Λογική και ειλικρίνεια

2021_healthellas

Αυτή τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε ας ελπίσουμε ότι θα την κάνουμε λίγο καλύτερη σε ότι αφορά την επικοινωνία των θεμάτων που αφορούν την Υγεία.
Υπουργείο Υγείας:
Αν και έχει κάνει σημαντικά βήματα στην επικοινωνία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αμφιλεγόμενη επικοινωνία σε σημαντικά θέματα ίσως γιατί θεωρούν ότι η επικοινωνία πρέπει κατ’ αρχήν να εξυπηρετεί την εικόνα της κυβέρνησης και αυτό δικαιολογεί υπερβολές χωρίς λογική υποστήριξη.

Παράδειγμα πρώτο ΜΕΘ. Είναι λογικό σε περίοδο πανδημίας να λαμβάνονται τόσο έκτακτα όσο και προσωρινά μέτρα. Αυτό συνέβη και με τις ΜΕΘ. Όταν μετατρέπω τις μονάδες ανάνηψης των χειρουργείων σε ΜΕΘ για να αντιμετωπίσω μια κατάσταση πολύ καλά κάνω αλλά αυτό δεν είναι μόνιμη ΜΕΘ. Καλό είναι λοιπόν σήμερα να δώσουν στην δημοσιότητα ΄μία λίστα με πόσες ΜΕΘ υπάρχουν ανά δημόσιο Νοσοκομείο της χώρας. Πόσες από αυτές είναι μόνιμες με μόνιμο προσωπικό και πόσες έκτακτες λόγω πανδημίας. Το να κάνουν συγκρίσεις με την προηγούμενη είναι και θεμιτό και επιβεβλημένο. Το να γίνονται οι όποιες συγκρίσεις με αντικειμενικά και ελεγχόμενα νούμερα αυξάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Παράδειγμα δεύτερο Εμβολιασμοί Covid. Η επιδιωκόμενη ανοσία μέσω μαζικού εμβολιασμού ή οποία επιχειρείται σήμερα σε όλη την Ευρώπη είναι καθαρά μαθηματικά. Ως εκ τούτου το Υπουργείο πρέπει να επικοινωνεί με νούμερα είτε σε ημερήσια βάση είτε σε εβδομαδιαία. Πόσοι εμβολιασμοί έγιναν αυτή την περίοδο πόσοι σε σύνολο. Έτσι όλοι οι πολίτες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν και τον ρυθμό και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός της κριτικής μάζας του πληθυσμού.

Δημοσιογράφοι Υγείας:
Να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ερωτήσεις είναι σημαντικότερες των απαντήσεων. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τα όσα μάθαμε στο σχολείο το οποίο μας επιβράβευε για τις απαντήσεις. Οι απαντήσεις έχουν σχεδόν πάντα μια εφήμερη βεβαιότητα και περιέχουν προσπάθεια να σε πείσουν για κάτι. Καλό είναι λοιπόν να ερευνούμε τις απαντήσεις και να ζητάμε στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

 

Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους.