Στόχος-Πρόληψη: Καμπάνια για τον καρκίνο του προστάτη

Stohos_Pros

Δες τον Προστάτη σαν φίλο, όχι σαν απειλή

 

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2020 – Πριν 19 χρόνια ο «Στόχος – Πρόληψη» επικοινώνησε στην Ελλάδα την Εκστρατεία «Η Μόδα Βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους». Νέα, υγιή κορίτσια φορέσαν το μπλουζάκι με σήμα τον Στόχο και διέδωσαν το αισιόδοξο μήνυμα της πρόληψης. Το μπλουζάκι έγινε μόδα και το σήμα του «Στόχος» ενέπνευσε εμπιστοσύνη μέσα από τα δεκάδες περίπτερα ενημέρωσης και τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που συνεχίζει να προσφέρει μέχρι σήμερα. Ο «Στόχος – Πρόληψη» με την βοήθεια και συμμέτοχη όλων, θέλει να διοχετεύσει την ροή της πληροφόρησης στους άνδρες μέσω των γυναικών. Παράλληλα θα προβάλει τη νέα καμπανιά «Δες τον Προστάτη σαν φίλο, όχι σαν απειλή», που υλοποίησε με την βοήθεια δυο εξαίρετων φωτογράφων του Τάκη Διαμαντόπουλου και της Ολυμπίας Κρασαγάκη, με πρωταγωνιστές σημαντικούς άνδρες της ελληνικής κοινωνίας όπως οι: Θ. Αθερίδης, Α. Γεωργούλης, Β. Χαραλαμπόπουλος, Κ. Κόκλας, Α. Λαγός, Α. Παππάς.

Από αριστερά: πρόεδρος «Στόχος - Πρόληψη» κα. Μαριλένα Στρατοπούλου Κιτσοπάνου, πρόεδρος Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Γκιάλας (photo by Mike Tsolis)

Από αριστερά: πρόεδρος «Στόχος – Πρόληψη» κα. Μαριλένα Στρατοπούλου Κιτσοπάνου, πρόεδρος Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Γκιάλας (photo by Mike Tsolis)

Με στόχο την ορθή και έγκαιρη ενημέρωση όλων των ανδρών και γυναικών, ο «Στόχος – Πρόληψη» αναλαμβάνει το πολύτιμο έργο της ενημέρωσης και πρόληψης για τις αλλοιώσεις του προστάτη. Η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της νέας καμπάνιας, έγινε παρουσία του Αντιδημάρχου Υγείας & Παιδείας Αθηναίων, κ. Μανόλη Καλαμπόκα, του προέδρου της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, κ. Ιωάννη Γκιάλα και της προέδρου του «Στόχος – Πρόληψη» κας. Μαριλένας Στρατοπούλου Κιτσοπάνου. Με αίσθημα ευθύνης για τα τελευταία γεγονότα που αφορούν τον κορονοϊό, το διοικητικό συμβούλιο της «Στόχος – Πρόληψη» επέλεξε να πραγματοποιήσει την συνέντευξη Τύπου μέσω live streaming στο facebook, χωρίς την παρουσία κόσμου. Την εκδήλωση παρουσίασε το μοντέλο με διεθνή καριέρα και εκπρόσωπος του «Στόχος – Πρόληψη», Ιωάννα Παπαδημητρίου.

 

Από αριστερά: Αλέξης Παππάς ηθοποιός, Ιωάννα Παπαδημητρίου μοντέλο με διεθνή καριέρα - εκπρόσωπος «Στόχος – Πρόληψη» (photo by Mike Tsolis)

Από αριστερά: Αλέξης Παππάς ηθοποιός, Ιωάννα Παπαδημητρίου μοντέλο με διεθνή καριέρα – εκπρόσωπος «Στόχος – Πρόληψη» (photo by Mike Tsolis)

Γιατί αναφέρεται τόσο συχνά η λέξη καρκίνος; Υπάρχει λόγος να μιλάμε για καρκίνο του προστάτη; Μπορεί ο καρκίνος του προστάτη να είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα, ωστόσο περισσότεροι από το 95% των ασθενών αρχικού σταδίου θεραπεύονται. Αποτελεί δε ζωτικής σημασίας οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη τους.

 

Την συνέντευξη Τύπου χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Υγείας & Παιδείας Αθηναίων, κ. Μανόλης Καλαμπόκας.

 

Βασικός ομιλητής της συνέντευξης Τύπου ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, κ. Ιωάννης Γκιάλας ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Πρέπει να τονίσουμε την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Μετά τα 50 έτη, όλοι οι άνδρες πρέπει να προβούν σε προληπτικό έλεγχο, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει από τα 45. Η άθληση και η μεσογειακή διατροφή προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη».

Από αριστερά: Ολυμπία Κρασαγάκη φωτογράφος, Ανδρέας Λαγός nomad chef (photo by Mike Tsolis)

Από αριστερά: Ολυμπία Κρασαγάκη φωτογράφος, Ανδρέας Λαγός nomad chef (photo by Mike Tsolis)

Από την πλευρά της η πρόεδρος του «Στόχος – Πρόληψη» κα. Μαριλένα Στρατοπούλου δήλωσε: «Ξεκινήσαμε μια καμπάνια που σκοπό έχει να προβάλει το μήνυμα, ότι ακούγοντας την λέξη προστάτης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια. Ο προστάτης μέχρι μια ηλικία είναι ο καλός φίλος του άντρα, τόσο καλός που στην καμπάνια τον παρομοιάζουμε με τον καλύτερο του φίλο. Οι  άνδρες σήμερα χειρίζονται τον  προστάτη σαν ένα μυστικό τους. Ενώ είναι κάτι απλό, χρειάζεται να ρωτήσουν, να μάθουν για να ζουν καλά!».

