Κυριακή 13 Οκτωβρίου Παγκόσμια μέρα για την θρόμβωση.

KEFI_logo

Ο Σύλλογος “Κ.Ε.Φ.Ι” Αθηνών οργάνωσε ένα WEBINAR που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα γραφεία του Συλλόγου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τη θρόμβωση που ήταν την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019.

Αξίζει να του αφιερώσετε λίγα λεπτά από το χρόνο σας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (17-19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ DU LAC)

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης

του Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου

 

Παρουσία πολλών εκατοντάδων συνέδρων και με το επιστημονικό πρόγραμμα να εκτυλίσσεται σε 7 παράλληλες αίθουσες, συνεχίζονται οι εργασίες του Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου της ΕΚΕ που ξεκίνησε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 στα Ιωάννινα.

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης του συνεδρίου, με την παρουσία τοπικών Αρχών και επισήμων.

ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κύριος Μάξιμος

ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κύριος Μάξιμος

Συγκεκριμένα χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κύριος Μάξιμος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κύριος Μωυσής Ελισάφ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής κύριος Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια κυρία Άννα Μπατιστάτου και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων κα Σταυρούλα Τσιάρα.

Ο Περιφερειάρχης Ιωαννίνων, κύριος Αλέξανδρος Καχριμάνης κήρυξε επίσημα την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

ELIKAR191017_2Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής κ. Ιωάννης Γουδέβενος, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους στα Ιωάννινα, πραγματοποίησε ομιλία κατά την οποία ανέδειξε συνολικά τη δραστηριοποίηση της ΕΚΕ σε όλους τους τομείς, επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς, καθώς και τις πολύπλευρες κοινωνικές δράσεις της εταιρείας.

Ακολούθησε διάλεξη του Καθηγητή κ. Χαράλαμπου Μουτσόπουλου με τίτλο «Ο Ιατρός ως Μέντωρ». Συγκινητική ήταν η στιγμή της προσφώνησης, με τον κ. Γουδέβενο να χαρακτηρίζει τον κ. Μουτσόπουλο ως τον δικό του μέντορα στην ιατρική.

ELIKAR191017_3

Στη συνέχεια έγινε τιμητική απονομή σε προσωπικότητες που έχουν προσφέρει στον Έλληνα ασθενή και συγκεκριμένα στους καθηγητές Νικόλαο Κούνη και Χαράλαμπο Μουτσόπουλο.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, ανακοινώθηκαν οι υποτροφίες και βραβεύτηκαν οι επιτυχόντες στις εξετάσεις για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Καρδιολογίας,  οι καλύτερες εργασίες και τα καλύτερα ερευνητικά πρωτόκολλα.

ELIKAR191017_1

Εκδήλωση με τίτλο: «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι: Νεότερες εξελίξεις – Σύγχρονες τεχνολογίες».

Diavitis191017

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων οργάνωσε και πραγματοποίησε με πολύ μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, Ενημερωτική Εκδήλωση για το Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου Ι με τίτλο: «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι: Νεότερες εξελίξεις – Σύγχρονες τεχνολογίες».

 

Πλήθος κόσμου, μέλη και φίλοι του Συλλόγου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του για μια ακόμα φορά, σε μια όμορφη ενημερωτική εκδήλωση, που πέτυχε απόλυτα τους στόχους της.

 

Την εκδήλωση πλαισίωσαν έγκριτοι επιστήμονες, οι οποίοι με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες και μέσα από διαδραστική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, ανέλυσαν την αξία και τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τους τρόπους αυτοπαρακολούθησης της χρόνιας πάθησης. Εν συνεχεία, εκτενής αναφορά έγινε στην ινσουλινοθεραπεία στο Σ.Δ. Τύπου Ι, στο τεχνητό πάγκρεας καθώς και στις σχέσεις επικοινωνίας γιατρού με ασθενή.

 

Tο Δήμαρχο Πειραιά κο Γιάννη Μώραλη εκπροσώπησε ο κύριος Αλέξανδρος Καμαράτος, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος ΚΕΠ και Ληξιαρχείου Πειραιά, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, εξήρε το έργο του Συλλόγου και δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου στις δράσεις και το έργο του Συλλόγου. Επιπλέον, προς τιμήν του Συλλόγου, στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κύριος Νικόλαος Πλατανησιώτης.

Την εκδήλωση συντόνισε η Δρ. Στέλλα Ηρακλειανού, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ’ Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. «Τζάνειο» Πειραιά.

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στους προσκεκλημένους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, ομιλίες παρέθεσαν οι κκ. Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης: Παθολόγος – Διαβητολόγος, Συντονιστής – Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν ”ΤΖΑΝΕΙΟ” Πειραιά, Δρ. Αλέξανδρος Καμαράτος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Α’ Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν ”ΤΖΑΝΕΙΟ” Πειραιά, Δρ. Παναγιώτης Τσαπόγας, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής, Κέντρο Μεταβολισμού και Διαβήτη Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center καθώς και η Δρ. Αθανασία Παπαζαφειροπούλου, Παθολόγος – Διαβητολόγος Msc PhO, Επιμελήτρια Β’, Α’ Παθολογική Κλινική – Διαβητολογικό Κέντρο Γ.Ν ”ΤΖΑΝΕΙΟ” Πειραιά.

 

Σε ένα όμορφο κλίμα, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με το Διαβήτη Τύπου Ι καθώς και να ενημερωθούν για τις νεότερες εξελίξεις και τις σύγχρονες τεχνολογίες γύρω από το Σ.Δ. Τύπου Ι.

 

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Πρόεδρος του Συλλόγου, η κα Γκόλφω Γεμιστού, δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που για ακόμη μία φορά, με αφορμή το κοινό μας σημείο, το Διαβήτη μας, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε, να ενημερωθούμε και να ανταλλάξουμε τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μας γύρω από αυτόν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκλεκτούς επιστήμονες που πλαισίωσαν την εκδήλωση μας, όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της καθώς και τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, που με τη δυναμική παρουσία τους έκαναν την εκδήλωση μοναδική και ξεχωριστή».

 

 

Δυναμικό «παρών» των ανθρώπων της φαρμακοβιομηχανίας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας

Panellinio191016_logo

Panellinio191016_1

Με τη συμμετοχή 280 συνέδρων και 40 εταιρειών διεξήχθη το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), στις 16 Οκτωβρίου 2019 στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL, με στόχο την ανάδειξη και στη συνέχεια τη διεκδίκηση «πολιτικών» για την ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών στη χώρα μας.

Το συνέδριο προσφώνησε ο Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, γενικός διευθυντής ΣΑΦΕΕ, διδάκτορας Φαρμακευτικής, καλωσορίζοντας τους συνέδρους και κάνοντας μια ειλικρινή εκ βαθέων αναφορά στον αλησμόνητο, εμπνευσμένο, οραματιστή πρόεδρο της ΒΙΑΝΕΞ και «Πατριάρχη» της Ελληνικής ΦαρμακοβιομηχανίαςΠαύλο Γιαννακόπουλο, που ίδρυσε τον ΣΑΦΕΕ τον Οκτώβριο του 2000. «Το σημερινό συνέδριο, πέρα από την επιστημονική πλευρά του, που στόχο έχει να συνεισφέρει στη χάραξη πολιτικών υγείας, έχει και ένα σημαντικό επετειακό και συμβολικό χαρακτήρα, τιμώντας τη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου», τόνισε ο κ. Αυγερινός.

