Η WinMedica στήριξε την Ακαδημία Shinkyokushinkai Καράτε

WinMedica_LOGO

20th Greek Shinkyokushinkai Summer Camp 2017

 

Τρίτη 27 Ιουνίου, 2017

Η WinMedica, η ταχύτατα αναπτυσσόμενη ελληνική φαρμακευτική εταιρία, στήριξε την Ακαδημία Shinkyokushinkai Καράτε και συγκεκριμένα τη διοργάνωση 20th Greek Shinkyokushinkai Summer Camp 2017 που πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως και τις 26 Ιουνίου στον Άγιο Ιωάννη, Πηλίου.

Η WinMedica, ανέλαβε να καλύψει τις ανάγκες ένδυσης των αθλητών και των εκπαιδευτών του 20th Greek Shinkyokushinkai Summer Camp 2017. Τα μπλουζάκια που διατέθηκαν στους συμμετέχοντες έφεραν το λογότυπο της WinMedica και του Sofargen® spray.

Το Greek Shinkyokushinkai Summer Camp, μία διοργάνωση που έγινε θεσμός και αποτελεί μεγάλο αθλητικό γεγονός στον χώρο του καράτε, φέτος έκλεισε τα 20 του χρόνια. Από το 1997 έως σήμερα, στο Greek Shinkyokushinkai Summer Camp έχουν συμμετάσχει πάνω από 2.000 άτομα, αθλητές και εκπαιδευτές ελληνικής και ξένης καταγωγής, με αποτέλεσμα την προβολή και την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού της περιοχής.

Winmedica170711

«ATTICA BASKETBALL CUP 3 on 3»

Elikar_logo

Elikar170710Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η διοργάνωση του διήμερου τουρνουά καλαθοσφαίρισης «ATTICA BASKETBALL CUP 3on3», το οποίο συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής και ήταν αφιερωμένο στο πλαίσιο εορτασμού, για τα 70 χρόνια της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Το Τουρνουά εξελίχθηκε στα Κλειστά γήπεδα ΜΕΤΣ, του Δήμου Αθηναίων και συμμετείχαν 29 ομάδες, από γυμναστήρια και φίλους του αθλήματος.

Στον τελικό αγώνα, σφύριξε ο κορυφαίος διεθνής Έλληνας Διαιτητής Τάσος Πηλοΐδης.

Στην τελετή λήξης του τουρνουά, παρευρέθηκαν και έκαναν τις απονομές στους νικητές, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων Γιάννης Γκόβας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής Μιχάλης Μηνούδης. Νικήτρια ομάδα στην μεγάλη κατηγορία ELITE, ήταν η ομάδα BODYFIT PRO.

Όλοι οι αθλητές και οι συντελεστές της διοργάνωσης, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

Elikar170710a

Το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ ιδρύει ακαδημαϊκή έδρα στην Ελλάδα

Axa_logo

Χρηματοδότηση 1.200.000 € στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με Επικεφαλής των Διευθυντή Ερευνών Δρ. Ιωάννη Ταλιανίδη. Η έδρα είναι η 1η στην Ελλάδα για θέματα Επιγενετικής – Επιγονιδιωματικής

 

Η  ίδρυση της 1ης  ελληνικής ακαδημαϊκής έδρας στην Επιγενετική – Επιγονιδιωματική από το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ ανακοινώθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, στη Γαλλική Πρεσβεία Αθηνών. Αποστολή του Ταμείου Ερευνών της ΑΧΑ είναι η υποστήριξη καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων και η διάχυση της γνώσης για θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Jean – Yves Le Berre (Διευθύνων Σύμβουλος, AXA Emerging Europe), Δρ. Ιωάννης Ταλιανίδης (Διευθυντής Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, κάτοχος ακαδημαϊκής έδρας ΑΧΑ), Wilm Langenbach (Διευθύνων Σύμβουλος, AXA Emerging Markets – Europe, Middle East, Africa & Latin America), Ερρίκος Μοάτσος (Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΧΑ Ελλάδας)

Από αριστερά προς τα δεξιά:
Jean – Yves Le Berre (Διευθύνων Σύμβουλος, AXA Emerging Europe), Δρ. Ιωάννης Ταλιανίδης (Διευθυντής Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, κάτοχος ακαδημαϊκής έδρας ΑΧΑ), Wilm Langenbach (Διευθύνων Σύμβουλος, AXA Emerging Markets – Europe, Middle East, Africa & Latin America), Ερρίκος Μοάτσος (Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΧΑ Ελλάδας)

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Christophe Chantepy, χαιρετίζοντας την τόσο σημαντική συνεργασία της ΑΧΑ με τον ακαδημαϊκό κόσμο της Ελλάδας. Τον κ. Chantepy ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του κ. Κώστα Φωτάκη (Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας), της κ. Νίκης Κεραμέως (Βουλευτή Επικρατείας, Υπεύθυνης Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νέας Δημοκρατίας) και του κ. Βασίλη Οικονόμου (Βουλευτή Επικρατείας, Υπεύθυνου Τομέα Υγείας). Την ημερίδα συντόνισε η Δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου.

 

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου διαγωνισμού που προκηρύσσει το Ταμείο Ερευνών ΑΧΑ κάθε χρόνο, εγκρίθηκε φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πλήρης επιχορήγηση δωδεκαετούς ακαδημαϊκής έρευνας ύψους 1.200.000€ και ίδρυση επίσημης ακαδημαϊκής έδρας στην Επιγενετική – Επιγονιδιωματική στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο Ηράκλειο Κρήτης.

 

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς η δημιουργία έδρας στην Επιγενετική. Η έδρα αυτή θα αποτελέσει μια σημαντική υποστήριξη για το εργαστήριο και για τα μελλοντικά μας σχέδια στην οργάνωση ενός νέου τομέα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, ο οποίος αναμένουμε να γίνει πόλος έλξης για νέους ερευνητές. Η επένδυση στη βασική έρευνα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την επιστήμη και την κοινωνία. Μέσα από την έρευνά μας στοχεύουμε σε ανακαλύψεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών σε διάφορες ασθένειες.  Στόχος μας είναι η προώθηση της επιστημονικής αριστείας στον τομέα της Επιγενετικής στην Ελλάδα», ανέφερε ο Δρ. Ιωάννης Ταλιανίδης, Επικεφαλής του Προγράμματος και Διευθυντής Ερευνών του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ.

 

«Η ασφαλέστερη στρατηγική για ένα ερευνητικό φορέα όπως το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) είναι η επιδίωξη της Επιστημονικής Αριστείας. Με όπλο αυτή ακριβώς την Επιστημονική Αριστεία, το ΙΤΕ έχει καταφέρει ακόμα και σε περίοδο κρίσης, να εξασφαλίσει σημαντικότατες ερευνητικές και χρηματοδοτικές επιτυχίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η χρηματοδότηση της νέας ερευνητικής θέσης «Επιγενετικής – Επιγονιδιωματικής» από το Ταμείο Ερευνών της AXA. Η ΑΧΑ επίσης χρηματοδοτεί και 1 θέση Μεταδιδακτορικού Ερευνητή στο ΙΤΕ. Μας κάνει υπερήφανους το γεγονός ότι και οι 2 σημαντικές χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν φέτος από την ΑΧΑ στην Ελλάδα έχουν έρθει στο ΙΤΕ. Αυτό, καταδεικνύει την υψηλότατη στάθμη της Έρευνας που διεξάγεται στο ΙΤΕ» επεσήμανε ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος ΔΣ στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

 

«Σε έναν κόσμο με συνεχείς προκλήσεις και νέους αναδυόμενους κινδύνους, οφείλουμε να προστατεύουμε την κοινωνία κυρίως σε επίπεδο υγείας. Η υποστήριξη κορυφαίων ακαδημαϊκών ερευνών σε όλο τον πλανήτη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιεί η ΑΧΑ. Είμαι υπερήφανος για τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα και για το γεγονός ότι ο Όμιλος ΑΧΑ, μέσω του Ταμείου Ερευνών, προσφέρει ένα τόσο σημαντικό ποσό σε μια πολλά υποσχόμενη έρευνα για την πρόληψη της υγείας με στόχο να κάνει τις ζωές μας καλύτερες» είπε ο Wilm Langenbach, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΧΑ στην Περιφέρεια Αναπτυσσόμενων Αγορών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής.

 

«Για όλους εμάς που εργαζόμαστε στην ΑΧΑ Ελλάδας, αυτή η μέρα είναι μια μέρα μεγάλης υπερηφάνειας. Ο Όμιλος ΑΧΑ επέλεξε να υποστηρίξει μία ομάδα Ελλήνων ερευνητών με τη δημιουργία Ακαδημαϊκής Έδρας. Συνεισφέρουμε κατά αυτόν τον τρόπο στην έρευνα αλλά και τη διακράτηση νέων ερευνητών στη χώρα μας. Η ολοκληρωμένη προστασία της υγείας αποτελεί κύριο στρατηγικό άξονα για εμάς και η εν λόγω ενέργεια ενισχύει δυναμικά το μέχρι σήμερα έργο μας» ανέφερε ο Ερρίκος Μοάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΧΑ στην Ελλάδα.

Ερρίκος Μοάτσος (Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΧΑ Ελλάδας), Νίκη Κεραμέως (Βουλευτής Επικρατείας, Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νέα Δημοκρατία)

Ερρίκος Μοάτσος (Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΧΑ Ελλάδας), Νίκη Κεραμέως (Βουλευτής Επικρατείας, Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νέα Δημοκρατία)

Στόχος της επιχορηγούμενης έρευνας αποτελεί η παραγωγή ουσιαστικής γνώσης γύρω από τις βασικές λειτουργίες της ζωής, που θα βοηθήσει σε βάθος χρόνου να δημιουργηθούν στοχευμένες θεραπευτικές λύσεις και φαρμακευτικά σκευάσματα που θα συμβάλλουν στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Οι ερευνητικές δραστηριότητες της έδρας θα επικεντρωθούν στην κατανόηση των βασικών αρχών των επιγενετικών μηχανισμών, οι οποίοι ρυθμίζουν την ανάπτυξη του ήπατος, τον μεταβολισμό και τον σχηματισμό καρκίνου του ήπατος.

 

Οι συνέπειες της έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου και των μεταβολικών διαταραχών είναι σημαντικές. Οι θεμελιώδεις ρόλοι των επιγενετικών οδών στην παθογένεσή τους και η αναστρέψιμη φύση των επιγενετικών αλλοιώσεων που σχετίζονται με την ασθένεια (σε αντίθεση με τα γενετικά ελαττώματα), παρέχουν νέες βάσεις για στοχευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Οι επιγενετικές θεραπείες αναμένεται να προσφέρουν σημαντικές ανακαλύψεις στην καταπολέμηση διαφορετικών τύπων καρκίνου κατά την επόμενη δεκαετία. Ορθολογικά σχεδιασμένα συνδυαστικά επιγενετικά φάρμακα μπορούν επίσης να συνδυάζονται με συμβατικές χημειοθεραπείες.

 

Αυτή η «στρατηγική θεραπεία συνδυασμού» μπορεί όχι μόνο να αυξήσει τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα, αλλά και να μειώσει την πιθανότητα αντοχής του καρκίνου στα φάρμακα. Τέτοιες επιδράσεις έχουν ενδιαφέρον, καθώς προετοιμάζουν το δρόμο των ερευνητικών προσπαθειών για νέους τρόπους θεραπείας του καρκίνου με ελάχιστες παρενέργειες.

 

Το Ταμείο Ερευνών ΑΧΑ υποστηρίζει ήδη τρεις ακόμα σημαντικές έρευνες στην Ελλάδα:

 

 • Νίκος Μπάκας, Αναδιαμόρφωση του αεροχειμάρρου και επίδρασή του στο κλίμα, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 • Γιώργος Μίχας, Κατανόηση σεισμικότητας που προκαλείται από την κίνηση ρευστών για τη μείωση κινδύνων από ανθρώπινες παρεμβάσεις, ΤΕΙ Κρήτης.
 • Κωνσταντίνος Παλικαράς, Κατανόηση του μηχανισμού γήρανσης του εγκεφάλου και προστασία από τον εκφυλισμό των νευροκυττάρων, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας.

 

Σχετικά με το Ταμείο Ερευνών ΑΧΑ

 

Έχοντας ήδη κλείσει 10 χρόνια λειτουργίας, το Ταμείο Ερευνών είναι η παγκόσμια επιστημονική πρωτοβουλία της ΑΧΑ για την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων και τη διάχυση της γνώσης. Από το 2007 έχει δεσμεύσει 166 εκατομμύρια ευρώ για 531 ερευνητικά έργα σε 34 χώρες, που υλοποιούνται από επιστήμονες 55 εθνικοτήτων. Η λειτουργία του Ταμείου διέπεται από συγκεκριμένους άξονες, ώστε να διευκολύνει τη διάχυση εστιασμένων προτάσεων και λύσεων που θα έχουν πρακτική αξία για την κοινωνία. Οι άξονες στους οποίους το Ταμείο Ερευνών επενδύει, είναι πέντε: Δεδομένα και τεχνολογία (Data & Tech risks), Προστασία Περιβάλλοντος (Environmental risks), Προστασία της ζωής (Life risks), Κοινωνικο-οικονομικοί κίνδυνοι (Socio-economic risks), Κίνδυνοι ευρέως ενδιαφέροντος (Transversal risks). Από τις παραπάνω κατηγορίες όπου υποστηρίζονται 531 ερευνητικά έργα, τα 210 αφορούν στην κατηγορία «Κίνδυνοι για τη ζωή», έρευνες δηλαδή, που σχετίζονται κυρίως με την προστασία της ζωής.

