Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) μιλούν για τη δημογραφική γήρανση, τα νέα δεδομένα αλλά και τις προκλήσεις της μακρόχρονης μείωσης του πληθυσμού της Ελλάδος.

SNF_LOGO

Website Banner YouTube

Η συνεχής αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων τα τελευταία χρόνια, οδηγούν στη συνεχιζόμενη γήρανση του πληθυσμού η οποία και αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες δεκαετίες στον «δυτικό κόσμο» και ειδικότερα στην Ελλάδα. Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ δίνουν ραντεβού την τελευταία Τετάρτη του Φεβρουαρίου για μια συζήτηση σχετικά με τη δημογραφική γήρανση και την εξέλιξη του πληθυσμού της χώρας μας. Η δημογραφική γήρανση της Ευρώπης και οι ρυθμοί με τους οποίους «γερνάει» η Ελλάδα έρχονται στο επίκεντρο της μηνιαίας συνάντησης των ΔΙΑΛΟΓΩΝ. Μέσα από μία ανοιχτή συζήτηση με επιστήμονες και ειδικούς, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ θα αναζητήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταβολή του πληθυσμού καθώς και για το τι σημαίνει αυτό για μια χώρα, την οικονομία της και το κοινωνικό της status. Ποιες συνέπειες θα έχει μια μακρόχρονη και μεγάλη ελάττωση του πληθυσμού της χώρας μας; Ποια στερεότυπα κυριαρχούν μέσα στην οικογένεια, στο κοινωνικό περιβάλλον, στον εργασιακό χώρο και πώς μπορούμε να τα ξεπεράσουμε;
ΔΙΑΛΟΓΟΙ Φεβρουαρίου: Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 18:30, στο The Hub Events, Αλκμήνης 5, Αθήνα
Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:
Δρ. Βενετία Κουσία, Γενική Διευθύντρια Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας – Σύμβουλος ΔΣ
Δρ. Μυρτώ-Μαρία Ράγγα, Διευθύνουσα Σύμβουλος 50και Ελλάς – Ψυχογεροντολόγος
Αλεξάνδρα Τραγάκη, Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο)
Γιάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθυντής ΜΒΑ-Υγεία ΕΚΠΑ
Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.
Πραγματοποιήστε ηλεκτρονική εγγραφή εδώ: https://www.eventora.com/el/Events/snf-dialogues-2020-02/

Στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, η 7η Επαγγελματική Διημερίδα ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης

Syfa

Management & Marketing Φαρμακείου

O Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης διοργανώνει την 7η Επαγγελματική Διημερίδα με θέμα «Management & Marketing Φαρμακείου», στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2020, στον φιλόξενο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η Διημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ήδη από το 2019, η Διημερίδα έχει μετατραπεί σε διαδραστικό forum παρουσιάσεων από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, για θέματα που αφορούν τη λειτουργία των φαρμακείων τους, ενώ από φέτος, προστίθεται ακόμα μία καινοτομία: ένα debate, με αντιπαράθεση επιχειρημάτων, μεταξύ δύο ομάδων με θέμα «Εξυπηρέτηση “δύσκολου” πελάτη/ασθενή στο φαρμακείο». Η μία ομάδα θα κινηθεί από την πλευρά του επιστημονικού ρόλου του φαρμακείου και η άλλη από το φαρμακείο ως εμπορικό σημείο.

Αναλυτικότερα, οι ομάδες εθελοντών φαρμακοποιών-μελών του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης και τα θέματα που θα αναπτύξουν είναι τα παρακάτω:

 • «Αρεταίος ΙΙ: Υπηρεσία ανίχνευσης ατόμων με αδιάγνωστη αρτηριακή υπέρταση ή/και κολπική μαρμαρυγή»
 • Αργύρης Αργυρόπουλος, γραμματέας του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
 • Βασιλική Καρούτα
 • «Προστιθέμενη αξία από συμβουλευτικές υπηρεσίες φαρμακευτικής φροντίδας, τρόπου ζωής και περιποίησης»
 • Σιδέρης Γρηγοριάδης
 • Ευριπίδης Θυμέλης
 • Παρασκευή Κορωνίδου
 • Debate «Εξυπηρέτηση “δύσκολου” πελάτη/ασθενή στο φαρμακείο», με τη συμμετοχή δύο ομάδων

1η Ομάδα

– Κωνσταντίνος Κάσσανδρος

– Δέσποινα Κουφίδου

– Χαράλαμπος Σαρδέλης

– Άννα Σταυρίδου

2η Ομάδα

Σιδέρης  Γρηγοριάδης

– Παρασκευή Κορωνίδου

— Δημήτριος Πολίτης

Παράλληλα, θα λειτουργήσει κριτική επιτροπή, που θα αναδείξει τη νικήτρια ομάδα, η οποία θα δεχθεί και ένα συμβολικό δώρο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φαρμακοποιούς παρουσιάζουν η εισήγηση του προέδρου του Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης κ. Λάζαρου Φαρσάκη, με θέμα «Οι στόχοι του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης την επόμενη 3ετία» και η εισήγηση του γενικού γραμματέα του Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης κ. Σπύρου Νικολαΐδη, με θέμα «Παρουσίαση νέων καινοτόμων λειτουργιών eOrder».

