Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: 17η Εθελοντική Αιμοδοσία Εργαζομένων

IatrikoMaroussi

Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών διοργανώνει την Πέμπτη 28  & Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, τη 17η Εθελοντική Αιμοδοσία των εργαζομένων του Νοσοκομείου, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Η 17η εθελοντική αιμοδοσία σχεδιάστηκε να διενεργηθεί σε δύο (2) συνεχόμενες ημερομηνίες, ακολουθώντας πιστά τα μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή συγχρωτισμού των εθελοντών αιμοδοτών.

Λόγω μειωμένης εθελοντικής προσφοράς και των αυξημένων αναγκών που παρουσιάζονται, είναι σημαντική η συνεισφορά όλων μας. Για το σκοπό αυτό, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και οι εργαζόμενοί του απευθύνουν πρόσκληση συμμετοχής στο ευρύ κοινό, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της δράσης.

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών τονίζει, ότι σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων, αλλά και στα κινητά συνεργεία αιμοδοσιών, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής της διασποράς του ιού SARS – CoV – 2 και προστασίας της υγείας των αιμοδοτών.

17ç ÅÈÅËÏÍÉÊÇ ÁÉÌÏÄÏÁÓÉÁ DESIGN

Ημερομηνίες Αιμοδοσίας: Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 & Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021

Τόπος: Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Διστόμου 1-3, Αίθουσα Συνεδριάσεων – Κτίριο Ε’

Ώρες: 12:00 – 17:00.

 

Νέα εποχή στην αποκατάσταση της ρήξης υπερακάνθιου στον ώμο

Vioiatriki_BIO

Πρωτοποριακή τεχνική της Βιοκλινικής Αθηνών παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο

 

 

Μια πρωτοποριακή τεχνική για την αποκατάσταση της ρήξης υπερακάνθιου εφαρμόζεται στη Βιοκλινική Αθηνών, του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ. Για την αποκατάσταση χρησιμοποιείται αυτόλογο μόσχευμα, με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Η μέθοδος, που εφαρμόζεται από τον εξειδικευμένο χειρουργό ώμου Αχιλλέα Μπουτσιάδη, υπεύθυνο του Ιατρείου Ώμου στη Βιοκλινική Αθηνών, συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον. Μάλιστα, στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο Ώμου στο Βερολίνο (Berlin International Shoulder Course, 7-9/1/2021) ο κ.Μπουτσιάδης παρουσίασε σε βιντεοσκοπημένο χειρουργείο επέμβαση που αφορούσε την αρθροσκοπική συρραφή μαζικών ρήξεων του υπερακανθίου με τη χρήση αυτομοσχεύματος της μακράς κεφαλής του δικεφάλου.

 

Vioiatriki210126

Ένας σημαντικός μυς, με συχνές ρήξεις

 

Ο υπερακάνθιος είναι ένας από τους τέσσερις μύες που σχηματίζουν το στροφικό πέταλο του ώμου το οποίο καλύπτει την κεφαλή του βραχιονίου. Ο ρόλος των μυών του στροφικού πετάλου είναι διπλός:

 • Συμβάλλουν μαζί με τον δελτοειδή μυ στην ανύψωση (πρόσθια κάμψη), την απαγωγή και την έξω και έσω στροφή της άρθρωσης του ώμου
 • «Συγκρατούν» την κεφαλή του βραχιονίου στην ανατομική της θέση (προς τα κάτω), σημαντικό για την ομαλή λειτουργία της άρθρωσης

 

Στο ευρύ κοινό ο υπερακάνθιος είναι και ο πιο «γνωστός» τένοντας, αφού και οι ρήξεις αυτού είναι και οι συχνότερες.

Η ρήξη αφορά την πλήρη ή μερική αποκόλληση ενός ή περισσοτέρων τενόντων του στροφικού πετάλου από την πρόσφυσή τους στο βραχιόνιο όγκωμα.

Η ρήξη υπεράκανθιου προκαλεί πόνο στην περιοχή της άρθρωσης του ώμου, που μπορεί να αντανακλά μέχρι και την περιοχή του αγκώνα. Ο ασθενής συχνά δυσκολεύεται να κοιμηθεί τη νύχτα εξαιτίας του πόνου, αισθάνεται μυϊκή αδυναμία, δυσκολεύεται να σηκώσει ακόμη και μικρό βάρος, ακόμη και να κάνει απλές κινήσεις όπως το να πλύνει το πρόσωπό του.

 

Η ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου μπορεί να προκληθεί από:

 • έναν οξύ τραυματισμό (τραυματική ρήξη)
 • μια χρόνια εκφυλιστική διαδικασία (εκφυλιστική ρήξη).

