Διάκριση της AstraZeneca για το πρόγραμμα «Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις!» στα Environmental Awards 2020

AstraZeneca_Logo

Η AstraZeneca διακρίθηκε στα φετινά Environmental Awards για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας «Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις!» λαμβάνοντας Bronze βραβείο στην ενότητα “Organization and Process Innovation” και την κατηγορία “Environmental CSR”. Το πρόγραμμα που υλοποιείται με την εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019. Έχει τετραετή διάρκεια και στόχος είναι κάθε χρόνο έως το 2022, να υλοποιείται μία διαφορετική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία θα αντιστοιχεί νοηματικά σε μία από τις 4 μαθηματικές πράξεις: πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός και διαίρεση.

 

(διακρίνονται από αριστερά): η κυρία Χριστίνα Γιόγιακα Corporate Communications Manager της AstraZeneca, ο κύριος Ανδρέας Μπόνης ιδρυτής της PHOCUS, η κυρία Έλενα Χουλιάρα Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου, η κυρία Γιώτα Κοτσεκίδου External Affairs Director της AstraZeneca και η κυρία Μίνα Παπαναστασίου Conference & Events Planner της AstraZeneca.

(διακρίνονται από αριστερά): η κυρία Χριστίνα Γιόγιακα Corporate Communications Manager της AstraZeneca, ο κύριος Ανδρέας Μπόνης ιδρυτής της PHOCUS, η κυρία Έλενα Χουλιάρα Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου, η κυρία Γιώτα Κοτσεκίδου External Affairs Director της AstraZeneca και η κυρία Μίνα Παπαναστασίου Conference & Events Planner της AstraZeneca.

 

Η κα Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου ανέφερε: «Το πρόγραμμα «Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις!» αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας της AstraZeneca και εντάσσεται στην ευρύτερη κοινωνική στρατηγική μας για βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία. Πιστεύουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη υγεία και αποτελεί ευθύνη όλων μας να εξασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα ζήσουν σε έναν υγιή πλανήτη. Για το λόγο αυτό, παρουσιάσαμε το φιλόδοξο πρόγραμμα ύψους $1 δισ. Ambition Zero Carbon στις αρχές του έτους, το οποίο στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα από τις παγκόσμιες δραστηριότητές μας έως το 2025 και στη διασφάλιση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας έως το 2030. Η βράβευση αυτή έρχεται ως αναγνώριση της προσπάθειας μας προς αυτή την κατεύθυνση και προχωράμε με ενθουσιασμό στα επόμενα στάδια του προγράμματος».

Η πρώτη δράση του προγράμματος αφορούσε στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και περιλάμβανε την «αφαίρεση» της ρύπανσης από 5 ακτές της Ελλάδας σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Ηράκλειο Κρήτης, με συμμετοχή πάνω από 170 εργαζομένων της AstraZeneca. Η ενέργεια που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, μέλος του «Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» είχε ως αποτέλεσμα τον καθαρισμό περίπου 1.750 μέτρων ακτής, ενώ συγκεντρώθηκαν 91 σάκοι απορριμμάτων, συνολικού βάρους 450 κιλών, εκ των οποίων 20 κιλά αποτελούνταν από ανακυκλώσιμα υλικά.

_az environmental

Με τη δεύτερη δράση που θα υλοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου με κεντρικό μήνυμα «Προσθέτουμε Οξυγόνο», η AstraZeneca υποστηρίζει τη διενέργεια αναδάσωσης πυρόπληκτης δασικής έκτασης στο Νέο Βουτζά Αττικής. Την ίδια ημέρα, οι εργαζόμενοι της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα θα υποστηρίξουν την ενέργεια από το σπίτι τους και θα «προσθέσουν» οξυγόνο φυτεύοντας ένα νεαρό δέντρο ελιάς στο μπαλκόνι ή τον κήπο τους. Το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας «Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις!» σχεδιάστηκε και υλοποιείται με την υποστήριξη της εταιρείας επικοινωνίας PHOCUS.

Τα Environmental Awards διοργανώνονται από την Boussias Communications και επιβραβεύουν εταιρείες για τις βέλτιστες πρακτικές και τις πρωτοβουλίες τους για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία, καθώς και καινοτόμα «πράσινα» έργα, τεχνολογίες ή προγράμματα, που συνεισφέρουν στη διαμόρφωση υγιούς περιβάλλοντος και οικονομικής ανάπτυξης. Τα Environmental Awards 2020  πραγματοποιήθηκαν με την τιμητική υποστήριξη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) και του μεταπτυχιακού προγράμματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών «Οικονομικά και Δίκαιο στις Ενεργειακές Αγορές».

75 ομιλητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική θα μιλήσουν στην Εβδομάδα για τον Καρκίνο

CancerWeek

Για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται με τη συνεργασία των Κυπρίων εταίρων μας ένα μοναδικό φόρουμ διαλόγου για τον Καρκίνο, ανοικτό στο ευρύ κοινό και των δύο χωρών, που θα συγκεντρώσει σημαντικούς πολιτικούς και θεσμικούς φορείς από Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρο καθώς και καταξιωμένους διεθνείς και Έλληνες ιατρούς Ογκολόγους και εκπροσώπους της βιομηχανίας, των ασθενών, των επιζώντων και φροντιστών καρκίνου, επιστημονικών και ιατρικών εταιρειών, ερευνητικών ιδρυμάτων με στόχο να συζητηθούν σημαντικά θέματα όπως η πρόληψη, η πρόσβαση σε θεραπεία, οι ιατρικές ελλείψεις, η έρευνα για τον καρκίνο, για την ποιότητα ζωής, η καινοτομία στη θεραπεία του καρκίνου και η επιβίωση.

Η φετινή εβδομάδα για τον Καρκίνο θα έχει διάρκεια 5 ημέρες – θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 19 έως τις 23 Οκτωβρίου – ενώ ανοίγει τις πύλες της στο ευρύτερο κοινό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο διευρύνοντας τη θεματολογία της και σε θέματα που έχουν προκύψει εξ’ αιτίας της Πανδημίας του Κορωνοϊού.

Την πρώτη ημέρα θα συζητηθούν τα θέματα πολιτικής υγείας για τον καρκίνο καθώς και το όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το πλάνο δράσης για την πρόληψη και τη φροντίδα του καρκίνου, γνωστό ως «Europe’s Beating Cancer Plan». Στο διάλογο θα συμμετάσχουν η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, ο Ευρωβουλευτής Ρουμανίας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας για τον Καρκίνο, Cristian Bușoi, ο Πρόεδρος της επιτροπής πολιτικής της ESMO και συντονιστής του JARC, Paolo Casali και η Πρόεδρος του European Cancer Patient Coalition (ECPC) και Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Καίτη Αποστολίδου.