Panellinio191016_2

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, επισήμανε πως ο Σύλλογος ιδρύθηκε με σκοπό να συνεισφέρει αποτελεσματικά, με στοχευμένες προτάσεις-παρεμβάσεις στην Ελληνική Φαρμακευτική αγορά, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λειτουργίας της και με απώτερο στόχο την ενίσχυση της Εθνικής Οικονομίας. Εξέφρασε δε τον προβληματισμό του πως ενώ όλες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να επενδύουν σε κλινικές μελέτες και έρευνα, το περιβάλλον δεν αφήνει χρόνο και χρήμα. «Δυστυχώς επικεντρωνόμαστε σε άλλα θέματα» τόνισε και αναφέρθηκε στο clawback που φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ, όπως και στη δαπάνη των περίπου 300 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών η οποία εντάσσεται στον κλειστό προϋπολογισμό του φαρμάκου.

«Ο ΣΑΦΕΕ μπορεί να λειτουργήσει συνθετικά ανάμεσα στην αγορά, τους ερευνητικούς φορείς και την πολιτεία», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Γιώργος Παπάζογλου, γενικός γραμματέας ΣΑΦΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο, πραγματοποιήθηκαν 5 στρογγυλά τραπέζια και 3 ομιλίες επιστημονικού ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα:

«Φαρμακευτική βιομηχανία: κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα»

«Το ερώτημα δεν είναι πώς θα φέρουμε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα, αλλά πώς θα φέρουμε επενδύσεις γενικά στη χώρα μας. Δεν χρειάζεται να πείσουμε μια φαρμακευτική να επενδύσει σε κλινικές μελέτες, αυτό το κάνουν ούτως ή άλλως. Χρειάζεται να την πείσουμε να επενδύσει τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα και όχι σε κάποια άλλη χώρα. Και ας μην ξεχνούμε τα οφέλη και τα άμεσα αποτελέσματα που μπορούν να έχουν οι κλινικές μελέτες στην ανάπτυξη της οικονομίας, την καταπολέμηση της ανεργίας, την υγεία των ασθενών», επισήμανε ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Και συμπλήρωσε ότι «ότι η μάχη για την προσέλκυση κλινικών μελετών είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε από κοινού εταιρίες και πολιτεία. Στη μάχη αυτή το πιο δυνατό μας όπλο θα είναι η μείωση του clawback. Ο μηχανισμός μείωσης του clawback μας δίνει τρία πολύ σημαντικά επιχειρήματα: σύγκριση αποδοτικότητας, αύξηση κερδοφορίας, θέσεις εργασίας».

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ.  Θεόδωρος Τρύφων, και απαντώντας στο ερώτημα «Πώς μπορούν να ενισχυθούν οι κλινικές μελέτες;», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι απαιτείται η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και των διαδικασιών, η προώθηση της κουλτούρας των κλινικών μελετών στους επαγγελματίες υγείας και τον διοικητικό μηχανισμό των νοσοκομείων, ενώ θα αποτελέσει θετικό δείγμα γραφής ο συμψηφισμός με το clawback. Τόνισε μάλιστα πως «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δημιουργεί σημαντική Προστιθέμενη Αξία, αλλά η υπερφορολόγηση μέσω clawback είναι καταστροφική, καθώς το Clawback με τη φορολογία αγγίζουν το ~70%».

Τα βασικά ευρήματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που διενέργησε ο ΣΦΕΕ σε 30 Νοσοκομεία, με τη βοήθεια του Υπουργείου Υγείας, για τις κλινικές μελέτες παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, μέλος Δ.Σ. ΣΑΦΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε νοσοκομείο διενεργήθηκαν τρεις συνεντεύξεις με τους: Διοικητή / Αναπληρωτή Διοικητή, Ερευνητή ή Υπεύθυνο Κλινικής και Οικονομικό διευθυντή/Υπεύθυνο λογιστηρίου. Από αυτές προέκυψε ότι παρά τα οφέλη που αναγνωρίζουν οι Διοικητές, στα περισσότερα νοσοκομεία δεν υπάρχει επαρκής οργάνωση για διενέργεια κλινικών δοκιμών. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αναφέρονται από όλους τους ρόλους είναι: η ελλειψη δομών, η γραφειοκρατία και, ειδικά από τους ερευνητές αναφέρεται και το ζήτημα της «έλλειψης κουλτούρας δοκιμών», και κυρίως από εκείνους που δεν έχουν δομές στο Νοσοκομείο τους. Αντίστοιχα οι προτάσεις για την άρση των ανωτέρω δυσκολιών αφορούν κυρίως: την πρόβλεψη/ ενίσχυση δομών, τη λιγότερη γραφειοκρατία και την εγκαθίδρυση κουλτούρας δοκιμών (από τους ερευνητές).

Τέλος, τον λόγο στο στρογγυλό τραπέζι για τη φαρμακοβιομηχανία πήρε ο κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, πρόεδρος PhRMA Innovation Forum, ο οποίος επισήμανε πως «Η κλινική έρευνα όπως εκφράζεται μέσα από τις κλινικές μελέτες, υπηρετεί πρώτα και πάνω απ’ όλα τον ασθενή και εγγυάται την ασθενοκεντρική, οικονομική και κοινωνική συμβολή της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Οι κλινικές μελέτες, με σύγχρονες και επικαιροποιημένες θεραπευτικές προτάσεις, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πληρέστερη δυνατή ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ασθενών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης. Ταυτόχρονα, προσδιορίζουν το πλαίσιο των πολιτικών υγείας, στη διάσταση μιας αυξημένης επενδυτικότητας, παράλληλα με τη βελτίωση πολλών οικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων». Και συμπλήρωσε ότι «Για την καινοτόμο φαρμακευτική βιομηχανία, στην Ελλάδα του σήμερα, αποτελεί βασική προτεραιότητα και στόχευση η ύπαρξη ενός ενισχυμένου και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου κλινικής έρευνας, που θα επιτρέψει αφενός μεν την αξιοποίηση του υψηλού επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αφετέρου δε την εγγύηση της απρόσκοπτης και έγκαιρης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες».

Το στρογγυλό τραπέζι και τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Νατάσσα Σπαγαδώρου.

Panellinio191016_3

«Πολιτικές για την ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα»

Ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, εκτός από τον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο, συμμετείχε και στο στρογγυλό τραπέζι για τις πολιτικές για την ανάπτυξη των κλινικών μελετών στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του επισήμανε τη σπουδαιότητα της διεξαγωγής κλινικών μελετών στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε και στο επίμαχο θέμα του clawback τονίζοντας πως «με ένα νόμο δεν εκμηδενίζεται το clawback». Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, επισήμανε πως «ο συμψηφισμός αναπτυξιακών δαπανών-clawback δεν λύνει το πρόβλημα, είναι όμως ένα λιθαράκι», προσθέτοντας ότι «μέσα στη χρονιά θα έχουμε συγκεκριμένα μέτρα και νομοθετήματα στη φαρμακευτική πολιτική». Ο κ. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε μάλιστα πως «το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει κάποιες παρεμβάσεις για την επιτάχυνση των κλινικών μελετών, με στόχο να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρος φιλικός για την κλινική έρευνα».

Στο στρογγυλό τραπέζι που συντόνισε ο κ. Δημήτριος Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν ακόμα οι κ.κ. Χρυσούλα Νικολάου, καθηγήτρια Βιοπαθολογίας Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., αντιπρόεδρος ΚΕΣΥ, Σωτήριος Ζώτος, εκπροσωπώντας το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Γεώργιος Αριστείδης Λαμπρούλης, στ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Λάρισας KKE, και Μαρία Αθανασίου, Βουλευτής Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.