 

Προδιαθεσικοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα εμφάνισης των βλαβών αυτών είναι:

 • η ανατομία της περιοχής και κυρίως ο τύπος του ακρωμίου (η «οστική καμάρα-θόλος» της ωμοπλάτης που βρίσκεται πάνω από τους τένοντες του στροφικού πετάλου)
 • το κάπνισμα
 • η υπερλιπιδαιμία
 • ο διαβήτης
 • η γήρανση των ιστών
 • η κακή μικροκυκλοφορία και αιμάτωση της περιοχής

 

Προκλήσεις στη θεραπεία 

 

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την θεραπεία των ρήξεων του στροφικού πετάλου είναι το μέγεθος της ρήξης. Οι ρήξεις των τενόντων του στροφικού πετάλου μπορεί να εξελίσσονται-μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου.  Επιπλέον, όσο μια ρήξη μεγαλώνει, τόσο ο τένοντας ρικνώνεται προς τα έσω, γίνεται άκαμπτος, ενώ η πιο σημαντική βλάβη των μυών είναι η λιπώδης εκφύλιση, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία τους. Τελικά, μερικές χρόνιες και μαζικές ρήξεις καθίστανται μη αναστρέψιμες, αναπτύσσοντας βλάβες του αρθρικού χόνδρου.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο στη χειρουργική θεραπεία όσο και στη συνολική αποκατάσταση του ασθενή, αποτελούν οι μεγάλες και οι μαζικές ρήξεις. Φαίνεται πως σε αυτούς τους ασθενείς η βιολογία της περιοχής έχει επηρεαστεί σημαντικά και παρά την επιτυχή χειρουργική συρραφή η επαναρρήξη μπορεί να ξανασυμβεί. Μάλιστα μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά αναφέρουν υψηλά ποσοστά υποτροπών από 40% μέχρι και 90%!

 

To 2016, οι Boutsiadis and Barth εφάρμοσαν για πρώτη φορά παγκοσμίως στην Grenoble της Γαλλίας τη νέα τεχνική, με την χρήση του τένοντα του δικεφάλου στην χειρουργική αποκατάσταση του υπερακανθίου. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και το 2020 έγιναν δεκτά στο έγκυρο αμερικάνικο περιοδικό American Journal of Sports Medicine.

«Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για αυτή την τεχνική είναι πολύ μεγάλο και νέες δημοσιεύσεις και παραλλαγές αυτής παρουσιάζονται τόσο σε παγκόσμια συνέδρια όσο και σε έγκυρα περιοδικά. Στην Ελλάδα και στη Βιοκλινική Αθηνών συνεχίζουμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την εφαρμογή της τεχνικής στοχεύοντας στο να αλλάξουμε τη φυσική ιστορία των δύσκολων μαζικών ρήξεων του υπερακανθίου του ώμου», δηλώνει ο Αχιλλέας Μπουτσιάδης, MD, PhD, Χειρουργός Ώμου και Γόνατος, Διδάκτωρ ΑΠΘ, Επιμελητής 401 ΓΣΝΑ Αθηνών, Υπεύθυνος έρευνας  Centre Ostéo-Articulaire des Cèdres, Grenoble, France Μέλος Institute Grenoblois d’ ‘Epaule και υπεύθυνος Εξειδικευμένου Ιατρείου Ώμου στη Βιοκλινική Αθηνών (Bioclinic Advanced Shoulder Service, BASS).

 

Η Βιοκλινική Αθηνών λειτουργεί από το 2006 υπό τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, ο οποίος συμπληρώνει 40 χρόνια στον κλάδο της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η είσοδος στην πέμπτη δεκαετία σηματοδοτεί για τον Όμιλο την είσοδο σε μια νέα εποχή. Στο νέο αυτό ξεκίνημα, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ υλοποιεί αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της πρωτοπορίας και της καινοτομίας, συνεχίζει πιο δυνατή, με σταθερή προσήλωση στο όραμα της προαγωγής της Υγείας όλων.

«COVID-19: Εμβολιασμός & Καρκίνος Μαστού»

AlmaZois_logo

Δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» διοργανώνει την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, 4μμ – 6μμ, διαδικτυακό ενημερωτικό σεμινάριο (webinar) με θέμα «COVID-19: Εμβολιασμός & Καρκίνος Μαστού».

almazois210126

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να λάβουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους από ειδικούς ιατρούς και επιστήμονες σε θέματα σχετικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό των γυναικών με καρκίνο μαστού, όλα τα νεότερα δεδομένα για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 καθώς και τα ηθικά θέματα που ενδέχεται να προκύπτουν σε σχέση με αυτόν.