Cancer201013Σημαντικοί εκπρόσωποι φορέων από Ελλάδα και Κύπρο όπως ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος ΚΕΦΙ, η Μαρία Ιωαννίδου, Διευθύντρια του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, θα συζητήσουν μαζί με εκπροσώπους των Υπουργείων Υγείας Ελλάδας και Κύπρου και την Αντιπολίτευση για τις άμεσες προτεραιότητες καθώς και για την ανάγκη ενός Εθνικού Σχεδίου δράσης για τον Καρκίνο.

Συνολικά 75 ομιλητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, ενώ τις εργασίες του φετινού συνεδρίου θα ανοίξουν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Ευρωβουλευτής και μέλος της ειδικής επιτροπής για την καταπολέμηση του Καρκίνου, Λουκάς Φουρλάς, η Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος Europa Donna Ελλάδος, Έλενα Κουντουρά, ο Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, Αδάμος Αδάμου.

Με κορυφαίους ομιλητές από την Ιατρική κοινότητα και το χώρο της Ογκολογίας όπως τον Πρύτανη ΕΚΠΑ, Kαθηγητή Αιματολογίας-Ογκολογίας, Διευθυντή της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο, τον Καθηγητή Θεραπευτικής Αιματολογίας κ. Ευάγγελο Τέρπο, τον Καθηγητή Παθολογίας & Παθολογικής Ογκολογίας, Διευθυντή 3ου Τμήματος Ιατρικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» κ. Κωνσταντίνο Συρίγο, τον Καθηγητή Αιματολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Ειδική Νοσολογία, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», Υπεύθυνος τακτικού Εξωτερικού Αιματολογικού Ιατρείου ΓΝΑ «Λαϊκό» και  Μονάδας Μοριακής Διαγνωστικής στην Αιματολογία του Κέντρου Νέων Βιοτεχνολογιών και Ιατρικής Ακριβείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτη Παναγιωτίδη, τον Αμ. Επίκ. Καθηγητή Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, τ. Συντονιστή Διευθυντή Ογκολογικής Χειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου “Άγιος Σάββας“, Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, κ. Ιωάννη Καραϊτιανό, τον Χειρουργό Γυναικολόγο Ογκολόγο, Επιστημονικό Υπεύθυνο Γυναικολογικού Τμήματος, Γ.Α.Ο.Ν.Α. “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” κ. Δημήτριο Παπαθεοδώρου, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Επιμελητή Θωρακοχειρουργό στην Πολυκλινική Υγεία της Λεμεσού κ. Δημήτρη Κυπαρισσόπουλο,  και άλλους σημαντικούς ογκολόγους το συνέδριο αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί συνολικά για όλες τις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στους βασικούς καρκίνους (πνεύμονα, μαστό, ωοθήκες, αιματολογικές κακοήθειες κλπ).

Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας Κυπριακής Δημοκρατίας, του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), της EUROPA DONNA Κύπρου, της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, του Δικτύου Γυναικών για τον Καρκίνο W4O Hellas, του ΑγκαλιάΖΩ – Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου, του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του PhRMA Innovation Forum (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο “Cancer & Personalized Medicine Conference:μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δίπλα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στη μάχη κατά της πανδημίας

logo_pef

Η ΠΕΦ, χορηγός κοινωνικού μηνύματος του ΠΙΣ

Από την έναρξη της πανδημίας, οι ιατροί και νοσηλευτές σε όλα τα νοσοκομεία και τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας της χώρας, δίνουν καθημερινά μια σκληρή μάχη. Οι άνθρωποι αυτοί, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με αυταπάρνηση, σε συχνά αντίξοες συνθήκες, κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό και να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας το οποίο δέχεται συνεχή, τεράστια πίεση.

Η προσφορά των ιατρών και νοσηλευτών στην ελληνική κοινωνία,  η δύναμη που αντλούν από τη θεραπεία όσων νόσησαν, αποτυπώνονται στο τηλεοπτικό spot που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή ως χορηγός, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα τον αγώνα όλων εκείνων που παρά τις δυσκολίες, στέκονται όρθιοι και στηρίζουν το ΕΣΥ.

Στο spot (https://www.youtube.com/watch?v=ps7e0JpIHDk&feature=youtu.be) παρουσιάζεται η μοναδική σχέση των πολιτών με τους ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, τους νοσοκομειακούς και όλους όσους δραστηριοποιούνται στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Το κεντρικό μήνυμα της πρωτοβουλίας αυτής αφορά στην αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, στοχεύοντας στην  ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού. Τα μέτρα αυτά, όχι μόνο διασφαλίζουν την ατομική υγεία, αλλά υποστηρίζουν και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μειώνοντας τις πιθανότητες νοσηλείας και «σπάζοντας» την αλυσίδα εξάπλωσης του ιού.

Η ΠΕΦ και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, από την πρώτη στιγμή της πρωτοφανούς αυτής κρίσης, βρέθηκαν δίπλα στους ιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους φαρμακοποιούς, τους ασθενείς και την κοινωνία. Με αίσθημα ευθύνης η ΠΕΦ  θα συνεχίσει να είναι παρούσα στη μάχη κατά του κορωνοϊού, να ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας με τις δράσεις της και ν’αποτελεί ουσιαστικό αρωγό των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στην ηρωική τους προσπάθεια.

 

Ενισχυμένη δόση θρομβοπροφύλαξης σε όλες τις εισαγωγές COVID-19 του Νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ»

Sotiria

Τοπικό πρωτόκολλο και αλγόριθμο αντιπηκτικής θεραπείας που ονομάστηκε  «ενισχυμένη δόση θρομβοπροφύλαξης σε όλες τις εισαγωγές COVID-19» εφαρμόζει το Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ». Το πρωτόκολλο ανέπτυξε  από τον Μάρτιο 2020     η Γ´  Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, με Δ/ντή  τον Καθ. Κο Κ.Ν.Συρίγο,MD, PhD, FCCP,   έχοντας αναλάβει την κλινική αναφοράς για ασθενείς με COVID-19. Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου   έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα τα κυριότερα από τα οποία είναι η επαρκής και ακριβής  παρακολούθηση για την  θεραπεία των ασθενών με COVID-19, οι μηδαμινές επιπλοκές, η  γρήγορη ανάρρωση και έξοδος των ασθενών από το Νοσοκομείο. Το πρωτόκολλο  ακολούθησαν  αργότερα και οι υπόλοιπες κλινικές του Νοσοκομείου.

 

Επιπλέον το Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» με άμεση και σωστή χορήγηση αντιπηκτικής θεραπείας ήταν το πρώτο Νοσοκομείο στην Ελλάδα που ξεκίνησε να αποσωληνώνει ασθενείς με COVID-19.