 

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, για το ανεκτίμητο εθελοντικό έργο που έχει προσφερθεί προς τον «Στόχος – Πρόληψη» βραβεύτηκε ο Γενικός Χειρουργός, κ. Αθανάσιος Νησιώτης.

 

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, έχοντας ως χορηγό την Menarini Hellas και ως υποστηρικτή τη DEMO ABEE.

 

Hashtags: #stoxoshellas #mifovasai

 

Website: www.stohoshellas.gr

Facebook Page: www.facebook.com/StoxosHellas

Instagram Page: http://instagram.com/stoxoshellas

Twitter Account: https://twitter.com/StoxosHellas

YouTube Channel: https://www.youtube.com/user/FTBCStoxos

 

 

 

 

H MED-EL στηρίζει τη Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή!

MEDEL_logo

Εσείς το ακούσατε;

H MEDEL στηρίζει τη Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή!

Ακούει το πρόβλημα, δίνει λύσεις και ευαισθητοποιεί το κοινό!

 

Η MED-EL, καινοτόμος εταιρεία λύσεων ακοής παγκοσμίως, έχει ως αποστολή να εξαλείψει την ακουστική ανεπάρκεια ως εμπόδιο στην επικοινωνία, να προσφέρει το «δώρο» της ακοής στα άτομα με ελαφρά έως σοβαρή βαρηκοΐα, καθώς και την εκπαίδευση όλων σχετικά με την σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης και αναζήτησης θεραπευτικών μεθόδων. Φέτος, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή στις 3 Μαρτίου, μια πρωτοβουλία που διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η MED-EL πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα για μία από τις πλέον διαδεδομένες αισθητηριακές αναπηρίες σε πάνω από 12.000 ερωτώμενους. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς φαίνεται πως ζούμε σε μία κοινωνία όπου βιώνουμε ακουστική αναπηρία, η οποία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας, παρόλα αυτά δεν αναζητούμε τρόπους αντιμετώπισής της.

Αντιμετωπίζοντας τη βαρηκοΐα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής

MedEl200303_1Σχεδόν 466 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από προβλήματα ακοής. Σύμφωνα με την έρευνα, τα ¾ των ερωτηθέντων γνωρίζουν κάποιον που πάσχει, παρόλα αυτά, δεν τον/την έχουν παροτρύνει να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού. Συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός των ατόμων που εξετάζουν την  ακοή τους είναι μειωμένος. Τα άτομα αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί, καθώς η έρευνα τονίζει ότι οι μεγαλύτεροι φόβοι των ατόμων με προβλήματα ακοής σχετίζονται με τη δυσκολία επικοινωνίας (31%), την κοινωνική απομόνωση και τον κίνδυνο για την προσωπική ασφάλεια (17% αντίστοιχα). Τα ποσοστά αυτά προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, δεδομένου ότι το ⅓ των ερωτηθέντων δεν έχουν εξετάσει την ακοή τους ποτέ! Αυτό είναι μερικώς αποτέλεσμα της έλλειψης ενημέρωσης (22%) και της χαμηλής ανησυχίας (14%), ενώ 1 στους 10 θεωρεί ότι το πρόβλημα θα περάσει από μόνο του. Βάσει των στοιχείων του Π.Ο.Υ., το 83% των ατόμων που χρήζουν θεραπείας δεν χρησιμοποιούν ακουστική υποβοήθηση.  Είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι το 59% της αναπηρίας λόγω προβλημάτων ακοής θα μπορούσε να μειωθεί εάν οι ασθενείς χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας! Παρόλα αυτά, καθυστερώντας να αναζητήσουν θεραπεία ή αρνούμενοι ίσως να αποδεχτούν τη βαρηκοΐα, θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

MedEl200303_2Τα άτομα με βαρηκοΐα μπορούν να επωφεληθούν από μια έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος: οι συχνοί έλεγχοι ακοής μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση έτσι ώστε οι πάσχοντας να επιδιώξουν άμεσα την κατάλληλη θεραπεία. Φέτος, η Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή έχει κεντρικό θέμα «Ακούγοντας για πάντα: Μην αφήνεις τη βαρηκοΐα να σε περιορίζει», και σκοπός της είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τη σημασία της εξέτασης και της διατήρησης μιας καλής ακοής, μέσω λήψης των απαραίτητων προληπτικών  μέτρων. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι που έχουν καλή ακοή μπορεί να τη βλάψουν υιοθετώντας κακές συνήθειες! Γιορτάζοντας, λοιπόν, τη Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή, η MED-EL ενθαρρύνει τον κόσμο να κάνει έλεγχο της ακοής του και να αναζητήσει την συμβουλή επαγγελματιών ιατρών και ειδικών ως προς τις καθημερινές πρακτικές και συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα ακουστική ανεπάρκεια ή μόνιμη βαρηκοΐα.