«Σχεδιασμός και υλοποίηση Κλινικών Μελετών: νέα μοντέλα, διεθνείς τάσεις και ο ρόλος των CROs»

Με συντονίστρια την κυρία Βαρβάρα Μπαρούτσου, παθολόγο, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι.), Western Europe Cluster Chief Scientific Officer, Novartis, πραγματοποιήθηκε το στρογγυλό τραπέζι για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κλινικών μελετών. Πιο συγκεκριμένα:

Η κυρία Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος Συλλόγου CRO’s – HACRO, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος εταιρίας “Coronis Research Α.Ε.”, αναφέρθηκε στην ανάγκη για μετασχηματισμό του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζονται & διεξάγονται οι κλινικές μελέτες. Ο μετασχηματισμός αυτός θα βασιστεί κυρίως στις ψηφιακές τεχνολογίες, οι οποίες προσφέρουν πραγματική ευκαιρία αύξησης της παραγωγικότητας και της απόδοσης επένδυσης μέσω: της αυτοματοποίησης διαδικασιών,  της αποδοτικής χρήσης μεγάλων ομάδων δεδομένων και της λήψης αποφάσεων σε πρώϊμα στάδια με τη βοήθεια αναλύσεων πρόβλεψης και στατιστικών μοντέλων.

Στον σχεδιασμό και υλοποίηση μελετών στην Ογκολογία αναφέρθηκε η κυρία Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, Oncology Project Director, Covance, επισημαίνοντας ότι οι κλινικές μελέτες αλλάζουν λόγω κόστους και επιστημονικής ανακάλυψης.

Στις «Νέες τεχνολογίες στις κλινικές μελέτες» αναφέρθηκε η κυρία Βαρβάρα Βαζαίου, Site ID Services Manager Site Management, IQVIA RDS HELLAS, τονίζοντας πως «οι εξελίξεις στην ανάλυση παρέχουν ήδη τη δυνατότητα βελτίωσης λήψης αποφάσεων σε όλες τις πτυχές της διαδικασίας ανάπτυξης των φαρμάκων. Αυτά τα εργαλεία βοηθούν στην επιλογή καταλληλότερων ερευνητικών κέντρων και στον εντοπισμό πληθυσμών ασθενών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης / αποκλεισμού». Και συμπλήρωσε πως οι ερευνητές υιοθετούν εξειδικευμένες εφαρμογές, ψηφιακά εργαλεία και συστήματα λογισμικού για την παρακολούθηση των ασθενών και την αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των εντύπων συγκατάθεσης.

Στον ρόλο της επιστήμης της στατιστικής στις κλινικές δοκιμές αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σωτήριος Μπερσίμης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς – Όμιλος ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ, επισημαίνοντας πως «Η Στατιστική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε μια κλινική δοκιμή, όσον αφορά: τον σχεδιασμό, τη διεξαγωγή και την ανάλυση. Συμμετέχει στον σχεδιασμό της μελέτης: ερευνητικά ερωτήματα, πληθυσμός στόχος, μέγεθος δείγματος, τυχαιοποίηση και συνεχής παρακολούθηση. Διενεργεί τις ενδιάμεσες και την τελική ανάλυση. Ερμηνεύει και εκθέτει τα αποτελέσματα».

«Η Κλινική Έρευνα στα Δημόσια Ελληνικά Νοσοκομεία: αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχή επίτευξη των στόχων»

Το πολύ ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι για την κλινική έρευνα στα Δημόσια Ελληνικά Νοσοκομεία συντόνισε η κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, PHarmD, κλινικός φαρμακοποιός MSc, νοσοκομειακός φαρμακοποιός – διευθύντρια ΕΣΥ, διευθύντρια Ενοποιημένου Φαρμακείου «ΓΝΑ Σισμανόγλειο- Αμαλία Φλέμιγκ», πρόεδρος ΠΕΦΝΙ, EAHP Board Member, DoPD. Η κυρία Μακριδάκη τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα, επισημαίνοντας και τον καθοριστικό ρόλο του νοσοκομειακού φαρμακοποιού, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εγγυάται ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται στις κλινικές μελέτες είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία, τους κανονισμούς και τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες.

Στις γκρίζες ζώνες στη διεξαγωγή Κλινικών Μελετών στα Δημόσια Ελληνικά Νοσοκομεία και τη θέση των ρυθμιστικών αρχών αναφέρθηκε ο Δρ. Άγγελος Παπαδόπουλος, παθολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, τ. διοικητής Α’ ΥΠΕ, επισημαίνοντας πως «Η διοικητική διαδικασία θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών ή η δημόσια υγεία. Πρωτεύουσας σημασίας σε μια κλινική δοκιμή είναι η προστασία των δικαιωμάτων, της ασφάλειας, της αξιοπρέπειας και της ευζωίας των συμμετεχόντων, των οποίων τα συμφέροντα υπερισχύουν πάντοτε όλων».

Τη σκοπιά του κλινικού γιατρού στο θέμα παρουσίασε η κυρία Μαρία Γαβριατοπούλου, MD επίκουρη καθηγήτρια Θεραπευτικής Μεθοδολογίας Κλινικής Έρευνας, Ογκολογικό Τμήμα, Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρας, τονίζοντας πως «η κλινική έρευνα ως διαδικασία αποτελεί απαραίτητο & βασικό εργαλείο για τη διερεύνηση και κατανόηση των διαφόρων ασθενειών, αλλά και τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων/καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων».

«Ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός προστατεύει τους συμμετέχοντες στη μελέτη, τους επαγγελματίες υγείας και τον Οργανισμό με το να διασφαλίζει ότι τα ερευνητικά και επικουρικά φαρμακευτικά προϊόντα είναι κατάλληλα για χρήση και παραλαμβάνονται, χειρίζονται, αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται με ασφαλή και σωστό τρόπο, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ότι ο χειρισμός των ερευνητικών φαρμάκων και η χορήγησή τους στους ασθενείς γίνεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο της μελέτης», επισήμανε, παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Γεώργιος Πέγκας, BPharm, MSc νοσοκομειακός φαρμακοποιός, ΛΑΪΚΟ Γ.Ν.Α.

Κλείνοντας το στρογγυλό τραπέζι, ο κ. Γεώργιος Δενδραμής, MBA, MSc οικονομολόγος, MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας, διοικητής-πρόεδρος Δ.Σ. Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», αναφέρθηκε στον ρόλο της Διοίκησης σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή κλινικών μελετών στα Ελληνικά Δημόσια Νοσοκομεία. «Η διεξαγωγή κλινικών μελετών στο ΕΣΥ εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους, όπως η πρόσβαση των ασθενών σε αναγκαία φάρμακα και στην καινοτομία, με κόστος που δεν τους επιβαρύνει και με αυστηρά επιτηρούμενες διαδικασίες, η επιστημονική αναβάθμιση του έργου του Νοσοκομείου, οικονομικά οφέλη για το νοσοκομείο, δεδομένου ότι τα φάρμακα, οι εξετάσεις και άλλες υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται σε μία κλινική μελέτη παρέχονται δωρεάν στον ασθενή και δεν αποτελούν κόστος για το νοσοκομείο, καθώς και ανάπτυξη και προώθηση πρωτότυπης έρευνας για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

«Η συμβολή των ασθενών στις σύγχρονες ερευνητικές θεραπευτικές προσπάθειες, σε συνάρτηση με τη βιοηθική διάσταση»

Με συντονίστρια την κυρία Όλγα Οικονόμου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ), π. διοικητή Νοσοκομείων «Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ», πραγματοποιήθηκε το τελευταίο στρογγυλό τραπέζι του συνεδρίου.