 

Πρόγραμμα:

 

16:00-16:05 Χαιρετισμός

Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»

 

16:05 – 16:30 Νεότερα δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό για την COVID-19

Μαρία Τσολιά

Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,

Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων & Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

 

16:30-17:00 COVID-19 και Εμβολιασμός: Κατευθυντήριες οδηγίες για ασθενείς με καρκίνο μαστού

Φλώρα Σταυρίδη, MD, MSc, MRCP

Παθολόγος Ογκολόγος

Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία

Managing Director Care and Cure Oncology Center

 

17:00 – 17:15  Εμβολιασμός: Υπάρχει θέση για ηθικά θέματα εν μέσω πανδημίας;

Τάκης Βιδάλης

Επιστημονικός Συνεργάτης Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

 

17:15- 17:45   Ερωτήσεις

 

17:45-18:00     Συμπεράσματα-Κλείσιμο

 

 

 

Συμμετοχή:

 

Το διαδικτυακό σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε γυναίκα με καρκίνο μαστού αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για ζητήματα που αφορούν στον καρκίνο του μαστού.

 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

 

Το webinar θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της σελίδας του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» στο Facebook: https://www.facebook.com/almazois

ΤΡΙΤΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΦΑΡΜΑΚΟΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ»

KEFI_logo

ΤΡΙΤΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

17:00 – 19.30

 

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώνει Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 17:00-19:30 που θα μεταδοθεί μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook, facebook.com/skkephi

Kefi210115_b.

Στόχος της διαδικτυακής ημερίδας είναι η ενημέρωση του κοινού για το θέμα της φαρμακοεπαγρύπνησης. Θα υπάρχει επίσης ιδιαίτερη ενότητα για το εξαιρετικά ζήτημα της νόσου  COVID-19 στους ογκολογικούς ασθενείς.

Ως φαρμακοεπαγρύπνηση ορίζεται η συνεχής προσπάθεια για την ανίχνευση, εκτίμηση και πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών ή οποιουδήποτε άλλου προβλήματος πιθανώς σχετιζόμενου με τη χορήγηση φαρμάκων. Η φαρμακοεπαγρύπνηση, μέσω της καταγραφής και αναφοράς των ανεπιθύμητων ενεργειών στις αρμόδιες αρχές συμβάλλει στον εμπλουτισμό της γνώσης για την ασφάλεια των φαρμάκων και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την ορθότερη και ασφαλέστερη χρήση τους. Τελικός στόχος ήταν και είναι η υιοθέτηση ασφαλούς και ορθολογικής χρήσης των φαρμάκων. Κύριο εργαλείο για την επίτευξη του στόχου αυτού ήταν η δημιουργία τοπικών κέντρων φαρμακοεπαγρύπνησης, συνεργαζόμενων μεταξύ τους, που θα δημιουργούσαν μια παγκόσμια βάση δεδομένων, μέσω της οποίας θα ήταν δυνατή η πρώιμη, αποτελεσματική και τεκμηριωμένη ανίχνευση των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων και, από τα δεδομένα αυτά, η ενημέρωση των χρηστών, έτσι ώστε η χρήση των φαρμακευτικών ουσιών να εκλογικευτεί και να γίνει πιο ασφαλής. Όπως γίνεται αντιληπτό, η δημιουργία αυτής της βάσης δεδομένων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών από τους ίδιους τους ασθενείς.

Στη χώρα μας  πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο οι ίδιοι οι ιατροί να παραλείπουν να ενημερώσουν τους ασθενείς για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων που τους συνταγογραφούν, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα αναφοράς στις αρμόδιες αρχές των ανεπιθύμητων ενεργειών που εμφάνισαν εξαιτίας  της φαρμακευτικής αγωγής. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι., προσκαλώντας εξαίρετους επιστήμονες από τον χώρο της Ιατρικής και της Φαρμακευτικής για την ενημέρωση του κοινού και εξετάζοντας το ζήτημα και από τη σκοπιά των ασθενών.

Kefi210115_a

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης

 

Συντονιστής:      Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής Α.Ο.Ν.Α. «Αγιος Σάββας», Μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας

 

Kefi210115_p17:00- 17.15      Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Κ.Ε.Φ.Ι.

