΜΜΟ, «Ευαγγελισμός» με θέμα, τη «Χρόνια Λεμφογενή Λευχαιμία». Η κα Γιαννούλια επεσήμανε, ότι πρόκειται για νόσημα με αργή εξέλιξη και το θεραπευτικό τοπίο μεταβάλλεται ταχύτατα με την εισαγωγή νέων αποτελεσματικών φαρμάκων. Συμπερασματικά δήλωσε επίσης, ότι η σωστή επιλογή θεραπείας βασισμένη στις συννοσηρότητες, στο μοριακό και γενετικό έλεγχο, αύξησε τα ποσοστά ανταπόκρισης και μείωσε τις παρενέργειες.

Για τις Αιματολογικές κακοήθειες στους ηλικιωμένους μίλησε η Δρ. Ανθή Μπούχλα, Αιματολόγος, Ακαδημαϊκή Υπότροφος ΕΚΠΑ, Αιματολογική Μονάδα Β’ Προπαιδευτική Κλινική, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ». Η κα Μπούχλα τόνισε, ότι η χορήγηση της AZA βελτιώνει την ποιότητα ζωής και μειώνει σημαντικά τις ημέρες νοσηλείας των ασθενών. Συμπερασματικά δήλωσε, ότι σε ηλικιωμένους ασθενείς με ΟΜΛ και βλάστες >30%, η χορήγηση απομεθυλιωτικών παραγόντων βελτιώνει την OS με ανεκτό προφίλ παρενεργειών.

Η Δρ. Μαρία Γαβριατοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Θεραπευτικής – Μεθοδολογίας Κλινικής Έρευνας, Παθολόγος Ογκολόγος Γ.Ν. «Αλεξάνδρα», Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μας παρουσίασε το Πολλαπλό Μυέλωμα, μια νόσος με αυξανόμενη συχνότητα, εύκολη διάγνωση αρκεί να το υποπτευόμαστε. Συμπερασματικά ανέφερε ότι, η θεραπεία επιλογής είναι Αυτόλογη Μεταμόσχευση ή MPT/MPV σε ηλικιωμένους ασθενείς, όπου η Bορτεζομίδη, θαλιδομίδη και λεναλιδομίδη έχουν αποδεδειγμένη αντιμυελωματική δράση και χρησιμοποιούνται μόνα ή σε συνδυασμό με άλλα σκευάσματα τόσο στην έφοδο όσο και στην υποτροπή. Επίσης, με πολλαπλές εγκρίσεις φαρμάκων το 2016 αλλάζουν την ιστορία του νοσήματος (π.χ. Μονοκλωνικά αντισώματα, Ανoσοσθεραπεία, CAR-Tcells).

Ο Δρ. Παναγιώτης Οικονομόπουλος, Επικουρικός Επιμελητής Β’, Αιματαλογική Κλινική, Νοσοκομείο «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», ολοκλήρωσε τον κύκλο των ομιλιών/παρουσιάσεων ιατρών με την ομιλία της με θέμα: «Λεμφώματα». Ο κος Οικονομόπουλος επίσης, έδωσε έμφαση στα νέα φάρμακα τα οποία έχουν πάρει έγκριση ως θεραπεία όχι μόνο δεύτερης ή τρίτης γραμμής αλλά και πρώτης γραμμής. Η κλασσική ΧΜΘ στην παρούσα φάση αποτελεί ακόμη το Gold Standard για την αντιμετώπιση των ασθενών, εντούτοις όλο και αυξάνονται τα δεδομένα για την αξία των νεώτερων θεραπειών. Έντονη είναι η προσπάθεια για εξατομίκευση της θεραπείας λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες κατευθυντήριες οδηγίες που υπάρχουν και τα προφίλ του ασθενή. Στόχος είναι η βελτιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος με την εμφάνιση των λιγότερων παρενεργειών. Μένουν όμως ακόμη πολλά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με την διάρκεια των θεραπειών, το πλάνο παρακολούθησης των ασθενών, τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα ακόμη και αυτές οι στοχευμένες θεραπείες, αλλά και το κόστος που μπορεί να έχουν με αποτέλεσμα να είναι  απαγορευτικές σε κάποια συστήματα υγείας.