Άλλα θέματα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της διημερίδας είναι:

 • «Το φαρμακείο ως επιχειρηματική μονάδα» από τον κύριο Γιώργο Νόλα-Δερμεντζόγλου, Marketing Director – Implementation Director MANAGERS OFFICE
 • «Διαχείριση και επικοινωνία στο φαρμακείο με χρόνια πάσχοντες ασθενείς», από την κυρία Νάντια Μάλλιου,ψυχολόγο, γεν. γραμματέα ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Σας περιμένουμε και φέτος για να ενισχύσετε τη νέα αυτή αντίληψη στον τρόπο εκπαίδευσης των φαρμακοποιών!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Διημερίδας:
https://syfathess-conference.gr/

Χρυσός χορηγός: GSK

Χορηγοί επικοινωνίας: Ο Κόσμος του Φαρμακείου, PharmaTeam, Pharmacorner

Σημαντική διάκριση στα Αριστεία της Ε.Ε.Φα.Μ. για την Aenorasis και την καμπάνια «LET’S ΠΑΠ: Καν’το για σένα!»

Aenorasis_Feat

Η ψηφιακή καμπάνια “LET’S ΠΑΠ: Καν’το για σένα!” της φαρμακευτικής εταιρείας Aenorasis βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο στα Αριστεία της Ε.Ε.Φα.Μ., στην κατηγορία Καμπάνια Ψηφιακής Επικοινωνίας.

 

Η σημαντική απονομή για την Aenorasis πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 12-13-14 Φεβρουαρίου 2020, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, με κεντρικό θεματικό άξονα: 2020-2030: Προάγοντας την Υγεία στην εποχή του «ευφυούς» επιχειρείν.

 

Ο Κωνσταντίνος Ψυχούλης, Υπεύθυνος Εταιρικής Επικοινωνίας της Aenorasis, κατά την απονομή του βραβείου δήλωσε: «Η διάκριση αυτή είναι πολύ σημαντική για εμάς, αφού προήλθε μετά από ψηφοφορία έμπειρων και καταξιωμένων στελεχών στο χώρο της υγείας, σε ένα συνέδριο σταθμό για τη φαρμακευτική αγορά. Η καμπάνια «LET’S ΠΑΠ» στοχεύει στην ενημέρωση των γυναικών για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, συνδυάζοντας αποτελεσματικά digital tools όπως το mobile application, το virtual reality και τα social media, μέσω μίας διαφορετικής προσέγγισης φιλοδοξώντας τη δημιουργία ενός community ενημερωμένων γυναικών.

 

Επίσης κλείνοντας ο Κωνσταντίνος Ψυχούλης ευχαρίστησε θερμά όλη την ομάδα του «LET’S ΠΑΠ», αλλά και την εταιρεία VALUE για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία για την υλοποίηση του LET’S ΠΑΠ.

AENORASIS200218

Το 2018 η καμπάνια “LET’S ΠΑΠ: Καν’το για σένα!” είχε βραβευθεί με το πρώτο βραβείο στα Healthcare Business Awards και με το πρώτο βραβείο στα Mobile Excellence Awards.

Κοντοζαμάνης: «Τελευταία ευκαιρία για το σύστημα υγείας της χώρας να το ανατάξουμε και να το σταθεροποιήσουμε».

HTA_Confe

Ο Υφυπουργός Υγείας στο 5ο Συνέδριο HTA

KotzamanisΓια τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας μίλησε σήμερα ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο πλαίσιο του 5ου συνεδρίου για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας που διοργανώνεται από το Health Daily.

«Υπήρξε ένα διάστημα προσαρμογής σε εμάς ως Υπουργείο Υγείας, όπου έπρεπε να στηριχθούν τα νοσοκομεία και να κλείσει ομαλά η χρονιά. Πήραμε κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το φάρμακο, κυρίως για το ΗΤΑ, για συμφωνίες επιμερισμού του ρίσκου, έχει ανακοινωθεί η κατάργηση του entry fee και επίκεινται κάποιες άλλες ρυθμίσεις για ομαλοποίηση αγοράς. Οι επόμενοι μήνες θα κυλίσουν πιο γρήγορα με χρονοδιαγράμματα», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, ο οποίος πρόσθεσε: «Ήρθε ο καιρός να ανοίξουμε το διάλογο για το τι ΗΤΑ θέλουμε. Υπάρχουν σκέψεις και σχέδια και επειδή έρχεται το μεγάλο “τσουνάμι” των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών θα πρέπει να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε πρόσβαση των ασθενών. Ολοκληρώνουμε το σχεδιασμό για μια συνολική φαρμακευτική πολιτική και ένα σύμφωνο μεταξύ της βιομηχανίας και του κράτους προκειμένου να εξορθολογήσουμε τη δαπάνη».