Χαιρετισμός

 

17.15 -17.30      Αντωνία Καβαλλιεράκη, Μέλος Δ.Σ. του Κ.Ε.Φ.Ι., Ασθενής και Φαρμακοποιός

Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων και ελληνική πραγματικότητα

 

17.30 – 17.45     Βαρβάρα Μπαρούτσου, MD, PhD, GFMD, EMAUD, Εσωτερικός Παθολόγος, Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Φ.Ι.

Το ταξίδι του Φαρμάκου: Από την έρευνα και ανάπτυξη έως τον ασθενή                                                                                           

 

17.45-18.00       Ελευθέριος Πάλλης, Α΄ Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Φ.

Η σημασία της κίτρινης κάρτας για τον ιατρό και τους ασθενείς

 

18.00-18.15       Δέσποινα Μακριδάκη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) και μέλος Δ.Σ. της European Association of Hospital Pharmacists (EAHP)

Νοσοκομειακή και Κλινική Φαρμακευτική

 

18.15- 18.30      Μαρία Πολυδώρου & Ελεονώρα Σαρίκου, εκπρόσωποι του Σ.Φ.Ε.Ε.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Περιοδική παρακολούθηση και η Δύναμη της Συμβουλευτικής

18.30 -18.45      Γεροτζιάφας Γρηγόρης, Καθηγητής Αιματολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Σορβόνης, Υπεύθυνος, Τμήμα Θρόμβωσης, Νοσοκομείο Tenon, Παρίσι & Διευθυντής, Ερευνητική Ομάδα Καρκίνος και Θρόμβωση INSERM U938

Ογκολογικός Ασθενής και νόσος COVID-19

 

18.45 – 19.30    Ερωτήσεις κοινού – Συζήτηση – Συμπεράσματα

1st Research, Development and Innovation in Healthcare Conference

Innovation210202

Στις 2 Φεβρουαρίου η Boussias Communications και το Health Daily διοργανώνουν για πρώτη χρονιά ένα ψηφιακό συνέδριο για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Καινοτομία στην Υγεία.

Το 1ο Research, Development and Innovation in Healthcare Conference θα ανοίξει τον διάλογο με σημαντικά στελέχη από τον ακαδημαϊκό χώρο, θεσμικούς φορείς, στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, γιατρούς και ερευνητές για να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την καινοτομία, τη διαχείριση της έρευνας, τα τεχνολογικά και επιχειρηματικά μοντέλα, την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, την ανάπτυξη κλινικών δοκιμών και την ασφάλεια των φαρμάκων και των εμβολίων για τον Κορονοϊό, σε μια περίοδο όπου η πανδημία Covid-19 έχει συγκλονίσει τον κόσμο και έχει πιέσει όλα τα συστήματα υγείας παγκοσμίως.

Η ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τους όρους λειτουργίας του συστήματος, όπως το γνωρίζουμε, είναι πιο επικείμενη από ποτέ. Αυτό σημαίνει διερεύνηση δυνάμεων αλλαγής, καινοτομίας και πρόκλησης του status quo και των συστημικών μοντέλων και ουσιαστικές λύσεις που θα δώσουν στη χώρα μας κίνητρα για προώθηση της Έρευνας και Ανάπτυξης και χώρο για να αναπτυχθεί η καινοτομία.

Οι κύριες ενότητες του συνεδρίου θα επικεντρωθούν στην Ενίσχυση της έρευνας στην Ελλάδα, στην Ψηφιακή Επανάσταση στην Υγεία, στην Καινοτομία ως κλειδί για Ανθεκτικότητα και την Ανάπτυξη, και στην Κλινική Έρευνα στην περίοδο της Πανδημίας. Ξεχωριστή θέση στο πλαίσιο των εργασιών κατέχει η Στρογγυλή Τράπεζα για το θέμα των Εμβολίων και των Θεραπειών για τον Covid-19. Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ

 

Στο διάλογο θα συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ο Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Επικεφαλής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Βασίλης Γρηγορίου, ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Medicines for Europe, Adrian Van Den Hoven, ο Καθηγητής στο Τμήμα Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής, Επικεφαλής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Αναστασιάδης, ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Διευθυντής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού, και Ιατρικής Ακριβείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος Χρούσος, ο Διευθυντής του ΕΛΙΔΕΚ, Νεκτάριος Νασίκας, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ο Γιώργος Γιακουμάκης, ο Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Ερευνητής IMBB-FORTH και Συνεργαζόμενος Ερευνητής Καθηγητής, Κέντρο Ανακάλυψης Φαρμάκων, Πανεπιστήμιο Northeastern, Αχιλλέας Γραβάνης, ο Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Μπαμίδης, η Πρόεδρος του Hellenic BioCluster (HBio) Ιωάννα Κούκλη, η Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου των CRO‘s (HACRO), Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, Coronis Research, Ευαγγελία Κοράκη, και ο Διευθυντής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη (CERTH), Επιστημονικός Συνεργάτης του εργαστηρίου Μοριακών Διαγνωστικών του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, Κώστας Σταματόπουλος.