Η αποκατάσταση της ακοής μπορεί να ωφελήσει τόσο τα άτομα που πάσχουν και τους οικείους τους, όσο και την κοινωνία στην οποία ανήκουν. Η αυξανόμενη πρόσβαση στην εκπαίδευση, τα χαμηλότερα κόστη που συνδέονται με την κατάθλιψη και την γνωστική εξασθένηση, τα μεγαλύτερα ποσοστά επαγγελματικής απασχόλησης και εσόδων, και η καλύτερη ενσωμάτωση των ατόμων στην κοινωνία  είναι ορισμένα από τα οφέλη. Επομένως, είναι απαραίτητη η εκπαίδευση της κοινωνίας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η βαρηκοΐα είναι θεραπεύσιμη

Σήμερα, οι τρόποι αποκατάστασης της ακοής είναι εξελιγμένοι και ποικίλλουν ανάλογα με την περίπτωση. Εκτός από τα ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια χάρις την ψηφιακή τεχνολογία και την παραδοσιακή ωτοχειρουργική, υπάρχουν πλέον πολλές εμφυτεύσιμες συσκευές που μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε είδος βαρηκοΐας, από την πιο ήπια έως την πλήρη, αμφίπλευρη κώφωση. Μία από τις λύσεις που έχουν εξελιχθεί περισσότερο είναι τα κοχλιακά εμφυτεύματα. Πρόκειται για συσκευές οι οποίες επιτρέπουν την επαναφορά της ακοής, ακόμα και όταν τα υπόλοιπα ακουστικά βοηθήματα έχουν αποβεί αναποτελεσματικά. Αρχικά σχεδιασμένα μόνο για άτομα με πλήρη βαρηκοΐα, η εξέλιξή τους σηματοδότησε την επέκταση του πεδίου εφαρμογής σε πολλές περιπτώσεις, λιγότερο ακραίες, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Αποτελείται από μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία τοποθετείται με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση και που παρέχει την αίσθηση της ακοής μέσω της αποστολής ηλεκτρικών παλμών στον εγκέφαλο. Σε συνδυασμό με τα  κοχλιακά εμφυτεύματα, τα εμφυτεύματα οστέινης αγωγιμότητας, τα εμφυτεύματα μέσου ωτός και τα εμφυτεύματα εγκεφαλικού στελέχους (ABI), συμπληρώνουν το κεφάλαιο των πλέον σύγχρονων λύσεων ακοής, καλύπτοντας τη πλειονότητα των περιπτώσεων βαρηκοΐας. Η MEDEL παρέχει καινοτόμες λύσεις προηγμένης τεχνολογίας για κάθε περίπτωση, απαντώντας στις διαφορετικές ανάγκες των ατόμων με ελαφρά έως πολύ σοβαρά προβλήματα ακοής.

Η MEDEL στηρίζει τα άτομα με προβλήματα ακοής

Ο Patrick D’Haese, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων στη MEDEL, ανέφερε σχετικά: «Η έρευνά μας, μάς αποκαλύπτει ότι πρέπει να αρχίσουμε να δρούμε ενεργά όσον αφορά την ακοή μας. Η βαρηκοΐα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή και πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει απλώς να το αντιμετωπίζουν ή να το δέχονται. Όπως λειτουργεί κάθε προληπτικός έλεγχος, ενθαρρύνουμε τον κόσμο να αντιμετωπίζει και την τακτική εξέταση ακοής, για να εντοπίζονται τυχόν προβλήματα και να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο σύντομα, με την κατάλληλη λύση. Ενθαρρύνουμε, επίσης, την οικογένεια και τους φίλους να παροτρύνουν τους κοντινούς τους ανθρώπους να κάνουν έλεγχο ακοής, αν υποψιάζονται ότι έχουν προβλήματα βαρηκοΐας.».

Η εξασθένηση της ακοής είναι απλώς μια ακόμη αισθητηριακή αναπηρία, όπως ακριβώς η μειωμένη όραση. Κανείς δεν αισθάνεται διαφορετικός φορώντας γυαλιά, γιατί να νιώθει λοιπόν μειονεκτικά κάποιος που φορά ακουστικό βαρηκοΐας; Μάθετε για την κατάστασή σας, εξετασθείτε, επιλέξτε τη λύση που σας ταιριάζει και απολαύστε το δώρο της ακοής!

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη MEDELwww.medel.com

Μάθετε περισσότερα για τη βαρηκοΐα, τις συνέπειες και τις λύσεις μέσα από την πλήρη έρευνα: https://whd.explore-life.com

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) μιλούν για τη δημογραφική γήρανση, τα νέα δεδομένα αλλά και τις προκλήσεις της μακρόχρονης μείωσης του πληθυσμού της Ελλάδος.

SNF_LOGO

Website Banner YouTube

Η συνεχής αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων τα τελευταία χρόνια, οδηγούν στη συνεχιζόμενη γήρανση του πληθυσμού η οποία και αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες δεκαετίες στον «δυτικό κόσμο» και ειδικότερα στην Ελλάδα. Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ δίνουν ραντεβού την τελευταία Τετάρτη του Φεβρουαρίου για μια συζήτηση σχετικά με τη δημογραφική γήρανση και την εξέλιξη του πληθυσμού της χώρας μας. Η δημογραφική γήρανση της Ευρώπης και οι ρυθμοί με τους οποίους «γερνάει» η Ελλάδα έρχονται στο επίκεντρο της μηνιαίας συνάντησης των ΔΙΑΛΟΓΩΝ. Μέσα από μία ανοιχτή συζήτηση με επιστήμονες και ειδικούς, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ θα αναζητήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταβολή του πληθυσμού καθώς και για το τι σημαίνει αυτό για μια χώρα, την οικονομία της και το κοινωνικό της status. Ποιες συνέπειες θα έχει μια μακρόχρονη και μεγάλη ελάττωση του πληθυσμού της χώρας μας; Ποια στερεότυπα κυριαρχούν μέσα στην οικογένεια, στο κοινωνικό περιβάλλον, στον εργασιακό χώρο και πώς μπορούμε να τα ξεπεράσουμε;
ΔΙΑΛΟΓΟΙ Φεβρουαρίου: Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 18:30, στο The Hub Events, Αλκμήνης 5, Αθήνα
Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:
Δρ. Βενετία Κουσία, Γενική Διευθύντρια Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας – Σύμβουλος ΔΣ
Δρ. Μυρτώ-Μαρία Ράγγα, Διευθύνουσα Σύμβουλος 50και Ελλάς – Ψυχογεροντολόγος
Αλεξάνδρα Τραγάκη, Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο)
Γιάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθυντής ΜΒΑ-Υγεία ΕΚΠΑ
Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.
Πραγματοποιήστε ηλεκτρονική εγγραφή εδώ: https://www.eventora.com/el/Events/snf-dialogues-2020-02/

Στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, η 7η Επαγγελματική Διημερίδα ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης

Syfa

Management & Marketing Φαρμακείου

O Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης διοργανώνει την 7η Επαγγελματική Διημερίδα με θέμα «Management & Marketing Φαρμακείου», στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2020, στον φιλόξενο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η Διημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ήδη από το 2019, η Διημερίδα έχει μετατραπεί σε διαδραστικό forum παρουσιάσεων από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, για θέματα που αφορούν τη λειτουργία των φαρμακείων τους, ενώ από φέτος, προστίθεται ακόμα μία καινοτομία: ένα debate, με αντιπαράθεση επιχειρημάτων, μεταξύ δύο ομάδων με θέμα «Εξυπηρέτηση “δύσκολου” πελάτη/ασθενή στο φαρμακείο». Η μία ομάδα θα κινηθεί από την πλευρά του επιστημονικού ρόλου του φαρμακείου και η άλλη από το φαρμακείο ως εμπορικό σημείο.

Αναλυτικότερα, οι ομάδες εθελοντών φαρμακοποιών-μελών του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης και τα θέματα που θα αναπτύξουν είναι τα παρακάτω:

 • «Αρεταίος ΙΙ: Υπηρεσία ανίχνευσης ατόμων με αδιάγνωστη αρτηριακή υπέρταση ή/και κολπική μαρμαρυγή»
 • Αργύρης Αργυρόπουλος, γραμματέας του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
 • Βασιλική Καρούτα
 • «Προστιθέμενη αξία από συμβουλευτικές υπηρεσίες φαρμακευτικής φροντίδας, τρόπου ζωής και περιποίησης»
 • Σιδέρης Γρηγοριάδης
 • Ευριπίδης Θυμέλης
 • Παρασκευή Κορωνίδου
 • Debate «Εξυπηρέτηση “δύσκολου” πελάτη/ασθενή στο φαρμακείο», με τη συμμετοχή δύο ομάδων

1η Ομάδα

– Κωνσταντίνος Κάσσανδρος

– Δέσποινα Κουφίδου

– Χαράλαμπος Σαρδέλης

– Άννα Σταυρίδου

2η Ομάδα

Σιδέρης  Γρηγοριάδης

– Παρασκευή Κορωνίδου

— Δημήτριος Πολίτης

Παράλληλα, θα λειτουργήσει κριτική επιτροπή, που θα αναδείξει τη νικήτρια ομάδα, η οποία θα δεχθεί και ένα συμβολικό δώρο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φαρμακοποιούς παρουσιάζουν η εισήγηση του προέδρου του Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης κ. Λάζαρου Φαρσάκη, με θέμα «Οι στόχοι του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης την επόμενη 3ετία» και η εισήγηση του γενικού γραμματέα του Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης κ. Σπύρου Νικολαΐδη, με θέμα «Παρουσίαση νέων καινοτόμων λειτουργιών eOrder».

Άλλα θέματα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της διημερίδας είναι:

 • «Το φαρμακείο ως επιχειρηματική μονάδα» από τον κύριο Γιώργο Νόλα-Δερμεντζόγλου, Marketing Director – Implementation Director MANAGERS OFFICE
 • «Διαχείριση και επικοινωνία στο φαρμακείο με χρόνια πάσχοντες ασθενείς», από την κυρία Νάντια Μάλλιου,ψυχολόγο, γεν. γραμματέα ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Σας περιμένουμε και φέτος για να ενισχύσετε τη νέα αυτή αντίληψη στον τρόπο εκπαίδευσης των φαρμακοποιών!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Διημερίδας:
https://syfathess-conference.gr/

Χρυσός χορηγός: GSK

Χορηγοί επικοινωνίας: Ο Κόσμος του Φαρμακείου, PharmaTeam, Pharmacorner

Σημαντική διάκριση στα Αριστεία της Ε.Ε.Φα.Μ. για την Aenorasis και την καμπάνια «LET’S ΠΑΠ: Καν’το για σένα!»