Στον ρόλο των ασθενών στις σύγχρονες ερευνητικές θεραπευτικές προσπάθειες αναφέρθηκε ο κ. Απόστολος Καραβίδας, διευθυντής ΕΣΥ Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν.Α “Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”, τονίζοντας πως «Η κοινωνία πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένη για τους στόχους και τις διαδικασίες της κλινικής έρευνας. Οι επαγγελματίες Υγείας, τα μέσα επικοινωνίας, οι ενώσεις ασθενών και οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να συνεργάζονται για να παράσχουν σωστές πληροφορίες σχετικά με τους σκοπούς της έρευνας και τους διαθέσιμους μηχανισμούς για την προστασία των συμμετεχόντων».

Το πολύ σημαντικό θέμα «Κλινικές μελέτες και βιοηθική: κρίσιμες παράμετροι ενός πολύπλοκου προβλήματος και η διεπιστημονική προσέγγισή του» ανέπτυξε ο κ. Θεόδωρος Η. Πιτταράς, MD, PhD επικ. καθηγητής Μικροβιολογίας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, επισήμανε πως «Διαπιστώνονται περιθώρια βελτίωσης στον κλάδο. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο προσφέρει τη δυνατότητα να καμφθούν χρονοτριβές και στρεβλώσεις στις καταθέσεις προς έγκριση κλινικών μελετών. Αναπτύσσονται με αυτόν τον τρόπο σοβαρές προϋποθέσεις να μειωθεί το κόστος διεξαγωγής μιας μελέτης με αποτέλεσμα η χώρα να αναπτύξει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να προσελκύσει αυξημένη ροή κλινικών μελετών».

Στο ερώτημα «Πώς η φωνή των ασθενών μετασχηματίζει τις δυναμικές βιομηχανίας και ερευνητών στη βελτίωση της ανάπτυξης φαρμάκων» απάντησε μέσα από την ομιλία της η κυρία Φαίη Θειακού, οικονομολόγος-αναλύτρια αγορών, MBA, MHA Area Sales Manager Romania, Galenica SA, τονίζοντας πως στις μελέτες με επίκεντρο τον ασθενή απαιτείται: α) οι ασθενείς να έχουν γνώμη στην αξιολόγηση & στα χρονοδιαγράμματα, β) ο έλεγχος στις στρατηγικές εύρεσης και διατήρησης ασθενών κατά τη διάρκεια σχεδιασμού της μελέτης, και γ) κατά τη διάρκεια τους οι ερευνητές να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των ασθενών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασαν ακόμη οι ομιλίες:

 • «Essentials of Pediatric Clinical Research»

Dr. Martine Dehlinger-Kremer, Vice President, Pediatric Development, Synteract & European CRO Federation President

 • «Global trends and business opportunities in Clinical Trials»

Barış Erdoğan, PhD, Head of EEMEA Region Clinerion Ltd

 • «Αξιοποιώντας τα στοιχεία των κλινικών μελετών στην αποζημίωση του φαρμάκου»

Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου, Market Access Director, VIANEX S.A.

Πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής, κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), του PhRMA Innovation Forum (PIF), της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι.) και της HACRO.

20 χρόνια ΣΑΦΕΕ

Ο ΣΑΦΕΕ, που συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια από την ίδρυσή του από τον αείμνηστο Παύλο Γιαννακόπουλο,  για την υλοποίηση των στόχων του επιδιώκει:

 • Τη διαφύλαξη,μελέτη και προαγωγή των κοινών οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του στα πλαίσιαβεβαίωςτης εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου.​
 • Τη δημιουργία σταθερών κανόνων λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς.
 • Τη διάθεση στην Ελληνική Φαρμακευτική αγορά όλων των εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων, για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
 • Την ενεργό βοήθεια για την εξέλιξη της φαρμακευτικής επιστήμης στην χώρα μαςόχι μόνο στο χώρο της έρευνας αλλά και στην καθημέρα πράξη.

Χρυσός χορηγός του συνεδρίου ήταν η εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.

Χορηγοί επικοινωνίας
CNN, NEWSBOMB, Ο Κόσμος του Φαρμακείου, DailyPharmaNews, HEALTHMAG, HEALTHUPDATE, HEALTHWEB, IATRONET, ΙΑΤΡΟΝΕΑ, ONMED, PharmaTeam, Pharmacorner

Ξεκινάει την Πέμπτη το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Elikar_logo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

(17-19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ DU LAC)

 

Κάθε χρόνο το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας αποτελεί έναν καταξιωμένο θεσμό για την Ιατρική Κοινότητα και αναμφισβήτητα την κορυφαία επιστημονική συνάντηση για την Καρδιολογία στην Ελλάδα.

Φέτος το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο (17-19 Οκτωβρίου, ξενοδοχείο DULAC) γίνεται για πρώτη φορά στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες διακεκριμένους επιστήμονες ως ομιλητές και πάνω από 2.500 συνολικά συνέδρους, με το επιστημονικό πρόγραμμα να εκτυλίσσεται σε 7 παράλληλες αίθουσες, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Καρδιολόγοι από όλη την Ελλάδα καθώς και 30 διαπρεπείς Έλληνες της διασποράς, με πρωτογενή διεθνή βιβλιογραφία θα είναι μεταξύ αυτών που θα συμμετέχουν.

Το φετινό συνέδριο περιλαμβάνει:

 • Ειδικά φροντιστήρια με ποικίλη θεματολογία: ΗΚΓ αθλητή, καρδιοαναπνευτική δοκιμασία κόπωσης με την συνεργασία της ΕΛΕΓΕΙΑ, καρδιακή αποκατάσταση σε συνεργασία με τους φυσικοθεραπευτές ΚΑΡΠΑ, σεμινάριο συγγραφής επιστημονικής εργασίας.
 • Σεμινάρια στις νεότερες τεχνικές υπερήχων και μαγνητικής απεικόνισης με Hands-on εφαρμογές.
 • Δημιουργία τράπεζας συζήτησης νέων με παλαιότερους καρδιολόγους σε θέματα κλινικής πράξης, και επαγγελματικής αποκατάστασης.
 • Ενημέρωση και ανοιχτή συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Καρδιολογίας και τις αλλαγές στην εκπαίδευση της Ειδικότητας
 • Ενημέρωση νέων γιατρών για κλινικές θέσεις στο εξωτερικό.
 • Δημοσίευση των καλύτερων παρουσιάσεων κλινικών περιστατικών στο JACC case reports.
 • Συμμετοχή στο επιστημονικό πρόγραμμα γιατρών άλλων ειδικοτήτων (αναισθησιολόγοι, νεφρολόγοι, γυναικολόγοι, ογκολόγοι, ακτινολόγοι, αγγειοχειρουργοί και καρδιοχειρουργοί).
 • Κοινές εκδηλώσεις με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου.

Τέλος στο Συνέδριο θα χορηγηθούν υποτροφίες και βραβεία.

Poster_2019

19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ 2019

ekpa_LOGO

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Σεβασμός στην Πολιτισμική Διαφορετικότητα (Respect for Cultural Diversity) είναι το θέμα και ο τίτλος του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής, στις 19 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνικό Κλιμάκιο της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO (Haifa) και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ διοργανώνουν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Αριστοτέλης του Παντείου Πανεπιστημίου, Ημερίδα αφιερωμένη στο θέμα του φετινού εορτασμού. Η ημερίδα διοργανώνεται με τη συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, του  Εργαστηρίου Μελέτης του Θεσμικού Λόγου του ΕΚΠΑ και του Κέντρου Έρευνας σε Θέματα Βιοηθικής και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ

Θεσπίσθηκε το 2015, κατόπιν πρότασης της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO  προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η ημερομηνία που επιλέχθηκε είναι η 19η Οκτωβρίου.

Η Βιοηθική είναι κλάδος της Ηθικής, ο οποίος ασχολείται με τα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται από την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης, ιδίως της βιοϊατρικής, της βιοτεχνολογίας και της γενετικής.

Το Ελληνικό Κλιμάκιο, το οποίο εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Έδρα Βιοηθικής της UNESCO, ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2015, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και στόχος του είναι η προαγωγή του διαλόγου γύρω από τη Βιοηθική στη χώρα μας και η πλαισίωση επιστημονικών, αλλά και κοινωνικών δράσεων που αφορούν στα ζητήματα Βιοηθικής, σε στενή συνεργασία με άλλους φορείς και θεσμούς.

Bioethics

Στην Ημερίδα θα μιλήσουν:

 • ΕΦΗ ΒΑΓΕΝΑ (EFFY VAYENA), Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης (ETH Zürich): «Θέματα πολιτισμικής πολυφωνίας κατά την ιατρική έρευνα» (Cultural diversity matters in health research)
 • ΑΝΤΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ (ANDRIE PANAYIOTOU), Head Cyprus Unit of UNESCO Chair in Bioethics (Haifa): «Μετάφραση, προσαρμογή και επικύρωση του εργαλείου MSQ στην Ελληνική γλώσσα» (Validation and cultural adaptation of the Moral Sensitivity Questionnaire (MSQ) in Greek)
 • KAI WHITING, Universidade de Lisboa: «Ένα νέο όραμα για τον Στωικό Κοσμοπολιτισμό» (A New Vision for Stoic Cosmopolitanism)
 • ZELJKO KALUDJEROVIC, University of Novi Sad: «Η εσωτερική αξία της πολιτιστικής ποικιλομορφίας» (The intrinsic value of cultural diversity)
 • IVICA KELAM, University of Osijek: «H αναγκαιότητα σεβασμού της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στην Βιοηθική» (The necessity of respecting cultural diversity in bioethics)
 • DEJAN DONEV, Ss. Cyril and Methodius University of Skopje: «Το πολιτισμικό πλαίσιο της ταχείας ανάπτυξης της Βιοηθικής» (Cultural context of the rapid development of Bioethics)
 • LILIYA SAZONOVA, Bulgarian Academy of Sciences: «Η Πολιτισμική διάσταση της Βιώσιμης Ανάπτυξης (The cultural dimension of sustainable development)
 • ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΙΝΟΡΕΜΑ, Πανεπιστήμιο Κρήτης: «Βιοηθική και πολιτισμικός πλουραλισμός» (Bioethics in a culturally diverse world)
 • ΦΕΡΕΝΙΚΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥΚΟΥΤΝΑΤΖΗ, Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Πολιτισμική ποικιλομορφία και Βιοηθική» (Cultural diversity and Bioethics)
 • ΑΘΗΝΑ ΓΚΡΙΤΖΑΛΑ, 3ο ΓΕΛ Γλυφάδας, ΕργαστήριοΦιλοσοφίας και Τέχνης: Προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Ρίζες»

 

Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Ημικρανία από τη Novartis Hellas με στόχο την ολιστική διαχείριση της νόσου

Imikrania_Logo

«ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΣΟΥ»

Η πρωτοβουλία τελεί υπό την επιστημονική αιγίδα της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας

 

 

 

Η Novartis Hellas στο πλαίσιο της Εκστρατείας ευαισθητοποίησης «ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΣΟΥ» διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης των ΜΜΕ με θέμα  την ολιστική διαχείριση της νόσου και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των ασθενών. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας παρουσίασαν την κατηγοριοποίηση της ημικρανίας, τα συμπτώματά της, τις διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις, καθώς και το φορτίο  της νόσου στον ασθενή και την κοινωνία. Οι προσκεκλημένοι είχαν παράλληλα την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο «δωμάτιο του ασθενή με ημικρανία», μία ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή φυσικού μεγέθους, που παρουσίαζε το χώρο όπου ένας ασθενής μπορεί να βρίσκει ανακούφιση κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας. Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας.

κ. Γρηγόριος Ρομπόπουλος MD, Επιστημονικός Διευθυντής, Επικεφαλής Ιατρικού Τμήματος στη Novartis Hellas,

κ. Γρηγόριος Ρομπόπουλος MD, Επιστημονικός Διευθυντής, Επικεφαλής Ιατρικού Τμήματος στη Novartis Hellas,

Για την πλειοψηφία των Ελλήνων, η ημικρανία αποτελεί  συνώνυμο του δυνατού πονοκέφαλου – μια εσφαλμένη αντίληψη που δυστυχώς εξακολουθεί να κυριαρχεί, δυσχεραίνοντας την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ασθενών1. Όπως επεσήμανε ο κ. Γρηγόριος Ρομπόπουλος MD, Επιστημονικός Διευθυντής, Επικεφαλής Ιατρικού Τμήματος στη Novartis Hellas, «Η ελλιπής ενημέρωση του κοινού για την ημικρανία έχει δυστυχώς δημιουργήσει την αντίληψη ότι πρόκειται για έναν δυνατό πονοκέφαλο. Ακόμη και άτομα του στενού κοινωνικού ή εργασιακού περιβάλλοντος ενός ανθρώπου με ημικρανία δυσκολεύονται να κατανοήσουν την αληθινή επίπτωσή της στην καθημερινότητά του. Η εκστρατεία ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΣΟΥ, έχει ως στόχο να συμβάλει στην ενημέρωση όλων μας για τις πραγματικές διαστάσεις της ημικρανίας, ώστε κάθε ασθενής να αισθάνεται ότι μπορεί να μιλήσει ανοικτά για την εμπειρία του και βρίσκοντας την κατανόηση και την υποστήριξη που χρειάζεται, να μπορέσει να μειώσει την επιβάρυνση της νόσου στη ζωή του».

 

Όπως ανέφερε  η κα Εβίνα Ηλιοπούλου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Head of Occupational Health Psychology, EAP Hellas, αντίστοιχα υψηλή είναι και η ψυχολογική επιβάρυνση της νόσου. «Καθώς οι κρίσεις ημικρανίας εκδηλώνονται απρόβλεπτα, πολλοί ασθενείς αισθάνονται ότι δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής τους, μία αίσθηση που αναπόφευκτα προκαλεί άγχος και αισθήματα απομόνωσης και απογοήτευσης. Πολλοί επίσης αποφεύγουν να μοιράζονται την εμπειρία τους, θεωρώντας ότι δε θα βρουν κατανόηση από το συνομιλητή τους και θα χαρακτηριστούν υπερβολικοί. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν ότι “σηκώνουν το βάρος της νόσου” μόνοι τους» υπογράμμισε η κα Ηλιοπούλου.