 

 

Για την ψυχολογική διάσταση μας μίλησε η Δρ. Εύη Πάσχου, Ψυχίατρος, Εκπαιδευθείσα στην Ψυχανάλυση στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία. Το θέμα της : «Θεωρώ ότι η ψυχή και το σώμα αλληλοεπηρεάζονται απόλυτα. Και η ψυχική κατάσταση, όταν μεταβάλλεται μεταβάλλει μαζί της και τη σωματική. Και η σωματική κατάσταση κι εκείνη, όταν μεταβάλλεται, μεταβάλλει μαζί της και την ψυχική» (Αριστοτέλης «Φυσιογνωμικά» 808 β-12). Η γιατρός με αφορμή, τα λόγια του Αριστοτέλη, ότι η ιατρική είναι μόνο ψυχοσωματική, εστίασε πάνω στον άνθρωπο που αρρώστησε και όχι πάνω στην αρρώστια του ανθρώπου, φτάνουμε σ’ αυτό που ο Victor von Weiszäcker ονόμαζε, κλινική αντικειμενικότητα. Συμπερασματικά, απορρέει η βεβαιότητα, ότι ψυχολογικές και ψυχιατρικές θεραπείες μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά δίπλα στις καθαρά ογκολογικές θεραπείες με τεράστια οφέλη για τον πάσχοντα, αλλά και το περιβάλλον του. Υποστήριξε ότι, θα ήταν πολύ ωφέλιμο να συμπεριληφθεί ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος στην ομάδα των θεραπόντων ιατρών του ογκολογικού ασθενούς.

Ολοκλήρωσε η κα Ηλιοστάλακτη Βαβούλη, η οποία μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία, ως ασθενής.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε επιτυχώς με την επίσημη χορηγία των Bristol-Myers Squibb,  GENESIS Pharma, NOVARTIS, ROCHE HELLAS Α.Ε. & abbvie, καθώς επίσης και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά τον κ. Αχιλλέα Καραπαναγιώτη, Φωτογράφο, για την πολύτιμη συμβολή του.

3rd Medtech Conference «Αβεβαιότητα στον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων»

Medtech170920

Όλες οι εξελίξεις στο ετήσιο συνέδριο 3rd MedTech Conference στις 18 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel

 

 

Εύλογη αναστάτωση επικρατεί τους τελευταίους μήνες στον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Το νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που ψηφίστηκε πρόσφατα, αλλά και οι νέες ρυθμίσεις από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση ιατροτεχνολογικού υλικού, έχουν δημιουργήσει ανησυχία και αβεβαιότητα σε ασφαλισμένους και επιχειρήσεις του κλάδου.

 

Υπό το πρίσμα αυτό, το φετινό συνέδριο 3rd MedTech Conference (#mtc17 –  http://www.medtech.ethosevents.eu/)  θα επιχειρήσει να θέσει επί τάπητος τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας, αναδεικνύοντας λύσεις και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

 

Στο συνέδριο παίρνουν μέρος επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και στελέχη επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα.

 

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 και οργανώνεται από την Ethos Εvents, το portal πολιτικής υγείας και φαρμάκου virus.com.gr και το περιοδικό Pharma & Health Business (www.phb.com.gr).

Απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, στελέχη νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ, επαγγελματίες υγείας, ακαδημαϊκούς, και φοιτητές.

 

Διεθνώς και στην Ελλάδα, το περιβάλλον έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Οι χρηματοδοτικές πιέσεις, που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας, λόγω της οικονομικής κρίσης και της δημογραφικής γήρανσης, δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις του κλάδου.

 

Ειδικά στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι πιο ασφυκτική, λόγω όχι μόνο της κρίσης, αλλά και χρόνιων προβλημάτων και στρεβλώσεων. Η χρήση και αποζημίωση της ιατρικής τεχνολογίας γίνεται άναρχα και δίχως αξιολόγηση.

 

Στο μεταξύ, ο νέος νόμος για την ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), που ψηφίστηκε πρόσφατα, όχι μόνο δεν δύναται να δώσει λύση στα χρονίζοντα προβλήματα, αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος να προκαλέσει νέες στρεβλώσεις.

 

Στον αντίποδα, ορθώς η Πολιτεία επιχείρησε από τις αρχές του έτους να κάνει παρεμβάσεις στην προμήθεια και αποζημίωση ιατροτεχνολογικών υλικών από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι υπήρξε εστία προκλητής ζήτησης και διαφθοράς. Ωστόσο, για πολλοστή φορά, υπήρξε προχειρότητα στην υλοποίηση των αλλαγών, με συνέπεια να προκληθεί ταλαιπωρία σε ασφαλισμένους και επιχειρήσεις.