Aenorasis_Feat

Η ψηφιακή καμπάνια “LET’S ΠΑΠ: Καν’το για σένα!” της φαρμακευτικής εταιρείας Aenorasis βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο στα Αριστεία της Ε.Ε.Φα.Μ., στην κατηγορία Καμπάνια Ψηφιακής Επικοινωνίας.

 

Η σημαντική απονομή για την Aenorasis πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 12-13-14 Φεβρουαρίου 2020, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, με κεντρικό θεματικό άξονα: 2020-2030: Προάγοντας την Υγεία στην εποχή του «ευφυούς» επιχειρείν.

 

Ο Κωνσταντίνος Ψυχούλης, Υπεύθυνος Εταιρικής Επικοινωνίας της Aenorasis, κατά την απονομή του βραβείου δήλωσε: «Η διάκριση αυτή είναι πολύ σημαντική για εμάς, αφού προήλθε μετά από ψηφοφορία έμπειρων και καταξιωμένων στελεχών στο χώρο της υγείας, σε ένα συνέδριο σταθμό για τη φαρμακευτική αγορά. Η καμπάνια «LET’S ΠΑΠ» στοχεύει στην ενημέρωση των γυναικών για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, συνδυάζοντας αποτελεσματικά digital tools όπως το mobile application, το virtual reality και τα social media, μέσω μίας διαφορετικής προσέγγισης φιλοδοξώντας τη δημιουργία ενός community ενημερωμένων γυναικών.

 

Επίσης κλείνοντας ο Κωνσταντίνος Ψυχούλης ευχαρίστησε θερμά όλη την ομάδα του «LET’S ΠΑΠ», αλλά και την εταιρεία VALUE για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία για την υλοποίηση του LET’S ΠΑΠ.

AENORASIS200218

Το 2018 η καμπάνια “LET’S ΠΑΠ: Καν’το για σένα!” είχε βραβευθεί με το πρώτο βραβείο στα Healthcare Business Awards και με το πρώτο βραβείο στα Mobile Excellence Awards.

Κοντοζαμάνης: «Τελευταία ευκαιρία για το σύστημα υγείας της χώρας να το ανατάξουμε και να το σταθεροποιήσουμε».

HTA_Confe

Ο Υφυπουργός Υγείας στο 5ο Συνέδριο HTA

KotzamanisΓια τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας μίλησε σήμερα ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο πλαίσιο του 5ου συνεδρίου για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας που διοργανώνεται από το Health Daily.

«Υπήρξε ένα διάστημα προσαρμογής σε εμάς ως Υπουργείο Υγείας, όπου έπρεπε να στηριχθούν τα νοσοκομεία και να κλείσει ομαλά η χρονιά. Πήραμε κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το φάρμακο, κυρίως για το ΗΤΑ, για συμφωνίες επιμερισμού του ρίσκου, έχει ανακοινωθεί η κατάργηση του entry fee και επίκεινται κάποιες άλλες ρυθμίσεις για ομαλοποίηση αγοράς. Οι επόμενοι μήνες θα κυλίσουν πιο γρήγορα με χρονοδιαγράμματα», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, ο οποίος πρόσθεσε: «Ήρθε ο καιρός να ανοίξουμε το διάλογο για το τι ΗΤΑ θέλουμε. Υπάρχουν σκέψεις και σχέδια και επειδή έρχεται το μεγάλο “τσουνάμι” των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών θα πρέπει να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε πρόσβαση των ασθενών. Ολοκληρώνουμε το σχεδιασμό για μια συνολική φαρμακευτική πολιτική και ένα σύμφωνο μεταξύ της βιομηχανίας και του κράτους προκειμένου να εξορθολογήσουμε τη δαπάνη».

Ο υφυπουργός επισήμανε, ότι βασικός στόχος είναι ο εξορθολογισμός της αγοράς και η συγκράτηση του clawback, σε βάθος τριετίας, καθώς πρέπει η όποια κατάληξη να είναι αμοιβαία επωφελής.

Αφού τέλος τόνισε πως όλοι κρίνονται από τα αποτελέσματα, έκλεισε δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι η τελευταία ευκαιρία για το σύστημα υγείας της χώρας να το ανατάξουμε και να το σταθεροποιήσουμε. Εύχομαι του χρόνου να είμαστε πάλι εδώ και να έχουμε να αναδείξουμε αποτελέσματα».

14ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας 27-29 Φεβρουαρίου 2020

Pachysark14

Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, διοργανώνει το 14ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας, στο Ξενοδοχείο Royal Olympic, στις 27-29 Φεβρουαρίου 2020.