Ενας τυπικός χώρος ανάπαυσης του ατόμου που βιώνει μια κρίση ημικρανίας

Ενας τυπικός χώρος ανάπαυσης του ατόμου που βιώνει μια κρίση ημικρανίας

Σύμφωνα με την κα Μαρία Χατζησταύρου, Interior Architect, ο χώρος ανάπαυσης του ατόμου που βιώνει μια κρίση ημικρανίας μπορεί να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειωθεί η βαρύτητα των συμπτωμάτων. «Η αυξημένη ευαισθησία στο φως και στους ήχους μπορούν να αμβλυνθούν εάν το άτομο επιλέξει ένα ήσυχο, σκοτεινό χώρο για να αναπαυτεί. Οι τοίχοι αυτού του χώρου πρέπει να έχουν ένα απαλό ουδέτερο χρώμα και σκουρόχρωμες κουρτίνες, ώστε να απορροφούν όσο το δυνατόν περισσότερο ηλιακό φως. Στο δωμάτιο δεν θα υπάρχει ανοικτή τηλεόραση ή ηλεκτρονικός υπολογιστής, καθώς η ακτινοβολία της οθόνης μπορεί να επιδεινώσει την ημικρανία» εξήγησε η κα Χατζησταύρου, προχωρώντας στην παρουσίαση του δωματίου.

(από αριστερά): Φωτεινή Μπαμπανάρα, Διευθύντρια Επικοινωνίας Novartis Hellas, Μαρία Χατζησταύρου, Interior Architect, Εβίνα Ηλιοπούλου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Head of Occupational Health Psychology, EAP Hellas, Γρηγόριος Ρομπόπουλος MD, Επιστημονικός Διευθυντής, Επικεφαλής Ιατρικού Τμήματος Novartis Hellas

(από αριστερά): Φωτεινή Μπαμπανάρα, Διευθύντρια Επικοινωνίας Novartis Hellas, Μαρία Χατζησταύρου, Interior Architect, Εβίνα Ηλιοπούλου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Head of Occupational Health Psychology, EAP Hellas, Γρηγόριος Ρομπόπουλος MD, Επιστημονικός Διευθυντής, Επικεφαλής Ιατρικού Τμήματος Novartis Hellas

Σχετικά με την ημικρανία

Η ημικρανία είναι μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή που στην Ελλάδα επηρεάζει περίπου 1,2 εκατομμύρια ενήλικες2. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς καθυστερούν να διαγνωστούν,  καθώς επισκέπτονται διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες3, προτού καταλήξουν στον νευρολόγο, που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση της νόσου.

 

Η ημικρανία έχει χαρακτηριστεί ως η 2η αιτία αναπηρίας (DALYs)4 παγκοσμίως, λόγω της σημαντικής προσωπικής και κοινωνικής της επιβάρυνσης. Ειδικότερα, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να χάνουν σημαντικές στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να περιορίζουν τη συμμετοχή τους σε καθημερινές δραστηριότητες4. Όσον αφορά στην επαγγελματική ζωή, η ημικρανία προκαλεί μείωση της παραγωγικότητας, ενώ ορισμένες φορές οι ασθενείς αναγκάζονται να χάνουν ημέρες εργασίας. Κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι χάνονται κατά μ.ο. 25.3 εργάσιμες ημέρες ανά ασθενή με ημικρανία, λόγω απουσίας από την εργασία και μειωμένης παραγωγικότητας2. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση της ημικρανίας στην Ελλάδα για το 2017 εκτιμήθηκε σε περίπου μισό δισ. Ευρώ2, ενώ το 1/3 του συνολικού κόστους της ημικρανίας, δηλαδή 145 εκατ. ευρώ, οφείλεται στην απώλεια παραγωγικότητας των ασθενών εξαιτίας μειωμένης απόδοσης στην εργασία τους2. Επιπλέον, το άμεσο ιατρικό κόστος (δηλαδή το κόστος  της ιατρικής περίθαλψης και το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής) ανέρχεται στα 302 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 74% αφορά κυρίως στις συχνές επισκέψεις των ασθενών σε ιατρούς, τακτικά εξωτερικά ιατρεία και ΤΕΠ νοσοκομείων. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ποσοστό 83% του άμεσου ιατρικού κόστους βαρύνει τον ίδιο τον ασθενή (ιδιωτικές δαπάνες ασθενή)2.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημικρανία και τη διαχείρισή της, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εκστρατείας εδώ.

Δωρεάν κλινική εξέταση μαστού, συνταγογράφηση και ψηφιακές μαστογραφίες από τον Δήμο Αθηναίων

Dimos_athinaion

Τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων με αφορμή ότι ο Οκτώβριος  είναι ο μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού, διοργανώνουν Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που περιλαμβάνει:

 • Δωρεάν κλινική εξέταση – ψηλάφηση μαστών
 • Δωρεάν συνταγογράφηση μαστογραφίας από τους Ιατρούς Γυναικολόγους  των Δημοτικών Ιατρείων
 • Διανομή έντυπου υλικού ευγενική χορηγία από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού  «Άλμα Ζωής»

To   πρόγραμμα   πραγματοποιείται στα εξής   Δημοτικά Ιατρεία από    Δευτέρα   21/10/2019   έως   Παρασκευή     25/10/2019   κατόπιν ραντεβού:

 • 2ο Δημοτικό Ιατρείο Ν. Κόσμου

Διεύθυνση: Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ

Τηλέφωνο για ραντεβού : 210 9239865

 • 4ο Δημοτικό Ιατρείο Κολωνού

Διεύθυνση: Προποντίδος & Αγίας Σοφίας 110

Τηλέφωνο για ραντεβού: 210 5121921

Επίσης, στο πλαίσιο προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής της υγείας ο Δήμος Αθηναίων μέσω ΕΔΥΠΠΥ και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Ογκολογικού Νοσοκομείου “Οι Αγ. Ανάργυροι” πραγματοποιεί ψηφιακές μαστογραφίες με σειρά προτεραιότητας τις παρακάτω ημερομηνίες :

 • Πέμπτη 7   Νοεμβρίου 2019
 • Παρασκευή 8  Νοεμβρίου 2019
 • Πέμπτη 14  Νοεμβρίου 2019

H εξέταση αφορά σε γυναίκες που είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων  και:

 • Είναι ηλικίας 40-69 ετών
 • Δεν έχουν νοσήσει στο παρελθόν από καρκίνο μαστού
 • Έχουν περάσει 12-18 μήνες από την προηγούμενη εξέταση

Οι ενδιαφερόμενες παρακαλούνται κατά την ημέρα της εξέτασης να έχουν μαζί τους την ταυτότητα τους, τον ΑΜΚΑ και την παλιά τους  μαστογραφία  εάν διαθέτουν.

