7ο Κύκλος διαλέξεων «Θέματα Βιοϊατρικής Ηθικής».

PublicHealthInstitute

«Είμαστε υπόχρεοι όχι στον ωφελιμισμό της νομικής εντολής, αλλά στην αγάπη όσων μας αγαπούν και τους αγαπούμε. Κοινωνούμε τον κίνδυνο, αντί να θωρακίζουμε την ατομική μοναχική προτεραιότητα. Εμβολιαζόμαστε επειδή αγαπάμε», είπε ο κ. Χρήστος Γιανναράς, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πάντειου Πανεπιστημίου συμμετέχοντας στην τρίτη διαδικτυακή διάλεξη του 7ου Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με αντικείμενο «Θέματα Βιοϊατρικής Ηθικής».

IPH211216

Στη συζήτηση συμμετείχαν με εισηγήσεις ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, η κ. Μαριάννα Καραμάνου, Καθηγήτρια Επιστημολογίας, Ιστορίας & Ηθικής της Ιατρικής, ΕΚΠΑ, ο κ. Γεράσιμος Ρηγάτος, Άμισθος Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας, Επίτιμος Διδάκτωρ Παιδαγωγικού Τμήματος ΕΚΠΑ και ο κ. Χρήστος Γιανναράς, υπό τον συντονισμό του Διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Στην εισήγησή του  ο κ. Μπεχράκης  αφού αναφέρθηκε  στους τέσσερις βασικούς άξονες, της ιατρικής  ηθικής, Ωφελέειν   –  Beneficence, Μη βλάπτειν – Νon maleficence, Αυτονομία  –  Autonomy, Δικαιοσύνη  Justice, ανέλυσε το ζήτημα της αυτονομίας του ασθενούς, λέγοντας ότι : «Η αυτονομία του αρρώστου, ιδεολογικά, εκφράζει το σεβασμό της ιατρικής στην ελεύθερη βούληση και στο αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου για αυτοδιαχείριση κάτω από συνθήκες νόσου, εκτοπίζοντας ουσιαστικά την πατερναλιστική άσκηση της ιατρικής, της οποίας και αποτελεί τον απόλυτο αντίποδα».

Η αρχή της αυτονομίας, κατά τον κ. Μπεχράκη, ενώ ηχεί κρυστάλλινη στη διατύπωσή της, εγείρει ατελείωτα ερωτηματικά κατά την εφαρμογή της. Επιπλέον τόνισε ότι «βασική και ουσιαστική υποχρέωση κάθε ιατρού, επιπλέον της επιστημονικής επίλυσης ενός διαγνωστικού ή θεραπευτικού προβλήματος, είναι να μετατρέπει την ιατρική του γνώση σε ιατρική πρακτική, όχι ελεύθερα και κατά το δοκούν, αλλά με θεσπισμένους κανόνες».

Έκκληση σε όσους φοβούνται και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί απευθύνει η κ. Μαριάννα Καραμάνου. «Κλείστε τις τηλεοράσεις και τα social media και μιλήστε μόνο με το γιατρό σας, αν φοβάστε τον εμβολιασμό για τον COVID-19! Να θέσουν όλα τα ερωτήματά τους, όλους τους φόβους κι όλες τις αμφιβολίες τους στο γιατρό τους. Νομίζω ότι όλα θα λυθούν μέσα από ένα διάλογο. Γιατί παντού και πάντα στο τέλος υπάρχει μια φωνή λογικής και όλα μπορούν να γίνουν ξεκάθαρα».

Αναφερόμενη στην αξία του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19, το χαρακτήρισε ως δώρο και ως το μοναδικό όπλο που έχει αυτή την στιγμή η επιστήμη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Είμαστε τόσο τυχεροί, που μέσα σε ένα αιώνα, έχουν συμβεί στην ιατρική όσα δεν συνέβησαν χιλιάδες χρόνια πριν και είναι τέτοιες οι εξελίξεις που μας δίνουν ένα μοναδικό όπλο και ένα δώρο. Το εμβόλιο σήμερα είναι ένα δώρο, όταν δεν υπάρχει καμία άλλη θεραπεία για να αντιμετωπίσουμε με βεβαιότητα το νόσημα. Αυτό που έχουμε είναι το εμβόλιο, τίποτα άλλο. Κι αν δούμε ιστορικά την πορεία της ιατρικής και του ανθρώπου μέσα στον χρόνο, θα λέγαμε οτι είμαστε στην καλύτερη στιγμή ιατρικά ως ανθρωπότητα».

Όπως εξήγησε η Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ σε μια κοινωνία όλα ξεκινούν από την Παιδεία. Για το φόβο, τον πανικό που υπάρχει και όλη αυτή την σύγχυση σε ένα κομμάτι των συμπολιτών μας, θα πρέπει να δούμε ως πολίτες ποιον θέλουμε να εμπιστευτούμε για να ενημερωθούμε ιατρικά. «Θέλουμε να εμπιστευτούμε τα social media, τον γείτονά μας, τον συγγενή μας, ή θέλουμε να εμπιστευτούμε τον γιατρό μας; Έχουμε χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό μας, με το σύστημα υγείας της χώρας μας; Δεν είναι μόνο η αγάπη ή ο αλτρουισμός που μπορεί να μας οδηγήσει στον εμβολιασμό. Συνεπώς η σύστασή μου είναι να μιλήσουν με το γιατρό τους και να μην εμπιστευτούν κανέναν άλλον».

Η κ. Καραμάνου κάνοντας ιστορική αναδρομή για το θέμα των εμβολίων, τόνισε πως μετά την ανακάλυψή τους αντιμετώπισαν και εξαφάνισαν δεκάδες λοιμώδη νοσήματα, σώζοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους τους τελευταίους αιώνες.

Τον έντονο προβληματισμό του για τη στάση των λίγων γιατρών που είτε τάσσονται κατά του εμβολίου, είτε σπείρουν αμφιβολίες στους πολίτες για πιθανούς κινδύνους που θα προκύψουν από τον εμβολιασμό εξέφρασε με παρέμβασή του ο κ. Γεράσιμος Ρηγάτος ο οποίος ανέπτυξε σε βάθος το ευαίσθητο θέμα της ευθανασίας, ως προέκτασης της αρχής της αυτονομίας του αρρώστου. Σε ορισμένες χώρες του Δυτικού κόσμου η ενεργητική ιατρική παρέμβαση με χορήγηση αναλγησίας και καταστολής σε ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο ανίατης νόσου έχει νομιμοποιηθεί. Αναμφίβολα όμως, όπως ανέφερε,  η ενεργητική ευθανασία αποτελεί παραβίαση της ηθικής αρχής «μη βλάπτειν», καθώς και του Ιπποκρατικού όρκου «Ούτε θα δώσω θανατηφόρο φάρμακο σε κανέναν, ακόμα κι αν μου το ζητήσει, ούτε θα δώσω τέτοια συμβουλή».

Ακολούθως, ο κ. Γιανναράς ανέπτυξε τη φιλοσοφική του θεώρηση για τα υπό συζήτηση θέματα της βιοιατρικής ηθικής τονίζοντας τα ακόλουθα:

· Αυτονομία του ασθενούς Ορισμός  αυτονομίας: προϋποθέτει δεδομένες και εναργείς τις φυσικές δυνατότητες της αυτονομίας (σκέψη – κρίση – φαντασία – βούληση) ενώ οι δυνατότητες αυτές έχουν μειωθεί, ατονίσει ή εκλείψει λόγω της ασθένειας – δεν λειτουργούν ανεμπόδιστα. Επομένως το αίτημα «αυτονομία του ασθενούς» συνιστά λογική αντίφαση.

Δεν ζητάμε αυτονομία, αλλά σεβασμό της μοναδικότητας του ασθενούς. Του ανόμοιου και ανεπανάληπτου χαρακτήρα της ύπαρξής του. Η αυτονομία, όρος

νομικός, προβάλλεται ως δικαίωμα του ασθενούς. Ο σεβασμός της μοναδικότητας είναι άθλημα σχέσης, κατόρθωμα αυθυπέρβασης και αυτοπροσφορφάς. Για να συγκροτηθεί σχέση απαιτείται ελευθερία από το εγώ. Αυτή την ελευθερία τη λέμε “αγάπη”, αν και η σημασία της λέξης έχει παραφθαρεί. Στο πεδίο της ιατρικής φροντίδας όλα είναι σχέση και συνιστούν σχέση, η λέξη «δικαίωμα» εκνομικεύει την ιατρική, την απανθρωποποιεί.

· Ευθανασία: Όλοι, συνειδητά ή ανεπίγνωστα, την ποθούμε, είναι η προσμονή μιας αγκαλιάς που μας κατευοδώνει στο άγνωστο.