 
Pachysark14_1Το Συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, έχει ως στόχο την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και όλων των επαγγελματιών υγείας για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των πολλών επιπτώσεών της στην υγεία. Η αυξανόμενη συχνότητα, νοσηρότητα και θνητότητα των νοσημάτων του μεταβολισμού (όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, μεταβολικό σύνδρομο), καθώς και των καρδιαγγειακών νοσημάτων και πολλών τύπων καρκίνου, αποτελούν σοβαρές επιπλοκές της παχυσαρκίας.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει παρουσιάσεις και συζητήσεις επίκαιρων θεμάτων, που αφορούν στην πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση όλων των παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, με εξατομίκευση στην καθημερινή κλινική πράξη.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθούν ενδιαφέρουσες διαλέξεις, θα παρατεθούν γόνιμοι λόγοι-αντίλογοι επιστημονικών κλινικών θεμάτων, θα παρουσιαστούν ολοκληρωμένες γνώσεις και εμπειρίες σε στρογγυλά τραπέζια και το σημαντικότερο στοιχείο του συνεδρίου θα είναι η παρουσίαση της επιστημονικής έρευνας σε μεταβολικά θέματα και στις πολλές και ποικίλες επιπλοκές της παχυσαρκίας. Ενδεικτικά κάποιες θεματικές περιοχές του Συνεδρίου θα είναι οι εξής:

 • Παθολογικά προβλήματα στον παχύσαρκο ασθενή
 • H άσκηση ως βασικό στοιχείο της θεραπευτικής αντιμετώπισης της υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας
 • Ο κλινικός ρόλος της παχυσαρκίας στη γυναικολογία
 • Η σημασία της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
 • Σαρκοπενία, μια ιδιαίτερη κατάσταση που συναντάται όλο και συχνότερα

Καταξιωμένοι στον τομέα τους επιστήμονες, θα μεταφέρουν τις πλέον σύγχρονες γνώσεις σε συνδυασμό με την πλούσια εμπειρία τους, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία στους γιατρούς αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, να διατηρήσουν υψηλού επιπέδου συνεχιζόμενη μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Το κύρος και η υπέρμετρη επιστημονική επάρκεια των προέδρων και των ομιλητών του Πανελλήνιου Συνεδρίου Παχυσαρκίας, αποτελούν εγγύηση για την επίτευξη αυτού του στόχου.

 

15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: «ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ»

KardiaPaidiou

Danzarte invitationO Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών και Ενηλίκων «Η Καρδιά του Παιδιού» και η σχολή χορού DANZARTE, θα χαρούν να σας υποδεχτούν σε μια πανέμορφη βραδιά που θα είναι απόλαυση για τα μάτια σας, τα αυτιά σας και τη ψυχή σας.

 

Αληθινή παράσταση με χορογραφίες σε διάφορα είδη χορού, Λάτιν Ευρωπαϊκούς, Ελληνικούς.  Επίσης σε αυτή τη βραδιά θα εκπλαγείτε με τις δεξιότητες χορευτών με κινητικά προβλήματα. Φυσικά ο χορός θα είναι για όλους!

 

Κρατείστε θέση στην καρδιά σας για μια μέρα μετά από του Αγίου Βαλεντίνου αλλά κυρίως την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών. Έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν στην «Η Καρδιά του Παιδιού».

 

Και όπως υποστηρίζει πολύ καλά και η σχολή Danzarte με την Δέσποινα Κουκλάκη, «Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΟΤΑΝ ΤΗΝ….ΧΟΡΕΥΕΙΣ  ΚΑΙ  ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ!»

 

Όλα αυτά θα συμβούν με εσάς μαζί το Σάββατο 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στο στούντιο χορού Fever Reloaded (Λεφ. Μεσογείων 282, 7η στάση Χολαργού) και ώρα 19.00μμ.

 

Παρουσιάζει η Δημοσιογράφος Υγείας Εύα Ντελιδάκη

«Καλές Πρακτικές Αποτελεσματικής Διοίκησης Νοσοκομείων»

GNKalamatas

Διοργάνωση Ημερίδας για τις

«Καλές Πρακτικές Αποτελεσματικής Διοίκησης Νοσοκομείων»

kalesPraktikes

Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και το Health Daily διοργανώνουν Ημερίδα για τις Καλές Πρακτικές στη Διοίκηση των Νοσοκομείων την Παρασκευή 6 Μαρτίου στο Elite Blue Conference Center στην Καλαμάτα.

Το θέμα της αποτελεσματικής διαχείρισης των νοσοκομείων υπήρξε διαχρονικά μείζον αντικείμενο συζήτησης για τον ελληνικό χώρο της υγείας. Η παροχή αξιοπρεπούς περίθαλψης για όλους τους πολίτες υπό συνθήκες ασφυκτικής δημοσιονομικής πίεσης είναι μια από τις δυσκολότερες «εξισώσεις» που καλείται να επιλύσει το σύστημα υγείας στη χώρα μας.

Η Ημερίδα επιχειρεί να αναδείξει εκείνες τις Καλές Πρακτικές, που σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης λειτούργησαν αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση πόρων και στην αναβάθμιση του Δημόσιου Νοσοκομειακού Συστήματος προς όφελος του ασθενή και της προσφερόμενης ποιότητας φροντίδας, ξεπερνώντας τα όρια της θεωρητικής προσέγγισης και αντιμετωπίζοντας με ρεαλιστικό τρόπο τους περιορισμούς και τις δυνατότητες εξέλιξης στο πραγματικό περιβάλλον της δημοσιονομικής προσαρμογής και των περιορισμών που θέτουν οι δημοσιονομικές πολιτικές στη χώρα μας.