 

Η πρόληψη και αντιμετώπιση των θανατηφόρων επιπλοκών του COVID 19  στους ασθενείς πρέπει να γίνεται με την άμεση χορήγηση της αντιπηκτικής αγωγής και μάλιστα όχι σε χαμηλή δόση. Η αντιπηκτική αγωγή πρέπει να δίνεται με αυξημένες δόσεις από την  πρώτη στιγμή της εισαγωγής των ασθενών στο νοσοκομείο είτε είναι σε υποψία είτε είναι ήδη διαγνωσμένος ασθενής με  COVID -19

Ο κορονοϊός, σύμφωνα  με τον κο Ευάγγελο Δημακάκο, Υπεύθυνο του Αγγειολογικού Ιατρείου-Teaching Center of UEMS – της Γ΄ Παν/κής  Παθολογικής  Κλινικής του  ΓΝΑ
«Η Σωτηρία», Μέλος της UEMS στο Angiology/Vascular Medicine, Πρόεδρο  Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας & Αντιπρόεδρο Επιστημονικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Λεμφολογικής Εταιρείας, εισβάλλει στον οργανισμό και δημιουργεί διάφορες φλεγμονώδεις διεργασίες  στους πνεύμονες και κυρίως στα αγγεία. Αυτό έχει ως συνέπεια να οδηγεί στην θρόμβωση των αγγείων του πνεύμονα και ο ασθενής να μην μπορεί να αναπνεύσει, να παρουσιάζει έντονη δύσπνοια και να οδηγείται στον θάνατο.
Οι φλεβικές θρομβώσεις, η Πνευμονική Εμβολή και το έμφραγμα είναι οι  πιο συχνές θανατηφόρες  παθήσεις – ειδικά σε ασθενείς που έχουν ήδη υποκείμενα νοσήματα ή προδιάθεση εμφάνισης των παραπάνω παθήσεων. Επιπλέον   τα θανατηφόρα συμβάντα σε ασθενείς άνευ υποκείμενων νοσημάτων έχουν αποδοθεί σε πνευμονική εμβολή ή σε σιωπηρές μικρό θρομβώσεις σε φλέβες ή αρτηρίες τα οποία είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση της διασωλήνωσης και του θανάτου σε ασθενείς με  COVID -19.

 

 

Τα παραπάνω πρόκειται να διαπραγματευτεί η 9η Αγγειολογική ημερίδα της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σωτήρια -η πρώτη ημερίδα παγκοσμίως εστιασμένη μόνο στο COVID -19 και στην σημαντική δράση της αντιπηκτικής

αγωγής με 25 διαλέξεις σε συνεργασία με ιατρούς και προσωπικότητες που έχουν ήδη προσφέρει  από την πρώτη γραμμή του μετώπου ώστε με νέες γνώσεις, εμπειρίες να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα κάθε νέο κύμα του ιού που  θα επακολουθήσει .

 

Η ημερίδα, η οποία θα λάβει χώρα το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020,  απευθύνεται σε όλους όσους έχουν την διάθεση να παλέψουν, να βελτιωθούν και να προσπαθήσουν να είναι νικητές σε μια τρομερά παγκοσμίως  δύσκολη κατάσταση όπου ο ένας χρειάζεται τον άλλον.  Η ημερίδα θα γίνει τόσο με φυσική παρουσία στο αμφιθέατρο όσο και διαδικτυακά μέσω Web.

 

Τη δράση υποστηρίζουν οι εταιρείες: SANOFI (μέγας χορηγός) , Leo ( χορηγός) και οι Aspen,  Vican & Βιανέξ (υποστηρικτές)

 

Η εμμηνόπαυση αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα για την εμφάνιση κατάθλιψης στις γυναίκες

Menopause_logo

Το 27.1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική Κλινικής Κατάθλιψης

 

Η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος (κλιμακτήριος και ιδιαίτερα η εμμηνόπαυση) αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα για την εμφάνιση κατάθλιψης στις γυναίκες είναι το βασικό μήνυμα  της διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε ο Σύλλογος «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ»,  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης – 18 Οκτωβρίου.

 

«Παρότι η εμμηνόπαυση αποτελεί μία φυσική εξέλιξη στη ζωή κάθε γυναίκας, για
πολλές από αυτές εξελίσσεται σε μία τραυματική εμπειρία, καθώς σηματοδοτεί
μεγάλες αλλαγές στο σώμα και στον ψυχισμό τους»
τόνισε η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ.

«Τα  πιο συχνά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες είναι οι διαταραχές στην περίοδο, οι εξάψεις και οι μεταπτώσεις στη διάθεση. Άλλα συμπτώματα που αναφέρουν γυναίκες σε εμμηνόπαυση είναι: πνευματική σύγχυση, διαταραχή στη μνήμη και τη σκέψη και τη συγκέντρωση, κυκλοθυμία, αίσθημα θλίψης και κάποιες φορές κατάθλιψη, διαταραχή στον ύπνο, ελαττωμένη επιθυμία για επαφή αλλά και ξηρότητα στον κόλπο» κατέληξε η κα Παππά.

menopause201014

«Τα συμπτώματα της κατάθλιψης της εμμηνόπαυσης» διευκρίνισε ο κος Γιώργος Παπαζήσης, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, «διαφοροποιούνται από τα  τυπικά συμπτώματα της κατάθλιψης  στις άλλες φάσεις της ζωής της γυναίκας, και  αφορούν  5 άξονες (εικόνα εαυτού, σεξουαλική ζωή, σωματική αλλαγή, γνωστικό και διαταραχή ύπνου).  Για την εμφάνιση αυτής της διαταραχής ευθύνονται  διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων ορμονικοί και ψυχοκοινωνικοί  ενώ  η θεραπεία παραμένει εξατομικευμένη περιλαμβά- νοντας φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία.»

 

«Αποτελέσματα μελέτης  που διεξήχθη με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης διαδικτυακά σε 510 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στην Ελλάδα με στόχο την επιδημιολογική καταγραφή καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε αυτό το δείγμα του γενικού πληθυσμού και τη συσχέτιση με πιθανούς παράγοντες κινδύνου», συνέχισε ο κος Παπαζήσης, «έδειξαν ότι 27.1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική Κλινικής Κατάθλιψης με τις  καπνίστριες και τις  ανασφάλιστες γυναίκες να εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα για κατάθλιψη  κατά την εμμηνόπαυση.»

 

 

 

Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που συμμετείχαν ήταν τα 54 έτη, το 55% ήταν εργαζόμενες ενώ το 8.2% ήταν ανασφάλιστες. Το 53% του δείγματος ήταν καπνίστριες, το 49% υπέφερε από κάποια χρόνια νόσο με συχνότερη τη θυρεοειδοπάθεια ενώ 13.1% λάμβανε ήδη κάποια αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή.

 

«Η Δημιουργία Κέντρων Πρόληψης και Φροντίδας για την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης   είναι κομβικής σημασίας  για την πρόληψη και την αντιμετώπιση  των συνεπειών της εμμηνόπαυσης  που συχνά σηματοδοτεί  την έναρξη μιας σειράς  μακροχρόνιων αλλαγών»  επεσήμανε η Ναταλία Τσουμάνη, ΤΕ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, του Κ.Υ. Ηρακλείου της 7ης ΥΠΕ Κρήτης,  Νοσηλεύτρια, MSc Δημόσια Υγεία- ΜΒΑ Διοίκηση Μονάδων Υγείας

 

«Για το λόγο αυτό», συνέχισε η κα Τσουμάνη, «το Κ.Υ. Ηρακλείου δημιούργησε και λειτουργεί από την 1η Ιουνίου 2020  Κέντρο Πρόληψης και Φροντίδας για Κλιμακτήριο –Εμμηνόπαυση. Στόχοι του Κέντρου το οποίο απαρτίζεται από 1 γυναικολόγο, 3 μαίες, ένα ορθοπαιδικό, μία καρδιολόγο και μία διατροφολόγο  είναι:

  • Η χωρίς αλλαγή της καθημερινότητας και η σταδιακή βελτίωση της φυσικής κατάστασης και υγείας των προ-εμμηνοπαυσιακών και εμμηνοπαυσιακών γυναικών
  • Η εξάλειψη δυσάρεστων συμπτωμάτων
  • Η διαχείριση βάρους
  • Η προφύλαξη από οστεοπόρωση
  • Η πρόληψη γυναικολογικών καρκίνων
  • Οι Εξατομικευμένες Θεραπείες.

 

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του περιλαμβάνουν:

  • Προγραμματισμένες ενημερώσεις για τα συμπτώματα και τις παθήσεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
  • Κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο για την εκτίμηση του ατομικού κινδύνου της κάθε γυναίκας για τα νοσήματα αυτά
  • Ηλεκτρονικό φάκελο με το ιατρικό ιστορικό της κάθε γυναίκας, προσβάσιμο από όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες, με σκοπό τη μακροχρόνια συντονισμένη παρακολούθησή της κάθε γυναίκας»

 

Σύμφωνα με την κα Τσουμάνη, από την 1η Ιουνίου 2020 έως σήμερα έχουν εισαχθεί στο πρωτόκολλο 159 γυναίκες. Τα αποτελέσματα ήταν η μείωση των εξάψεων και νυχτερινών εφιδρώσεων στο 100% με τη χρήση φυτοοιστρογόνων, η μείωση ή διατήρηση του βάρους, ο έλεγχος της κολπικής ξηρότητας, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και τέλος η μείωση στις διαταραχές ύπνου.

 

Η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ) ιδρύθηκε τον Ιούνιο 2019  από μια ομάδα γυναικών με κοινό όραμα να προάγουν  θέματα που αφορούν τα άτομα και κυρίως   την γυναίκα και την εμμηνόπαυση και να παρέχουν  συμπαράσταση και βοήθεια σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή και σωματικά συμπτώματα τα οποία έχουν προκληθεί από την εμμηνόπαυση.  Τα γραφεία του Συλλόγου είναι Σταδίου 51, 105 59 Αθήνα ,το τηλέφωνο επικοινωνίας 211 1828572, το website: www.eletem.org  , η σελίδα

 

19 έως 23 Οκτωβρίου το «CANCER WEEK»

CancerWeek

Για πρώτη φορά φέτος από 19 έως 23 Οκτωβρίου το «CANCER WEEK», η εβδομάδα που είναι αφιερωμένη στη μάχη κατά του καρκίνου ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με το ευρύτερο κοινό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, για να παρουσιάσει όλες τις εξελίξεις και τις προκλήσεις γύρω από τον Καρκίνο. Διευρύνοντας τη θεματολογία του και σε θέματα που έχουν προκύψει λόγω της Πανδημίας του Κορωνοϊού, το συνέδριο θα παρουσιάσει διαδοχικά στις 5 ημέρες διοργάνωσης τις νέες θεραπευτικές εξελίξεις γύρω από τον Καρκίνο του Πνεύμονα, τις Αιμοτολογικές Κακοήθειες, τους Γυναικολογικούς Καρκίνους, ενώ θα ασχοληθεί και με τις πολιτικές υγείας και τα θέματα που υπάρχουν στο Νοσοκομειακό Περιβάλλον.

Cancer201013Το Cancer Week Conference διοργανώνεται από το Health Daily και τη Boussias Communication από το 2014 και αποτελεί ένα μοναδικό φόρουμ διαλόγου μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης της ακαδημαϊκής κοινότητας, των γιατρών, ασθενών, ερευνητών και στελεχών της φαρμακευτικής βιομηχανίας, με στόχο να συζητηθούν τα νεότερα για όλες τις εξελίξεις γύρω από τον καρκίνο, οι νέες καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις καθώς και όλα τα θέματα πολιτικής υγείας προς όφελος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και των ασθενών.

Σημαντική συμβολή στο κύρος του συνεδρίου αποτελεί η Επιστημονική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το συνέδριο αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος για όλους όσους ασχολούνται τόσο σε θεσμικό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο με τον καρκίνο, ενώ αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον του ευρύτερου αλλά και εξειδικευμένου κοινού.

Μέσα από την παρουσίαση των πιο καινοτόμων μεθόδων θεραπείας στους βασικούς καρκίνους, η φετινή Εβδομάδα Καρκίνου θα προσφέρει μια πλατφόρμα για τη συζήτηση νέων μοντέλων παροχής φροντίδας και αποζημίωσης που δίνουν έμφαση στην αξία και τη φροντίδα του ασθενή και θα καλωσορίσει στο τραπέζι όλους τους φορείς αλλά και το ευρύτερο κοινό με στόχο την ανταλλαγή απόψεων αλλά και την καταγραφή των δυσλειτουργιών για τη βελτίωση του συστήματος υγείας.

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν διεθνούς φήμης Ακαδημαϊκοί αλλά και εξέχοντες Έλληνες Ογκολόγοι, Παθολόγοι, Χειρουργοί, Ακτινοθεραπευτές, και άλλοι εξέχοντες επιστήμονες, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, οι οποίοι θα συζητήσουν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον καρκίνο.

