Η Pfizer Hellas συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια κατά της πανδημίας της νόσου COVID-19

Pfizer Logo

Η εταιρεία δωρίζει 100 monitors για Μ.Ε.Θ. και 100.000 ειδικές μάσκες για τους επαγγελματίες υγείας

MonitorsΗ Pfizer Hellas, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία, συνεισφέρει έμπρακτα στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την προστασία της υγείας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, προσφέρει απαραίτητο εξοπλισμό και υλικά για τη φροντίδα των νοσηλευόμενων ασθενών και την προστασία των επαγγελματιών υγείας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Συγκεκριμένα, η Pfizer Hellas δωρίζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) 100 monitors μέτρησης ζωτικών λειτουργιών, για τον εξοπλισμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.. Ταυτόχρονα, δωρίζει και 100.000 ειδικές προστατευτικές μάσκες  τύπου FFP2 για χρήση από τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ..

Ήδη η εταιρεία έχει προχωρήσει στην προμήθεια των υλικών και προβλέπεται η σταδιακή τους παράδοση στο Ε.Σ.Υ. εντός των επόμενων 10 ημερών.

«Η Pfizer Hellas, εδώ και 60 χρόνια εργάζεται για τη φροντίδα των ασθενών στην Ελλάδα. Σήμερα, σε μια περίοδο όπου η χώρα δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή υγειονομική απειλή, συνεχίζουμε να είμαστε εδώ, έμπρακτα και ουσιαστικά. Η δωρεά αυτή είναι μέρος της συνεισφοράς μας στην προσπάθεια να σωθούν πολύτιμες ζωές, αλλά και για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που δίνουν ηρωικά τη μάχη από την πρώτη γραμμή.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι η επιστήμη και αυτή τη φορά θα δώσει στην ανθρωπότητα τα όπλα για να κερδίσει τον πόλεμο κατά του COVID-19. Η Pfizer ήδη πρωταγωνιστεί σε αυτή την προσπάθεια, κινητοποιώντας το σύνολο των πόρων και της τεχνογνωσίας της. Μέχρι τότε, συνεχίζουμε να δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη, με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη» ανέφερε σχετικά ο κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas.

 

Διάθεση της εφαρμογής ThessHF σε κινητό τηλέφωνο για την υποστήριξη των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια

Elikarlogo

Η πανδημία του ιού Covid-19 και οι νέες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που διαμορφώνονται είναι πρωτόγνωρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιβολή των περιοριστικών μέτρων για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες τρόπων επικοινωνίας μεταξύ μας. Πλέον η επικοινωνία με τους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς διοίκησης, οι συναλλαγές και το εμπόριο, η εκπαίδευση, αλλά και η παροχή ιατρικών υπηρεσιών γίνονται σε ένα μεγάλο βαθμό ψηφιακά.

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αποτελούν μια πολυάριθμη και ευπαθή ομάδα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Η επαγρύπνηση των ασθενών σε σχέση με την αναγνώριση συμπτωμάτων, τη συστηματική καταγραφή κλινικών παραμέτρων (σωματικό βάρος, μέτρηση αρτηριακής πίεσης και σφυγμού), την επιμελή λήψη των φαρμάκων τους και την τήρηση των υγειονο-διαιτητικών μέτρων, παρότι είναι αποφασιστικής σημασίας για τη ευοίωνη έκβαση της ασθένειάς τους, παραμένει συχνά ελλιπής.

Η αυτοδιαχείριση της νόσου από τον ασθενή σε καθημερινή βάση, χωρίς τη συχνή παρουσία του στις δομές υγείας, ειδικά λόγω των νέων συνθηκών, κρίνεται αναγκαία και σωτήρια.

Elikar200403

Η εφαρμογή ThessHF για smartphone ή tablet (προς το παρόν μόνο σε λογισμικό android) είναι μία υπηρεσία υπενθύμισης και εκπαίδευσης, ένα «προσωπικό ημερολόγιο» κάθε ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια. H εφαρμογή αυτή στοχεύει στο να αποτελέσει ένα ψηφιακό βοηθό, που θα δώσει δύναμη και υπευθυνότητα στον ασθενή, ώστε να διαχειρισθεί αποτελεσματικότερα τη νόσο του.

Λόγω των συνθηκών θεωρούμε ηθικά και επιστημονικά επιβεβλημένο να διατεθεί η εφαρμογή ως η ελάχιστη προσφορά σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Σε καμία περίπτωση η εφαρμογή δεν υποκαθιστά τον θεράποντα ιατρό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον επικουρικά και να συμβάλλει στη βέλτιστη διαχείριση της συνολικής κατάστασης του ασθενούς.

Η εφαρμογή διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (www.hcs.gr) ή της ιστοσελίδας της εφαρμογής (www.thesshf.com).

Αύξηση 424% στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης λόγω COVID -19

Eleana_40years

442% αυξήθηκαν οι κλήσεις στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα λόγω COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης δέχθηκε 310 κλήσεις για το χρονικό διάστημα 11 Μαρτίου 2020 – 20 Μαρτίου 2020.

200 κλήσεις αφορούσαν την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών ενώ 110 κλήσεις αφορούσαν πληροφορίες σχετικά με ιατροφαρμακευτικά (10%) και νομικά ζητήματα (90%)

Οι κλήσεις που αφορούσαν νομικά ζητήματα, σχετίζονταν με διευκρινήσεις για τις εγκυκλίους του υπουργείου, όσον αφορά τις άδειες ειδικού σκοπού. Διαπιστώθηκαν τα εξής:

1.Η πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορούσε την άδεια ειδικού σκοπού σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, α), άφηνε αρκετά ασαφές στο πως ορίζονται οι ευπαθείς ομάδες, με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες, δεν δέχονταν να εγκρίνουν την άδεια,σε ασθενείς ρευματικών νοσημάτων με βαριά ανοσοκαταστολή, με αποτέλεσμα είτε να εκτίθενται πολλές μέρες σε χώρους με πολύ κόσμο, είτε να αναγκάζονται να λάβουν αναρρωτικές άδειες για να προστατευθούν.

 

2.Πολλοί ασθενείς δεν γνώριζαν, αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δεν γνώριζαν, εάν βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή και χρειάζονταν παρότρυνση στο να καλέσουν τον θεράποντα ιατρό για να διευκρινίσουν αυτές τις  πληροφορίες.

 

Η Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (210 8237302)θασυνεχίσει να λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00-20:00 συλλέγοντας όλα τα αιτήματα τις ανησυχίες και τα παράπονα των ασθενών. Δίπλα τους είναι δυο επαγγελματίες ψυχολόγοι η κυρία Κουσουρή Νικολετα και η κυρία Αϊβάτογλου Αγγελική.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ COVID-19

GREEK_USA
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαoς Μπακατσέλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Νικόλαoς Μπακατσέλος Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου,

Νικόλαoς Μπακατσέλος
Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου,

“Παρακολουθούμε όλοι μας με θλίψη την πανδημία του COVID-19 να εξαπλώνεται παγκοσμίως και να προκαλεί χιλιάδες θανάτους και τεράστιο πλήγμα στις οικονομίες των χωρών. Η κρίση, που βιώνουν σήμερα κράτη, πολίτες και επιχειρήσεις είναι πρωτοφανής και δυστυχώς η διάρκειά της στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προβλεφθεί. Η χώρα μας, βιώνει και αυτή τις πρώτες ανθρώπινες απώλειες με το αντίστοιχο πλήγμα στην οικονομία να γίνεται ιδιαίτερα αισθητό.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι «είμαστε σε πόλεμο, με έναν αόρατο αλλά όχι ανίκητο εχθρό» συνοψίζει την εικόνα μια από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις που έχουμε συναντήσει τα νεότερα χρόνια. Σε αυτή την εξέλιξη με γνώμονα όχι μόνο την προσωπική μας προστασία αλλά εκείνη των συνανθρώπων μας και κυρίως των ευπαθών ομάδων οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι, σοβαροί και πειθαρχημένοι στις οδηγίες της πολιτείας και των ειδικών και ενωμένοι.

Αυτή η κρίση, είναι προφανές ότι δεν θα αφήσει αλώβητη την ελληνική οικονομία σε μια πολύ κρίσιμη καμπή, αυτή της αλλαγής σελίδας και επαναφοράς της σε μια σταθερά αναπτυξιακή τροχιά.  Η κυβέρνηση αποδεικνύει τα αντανακλαστικά εκείνα που χρειάζονται για να αισθανθεί η αγορά ασφαλής με μια σειρά από μέτρα που ως Επιμελητήριο θεωρούμε ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Σαφέστατα, απαιτείται μια πιο ενδελεχής μελέτη και πρόβλεψη των συνεπειών σε μη προφανείς κλάδους και ειδικότερα μια ανάλυση του domino effect. Είναι σημαντικό να μην επιτρέψουμε κυβέρνηση και οι συνεργαζόμενοι φορείς επιχειρηματικότητας την επαναφορά της οικονομίας σε καθεστώς απαξίας και βαθιάς ύφεσης. Οφείλουμε συνολικά να αντιμετωπίσουμε την ασύμμετρη αυτή απειλή της πανδημίας με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και συνεργασία προκειμένου να αντέξουμε και να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε κάθε επίπεδο: ζωές, βιοτικό επίπεδο, οικονομία, απασχόληση. Σε αυτό το σημείο θέλω εκ μέρους του Επιμελητηρίου μας να αναγνωρίσω και εκτιμήσω τις αφιλοκερδείς παροχές προς το κράτος σε υπηρεσίες, προϊόντα και μηχανήματα στις οποίες έχουν προβεί εταιρίες μέλη μας αποδεικνύοντας στην πράξη τον υψηλό βαθμό εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που τις διακατέχει.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται σε εγρήγορση αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και επεξεργαζόμενο προτάσεις που σύντομα θα ανακοινώσουμε. Ηδη, είμαστε σε συνεχή επαφή με όλο το δίκτυο των Αμερικανικών Επιμελητηρίων, την Αμερικανική Πρεσβεία και άλλους φορείς για ανταλλαγή καλών πρακτικών και προτάσεων που στόχο έχουν την αρτιότερη ενημέρωση των επιχειρήσεων και την διατήρηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας”.

Η Pfizer διατυπώνει σχέδιο 5 σημείων για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19

Pfizer Logo

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Albert Bourla, καλεί τις βιοφαρμακευτικές εταιρείες σε συνεργασία για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Η Pfizer ανακοίνωσε ένα σχέδιο 5 σημείων, καλώντας όλες τις βιοφαρμακευτικές εταιρείες, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της εταιρείας για μια πρωτοποριακή συνεργασία με στόχο την καταπολέμηση της νόσου COVID-19.

Ο Δρ. Albert Bourla, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Pfizer δεσμεύεται να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια από μέρους της, ώστε να ανταποκριθεί στην πανδημία της νόσου COVID-19. Πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer, εργάζονται για να αναπτύξουν αντιικές θεραπείες, ώστε να βοηθήσουν τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί να καταπολεμήσουν το νεοεμφανιζόμενο ιό, καθώς και νέα εμβόλια για την πρόληψη της λοίμωξης και τη διακοπή της περαιτέρω διασποράς της νόσου.