Θέματα που θα συζητηθούν:

 • Breakthrough vs Incremental Innovation
 • Εξορθολογισμός των διαδικασιών
 • Καινοτόμες συνεργασίες και έρευνα
 • Μια νέα στρατηγική έρευνας & ανάπτυξης για την Ελλάδα
 • Η καινοτομία ως κλειδί για την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξη εν μέσω της πανδημίας
 • Εκπαίδευση Ιατρών σε Κλινική και Προ-κλινική Έρευνα
 • Κλινικές δοκιμές: Διαδικασίες επιτάχυνσης
 • Συμψηφισμός Clawback με δαπάνες για την έρευνα
 • Παραγωγή και διάθεση προσιτών θεραπειών και εμβολίων κατά του Κορονοϊού

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα υπό την Αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών, του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών (HACRO) και του Hellenic BioCluster (HBio). Την Αιγίδα τους έχουν παραχωρήσει και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και ο Σύνδεσμός Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων.

 

Δράσεις κοινωνικής ευθύνης και εθελοντισμού από τους εργαζόμενους του Ομίλου Johnson & Johnson

Johnson&J_Logo

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης για τις κοινωνικές ανάγκες που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση του COVID-19 και με σκοπό την έμπρακτη συμπαράσταση στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, ως ευπαθή ομάδα που χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας, οι εργαζόμενοι του Ομίλου Johnson & Johnson στην Ελλάδα προσέφεραν Χριστουγεννιάτικα Πακέτα Αγάπης στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε μονάδες φροντίδας στην περιοχή της Αττικής.

Johnso201223_1

Johnso201223_2Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικού Εθελοντισμού των Εταιρειών «Janssen Φαρμακευτική», «Johnson & Johnson Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα» και «Johnson & Johnson Καταναλωτικά Προϊόντα με Εργοστάσιο Παραγωγής», σε συνεργασία με το Μη Κυβερνητικό Οργανισμό (ΜΚΟ) Ethelon  και με τη βοήθεια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ, οι εργαζόμενοι της Johnson & Johnson προσέφεραν 140 Χριστουγεννιάτικα Πακέτα Αγάπης, ένα για κάθε «γιαγιά» και «παππού» που φιλοξενείται στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων “Οίκος Γαλήνης” και “Ο καλός Σαμαρείτης”.

Από την ΜΚΟ Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ευχαριστώντας τους εργαζόμενους του Ομίλου Johnson & Johnson για τη σημαντική πρωτοβουλία, αναφέρουν: «Η αλληλεγγύη που εκφράζεται μέσα από τον εθελοντισμό και τη συνεργασία, μεταφράζεται σε αγάπη, ζεστασιά και φροντίδα για τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται. Στην οργάνωση Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ είμαστε έμπρακτα δίπλα τους, και ευχαριστούμε θερμά τους εργαζόμενους του Ομίλου Johnson & Johnson που αγκάλιασαν το έργο μας και προσέφεραν χαρά στους «παππούδες» και τις «γιαγιάδες».

 Johnso201223_3

Χριστουγεννιάτικα δώρα σε οικογένειες του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης από τη Janssen

Επίσης, η Janssen Ελλάδος στο πλαίσιο του Προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας Janssen4Good, στήριξε και φέτος την τοπική κοινότητα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, προσφέροντας χριστουγεννιάτικα πακέτα δώρων με κεράσματα στις οικογένειες των ωφελούμενων- δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης.

 

Δωρεά προϊόντων προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σε νοσηλευτικό προσωπικό

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή φροντίδας, η Johnson & Johnson Καταναλωτικά Προϊόντα προέβη σε δωρεά προϊόντων γυναικείας υγιεινής και φροντίδας μέσω του ΜΚΣ Δεσμός τα οποία και διανεμήθηκαν στις νοσηλεύτριες που εργάζονται σε δύο νοσοκομεία αναφοράς του COVID-19, τα Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», και ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία».

Η L’Oréal Cosmetique Active, μεγάλος χορηγός στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας

LorealActive_logo

Η L’Oréal Cosmetique Active, ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα των δερμοκαλλυντικών, έδωσε το «παρόν» για μια ακόμη χρονιά ως επίσημος χορηγός στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 17-20 Δεκεμβρίου 2020.