Η θέση – γνώμη μας για την ευθανασία γίνεται συνάρτηση, αναπότρεπτα, της ελπίδας ότι, αυτό το απεριόριστο θάμβος της ύπαρξης μένει ανερμήνευτο αν διακριθεί από την εμπειρία της μοναδικής, ανόμοιας και απεριόριστης σχέσης. Όσο εναργέστερα βιώνουμε την ύπαρξη ως σχέση τόσο εδραιώνεται και η εμπειρική βεβαιότητα για τον αδιάστατο και άχρονο  χαρακτήρα της σχέσης. Η ερωτική εμπειρία είναι η εναργέστερη βεβαιότητα για την ακατάλυτη από τον θάνατο ύπαρξη.

· Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Είμαστε υπόχρεοι όχι στον ωφελιμισμό της νομικής εντολής, αλλά στην αγάπη όσων μας αγαπούν και τους αγαπούμε. Κοινωνούμε τον κίνδυνο, αντί να θωρακίζουμε την ατομική μοναχική προτεραιότητα.  Εμβολιαζόμαστε επειδή αγαπάμε»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video της διάλεξης στο Youtube κανάλι του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ACG στο παρακάτω link https://www.youtube.com/watch?v=40lGzY642AY 

Το παρόν Δελτίο Τύπου, όπως και τα Δελτία Τύπου παλαιότερων διαλέξεων αναρτούνται και στη σελίδα https://smokefreegreece.gr/nea/  

Θα βρείτε το πρόγραμμα του 7ου Κύκλου Διαλέξεων εδώ 

Roche: Παγκόσμια Πεζοπορία για τα Παιδιά 2021

Roche_logo

Οι εργαζόμενοι της Roche Hellas και της Roche Diagnostics Hellas συμμετείχαν εθελοντικά για άλλη μια χρονιά στην «Παγκόσμια Πεζοπορία για τα Παιδιά», τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική πρωτοβουλία της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την υποστήριξη φορέων που αναπτύσσουν έργο φροντίδας για το παιδί.

Φέτος, στην Ελλάδα, οι δράσεις σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τον μη κυβερνητικό οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συμπαράστασης και Αρωγής Παραπληγικών και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες – «Ηλιαχτίδα», δημιουργώντας ένα μοναδικό ψηφιακό μονοπάτι με τρία βήματα προσφοράς.

Στο πρώτο τους βήμα οι εργαζόμενοι συγκέντρωσαν χρήματα συμβάλλοντας στην αγορά ενός ηλεκτρικού αναπηρικού αμαξιδίου για ένα δωδεκάχρονο αγόρι που στηρίζει η «Ηλιαχτίδα». Μέσα από τη συγκεκριμένη δωρεά, το παιδί θα μπορέσει να αποκτήσει αυτονομία στο σπίτι, αλλά και να κινείται στην αυλή του σχολείου του. Με το δεύτερο ψηφιακό βήμα, οι εθελοντές της Roche “πήγαν” για online αγορές, δωρίζοντας στα παιδιά, που διαμένουν στο Σπίτι του «Χαμόγελου» στο Μαρούσι, καινούργια παπούτσια αλλά και πολλά χαμόγελα. Τέλος, το τρίτο βήμα περιλαμβάνει δωρεά για την αποκατάσταση του εξωτερικού χώρου του Σπιτιού, ενώ παράλληλα μια ομάδα εργαζομένων θα συμμετάσχει εθελοντικά και με φυσική παρουσία στις εργασίες που θα γίνουν, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί.

Όπως κάθε χρόνο, το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε από τις απευθείας δωρεές των εργαζομένων θα διπλασιαστεί από την Roche και θα διατεθεί σε προγράμματα που υλοποιούνται για τα παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες.

«Για όλους εμάς στη Roche, η συμμετοχή στην Παγκόσμια Πεζοπορία δεν αφορά μόνο στη δωρεά χρημάτων για καλό σκοπό. Αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να βελτιώσουμε τις ζωές των παιδιών αλλά παράλληλα ενισχύει το δεσμό που μας ενώνει ως συναδέλφους και ως “οικογένεια”» υπογράμμισε η Άννα Παπακοσμοπούλου, Communications Value Lead της Roche Hellas.  «Με αφορμή τον εορτασμό των 125 χρόνων λειτουργίας της εταιρείας, στόχος μας είναι να αναδείξουμε πρωτοβουλίες όπως αυτή, που αποτελούν πηγή έμπνευσης, υπερηφάνειας αλλά και απόδειξη ότι παραμένουμε μια κορυφαία εταιρεία όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την εταιρική υπευθυνότητα στον τομέα μας».

«Δεκαοκτώ χρόνια πριν, ξεκινήσαμε αυτή την Παγκόσμια Πεζοπορία με μικρά βήματα και όραμα να βοηθήσουμε παιδιά σε όλο τον κόσμο, που είχαν ανάγκη τη βοήθειά μας.», δήλωσε ο Θανάσης Ακάλεστος, Head of Medical Scientific Affairs & Healthcare Development της Roche Diagnostics. «Και είμαστε υπερήφανοι, που αυτά τα βήματα πλέον τα κάνουμε με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, έχοντας ξεκάθαρο στόχο να κάνουμε πραγματική διαφορά στις ζωές αυτών των παιδιών. Ακόμα και όταν συναντάμε προκλήσεις, όπως οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία της νόσου COVID-19, μετατρέπουμε το εμπόδιο σε ευκαιρία να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας και να προσφέρουμε στιγμές χαράς και ελπίδας».

Έκθεση Ινστιτούτου Ανοιχτών Δεδομένων (ODI) για τη Δευτερογενή Χρήση των Δεδομένων Υγείας στην Ευρώπη: Η Ελλάδα χρειάζεται να εστιάσει περισσότερο στον τομέα της δευτερογενούς χρήσης δεδομένων υγείας

Roche_logo

Η Έκθεση θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του επικείμενου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που χρειάζεται να βελτιώσουν την ετοιμότητά τους στον τομέα της δευτερογενούς χρήσης δεδομένων υγείας, σύμφωνα με τη σχετική Έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Υγείας Gastein.

Η Έκθεση για τη Δευτερογενή Χρήση των Δεδομένων Υγείας στην Ευρώπη, που υλοποιήθηκε από το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Ανοιχτών Δεδομένων (Open Data Institute – ODI) με πρωτοβουλία της Roche, εξετάζει το ευρωπαϊκό περιβάλλον πολιτικής για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η δευτερογενής χρήση δεδομένων υγείας είναι η χρήση συγκεντρωτικών δεδομένων υγείας από πηγές σε επίπεδο πληθυσμού για τη βελτίωση του προγραμματισμού προσωπικής φροντίδας, της ανάπτυξης φαρμάκων, της παρακολούθησης της ασφάλειας, της έρευνας και της χάραξης πολιτικής. Η Έκθεση του ODI παρέχει μια εικόνα της ετοιμότητας του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος σε αυτό τον τομέα, αξιολογώντας τις πολιτικές και τη νομοθεσία 29 χωρών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο ως προς την ποιότητα όσο και ως προς την ταχύτητα της εφαρμογής τους. Στη βάση αυτής της αξιολόγησης δημιουργείται ένας πίνακας βαθμολογίας για κάθε χώρα, καθώς και ένας πίνακας βαθμολογίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα των χωρών με το μικρότερο συγκριτικά βαθμό ωριμότητας, όσον αφορά τη χάραξη και την εφαρμογή πολιτικής για τη δευτερογενή χρήση δεδομένων υγείας. Ως κύριες προκλήσεις για τη χώρα αναδεικνύονται η έλλειψη σαφήνειας, η έλλειψη ψηφιακών εργαλείων συλλογής και αξιοποίησης δεδομένων υγείας, καθώς και η έλλειψη κατάλληλων συνθηκών για τη χρήση των δεδομένων υγείας κατά την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας. Στην κορυφή της κατάταξης, βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ακολουθούν η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Αυστρία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas κ. Ezat Azem δήλωσε σχετικά: «Στη Roche αποστολή μας είναι να κάνουμε σήμερα αυτά που οι ασθενείς θα χρειαστούν στο μέλλον. Αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσπάθειας, πέρα από την ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών λύσεων, είναι η δέσμευση να συμβάλουμε σε περισσότερο ισχυρά και βιώσιμα συστήματα υγείας, εστιασμένα στον ασθενή και ικανά να ανταποκρίνονται σε τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις.

Τα δεδομένα υγείας μπορούν να καταστήσουν τα συστήματα υγείας πιο βιώσιμα, και να ενισχύσουν την επιστήμη και την καινοτομία, προς όφελος των ασθενών. Η Έκθεση για τη Δευτερογενή Χρήση Δεδομένων Υγείας μας βοηθά να «ξεκλειδώσουμε» τη δύναμη των δεδομένων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες και κατευθύνσεις. Είμαστε, λοιπόν, πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους στο σύστημα υγείας, για τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής πολιτικής, η οποία θα επιτρέπει την ευρεία, ασφαλή και ανοιχτή συλλογή και χρήση των δεδομένων υγείας, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της περίθαλψης των ασθενών στη χώρα».