Ο υφυπουργός επισήμανε, ότι βασικός στόχος είναι ο εξορθολογισμός της αγοράς και η συγκράτηση του clawback, σε βάθος τριετίας, καθώς πρέπει η όποια κατάληξη να είναι αμοιβαία επωφελής.

Αφού τέλος τόνισε πως όλοι κρίνονται από τα αποτελέσματα, έκλεισε δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι η τελευταία ευκαιρία για το σύστημα υγείας της χώρας να το ανατάξουμε και να το σταθεροποιήσουμε. Εύχομαι του χρόνου να είμαστε πάλι εδώ και να έχουμε να αναδείξουμε αποτελέσματα».

14ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας 27-29 Φεβρουαρίου 2020

Pachysark14

Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, διοργανώνει το 14ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας, στο Ξενοδοχείο Royal Olympic, στις 27-29 Φεβρουαρίου 2020.

 
Pachysark14_1Το Συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, έχει ως στόχο την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και όλων των επαγγελματιών υγείας για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των πολλών επιπτώσεών της στην υγεία. Η αυξανόμενη συχνότητα, νοσηρότητα και θνητότητα των νοσημάτων του μεταβολισμού (όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, μεταβολικό σύνδρομο), καθώς και των καρδιαγγειακών νοσημάτων και πολλών τύπων καρκίνου, αποτελούν σοβαρές επιπλοκές της παχυσαρκίας.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει παρουσιάσεις και συζητήσεις επίκαιρων θεμάτων, που αφορούν στην πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση όλων των παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, με εξατομίκευση στην καθημερινή κλινική πράξη.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθούν ενδιαφέρουσες διαλέξεις, θα παρατεθούν γόνιμοι λόγοι-αντίλογοι επιστημονικών κλινικών θεμάτων, θα παρουσιαστούν ολοκληρωμένες γνώσεις και εμπειρίες σε στρογγυλά τραπέζια και το σημαντικότερο στοιχείο του συνεδρίου θα είναι η παρουσίαση της επιστημονικής έρευνας σε μεταβολικά θέματα και στις πολλές και ποικίλες επιπλοκές της παχυσαρκίας. Ενδεικτικά κάποιες θεματικές περιοχές του Συνεδρίου θα είναι οι εξής:

 • Παθολογικά προβλήματα στον παχύσαρκο ασθενή
 • H άσκηση ως βασικό στοιχείο της θεραπευτικής αντιμετώπισης της υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας
 • Ο κλινικός ρόλος της παχυσαρκίας στη γυναικολογία
 • Η σημασία της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
 • Σαρκοπενία, μια ιδιαίτερη κατάσταση που συναντάται όλο και συχνότερα

Καταξιωμένοι στον τομέα τους επιστήμονες, θα μεταφέρουν τις πλέον σύγχρονες γνώσεις σε συνδυασμό με την πλούσια εμπειρία τους, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία στους γιατρούς αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, να διατηρήσουν υψηλού επιπέδου συνεχιζόμενη μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Το κύρος και η υπέρμετρη επιστημονική επάρκεια των προέδρων και των ομιλητών του Πανελλήνιου Συνεδρίου Παχυσαρκίας, αποτελούν εγγύηση για την επίτευξη αυτού του στόχου.

 

15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: «ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ»

KardiaPaidiou

Danzarte invitationO Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών και Ενηλίκων «Η Καρδιά του Παιδιού» και η σχολή χορού DANZARTE, θα χαρούν να σας υποδεχτούν σε μια πανέμορφη βραδιά που θα είναι απόλαυση για τα μάτια σας, τα αυτιά σας και τη ψυχή σας.

 

Αληθινή παράσταση με χορογραφίες σε διάφορα είδη χορού, Λάτιν Ευρωπαϊκούς, Ελληνικούς.  Επίσης σε αυτή τη βραδιά θα εκπλαγείτε με τις δεξιότητες χορευτών με κινητικά προβλήματα. Φυσικά ο χορός θα είναι για όλους!

 

Κρατείστε θέση στην καρδιά σας για μια μέρα μετά από του Αγίου Βαλεντίνου αλλά κυρίως την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών. Έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν στην «Η Καρδιά του Παιδιού».

 

Και όπως υποστηρίζει πολύ καλά και η σχολή Danzarte με την Δέσποινα Κουκλάκη, «Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΟΤΑΝ ΤΗΝ….ΧΟΡΕΥΕΙΣ  ΚΑΙ  ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ!»

 

Όλα αυτά θα συμβούν με εσάς μαζί το Σάββατο 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στο στούντιο χορού Fever Reloaded (Λεφ. Μεσογείων 282, 7η στάση Χολαργού) και ώρα 19.00μμ.