 

Στο φετινό δερματολογικό συνέδριο είχαν παρουσία τα brands Vichy, La RochePosay και CeraVe καθώς, όπως και κάθε χρονιά, η L’Oréal Cosmetique Active αποτέλεσε μεγάλο υποστηρικτή της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Η κάθε μάρκα είχε το δικό της 3D εκθεσιακό περίπτερο, προβολή ανάμεσα στα sessions και χορηγία Δορυφορικού Συμποσίου και Δορυφορικής Διάλεξης.

 

Οι επιστημονικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε η L’Oréal ACD:

 

Δορυφορικό Συμπόσιο

Σάββατο 19.12.2020

Η επίδραση της πανδημίας του COVID-19 στη δερματολογία και οι επερχόμενες αλλαγές στο ταξίδι του ασθενή.

Δορυφορική Διάλεξη

Σάββατο 19.12.2020

Πώς οι έξυπνοι συνδυασμοί κλασικών κερατολυτικών με καινοτόμες δραστικές ουσίες στα δερμοκαλλυντικά μπορούν να μας βοηθήσουν στη συνήθη κλινική μας πρακτική.

 

Λίγα λόγια για το συνέδριο:

 

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας είναι το μεγαλύτερο δερματολογικό συνέδριο στη χώρα μας και διοργανώνεται κάθε χρόνο. Φέτος λόγω των συνθηκών της πανδημίας διεξήχθη διαδικτυακά 17-20 Δεκεμβρίου 2020, διατηρώντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα.

 

Το πρόγραμμα περιελάβανε Συνεδρίες, Ειδικές Διαλέξεις, Φροντιστήρια και Αναρτημένες Ανακοινώσεις (e-posters), ενώ είχε σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει το σύνολο των θεμάτων της δερματολογίας-αφροδισιολογίας, όπως η ψωρίαση, η ακμή, το μελάνωμα, η παιδοδερματολογία, οι παθήσεις των ονύχων και των τριχών, η ογκολογία, η δερματοσκόπηση, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η αισθητική δερματολογία.

 

 

Δωρεά Μαριάννας Ι. Λάτση για τη δημιουργία σύγχρονης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στη Θεσσαλονίκη με σύμπραξη του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Kourkoul_logo

Υπεγράφη η σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και της δωρήτριας κας Μαριάννας Ι. Λάτση, για τη δημιουργία μιας ακόμη σύγχρονης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας, στα πρότυπα του, εν λειτουργία, Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Αθήνα.

Kourk201210_0Η νέα αποκεντρωμένη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», που θα παραδοθεί από τη Δωρήτρια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εντός του 2021, θα στεγάζεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Στόχος της δωρεάς είναι η αποσυμφόρηση του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο η Μονάδα θα ανήκει οργανικά, μέσω της εξυπηρέτησης τουλάχιστον 35.000 ογκολογικών ασθενών ετησίως.

Η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», θα εκτείνεται σε

1.800 τ.μ., θα διαθέτει συνολικά 41 θέσεις για διενέργεια χημειοθεραπειών

(27 πολυθρόνες και 14 κλίνες), ενώ παράλληλα θα είναι εξοπλισμένη με 5 ιατρεία, καρδιολογικό εργαστήριο, αίθουσα αιμοληψιών, χώρο επειγόντων περιστατικών, φαρμακείο, χώρο αναμονής συνοδών, τραπεζαρία, αποδυτήρια και άλλους βοηθητικούς χώρους. Μέσω της δωρεάς προβλέπεται και η διαμόρφωση χώρου για την εγκατάσταση ρομποτικού συστήματος διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων καθώς και η δημιουργία μικροβιολογικού και αιματολογικού εργαστηρίου.

Kourk201210_1

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι: «Σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία που έχει προκαλέσει η πρωτοφανής πανδημία, η σημερινή δωρεά στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι διαρκής και πολυεπίπεδη. Το Ε.Σ.Υ. δεν είναι μόνο μάχη απέναντι στον κορωνοϊό. Ο αγώνας ενάντια στην ασθένεια του καρκίνου αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα. Η σημαντική δωρεά, ύψους 2.000.000 ευρώ, για τη δημιουργία μιας δεύτερης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας που θα φέρει το όνομα ενός σπουδαίου Έλληνα, του Νίκου Κούρκουλου, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, δίνει ελπίδα σε όλους τους συνανθρώπους μας και αποδεικνύει πόσα πολλά μπορεί να πετύχει η συνεργασία του Ελληνικού Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Ευχαριστώ προσωπικά την κα Λάτση για την επαναλαμβανόμενη γενναιοδωρία της και την σημαντική στήριξή της στη μάχη κατά του καρκίνου στη χώρα μας».