Η Έκθεση για τη Δευτερογενή Χρήση των Δεδομένων Υγείας στην Ευρώπη θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 13 ως τις 16 Δεκεμβρίου 2021. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Mark Boyd, Senior Policy Associate του Open Data Institute, ο οποίος θα μιλήσει αναλυτικά για το σκοπό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, για τα βασικά συμπεράσματα και τις κατευθύνσεις που αναδεικνύονται στο πλαίσιο της Έκθεσης.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Δεδομένα, έχει προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων για την Υγεία (European Health Data Space – EHDS). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία κανονιστικού χαρακτήρα, μέσω της οποίας προωθείται η πρόσβαση σε δεδομένα υγείας για την έρευνα και την καινοτομία στο πλαίσιο νέων στρατηγικών πρόληψης, καθώς και διάγνωσης και θεραπείας νόσων, με σκοπό τη βελτίωση των αποτελεσμάτων που αφορούν στην υγεία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι πολίτες έχουν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων. Η πρόταση πολιτικής για τον EHDS αναμένεται στις αρχές του 2022.

Το CDI Techdays 2021 “αποκάλυψε” το μέλλον

Pfizer211129

Τεχνολογίες αιχμής και κορυφαία θέματα τεχνολογίας στο επίκεντρο

του πρώτου συνεδρίου L&D του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer

Με στόχο να δημιουργήσει το χώρο και τις ευκαιρίες ώστε όλο το προσωπικό του να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και την εξέλιξη, μέσω της καθιέρωσης και καλλιέργειας μιας επιδραστικής κουλτούρας εκπαίδευσης, το Pfizer Center for Digital Innovation (CDI) διοργάνωσε το CDI TECH DAYS 2021, το πρώτο του υβριδικό συνέδριο Learning & Development (L&D) με τίτλο “Αποκαλύπτοντας το Μέλλον” (“Future Unboxed”), στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2021.

CDI_Pfizer_1

Σύμφωνα με το World Economic Forum, μέχρι το 2025, 50% των εργαζομένων θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες τους ενώ παράλληλα η ζήτηση για εξειδικευμένους data scientists, data analysts και ειδικούς σε τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση, process automation και developers λογισμικού και εφαρμογών – όλοι τομείς που βρίσκονται στον πυρήνα του CDI –  αυξάνεται διαρκώς. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες και τις τάσεις αυτές, σε παγκόσμιο επίπεδο μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επενδύουν σημαντικά σε προγράμματα Learning & Development.

Το CDI, σταθερά δεσμευμένο στην προαγωγή του L&D, επενδύει στην ενδυνάμωση και την αναβάθμιση όλων των στελεχών του ώστε να ανταποκριθούν στις ραγδαίες αλλαγές και να προσαρμοστούν στις νέες προκλήσεις, καθώς η σχέση μεταξύ εκπαίδευσης και εργασίας είναι σήμερα πιο εκτεταμένη και ισχυρή από ποτέ.

Ο Nico Gariboldi, Επικεφαλής του CDI, τόνισε τη δέσμευση της Pfizer και του CDI “να εφοδιάσουμε τους ανθρώπους μας με το σωστό σύνολο δεξιοτήτων και να τους κάνουμε να αισθάνονται ότι υποστηρίζονται μέσω ενός καλά σχεδιασμένου προγράμματος εκπαίδευσης και ανάπτυξης”, ως το μέσο για την επίτευξη του οράματος για “παροχή ψηφιακών λύσεων υγειονομικής φροντίδας που βελτιώνουν τις ζωές των ασθενών παγκοσμίως”.

“Η Pfizer επενδύει στα στελέχη της ως επένδυση στο μέλλον της ίδιας της Pfizer. Διαμορφώνουμε μια βιώσιμη κουλτούρα εκπαίδευσης για να διαφοροποιούμε στρατηγικά την Pfizer και δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε συνάδελφο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του ώστε να αναπτύξουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ιουλία Δεσποινούδη, Senior Manager, υπεύθυνη Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης (Learning & Development) στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας εξηγεί: “Σκοπός μας στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας δεν ήταν να διοργανώσουμε ένα ακόμα event τεχνολογίας αλλά να επισφραγίσουμε τη δέσμευση μας στη δημιουργία μιας κουλτούρας διαρκούς ανάπτυξης, εκπαίδευσης και καινοτομίας. Η έμπνευση των ανθρώπων μας και η παρακίνησή τους μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές εμπειρίες,  είναι το κλειδί για την εξέλιξη και ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.”

Στο πνεύμα της παγκόσμιας στρατηγικής της Pfizer, το συνέδριο του CDI έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τα πάντα για τη σχέση Big Data και Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και για το Cloud & Infrastructure in the Agile Era, μέσα από τις εμπνευσμένες παρουσιάσεις των κεντρικών ομιλητών, Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, καθηγητή στο MIT, James Coplien, Lean/Agile Process, Architecture Coach, Θωμά Μπαλκίζα, Leader in Healthcare and Life Sciences, AWS και Patrick Lamplé, Principal Specialist Solutions Architect in Healthcare and Life Sciences, AWS.   Παράλληλα, εξειδικευμένα στελέχη της Pfizer εστίασαν με τις τοποθετήσεις τους σε τρεις βασικούς πυλώνες για την εταιρεία:

 • Big Data και Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)
 • Cloud Strategy & Cloud Security
 • Agile Mindset & Culture – Από τη Στρατηγική στην Πράξη

Και οι δύο ημέρες του συνεδρίου ήταν γεμάτες έμπνευση, ανταλλαγή εξαιρετικών ιδεών, ενδιαφέροντα εργαστήρια, παρουσιάσεις και πολλά άλλα, αποδεικνύοντας ότι μια ισχυρή κουλτούρα εκπαίδευσης τροφοδοτεί την ανάπτυξη και την καινοτομία που μπορεί τελικά να βοηθήσει στην αλλαγή της ζωής των ασθενών.

CDI_Pfizer_2

«Γιορτάζοντας 100 χρόνια καινοτομίας στο Διαβήτη»

Farma_Lilly

Εκατοντάδες Επιστήμονες από όλη την Ελλάδα γιόρτασαν μαζί μας το σημαντικό ορόσημο

των 100 χρόνων ινσουλίνης

 

Πριν την ανακάλυψη της ινσουλίνης, οι ζωές των ατόμων με διαβήτη ήταν σύντομες. Το 1921, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο έκαναν μια επαναστατική ανακάλυψη – αυτή της ινσουλίνης – που άλλαξε για πάντα τη θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη.

Το 2021 σηματοδοτεί την 100ή επέτειο από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, της πρώτης θεραπείας που έμελλε να είναι σωτήρια για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Lilly211129_1

H Lilly ήταν η πρώτη εταιρεία που υλοποίησε μαζική παραγωγή και διέθεσε την ινσουλίνη Iletin το 1923. Μέχρι και το 1925, η Lilly είχε διανείμει συνολικά 217 εκατομμύρια μονάδες ινσουλίνης προσφέροντας ελπίδα για ζωή στα άτομα με διαβήτη.

 

Για να τιμήσουμε αυτό το σημαντικό ορόσημο, θυμόμαστε και εμπνεόμαστε από τη ζωή του Leonard Thompson, του πρώτου ατόμου με διαβήτη που έλαβε ινσουλίνη το 1922, όταν ήταν μόλις 14 ετών.

Φέροντας τον τίτλο Leonard, ο εορτασμός της επετείου των 100 χρόνων από την ανακάλυψη της ινσουλίνης δεν αφορά μόνο τα επιτεύγματα του παρελθόντος αλλά και την αναγνώριση της προόδου που σημειώθηκε στην ανάπτυξη της ινσουλίνης και των άλλων θεραπειών στο διαβήτη στα χρόνια που ακολούθησαν.

Leonard Thompson, το πρώτο άτομο με διαβήτη που έλαβε ινσουλίνη

Leonard Thompson, το πρώτο άτομο με διαβήτη που έλαβε ινσουλίνη

 

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού, πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση με ψηφιακή ένωση μέσω πλατφόρμας Αθήνας & Θεσσαλονίκης και με live streaming σε όλη η Ελλάδα, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες Επιστήμονες Υγείας που ασχολούνται καθημερινά με τη θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη.

 

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο κ. Διονύσιος Φιλιώτης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Φαρμασέρβ-Λίλλυ, τονίζοντας την τεράστια σημασία – της ανακάλυψης της ινσουλίνης και της ευρείας διάθεσής της – για τη ζωή των ασθενών ενώ υπογράμμισε τη διαχρονική δέσμευση της Φαρμασέρβ-Λίλλυ να συμβάλλει με κάθε τρόπο στη διαχείριση της παγκόσμιας αυτής μάστιγας.