Μια πλειάδα καταξιωμένων στελεχών με μεγάλη εμπειρία στο χώρο θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν θεματικές όπως είναι μεταξύ άλλων η Αυτοπαραγωγή Οξυγόνου Ιατρικής Χρήσης, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι Έξυπνες Εφαρμογές Πληροφορικής και η Διαχείριση Μολυσματικών Αποβλήτων.

 

Για εγγραφές και πληροφορίες σχετικά με την Ημερίδα ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://www.besthospitalmanagement.gr/

Διημερίδα «Σπάνιες Πλασματοκυτταρικές Δυσκρασίες»

H Ιατρική Εταιρεία Μελέτης της Βιολογίας και Θεραπείας του Καρκίνου (Ι.Ε.Μ.ΒΙ.ΘΕ.Κ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ διοργάνωσε στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2020 στην Αίγλη Ζαππείου, διημερίδα με θέμα: «Σπάνιες Πλασματοκυτταρικές Δυσκρασίες: Νεότερα Δεδομένα», με την συμμετοχή γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων αλλά και ερευνητών από τον χώρο της βασικής και μεταφραστικής έρευνας.

Την Παρασκευή, υπό την προεδρεία του Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή κου Μ.Α. Δημόπουλου παρουσιάστηκαν νεότερα δεδομένα που αφορούσαν στην βιολογία και την θεραπεία της μακροσφαιριναιμίας του Waldenström, καθώς και σπανιότερων επιπλοκών που σχετίζονται με μονοκλωνική ανοσοσφαιρίνη IgM από τον Αν. Καθηγητή κο Ε. Καστρίτη, την Αν. Καθηγήτρια Αιματολογίας κα Χ. Κυρτσώνη, τον Αιματολόγο κο Ν. Κανέλια και την Επικ. Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και Μ. Γαβριατοπούλου. Η Διευθύντρια Αιματολόγος Σ. Δελήμπαση παρουσίασε δεδομένα από την διεθνή, την Ελληνική και την προσωπική της εμπειρία σχετικά με την αντιμετώπιση του μονήρους πλασματοκυττώματος, ενός σπάνιου πλασματοκυτταρικού όγκου. Η Διευθύντρια Αιματολόγος κα Ε. Κατοδρύτου παρουσίασε την Ελληνική και διεθνή εμπειρία από την αντιμετώπιση της πλασμαβλαστικής λευχαιμίας, κλινικά πρωτόκολλα με νεότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου, που θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας. Η Αν . Καθηγήτρια κα Φ. Ζαγουρή παρουσίασε δεδομένα σχετικά μα το σύνδρομο POEMS, μια σπάνια νόσο με νευρολογικά συμπτώματα και εκδηλώσεις από πολλά άλλα όργανα. Ο Καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ κος Ε. Τέρπος παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα που αφορούν την νόσο Castleman, ένα ιδιαίτερα σπάνιο και παραγνωρισμένο και υποδιαγνωσμένο νόσημα, για το οποίο όμως υπάρχουν πλέον ειδικές θεραπείες, ενώ τόνισε την ανάγκη συστηματικής καταγραφής στον Ελλαδικό χώρο και του συντονισμού για την διάγνωση και αντιμετώπιση. Τέλος συζητήθηκαν οι διαγνωστικές και θεραπευτικές προκλήσεις που αφορούν στις μονοκλωνικές γαμμαπάθειες που προσβάλουν τους νεφρούς τόσο από την πλευρά του νεφρολόγου, όσο και από του παθολογοανατόμου και του αιματολόγου, σε μια συνεδρία με συμμετοχή του Καθηγητή Νεφρολογίας κου Ι. Μπολέτη, της Αν. Καθηγήτριας Παθ. Ανατομικής κας Χ. Γακιοπούλου του νεφρολόγου κου Ε. Τσιάκα, και του Αν. Καθηγητή Θεραπευτικής/Παθολογίας-Ογκολογίας κου Ε. Καστρίτη