 

Παρουσιάζει η Δημοσιογράφος Υγείας Εύα Ντελιδάκη

«Καλές Πρακτικές Αποτελεσματικής Διοίκησης Νοσοκομείων»

GNKalamatas

Διοργάνωση Ημερίδας για τις

«Καλές Πρακτικές Αποτελεσματικής Διοίκησης Νοσοκομείων»

kalesPraktikes

Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και το Health Daily διοργανώνουν Ημερίδα για τις Καλές Πρακτικές στη Διοίκηση των Νοσοκομείων την Παρασκευή 6 Μαρτίου στο Elite Blue Conference Center στην Καλαμάτα.

Το θέμα της αποτελεσματικής διαχείρισης των νοσοκομείων υπήρξε διαχρονικά μείζον αντικείμενο συζήτησης για τον ελληνικό χώρο της υγείας. Η παροχή αξιοπρεπούς περίθαλψης για όλους τους πολίτες υπό συνθήκες ασφυκτικής δημοσιονομικής πίεσης είναι μια από τις δυσκολότερες «εξισώσεις» που καλείται να επιλύσει το σύστημα υγείας στη χώρα μας.

Η Ημερίδα επιχειρεί να αναδείξει εκείνες τις Καλές Πρακτικές, που σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης λειτούργησαν αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση πόρων και στην αναβάθμιση του Δημόσιου Νοσοκομειακού Συστήματος προς όφελος του ασθενή και της προσφερόμενης ποιότητας φροντίδας, ξεπερνώντας τα όρια της θεωρητικής προσέγγισης και αντιμετωπίζοντας με ρεαλιστικό τρόπο τους περιορισμούς και τις δυνατότητες εξέλιξης στο πραγματικό περιβάλλον της δημοσιονομικής προσαρμογής και των περιορισμών που θέτουν οι δημοσιονομικές πολιτικές στη χώρα μας.

Μια πλειάδα καταξιωμένων στελεχών με μεγάλη εμπειρία στο χώρο θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν θεματικές όπως είναι μεταξύ άλλων η Αυτοπαραγωγή Οξυγόνου Ιατρικής Χρήσης, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι Έξυπνες Εφαρμογές Πληροφορικής και η Διαχείριση Μολυσματικών Αποβλήτων.

 

Για εγγραφές και πληροφορίες σχετικά με την Ημερίδα ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://www.besthospitalmanagement.gr/

Διημερίδα «Σπάνιες Πλασματοκυτταρικές Δυσκρασίες»

H Ιατρική Εταιρεία Μελέτης της Βιολογίας και Θεραπείας του Καρκίνου (Ι.Ε.Μ.ΒΙ.ΘΕ.Κ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ διοργάνωσε στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2020 στην Αίγλη Ζαππείου, διημερίδα με θέμα: «Σπάνιες Πλασματοκυτταρικές Δυσκρασίες: Νεότερα Δεδομένα», με την συμμετοχή γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων αλλά και ερευνητών από τον χώρο της βασικής και μεταφραστικής έρευνας.

Την Παρασκευή, υπό την προεδρεία του Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή κου Μ.Α. Δημόπουλου παρουσιάστηκαν νεότερα δεδομένα που αφορούσαν στην βιολογία και την θεραπεία της μακροσφαιριναιμίας του Waldenström, καθώς και σπανιότερων επιπλοκών που σχετίζονται με μονοκλωνική ανοσοσφαιρίνη IgM από τον Αν. Καθηγητή κο Ε. Καστρίτη, την Αν. Καθηγήτρια Αιματολογίας κα Χ. Κυρτσώνη, τον Αιματολόγο κο Ν. Κανέλια και την Επικ. Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και Μ. Γαβριατοπούλου. Η Διευθύντρια Αιματολόγος Σ. Δελήμπαση παρουσίασε δεδομένα από την διεθνή, την Ελληνική και την προσωπική της εμπειρία σχετικά με την αντιμετώπιση του μονήρους πλασματοκυττώματος, ενός σπάνιου πλασματοκυτταρικού όγκου. Η Διευθύντρια Αιματολόγος κα Ε. Κατοδρύτου παρουσίασε την Ελληνική και διεθνή εμπειρία από την αντιμετώπιση της πλασμαβλαστικής λευχαιμίας, κλινικά πρωτόκολλα με νεότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου, που θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας. Η Αν . Καθηγήτρια κα Φ. Ζαγουρή παρουσίασε δεδομένα σχετικά μα το σύνδρομο POEMS, μια σπάνια νόσο με νευρολογικά συμπτώματα και εκδηλώσεις από πολλά άλλα όργανα. Ο Καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ κος Ε. Τέρπος παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα που αφορούν την νόσο Castleman, ένα ιδιαίτερα σπάνιο και παραγνωρισμένο και υποδιαγνωσμένο νόσημα, για το οποίο όμως υπάρχουν πλέον ειδικές θεραπείες, ενώ τόνισε την ανάγκη συστηματικής καταγραφής στον Ελλαδικό χώρο και του συντονισμού για την διάγνωση και αντιμετώπιση. Τέλος συζητήθηκαν οι διαγνωστικές και θεραπευτικές προκλήσεις που αφορούν στις μονοκλωνικές γαμμαπάθειες που προσβάλουν τους νεφρούς τόσο από την πλευρά του νεφρολόγου, όσο και από του παθολογοανατόμου και του αιματολόγου, σε μια συνεδρία με συμμετοχή του Καθηγητή Νεφρολογίας κου Ι. Μπολέτη, της Αν. Καθηγήτριας Παθ. Ανατομικής κας Χ. Γακιοπούλου του νεφρολόγου κου Ε. Τσιάκα, και του Αν. Καθηγητή Θεραπευτικής/Παθολογίας-Ογκολογίας κου Ε. Καστρίτη