 

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο κ. Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης Ε.Κ.Π.Α Καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας, Δ/ντης Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής, Ε.Κ.Π.Α.

Προσφωνήσεις απηύθυναν, ο κ. Γεράσιμος Σιάσος, Καθηγητής Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Η Σωτηρία», Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Α.Π.Θ, Δ/ντης Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Πρόεδρος Ιατρικού Τμήματος Α.Π.Θ.

Εκ μέρους των συλλόγων ασθενών, την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Χρήστος Δαραμήλας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και η κ. Βασιλική Λούβαρη, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη.

Lilly211129_2

Η εκδήλωση αποτελείτο από τέσσερις θεματικές ενότητες με σκοπό οι 23 διακεκριμένοι Επιστήμονες που συμμετείχαν ως ομιλητές και πρόεδροι να μας ταξιδέψουν στα 100 χρόνια εξελίξεων & καινοτομίας.

 

H πρώτη ενότητα αφορούσε το «Παρελθόν» και περιλάμβανε παρουσίαση των επιστημονικών ορόσημων που οδήγησαν στην ανακάλυψη της ινσουλίνης, τις αλλαγές στις ζωές των ατόμων με διαβήτη πριν και μετά την κυκλοφορία της ινσουλίνης και την περιγραφή των επιστημονικών επιτευγμάτων στη θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη τον 20ο αιώνα.

 

Η δεύτερη ενότητα εστιαζόταν στο «Παρόν» με σημαντικές παρουσιάσεις για την τρέχουσα θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2, την υπογλυκαιμία ως τροχοπέδη στην επίτευξη γλυκαιμικής ρύθμισης στο διαβήτη και τη διαχείρισή της, καθώς και τις σύγχρονες θεραπευτικές παρεμβάσεις υπό το πρίσμα των μικρό- και μακρο- επιπλοκών.

 

Η τρίτη ενότητα σχετιζόταν με το «Μέλλον» στη θεραπεία της ινσουλίνης και των άλλων αντιδιαβητικών φαρμακευτικών θεραπειών, την αντιμετώπιση του διαβήτη πέραν των φαρμακευτικών λύσεων, το ρόλο της Φαρμασέρβ-Λίλλυ στις θεραπευτικές εξελίξεις και τις οικονομικές διαστάσεις της καινοτομίας στον διαβήτη.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τέταρτη ενότητα που επιχείρησε να ανιχνεύσει «την επίδραση του διαβήτη στη ζωή, στις προσδοκίες αλλά και στην τέχνη».

 

Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του διαβήτη μέσω συνεντεύξεων ανέτρεξαν στα 100 αυτά χρόνια εξελίξεων και καινοτομίας, στέλνοντας μηνύματα ελπίδας.

 

Lilly211129_3Στη Φαρμασέρβ-Λίλλυ είμαστε περήφανοι που δραστηριοποιούμαστε στον τομέα της Υγείας και συμβάλλουμε στη συνολική προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο. Αντλώντας έμπνευση από την ιστορία του Leonard που κέρδισε τη ζωή του βασιζόμενος στα επιτεύγματα της επιστήμης, ανανεώνουμε τη διαχρονική υπόσχεσή μας να παρέχουμε πρωτοποριακές προτάσεις, όπως καινοτόμα φάρμακα, νέες τεχνολογίες αλλά και υποστηρικτικά προγράμματα που θα αλλάξουν ουσιαστικά τη ζωή του κάθε Leonard, του κάθε μοναδικού ατόμου με διαβήτη στα χρόνια που έρχονται.

 

Ως επισφράγισμα της δέσμευσής μας, ανακοινώνουμε τη χορήγηση 3 υποτροφιών από την Φαρμασέρβ-Λίλλυ, και πιο συγκεκριμένα μίας υποτροφίας για καθεμία από τις 3 Επιστημονικές Εταιρείες στον τομέα του διαβήτη, την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, τη Διαβητολογική Εταιρεία Β. Ελλάδος και την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία με κριτήρια αξιολόγησης που θα θέσουν οι ίδιες και θέμα την καινοτομία στο διαβήτη.

Lilly211129_4

«40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία»

Με αφορμή την επέτειο των 40 ετών από την επίσημη εμφάνιση του AIDS, υλοποιήθηκε η έκδοση, «40 χρόνια μετά / 1981-2021 / AIDS. Η ιστορία», η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης.

_epeteiako_leukoma

Η έκδοση σε μορφή ενός προσεγμένου λευκώματος, είναι προϊόν πολύμηνης έρευνας και τεκμηρίωσης των στοιχείων της επιδημίας του HIV και καταγράφει χρόνο – χρόνο, τα κύρια γεγονότα που απασχόλησαν την διεθνή κοινότητα, αλλά και την ελληνική κοινωνία, τα τελευταία 40 χρόνια. Παράλληλα υπάρχει και αναφoρά στην πορεία του HIV στον κόσμο πριν από το 1981, αλλά και για την ερχόμενη δεκαετία (2021 – 2030), στην οποία εκφράζεται η βούληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για οριστική εξάλειψη του AIDS.

Το κύριο μέρος της έκδοσης που δίνει έμφαση στην καταγραφή των στοιχείων που «σημάδεψαν», την 40ετία, χωρίζεται σε τέσσερεις βασικές ενότητες, ανά δεκαετία, με χαρακτηριστικούς τίτλους ως εξής:

 • 1981 – 1990: Πανικός και προκατάληψη

 • 1991 – 2000: Φως από το βαθύ σκοτάδι

 • 2001 – 2010: Η ώρα της παγκόσμιας δέσμευσης

 • 2011 – 2020: Παλιές και νέες προκλήσεις ενόψει

Επίσης υπάρχουν παραρτήματα με τις Θεματικές Παγκόσμιων Ημερών 1988–2021, τα επιδημιολογικά στοιχεία στην Ελλάδα και στον κόσμο και μια ενδεικτική αποτύπωση από εκστρατείες ενημέρωσης ανά τον κόσμο.

Στιγμιότυπο από τον χαιρετισμό της Αντιδημάρχου του Δήμου Αθηναίων, κας Κατερίνας Γκαγκάκη

Στιγμιότυπο από τον χαιρετισμό της Αντιδημάρχου του Δήμου Αθηναίων, κας Κατερίνας Γκαγκάκη

Για την έκδοση μίλησαν ο κ. Μάριος Κ. Λαζανάς, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Eταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, ο κ. Νίκος Δέδες, Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και ο κ. Μάνος Σιφονιός, Συντονιστής έκδοσης, Επικοινωνιολόγος – Συγγραφέας.

Η έκδοση έχει την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) και υλοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη της GlaxoSmithKline και τις χορηγίες των ELPEN, Gilead, MSD, Viatris και WinMedica.

Διευκρινίζεται ότι η έκδοση έχει συλλεκτικό χαρακτήρα, τυπώθηκε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων (400) και δεν έχει εμπορικό σκοπό, (λιανική πώληση), αλλά θα προσφερθεί / διανεμηθεί σε διάφορα πρόσωπα και φορείς που σχετίζονται με το αντικείμενο.

Κατωτέρω, οι χαιρετισμοί και τα προλογικά σημειώματα της έκδοσης από τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Μ.Α.Α., Μάριο Λαζανά, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», Νίκο Δέδε, τον Συντονιστή της έκδοσης, Μάνο Σιφονιό, που δίνουν το στίγμα της έκδοσης και του περιεχομένου.

Χαιρετισμός

Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας

Η επιδημία του AIDS σημάδεψε την τελευταία 20ετία του 20ού αιώνα. Αιφνιδίασε την κοινωνία μας και επηρέασε δραματικά τις κοινωνικές σχέσεις φέρνοντας τον φόβο παγκοσμίως σε όλους τους πολίτες. Κινητοποιήθηκε η παγκόσμια ιατρική κοινότητα και επιστρατεύθηκαν όλες οι δυνάμεις δημιουργώντας μία συμμαχία για την αντιμετώπιση του AIDS. Το πλήγμα ήταν όχι μόνο ιατρικό αλλά και κοινωνικό. Δημιουργήθηκαν στερεότυπα και πολλές ομάδες μπήκαν στο περιθώριο. Η μάχη της θεραπείας και

της πρόληψης του AIDS σταδιακά κερδήθηκε και στις δύο περιπτώσεις.

Πλέον έχουμε ισχυρές προσδοκίες για ένα εμβόλιο στο μέλλον.

Τα κοινωνικά στερεότυπα υποχώρησαν και είναι χρέος μας να τα περιορίσουμε ακόμη περισσότερο, καθώς οι προκαταλήψεις και οι διακρίσεις υπάρχουν ακόμα.

Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, οι συνάνθρωποί μας που ζουν με HIV προσεγγίζουν το προσδόκιμο ζωής του γενικού πληθυσμού. Είναι χρέος μας να τους διασφαλίσουμε την καθημερινότητα που τους αξίζει καταπολεμώντας το στίγμα και να συνεχίσουμε τον αγώνα της πρόληψης.

Το διαρκές διακύβευμα της παγκόσμιας αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης για τις μεταδιδόμενες λοιμώξεις παραμένει, όπως και οι στόχοι μας, ως χώρα, παραμένουν ταυτόσημοι με τους στόχους του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNAIDS) για την εξάλειψη της επιδημίας μέχρι το 2030.

Χαιρετισμός

Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων

Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την εμφάνιση του AIDS, της ασθένειας που στέρησε τη ζωή σε 40 εκατομμύρια συνανθρώπους μας παγκοσμίως, από τα περίπου 80 εκατομμύρια που έχουν διαγνωστεί με τον ιό HIV.

Από το αρχικό σοκ στις αρχές της δεκαετίας του ’80, και διαμέσου διάσημων φορέων, αθλητών και καλλιτεχνών, φτάσαμε στην ευαισθητοποίηση όλων για τον HIV: κατανοήσαμε πλήρως πως δεν κάνει διακρίσεις.

Η δική μου γενιά δέχθηκε έναν πραγματικό καταιγισμό πληροφοριών για τον «αόρατο εχθρό», τον αντιμετώπιζε αμήχανα και φοβισμένα!

Σήμερα, με τη διαρκή εξέλιξη και ανάπτυξη της συνδυαστικής αντιρετροϊκής θεραπείας, γνωρίζουμε ότι αποτελεί ένα μη θανατηφόρο νόσημα και, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και μη μεταδοτικό!

Όσες και όσοι κρατάμε αυτή την έκδοση στα χέρια μας, αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για τεράστιο επίτευγμα! Ο κάθε άνθρωπος που ζει με τη λοίμωξη HIV, μπορεί κάλλιστα να είναι συνεργάτης μας, σύντροφός μας ή ακόμα και γονιός μας.

Εμείς ως Δήμος Αθηναίων προσφέρουμε ανώνυμα, εμπιστευτικά και χωρίς ραντεβού δωρεάν εξέταση για HIV σε όλα τα δημοτικά μας Ιατρεία με το αποτέλεσμα να βγαίνει σε ένα λεπτό.

H προσπάθειά μας στον αγώνα στήριξης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, δεν σταματά ποτέ: οι προκαταλήψεις είναι υπαρκτές, οι διακρίσεις παρούσες, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κοινωνικός τους στιγματισμός.

Δεν πρέπει να υποτιμούμε τα προβλήματα στην καθημερινότητα: πόσο εύκολο είναι για έναν φορέα να βρει –για παράδειγμα– οδοντίατρο;

Ταυτιζόμαστε με την επιστημονική κοινότητα: το μεγάλο κεφάλαιο HIV/AIDS δεν έχει κλείσει. Αυτό τοποθετείται στο μέλλον, με την έλευση ίσως ενός εμβολίου.

Οι συνθήκες όμως είναι πλέον ώριμες για μία πολυεπίπεδη δράση: ανοικτά κανάλια επικοινωνίας για την πρόληψη, ανοικτά μυαλά για τη στήριξη και αποδοχή των φορέων HIV και των ασθενών με AIDS.

Τους οφείλουμε μία –χωρίς αστερίσκους– κανονικότητα.

Μια μακρά και γενναία πορεία που συνεχίζεται

Μάριος Λαζανάς, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS

Μάριος Λαζανάς, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS

Μάριος Κ. Λαζανάς, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Eταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS

Στις 5 Ιουνίου 2021 συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την πρώτη επιστημονική ανακοίνωση μιας νέας λοίμωξης, η οποία επισήμως το 1983 θα συσχετισθεί με τον ιό

που προκαλεί την HIV λοίμωξη.

Ένας νέος ιός που άλλαξε τον κόσμο, ο οποίος έφερε φόβο, ενοχές, περιθωριοποίηση, ρατσισμό, ανισότητες, τεράστια οικονομικά και επιστημονικά προβλήματα, και φυσικά τον θάνατο.

Δεν μπορούν να ξεχασθούν, η αγωνία των γιατρών να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους χωρίς φάρμακα, η θλίψη της Δευτέρας που έβλεπαν τα κενά κρεβάτια

των ασθενών που χάθηκαν το Σαββατοκύριακο, οι μητέρες που αψηφούσαν τον κίνδυνο και ήταν αγκαλιά με τα παιδιά τους. Δεν μπορεί να ξεχασθεί η χαρά από την πρώτη κυκλοφορία του AZT.

Οι Αφρικανοί και οι ομοφυλόφιλοι ήταν τότε οι «ένοχοι». Πέρασε αρκετός χρόνος έως ότου αποδειχθεί ότι το AIDS είναι μια νόσος που δυνητικά μπορεί να προσβάλει όλους, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος δέρματος, ηλικίας, οικονομικής επιφάνειας.

Ο καλπασμός της επιδημίας τα πρώτα 15 χρόνια υποχρέωσε τις ανεπτυγμένες χώρες να ενισχύσουν οικονομικά τα προγράμματα αντιμετώπισής της και συγχρόνως οι επιστήμονες –και κυρίως οι λοιμωξιολόγοι– κλήθηκαν, υπό πίεση, να αντιμετωπίσουν θεραπευτικά την HIV λοίμωξη. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια, να πραγματοποιηθούν επιστημονικά άλματα στη μελέτη και την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, αλλά και να μεσολαβήσουν μακρόχρονες και συχνά γενναίες προσπάθειες επιστημόνων, ατόμων και συλλογικοτήτων μέχρι ο ιός και η νόσος να τοποθετηθούν σε ορθολογικό πλαίσιο.

Έτσι, προοδευτικά η HIV λοίμωξη πέρασε στη χρονιότητα και τα άτομα που έχουν προσβληθεί μπορεί να ζουν μία φυσιολογική ζωή, η οποία δεν υστερεί των υπολοίπων. Τα χαμόγελα ξαναγύρισαν και όλοι μαζί προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε έναν άλλο… ιό, το στίγμα.

Αξίζει να τονισθεί ότι στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης συγκριτικά με άλλες χώρες, υπήρξε άμεση και επιτυχής. Δημιουργήθηκαν Μονάδες Λοιμώξεων, ειδικά εργαστήρια, είχαμε έγκαιρη χορήγηση φαρμάκων και κοινωνική στήριξη των πασχόντων.

Σε αυτήν την 40ή επέτειο, έχει σημασία να θυμηθούμε τους περισσότερους από 36 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν χαθεί από τον ιό παγκοσμίως από την αρχή

της επιδημίας και τα 38 εκατομμύρια άτομα που ζουν σήμερα με τον ιό HIV. Πρέπει όμως να μνημονεύσουμε και τη διαχρονική προσπάθεια της επιστήμης, από την αναγνώριση του άγνωστου πριν από 40 χρόνια ιού, έως τη διάγνωση και τις θεραπείες. Αν και, σε αντίθεση με την πανδημία του κορωνοϊού, δεν κατέστη δυνατή η παραγωγή επιτυχούς εμβολίου, συγκεντρώθηκε ένας πλούτος επιστημονικής γνώσης που βρήκε εφαρμογή και στην εποχή της πανδημίας της Covid-19.

Αν κάτι πρέπει να μας μείνει από την παρούσα απολογιστική έκδοση, υπό την αιγίδα της ΕΕΜΑΑ, είναι ότι η HIV λοίμωξη σε όλες τις περιόδους της, έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθεί ο ανθρώπινος χαρακτήρας, η ευαισθησία και η συμπαράσταση στους πάσχοντες.

Προσπάθεια ορατότητας και καταγραφής

Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας

Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”

Νίκος Δέδες, Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»

40 χρόνια μετά την πρώτη διάγνωση, δεν είμαστε όλοι εδώ.

Η συλλογική μας ιστορία μπορεί να είναι γεμάτη απώλειες, αλλά είναι και μία ιστορία αυτο-οργάνωσης, ευρηματικότητας, αλληλεγγύης και διεκδίκησης.

Ως οροθετικοί, ως μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, και ως «Θετική Φωνή» μπορούμε να πούμε με υπερηφάνεια πως δεν σταματήσαμε ποτέ να διεκδικούμε

τις ζωές μας, να καταπολεμάμε την άγνοια και το στίγμα μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Οι αφηγήσεις γύρω από τον HIV/ΑΙDS παραμένουν ακόμη και σήμερα δυσανάλογα αποκεντρωμένες από τις βιωμένες εμπειρίες και τη συλλογική μας ιστορία

– συχνά κατακερματισμένες και επηρεασμένες περισσότερο από την άγνοια, την ομοφοβία, το στίγμα, αλλά και έναν ηθικό πανικό γύρω από τη σεξουαλική ζωή, παρά από τις σύγχρονες επιστημονικές θέσεις ή τις κατακτήσεις ενός κοινοτικού και ακτιβιστικού αγώνα.