Χρυσό Βραβείο και Διάκριση για τη Janssen Ελλάδος στον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης

Janssen_logo

Αθήνα, 05-07-2017Χρυσό Βραβείο (Gold Award) έλαβε η Janssen Ελλάδος από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute) για τις επιδόσεις της στην εφαρμογή υπεύθυνων εταιρικών πρακτικών, βάσει του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index).

Επίσης, απέσπασε την τιμητική διάκριση Best Progress Gold Award, ως η εταιρία με τη μεγαλύτερη πρόοδο μεταξύ των εταιριών που βρέθηκαν στο επίπεδο Gold, αφού πριν από δυο χρόνια η Janssen Ελλάδος είχε λάβει βραβείο Bronze στο CR Index 2015.

Το Χρυσό Βραβείο παρέλαβε κατά την πρόσφατη τελετή απονομής, ο κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος ο οποίος δήλωσε: «Στη Janssen Ελλάδος, παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας, έχουμε εδώ και χρόνια αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, την προστασία του περιβάλλοντος, τη συνεχή ανάπτυξη των εργαζομένων και τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, καθώς και τη γενικότερη αναβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας. Ως επιστέγασμα των προσπαθειών και της υψηλής επικέντρωσης της Janssen Ελλάδος σε θέματα Εταιρικής Υπευθυνότητας, έρχεται η φετινή Χρυσή βράβευση και Διάκριση στο CR INDEX 2016 – 2017. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε, με στόχο ένα υγιές και θετικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Ο κ. Μάκη Παπαταξιάρχη, Πρoέδρος και Διευθύνων Συμβούλος της Janssen Ελλάδος παραλαμβάνει το Χρυσό Βραβείο και τη Διάκριση της Janssen Ελλάδος από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute)

Ο κ. Μάκη Παπαταξιάρχη, Πρoέδρος και Διευθύνων Συμβούλος της Janssen Ελλάδος παραλαμβάνει το Χρυσό Βραβείο και τη Διάκριση της Janssen Ελλάδος από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute)

Η Janssen Ελλάδος, εταιρία του μεγαλύτερου παγκόσμιου ομίλου στη Φροντίδα Υγείας, της Johnson & Johnson, πρόσφατα εξέδωσε την πρώτη Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας με βάση τις οδηγίες Global Reporting Initiative (GRI- G4), προκειμένου να παρουσιάσει με λεπτομέρειες όλες τις δράσεις, τις πολιτικές και τη θετική επιρροή τους στην ευρύτερη κοινωνία, το περιβάλλον και την τοπική οικονομία, υιοθετώντας τα πιο σύγχρονα και αυστηρά πρότυπα διαφάνειας για την αποτύπωση της λειτουργίας της με υπευθυνότητα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Janssen Ελλάδος.

Ιατρική Παιδιατρική παρέμβαση σε παιδιά προσφύγων στη Λιβαδειά

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ’’Υγεία για Όλους’’ στις 8.7.2017 θα πραγματοποιηθεί ιατρική παρέμβαση, σε παιδιά προσφύγων στη Λιβαδειά . Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει: • Παιδιατρική κλινική εξέταση – εμβολιασμός παιδιών Προσφύγων (εμβολιασμός 345 παιδιών )

Η ανωτέρω δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Λιβαδειάς & την ΚΕΔΗΛ Με την Επιστημονική ευθύνη της Α΄ Παν/κής κλινικής του Π.Π.Ν.΄΄Αγία Σοφία΄΄με επικεφαλής τον κ. Γ. Χρούσο, καθηγητή Παιδιατρικής – Δ/ντής Παν. Παιδιατρικής κλινικής Π.Ν.Π ”Αγία Σοφία”, την Παιδιατρική κλινική του Π.Ν.΄΄Πεντέλης’’, του Γ.Νοσοκομείου Λιβαδειάς , του Κ.Υ. Αλιάρτου.

Συμμετέχουν: Kατοπόδης Γεώργιος παιδίατρος, Δ.ντής Παιδ/κής κλινικής Γ.Ν.Λιβαδειάς – Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Ιαωακειμίδου Ναταλία παιδίατρος Π.Π.Ν.΄΄Αγία Σοφία’’, Γρίβας Γρηγόρης παιδίατρος Π.Ν.΄΄Πεντέλης’’, Μπόμπου Μαρία Ειδικευόμενη Παιδιατρικής Π.Π.Ν.΄΄Αγία Σοφία΄΄, Ζερβουδάκη Κατερίνα Νοσηλεύτρια, Σέχου Ελώνα Δια μεσολαβήτρια ΚΕΕΛΠΝΟ (Γ.Ν. Λιβαδειάς), Φελέκου Βίκυ Γραμματειακή υποστήριξη. Νοσηλευτικός συντονισμός :Τσούγια Παναγιώτα Υπεύθυνος εμβολίων:Κάμπρας Απόστολος

Γενικός συντονισμός : Σωτηροπούλου Ελένη, συντονίστρια του προγράμματος, Επιστημονικός συνεργάτης της Α΄ Παν. Κλινικής του Π.Π.Ν.΄΄Αγία Σοφία΄΄

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Γ. Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής Οι Συντονιστές του Προγράμματος Σ. Καλανταρίδου, Ε. Κούκκου , Ε. Σωτηροπούλου

Ημέρα του Πατέρα: Προσφορά εξετάσεων προληπτικού ελέγχου για άνδρες από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

Iatriko_logo

Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου για άνδρες σε ειδική, μειωμένη τιμή προσφέρει ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, την περίοδο 20-27 Ιουνίου, με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα.

 

Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις περιλαμβάνουν PSA Free, PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) και Ουρολογική Κλινική Εκτίμηση στην ειδική, μειωμένη τιμή των 40 ευρώ.

 

Η προσφορά ισχύει για όσους καλέσουν και προγραμματίσουν το ραντεβού τους από την Τρίτη 20 έως την Τρίτη 27 Ιουνίου, από τις 09.00 έως τις 15.00, στα παρακάτω τηλέφωνα:

 

 • Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: τηλ. 210 6862346-7
 • Ιατρικό Ψυχικού: τηλ. 210 6974032
 • Ιατρικό Π. Φαλήρου: τηλ. 210  9892120
 • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: τηλ. 2310 400461

 

Οι προσφορές εξετάσεων προληπτικού ελέγχου εντάσσονται στο πλαίσιο του «Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης» του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, μέσα από το οποίο αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, παραμένοντας πιστός στη δέσμευσή του να παρέχει διαρκώς κορυφαίες υπηρεσίες υγείας, σε προσιτές τιμές.

31 MAIOY Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2017

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε) διοργάνωσε συνέντευξη τύπου με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2017 (31 Μαΐου) και στόχο την ενημέρωση του κοινού για τις σοβαρές επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία ενεργών και παθητικών καπνιστών αλλά και για τα οφέλη από την έγκαιρη πρόληψη και τις επιστημονικές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.