Στις 5 ημέρες διοργάνωσης αναμένεται να παρουσιαστούν αναλυτικά:

1η ημέρα: Οι πολιτικές υγείας για τον καρκίνο στην περίοδο του Κορωνοϊού

2η ημέρα: Νέες θεραπευτικές εξελίξεις γύρω από τον καρκίνο του πνεύμονα

3η ημέρα: Νέες θεραπευτικές εξελίξεις γύρω από τις Αιματολογικές Κακοήθειες

4η ημέρα: Νέες θεραπευτικές εξελίξεις γύρω από τους Γυναικολογικούς Καρκίνους

5η ημέρα: Θέματα Καρκίνου στο Νοσοκομειακό Περιβάλλον

Πρόεδρος  της  Επιστημονικής Επιτροπής είναι ο Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, Ογκολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής «Βιοκλινική» Θεσσαλονίκης.

Cancer banners1000x667px

Τέσσερις σημαντικές διακρίσεις για την Allergan Aesthetics στα Medical Beauty Awards 2020 για τα κορυφαία και καινοτόμα προϊόντα της στην Αισθητική Ιατρική

Allergan_Aesth_logo

Τέσσερις σημαντικές διακρίσεις κατέκτησε η Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στην απονομή των βραβείων Medical Beauty Awards 2020, με ένα πλατινένιο, δύο χρυσά βραβεία και ένα αργυρό για τις καινοτόμες ενέσιμες θεραπείες αισθητικής προσώπου, που είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας και επένδυσης σημαντικών πόρων για την ανάπτυξή τους.

Τα βραβεία (medical beuaty awards allergan aesthetics)

Τα βραβεία (medical beuaty awards allergan aesthetics)

H μεγαλύτερη διάκριση αφορά στην απονομή του πλατινένιου βραβείου στην κατηγορία ‘Καινοτόμες Ενέσιμες Θεραπείες’, το οποίο αναγνωρίζει τη συνολική προσφορά της Allergan Aesthetics στις ενέσιμες θεραπείες προσώπου με κορυφαία καινοτόμα brands τα οποία αναγνωρίζονται από τους επαγγελματίες υγείας και τους θεραπευόμενους.

 

Τα δύο χρυσά βραβεία αφορούν στη σειρά JUVÉDERM®, το #1 brand παγκοσμίως στα filler προσώπου με υαλουρονικό οξύ, σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη για όλες τις βασικές περιοχές του προσώπου, με ισχυρή κληρονομιά ποιότητας, επιστήμης και καινοτομίας. Το πρώτο χρυσό βραβείο απέσπασε η καμπάνια JUVÉDERM® IT, για τις δύο πατενταρισμένες τεχνολογίες,  HYLACROSS® και VYCROSS®, οι οποίες εξασφαλίζουν βαθιά ενσωμάτωση στον ιστό, επίτευξη φυσικού αποτελέσματος, μεγάλη διάρκεια αποτελεσμάτων και κυρίως χαίρουν της εκτίμησης ιατρών και θεραπευομένων. Με χρυσό τιμήθηκε και το νέο προϊόν της σειράς JUVÉDERM®, το VOLUX™, το οποίο παρουσίασε η Allergan Aesthetics το 2019 στο πλαίσιο της καμπάνιας SCULPT IT. Είναι το νέο επίτευγμα της τεχνολογίας VYCROSS® με την υψηλότερη ελαστικότητα και συνεκτικότητα που αποτελεί μια μη επεμβατική, εναλλακτική προσέγγιση για την ενίσχυση και την αποκατάσταση του όγκου στο πηγούνι και την περιοχή της γνάθου, χαρίζοντας φυσική όψη και αίσθηση έως και 24 μήνες μετά τη θεραπεία.

 

Παράλληλα, με αργυρό βραβείο στην κατηγορία καινοτόμων ενέσιμων θεραπειών, αλλά πρώτο στην κατηγορία του (Καλύτερη θεραπεία με Βοτουλινική Τοξίνη), τιμήθηκε το πρωτότυπο φαρμακευτικό σκεύασμα της εταιρίας, για κοσμητική χρήση με την άνω δραστική ουσία, για την προσωρινή βελτίωση στην εμφάνιση των γραμμών στο άνω μέρος του προσώπου.

Παραλαβή των βραβείων από τον Γιάννη Μπεσσή, Country Manager, Allergan Aesthetics και τη Ρούλα Σχίζα, Associate Business Unit Director, Allergan Aesthetics

Παραλαβή των βραβείων από τον Γιάννη Μπεσσή, Country Manager, Allergan Aesthetics και τη Ρούλα Σχίζα, Associate Business Unit Director, Allergan Aesthetics

Ο Γιάννης Μπεσσής, Country Manager της Allergan Aesthetics, επισήμανε σχετικά με την επιτυχία στα Medical Beauty Awards «Οι βραβεύσεις αυτές μας γεμίζουν ικανοποίηση καθώς υπογραμμίζουν την υψηλή ποιότητα των καινοτόμων προϊόντων της Allergan Aesthetics. Το όραμά μας είναι οι θεραπείες αισθητικής να γίνουν μέρος της ευεξίας και της αυτοφροντίδας, καθώς για εμάς η ομορφιά κάθε ανθρώπου είναι μοναδική και πηγάζει από μέσα του! Γι’ αυτό εργαζόμαστε καθημερινά ώστε να προσφέρουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να επιτύχουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η ενδελεχής επιστημονική έρευνα για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών προϊόντων, ενώ παράλληλα επενδύουμε στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Η επιτυχία αυτή ανήκει στην εξειδικευμένη και ταλαντούχα ομάδα μας η οποία προωθεί ιδέες και ενεργεί με ταχύτητα ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση τόσο για τους συνεργάτες, τους επαγγελματίες υγείας όσο και για τους θεραπευόμενούς μας».

 

Τα Medical Beauty Awards 2020 έχουν στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις σημαντικές προόδους στον χώρο της υγείας της ομορφιάς και της αντιγήρανσης, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών από συγκεκριμένα σημεία, όσο και σε επίπεδο θεραπειών.

 

 

Προκλήσεις και προτάσεις για την αποτελεσματική λειτουργία των νοσοκομείων

Nosok2020

Κατατέθηκαν στο Συνέδριο «Νοσοκομείο-Φάρμακο-Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός»
Με την παρουσία 26 διακεκριμένων ομιλητών πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου το Συνέδριο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΦΑΡΜΑΚΟ – ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, το οποίο διοργανώθηκε από τo Health Daily και τη Boussias Communications, με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ). Κεντρικός συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο Νίκος Πολύζος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

«Η κρίση δεν πρέπει να μας σταματήσει από το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα στην υγεία», τόνισε ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, ανοίγοντας με ομιλία του το συνέδριο. Ο κ. Κωτσιόπουλος πρόσθεσε ότι στο μεταρρυθμιστικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνεται άμεση εφαρμογή των DRGs, διασφάλιση ποιότητας και ασφάλειας, ενώ προωθείται νέα ρύθμιση για τις προμήθειες και τη λειτουργία του ΕΚΑΠΥ για να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος του 30%. Επίσης, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για το Πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού Υγείας, για το οποίο έχει βρεθεί και το πρόγραμμα χρηματοδότησής του. Εντός του 2021 αναμένεται το πρώτο πλαίσιο αξιολόγησης μονάδων υγείας και ετοιμάζεται νόμος-πλαίσιο για την ψηφιακή υγεία που θα συμπληρώσει το μεγαλεπήβολο αυτό πρόγραμμα.