Η απουσία ενός ενημερωμένου δημόσιου διαλόγου γύρω από τον HIV/AIDS, ή μάλλον η επιλεκτική αναπαραγωγή μύθων συντελεί στoν κοινωνικό αποκλεισμό και ενισχύει τους κοινωνικούς προσδιοριστές που κάνουν τον HIV/AIDS να ξεπερνάει το πεδίο της ιατρικής και να αποτελεί μία ανατομία ανισοτήτων.

Φέτος, μία χρονιά ορόσημο για τον HIV, μας βρίσκει εν μέσω μίας άλλης επιδημίας, με τις όποιες συνδηλώσεις και συγκρίσεις ανάμεσα στη διαχείριση μίας ασθένειας που στον συλλογικό νου επηρεάζει «παρίες», και μίας άλλης που επηρεάζει τον ευρύτερο πληθυσμό αλλά και την παγκόσμια οικονομία, να αποκρυσταλλώνονται.

H δημόσια μνήμη, αλλά και η σφαιρική καταγραφή της ιστορίας μας είναι πιο απαραίτητες από ποτέ.

Όσοι είμαστε ακόμη εδώ έχουμε να αφηγηθούμε πολλά για όσα έχουν συμβεί αυτά τα χρόνια, σε πείσμα μίας τάσης αποσιώπησης της ιστορίας μας.

Αυτό εδώ το λεύκωμα είναι μία τέτοια προσπάθεια μαρτυρίας, ορατότητας και καταγραφής.

Ένας φόρος τιμής σε όσα έχουν προηγηθεί και μία υπενθύμιση για όσα ακόμη πρέπει να γίνουν.

Εισαγωγή

Μάνος Σιφονιός, Συντονιστής έκδοσης, Επικοινωνιολόγος – Συγγραφέας

Mάνος Σιφονιός, Συντονιστής έκδοσης

Mάνος Σιφονιός, Συντονιστής έκδοσης

Συγγνώμη! Συγγνώμη αν αυτή η έκδοση, για την οποία οι συντελεστές της δηλώνουμε υπερήφανοι, δεν έχει συμπεριλάβει οποιοδήποτε στοιχείο που κάποιος θα μπορούσε να το θεωρήσει κρίσιμο, σημαντικό, ή χαρακτηριστικό αυτών των 40 χρόνων, συγκριτικά με όσα τελικά επιλέξαμε από μια πληθώρα ύλης.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τη χρονοβόρα έρευνα, την επίπονη εξακρίβωση και την αναγκαία ιεράρχηση, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την πιθανότητα κάτι να μας έχει διαφύγει, παρότι το πήραμε προσωπικά σε αυτή τη διαδικασία ανάκλησης μιας μνήμης –με κυριολεκτικό και συμβολικό χαρακτήρα– που πρέπει να μείνει «ζωντανή».

Επί προσωπικού, θυμήθηκα την παραγωγή του πρώτου βίντεο στον Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στα Καμίνια τo 1994, με τις συνθήκες προκατάληψης

της εποχής. Ανακάλεσα όλες τις καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μέχρι το τέλος του 1999, ως μέλος της Επιτροπής Ενημέρωσης στο τότε ΚΕΕΛ.

Τελευταίο προνόμιο προσωπικής μνήμης, η παραγωγή του βίντεο «30 χρόνια AIDS» το 2011, για να φτάσουμε πια στο 2021 και στην παρούσα έκδοση…

Σε αυτήν την έκδοση καταλήξαμε σε ένα σχήμα τετράγωνο, συμβολική αναφορά στις τέσσερεις δεκαετίες. Αντιστοίχως, έχουμε και τέσσερεις ενότητες: «Πανικός

και προκατάληψη», «Φως από το βαθύ σκοτάδι», «Η ώρα της παγκόσμιας δέσμευσης», «Παλιές και νέες προκλήσεις ενόψει», προσπαθώντας να αποτυπώσουμε με λίγες λέξεις, την αίσθηση που χαρακτήρισε την κάθε δεκαετία.

Ο τίτλος της έκδοσης, 40 χρόνια μετά / 1981-2021 / AIDS. Η ιστορία, περιγράφει περιεκτικά το περιεχόμενο, αλλά «κλείνει το μάτι» στο μέλλον. Το «μετά» δεν αντικατοπτρίζει μια αμήχανη στιγμή απολογισμού στο παρόν, αλλά οδηγεί στο όραμα – στόχο του UNAIDS για μηδενισμό του AIDS, των θανάτων και των μολύνσεων το 2030. Γι’ αυτό υπάρχει και μια πέμπτη ενότητα, «Εξαλείφοντας το AIDS», στην οποία εν είδει ανοικτού επιλόγου, καταγράφονται οι στόχοι και οι βάσιμες ελπίδες που συνοδεύουν την έναρξη της πέμπτης δεκαετίας αυτής της επιδημίας, η οποία δοκίμασε αντοχές, σχέσεις, πολιτικές και σχέδια…

Είθε η πιθανή έκδοση για τα 50 χρόνια του AIDS να επιβεβαιώνει τα ανωτέρω και να είναι και η τελευταία με ουσιαστικό απολογιστικό περιεχόμενο.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Αθηναίων και την ΕΕΜΑΑ για την παραχώρηση της αιγίδας τους. Ευχαριστούμε ξεχωριστά τον κ. Μάριο Λαζανά, πρόεδρο της ΕΕΜΑΑ,

για τον ενθουσιασμό του στην προοπτική της έκδοσης και για τη φωτεινή του καθοδήγηση.

Ευχαριστίες και προς τον κ. Νίκο Δέδε, πρόεδρο του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», για τις εύστοχες παρατηρήσεις του.

Ευχαριστούμε φυσικά και όλους τους συντελεστές για τη συνεργασία και βεβαίως τις φαρμακευτικές εταιρείες, GILEAD, GSK, ELPEN, MSD, VIATRIS, WINMEDICA,

χωρίς την υποστήριξη των οποίων η ιδέα θα είχε παραμείνει στον σχεδιασμό της.

4ο Patient Compliance Hybrid Conference 2021: «Ασθενείς την Covid εποχή» Επιπτώσεις, προκλήσεις, περιορισμοί για τους χρόνια πάσχοντες και το σύστημα υγείας

Patient_211126

Σε ένα περιβάλλον άμεσα μεταβαλλόμενο, με το σύστημα Υγείας της χώρας να δοκιμάζεται καθημερινά λόγω της πανδημίας, το DailyPharmaNews διοργανώνει την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου το 4ο Patient Compliance Hybrid Conference 2021 με θέμα «Ασθενείς την Covid εποχή».

Θεσμικοί φορείς, ιατροί, ασθενείς και καταξιωμένοι επαγγελματίες υγείας θα αναλύσουν τις προκλήσεις και τα συμπεράσματα στα οποία μας έχει οδηγήσει έως σήμερα η πανδημία για την περίθαλψη αλλά και τη συμμόρφωση των χρονίως πασχόντων στη θεραπεία τους και ειδικότερα τα προβλήματα που το σύστημα υγείας αναγκάζεται να αντιμετωπίσει άμεσα και περισσότερο επιτακτικά από ποτέ. Στο Συνέδριο θα παρευρεθεί και ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης.

Μερικά από τα ερωτήματα που θα τεθούν αφορούν:

 • Πως αντιμετωπίζονται όλο αυτό το διάστημα οι δυσκολίες που προκύπτουν στην περίθαλψη των χρονίως πασχόντων; Πόσο δύσκολη έγινε η πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας και ποια τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν;
 • Τι άλλαξε στη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες τους όλο αυτό το διάστημα και σε ποιους κινδύνους ενδεχομένως εκτέθηκαν οι ασθενείς;
 • Πως αποτιμάται η δυσχέρεια της πρόσβασης σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε κόστος για την Δημόσια Υγεία;
 • Ποια θέματα δημιουργήθηκαν με την μεταβολή των ΜΕΘ των νοσοκομείων σε ΜΕΘ αποκλειστικά για ασθενείς Covid-19;
 • Ποια τα κενά στην Π.Φ.Υ., πως αντιμετωπίστηκαν και ποια η επόμενη μέρα;
 • Ποια τα θέματα που κατέγραψαν οι ιατροί της Πρώτης Γραμμής;
 • Ο ρόλος του Φαρμακοποιού, ως αρωγός στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία τους κατά την πανδημία.
 • Ψηφιακός μετασχηματισμός: Οι λύσεις, οι αναλύσεις και τα δεδομένα που θα φέρουν την επόμενη μέρα στην υγεία, στην περίθαλψη, στη συμμόρφωση.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από την έρευνα του Webrating Health σε ιατρούς και φαρμακοποιούς για τη δυνατότητα συμμόρφωσης των χρονίως πασχόντων την εποχή της πανδημίας και τα προβλήματα που αντιμετώπισε το σύστημα. Επίσης θα παρουσιαστούν τα δεδομένα που προέκυψαν από σημαντική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς.