 

Μάλιστα, το θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνει ανεφάρμοστες και αντικρουόμενες ρυθμίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απαίτηση να δηλώνονται από τον «εισαγωγέα-κατασκευαστή-αντιπρόσωπο» με την μορφή Υπεύθυνης Δήλωσης οι τρεις χαμηλότερες τιμές αγοράς του συγκεκριμένου είδους, με τις οποίες αυτό κοστολογείται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Το «κακό» είναι ότι η Πολιτεία αντί να απλοποιεί τις διαδικασίες και να μειώνει τη γραφειοκρατία για ασφαλισμένους και επιχειρήσεις, κάνει ακριβώς το αντίθετο, θεσπίζοντας νέες απαιτήσεις. Η Πολιτεία δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί τη σημασία της Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας.

 

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου είναι τα παρακάτω:

 • Προμήθειες νοσοκομείων: Ποιες αλλαγές έρχονται με την ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ)
 • Νέοι κανόνες της Ε.Ε. για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
 • Αποζημίωση αναλώσιμων υλικών και ιατροτεχνολoγικού εξοπλισμού από τον ΕΟΠΥΥ
 • Αξιολόγηση ιατρικής τεχνολογίας: Διεθνείς τάσεις, προκλήσεις, προοπτικές.

 

 

Για αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου http://www.medtech.ethosevents.eu/ καθώς επίσης και τα social κανάλια Facebook, LinkedIn, twitter και YouTube.

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του προστάτη από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, με δωρεάν εξέταση PSA, από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου

«Μετά τα 50, φρόντισε τον προστάτη σου», είναι το σύνθημα της εκστρατείας ενημέρωσης και έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του προστάτη, που διοργανώνει η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

EOE170920

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, θα πραγματοποιείται δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος για τη νόσο, με την εξέταση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA). Για την δωρεάν εξέταση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 210 3413400.

 

Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) κ. Ηρακλής Πούλιας και ο  πρόεδρος του Δικτύου iatrica κ. Γεώργιος Βιδάκης, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε επ’ ευκαιρία της έναρξης της εκστρατείας.

 

Ο προστάτης είναι αδένας που αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας κακοήθης όγκος, ο οποίος αναπτύσσεται από τα κύτταρα του αδένα. Παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία και η παρουσία συγκεκριμένων γονιδίων.

 

Η ηλικία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα. Κάτω από την ηλικία των 40 ετών, ένας άνδρας αντιμετωπίζει 1 στις 10.000 πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη. Στις ηλικίες 40 έως 59 ετών, η πιθανότητα αυξάνεται σημαντικά (1 στις 100), για να φτάσει τη 1 στις 8 στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 79 ετών.

 

«Ένας στους επτά άνδρες θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΕ. Ο καρκίνος του προστάτη – εξήγησε – είναι η πιο θανατηφόρος μορφή κακοήθους νόσου σε άνδρες άνω των 50 ετών και ξεπερνά σε συχνότητα εμφάνισης τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

 

Aπό αριστερά προς δεξιά απεικονίζονται : οι κ.κ.: Αλκιβιάδης Γρηγοράκης, Πρόεδρος Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της ΕΟΕ, Διευθυντής ΕΣΥ, Γ.Ν.Α. “Ο Ευαγγελισμός”, Ηρακλής Πούλιας, Πρόεδρος ΕΟΕ, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ιωάννης Γκιάλας, Αντιπρόεδρος ΕΟΕ, Διευθυντής ΕΣΥ, Γ.Ν.Α. “Γ. Γεννηματάς”, Έλσα Φαβίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Δικτύου iatrica.

Aπό αριστερά προς δεξιά απεικονίζονται :
οι κ.κ.: Αλκιβιάδης Γρηγοράκης, Πρόεδρος Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της ΕΟΕ, Διευθυντής ΕΣΥ, Γ.Ν.Α. “Ο Ευαγγελισμός”, Ηρακλής Πούλιας, Πρόεδρος ΕΟΕ, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ιωάννης Γκιάλας, Αντιπρόεδρος ΕΟΕ, Διευθυντής ΕΣΥ, Γ.Ν.Α. “Γ. Γεννηματάς”, Έλσα Φαβίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Δικτύου iatrica.

Σύμφωνα με τον κ. Πούλια, μετά την ηλικία των 50 ετών, είναι απαραίτητος ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ο οποίος συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και στην καλύτερη έκβαση της θεραπείας. Σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό, ο πρώτος έλεγχος του προστάτη πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40 – 45 ετών. Όταν ο όγκος ανιχνεύεται σε πρώιμα στάδια, θεραπεύεται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά.

 

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο εξετάσεις, τις οποίες θα καθορίσει ο ουρολόγος. Αν κάποια από τις δύο έχει παθολογικά ευρήματα, ο γιατρός θα υποδείξει τις απαραίτητες περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν ο εξεταζόμενος πάσχει από καρκίνο του προστάτη ή όχι.