Η Pfizer εργάζεται στο πλαίσιο του δικού της ερευνητικού προγράμματος για την ανάπτυξη αντιικών θεραπειών και συνεργάζεται με την εταιρεία BioNTech με σκοπό τη δημιουργία ενός mRNA εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Δεσμευόμαστε να εργαστούμε ως ομάδα με όλες τις εταιρείες του κλάδου, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε την επιστημονική τεχνογνωσία, τις τεχνικές δεξιότητες και την παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας μας με σκοπό την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης κρίσης».

Η Pfizer δίνει πέντε υποσχέσεις, που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν ταχύτερα τις θεραπείες και τα εμβόλια για την προστασία του ανθρώπινου είδους από την κλιμακούμενη πανδημία και θα προετοιμάσουν το φαρμακευτικό κλάδο να ανταποκρίνεται καλύτερα σε μελλοντικές παγκόσμιες υγειονομικές κρίσεις.

  1. Παρέχοντας πρόσβαση σε κοινά εργαλεία και γνώση: Γνωρίζοντας ελάχιστα για τον ιό, πολλές εταιρείες εργάζονται για την ανάπτυξη κυτταρικών ελέγχων, εξετάσεων ανίχνευσης ιών, δοκιμασιών ορού και μεταφραστικών μοντέλων, με σκοπό τη δοκιμή δυνητικών θεραπειών και εμβολίων. Η Pfizer δεσμεύεται να διαθέσει στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα τα κρίσιμης σημασίας εργαλεία που αναπτύσσει, μέσω μίας ανοιχτής πλατφόρμας, ώστε τα ληφθέντα δεδομένα και τα ερευνητικά αποτελέσματα να μοιράζονται με άλλες εταιρείες σε πραγματικό χρόνο και οι θεραπείες και τα εμβόλια να φθάνουν ταχύτερα στους ασθενείς.
  2. Στρατολόγηση των ανθρώπων μας: Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο πιο πολύτιμος πόρος της εταιρείας μας. Η Pfizer δημιούργησε μια ομάδα κρούσης, που αποτελείται από κορυφαίους ιολόγους, βιολόγους, χημικούς, κλινικούς ιατρούς, επιδημιολόγους, ειδικούς εμβολίων, φαρμακολόγους και άλλους σημαντικούς εμπειρογνώμονες της εταιρείας μας, με σκοπό να εστιάσουν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Η ομάδα εργάζεται με πάθος, δέσμευση και τεχνογνωσία, με μοναδικό στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας ανακάλυψης και ανάπτυξης, που θα οδηγήσει στη χορήγηση των κατάλληλων θεραπειών και εμβολίων στους ασθενείς το ταχύτερο δυνατό.
  3. Συνεισφέροντας με την τεχνογνωσία της εταιρείας μας στην ανάπτυξη φαρμάκων: Πολλές μικρότερες εταιρείες βιοτεχνολογίας θέτουν υπό δοκιμή δραστικές ουσίες ή υφιστάμενες θεραπείες για να αξιολογήσουν τη δράση τους κατά του ιού, που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Ωστόσο, κάποιες από τις εταιρείες αυτές δεν διαθέτουν την εμπειρία, που απαιτείται για την τελική φάση ανάπτυξης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζουν οι διεθνείς κανονιστικοί οργανισμοί. Η Pfizer δεσμεύεται να παράσχει την τεχνογνωσία που διαθέτει σε θέματα κλινικής ανάπτυξης και ρυθμιστικών αρχών, έτσι ώστε να υποστηρίξει τα πιο ελπιδοφόρα υποψήφια προϊόντα, που αναπτύσσονται από αυτές τις εταιρείες.
  4. Προσφέροντάς την παραγωγική μας δυνατότητα: Μόλις μία θεραπεία ή ένα εμβόλιο λάβει έγκριση, θα πρέπει να διατεθεί αμέσως σε ευρεία κλίμακα και να αξιοποιηθεί παγκοσμίως για να δοθεί τέλος σε αυτή την πανδημία. Ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής εμβολίων και φαρμακευτικών προϊόντων, η Pfizer δεσμεύεται να αξιοποιήσει οποιαδήποτε πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα διαθέτει και, ενδεχομένως, να τροποποιήσει την παραγωγή της, ώστε να βοηθήσει στην ταχεία χορήγηση αυτών των καινοτόμων και σωτήριων για τη ζωή των ασθενών θεραπειών το ταχύτερο δυνατό.
  5. Βελτίωση της ικανότητας ταχείας ανταπόκρισης σε μελλοντικές κρίσεις: Τέλος, προκειμένου να βελτιωθεί η ικανότητα αντιμετώπισης μελλοντικών παγκόσμιων υγειονομικών απειλών, η Pfizer βρίσκεται σε επικοινωνία με ομοσπονδιακούς φορείς των Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), του Εθνικού Ινστιτούτου για τις αλλεργίες και τις Λοιμογόνους Νόσους (NIAID) και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), με σκοπό τη δημιουργία μιας διακλαδικής ομάδας άμεσης ανταπόκρισης, που θα αποτελείται από επιστήμονες, κλινικούς ιατρούς και τεχνολόγους, οι οποίοι θα μπορούν να αναλάβουν άμεσα δράση σε περίπτωση εμφάνισης νέας επιδημίας.