Η δεύτερη ημέρα, Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, ήταν αφιερωμένη στην αμυλοείδωση, ένα νόσημα με πολλά πρόσωπα, ιδιαίτερες δυσκολίες στην διάγνωση και στην αντιμετώπιση, για το οποίο όμως έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια Την εναρκτήρια ομιλία έδωσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής κος Μ.Α. Δημόπουλος, οποίος έθεσε τις διαγνωστικές και θεραπευτικές προκλήσεις που αφορούν σε αυτό το ανομοιογενές νόσημα. Τόνισε ότι οι δυο συχνότερες μορφές είναι η πρωτοπαθής αμυλοείδωση από ελαφρές αλυσίδες ανοσοφαιρινών που παράγονται στο μυελό των οστών (AL αμυλοείδωση) και η αμυλοείδωση από τρανσθυρετίνη (ATTR αμυλοείδωση), οι οποίες όμως έχουν διαφορετική έκβαση και εντελώς διαφορετική θεραπεία. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των περιπτώσεων ATTR αμυλοείδωσης και αναμένεται ότι στο εγγύς μέλλον θα αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια καρδιακής ανεπάρκειας στους ηλικιωμένους. Δυστυχώς, καθυστερήσεις στην ορθή διάγνωση και την έναρξη κατάλληλης θεραπείας έχουν καταστροφικές συνέπειες και δεν είναι σπάνιο, άρρωστοι με αμυλοείδωση ATTR να διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως αμυλοείδωση AL, ή το αντίστροφο, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν την ενδεδειγμένη θεραπεία. Έτσι υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη για την διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση της αμυλοείδωσης σε εξειδικευμένα κέντρα εμπειρογνωμοσύνης, όπου επίσης προάγεται και η έρευνα προς όφελος των ασθενών, καθώς η Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ είναι από τις πρωτοπόρες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο στην κλινική και μεταφραστική έρευνα στο πεδίο της αμυλοείδωσης. Στην συνέχεια η Επικ. Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ κα Β. Οικονομίδου παρουσίασε την ιδιαίτερα περίπλοκη βιοχημεία του σχηματισμού του αμυλοειδούς καθώς και την πρωτοποριακή δουλειά που γίνεται στο τμήμα της σχετικά με την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την νόσο. Ο καθηγητής Βιολογίας του ΕΚΠΑ κος Ι. Τρουγκάκος παρουσίασε τις συνέπειες του τοξικού στρες που οφείλεται στην απορρύθμιση ελεγκτικών μηχανισμών στο κύτταρο, και που έχουν σαν αποτέλεσμα την γήρανση αλλά και τον σχηματισμό αμυλοειδών, ενώ η κα Π.Ε. Νικόλαου, υποψήφια διδάκτορας του ΕΚΠΑ, παρουσίασε τις προόδους στις τεχνικές της τυποποίησης του αμυλοειδούς με σύγχρονες τεχνικές, όπως η χρήση φασματοσκοπίας μάζας. Κατόπιν η κα Π. Βαλσαμάκη παρουσίασε τις τεχνικές της πυρηνικής ιατρικής που επιτρέπουν την διάγνωση και τυποποίηση της αμυλοείδωσης από τρασνθυρετίνη και η διευθύντρια καρδιολόγος κα Σ. Μαυρογένη τον ρόλο της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς στην διάγνωση και παρακολούθηση αυτών των αρρώστων. Η Επικ. Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κα Μ. Γαβριατοπούλου παρουσίασε πρόσφατα δεδομένα και νέες προοπτικές για την αντιμετώπιση της μη μεταλλαγμένης μορφής της αμυλοείδωσης από τρασνθυρετίνη. Ακολούθησαν ομιλίες από την Dr Laura Obici, που εργάζεται στο κέντρο Αμυλοείδωσης της Παβία, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αμυλοείδωσης στον κόσμο, η οποία μοιράστηκε την εμπειρία της στην διάγνωση και αντιμετώπιση με νεότερα φάρμακα της κληρονομούμενης μορφής της αμυλοείδωσης από τρανσθυρετίνη. Ακολουθήσε ο Καθηγητής Νευρολογίας Ι. Tournev, που παρουσίασε την εμπειρία από την Βουλγαρία στην διάγνωση της κληρονομούμενης αμυλοείδωσης από τρανσθυρετίνη και του προγράμματος γενετικού ελέγχου, ενώ ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης κος. Μ. Τσαγκουρνιζάκης παρουσίασε την εμπειρία του από την Κρήτη, όπου έχουν ανευρεθεί αρκετοί ασθενείς με το γενετικό αυτό νόσημα.

Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν νεότερα δεδομένα σχετικά με την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς αμυλοείδωσης από ελαφρές αλυσίδες ανοσοσφαιρινών (AL αμυλοείδωση) από τον Αν. Καθηγητή του ΕΚΠΑ κο Ε. Καστρίτη, την παρακολούθηση και την στοχευμένη αντιμετώπιση από τη Δρ Μ. Ρουσσου, νεότερα δεδομένα σχετικά με την προσβολή των αγγείων και των πνευμόνων από τον Αν. Καθηγητή κο Κ. Σταματελόπουλο και την αντιμετώπιση των εντοπισμένων μορφών της νόσου από την Δρ Μ. Μήγκου. Τέλος, η ημερίδα έκλεισε, με τον συντονισμό από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ κο Δημόπουλος των δεδομένων που αφορούν στην μεταμόσχευση οργάνων (νεφρών καρδιάς) σε αρρώστους με αμυλοείδωση από την Δρ. Χ. Σκαλιώτη, την εκτενή και αναλυτική παρουσίαση σπανιότερων μορφών αμυλοείδωσης από τον Καθηγητή Αιματολογίας του ΕΚΠΑ κο Κ. Κωνσταντόπουλο. Ο καρδιολόγος δρ Α. Νταλιάνης, που εργάζεται στην Θεραπευτική Κλινική και στο Καρδιοογκολογικό Ιατρείο της κλινικής με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των αρρώστων με αμυλοείδωση καρδιάς ανέλυσε τα δεδομενα σχετικά με την θεραπευτική προσέγγιση σε αυτούς τους αρρώστους και τις νεότερες επιλογές καθώς και μελλοντικές προοπτικές ενώ η Δρ δ. Φωτίοιυ παρουσίασε τα αποτελέσματα θεραπειών που στοχεύουν στην αποδόμηση του αμυλοειδούς μέσω μονοκλωνικών αντισωμάτων. Κλείνοντας ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κος Δημόπουλος τόνισε την σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί αλλά και τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμα για την αντιμετώπιση της νόσου αλλά και την αποφυγή καθυστερήσεων στην ορθή διάγνωση.

Θάνος Δημόπουλος

Πρύτανης ΕΚΠΑ

10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ

Epilepsy_Fea

 

ΠΕΣΕ&ΕΕΕΕ: Προσήλωση στην προσπάθεια για διαρκή ενημέρωση και φροντίδα των ασθενών

 

pART_1Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Επιληψίας, η οποία τιμάται κάθε χρόνο τη δεύτερη Δευτέρα του Φεβρουαρίου, ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (ΠΕΣΕ) και η Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας (EEEE), επαναβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στην προσπάθεια για διαρκή ενημέρωση και φροντίδα των ατόμων με επιληψία.

Στόχοι του ΠΕΣΕ, μέλους της Παγκόσμιας Εταιρείας κατά της Επιληψίας (International League Against Epilepsy) και με ταυτόσημους με αυτή σκοπούς, είναι η εκπαίδευση και η διασπορά των γνώσεων που αφορούν την έρευνα, πρόληψη, διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση των ατόμων μα επιληψία, βασιζόμενη στις νεότερες εξελίξεις.

EPILEPSY_1

Η Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας, μέλος του Παγκόσμιου Γραφείου Επιληψίας (IBE: International Bureau for Epilepsy), σκοπεύει στη σωστή και επιστημονική ενημέρωση των ατόμων με επιληψία ώστε να αντιμετωπίσουν σωστότερα τα προβλήματα τους, την αποδοχή και την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο χωρίς προκαταλήψεις, με ίσες ευκαιρίες στη ζωή, με απώτερο σκοπό την καλύτερη ποιότητα ζωής και εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος.