 

Η πρώτη είναι η εξέταση αίματος για τη διερεύνηση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (Prostate Specific Antigen – PSA), το οποίο απελευθερώνεται στο αίμα σε μικρές ποσότητες. Η μέτρηση υψηλών τιμών PSA εγείρει την υποψία καρκίνου του προστάτη.

 

Η δεύτερη είναι η δακτυλική εξέταση δια του ορθού, η οποία επιτρέπει την αξιολόγηση ορισμένων διαταραχών του σχήματος, της υφής ή του μεγέθους του προστάτη, που ενδέχεται να υποδηλώνουν την παρουσία όγκου.

 

Ο κ. Πούλιας τόνισε πως η πρόληψη αποτελεί ζωτική παράμετρο στην αντιμετώπιση των παθήσεων του προστάτη. Στα πρώτα στάδια – είπε – ο όγκος αναπτύσσεται μέσα στον αδένα και συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα που να υποδεικνύουν την παρουσία του.

 

Παθήσεις

 

Εκτός από τον καρκίνο, υπάρχουν και μία σειρά άλλων παθήσεων του προστάτη που είναι πολύ συχνές στον άνδρα. Καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική θεραπεία και στην αποφυγή υποτροπής τους είναι η έγκαιρη διάγνωση.

 

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή των ασθενών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.

Η επίπτωσή της αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Περίπου το 50% των ανδρών ηλικίας 60 ετών, εμφανίζει συμπτώματα από την ούρηση και το ποσοστό αυξάνεται έως 80%, για άνδρες άνω των 80 ετών.

 

Τα συμπτώματά της εμφανίζονται συνήθως σε έναν στους τέσσερις άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω. Από τα 50 και μετά, η συχνότητά της αυξάνεται, για να φτάσει προοδευτικά στο 90% στην ηλικία των 80 ετών. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 600.000 ανδρών και από αυτούς περίπου 350.000 λαμβάνουν συστηματικά κάποια φαρμακευτική αγωγή.

 

Η πάθηση δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή. Δεν σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη, αλλά μπορεί να έχει σοβαρά συμπτώματα, με πολύ αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα.

Πολύ συχνές είναι και οι χρόνιες φλεγμονές του προστάτη (προστατίτιδες). Περίπου το 35% των ανδρών άνω των 50 ετών έχει χρόνια προστατίτιδα, με δυσάρεστες συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους.

 

Εκστρατεία

 

Στο πλαίσιο της εβδομάδας παθήσεων του προστάτη, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία θα υλοποιήσει μία σειρά δράσεων, όπως συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για τις παθήσεις του προστάτη και περιφερειακές εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

 

Από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για το Προστατικό Ειδικό Αντιγόνο (PSA) σε συνεργασία με το Πανελλαδικό Δίκτυο Διαγνωστικών Ιατρείων Πιστοποιημένης Φροντίδας “iatrica”.  Θα μετρηθεί το ολικό ειδικό PSA σε άνδρες ηλικίας από 50 έως 70 ετών.

Νίκη της επιστήμης! Τα νέα επιστημονικά δεδομένα επιτρέπουν ακόμα και την οριστική διακοπή θεραπείας για ορισμένους ασθενείς με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία και τη λειτουργική ίαση της νόσου!

EAE_logo

22 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη ΧΜΛ

Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία εξήγγειλε πρόγραμμα ενημέρωσης και παρακολούθησης ασθενών με ΧΜΛ που πληρούν τα κριτήρια διακοπής της αγωγής και επιθυμούν να την διακόψουν

 

 

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ) στις 22 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) ανακοίνωσε σε Συνέντευξη Τύπου την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει από τον Οκτώβριο του 2017 για την πραγματοποίηση ειδικού προγράμματος ενημέρωσης και παρακολούθησης ασθενών με ΧΜΛ που πληρούν τα κριτήρια διακοπής της αγωγής και επιθυμούν οι ίδιοι να την διακόψουν.

 

Η δυνατότητα αυτή αποτελεί μια νίκη της ιατρικής επιστήμης, αφού διαπιστώθηκε ότι σε μια κατηγορία ασθενών υπό θεραπεία με συγκεκριμένα φάρμακα (imatinib και nilotinib), τα επίπεδα της παθολογικής πρωτεΐνης που χαρακτηρίζει τη νόσο, μειώνονται σε πολύ χαμηλά όρια ή και δεν ανιχνεύονται καθόλου, επιτυγχάνοντας τη μακροχρόνια ύφεση της νόσου, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την ανάγκη καθημερινής αγωγής.