 

Από πλευράς της, η κα Μαριάννα Λάτση σημείωσε πως «Με προσεχτικά βήματα και με προετοιμασία που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2019, φθάνουμε σήμερα στην υπογραφή της σύμβασης δωρεάς για τη δημιουργία της δεύτερης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας “Νίκος Κούρκουλος” που θα είναι οργανικά ενταγμένη στο Θεαγένειο. Η σημερινή δωρεά είναι μια ακόμη απόδειξη του τι μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί όταν συνεργαζόμαστε σωστά και χωρίς προκαταλήψεις και επιβεβαιώνει την τεράστια δύναμη των συμμαχιών. Είναι και αυτή μια δωρεά των πολλών και όχι του ενός».

ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Βαγγέλης Φιλόπουλος.

ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Βαγγέλης Φιλόπουλος.

Μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Βαγγέλης Φιλόπουλος, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που βλέπει τις πολύχρονες προσπάθειές της για ολοκλήρωση του συγκροτήματος της Πυλαίας να υλοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την προσθήκη ενός νοσηλευτικού τμήματος που θα προσφέρει άριστες συνθήκες νοσηλείας στους ογκολογικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες στο «Θεαγένειο». Χαρακτήρισε τη Μονάδα «Νίκος Κούρκουλος» της Θεσσαλονίκης ως ένα προϊόν ανθρώπινης αγάπης που «δεν μπορεί παρά να προσφέρει με ζεστασιά την αναγκαία παρηγοριά και ελπίδα σε όσους δοκιμάζονται από τις ογκολογικές ασθένειες».

 

κα Ειρήνη Χατζοπούλου

κα Ειρήνη Χατζοπούλου

Η Υποδιοικήτρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, κα Ειρήνη Χατζοπούλου, αφού αναφέρθηκε στην ταχύτατη δρομολόγηση της δωρεάς παρά τις συνθήκες μη κανονικότητας, σημείωσε ότι η νέα Μονάδα αποτελεί ένα παράδειγμα, πώς η εμπειρία και τα συναισθήματα στη μάχη ενάντια στον καρκίνο μπορούν να μετουσιωθούν σε μια πράξη αλληλεγγύης προς το κοινωνικό σύνολο.

 

Από πλευράς του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η Διοικήτρια, Δρ. Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή, σημείωσε πως «ασθενείς και προσωπικό θα μεταφερθούν σε ένα μέρος που θα έχει όλους τους νοσηλευτικούς κανόνες ασφαλείας, χωρίς να είναι νοσοκομείο», επισημαίνοντας πως, μέχρι σήμερα, στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του Νοσοκομείου πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 2.700 θεραπείες τον μήνα, αγγίζοντας ποσοστό πληρότητας 218%. Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα πως μέσω της δωρεάς «το νοσοκομείο θα ανακουφιστεί, θα αποφορτιστεί, θα αναπνεύσει, την ώρα που οι χημειοθεραπείες των ασθενών θα γίνονται σε εξαιρετικές συνθήκες ψυχικής ισορροπίας».

Επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

ELLOK_Logo

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ., διοργανώνει επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα για τον καρκίνο του πνεύμονα με τίτλο:

«Σύγχρονες Προκλήσεις & Μελλοντικές Προσδοκίες»

η οποία θα  πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 30 Νοεμβρίου 2020, 16:00-18:30

Ellok201125

Ο μήνας Νοέμβριος έχει ανακηρυχθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (GLCC) ως ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας καρκίνο για τους άνδρες και το δεύτερο για τις γυναίκες.

Στη χώρα μας, κάθε χρόνο περίπου 5.000 άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα, ενώ οι τάσεις παραμένουν ανοδικές, κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό και στις νεότερες ηλικίες, σε αντίθεση με τον ανδρικό όπου παρατηρείται μία ελαφρά μείωση, με την Ελλάδα πάντως να παραμένει 2η σε ποσοστό θανάτων ανδρών από τον καρκίνου του πνεύμονα πανευρωπαϊκά.

Ως κυριότερος επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα, θεωρείται το κάπνισμα, καθώς και η παθητική έκθεση σε καπνικά προϊόντα και τον καπνό γενικότερα. Άλλοι σοβαροί παράγοντες επιβάρυνσης προέρχονται από το εργασιακό περιβάλλον, τον τρόπο ζωής και την ατμοσφαιρική μόλυνση.