«Τα τελευταία χρόνια, οι βιοφαρμακευτικές εταιρείες έφεραν εις πέρας μερικά από τα πιο σημαντικά ιατρικά επιτεύγματα, που έγιναν γνωστά στο ευρύτερο κοινό: από τις θεραπείες για τον HIV και τον καρκίνο, επιμηκύνοντας εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, έως τις καινοτόμες γονιδιακές θεραπείες, που προσφέρουν θεραπεία για μερικές από τις πιο καταστρεπτικές νόσους», δήλωσε ο Albert Bourla. «Η Pfizer καλεί όλα τα μέλη του “οικο-συστήματος” καινοτομίας – από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έως τις μικρότερες εταιρείες βιοτεχνολογίας, από τους κυβερνητικούς φορείς έως τα ακαδημαϊκά ιδρύματα – να δεσμευτούν για συνεργασία στην αντιμετώπιση αυτής της ολέθριας κρίσης. Είμαστε σίγουροι ότι, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, δεν υπάρχει υγειονομική πρόκληση στην οποία δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε».

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δημήτρης Θερριός / Communications & Patient Advocacy Lead, Pfizer Hellas

Email: dimitris.therrios@pfizer.com / τηλ. 210 6785943

ΕΛ.Ε.ΑΝΑ: Αδικαιολόγητη και ανησυχητική είναι η αυξητική ζήτηση φαρμάκου για τις ρευματικές παθήσεις λόγω κοροναϊου

Eleana_40years

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκφράζει την μεγάλη της ανησυχία για το λόγο ότι τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιείται μια αδικαιολόγητη και αυξητική ζήτηση φαρμάκου για τις ρευματικές παθήσεις με πιθανή χορήγησή του στη λοίμωξη του κοροναϊου.

 

Το plaqeunil 200 mg είναι χρήσιμο σε ασθενείς με ρευματικά νοσήματα (πχ ΡΑ), είναι όμως απόλυτα απαραίτητο σε ασθενείς με ΣΕΛ (Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο) και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λείψει από τους ασθενείς αυτούς.

 

 

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η αυξημένη ζήτηση πιθανώς οφείλεται στην φήμη περί αντιμετώπισης της  COVID-19 νόσου με τέτοια φάρμακα, κάτι που αντιδραστικά έχει οδηγήσει στην αυξημένη ζήτηση του φαρμάκου, τόσο από πολίτες (χωρίς ρευματικό νόσημα) όσο και από ασθενείς που ήδη λαμβάνουν την αγωγή, προκειμένου να προλάβουν έτσι πιθανή έλλειψη στην αγορά

 

Τέλος ,να τονισθεί ότι η πιθανή αντιμετώπιση της COVID-19 με υδροξυχλωροκίνη δεν είναι ακόμη καθόλου καλά τεκμηριωμένη. Απαιτείται από όλους και από τους ασθενείς, ψυχραιμία και σύνεση, προκειμένου να μη στερηθούν ασθενείς φάρμακα που απαραίτητα τα έχουν ανάγκη στην αντιμετώπιση της νόσους τους

Στόχος-Πρόληψη: Καμπάνια για τον καρκίνο του προστάτη

Stohos_Pros

Δες τον Προστάτη σαν φίλο, όχι σαν απειλή

 

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2020 – Πριν 19 χρόνια ο «Στόχος – Πρόληψη» επικοινώνησε στην Ελλάδα την Εκστρατεία «Η Μόδα Βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους». Νέα, υγιή κορίτσια φορέσαν το μπλουζάκι με σήμα τον Στόχο και διέδωσαν το αισιόδοξο μήνυμα της πρόληψης. Το μπλουζάκι έγινε μόδα και το σήμα του «Στόχος» ενέπνευσε εμπιστοσύνη μέσα από τα δεκάδες περίπτερα ενημέρωσης και τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που συνεχίζει να προσφέρει μέχρι σήμερα. Ο «Στόχος – Πρόληψη» με την βοήθεια και συμμέτοχη όλων, θέλει να διοχετεύσει την ροή της πληροφόρησης στους άνδρες μέσω των γυναικών. Παράλληλα θα προβάλει τη νέα καμπανιά «Δες τον Προστάτη σαν φίλο, όχι σαν απειλή», που υλοποίησε με την βοήθεια δυο εξαίρετων φωτογράφων του Τάκη Διαμαντόπουλου και της Ολυμπίας Κρασαγάκη, με πρωταγωνιστές σημαντικούς άνδρες της ελληνικής κοινωνίας όπως οι: Θ. Αθερίδης, Α. Γεωργούλης, Β. Χαραλαμπόπουλος, Κ. Κόκλας, Α. Λαγός, Α. Παππάς.

Από αριστερά: πρόεδρος «Στόχος - Πρόληψη» κα. Μαριλένα Στρατοπούλου Κιτσοπάνου, πρόεδρος Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Γκιάλας (photo by Mike Tsolis)

Από αριστερά: πρόεδρος «Στόχος – Πρόληψη» κα. Μαριλένα Στρατοπούλου Κιτσοπάνου, πρόεδρος Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Γκιάλας (photo by Mike Tsolis)

Με στόχο την ορθή και έγκαιρη ενημέρωση όλων των ανδρών και γυναικών, ο «Στόχος – Πρόληψη» αναλαμβάνει το πολύτιμο έργο της ενημέρωσης και πρόληψης για τις αλλοιώσεις του προστάτη. Η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της νέας καμπάνιας, έγινε παρουσία του Αντιδημάρχου Υγείας & Παιδείας Αθηναίων, κ. Μανόλη Καλαμπόκα, του προέδρου της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, κ. Ιωάννη Γκιάλα και της προέδρου του «Στόχος – Πρόληψη» κας. Μαριλένας Στρατοπούλου Κιτσοπάνου. Με αίσθημα ευθύνης για τα τελευταία γεγονότα που αφορούν τον κορονοϊό, το διοικητικό συμβούλιο της «Στόχος – Πρόληψη» επέλεξε να πραγματοποιήσει την συνέντευξη Τύπου μέσω live streaming στο facebook, χωρίς την παρουσία κόσμου. Την εκδήλωση παρουσίασε το μοντέλο με διεθνή καριέρα και εκπρόσωπος του «Στόχος – Πρόληψη», Ιωάννα Παπαδημητρίου.