Πληροφορίες και ραντεβού:

Βασιλική Σκανδάλη

τηλέφωνο:  2102015510 – 512 (εσωτερικό 112)

ώρες 8.00-14.00 (καθημερινά)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ιατρική ημερίδα καρδιολογίας που διοργάνωσε η Affidea

Afidea_Logo

Την ανάγκη για σύγχρονη επιστημονική ενημέρωση των καρδιολόγων αλλά και των ιατρών που εμπλέκονται με την Καρδιαγγειακή Ιατρική κάλυψε η 1η ημερίδα Καρδιολογίας που διοργάνωσε ο Όμιλος Affidea, ο κορυφαίος φορέας παροχής υπηρεσιών Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης και ιδιαίτερα Διαγνωστικής Απεικόνισης και Ακτινοθεραπείας στην Ευρώπη. Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από καταξιωμένους και διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα ποσοστά θνησιμότητας από τα εγκεφαλικά επεισόδια, που αποτελούν ένα από τα πιο συχνά καρδιαγγειακά νοσήματα και την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Δρ Ιωάννης Κανακάκης, μέχρι το 2020 τα περιστατικά στην Ευρώπη αναμένεται να φθάσουν το 1.600.000 και στις ΗΠΑ να ξεπεράσουν το 1.000.000, ενώ στην Ελλάδα έχουμε 25.000 εμφράγματα τον χρόνο. Ο κ. Κανακάκης τόνισε, ωστόσο, ότι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ο προληπτικός έλεγχος και η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας τόσο σε θέματα διάγνωσης όσο και αποκατάστασης έχουν βοηθήσει ώστε να μειωθεί παγκοσμίως η καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα, ενώ σε μερικές χώρες η θνητότητα που οφείλεται στον καρκίνο πλέον ξεπερνάει σε ποσοστά αυτήν των καρδιαγγειακών παθήσεων.

2.Στο Προεδρείο της ημερίδας οι Δρ. Ν. Λιάσης, Ι. Κανακάκης, Δ. Κλέττας

2. Στο Προεδρείο της ημερίδας οι Δρ. Ν. Λιάσης, Ι. Κανακάκης, Δ. Κλέττας

Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Affidea Ελλάδος κ. Θεόδωρος Καρούτζος ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του τόνισε ότι σε δύσκολους καιρούς η Affidea επένδυσε σε ψηφιακά εργαλεία και ενσωμάτωσε βέλτιστες πρακτικές με μοναδικό στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας στη διάθεση των ασθενών.

 

Στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων στο χώρο της καρδιακής απεικόνισης, ο επιστημονικός Διευθυντής της Αffidea Ψυχικού και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας Δρ Νίκος Λιάσης αναφέρθηκε στις σύγχρονες υπερηχογραφικές τεχνικές απεικόνισης των περιφερικών αγγείων και ιδιαίτερα της καρωτίδας αρτηρίας, η απόφραξη της οποίας μπορεί να προκαλέσει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς και στη σημασία ύπαρξης Κάθετης Μονάδας Διάγνωσης Καρδιαγγειακών Παθήσεων με σκοπό την άμεση, αξιόπιστη και ολοκληρωμένη διάγνωση του εξεταζόμενου.

Afidea191014_2

 

Ο καρδιολόγος και επιμελητής καρδιολογίας NHS UK Δημήτρης Κλέττας, ειδικός σε θέματα καρδιακής απεικόνισης, αναφέρθηκε στις ενδείξεις της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς στην καθημερινή κλινική πράξη υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία υψηλής διαγνωστικής αξίας εξέταση εκλογής και μάλιστα σε περιπτώσεις όπως η ανάδειξη μυοκαρδιακής ουλής μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, η διάγνωση μυοκαρδιοπάθειας σε ασθενείς με επηρεασμένη καρδιακή λειτουργία και συχνά φυσιολογική στεφανιογραφία, η αναζήτηση θρόμβου της αριστερής κοιλίας και μυοκαρδίτιδας, η εκτίμηση καρδιακών όγκων και ενδοκαρδιακών επικοινωνιών.

 

Από την πλευρά της, η καρδιολόγος Δρ Καλλιόπη Κεραμιδά εξήγησε πως σε ασθενείς με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, το stress echo με ύπτιο ποδήλατο μπορεί να αποκαλύψει λανθάνουσα απόφραξη στο χώρο εξόδου της αριστερής κοιλίας, να εκτιμήσει τόσο την αποτελεσματικότητα της θεραπείας – φαρμακευτικής ή επεμβατικής – όσο και τη λειτουργική κατάσταση του ασθενούς και τέλος να διαστρωματώσει τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και καρδιακής ανεπάρκειας. Σημείωσε δε ότι οι βασικές βαλβιδοπάθειες των οποίων τη βαρύτητα διερευνούμε με stress echo με ποδήλατο είναι η στένωση και η ανεπάρκεια μιτροειδούς και αορτικής βαλβίδας, ενώ η πιο σημαντική ένδειξη είναι η δυσαρμονία των αναφερόμενων από τον ασθενή συμπτωμάτων και της βαρύτητας της εκτιμώμενης βαλβιδοπάθειας στην ηρεμία.

Αναφερόμενος στο φαρμακευτικό stress echo με δοβουταμίνη, το οποίο χρησιμοποιείται στη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, στις βαλβιδοπάθειες, στον προεγχειρητικό έλεγχο και αλλού, ο Δρ Δημήτρης Σαββάλας υπογράμμισε πως η μέθοδος αυτή σε σχέση με ανάλογες (SPECT,PET, κ.ά.) διαθέτει περισσότερα πλεονεκτήματα για τον ασθενή όπως χαμηλότερο κόστος και ασφάλεια, ενώ παράλληλα είναι οικολογική και ισότιμης διαγνωστικής ακρίβειας και το πιο σημαντικό χωρίς ιονίζουσα ακτινοβολία.

Παράλληλα, στην ημερίδα τονίστηκε από τον ιατρό ακτινολόγο Δρ Θεοδόσιο Αλεξόπουλο ο σημαντικός ρόλος που έχει αποκτήσει η αξονική στεφανιογραφία στην τρέχουσα καρδιολογία με το κύριο κλινικό όφελος να προέρχεται από την υψηλή ευαισθησία και την μεγάλη αρνητική προγνωστική αξία της μεθόδου, ειδικά στην αντιμετώπιση ασθενών με σταθερό στηθαγχικό άλγος.

Ο καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπος Βλαχόπουλος αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο επισημαίνοντας ότι όσο χαμηλότερα τα επίπεδα της LDL τόσο χαμηλότερος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης στο ρόλο της καρδιαγγειακής απεικόνισης στην τροποποίηση του καρδιαγγειακού κινδύνου σημειώνοντας ότι το σκορ ασβεστίου, όπως αυτό προκύπτει από την αξονική στεφανιογραφία, απεδείχθη ότι σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο όταν οι τιμές είναι >100 Agatston.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της καρδιακής απεικόνισης καθώς και οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας, ενώ η ιατρική κοινότητα είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις βαλβιδοπάθειες στη σύγχρονη κλινική πράξη από τον καθηγητή καρδιολογίας κ. Εμμανουήλ Βαβουρανάκη.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ κοντά στα παιδιά που την έχουν ανάγκη, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Exelixi_logo

Η νεοσύστατη ΑΜΚΕ (αστική μη κερδοσκοπική εταιρία) ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ κάνει τα πρώτα της βήματα και ανακοινώνει σημαντικές συνεργασίες, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της, την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου.

 

Exelixi191010Η ουσιαστική και άμεση υποστήριξη των παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα κλειστής προστασίας μπαίνει σε πρώτο πλάνο και αποτελεί την έμπνευση για την ίδρυση της νεοσύστατης ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ. Όραμά της, να παράσχει στα παιδιά όλα τα απαραίτητα εφόδια με τα οποία θα διεκδικήσουν το μέλλον τους με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Στο πλευρό του νεοσύστατου οργανισμού βρίσκεται το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο με ιδρυτική του δωρεά στηρίζει την ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ στα πρώτα της βήματα.