 

Ο κ. Μιχάλης Τουμπής, MD, PhD Πρόεδρος της Ε.Π.Ε. και Συντονιστής Διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α. “Η Σωτηρία”, παρουσιάζοντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ για το κάπνισμα στην Ελλάδα, τόνισε:

«Τα τελευταία χρόνια τα στατιστικά στοιχεία για τη χώρα μας δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική μείωση του καπνίσματος, ενώ ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί και η μείωση κατά 33%, που καταγράφεται στους νέους 15-24 χρονών. Ωστόσο, απαράδεκτα υψηλή παραμένει η συχνότητα του παθητικού καπνίσματος, καθώς οι καφετέριες, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα κέντρα διασκέδασης και τα σπίτια των καπνιστών αποτελούν χώρους σημαντικής έκθεσης των ατόμων στον καπνό. Ο επιστημονικός σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος, σε συνδυασμό με την εφαρμογή στην πράξη βασικών πολιτικών κατά του καπνίσματος, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αλλαγή της κουλτούρας των Ελλήνων και να μειώσουν το υψηλό φορτίο νοσηρότητας και θνησιμότητας εξαιτίας του καπνίσματος.»

(από δεξιά προς αριστερά):  κα Παρασκευή Κατσαούνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, Πρόεδρος της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος και Ιατρικής Εκπαίδευσης της ERS, Συντονίστρια Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της ΕΠΕ κ. Μιχάλης Τουμπής, Πνευμονολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.) & Συντονιστής Διευθυντής 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» κα. Μίνα Γκάγκα, MD, PhD, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) 2017-2018, Συντονίστρια Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής & Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» κα Ιωάννα Μητρούσκα, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η., Συντονίστρια Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της Ε.Π.Ε

(από δεξιά προς αριστερά):
κα Παρασκευή Κατσαούνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, Πρόεδρος της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος και Ιατρικής Εκπαίδευσης της ERS, Συντονίστρια Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της ΕΠΕ
κ. Μιχάλης Τουμπής, Πνευμονολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.) & Συντονιστής Διευθυντής 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
κα. Μίνα Γκάγκα, MD, PhD, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) 2017-2018, Συντονίστρια Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής & Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
κα Ιωάννα Μητρούσκα, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η., Συντονίστρια Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της Ε.Π.Ε

Η κα. Μίνα Γκάγκα, MD, PhD Πνευμονολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής & Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία» και Προέδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) 2017-2018, με την οποία η ΕΠΕ έχει joined membership, αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η ERS στην Πολιτική Υγείας και στα θέματα Ελέγχου του Καπνού σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και στην εκπαίδευση των πνευμονολόγων στη διακοπή καπνίσματος:

«Η πλήρης εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού (Tobacco Product Directive – TPD) αποτελεί βασικό πυλώνα δράσης για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του αριθμού των καπνιστών – με ιδιαίτερη επικέντρωση στην αποθάρρυνση των εφήβων και των νέων να αρχίσουν το κάπνισμα –, μέσω της πλήρους και ορθής ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης των προϊόντων καπνού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μια μείωση της χρήσης των τσιγάρων κατά 2% θα μειώσει κατά 2,4 εκατ. τον αριθμό των καπνιστών στην Ευρώπη, με παράλληλη σημαντική μείωση της εμφάνισης νοσημάτων, που προκαλεί το κάπνισμα, μείωση του κόστους νοσηλειών και θεραπειών και επομένως σημαντικό όφελος από τη μείωση του κόστους υγείας που υπολογίζεται στα 506 εκατ. ευρώ.»

 

Στο δυσθεώρητο νοσολογικό και οικονομικό φορτίο του καπνίσματος στη χώρα μας και στη κομβική σημασία της ανάληψης πρωτοβουλιών για τον έλεγχο του καπνίσματος, αναφέρθηκε η κα. Παρασκευή Κατσαούνου, MD, PhD, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Πρόεδρος της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος, Ελέγχου του Καπνού, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Προαγωγής Υγείας της Ε.Π.Ε και της E.R.S:

«Ετησίως περίπου 6 εκατ. θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο και 650.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλονται σε νοσήματα που σχετίζονται αιτιολογικά με το κάπνισμα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που πεθαίνουν, κυμαίνεται μεταξύ 35 έως 69 ετών, με ένα σημαντικό ποσοστό των θανάτων να αφορά παθητικούς καπνιστές. Πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας, το κάπνισμα αποτελεί τη βασική αιτία του 17% των θανάτων σε Έλληνες άνω των 30 ετών, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο, οι καπνιστές ανήκουν, σύμφωνα και με το αναθεωρημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, στις ομάδες υψηλού κινδύνου για λοιμώδη νοσήματα, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος, και ο εμβολιασμός έναντι αυτών αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ανεξαρτήτως ηλικίας. Η υιοθέτηση τακτικών πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός, αποτελεί το φθηνότερο και πιο αποτελεσματικό μέσο για την επίτευξη του στόχου της μείωσης της θνησιμότητας κατά 30% των ατόμων άνω των 15 ετών έως το 2020.

Παράλληλα, πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι το άμεσο κόστος του καπνίσματος στη χώρα μας ανέρχεται στα 1,76 δισ. ευρώ (7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας – συντηρητική εκτίμηση, πλέον ≈10%) ενώ συνολικά η οικονομική επιβάρυνση εκτιμάται στα 3,27 δισ. ευρώ (1,5 – 1,7%% του ΑΕΠ). Επιπλέον, σύμφωνα με προγενέστερα στοιχεία, το κόστος της νοσοκομειακής φροντίδας, εξαιτίας του καπνίσματος, ήταν 554 εκατ. ευρώ ετησίως, απόρροια των 199.028 εισαγωγών σε νοσοκομεία της χώρας. Προκειμένου να υπάρξει βελτίωση των υγειονομικών δεικτών και ελάφρυνση των δαπανών υγείας από αυτή τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση απαιτείται η εφαρμογή δραστικών μέτρων με τη στήριξη της Πολιτείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το γεγονός ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι η πλέον αποτελεσματική, φτηνή και βραχεία παρέμβαση για τη μείωση της θνησιμότητας σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος δεν αποζημιώνονται στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλα σκευάσματα που κρίνονται λιγότερα αποτελεσματικά.»