 

Από αριστερά: Αλέξης Παππάς ηθοποιός, Ιωάννα Παπαδημητρίου μοντέλο με διεθνή καριέρα - εκπρόσωπος «Στόχος – Πρόληψη» (photo by Mike Tsolis)

Από αριστερά: Αλέξης Παππάς ηθοποιός, Ιωάννα Παπαδημητρίου μοντέλο με διεθνή καριέρα – εκπρόσωπος «Στόχος – Πρόληψη» (photo by Mike Tsolis)

Γιατί αναφέρεται τόσο συχνά η λέξη καρκίνος; Υπάρχει λόγος να μιλάμε για καρκίνο του προστάτη; Μπορεί ο καρκίνος του προστάτη να είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα, ωστόσο περισσότεροι από το 95% των ασθενών αρχικού σταδίου θεραπεύονται. Αποτελεί δε ζωτικής σημασίας οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη τους.

 

Την συνέντευξη Τύπου χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Υγείας & Παιδείας Αθηναίων, κ. Μανόλης Καλαμπόκας.

 

Βασικός ομιλητής της συνέντευξης Τύπου ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, κ. Ιωάννης Γκιάλας ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Πρέπει να τονίσουμε την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Μετά τα 50 έτη, όλοι οι άνδρες πρέπει να προβούν σε προληπτικό έλεγχο, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει από τα 45. Η άθληση και η μεσογειακή διατροφή προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη».

Από αριστερά: Ολυμπία Κρασαγάκη φωτογράφος, Ανδρέας Λαγός nomad chef (photo by Mike Tsolis)

Από αριστερά: Ολυμπία Κρασαγάκη φωτογράφος, Ανδρέας Λαγός nomad chef (photo by Mike Tsolis)

Από την πλευρά της η πρόεδρος του «Στόχος – Πρόληψη» κα. Μαριλένα Στρατοπούλου δήλωσε: «Ξεκινήσαμε μια καμπάνια που σκοπό έχει να προβάλει το μήνυμα, ότι ακούγοντας την λέξη προστάτης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια. Ο προστάτης μέχρι μια ηλικία είναι ο καλός φίλος του άντρα, τόσο καλός που στην καμπάνια τον παρομοιάζουμε με τον καλύτερο του φίλο. Οι  άνδρες σήμερα χειρίζονται τον  προστάτη σαν ένα μυστικό τους. Ενώ είναι κάτι απλό, χρειάζεται να ρωτήσουν, να μάθουν για να ζουν καλά!».

 

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, για το ανεκτίμητο εθελοντικό έργο που έχει προσφερθεί προς τον «Στόχος – Πρόληψη» βραβεύτηκε ο Γενικός Χειρουργός, κ. Αθανάσιος Νησιώτης.

 

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, έχοντας ως χορηγό την Menarini Hellas και ως υποστηρικτή τη DEMO ABEE.

 

Hashtags: #stoxoshellas #mifovasai

 

Website: www.stohoshellas.gr

Facebook Page: www.facebook.com/StoxosHellas

Instagram Page: http://instagram.com/stoxoshellas

Twitter Account: https://twitter.com/StoxosHellas

YouTube Channel: https://www.youtube.com/user/FTBCStoxos

 

 

 

 

H MED-EL στηρίζει τη Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή!

MEDEL_logo

Εσείς το ακούσατε;

H MEDEL στηρίζει τη Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή!

Ακούει το πρόβλημα, δίνει λύσεις και ευαισθητοποιεί το κοινό!

 

Η MED-EL, καινοτόμος εταιρεία λύσεων ακοής παγκοσμίως, έχει ως αποστολή να εξαλείψει την ακουστική ανεπάρκεια ως εμπόδιο στην επικοινωνία, να προσφέρει το «δώρο» της ακοής στα άτομα με ελαφρά έως σοβαρή βαρηκοΐα, καθώς και την εκπαίδευση όλων σχετικά με την σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης και αναζήτησης θεραπευτικών μεθόδων. Φέτος, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή στις 3 Μαρτίου, μια πρωτοβουλία που διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η MED-EL πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα για μία από τις πλέον διαδεδομένες αισθητηριακές αναπηρίες σε πάνω από 12.000 ερωτώμενους. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς φαίνεται πως ζούμε σε μία κοινωνία όπου βιώνουμε ακουστική αναπηρία, η οποία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας, παρόλα αυτά δεν αναζητούμε τρόπους αντιμετώπισής της.