 

κος Παναγιώτης Παναγιωτίδης, Καθηγητής Αιματολογίας Ε.Κ.Π.Α., Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α., Γ.Ν. «Λαϊκό», Πρόεδρος Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Αθήνα κα Μαρία Παγώνη, Αιματολόγος, Διευθύντρια, Αιματολογική Κλινική & Λεμφωμάτων Κλινική – Μ.Μ.Μ.Ο., Γ.Ν. “Ο Ευαγγελισμός»

κος Παναγιώτης Παναγιωτίδης, Καθηγητής Αιματολογίας Ε.Κ.Π.Α., Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α., Γ.Ν. «Λαϊκό», Πρόεδρος Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Αθήνα
κα Μαρία Παγώνη, Αιματολόγος, Διευθύντρια, Αιματολογική Κλινική & Λεμφωμάτων Κλινική – Μ.Μ.Μ.Ο., Γ.Ν. “Ο Ευαγγελισμός»

Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία η οποία όχι μόνο παρακολουθεί συνεχώς τις επιστημονικές εξελίξεις, αλλά μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συμμετείχε στην ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή μελέτη EURO- SKI (EURO – Stop Kinase Inhibitors) με 42 Έλληνες ασθενείς με ΧΜΛ από τους συνολικά 840 ασθενείς. Η μελέτη έδειξε ότι τέσσερα χρόνια μετά τη διακοπή του imatinib, 25 από τους 42 Έλληνες ασθενείς δεν λαμβάνουν πλέον καμία αγωγή. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «λειτουργική ίαση της νόσου», (“functional cure”). Στους υπόλοιπους 17 ασθενείς που επανεμφανίσθηκε μοριακά η ΧΜΛ, δόθηκε εκ νέου η αγωγή τους και είναι σε άριστη κατάσταση κλινικά και μοριακά. Παράλληλα η φαρμακευτική εταιρεία που παράγει το nilotinib διεξήγαγε κλινικές μελέτες διακοπής του φαρμάκου, οι οποίες έδειξαν ότι το 50% των ασθενών υπό nilotinib, μπόρεσαν να διακόψουν την καθημερινή τους αγωγή, χωρίς να επανεμφανισθεί μοριακά η ΧΜΛ.

Με βάση τα πολύ καλά δεδομένα των μελετών αυτών, οι Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές αρχές επέτρεψαν πρόσφατα να αναγράφεται στο έντυπο ενημέρωσης του σκευάσματος για τους ασθενείς που λαμβάνουν nilotinib: «Ασθενείς με ΧΜΛ που έχουν αρχίσει θεραπεία με nilotinib και:

 • έχουν διάρκεια θεραπείας τουλάχιστον 3 χρόνια
 • έχουν επιτύχει επίπεδα BCRABL (της πρωτεΐνης της νόσου) ΜR 4.5 IS (International Scale EUTOS) για τουλάχιστον 1 χρόνο

μπορούν να διακόψουν την καθημερινή λήψη nilotinib με τις εξής προϋποθέσεις:

 1. μηνιαίος έλεγχος επιπέδων BCRABL το πρώτο έτος,
 2. έλεγχος επιπέδων BCRABL ανά 1 ½ μήνα το δεύτερο έτος».

 

Η εξέλιξη αυτή είναι η 2η επανάσταση στην ιστορία της ΧΜΛ, καθώς από το 2001, η μέχρι τότε ανίατη και θανατηφόρος ασθένεια (με μέση επιβίωση πέντε έως επτά χρόνια) μετατράπηκε σταδιακά σε χρόνιο νόσημα υπό καθημερινή αγωγή χάρη στα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία προσέφεραν και πολύ καλή ποιότητα ζωής και μακρά επιβίωση για το 90% των ασθενών.

 

Ο πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Παναγιώτης Παναγιωτίδης επεσήμανε ότι: «Είναι μια πολύ σημαντική και ευνοϊκή εξέλιξη για τους ασθενείς με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία, ειδικά για όσους πληρούν τα κριτήρια και αισθανόμαστε υπερήφανοι ως Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, γιατί συμμετείχαμε στη μελέτη. Επιπροσθέτως, το ΔΣ της ΕΑΕ αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα τους ασθενείς, με ίδιους πόρους. Τονίζω, ότι για να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας των ασθενών, η ΕΑΕ θα καλύψει την αυστηρά προγραμματισμένη παρακολούθηση και μέτρηση των επιπέδων της BCR-ABL, όπως επιβάλλεται στα μοναδικά δύο διαπιστευμένα (με πιστοποίηση IS) ελληνικά εργαστήρια που βρίσκονται ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες αρχές. Καλώ τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν από την ανακοίνωσή μας στην ιστοσελίδα www.eae.gr. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας και της άδειας κυκλοφορίας γενοσήμων σκευασμάτων με τη δραστική ουσία imatinib στην ελληνική αγορά από την άνοιξη του 2017, να θυμίσω ότι η ΕΑΕ έχει επανειλημμένως εκφράσει την πάγια θέση της ότι ο κάθε ασθενής με ΧΜΛ πρέπει να λαμβάνει μονίμως συγκεκριμένο γενόσημο, καθώς οποιαδήποτε άλλη πρακτική θέτει σε κίνδυνο τη σωστή παρακολούθηση της δραστικότητας και των ανεπιθύμητων ενεργειών της χορηγούμενης αγωγής».

 

 

Σχετικά με τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ)

 

Η ΧΜΛ είναι ένα σπάνιο νεοπλασματικό νόσημα του αίματος. Αφορά την ανεξέλεγκτη παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, όταν στο γενετικό υλικό των κυττάρων του μυελού των ασθενών, υπάρχει ένα παθολογικό χρωμόσωμα, το οποίο ονομάζεται Χρωμόσωμα της Φιλαδέλφειας (Ph), από την ομώνυμη πόλη των ΗΠΑ, στην οποία ανακαλύφθηκε το 1960.  Προϊόν αυτού του χρωμοσώματος είναι η παθολογική πρωτεΐνη BCR-ABL, γνωστή και ως τυροσινική κινάση (TKI), η οποία είναι υπεύθυνη για τη διατάραξη του μηχανισμού παραγωγής των λευκών αιμοσφαιρίων. Η ΧΜΛ δεν συνδέεται με την κληρονομικότητα (είναι επίκτητο νόσημα) και δεν παρουσιάζει αυξημένη επίπτωση στις οικογένειες των πασχόντων. Στην Ευρώπη εμφανίζονται 1,2 νέα περιστατικά ΧΜΛ ανά 100.000 κατοίκους και ανά έτος. Από το 2001, η πρωτοπόρος θεραπεία με τον ειδικό αναστολέα της TKI, imatinib, εξασφάλισε πολύ καλή ποιότητα ζωής και μακρά επιβίωση για το 90% των ασθενών. Σήμερα, υπάρχουν νεότεροι αναστολείς για τη θεραπεία της ΧΜΛ με γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη δράση (dasatinib, nilotinib), ενώ άλλοι νεότεροι αναστολείς (bosutinib, ponatinib) χορηγούνται σε ασθενείς ανθεκτικούς στη θεραπεία με τους προηγούμενους αναστολείς. Η παρακολούθηση του θεραπευτικού αποτελέσματος γίνεται με τη μέτρηση των επιπέδων BCR-ABL στο αίμα των ασθενών, με προτυποποιημένη μεθοδολογία, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

 

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα

 

Η 22η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη ΧΜΛ καθόσον η συγκεκριμένη ημερομηνία (η 22η ημέρα του 9ου μήνα, 22/9), έχει έναν συμβολισμό που χαρακτηρίζει τη νόσο. Κι αυτό γιατί η δημιουργία του παρολογικού χρωμοσώματος της Φιλαδέλφειας, οφείλεται στο φαινόμενο της αντιμετάθεσης γενετικού υλικού μεταξύ των χρωμοσωμάτων 22 και 9.

HEALTHCARE BUSINESS AWARDS 2017 Τριπλή Διάκριση για τη ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.

Vianex_logo

Η τελετή απονομής των βραβείων «Healthcare Business Awards 2017» της Boussias Communications πραγματοποιήθηκε την Τέταρτη 13/9/2017 για ακόμα μία χρονιά στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso.

Vianex170914bΜεγάλος χορηγός της εκδήλωσης ήταν η ελληνική φαρμακοβιομηχανία  ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., στην οποία απονεμήθηκαν 3 Χρυσά Βραβεία – για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά – στην ενότητα «Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις».

Πιο συγκεκριμένα, τα βραβεία αφορούσαν τις κατηγορίες:

 • Εξαιρετικής επιχειρηματικής επίδοσης
  • Διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας
  • Συμβολής στην απασχόληση

Τα βραβεία παρέλαβαν οι κ.κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος αντιπρόεδρος και αναπληρωτής δ/νων σύμβουλος, Παντελής Κοντόρης Supply Chain manager ΒΙΑΝΕΞ/ΒΙΑΝ & Χρήστος Χριστίδης HR Manager ΒΙΑΝΕΞ/ΒΙΑΝ.