 

Η συχνότητα του καρκίνου του πνεύματος και τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητάς του, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με τα αίτια εμφάνισής του, την ανάγκη πρόληψης καθώς και τις νέες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς. Την ίδια στιγμή οι ασθενείς με καρκίνο και οι επαγγελματίες υγείας αντιμετωπίζουν σοβαρότατες δυσχέρειες εξαιτίας της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας, η οποία έχει επιδεινώσει σοβαρά τις συνθήκες και την ποιότητα της ογκολογικής περίθαλψης και στη χώρα μας.

 

Η διαδικτυακή ημερίδα της 30ης Νοεμβρίου στόχο έχει, με την συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων ως ομιλητών, αφενός να αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ογκολογική περίθαλψη εν μέσω της Πανδημίας του Covid-19 και αφετέρου να παρουσιάσει την αναγκαιότητα δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών αλλά και το ρόλο που διαδραματίζει η χρήση των βιοδεικτών, της Τεχνητής Νοημοσύνης και των βιοτραπεζών στην αλυσίδα της ογκολογικής περίθαλψης και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Πιο συγκεκριμένα οι εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν θα αφορούν:

 • Λοίμωξη Covid-19 σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
 • Η χειρουργική στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα
 • Η θρόμβωση σε ασθενείς με Covid-19 και καρκίνο
 • Ανακουφιστική φροντίδα στη Μ.Ε.Θ.
 • Τα Μητρώα νεοπλασιών και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση του καρκίνου
 • Τεχνητή νοημοσύνη και BigData ως εργαλεία διάγνωσης και αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα
 • Ο ρόλος των βιοδεικτών στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα
 • Οι βιοτράπεζες στην αλυσίδα της σύγχρονης ογκολογικής περίθαλψης
 • Συγκριτική ανάλυση των πολιτικών υγείας για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη.

 

Των εισηγήσεων θα ακολουθήσει σχολιασμός και συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ασθενών, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής ερωτήσεων προς τους ομιλητές από το κοινό.

Η ημερίδα απευθύνεται στον επιστημονικό κόσμο, τους εκπροσώπους των συλλόγων ασθενών με καρκίνο και το ευρύ κοινό και θα μεταδίδεται ζωντανά (livestreaming) μέσω διαδικτύου από τις σελίδες του Facebook και του Youtube της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. (Κάντε like στη σελίδα μας και παρακολουθήστε ζωντανά την ημερίδα). Οι παρουσιάσεις και όλο το υλικό θα είναι διαθέσιμα μετά το πέρας της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα της ΕΛΛ.Ο.Κ.

 

 

Η επιστημονική ημερίδα για τον Καρκίνο  του Πνεύμονα, πραγματοποιείται με την Αιγίδα των:

 • Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος
 • Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας
 • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής
 • Ελληνική Εταιρία Χειρουργικής Ογκολογίας

Η επιστημονική ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα πραγματοποιείται με την ευγενική άνευ όρων Χορηγία και Υποστήριξη των εταιρειών:

Επίσημοι Χορηγοί :

BristolMyersSquibb, MSD, ROCHE/foramelefko

Χορηγοί :

AstraZeneca, LILLYΦάρμασερβ

Χορηγοί επικοινωνίας:

Ιατροnet, Αθήνα 9.84, Virus.com.gr

ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ LIVE ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΩΝ ΜΣΑΦ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΒΟΥΠΡΟΦΑΙΝΗΣ ΣΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ COVID-19 ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 15:00

Peifasyn_LoG

Ο ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ με την ευγενική υποστήριξη και συνεργασία της RB Healthcare Hellas και του Nurofen   θα πραγματοποιήσει live  διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα φαρμακεία με θέμα: «Τα νέα δεδομένα στη συσχέτιση των ΜΣΑΦ και της ιβουπροφαίνης στην εξέλιξη της νόσου COVID-19», την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 15:00.

 

 

Τα φαρμακεία  μπορούν να παρακολουθήσουν  το webinar κάνοντας εγγραφή στο https://eventsapr.gr/rb/.

 

Ομιλητές θα είναι:

 • Ο κος Θεοκλής Ζαούτης,MD, MSCE, PhD, Καθηγητής Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πενσιλβάνια,Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων, The Children’s Hospital of Philadelphia, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας & Έκβασης Νοσημάτων
 • Ο κος Δημήτρης Κούβελας,Καθηγητής Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας,Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ. και

Συντονιστής  ο Ο κος Στάθης Σκληρός, Γενικός Ιατρός, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

1 2 3 69