Αντιμετωπίζοντας τη βαρηκοΐα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής

MedEl200303_1Σχεδόν 466 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από προβλήματα ακοής. Σύμφωνα με την έρευνα, τα ¾ των ερωτηθέντων γνωρίζουν κάποιον που πάσχει, παρόλα αυτά, δεν τον/την έχουν παροτρύνει να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού. Συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός των ατόμων που εξετάζουν την  ακοή τους είναι μειωμένος. Τα άτομα αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί, καθώς η έρευνα τονίζει ότι οι μεγαλύτεροι φόβοι των ατόμων με προβλήματα ακοής σχετίζονται με τη δυσκολία επικοινωνίας (31%), την κοινωνική απομόνωση και τον κίνδυνο για την προσωπική ασφάλεια (17% αντίστοιχα). Τα ποσοστά αυτά προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, δεδομένου ότι το ⅓ των ερωτηθέντων δεν έχουν εξετάσει την ακοή τους ποτέ! Αυτό είναι μερικώς αποτέλεσμα της έλλειψης ενημέρωσης (22%) και της χαμηλής ανησυχίας (14%), ενώ 1 στους 10 θεωρεί ότι το πρόβλημα θα περάσει από μόνο του. Βάσει των στοιχείων του Π.Ο.Υ., το 83% των ατόμων που χρήζουν θεραπείας δεν χρησιμοποιούν ακουστική υποβοήθηση.  Είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι το 59% της αναπηρίας λόγω προβλημάτων ακοής θα μπορούσε να μειωθεί εάν οι ασθενείς χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας! Παρόλα αυτά, καθυστερώντας να αναζητήσουν θεραπεία ή αρνούμενοι ίσως να αποδεχτούν τη βαρηκοΐα, θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

MedEl200303_2Τα άτομα με βαρηκοΐα μπορούν να επωφεληθούν από μια έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος: οι συχνοί έλεγχοι ακοής μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση έτσι ώστε οι πάσχοντας να επιδιώξουν άμεσα την κατάλληλη θεραπεία. Φέτος, η Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή έχει κεντρικό θέμα «Ακούγοντας για πάντα: Μην αφήνεις τη βαρηκοΐα να σε περιορίζει», και σκοπός της είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τη σημασία της εξέτασης και της διατήρησης μιας καλής ακοής, μέσω λήψης των απαραίτητων προληπτικών  μέτρων. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι που έχουν καλή ακοή μπορεί να τη βλάψουν υιοθετώντας κακές συνήθειες! Γιορτάζοντας, λοιπόν, τη Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή, η MED-EL ενθαρρύνει τον κόσμο να κάνει έλεγχο της ακοής του και να αναζητήσει την συμβουλή επαγγελματιών ιατρών και ειδικών ως προς τις καθημερινές πρακτικές και συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα ακουστική ανεπάρκεια ή μόνιμη βαρηκοΐα.

Η αποκατάσταση της ακοής μπορεί να ωφελήσει τόσο τα άτομα που πάσχουν και τους οικείους τους, όσο και την κοινωνία στην οποία ανήκουν. Η αυξανόμενη πρόσβαση στην εκπαίδευση, τα χαμηλότερα κόστη που συνδέονται με την κατάθλιψη και την γνωστική εξασθένηση, τα μεγαλύτερα ποσοστά επαγγελματικής απασχόλησης και εσόδων, και η καλύτερη ενσωμάτωση των ατόμων στην κοινωνία  είναι ορισμένα από τα οφέλη. Επομένως, είναι απαραίτητη η εκπαίδευση της κοινωνίας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η βαρηκοΐα είναι θεραπεύσιμη

Σήμερα, οι τρόποι αποκατάστασης της ακοής είναι εξελιγμένοι και ποικίλλουν ανάλογα με την περίπτωση. Εκτός από τα ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια χάρις την ψηφιακή τεχνολογία και την παραδοσιακή ωτοχειρουργική, υπάρχουν πλέον πολλές εμφυτεύσιμες συσκευές που μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε είδος βαρηκοΐας, από την πιο ήπια έως την πλήρη, αμφίπλευρη κώφωση. Μία από τις λύσεις που έχουν εξελιχθεί περισσότερο είναι τα κοχλιακά εμφυτεύματα. Πρόκειται για συσκευές οι οποίες επιτρέπουν την επαναφορά της ακοής, ακόμα και όταν τα υπόλοιπα ακουστικά βοηθήματα έχουν αποβεί αναποτελεσματικά. Αρχικά σχεδιασμένα μόνο για άτομα με πλήρη βαρηκοΐα, η εξέλιξή τους σηματοδότησε την επέκταση του πεδίου εφαρμογής σε πολλές περιπτώσεις, λιγότερο ακραίες, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Αποτελείται από μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία τοποθετείται με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση και που παρέχει την αίσθηση της ακοής μέσω της αποστολής ηλεκτρικών παλμών στον εγκέφαλο. Σε συνδυασμό με τα  κοχλιακά εμφυτεύματα, τα εμφυτεύματα οστέινης αγωγιμότητας, τα εμφυτεύματα μέσου ωτός και τα εμφυτεύματα εγκεφαλικού στελέχους (ABI), συμπληρώνουν το κεφάλαιο των πλέον σύγχρονων λύσεων ακοής, καλύπτοντας τη πλειονότητα των περιπτώσεων βαρηκοΐας. Η MEDEL παρέχει καινοτόμες λύσεις προηγμένης τεχνολογίας για κάθε περίπτωση, απαντώντας στις διαφορετικές ανάγκες των ατόμων με ελαφρά έως πολύ σοβαρά προβλήματα ακοής.

Η MEDEL στηρίζει τα άτομα με προβλήματα ακοής

Ο Patrick D’Haese, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων στη MEDEL, ανέφερε σχετικά: «Η έρευνά μας, μάς αποκαλύπτει ότι πρέπει να αρχίσουμε να δρούμε ενεργά όσον αφορά την ακοή μας. Η βαρηκοΐα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή και πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει απλώς να το αντιμετωπίζουν ή να το δέχονται. Όπως λειτουργεί κάθε προληπτικός έλεγχος, ενθαρρύνουμε τον κόσμο να αντιμετωπίζει και την τακτική εξέταση ακοής, για να εντοπίζονται τυχόν προβλήματα και να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο σύντομα, με την κατάλληλη λύση. Ενθαρρύνουμε, επίσης, την οικογένεια και τους φίλους να παροτρύνουν τους κοντινούς τους ανθρώπους να κάνουν έλεγχο ακοής, αν υποψιάζονται ότι έχουν προβλήματα βαρηκοΐας.».

Η εξασθένηση της ακοής είναι απλώς μια ακόμη αισθητηριακή αναπηρία, όπως ακριβώς η μειωμένη όραση. Κανείς δεν αισθάνεται διαφορετικός φορώντας γυαλιά, γιατί να νιώθει λοιπόν μειονεκτικά κάποιος που φορά ακουστικό βαρηκοΐας; Μάθετε για την κατάστασή σας, εξετασθείτε, επιλέξτε τη λύση που σας ταιριάζει και απολαύστε το δώρο της ακοής!

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη MEDELwww.medel.com

Μάθετε περισσότερα για τη βαρηκοΐα, τις συνέπειες και τις λύσεις μέσα από την πλήρη έρευνα: https://whd.explore-life.com

«Αντιμετωπίζοντας μαζί την Παχυσαρκία: Ώρα για δράση!»

EIEP_logo
«Αντιμετωπίζοντας μαζί την Παχυσαρκία: Ώρα για δράση!»
Το Ευρωπαϊκό σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

 Obesity_Day

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) παραχώρησε σήμερα Συνέντευξη Τύπου με  βασικό άξονα την ευαισθητοποίηση γύρω από την προσπάθεια οικοδόμησης μιας κοινής αντίληψης στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχοι αυτής της  προσπάθειας είναι να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν στρατηγικές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, μέσω της διεύρυνσης της εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών υγείας σε θέματα παχυσαρκίας και να αναγνωρισθεί αυτή ευρύτερα ως ασθένεια, να εξαλειφθεί το στίγμα που συχνά τη συνοδεύει και τέλος να ενταθούν τα μέτρα ανάσχεσης της ραγδαίας αύξησης των ποσοστών υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων στην Ευρώπη.

 

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, παρουσιάστηκαν τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2019. Σύμφωνα με αυτά, οι καταναλωτές τείνουν να μην αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία ως ασθένεια, παρά τα αυξημένα ποσοστά της στην Ελλάδα. Αντιθέτως, πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα προσωρινό πρόβλημα το οποίο λύνεται με δίαιτα. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, καταγράφηκε μια αισθητή έλλειψη γνώσης αναφορικά με τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι επηρεάζονται σημαντικά στην καθημερινότητά τους λόγω του προβλήματος με το βάρος τους.

 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθύμιος Καπάνταης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας: «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να γίνει ευρύτερα αντιληπτό γιατί η παχυσαρκία είναι μια νόσος και ποιες είναι οι αιτίες και οι συνέπειές της. Το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης είναι “Ώρα για δράση” για αυτόν ακριβώς το λόγο. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να κάνουν τη διαφορά με την καλύτερη ενημέρωσή τους για τη νόσο και καταβάλλοντας προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αναγκών και των ανησυχιών των ασθενών».

EIEP200303

Όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης του υπερβάλλοντος βάρους σύμφωνα με την έρευνα, το 68% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είναι ενάντια στην ιατρική θεραπεία κυρίως λόγω πιθανών παρενεργειών, καθώς και επειδή δηλώνουν αντίθετοι στη φαρμακευτική αγωγή γενικά. Αντιθέτως, το 88% απάντησε πως αναγνωρίζει τη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση ως τις καλύτερες μεθόδους απώλειας βάρους. Τα παραπάνω ευρήματα σχολίασε ο κ. Βαλσαμάκης Γεώργιος, μέλος Δ.Σ της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας: «Το αντικείμενο της παχυσαρκίας ως μέρος της ιατρικής κατάρτισης καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο, και θα έπρεπε να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες στην κατανόηση της παχυσαρκίας από τους επαγγελματίες υγείας και στις ολοκληρωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να παρασχεθούν ως μέρος της ιατρικής φροντίδας προς τους ασθενείς».

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (WOD) που έχει οριστεί για το 2020 στις 4 Μαρτίου, αποτελεί σημείο αναφοράς για τοπικές, εθνικές και διεθνείς δράσεις στην υποστήριξη των ανθρώπων με παχυσαρκία. Σκοπός είναι να οδηγήσει στην επίσημη αναγνώριση της παχυσαρκίας, από την πολιτεία και την κοινωνία, ως χρόνιας νόσου που απαιτεί ενεργό και δραστική διαχείριση, δηλαδή πρόληψη και θεραπεία. Επίσης, στόχος είναι να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη γνώση και κατανόηση της παχυσαρκίας ως θεραπεύσιμης ασθένειας, ιδίως μεταξύ των επαγγελματιών υγείας ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση στην θεραπεία της.

Το Ευρωπαϊκό σύνθημα “Αντιμετωπίζοντας την παχυσαρκία μαζί σε όλη την Ευρώπη” στοχεύει στην ενθάρρυνση και διευκόλυνση των ευκαιριών για τους υπεύθυνους να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν συλλογικά την αυξανόμενη επιδημία της παχυσαρκίας. Είναι επίσης μια ευκαιρία για να τονιστεί η ανάγκη για ευρύτερη αναγνώριση της παχυσαρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών ως θεραπεύσιμης χρόνιας νόσου και να επιστήσουμε την προσοχή στα οφέλη που θα επιφέρει η αντιμετώπισή της τόσο στα άτομα όσο και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται πλέον από οργανώσεις υγείας όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Αμερικανική Ιατρική Ένωση (AMA) και η Καναδική Ιατρική Ένωση (CMA), ως χρόνια πάθηση που απαιτεί μακροχρόνια διαχείριση και αντιμετώπιση.