Vianex170914aΟ κ. Δ. Γιαννακόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα φοροεισπρακτικά μέτρα που πλήττουν την επιχειρηματικότητα στον κλάδο της παραγωγής φαρμάκων, όπως το clawback, το rebate και οι συνεχείς μειώσεις τιμών, και απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της κυβέρνησης δήλωσε: «Όσα εμπόδια και να μας βάλετε, δεν θα μας κλείσετε. Εδώ θα μας βρίσκετε, να στηρίζουμε την ελληνική οικονομία, να στηρίζουμε τα ελληνικά νοικοκυριά και να κρατάμε τις θέσεις εργασίας».

Ο κ. Π. Κοντόρης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αξία που προσθέτει η εφοδιαστική αλυσίδα στο φαρμακευτικό προϊόν, ενώ ο κ. Χ. Χριστίδης επισήμανε την αδιάκοπη επένδυση της εταιρείας στο ανθρώπινο δυναμικό μέσω της συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισής του.

Ο κ. Δ. Γιαννακόπουλος απένειμε, τέλος,  τα βραβεία της κατηγορίας «Ποιότητα Υπηρεσιών» στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, στην Ευρωκλινική Αθηνών Α.Ε και στην Affidea Ευρωιατρική.

Χρυσή βράβευση για την AENORASIS στα Healthcare Business Awards 2017

Aenorasis_Feat

Για το επιτυχημένο λανσάρισμα του προϊόντος Aptima mRNA HPV Test

 

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, 2017

Η AENORASIS, η ελληνική φαρμακευτική εταιρία που δραστηριοποιείται με επιτυχία στο χώρο της υγείας τα τελευταία 19 χρόνια, απέσπασε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις/Ανάπτυξη/Επιτυχημένο λανσάρισμα προϊόντος, στα Healthcare Business Awards 2017, που διοργανώθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Health Daily και τη Boussias Communications. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στο Divani Apollon Palace & Thalasso, στην Αθήνα.

Η χρυσή διάκριση της AENORASIS αφορά το επιτυχημένο λανσάρισμα του προϊόντος Aptima mRNA HPV Test,  «Η επόμενη γενιά στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας». Το Aptima mRNA HPV Test, αποτελεί την πλέον σύγχρονη εξέλιξη που συνδυάζει την Κυτταρολογία Υγρής Φάσης με τη χρήση Μοριακών Βιοδεικτών συμβάλλοντας έτσι σε ποσοστό που αγγίζει το 100% στην προστασία των γυναικών από τον καρκίνο τραχήλου μήτρας.

Η κα Μαρία Χαλάτση, Marketing Manager, Diagnostics Department της AENORASIS, δήλωσε: «Σας ευχαριστώ θερμά εκ μέρους της εταιρίας AENORASIS. Η επιτυχία αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς μίας ομάδας που τον τελευταίο χρόνο δούλεψε με πολύ πάθος και αφοσίωση. Το όραμα που έχουμε είναι να προσφέρουμε στην Ελληνίδα γυναίκα τα υψηλότερα πρότυπα πρόληψης και μία ολοκληρωμένη ασπίδα προστασίας από τον καρκίνο τραχήλου μήτρας εναρμονιζόμενοι με την standard προσέγγιση για την πρόληψη που εφαρμόζεται σήμερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Στόχος μας είναι η ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας, αλλά και η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η φροντίδα της γυναίκας για την Υγεία της. Για τον σκοπό αυτό έχουμε σχεδιάσει διάφορες δράσεις, οι οποίες σύντομα θα αναπτυχθούν. Μία από τις αυτές είναι η συμμετοχή μας στον αγώνα Greece Race for Cure 2017. Εκεί θα παρουσιάσουμε την πρώτη ελληνική εφαρμογή για την Υγεία της Γυναίκας».

(από αριστερά προς τα δεξιά): κ. Δημήτρης Τίλιος, Product Specialist, κα Μαρία Χαλάτση Μarketing Manager – Diagnostics Department, κ. Θεοδόσης Κατικαρίδης - Product Specialist

(από αριστερά προς τα δεξιά): κ. Δημήτρης Τίλιος, Product Specialist, κα Μαρία Χαλάτση Μarketing Manager – Diagnostics Department, κ. Θεοδόσης Κατικαρίδης – Product Specialist

Ημέρα Εθελοντισμού Janssen Ελλάδος-Happy Kids

Janssen_logo

Με το χαρακτηριστικό τίτλο «Happy Kids», οι εργαζόμενοι της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen Ελλάδος συμμετείχαν ενεργά στην «Ημέρα Εθελοντισμού Janssen Ελλάδος», η οποία ήταν ειδικά αφιερωμένη στα παιδιά.