 

Η κα. Ιωάννα Μητρούσκα, MD, PhD, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και Συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος της Ε.Π.Ε. αναφέρθηκε στο μήνυμα «Κάπνισμα – απειλή για την ανάπτυξη» της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος καθώς και στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος (Ι.Δ.Κ) της Ε.Π.Ε:

«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), το κάπνισμα αυτό καθ’ αυτό είναι νόσος και μάλιστα η συχνότερη χρόνια νόσος του αναπτυγμένου κόσμου. Πρόκειται για μια κατάσταση εθισμού την οποία μόνο το 3-5% των καπνιστών μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια. Στα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος της Ε.Π.Ε, που λειτουργούν περισσότερο από 15 χρόνια σε όλη την Ελλάδα, έχουμε παρακολουθήσει πολλές δεκάδες χιλιάδες καπνιστών με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην Ευρώπη. Δυστυχώς, λόγω της άγνοιας του κοινού για τα Ι.Δ.Κ, μόνο το 20% εκείνων που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα έχει τη δυνατότητα να κάνει μια οργανωμένη προσπάθεια, η οποία, όμως, συχνά δεν γίνεται με επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους. Παράλληλα, στοιχεία πρόσφατης έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει λανθασμένη αντίληψη του κοινού σχετικά με το κόστος και τη διάρκεια της θεραπείας, ενώ καταγράφεται και πλήρης άγνοια για την αποτελεσματικότητά τους. Προκειμένου, να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, η Ε.Π.Ε δημιούργησε τον ιστότοπο www.denkapnizo.org και ένα ενημερωτικό τηλεοπτικό μήνυμα σχετικά με τα Ι.Δ.Κ.»

 

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία επεκτείνοντας τις δράσεις της στην πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία της χώρας, υλοποιεί το διαδραστικό πρόγραμμα «Πάρε Ανάσα», που περιλαμβάνει τραγούδια, παραμύθια και θεατρικά έργα. Στο πλαίσιο, μάλιστα, του προγράμματος θα ανέβει την Κυριακή, 11 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Σωτηρία η θεατρική παράσταση «Το Βατραχάκι που πήδηξε στο Βάλτο», με είσοδο ελεύθερη για τα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

Νεότερες εξελίξεις στην Γυναικολογία

ITF CORPORATE

Η κολπική χορήγηση εξαιρετικά χαμηλής δόσης οιστριόλης είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κολπικής ατροφίας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των γυναικών στην εμμηνόπαυση.

 

Αυτά ήταν τα βασικά μηνύματα  των ομιλητών κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου με αφορμή σχετική επιστημονική εκδήλωση με την συμμετοχή της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Eθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», με Διευθυντή τον Καθηγητή κύριο Δημήτριο Λουτράδη και χορηγό την εταιρεία ITF Hellas.

 

Το 2020, όπως τόνισε ο καθηγητής κος Λουτράδης,  οι Ελληνίδες γυναίκες στην εμμηνόπαυση θα είναι 2.800.000 (26,6% του πληθυσμού) και το 65-70% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών θα παρουσιάσει μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα του ουρογεννητικού συνδρόμου, ενώ στο 50% των γυναικών τα συμπτώματα αυτά επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική ζωή, στην καθημερινή ενασχόληση και στην ποιότητα ζωής τους.

Από αριστερά προς τα δεξιά •Η Λέκτορας Μαιευτικής – Γυναικολογίας κα Μαριάννα Θεοδωρά της Α΄ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα» •	Καθηγητής κ.Δημήτριος Λουτράδης, Διευθυντής Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Eθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών •	 Επικ. Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας - Ουρογυναικολογίας κος Θεμιστοκλής Γρηγοριάδης, της Α΄ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα»

Από αριστερά προς τα δεξιά
• Η Λέκτορας Μαιευτικής – Γυναικολογίας κα Μαριάννα Θεοδωρά της Α΄ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα»
• Καθηγητής κ.Δημήτριος Λουτράδης, Διευθυντής Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Eθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
• Επικ. Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας – Ουρογυναικολογίας κος Θεμιστοκλής Γρηγοριάδης, της Α΄ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις συμπτωματικές γυναίκες μόνο το 5-10% θα επισκεφθεί το γυναικολόγο για βοήθεια και θεραπεία, αφού κοινωνικά & θρησκευτικά ταμπού, η αντίληψη ότι η ατροφία είναι αποτέλεσμα της γήρανσης και όχι των ορμονικών μεταβολών της εμμηνόπαυσης, καθώς και η πεποίθηση ότι δεν είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί θεραπευτικά, αποτελούν τροχοπέδη στην αντιμετώπιση ενός εκ των πιο δυσανεκτικών συνδρόμων που θα αντιμετωπίσει η γυναίκα.

 

Τα συνηθέστερα  συμπτώματα της κολπικής ατροφίας, δηλαδή του Ουρογεννητικού Συνδρόμου στην Εμμηνόπαυση, όπως είναι ο ιατρικός όρος, που προτείνει η Α’ Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ, σύμφωνα με τις προτάσεις επιστημονικών εταιρειών του εξωτερικού, είναι:

 

ΚΟΛΠΟΣ                                                                      ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ξηρότητα                                                                    δυσουρικά ενοχλήματα

Αίσθημα καύσου στο αιδοίο                                      συχνουρία

Πόνος στην σεξ. επαφή                                              νυκτουρία

Κνησμός στο αιδοίο                                                    ακράτεια ούρων

Τοπικός ερεθισμός                                                                 συχνές ουρολοιμώξεις

Δύσοσμη έκκριση

 

Ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων από το ουρογεννητικό σύστημα, είναι η θεραπεία με ενδοκολπική εφαρμογή οιστρογόνων (με αλοιφές, κολπικά δισκία, δακτυλίους σιλικόνης) τόνισε ο Επικ. Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας – Ουρογυναικολογίας κος Θεμιστοκλής Γρηγοριάδης, της Α΄ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα».  Τα οιστρογόνα με μικρή δοσολογία αποκαθιστούν σε 3-4 εβδομάδες το κολπικό επιθήλιο (αύξηση των εκκρίσεων και σταδιακά όλες τις ανατομικές δομές με βελτίωση της εναλλαγής του κολλαγόνου, του συνδετικού ιστού και των μυών, με αποτέλεσμα αύξηση της ελαστικότητας του κόλπου και της ουρήθρας και καλύτερη ρύθμιση των διαταραχών της ούρησης).

 

Στη θεραπευτική φαρέτρα μας, συνέχισε ο κος Γρηγοριάδης, υπάρχουν ελάχιστα σκευάσματα οιστρογόνων στη χώρα μας. Τώρα προστίθεται η κολπική οιστριόλη, ένα ασθενές οιστρογόνο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την τοπική θεραπεία της ξηρότητας στην κολπική ατροφία. Η κολπική χορήγηση εξαιρετικά χαμηλής δόσης οιστριόλης, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κολπικής ατροφίας, χωρίς παρενέργειες, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των γυναικών στην εμμηνόπαυση. Η αντιμετώπιση με κολπική οιστριόλη πρέπει να αρχίσει το συντομότερο με την εμφάνιση των συμπτωμάτων, επειδή η πορεία του ουρογεννητικού συνδρόμου είναι εξελικτική αλλά αναστρέψιμη.

 

Η λήψη σε καθημερινή βάση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής, συνιστάται σε όλη τη διάρκεια τόσο της εγκυμοσύνης όσο και του θηλασμού, καθώς η κάλυψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στη σωστή ποσότητα είναι απίθανο να γίνει μόνο μέσω διατροφής.

Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

Η λήψη σε καθημερινή βάση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής, όπως επεσήμανε η Λέκτορας Μαιευτικής – Γυναικολογίας κα Μαριάννα Θεοδωρά της Α΄ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», συνιστάται σε όλη τη διάρκεια τόσο της εγκυμοσύνης όσο και του θηλασμού, καθώς μεταξύ άλλων συμβάλει στη φυσιολογική διαμόρφωση και λειτουργία του πλακούντα και την επαρκή παροχή όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στο έμβρυο.

Κύριος στόχος είναι η δημιουργία ικανών αποθεμάτων των κατάλληλων θρεπτικών ουσιών για την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και την παραγωγή πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά μητρικού γάλακτος κατά το θηλασμό (ποιοτικό μητρικό γάλα, με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, στις σωστές ποσότητες), που είναι απίθανο να γίνει μόνο μέσω διατροφής.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, συνέχισε η κα Θεοδωρά,  μεταβάλλονται οι καθημερινές ανάγκες της γυναίκας σε βιταµίνες και μέταλλα. Η μέλλουσα μητέρα δεν πρέπει απλά να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και στις σωστές ποσότητες, καθώς η μητρική διατροφή αποτελεί τη βάση τόσο για μια υγιή κύηση, όσο και για την υγιή ανάπτυξη του νεογνού μέσω του θηλασμού, δεδομένου ότι τα μακρο- & μικροθρεπτικά συστατικά αποτελούν άμεσο ρυθμιστή της σταθερότητας του DNA και επιδρούν στη έκφραση των εμβρυϊκών γονιδίων και των γονιδίων του πλακούντα.

 

Ενώ οι ενεργειακές ανάγκες της εγκύου (που καλύπτονται από τα μακροθρεπτικά συστατικά) είναι μόνο κατά περίπου 10% αυξημένες από ότι πριν την εγκυμοσύνη, οι ανάγκες σε βιταμίνες και μέταλλα (μικροθρεπτικά συστατικά) αυξάνονται σημαντικά. Κατά την περίοδο της γαλουχίας οι ανάγκες συμπλήρωσης διατροφής της μητέρα παραμένουν αυξημένες τόσο για την αναπλήρωση των αποθεμάτων της ίδιας, όσο και για την παραγωγή ποιοτικού μητρικού γάλακτος, το οποίο θα εξασφαλίσει την βέλτιστη ανάπτυξη του νεογνού και την καλύτερη θωράκιση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Για το λόγο αυτό οι εγκυμονούσες θα πρέπει να δίδουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα της διατροφής, αλλά και στην καθημερινή λήψη ενδεδειγμένων συμπληρωμάτων, όπου αυτό χρειάζεται.

Επιπλέον, σύμφωνα με κλινικές έρευνες, η χορήγηση κατά την κύηση και τον θηλασμό των Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως αυτά που περιέχονται, μεταξύ των άλλων συστατικών, σε εξειδικευμένα για την κύηση και τη γαλουχία πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, όπως είναι τα σκευάσματα της οικογένειας Iofolen (Iofolen & Iofolen Lactancia), μπορεί να έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην ανάπτυξη των νοητικών λειτουργιών του παιδιού, ενώ ικανή πρόσληψη αυτών μειώνει και τη συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης.

Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής με εξειδικευμένη σύνθεση, όπως είναι τα Iofolen & Iofolen Lactancia, όταν λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας αντίστοιχα, βοηθούν στην εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη, στην καλύτερη έκβαση της κύησης και στη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας της γυναίκας. Τα οφέλη αφορούν τόσο τη μητέρα όσο και το βρέφος (πρόληψη νόσων που συνδέονται με την κύηση, χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών κατά τον τοκετό, υγιής ανάπτυξη και γέννηση ενός υγιούς,  τελειόμηνου βρέφους).

Επιπρόσθετα, μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη από τη μητέρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων κατά τη διάρκεια του θηλασμού, είναι δυνατό να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμινών Α, Β1, Β6, C, D και Ε, βιοτίνης, φυλλικού οξέος και ιωδίου στο μωρό της. Η πτωχή διατροφή της μητέρας είναι δυνατό να προκαλέσει μείωση της συγκέντρωσης σημαντικών πρωτεϊνών του μητρικού γάλακτος που προστατεύουν το μωρό από λοιμώξεις. Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα μπορούν να διασφαλίσουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος υψηλής ποιότητας και να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της μητέρας σε θερμίδες και πρωτεΐνες.

 

Η ελλιπής διατροφή κατά την κύηση, επεσήμανε η κα Θεοδωρά, έχει ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική διαμόρφωση και λειτουργία του πλακούντα και την ανεπαρκή παροχή όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στο έμβρυο. Οι αρνητικές συνέπειες της ελλιπούς διατροφής συντελούν στην Υπολειπόμενη Ενδομήτρια Ανάπτυξη (IUGR) και εκδηλώνονται βραχυπρόθεσμα αμέσως μετά τη γέννηση, αλλά και μακροπρόθεσμα στην περιγεννητική περίοδο, την παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή.

 

Ως Υπολειπόμενη Ενδομήτρια Ανάπτυξη χαρακτηρίζεται η παθολογική κατάσταση, η οποία δεν επιτρέπει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του εμβρύου, επηρεάζοντας το τελικό αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης. Η επίπτωση της Υπολειπόμενης Ενδομήτριας Ανάπτυξης υπολογίζεται περίπου σε 5% στο γενικό πληθυσμό και αποτελεί τη 2η κύρια αιτία περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας ενώ σχετίζεται με υπολειπόμενη ανάπτυξη στην εφηβική και ενήλικη ζωή.

Διατροφικές ελλείψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πιθανές επιπτώσεις της έλλειψης.

Συστατικό Έμβρυο
Θερμίδες Πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος γέννησης
Ωμέγα 3 (DHA) Λιπαρά Οξέα Κίνδυνος αποβολής, χαμηλό βάρος γέννησης, επιλόχειος κατάθλιψη
Πρωτεΐνες Χαμηλό βάρος γέννησης
Σίδηρος Θάνατος εμβρύου, πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος γέννησης
Ψευδάργυρος Εμβρυακές δυσπλασίες συμπεριλαμβανομένων και των ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα
Ασβέστιο Ελαττωμένη οστική πυκνότητα (σπάνια)
Φυλλικό οξύ Ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα του εμβρύου

 

Η Win Medica στήριξε την Ομάδα Αιγαίου

Winmedica

Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη Ελληνική φαρμακευτική εταιρία Win Medica, ανέλαβε την πρωτοβουλία να στηρίξει τον 23ο Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως και 22 Μαΐου, σε 7 ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Diaplus170525Η Win Medica προσφέρθηκε να καλύψει ανάγκες της ομάδας, παρέχοντας μετρητές σακχάρου On Call® Vivid με τα αντίστοιχα αναλώσιμα τους (σκαρφιστήρες και ταινίες μέτρησης) προκειμένου να εξοπλιστούν τα αγροτικά ιατρεία των ακριτικών νησιών με σκοπό την δωρεάν μέτρηση σακχάρου αίματος, αλλά και να δοθούν σε διαβητικούς κατοίκους για προσωπική χρήση. Επίσης, κάλυψε μέρος των αναγκών των εθελοντών της Ομάδας Αιγαίου που αφορούσε στην παροχή της ένδυσης τους.OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ 23ος Δίαπλους Ομάδας Αιγαίου είχε διάρκεια 12 ημέρες, καλύφθηκαν πάνω από 450 ναυτικά μίλια και επισκέφθηκε 7 ακριτικά νησιά. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν την Θύμαινα, τους Φούρνους, τη Δονούσα, την Αμοργό, την Αστυπάλαια, την Ίο και το Κουφονήσι. Σε όλα τα νησιά διενεργήθηκαν ιατρικές, αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις των κατοίκων, δωρήθηκε εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό υλικό στα σχολεία και εγκαινιάστηκαν παιδικές χαρές.