Παράλληλα, η εκστρατεία υποστηρίζει τις ευρύτερες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (EASO-European Association for the Study of Obesity), των Εθνικών Εταιρειών και των συνεργαζόμενων κέντρων να ενθαρρύνουν τους ευρωπαίους πολίτες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, με αποτέλεσμα να διαχειριστούν το βάρος τους και να βελτιώσουν τη γενικότερη υγεία και την ποιότητα της ζωής τους.

Τα καίρια μηνύματα που θέλησε να προβάλει η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου είναι τα ακόλουθα:

  • Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση παχυσαρκίας που παίρνει διαστάσεις επιδημίας, η οποία παρουσιάζει αυξανόμενες οικονομικές επιβαρύνσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
  • Η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν λειτουργεί, και έτσι προκύπτει η ανάγκη για μία νέα προσέγγιση.
  • Η πρόληψη της παχυσαρκίας πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας αποδεικνύει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη θεραπεία αλλά και την πρόληψη.
  • Η παχυσαρκία πρέπει να αναγνωρίζεται ευρύτερα στην Ευρώπη ως χρόνια νόσος.
  • Η ΕΕ έχει ήδη αναγνωρίσει ότι η παχυσαρκία μπορεί να αποτελέσει αναπηρία.

Συμφωνία Ε.Χ.Ε.Μ. και Ε.Ο.Π.Ε. για το ρόλο της προεγχειρητικής θεραπείας στον καρκίνο του μαστού

EEXM_EOPE

Μείωση των ριζικών χειρουργικών επεμβάσεων και μείωση της πιθανότητας μετάστασης μπορεί να προσφέρει η θεραπεία πριν τη χειρουργική επέμβαση (προεγχειρητική ή νεοεπικουρική θεραπεία) σε συγκεκριμένο πληθυσμό με καρκίνο του μαστού.

Τη σημασία της προεγχειρητικής θεραπείας στον καρκίνο του μαστού καθώς και τα κριτήρια επιλογής του κατάλληλου πληθυσμού γυναικών, που μπορούν να ωφεληθούν, ανέδειξαν η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ.) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ο.Π.Ε), κατά τη διάρκεια της Συνάντησης για τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Προεγχειρητική Θεραπεία στον καρκίνο του μαστού, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020.

 

Ο καρκίνος του μαστού, εφόσον διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο και αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη τοπική (χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία) και συστηματική θεραπεία (χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και στοχεύουσα θεραπεία), έχει εξαιρετικά θετική πρόγνωση για τις περισσότερες ασθενείς. Συνήθως η συστηματική θεραπεία ακολουθεί την χειρουργική επέμβαση. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις ασθενών, η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση (προεγχειρητική ή νεοεπικουρική θεραπεία). Η στρατηγική αυτή, μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τις ασθενείς τόσο όσον αφορά στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα και την ανάγκη για ριζικές χειρουργικές επεμβάσεις όσο και γιατί δίνει τη δυνατότητα για εξατομίκευση της θεραπείας μετά την χειρουργική επέμβαση  και κατ’ επέκταση καλύτερη έκβαση της πορείας της ασθενούς.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Βενιζέλο, Χειρουργό, Διευθυντή Μονάδας Μαστού Θεραπευτηρίου “Metropolitan” και Πρόεδρο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ.), «Oι ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς στο στάδιο αυτό έχουν δυνητικά την πιθανότητα ίασης. Οι γυναίκες με HER2 θετικό και τριπλά αρνητικό πρώιμο καρκίνο του μαστού ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου υποτροπής και θα πρέπει η θεραπεία, που θα τους δοθεί, να τους προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία και ελπίδα. Η προεγχειρητική θεραπεία, σε συγκεκριμένο και αυστηρά επιλεγμένο πληθυσμό γυναικών, φαίνεται να παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση, δίνοντας την ευκαιρία για εξατομίκευση της θεραπείας μετά το χειρουργείο. Ο Χειρουργός Μαστού έχει βασικό ρόλο στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση της πορείας κάθε ασθενούς που υποβάλλεται σε προεγχειρητική θεραπεία και σε στενή συνεργασία με τον Παθολόγο-Ογκολόγο, στοχεύουν πάντα στο μέγιστο όφελος των ασθενών.

 

Από τη μεριά του ο κ. Εμμανουήλ Σαλούστρος, Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέφερε ότι: «Η βελτίωση της χειρουργικής θεραπείας χαρακτηρίστηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας, ως η πρόοδος της χρονιάς για το 2020. Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, η χορήγηση συστηματικής θεραπείας πριν την χειρουργική επέμβαση, συμβάλλει στον περιορισμό της έκτασης της επέμβασης στον μαστό και τη μασχάλη. Παράλληλα, συμβάλλει στην επιλογή της βέλτιστης μετεγχειρητικής θεραπείας, που εξασφαλίζει τη μείωση της πιθανότητας υποτροπής και αύξηση της επιβίωσης».

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου στις γυναίκες, καθώς καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερα από 1,6 εκατ. περιστατικά παγκοσμίως και πάνω από 8.000 εξ’ αυτών στη χώρα μας.

 

1 2 3 49