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 120 εργαζόμενοι της εταιρείας και σε συνεργασία με το Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης επισκέφτηκαν 3 νηπιαγωγεία, το 1ο – 3ο & 4ο Νηπιαγωγείο Πεύκης, και εργάστηκαν εθελοντικά για την επιμέλεια και ανακαίνιση των προαύλιων χώρων που φιλοξενούν τα παιδιά.

Την επιλογή αυτών των δομών του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης εκ μέρους της εταιρείας, εξήρε ο Δήμαρχος κ. Τάσος Μαυρίδης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά και συνεχάρη τόσο τη Διοίκηση, όσο και όλους τους εργαζομένους της Janssen Ελλάδος για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία.

Φωτογραφία αριστερά προς τα δεξιά: ·    Βένια Γκέγκιου, Δ/ντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Janssen Ελλάδος ·    Νίκος Γκαραβέλλας, Αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης - Πεύκης ·    Κέλυ Σταυροπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Janssen Ελλάδος ·    Τάσος Μαυρίδης, Δήμαρχος Λυκόβρυσης - Πεύκης ·    Μάνος Κουταλάς, Δ/ντης Ιατρικού Τμήματος Janssen Ελλάδος

Φωτογραφία αριστερά προς τα δεξιά:
· Βένια Γκέγκιου, Δ/ντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Janssen Ελλάδος
· Νίκος Γκαραβέλλας, Αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης
· Κέλυ Σταυροπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Janssen Ελλάδος
· Τάσος Μαυρίδης, Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης
· Μάνος Κουταλάς, Δ/ντης Ιατρικού Τμήματος Janssen Ελλάδος

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την αγαστή συνεργασία ανάμεσα στον Δήμο μας και τον εταιρικό μας συμπολίτη Janssen Ελλάδος, μέλος του Ομίλου Johnson & Johnson που στόχο έχει την προσφορά στην κοινωνία. Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη καταδεικνύουν στη δύσκολη και μακρά οικονομική συγκυρία στη χώρα ότι όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, οι αξιώσεις μας στο αύριο και στην ποιότητα ζωής της καθημερινότητά μας, βελτιώνονται σημαντικά. Ένα θερμό ευχαριστώ στη Διοίκηση και όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας που έδειξαν έμπρακτα στην τοπική μας κοινωνία τα ευγενικά τους αισθήματα και την αγάπη τους για το Δήμο όπου και εδρεύουν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας» επεσήμανε για την εθελοντική δράση ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης Τάσος Μαυρίδης.

«Σήμερα εργαζόμενοι εθελοντικά, προσφέραμε στα παιδιά. Η συγκεκριμένη δράση είχε επίσης σκοπό να υποστηρίξουμε την τοπική κοινότητα που εδρεύουμε και επιχειρούμε. Στη Janssen, την εταιρεία του μεγαλύτερου παγκόσμιου ομίλου στη Φροντίδα Υγείας, της Johnson & Johnson, ακολουθούμε και εφαρμόζουμε τις θεμελιώδεις αρχές του «Πιστεύω» μας, έχοντας βαθιά επίγνωση της ευθύνης “προς τις κοινότητες όπου ζούμε και εργαζόμαστε και γενικά προς όλη την κοινωνία», δήλωσε ο κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος.

Η «Ημέρα Εθελοντισμού Janssen Ελλάδος» συνδέεται απόλυτα με τη δέσμευση της εταιρείας για κοινωνική υπευθυνότητα, καθώς και με τον εθελοντισμό που επίσης αποτελεί κεντρική φιλοσοφία του ομίλου της Janssen, σε διεθνές επίπεδο. Εδώ και χρόνια η εταιρεία έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, για την προστασία του περιβάλλοντος (με δενδροφυτεύσεις και ενεργειακές βελτιώσεις στα γραφεία της), αλλά και για τη γενικότερη ευαισθητοποίηση των εργαζομένων της και την ενίσχυση του εθελοντισμού. Μέσα από τις δράσεις Janssen4Good, πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι να υπηρετήσει με σεβασμό και συνέπεια την ευθύνη της απέναντι στην κοινωνία.

Η Janssen Ελλάδος πρόσφατα εξέδωσε την πρώτη Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας με βάση τις οδηγίες Global Reporting Initiative (GRI- G4).

Περισσότερες πληροφορίες για την Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Janssen Ελλάδος.

1 2 3 30