Κεντρικό ρόλο στην επιστημονική ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για την επιληψία κατέχει το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας που διοργανώνει ο Π.Ε.Σ.Ε. και φέτος θα πραγματοποιηθεί από 29 έως 31 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη (https://epilepsycongress.gr/). Σε συνεργασία με τον Π.Ε.Σ.Ε., η ΕΕΕΕ διοργανώνει μια ενημερωτική συνεδρία ανοιχτή στο κοινό βασιζόμενη στις νεότερες εξελίξεις που σχετίζονται με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με επιληψία.

epilepsy day

 

 

Οι επιληπτικές κρίσεις είναι γνωστές από την πρώιμη ιστορία και η επιληψία ως ασθένεια είναι γνωστή για περισσότερο από 4000 χρόνια. Η λέξη επιληψία προέρχεται από την λέξη «επιλαμβάνειν» που σημαίνει «αιφνίδια κατάληψη ή κυριαρχία πάνω σε κάποιον».  Ο όρος «επιληψία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη (460-357 π.χ.) και τον Αριστοτέλη (384-322).

Η συχνότητα της επιληψίας είναι περίπου 1% του γενικού πληθυσμού. Πάνω από 65 εκατομμύρια έχουν επιληψία παγκοσμίως και περίπου έξι εκατομμύρια στην Ευρώπη. Ποσοστό 85% ζει στις αναπτυσσόμενες σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες, πιθανότατα λόγω της αυξημένης συχνότητας εγκεφαλικών λοιμώξεων και της πλημμελούς υγειονομικής φροντίδας, με φτωχή πρόσβαση στην σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 86.700 άτομα με επιληψία και περίπου 23.000 είναι παιδιά ηλικίας μέχρι 15 χρόνων.  26.400 άτομα περίπου κάνουν κρίσεις, παρά τη λήψη αντιεπιληπτικών φαρμάκων (φάρμακο-ανθεκτικές μορφές), ενώ περίπου 26.000 λαμβάνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα για επιληψία, από λάθος διάγνωση.

Η επιληψία παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στα παιδιά και στους ηλικιωμένους.

Με τη σωστή θεραπεία, περίπου 70% των ατόμων με επιληψία είναι ελεύθερα κρίσεων, οι οποίες ευθύνονται για το κοινωνικό στίγμα και τη συνεπακόλουθη απομόνωση του ατόμου.

Ιστορικά, επιληψία είχαν πολλοί διάσημοι άνθρωποι που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ιστορία, την επιστήμη και την τέχνη, όπως οι: Βίνσεντ βαν Γκόνγκ (Ζωγράφος), Έντγκαρ Άλλαν Πόε (Συγγραφέας), Ισαάκ Νεύτων (Επιστήμων), Λεονάρντο ντα Βίντσι (Καλλιτέχνης), Λόρδος Βύρων (Ποιητής), Μιχαήλ Άγγελος (Καλλιτέχνης), Ναπολέων Βοναπάρτης (Γάλλος Μονάρχης), Πέτερ Τσαϊκόφσκι (Συνθέτης), Πυθαγόρας (Μαθηματικός), Ρίτσαρντ Μπάρτον (Ηθοποιός).

 

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας, όπως και οι υπόλοιπες 364, αποτελούν για όλους εμάς τους συνεργαζόμενους φορείς, μια εξαιρετική ευκαιρία για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ώστε τα άτομα με επιληψία να αποτελούν ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου με ίσα δικαιώματα στην εργασία, στη διασκέδαση και σε κάθε άλλη έκφραση της ζωής τους.

Σας θέλουμε όλους συμμάχους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια!

#EpilepsyDay

Πρωτοβουλία για την Υγεία ΙΣΝ: Προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες υγείας για μια καλύτερη ζωή.

SNF_LOGO

Η υγεία είναι ένα αναγκαίο αγαθό για όλους τους ανθρώπους. Από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο, είτε ζει σε μια κεντρική πόλη είτε στο πιο απομακρυσμένο νησί. Υγεία δεν είναι μόνο νοσοκομεία και εξοπλισμός είναι κάτι ακόμη πιο ουσιαστικό, είναι σεβασμός, αξιοπρέπεια και ελπίδα. Αυτό είναι το όραμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τον τομέα υγείας στην Ελλάδα. Να συνεισφέρει όσο μπορεί ώστε να μπορεί το κράτος να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες υγείας για μια καλύτερη ζωή. Με αυτό το σκεπτικό έχει στηρίξει σειρά δωρεών από την ίδρυσή του το 1996 και αυτό ακριβώς συνεχίζει να κάνει, εδώ και δύο χρόνια, με την Πρωτοβουλία για την Υγεία, σε συνεργασία με το εκάστοτε Υπουργείο Υγείας. Μια πρωτοβουλία συνολικού ύψους άνω των €400 εκατομμυρίων.