Με αφοσίωση και ευαισθησία, οι άνθρωποι της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ αφουγκράστηκαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα κλειστής προστασίας αλλά συχνά και το προσωπικό που βρίσκεται κοντά τους και αποφάσισαν να παρέμβουν δυναμικά, οργανώνοντας δράσεις που χωρίζονται σε τρεις κατευθύνσεις:  προγράμματα στήριξης για παιδιά από 12 ετών, για νέους έως 25 ετών, οι οποίοι ενηλικιώνονται και αναζητούν για πρώτη φορά την τύχη τους εκτός των ιδρυμάτων προστασίας, και για το προσωπικό που εργάζεται στις Δομές.

Ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση, η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ θα παρέχει στα παιδιά που φιλοξενούνται στις Δομές πολυάριθμες δράσεις για την εκπαίδευση και την αθλητική, καλλιτεχνική και κοινωνική τους ανάπτυξη καθώς και την ψυχολογική υποστήριξή τους. Για να το καταφέρει αυτό, θα συνεργαστεί με όσους εργάζονται κοντά στα παιδιά, ενισχύοντάς τους με εκπαιδεύσεις που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν με περισσότερα εφόδια τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Παράλληλα, όσα παιδιά βρίσκονται προ των πυλών της ενηλικίωσης και ανεξαρτητοποίησής τους, δε θα είναι μόνα, μιας και η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ θα φροντίσει να τους εξασφαλίσει στέγη και διαβίωση, παράλληλα με την προετοιμασία τους για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, πάντοτε προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες και στα όνειρα του κάθε παιδιού για το μέλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ σχεδιάζει και υλοποιεί στοχευμένα προγράμματα συμβουλευτικής σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού, υπογραμμίζοντας και ενισχύοντας, παράλληλα, τα οφέλη της εθελοντικής προσφοράς.

Το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης & Στέγη Νέων, η Στέγη Θηλέων «ο Άγιος Αλέξανδρος» και το Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο Θηλέων αποτελούν τους τρεις πρώτους συνεργάτες με τους οποίους η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ θα ξεκινήσει από κοινού το έργο της, με στόχο η λίστα των συνεργασιών της συνεχώς να μεγαλώνει και ο αριθμός των επωφελούμενων παιδιών να αυξάνεται.

H Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ, Δήμητρα Καλαντώνη

H Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ, Δήμητρα Καλαντώνη

«Το όραμα της Οργάνωσης αφορά μια κοινωνία που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, όπου, θα απολαμβάνουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και θα λειτουργούν αύριο ως ενεργοί αυτοδύναμοι πολίτες», τόνισε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ, Δήμητρα Καλαντώνη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινίων. Παράλληλα, σημείωσε: «Η Ίδρυση της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ κατέστη δυνατή με την πολύτιμη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η ευγνωμοσύνη μας στον Ιδρυτικό μας Δωρητή είναι ειλικρινής και διαρκής».

 

Από αριστερά: Δήμητρα Καλαντώνη και Ρόζαλιν Μπέντζαμιν, μέλος της Διεύθυνσης Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος:

Από αριστερά:
Δήμητρα Καλαντώνη και Ρόζαλιν Μπέντζαμιν, μέλος της Διεύθυνσης Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος:

Σύμφωνα με την Ρόζαλιν Μπέντζαμιν, μέλος της Διεύθυνσης Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: «Όλα όσα οδήγησαν στην ίδρυση της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ ξεκινούν από την αναγνώριση αυτής της αμείλικτης ανάγκης και θεμελιώδους ιδέας: να μεγαλώνουν όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά σε συνθήκες που θα τα βοηθήσουν να γίνουν ανεξάρτητοι και ολοκληρωμένοι ενήλικες, πολύτιμα και αναπόσπαστα μέλη της κοινωνίας μας».

Ο Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας

Ο Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας

Για την ουσιαστική τους συνεργασία με την ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, μίλησαν, τέλος, εκπρόσωποι των τριών πρώτων συνεργαζόμενων Δομών. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργο Πρωτόπαπα: «Η παρουσία της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ στο αύριο της ζωής αυτών των παιδιών είναι ουσιαστική. Από τη δική μας πλευρά, τιμώντας και τον δικό μας μεγάλο δωρητή, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο ώστε τα παιδιά να έχουν τη ζωή στα χέρια τους».

Η Έλενα Κόγια, Διευθύντρια της Στέγης Θηλέων Παλαιού Φαλήρου «Άγιος Αλέξανδρος»

Η Έλενα Κόγια, Διευθύντρια της Στέγης Θηλέων Παλαιού Φαλήρου «Άγιος Αλέξανδρος»

Η Έλενα Κόγια, Διευθύντρια της Στέγης Θηλέων Παλαιού Φαλήρου «Άγιος Αλέξανδρος», τόνισε: «Όσοι συνεργαζόμαστε για αυτό το εγχείρημα έχουμε ένα κοινό όραμα γι’ αυτά τα παιδιά και θέλουμε να τα δούμε να εξελίσσονται, να προοδεύουν, να δυναμώνουν και να εντάσσονται ομαλά στο κοινωνικό σύνολο». Ολοκληρώνοντας τις ομιλίες, ο Πρόεδρος του Χριστοδουλείου Ορφανοτροφείου Θηλέων, Γιώργος Χριστοφοράκης σημείωσε: «Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ δίνει φτερά στα παιδιά μας. Θέλουμε να συνεχίσετε το έργο σας και να είστε σίγουροι ότι η κοινωνία μας θα γίνει καλύτερη».

 

Σχετικά με την ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ

 

Η «ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ» ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2018 και απευθύνεται σε ενήλικες και ανήλικους/ες της εφηβικής ή μετεφηβικής ηλικίας προερχόμενων από οποιοδήποτε ίδρυμα κλειστής παιδικής προστασίας. Αποστολή μας είναι η ενδυνάμωση των παιδιών που διαβιούν σε ιδρύματα στα πρώτα τους βήματα ως ενεργά, αυτοδύναμα και αυτάρκη μέλη της κοινωνίας. Αυτό σκοπεύουμε να το επιτύχουμε μέσω:

Α) Της στενής συνεργασίας με δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα της χώρας, έτσι ώστε με την ίδια βαρύτητα, από κοινού να εστιάσουμε στους νέους 12-17 ετών των ιδρυμάτων, παρέχοντας τους εξειδικευμένες υπηρεσίες και γνώσεις-μέσω των προγραμμάτων, συνεργατών και εθελοντών της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ εστιάζοντας επίσης και στους χώρους της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της εκπαίδευσης.

Β) Της μέριμνας για τους νέους ηλικίας 18-25 ετών -που εγκαταλείπουν τα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα λόγω της υπάρχουσας νομοθεσίας- σχετικά με τη φιλοξενία τους, την εκπαίδευση, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την αποκατάσταση, παρέχοντάς τους επίσης εξειδικευμένες υπηρεσίες και γνώσεις-μέσω των προγραμμάτων, συνεργατών και εθελοντών της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ.

Η  Ίδρυση της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ κατέστη δυνατή με την πολύτιμη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το ΙΣΝ, με την ιδρυτική του δωρεά, στηρίζει τα πρώτα βήματα της ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ και, συγκεκριμένα, δράσεις για την εκπαίδευση, αθλητική, καλλιτεχνική και κοινωνική ανάπτυξη καθώς και την ψυχολογική υποστήριξη των νέων που διαβιούν στα ιδρύματα κλειστής παιδικής προστασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα https://www.exelixizois.org και τους λογαριασμούς της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ σε Facebook και Instagram: https://www.facebook.com/exelixizois.greece, https://www.instagram.com/exelixi_zois.

 

1 2 3 53