Ο Μιχάλης Χειμώνας, γενικός διευθυντής, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στο χαιρετισμό του στο συνέδριο τόνισε ότι εν μέσω πανδημίας ο χώρος του φαρμάκου κλήθηκε να καλύψει την αγορά ενώ, η πανδημία, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη συνεργασιών πολιτείας και εταιρειών. Ο κλάδος όπως είπε προέβη σε προσφορά 2,3 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος. Ενώ, συνέχισε να επενδύει και θα επενδύει στην έρευνα και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τόνισε ωστόσο, ότι είναι υπέρογκα τα ποσά της υπέρβασης που πληρώνουν οι εταιρείες, ενώ χαιρέτησε ως θετικά τα νέα μέτρα που αφορούν στη χρήση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και στη συνταγογράφηση.

Η Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) χαιρέτισε το συνέδριο λέγοντας ότι διεξάγεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τα συστήματα υγείας. Η περίοδος όπως είπε, είναι μια πρόκληση και ευκαιρία για να οργανωθούμε από κοινού για μια καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας. «Από την πλευρά της ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανταποκριθήκαμε με τον καλύτερο τρόπο και συνεχίζουμε. Συγκρίνοντας την πραγματικότητα με άλλες χώρες ανταποκριθήκαμε καλύτερα ως χώρα γιατί είχαμε ισχυρή παραγωγική βάση και κάλυψε την αγορά εν μέσω πανδημίας» σημείωσε. Σχετικά με το clawback είπε ότι είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός γιατί είναι ανασταλτικός παράγοντας για επενδύσεις και ειδικά για την ελληνική παραγωγή.

Στην ενότητα με θέμα τα λειτουργικά και οργανωτικά θέματα των νοσοκομείων του συνεδρίου με θέμα το Νοσοκομείο και συντονιστή τον Στέργιο Πόραβο, από την εταιρεία reformed, η Αναστασία Μπαλασοπούλου, Επιστ. Συνεργ. ΕΣΥ, Διευθύντρια Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, 1η ΥΠΕ ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να φτιαχτεί ένας μηχανισμός τιμών και αποζημίωσης, έλεγχος κόστους και ποιότητας μέσω της διάρθρωσης και τιμολόγησης της παρεχόμενης υπηρεσίας και επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν business plan των νοσοκομείων γιατί δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό γι’ αυτό. Η πανδημία ήταν μεγάλη πρόκληση αλλά και ευκαιρία για το σύστημα υγείας, τόνισε η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη. Στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας με λιγότερο κόστος, διάγνωση-παρακολούθηση και θεραπεία για όλους και αξιοποίηση των ψηφιακών λύσεων. Για την εφαρμογή των DRG (GrDRG) στη χώρα μας μίλησε ο Πρόεδρος ΚΕΤΕΚΝΥ Παντελής Μεσσαρόπουλος ο οποίος ανακοίνωσε ότι την 1 Ιανουαρίου 2021 θα έχουν πλήρη εφαρμογή σε όλα τα νοσοκομεία. Θα γίνουν σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ με ειδική ομάδα εργασίας. Για τους στόχους του ΕΚΑΠΥ και τη λειτουργία του σχετικά με τις προμήθειες μίλησε το στέλεχος του ΕΚΑΠΥ Μαρία Γουλιέλμου. Σύμφωνα με την κα Γουλιέλμου η νέα μορφή του ΕΚΠΑΥ θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία. Το 30% των προμηθειών υγείας θα υλοποιηθούν κεντρικά, ενώ θα στελεχωθεί με έμπειρο προσωπικό στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων. Αναφερόμενη στο κομμάτι της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία η κα Ελπίδα Φωτιάδου, προϊσταμένη υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών, Διεύθυνση Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει την επέκταση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) στο Νοσοκομειακό περιβάλλον, ώστε να καλύπτει τους εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς καθώς και την ενσωμάτωση των νοσοκομειακών Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης στο ΣΗΣ.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 από τα νοσοκομεία συζητήθηκε στην επόμενη ενότητα, με συντονίστρια την Κατερίνα Καστανιώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διοίκησης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η Μίνα Γκάγκα, Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «Σωτηρία», και Πρόεδρος ΚΕΣΥ, τόνισε ότι σε καθημερινή βάση ένας μεγάλος αριθμός ατόμων προσέρχονται στο νοσοκομείο για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για Covid-19, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το δύσκολο ρόλο της διαχείρισης των ύποπτων περιστατικών, καθώς και τη νοσηλεία όσων νοσούν που έχουν αναλάβει τα νοσοκομεία αναφοράς. Ο Σπυρίδων Αποστολόπουλος, Διοικητής στο Νοσοκομείο «Αττικόν» τόνισε ότι η πανδημία αλλάζει όλα τα δεδομένα στη διαχείριση των περιστατικών σε ένα νοσοκομείο και είναι πλέον μεγάλη ανάγκη για ιατρονοσηλευτικό και άλλο προσωπικό. Ο Δημήτρης Αντωνίου, Διοικητής στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», τόνισε ότι οι προκλήσεις ήταν πολλές, όπως η προστασία του προσωπικού και η διαθεσιμότητα σε είδη ατομικής προστασίας και φάρμακα. Τέλος, ανέφερε ότι πολλά περιστατικά που δεν ήταν αρχικά επείγοντα, κατέστησαν τελικώς επείγοντα, λόγω αδυναμίας προσέλευσης των πολιτών στα εξωτερικά ιατρεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προτάσεις για βελτίωση των διαδικασιών αναφορικά με το νοσοκομειακό φάρμακο κατατέθηκαν στο συνέδριο με θέμα το Νοσοκομείο και ειδικότερα στην ενότητα που συντόνισε η Δέσποινα Μακριδάκη, Κλινική Φαρμακοποιός, Διευθύντρια στο Ενοποιημένο Φαρμακείο των νοσοκομείων Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ, και πρόεδρος ΠΕΦΝΙ. Τη διαβεβαίωση ότι θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα νοσοκομεία και ότι θα γίνουν σημαντικές προσπάθειες ώστε να μη χορηγούνται ανεξέλεγκτα τα φάρμακα στα νοσοκομεία, έδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου. Οι προτάσεις για τον εξορθολογισμό της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο που ανέφερε, περιλαμβάνουν σύνταξη και καταγραφή προϋπολογισμού σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε νοσοκομείου, τη χρήση εργαλείων στατιστικής για την ανάλυση κάθε 5ετίας, και την κατανομή του προϋπολογισμού σε κάθε νοσοκομείο ανά κλινική. Στο τρίπτυχο της ιδιαιτερότητας του νοσοκομειακού φαρμάκου που είναι η ποιότητα, η επάρκεια και η τιμή αναφέρθηκε στην ομιλία του, στο χθεσινό συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός», ο αντιπρόεδρος της DEMO, Δημήτρης Δέμος. Όπως ανέλυσε, τα νοσοκομειακά φάρμακα πρέπει να είναι υψίστης ποιότητας γιατί στην πλειοψηφία τους είναι ενέσιμα και οποιοδήποτε «ελάττωμα» θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του ασθενούς. Σχετικά με την τιμολόγηση του νοσοκομειακού φαρμάκου στην Ελλάδα, ο κ. Δέμος σημείωσε ότι θα έπρεπε να γίνεται ένας πανεθνικός διαγωνισμός που να καταλήγει σε 2-3 μειοδότες (50-30-20), έτσι ώστε να καλύπτεται και το θέμα της επάρκειας και να υπάρχουν και οικονομικά οφέλη για το κράτος. Ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αναπληρωτής Πρόεδρος Δ.Σ., Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Αντιπρόεδρος ΒΙΑΝΕΞ, αναφερόμενος στο νοσοκομειακό φάρμακο από την πλευρά της βιομηχανίας, τόνισε ότι μόνο για το 2020 η υπέρβαση στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων θα φτάσει στα 420 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι 1 στα 4 φάρμακα δίνονται δωρεάν από τις εταιρείες. Οι διοικήσεις δεν έχουν λόγο να μειώσουν τις υπερβάσεις στα νοσοκομεία, αφού τις πληρώνουν οι εταιρείες, ενώ σοβαρό θέμα αποτελεί και η έλλειψη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μη γίνεται ορθολογική διαχείριση των φαρμάκων. Ο Γιώργος Παπάζογλου, Γενικός Γραμματέας, Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), επεσήμανε ότι η είσοδος νέων καινοτόμων και κατ’ επέκταση ακριβών φαρμάκων έχει εκτοξεύσει τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, ενώ το θέμα του clawback είναι πολύ σοβαρό, πρέπει να μειωθεί άμεσα, ειδικά το νοσοκομειακό, γιατί πολλές εταιρείες μπορεί να μην αντέξουν στο μέλλον να ανταποκριθούν.