Το Συνέδριο τελείται υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του ΣΦΕΕ, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, και του PhRMA Innovation Forum.

Μεγάλος Χορηγός του συνεδρίου είναι η φαρμακευτική Abbvie και υποστηρικτές η Astellas, η Genesis Pharma και η Iqvia.

Χορηγός Έρευνας το Webrating Health

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου και μπορείτε να το παρακολουθήσετε σε live streaming στο https://patientcomplianceconference.gr/

Patient_211126a

Ένωση Υγείας: τα φάρμακα πρέπει να είναι πιο προσιτά και οικονομικά

EE_Hellas

Έκκληση για μια ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική με επίκεντρο τον ασθενή

Ανάγκη να αυξηθεί η ανθεκτικότητα μέσω της πρόληψης ελλείψεων σε φάρμακα, της διασφάλισης των αλυσίδων εφοδιασμού και της διάθεσης βιώσιμων φαρμάκων

Στήριξη μιας διαφανούς, ανταγωνιστικής και καινοτόμου ευρωπαϊκής φαρμακευτικής βιομηχανίας

Το ΕΚ υπέβαλε τις προτάσεις του ώστε να καταστούν τα φάρμακα διαθέσιμα και οικονομικώς προσιτά, να ενισχυθεί η διαφάνεια στις τιμές και να προωθηθούν κοινές ευρωπαϊκές συμβάσεις προμήθειας.
Η έκθεση, η οποία αποτελεί τη συμβολή του Κοινοβουλίου στο σχέδιο της Επιτροπής για την επικαιροποίηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας το 2022, εγκρίθηκε την Τετάρτη με 527 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 70 αποχές.Οι βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων των ελλείψεων φαρμάκων, τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε ασφαλή, οικονομικώς προσιτή και αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή, την αύξηση της διαφάνειας στις τιμές, τη δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης νέων σκευασμάτων, καθώς και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της παραγωγής και του εφοδιασμού της ΕΕ. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες πτυχές που καλύπτει η έκθεση είναι διαθέσιμες εδώ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια τη Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι ένα από τα βασικά διδάγματα που έχουν αποκομίσει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την πανδημία COVID-19 είναι η σημασία της στενής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των εθνικών συστημάτων υγείας. Η ΕΕ πρέπει να στοχεύσει στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του εφοδιασμού της σε φάρμακα και να ενισχύσει τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Η πλειονότητα των ευρωβουλευτών ζήτησε ένα επικαιροποιημένο, στέρεο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εγγυάται την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών προϊόντων, τον δίκαιο και διαφανή καθορισμό των τιμών και θα διασφαλίζει ότι η βιομηχανία τηρεί τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της.

Δηλώσεις

Η εισηγήτρια Dolors Montserrat (ΕΛΚ, Ισπανία) δήλωσε: «Η έκθεση ενισχύει τη φαρμακευτική στρατηγική της ΕΕ ενόψει της επόμενης αναθεώρησης και επικαιροποίησης της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας, θέτοντας τους ασθενείς στο επίκεντρο των πολιτικών για την υγεία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε σθεναρά τις ιατρικές ανάγκες που δεν έχουν καλυφθεί και να προωθήσουμε την πρόσβαση σε φάρμακα, καθιστώντας τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πιο βιώσιμα. Ταυτόχρονα, πρέπει να ενισχύσουμε τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της ΕΕ για μια στρατηγικά αυτόνομη και ανθεκτική φαρμακευτική βιομηχανία, υποστηριζόμενη από ένα αποτελεσματικό σύστημα κινήτρων και διοικούμενη από ένα σταθερό, επικαιροποιημένο και επικεντρωμένο στην ασφάλεια κανονιστικό σύστημα».

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει επικαιροποίηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ προς τα τέλη του 2022.

Σχετικές πληροφορίες

Στις 25 Νοεμβρίου 2020, η Επιτροπή ενέκρινε την φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη, μια σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Στόχος της είναι να δώσει στη φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ ένα μακροπρόθεσμο όραμα: να διασφαλίσει ότι θα είναι ανθεκτική στις κρίσεις και βιώσιμη, αλλά και να ενισχύσει τη θέση της ΕΕ ως παγκόσμιου ηγέτη, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση σε οικονομικώς προσιτά φάρμακα για τους ασθενείς.

 

Σύνδεσμοι
Το κείμενο που υιοθετήθηκε (23.11.2021)
Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση (22.11.2021)
Δελτίο Τύπου: «EU Health: MEPs call for a future-proof EU pharmaceutical policy» (12.10.2021, στα αγγλικά)
Φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη: μαγνητοσκοπημένο απόσπασμα από την ψηφοφορία στην επιτροπή και δηλώσεις της εισηγήτριας Dolors Montserrat (12.10.2021, στα αγγλικά)
Φάκελος διαδικασίας
Προφίλ της εισηγήτριας: Dolors Montserrat (ΕΛΚ, Ισπανία)
Νομοθετική αμαξοστοιχία: «Promoting our European way of life» (στα αγγλικά)
Μελέτη του ΕΚ: «Access to medicinal products» (Μάϊος 2021, στα αγγλικά)
ΕΚ: Πολιτικές υγείας της ΕΕ
Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ: δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό (COVID-19 impact on health)
Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ: δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό (Healthcare safety)
Φωτογραφία: Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση ασφαλών, προσβάσιμων και οικονομικά προσιτών φαρμάκων ©gemenacom/AdobeStock

Καθημερινή – Athens Health Summit: Μάριο Μόντι: Ζήτημα – κλειδί η παγκόσμια διακυβέρνηση Υγείας

KathimeriniSummits

«ONE HEALTH» Approach for the Benefit of All

H πανευρωπαϊκή επιτροπή για την Υγεία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είχε ως στόχο να φέρει στο προσκήνιο του πολιτικού κόσμου τα ζητήματα Υγείας με διαρθρωτικό και με μόνιμο τρόπο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επεσήμανε ο Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και πρόεδρος της πανευρωπαϊκής επιτροπής για την Υγεία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Mario Monti, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Π.Ο.Υ

Mario Monti, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Π.Ο.Υ

Κλείνοντας το Καθημερινή – Athens Health Summit, ο Μ. Μόντι σημείωσε ότι η Επιτροπή λειτούργησε διατομεακά με 19 μέλη από την επιστημονική, την οικονομική και την πολιτική κοινότητα, ενώ εξέδωσε συστάσεις για την παγκόσμια διακυβέρνηση του κλάδου της Υγείας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέλυσε ο ίδιος, υπάρχουν επτά στόχοι στους οποίους εστίασε η επιτροπή και εξέδωσε σχετικές συστάσεις:

Να αντιμετωπίζουμε την Υγεία ως αλληλεπίδραση των ανθρώπων, των φυτών, των ζώων και του περιβάλλοντος (η ιδέα του One Health).

Kathim211124aΗ στήριξη της καινοτομίας για τη βελτίωση της αντίληψης του One Health.

Επενδύσεις σε ισχυρά, ανθεκτικά και προσβάσιμα σε όλους εθνικά συστήματα Υγείας.

Δημιουργία ενός συστήματος που θα ευνοεί την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Υγεία.

Ενίσχυση του διεθνούς συστήματος διακυβέρνησης Υγείας.

Ενίσχυση των διασυνοριακών συνεργασιών.

 

Χορηγοί του “Athens Health Summit”:

Platinum: AstraZeneca

Silver: Elpen S.A., Eurolife FFH, Gnomon Informatics S.A., Novartis Hellas

Bronze: Βιοϊατρική Α.Ε., Genesis Pharma, Siemens Healthineers

Supporters: AbbVie Pharmaceuticals, Affidea, Demo S.A., Kalteq, Tikun

Official Air Carrier: Aegean

32ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, 10 έως 14 Νοεμβρίου 2021

EAE_logo

Στόχος του Συνεδρίου της Ε.Α.Ε. είναι η ανάδειξη των εντυπωσιακών εξελίξεων στην Αιματολογία σε κλινικό και ερευνητικό επίπεδο

Στόχος των Αιματολόγων είναι να διασφαλίζουμε με συνέπεια υψηλού επιπέδου περίθαλψη και φροντίδα στους ασθενείς μας

 

Με αφορμή το 32ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο που διεξάγεται από 10 έως 14 Νοεμβρίου 2021 στο Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, όπου παρουσιάστηκαν νεότερα δεδομένα της αιματολογίας σε κλινικό και ερευνητικό επίπεδο.