Από αριστερά: Γιάννης Ζερβάκης, Υπεύθυνος Διαχείρισης Μεγάλων Δωρεών ΙΣΝ και Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος ΙΣΝ

Από αριστερά: Γιάννης Ζερβάκης, Υπεύθυνος Διαχείρισης Μεγάλων Δωρεών ΙΣΝ και Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος ΙΣΝ

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΣΝ, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η συζήτηση αφιερώθηκε στην Πρωτοβουλία για την Υγεία, με παρεμβάσεις από το κοινό αλλά και από συνεργάτες του ΙΣΝ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, ο πρώην Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης και ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας, Renzo Piano.
Η Πρωτοβουλία για την Υγεία περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων υπερσύγχρονων νοσοκομείων. Των γενικών νοσοκομείων στην Κομοτηνή και τη Σπάρτη, καθώς και του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ. Ο αρχιτέκτονας Renzo Piano, ένας από τους βασικούς συνεργάτες της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, παρουσίασε σχέδια των τριών νοσοκομείων και από κοινού με τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο, ανέπτυξαν τη φιλοσοφία του ΙΣΝ για τον σχεδιασμό των νοσοκομείων. Με το φυσικό φως και την επαφή με τη φύση να αποτελούν σημαντικές παραμέτρους του σχεδιασμού, τα νοσοκομεία θα προσφέρουν σε ασθενείς κάθε ηλικίας, τις καλύτερες δυνατές και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας. Επίσης, σε λίγα χρόνια, οι γονείς που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές, δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύουν τόσο πολύ για να νοσηλευτούν τα παιδιά τους αφού λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται το πρώτο δημόσιο παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αττικής.
Τα τρία νοσοκομεία που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 αποτελούν, ωστόσο, ένα μόνο κομμάτι της Πρωτοβουλίας για την Υγεία. Τα έργα υποδομών έρχεται να συμπληρώσει η προμήθεια τεσσάρων PET/CT τομογράφων σε τέσσερα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαθεσιμότητα των τομογράφων σε όλη την Ελλάδα και μειώνοντας την αναμονή των ασθενών. Με νέα μηχανήματα θα εξοπλιστεί και το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα, βελτιώνοντας τη διάγνωση και θεραπεία για χιλιάδες ασθενείς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, εξέφρασε την πρόθεσή του, να συμμετάσχει το ΙΣΝ σε μια επιπλέον και συλλογική προσπάθεια μαζί με δύο άλλους δωρητές: την κα. Αλίκη Περρωτή και τους κυρίους Θανάση και Μαρίνα Μαρτίνου, για την υποστήριξη της αναμόρφωσης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και του Τμήματος Επειγόντων του Ευαγγελισμού, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ οργανισμών, ιδιωτών και δημοσίου.

YGEIA AGR XXX
Μέσω της Πρωτοβουλίας για την Υγεία θα ενισχυθεί επίσης και το ΕΚΑΒ, με δύο νέα ελικόπτερα και δύο νέα αεροπλάνα, καλύπτοντας τις ανάγκες αεροδιακομιδής ασθενών σε όλη την Ελλάδα και προς την Ευρώπη. Εξασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς και τραυματίες θα μεταφέρονται άμεσα από απομακρυσμένες περιοχές, από αποκλεισμένα νησιά χωρίς βασικές υποδομές περίθαλψης, σε κεντρικά νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εκπαίδευση φοιτητών νοσηλευτικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Όπως επίσης, και στην εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής και νοσηλευτικής, διασωστών του ΕΚΑΒ, γιατρών και χειρουργών για την αντιμετώπιση του τραύματος. Και τέλος στην εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού για την πρόληψη των ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων. Με την πεποίθηση ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, νέοι και πιο έμπειροι, θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό αλλά και την πιο ενημερωμένη γνώση.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη 17η συνεδρίαση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρωτοβουλία για την Υγεία, παρουσία κοινού, στο πνεύμα διαφάνειας που χαρακτηρίζει όλη την προσπάθεια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων Υπουργείων και των εμπλεκόμενων μερών. Η Επιτροπή συνεδριάζει σε μηνιαία βάση για τον συντονισμό και υλοποίηση των έργων.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε: «Από την Κομοτηνή μέχρι την Κρήτη, και από τη Σπάρτη μέχρι την Ανάφη, οι δωρεές μας μέχρι σήμερα στον τομέα της υγείας, με επιστέγασμα την Πρωτοβουλία για την Υγεία, γίνονται για έναν μόνο λόγο: τον άνθρωπο, κάθε άνθρωπο. Είναι μια ολιστική προσπάθεια που έρχεται να συμπληρώσει το έργο του Υπουργείου Υγείας, «κυκλώνοντας» όλη τη χώρα, με σκοπό να καλύψει μια σειρά αναγκών σε πολλά και ξεχωριστά επίπεδα, διαφορετικές δράσεις που «χτίζουν» και συμπληρώνουν η μια την άλλη, διευρύνοντας τον συνολικό αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: να συνεισφέρουμε ώστε να διασφαλιστούν καλύτερες υπηρεσίες υγείας, με σεβασμό στον άνθρωπο».

POLITISMOS B

1 2 3 64