2ND ATHENS DIABETES FORUM Σακχαρώδης Διαβήτης & Διατροφή

Diabetes170525f

Αθήνα, 25 Μαΐου 2017. Τις πολιτικές υγείας για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, το ρόλο της ισορροπημένης διατροφής, καθώς και την προσαρμογή των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στο κοινωνικό περιβάλλον, επισήμαναν οι ομιλητές στο  2ND ATHENS DIABETES FORUM – Σακχαρώδης Διαβήτης & Διατροφή που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ), την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017. Το Συνέδριο, του οποίου το συντονισμό των θεματικών ενοτήτων είχε ο Δημοσιογράφος, κ. Μιχάλης Κεφαλογιάννης, πραγματοποιήθηκε στο N.J.V. Athens Plaza, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (Ε.Δ.Ε.).

Diabetes170525a

 

Με την έναρξη του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε  συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, με τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), κ. Μιχάλη Χειμώνα,  του Εντεταλμένου Συμβούλου, Μέλος Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), κ. Βασίλη Γ. Πενταφράγκα, και του Προέδρου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (Ε.Δ.Ε.), κ. Γιώργου Δημητριάδη.

Ο κ. Χειμώνας υπογράμμισε πως η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί για την κάλυψη των ασθενών. Όπως σημείωσε, το 1/3 των φαρμάκων δίνεται δωρεάν από την κάθε φαρμακοβιομηχανία στα φαρμακεία, τονίζοντας ότι είναι τα πιο φθηνά σε όλη την Ευρώπη, την ίδια ώρα που τα κράτη προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές τους σε χαμηλά επίπεδα. Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στο Κοινοβούλιο, το χαρακτήρισε πυρετό των φαρμακοβιομηχανιών, τονίζοντας ότι το φάρμακο αποτελεί μόνο το 15% των δαπανών υγείας.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως ο διαβήτης αποτελεί φλέγον ζήτημα για όλα τα κράτη του κόσμου, καθώς το ποσοστό των ασθενών διαρκώς αυξάνεται. Μιλώντας για το ρόλο που διαδραματίζει η Ε.Δ.Ε. στο σύστημα της εγχώριας υγείας, υπογράμμισε ότι ενώ υπάρχουν εξειδικευμένοι ιατροί για το διαβήτη, διακρίνεται μία αδυναμία του συστήματος να τους αξιοποιήσει στην εκπαίδευση των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας (π.χ. γενικοί ιατροί, νοσηλευτές κ.λπ.) για την κατάλληλη αντιμετώπιση των ασθενών. Όπως σημείωσε, δρομολογείται η οργάνωση προγράμματος εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι έπειτα από σχετικές εξετάσεις θα λαμβάνουν πιστοποίηση που θα τους επιτρέπει να εκπαιδεύουν τους ιατρούς που βρίσκονται σε όλα τα σημεία της χώρας, κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές.

Στην ομιλία του, ο κ. Πενταφράγκας υπογράμμισε πως η αντιμετώπιση του διαβήτη είναι θέμα κουλτούρας κι εκπαίδευσης των νέων γενιών ιατρών. Τόνισε, δε, τη σημασία ύπαρξης μίας εθνικής στρατηγικής που θα είναι ικανή να αντιμετωπίζει σωστά κι αποτελεσματικά το διαβήτη.

Ο Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου & της Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ», Επιστημονικός και Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Αθηνών, κ. Χρήστος Σπ. Ζούπας, επισήμανε πως ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη χρόνια πάθηση στον κόσμο κι αυξάνεται ετησίως κατά 3%, κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Το 2030 ο πληθυσμός των ασθενών με διαβήτη θα αγγίξει το 1 δισ. με το κόστος παγκοσμίως να φτάνει το 1,5 τρισ. δολάρια. Ο κ. Ζούπας σημείωσε ότι ένας στους δέκα Έλληνες πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη με τα αίτια να εντοπίζονται σε πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η κληρονομικότητα και η παχυσαρκία. Σημαντική, όπως υπογράμμισε, για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι η πρόληψη, η οποία βασίζεται στη διατροφή, στη σωματική δραστηριότητα και στον γενικότερο τρόπο ζωής. Τόνισε τη σημασία της παρακολούθησης και της ασφάλειας στην αυτομέτρηση, καθώς και της συνεργασίας με τον ιατρό. Αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση και αυτοδιαχείριση του διαβήτη, αναφέρθηκε στα συστήματα αυτοπροσδιορισμού σακχάρου τριχοειδικού αίματος, τα οποία, όπως είπε, αποτελούν τη μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά την ινσουλίνη. Τα συστήματα υγείας υποστηρίζονται ολοένα και περισσότερο από ένα ευρύ φάσμα τεχνολογίας όπως ηλεκτρονικά και ατομικά αρχεία υγείας (EHRs και PHRs), συσκευές βιομετρίας και τηλεϊατρικής, καθώς και ασύρματες και ενσύρματες εφαρμογές εστιασμένες στον ασθενή.

Ο Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής Γ΄ Παθολογικού Τμήματος, κ. Σταύρος Μπούσμπουλας, τόνισε ότι το ποσοστό των διαβητικών στην Ελλάδα αυξάνεται διαρκώς και η χώρα χρειάζεται εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό για τη σωστή αντιμετώπιση αυτών των ασθενών. Είναι επιτακτική η ανάγκη να βελτιωθεί το σύστημα υγείας της χώρας, όπως είπε, για να μπορούν οι ασθενείς να εκπαιδευτούν σωστά σε αυτόν τον τρόπο ζωής.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Τομέα Οικονομικών, κ. Γιάννης Κυριόπουλος, υποστήριξε ότι το 42% των Ελλήνων πάσχουν από ένα τουλάχιστον χρόνιο νόσημα. Αναφερόμενος στις φαρμακευτικές δαπάνες της χώρας, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη δαπάνη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία στον τομέα της υγείας, επισημαίνοντας ότι το αυξημένο κόστος μακροπρόθεσμα ισοσκελίζεται αφού στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των νοσημάτων.

O Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, σημείωσε πως το ζητούμενο από πλευράς του οργανισμού είναι να εντάσσει στις κατηγορίες θεραπειών που αποζημιώνονται όλο και πιο αποτελεσματικά φάρμακα. Ο απώτερος στόχος του οργανισμού είναι η ανάπτυξη ολιστικής προσέγγισης της αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική. Η ανεπαρκής αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη οδηγεί σε βλάβες ζωτικών οργάνων, με υψηλό κόστος αντιμετώπισης και σοβαρές αναπηρίες, όπως είναι η αμφιβληστροειδοπάθεια, η νεφροπάθεια, η στεφανιαία νόσος, η περιφερική αγγειοπάθεια και η νευροπάθεια.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεραπευτικής Ε.K.Π.Α. και Υπεύθυνη Μονάδας Σακχαρώδη Διαβήτη Μεταβολισμού Θεραπευτικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», κ. Ασημίνα Μητράκου, υποστήριξε ότι κύριοι παράγοντες εμφάνισης του διαβήτη στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η παχυσαρκία, η κακή διατροφή κι η έλλειψη ύπνου. Τόνισε, δε, πως όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών πρέπει να εξετάζονται για διαβήτη, ενώ η άσκηση, η απώλεια βάρους και η υγιεινή διατροφή βοηθούν αποτελεσματικά στην πρόληψή του.

Diabetes170525

Ο Ειδικός Παθολόγος Διαβητολόγος της SCOPE Fellow, κ. Αθανάσιος Μιχαλόπουλος, υπογράμμισε πως ο οργανισμός ενός διαβητικού δε μπορεί να επεξεργαστεί ορισμένες διατροφικές ουσίες όπως είναι οι υδατάνθρακες, ενώ τόνισε πως η Μεσογειακή δίαιτα είναι ικανή να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

Η MSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Science Communications Director και International Sweeteners Association (ISA), κ. Βασιλική Πυρογιάννη, αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης της ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης, τονίζοντας ότι μπορεί να αντικατασταθεί με τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, τα οποία με σημαντικά λιγότερες έως και καθόλου θερμίδες προσδίδουν γλυκιά γεύση στις τροφές. Η χρήση τους συνεπώς δεν αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα και δεν προκαλεί την έκκριση ινσουλίνης. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια από άτομα με διαβήτη, στη θέση της ζάχαρης, ώστε να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων και απλών υδατανθράκων.

Από τη μεριά του, ο Παθολόγος – Διαβητολόγος, Επιμελητής του Διαβητολογικού Κέντρου & Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ», Ακαδημαϊκός Υπότροφος της Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», κ. Πέτρος Θωμάκος, τόνισε τη σημασία της έντονης σωματικής δραστηριότητας για την πρόληψη του διαβήτη. Όπως επεσήμανε, το κολύμπι, ο χορός και γενικά η αερόβια άσκηση είναι η καλύτερη λύση που συνιστάται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, υποστήριξε πως μεγάλο ποσοστό δε γνωρίζει ότι πάσχει από διαβήτη, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωσή του, σημείωσε δε ότι από την στιγμή που γίνεται η πρόγνωση θεωρείται ότι η νόσος έχει εμφανιστεί έως και δέκα χρόνια νωρίτερα. Η σωστή ενημέρωση κι εκπαίδευση από εξειδικευμένους επαγγελματίες της υγείας εξασφαλίζουν μία μακρά και υγιή διαβίωση, μειώνοντας το χρόνο και το κόστος νοσηλείας.

Ο Eπίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Χ. Αλμπανόπουλος, αναφέρθηκε στη μεταβολική χειρουργική, η οποία αποτελεί σύγχρονη μέθοδο διαχείρισης του διαβήτη σε άτομα που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία, καθώς και αποτελεσματικό μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση, όταν αποτυγχάνουν μέθοδοι όπως, η αλλαγή διατροφικών συνηθειών και η εισαγωγή της άσκησης στην καθημερινότητα με στόχο την απώλεια βάρους. Πρόσθεσε, δε, ότι η συνεργασία μεταξύ των χειρουργών και των ιατρών μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη και πιο έγκαιρη αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής με γνωστικό αντικείμενο «Παθολογία – Σακχαρώδης διαβήτης», κ. Νικόλαος Τεντολούρης, παρουσίασε τα νεότερης γενιάς φάρμακα, τα οποία, όπως υποστήριξε, είναι πιο αποτελεσματικά, μειώνουν κατά 24% τον κίνδυνο παρουσίασης διαβήτη, καθώς και το ποσοστό του ζαχάρου στον οργανισμό.

Αναφερόμενος στη διαβητική νεφροπάθεια, ο Τ. Διευθυντής Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Γ. Γεννηματάς και Πρόεδρος της Εταιρείας Διάδοσης Ιπποκρατείου Πνεύματος, κ. Πάνος Ζηρογιάννης, υποστήριξε ότι στην διαβητική νεφροπάθεια πρέπει να αντιμετωπιστούν δύο διαφορετικές ασθένειες, το διαβήτη και τη χρόνια νεφρική νόσο, γεγονός που καθιστά . Με τη σειρά του, τόνισε τη σημασία της σωματικής άσκησης, ιδιαίτερα της αερόβιας αφού έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην βελτίωση του όγκου του οξυγόνου στα άτομα με διαβητική νεφροπάθεια.

Σύμφωνα με τον Χειρούργο Οφθαλμίατρο, Επιμελητή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Διδάκτωρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διπλωματούχο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (F.E.B.O.), κ. Βασίλη Σ. Λιαράκο, το 35% των διαβητικών ασθενών πάσχουν από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το σύνολο των ασθενών διαβήτη αναπτύσσουν αυτή την πάθηση μέσα σε μία 15ετία. Το κυριότερο ζήτημα στην αντιμετώπισή της είναι το γεγονός ότι τα συμπτώματά της όπως η ελάττωση της όρασης και η τύφλωση παρατηρούνται σχετικά αργά με αποτέλεσμα οι ασθενείς να προσέρχονται με καθυστέρηση στον οφθαλμίατρο. Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ασθενείας αλλά και την πρόληψή της, τόνισε ότι η σχέση μεταξύ του διαβητολόγου και του οφθαλμιάτρου θα πρέπει να είναι στενή.

Κλείνοντας, από την πλευρά της, η Διευθύντρια Καρδιολογικού Τομέα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο & Υπεύθυνη Μονάδας LDL αφαίρεσης, κ. Γενοβέφα Κολοβού, σημείωσε πως ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς μέχρι το 2035 θα προστεθούν άλλα 205 εκατομμύρια ασθενείς, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ξεπεράσει τους 592 εκατομμύρια παγκοσμίως. Πρόσθεσε, δε, ότι ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία κατάθλιψης σε παγκόσμιο επίπεδο.

1 2 3 33