Στην τελευταία ενότητα του συνεδρίου με θέμα το Νοσοκομείο, ο Γιώργος Στεφανόπουλος, από την εταιρεία reformed, τόνισε ότι πλέον έχει έλθει η ώρα να μιλήσουμε για μετασχηματισμό στη λειτουργία του νοσοκομείου, καθώς έχουν μεν γίνει παρεμβάσεις, αλλά δεν έχουν αποδώσει στο βαθμό που περιμέναμε. Ο Γεώργιος Μπραουδάκης, Γενικός Διευθυντής-Διαχειριστής, CMT Προοπτική, κατέθεσε σημαντικές προτάσεις προς τις διοικήσεις των Μονάδων Υγείας για ένα καλύτερο και πιο αποδοτικό σύστημα υγείας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται η ενίσχυση της θέσης και της δυναμικής της Μονάδας με την ανάπτυξη των κατάλληλων Επιχειρησιακών Σχεδίων, η ανάπτυξη Νέων Ψηφιακών Διαδικασιών για την απλοποίηση του Διοικητικού, Επιτελικού έργου, του έργου φροντίδας αλλά και της μείωσης της ταλαιπωρίας των ασθενών, καθώς και η υποστήριξη Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Προσωπικού. Η Αδαμαντία Εγγλεζοπούλου, Αναπληρώτρια Διοικήτρια ΓΝΑ Λαϊκό, μίλησε για τον ρόλο της διοίκησης νοσοκομείου στη βελτίωση ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Όπως είπε, έχει μεγάλη σημασία το ποιες πρακτικές εφαρμόζονται σε ένα νοσοκομείο για τον έλεγχο των λοιμώξεων πρωτίστως, ενώ είναι απαραίτητο να διατίθενται οι πόροι στα τμήματα που υπάρχει ανάγκη για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, δομές και προσωπικό, αλλά και να ελέγχεται η εφαρμογή όλων των πρακτικών που ακολουθούνται αν γίνονται όντως και μάλιστα αν γίνονται σωστά. Τέλος, ο Δημήτριος Τσαλικάκης, Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ανέφερε ότι η περίοδος της πανδημίας είναι πολύ δύσκολη για τις υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία. Υπάρχουν διπλά ΤΕΠ, διπλές κλινικές, πρωτόγνωρες καταστάσεις, που δεν απαιτούν διοίκηση, αλλά διαχείριση κρίσεων.

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι: CMT Prooptiki, Demo ABEE και υποστηρικτές οι IQVΙΑ και Roche.

Απονεμήθηκαν τα Fitness Awards 2020, τα βραβεία που επιβραβεύουν την καινοτομία σε προϊόντα και υπηρεσίες στον χώρο του fitness.

FitAwards

Υπό το φως του αττικού ουρανού εκπρόσωποι των εταιρειών που διακρίθηκαν στα Fitness Awards 2020 παρέλαβαν τα βραβεία τους σε μια βραδιά όπου η αγάπη για καινοτόμα – ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με την εκγύμναση έλαμψε.

 

Τα βραβεία διοργανώθηκαν για 1η χρονιά από την Boussias Communications και ανέδειξαν  καινοτόμες πρακτικές σε υπηρεσίες ή προϊόντα που αφορούν γυμναστήρια, εναλλακτικούς χώρους εκγύμνασης, εξοπλισμό, συμπληρώματα και ρουχισμό γυμναστικής. Επίσης, υποψηφιότητες κατέθεσαν εταιρείες που διοργανώνουν events στον ευρύτερο χώρο της εκγύμνασης, fitness groups, όπως επίσης και fitness influencers.

 

Την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στο House124, στο Χαλάνδρι, στελέχη εταιριών που δραστηριοποιούνται  στον χώρο του fitness, φωτογραφήθηκαν και έδωσαν το δικό τους μήνυμα ότι η εξωστρέφεια, οι καινοτόμες ιδέες καθώς και η εκμετάλλευση της εμπειρία στον χώρο του της εκγύμνασης, -είναι τα βασικά εργαλεία που έχουν για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που επιτάσσει η σημερινή εποχή.