Η δεύτερη ημέρα, Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, ήταν αφιερωμένη στην αμυλοείδωση, ένα νόσημα με πολλά πρόσωπα, ιδιαίτερες δυσκολίες στην διάγνωση και στην αντιμετώπιση, για το οποίο όμως έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια Την εναρκτήρια ομιλία έδωσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής κος Μ.Α. Δημόπουλος, οποίος έθεσε τις διαγνωστικές και θεραπευτικές προκλήσεις που αφορούν σε αυτό το ανομοιογενές νόσημα. Τόνισε ότι οι δυο συχνότερες μορφές είναι η πρωτοπαθής αμυλοείδωση από ελαφρές αλυσίδες ανοσοφαιρινών που παράγονται στο μυελό των οστών (AL αμυλοείδωση) και η αμυλοείδωση από τρανσθυρετίνη (ATTR αμυλοείδωση), οι οποίες όμως έχουν διαφορετική έκβαση και εντελώς διαφορετική θεραπεία. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των περιπτώσεων ATTR αμυλοείδωσης και αναμένεται ότι στο εγγύς μέλλον θα αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια καρδιακής ανεπάρκειας στους ηλικιωμένους. Δυστυχώς, καθυστερήσεις στην ορθή διάγνωση και την έναρξη κατάλληλης θεραπείας έχουν καταστροφικές συνέπειες και δεν είναι σπάνιο, άρρωστοι με αμυλοείδωση ATTR να διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως αμυλοείδωση AL, ή το αντίστροφο, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν την ενδεδειγμένη θεραπεία. Έτσι υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη για την διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση της αμυλοείδωσης σε εξειδικευμένα κέντρα εμπειρογνωμοσύνης, όπου επίσης προάγεται και η έρευνα προς όφελος των ασθενών, καθώς η Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ είναι από τις πρωτοπόρες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο στην κλινική και μεταφραστική έρευνα στο πεδίο της αμυλοείδωσης. Στην συνέχεια η Επικ. Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ κα Β. Οικονομίδου παρουσίασε την ιδιαίτερα περίπλοκη βιοχημεία του σχηματισμού του αμυλοειδούς καθώς και την πρωτοποριακή δουλειά που γίνεται στο τμήμα της σχετικά με την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την νόσο. Ο καθηγητής Βιολογίας του ΕΚΠΑ κος Ι. Τρουγκάκος παρουσίασε τις συνέπειες του τοξικού στρες που οφείλεται στην απορρύθμιση ελεγκτικών μηχανισμών στο κύτταρο, και που έχουν σαν αποτέλεσμα την γήρανση αλλά και τον σχηματισμό αμυλοειδών, ενώ η κα Π.Ε. Νικόλαου, υποψήφια διδάκτορας του ΕΚΠΑ, παρουσίασε τις προόδους στις τεχνικές της τυποποίησης του αμυλοειδούς με σύγχρονες τεχνικές, όπως η χρήση φασματοσκοπίας μάζας. Κατόπιν η κα Π. Βαλσαμάκη παρουσίασε τις τεχνικές της πυρηνικής ιατρικής που επιτρέπουν την διάγνωση και τυποποίηση της αμυλοείδωσης από τρασνθυρετίνη και η διευθύντρια καρδιολόγος κα Σ. Μαυρογένη τον ρόλο της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς στην διάγνωση και παρακολούθηση αυτών των αρρώστων. Η Επικ. Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κα Μ. Γαβριατοπούλου παρουσίασε πρόσφατα δεδομένα και νέες προοπτικές για την αντιμετώπιση της μη μεταλλαγμένης μορφής της αμυλοείδωσης από τρασνθυρετίνη. Ακολούθησαν ομιλίες από την Dr Laura Obici, που εργάζεται στο κέντρο Αμυλοείδωσης της Παβία, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αμυλοείδωσης στον κόσμο, η οποία μοιράστηκε την εμπειρία της στην διάγνωση και αντιμετώπιση με νεότερα φάρμακα της κληρονομούμενης μορφής της αμυλοείδωσης από τρανσθυρετίνη. Ακολουθήσε ο Καθηγητής Νευρολογίας Ι. Tournev, που παρουσίασε την εμπειρία από την Βουλγαρία στην διάγνωση της κληρονομούμενης αμυλοείδωσης από τρανσθυρετίνη και του προγράμματος γενετικού ελέγχου, ενώ ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης κος. Μ. Τσαγκουρνιζάκης παρουσίασε την εμπειρία του από την Κρήτη, όπου έχουν ανευρεθεί αρκετοί ασθενείς με το γενετικό αυτό νόσημα.

Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν νεότερα δεδομένα σχετικά με την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς αμυλοείδωσης από ελαφρές αλυσίδες ανοσοσφαιρινών (AL αμυλοείδωση) από τον Αν. Καθηγητή του ΕΚΠΑ κο Ε. Καστρίτη, την παρακολούθηση και την στοχευμένη αντιμετώπιση από τη Δρ Μ. Ρουσσου, νεότερα δεδομένα σχετικά με την προσβολή των αγγείων και των πνευμόνων από τον Αν. Καθηγητή κο Κ. Σταματελόπουλο και την αντιμετώπιση των εντοπισμένων μορφών της νόσου από την Δρ Μ. Μήγκου. Τέλος, η ημερίδα έκλεισε, με τον συντονισμό από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ κο Δημόπουλος των δεδομένων που αφορούν στην μεταμόσχευση οργάνων (νεφρών καρδιάς) σε αρρώστους με αμυλοείδωση από την Δρ. Χ. Σκαλιώτη, την εκτενή και αναλυτική παρουσίαση σπανιότερων μορφών αμυλοείδωσης από τον Καθηγητή Αιματολογίας του ΕΚΠΑ κο Κ. Κωνσταντόπουλο. Ο καρδιολόγος δρ Α. Νταλιάνης, που εργάζεται στην Θεραπευτική Κλινική και στο Καρδιοογκολογικό Ιατρείο της κλινικής με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των αρρώστων με αμυλοείδωση καρδιάς ανέλυσε τα δεδομενα σχετικά με την θεραπευτική προσέγγιση σε αυτούς τους αρρώστους και τις νεότερες επιλογές καθώς και μελλοντικές προοπτικές ενώ η Δρ δ. Φωτίοιυ παρουσίασε τα αποτελέσματα θεραπειών που στοχεύουν στην αποδόμηση του αμυλοειδούς μέσω μονοκλωνικών αντισωμάτων. Κλείνοντας ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κος Δημόπουλος τόνισε την σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί αλλά και τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμα για την αντιμετώπιση της νόσου αλλά και την αποφυγή καθυστερήσεων στην ορθή διάγνωση.

Θάνος Δημόπουλος

Πρύτανης ΕΚΠΑ

1 2 3 64