Εμφανίζονται από αριστερά, o κ. Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, Αιματολόγος, Καθηγητής Θεραπευτικής, Θεραπευτική Κλινική Ε.Κ.Π.Α Γ.Ν. “Αλεξάνδρα”, Πρύτανης Ε.Κ.Π.Α, η κ. Μαρία Παγώνη, Αιματολόγος, Διευθύντρια, Αιματολογική-Λεμφωμάτων Κλινική, Μ.Μ.Μ.Ο., Γ.Ν.

Εμφανίζονται από αριστερά, o κ. Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, Αιματολόγος, Καθηγητής Θεραπευτικής, Θεραπευτική Κλινική Ε.Κ.Π.Α Γ.Ν. “Αλεξάνδρα”, Πρύτανης Ε.Κ.Π.Α, η κ. Μαρία Παγώνη, Αιματολόγος, Διευθύντρια, Αιματολογική-Λεμφωμάτων Κλινική, Μ.Μ.Μ.Ο., Γ.Ν. “Ο Ευαγγελισμός”, Πρόεδρος Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, η κ. Χάρις Ματσούκα Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια, Αιματολογικό Τμήμα Γ.Ν. “Αλεξάνδρα”, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής 32ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου, ο κ. Ιωάννης Μπαλταδάκης, Αιματολόγος, Διευθυντής, Αιματολογική-Λεμφωμάτων Κλινική, Μ.Μ.Μ.Ο., Γ.Ν. “Ο Ευαγγελισμός”, Γεν. Γραμματέας Δ.Σ Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Στη συνέντευξη τύπου ως ομιλητές συμμετείχαν: η κ. Μαρία Παγώνη, Αιματολόγος, Διευθύντρια, Αιματολογική-Λεμφωμάτων Κλινική, Μ.Μ.Μ.Ο., Γ.Ν. “Ο Ευαγγελισμός”, Πρόεδρος Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, η κ. Χάρις Ματσούκα Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια, Αιματολογικό Τμήμα Γ.Ν. “Αλεξάνδρα”, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής 32ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου, ο κ. Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, Αιματολόγος, Καθηγητής Θεραπευτικής, Θεραπευτική Κλινική Ε.Κ.Π.Α Γ.Ν. “Αλεξάνδρα”, Πρύτανης Ε.Κ.Π.Α και ο κ. Ιωάννης Μπαλταδάκης, Αιματολόγος, Διευθυντής, Αιματολογική-Λεμφωμάτων Κλινική, Μ.Μ.Μ.Ο., Γ.Ν. “Ο Ευαγγελισμός”, Γεν. Γραμματέας Δ.Σ Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να προβληθεί το ερευνητικό και κλινικό έργο των Ελλήνων Αιματολόγων και να παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στους διάφορους τομείς της Αιματολογίας διεθνώς.

 

Το Πρόγραμμα του 32ου ΠΑΣ έχει επίκαιρη θεματολογία που καλύπτει όλο το φάσμα της Αιματολογίας και περιλαμβάνει εκπαιδευτικά συμπόσια, ειδικές διαλέξεις, επιστημονικές αντιπαραθέσεις, προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις και ειδικές συνεδρίες για Νοσηλευτές, Βιολόγους και Τεχνολόγους. Επίσης, αποτελεί  ευκαιρία συζήτησης με τους ειδικούς για θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Για πρώτη φορά στο Συνέδριό, σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα τρεις συνεδρίες με θέματα σχετικά με την Αιματολογία και την εθελοντική προσφορά αιμοποιητικών κυττάρων.

 

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις οι οποίες θα παρουσιασθούν από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές.

Ο προσκεκλημένος ομιλητής της Προέδρου της ΕΑΕ, Miguel A. Sanz, Καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Valencia, θα αναφερθεί στις τελευταίες θεραπευτικές εξελίξεις στην Οξεία Προμυελοκυτταρική Λευχαιμία, που είναι το πρώτο κακόηθες νόσημα στο οποίο μπορεί να επιτευχθεί η ίαση χωρίς χημειοθεραπεία.

Η κυτταρική θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα με χιμαιρικούς αντιγονικούς υποδοχείς (CART cells) είναι πλέον γεγονός στη χώρα μας και έχουν υποβληθεί σε αυτήν περισσότεροι από τριάντα ασθενείς μέχρι σήμερα. Στη συνεδρία των επιλεγμένων εργασιών (Plenary Session), θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των θεραπειών αυτών στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου η Beverly Hunt, Καθηγήτρια Αιμόστασης και Θρόμβωσης στο King’s College στο Λονδίνο, θα δώσει διάλεξη σχετικά με το επίκαιρο θέμα της αντιμετώπισης των θρομβωτικών επιπλοκών στο πλαίσιο της λοίμωξης COVID-19.

Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου έχει προγραμματισθεί το Διεπιστημονικό Εκπαιδευτικό Συμπόσιο με τίτλο «Πανδημία SARSCOV-2, δύο χρόνια μετά…», στο οποίο θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στους ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα και θα παρουσιαστούν τα δεδομένα από την καταγραφή των ασθενών με αιματολογικά νοσήματα που νόσησαν από COVID-19, καθώς και τα δεδομένα της ανοσιακής απάντησης στον εμβολιασμό. Θα υπάρξει ειδική συνεδρία στην οποία θα αναλυθούν κλινικές περιπτώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη διάρκεια της πανδημίας εκπονήθηκε κλινική μελέτη από το ΕΚΠΑ για την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 με πλάσμα αναρρωσάντων, η οποία συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα ανακοινωθούν στη συνεδρία των επιλεγμένων εργασιών (Plenary Session).

 

Το θέμα της συστηματικής καταγραφής των αιματολογικών νοσημάτων έχει απασχολήσει διαχρονικά την ΕΑΕ. Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για δημιουργία ολοκληρωμένων μητρώων για όλα τα αιματολογικά νοσήματα και γι’ αυτό, στο φετινό Συνέδριο, αφιερώνουμε μία επιπλέον ημέρα στην καταγραφή και σε συναφή θέματα, όπως τα Μητρώα ασθενών, τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα και ο Φάκελος του Αιματολογικού Ασθενή.

 

Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου σε μία ιδιαίτερη Τελετή Έναρξης, αφιερωμένη στα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, μίλησε ο Dr. Γεώργιος Παυλάκης, Διευθυντής του Τομέα Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των Η.Π.Α. για τη Διαχρονική Σημασία των Εμβολίων για την Παγκόσμια Υγεία.

 

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, η Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας τόνισε ότι στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, η αιματολογική κοινότητα  καλείται  να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ιατρική φροντίδα των ασθενών με νοσήματα του αίματος και να υποστηρίξει την εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών στη χώρα μας.

Είναι γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε στους ασθενείς μας όλες τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές.

Ωστόσο, διαχρονικά προβλήματα όπως η έλλειψη κλινών, η υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι σημαντικές ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών υγείας, δυσχεραίνουν την εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών νοσηλείας και την έγκαιρη πρόσβαση  του κάθε ασθενή στην ενδεδειγμένη θεραπεία με όσα αυτό συνεπάγεται. Τα προβλήματα αυτά έχουν ενταθεί τα δύο τελευταία χρόνια λόγω των συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία.

Για τους ασθενείς με κακοήθη αιματολογικά νοσήματα, όπως η Οξεία Λευχαιμία, απαιτείται άμεση και υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα με συμβατικές θεραπείες, καινοτόμα φάρμακα, ανοσοθεραπεία, μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων και κυτταρικές θεραπείες.

Ειδικά για τη μεταμόσχευση και τις κυτταρικές θεραπείες, οι ανάγκες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σε σύγκριση δε με τα δεδομένα από τις Ευρωπαϊκές χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα υγείας, απαιτείται αύξηση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, τόσο στις αυτόλογες όσο και στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις, κατά 50% τουλάχιστον.

Αυτό προϋποθέτει κατ’ ελάχιστον διπλασιασμό των κλινών και επαρκή στελέχωση των μεταμοσχευτικών κέντρων. Σε αντίθεση όμως προς αυτές τις ανάγκες, οι μονάδες μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων σήμερα ασφυκτιούν λόγω του δυσανάλογα μικρού αριθμού κλινών σε σχέση με τις παραπομπές ασθενών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής.

Είναι προφανές λοιπόν, ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αξιολογήσει τις αυξανόμενες ανάγκες στον τομέα της Αιματολογίας και να υποστηρίξει όλα τα Αιματολογικά Κέντρα ώστε να παρέχεται στους ασθενείς η οφειλόμενη φροντίδα.

 

1 2 3 76