 

Συγχαρητήριο μήνυμα μέσα από το οποίο τόνισε ότι η φιλοσοφία της αριστείας οδηγεί στη συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πελάτες και στην επιχειρηματική αποτελεσματικότητα, έστειλε ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Fitness Awards 2020, Dr Γιώργος Τζέτζης, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα o Dr Γιώργος Τζέτζης ανέφερε: «Η εταιρεία επιχειρηματικής επικοινωνίας Boussias Communications με μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση επιτυχημένων θεσμών βραβείων εμπνεύστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη διοργάνωση των βραβείων Fitness Awards. Παρά τις αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της παγκόσμιας πανδημίας έφτασε η στιγμή της ανάδειξης και βράβευσης των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων των ανθρώπων του Fitness ενός χώρου που επηρεάστηκε σημαντικά. Ο θεσμός της βράβευσης καλλιεργεί υγιή πρότυπα ανάπτυξης, καλλιεργεί τη φιλοσοφία της αριστείας και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους υποψήφιους για την ανάδειξη του εξαιρετικού τους έργου καθώς και τους βραβευθέντες για τη σημαντική τους επιτυχία. Εύχομαι η διοργάνωση αυτή να είναι το εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας της βιομηχανίας του fitness».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυμναστηρίων Ελλάδος, κ. Γιάννης Γκόβας τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του και επισήμανε: «Ο θεσμός των βραβείων θα συμβάλλει στην ανάδειξη του κλάδου πολυδιάστατα, θα δώσει στους επαγγελματίες της άσκησης τη δυνατότητα να προβάλουν καλές πρακτικές και καινοτόμες ιδέες, προγράμματα και υπηρεσίες που προσελκύουν τον κόσμο να κατανοήσει την αξία της άσκησης και ταυτόχρονα περνάει ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι ο κλάδος ψάχνεται εξελίσσεται και έτσι ανακτάτε και η σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο. Ο υγιής ανταγωνισμός μόνο καλό μπορεί να προσφέρει στο κλάδο».

Αννα Μαρία Παπίρη Δημοσιογράφος-Συγγραφέας, Co-Founder Wellness Project, Boussias Communications, Γιάννης Γκόβας, Πρόεδρος Συνδέσμου Γυμναστηρίων

Αννα Μαρία Παπίρη Δημοσιογράφος-Συγγραφέας, Co-Founder Wellness Project, Boussias Communications, Γιάννης Γκόβας, Πρόεδρος Συνδέσμου Γυμναστηρίων

Μεγάλοι νικητές των Grand βραβείων της φετινής διοργάνωσης ήταν η AlterLife, η οποία κέρδισε τον τίτλο «Fitness Company of the Year» και η Matrix, η οποία κέρδισε τον τίτλο «Fitness Brand of the Year».

 

Τα βραβεία διεξήχθησαν υπό την αιγίδα των ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων) και Σ.Ι.Γ.Α. (Σύλλογος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής). Χορηγοί επικοινωνίας των Fitness Awards 2020 ήταν οι Oneman, Ionion FM, Athletics Sports Magazine, runningnews.gr, runster.gr, fitnesspulse.gr, trinews.gr και WeFit.

 

Χορηγοί του event φωτογράφισης των Fitness Awards ήταν οι Arla Protein, Matrix και Sustenium.

 

Στο site https://www.fitnessawards.gr/ μπορείτε να δείτε τον πίνακα των νικητών, καθώς επίσης φωτογραφίες της βραδιάς.

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βασικής & Κλινικής Φαρμακολογίας 2 – 4 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη

11Pharmacy201002

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά, η Ελληνική Εταιρεία Βασικής και Κλινικής Φαρμακολογίας (ΕΕΦ), σας προσκαλεί στο υβριδικό 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βασικής και Κλινικής Φαρμακολογίας, 2 – 4 Οκτωβρίου 2020 που θα γίνει με υβριδικό τρόπο, με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Ramada Plaza στην Αλεξανδρούπολη, και διαδικτυακά με μετάδοση σε όλη την Ελλάδα. Η εγγραφή για ηλεκτρονική παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν, στο www.pharmacology2020.gr.

Το συνέδριο περιλαμβάνει την πρώτη ημέρα (Παρασκευή 2/10 στις 15:20-18:00 το απόγευμα) ένα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων για τον SARSCoV-2 και τη νόσο COVID-19″. Σε αυτό θα μιλήσουν 6 καταξιωμένοι επιστήμονες τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και από τις εταιρείες που αναπτύσσουν φάρμακα και εμβόλια για τη σύγχρονη μάστιγα του κορωνοϊού. Επίσης την ίδια ημέρα στις 12-13:30 σε Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Το φάρμακο στην Ελλάδα: Ανιχνεύοντας τις ανάγκες, τις λύσεις και τις προοπτικές στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» θα συμμετέχει με εισήγηση του και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κος Δημήτρης Φιλίππου.

Το Συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια, αποτελεί θεσμό για την Ελληνική Φαρμακολογική κοινότητα και κομβικό σημείο για την εκπαίδευση και την ενημέρωση πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις, των Ελλήνων Φαρμακολόγων και επαγγελματιών υγείας με ενδιαφέρον στο φάρμακο.

Φέτος, το 11ο  Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΦ, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα λόγω Covid-19 και προετοιμάζεται αναλόγως για να διεξαχθεί για πρώτη φορά με υβριδικό τρόπο. Έτσι, ο κάθε σύνεδρος θα έχει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο τρόπους παρακολούθησης των εργασιών του: Είτε με φυσική παρουσία, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα με προκαθορισμένο αριθμό συνέδρων εντός της αιθούσης, είτε με διαδικτυακή συμμετοχή.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει εισηγήσεις, στρογγυλά τραπέζια και ελεύθερες ανακοινώσεις πάνω στα νεότερα δεδομένα και τις εξελίξεις σε σχέση με τα νέα φάρμακα σε ερευνητικό, κλινικό και ρυθμιστικό επίπεδο.

Στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φαρμακολογίας να αποτελέσει για ακόμα μια φορά ένα υψηλού επιστημονικού επιπέδου βήμα για την παρουσίαση και συζήτηση των συγχρόνων εξελίξεων του κλάδου και να καλύψει τις επιστημονικές απαιτήσεις, όπως τις ορίζει το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, μέσα στο οποίο επιτυχώς τα μέλη της Εταιρείας συμμετέχουν.

Τη συνολική διεξαγωγή του συνεδρίου έχει αναλάβει η εταιρεία Convin S.A.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.pharmacology2020.gr.

1 2 3 68