Συν-δημιουργώντας αξία για το οικοσύστημα της ογκολογίας

Roche230228

Η συνεργασία είναι «κλειδί» για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην παροχή φροντίδας στους ασθενείς με καρκίνο

Επιτακτικής σημασίας αναδεικνύεται η ενίσχυση του ρόλου του παθολόγου ογκολόγου στο «ταξίδι» των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα, σε μια περίοδο κατά την οποία ο χώρος της υγείας μετασχηματίζεται διεθνώς, με κινητήριο δύναμη τις επαναστατικές εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης και της ψηφιακής τεχνολογίας. Η προαγωγή της συναντίληψης, κυρίως μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας, αλλά και η αξιοποίηση νέων ψηφιακών εργαλείων και λύσεων, αποτελούν βασικά οχήματα, ώστε το οικοσύστημα της ογκολογίας να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες και προσδοκίες των ασθενών.

Αυτά ήταν τα κύρια συμπεράσματα που αναδείχθηκαν από τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με τίτλο «Συν-δημιουργώντας αξία για το οικοσύστημα της ογκολογίας», που διοργανώθηκεαπό τη Roche Hellas, με την πολύτιμη συμβολή της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και τη συνδρομή συμμετεχόντων εγνωσμένης αξίας.

Στην εκδήλωση, εκπρόσωποι των παθολόγων-ογκολόγων, της Πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, και της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas, συμμετείχαν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο γύρω από τις εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης και της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και τις δυνατότητες, αλλά και τις προκλήσεις που αυτές παρουσιάζουν για τους ασθενείς, τους επαγγελματίες υγείας και το ευρύτερο οικοσύστημα υγείας.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, η Ζένια Σαριδάκη, Παθολόγος Ογκολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο της ΕΟΠΕ, αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο της στην εκπαίδευση των νέων ογκολόγων. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΟΠΕ είναι δίπλα στον ογκολογικό ασθενή, αφουγκραζόμενη τις εξελίξεις και τις σύγχρονες ανάγκες του, οι οποίες οδηγούν στην αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των φορέων, ώστε να αντιμετωπίζεται ολιστικά ο χρήστης υπηρεσιών υγείας. Τέλος, αναφέρθηκε στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας των ασθενών και στη σημασία του για την κλινική ογκολογία, καθώς αποτελεί ένα εργαλείο που προάγει την καλύτερη διαχείριση θεραπειών, την ταξινόμηση και σταδιοποίηση της νόσου, ενώ ανέδειξε το γεγονός ότι στην ολοκληρωμένη εφαρμογή του θα υπάρχει διαλειτουργικότητα, παρέχοντας τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας.

Παρών στην ημερίδα ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός όλων των εμπλεκομένων είναι να δημιουργήσουν από κοινού αξία για τους ασθενείς, για το σύστημα υγείας και για την ελληνική κοινωνία, και αναφέρθηκε στην προώθηση από την πλευρά του Υπουργείου ενός ολοκληρωμένου συστήματος φροντίδας ογκολογικών ασθενών. «Έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες της η Επιστημονική Ομάδα για το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου, ενώ παράλληλα δρομολογείται η εκπαίδευση και πιστοποίηση καταχωρητών που θα υποστηρίξουν τα ψηφιακά συστήματα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμετέχουμε στο EU Beating Cancer Plan και στην πρωτοβουλία για το European Health Data Space, καθώς η χρήση και αξιοποίηση των δεδομένων στον τομέα του καρκίνου είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος, υπενθυμίζοντας και την επικείμενη έναρξη του προγράμματος Νοσοκομείο στο Σπίτι, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το πρότυπο πρόγραμμα κατ’ οίκον χορήγησης θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς «ΟΙΚΟΘΕΝ», με πρωτοβουλία του Γενικού-Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αθηνών «Άγιος Σάββας».

Στο θέμα της ανάγκης προτεραιοποίησης της προληπτικής ιατρικής εστίασε κατά την τοποθέτησή της η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, λέγοντας ότι «Η χώρα μας για πολλά χρόνια υπήρξε εξαιρετικά αδύναμη – έως και απούσα θα έλεγε κανείς – από τον ευρωπαϊκό χάρτη των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου. Πλέον, αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και μπαίνουμε σταδιακά σε μια εποχή κατά την οποία υλοποιείται η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στη χώρα μας, εδώ και 40 χρόνια, στο πεδίο της πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων. Συνεργαζόμαστε ήδη με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας για την κατάρτιση του καταλόγου Δεικτών Ποιότητας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, προκειμένου να περάσουμε στην επόμενη ημέρα της πρόληψης και αντιμετώπισης, αρχικά του καρκίνου του μαστού».

Η Νίκη Τσούμα, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) αναφέρθηκε εκτενέστερα στο θέμα της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας μέσω του προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης της περίθαλψης ογκολογικών ασθενών, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις βασικές παρεμβάσεις: α) το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων, το οποίο θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο καταγραφής όλων των ασθενών με συμπαγή και αιματολογικά νεοπλασματικά νοσήματα, β) Το Ογκολογικό Πληροφοριακό Σύστημα για 12 Νοσοκομεία που περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση ενός ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος για την υποστήριξη των ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών και γ) τις εφαρμογές υποστήριξης ασθενών, με στόχο τη συνεχή υποστήριξή τους, την αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας και τελικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

Ο Γιώργος Κουρέπης, Principal στην εταιρεία Deloitte παρουσίασε μία ανάλυση σχετικά με τις τάσεις του κλάδου της Υγείας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανάλυσης, το περιβάλλον στη χώρα μας διαμορφώνεται γύρω από τις απαιτήσεις του νέου «χρήστη υπηρεσιών υγείας», του πολίτη/ασθενή, που αναμένει πλέον αναβαθμισμένες εμπειρίες με βασικά χαρακτηριστικά την προσωποποίηση, την άνεση, την ταχύτητα και την αμεσότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Σημειώθηκε επίσης, πώς η εξωνοσοκομειακή φροντίδα αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως ο επικρατέστερος τρόπος παροχής υπηρεσιών υγείας, με την ψηφιακή και απομακρυσμένη φροντίδα να εξασφαλίζει αυξημένη πρόσβαση στον πληθυσμό. Το νέο μοντέλο υγείας θα βασίζεται στην ψηφιοποίηση και τη συνδεσιμότητα, υιοθετώντας μια ολιστική αντίληψη της υγείας με επίκεντρο τις ανάγκες του ανθρώπου. Τονίστηκε, τέλος, ότι ο συνδυασμός των δεδομένων που θα συλλέγονται μέσω του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, αλλά και από άλλες (διασυνδεδεμένες) πηγές, θα προσφέρουν μια καλύτερη βάση για τη λήψη κλινικών αποφάσεων, αποτελώντας ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο στη διάθεση των επαγγελματιών υγείας.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τόνισε ότι υπάρχουν δύο βασικές έννοιες που διέπουν τη φροντίδα υγείας: η αβεβαιότητα και η πληροφορία. «Η αβεβαιότητα διέπει όλους μας – πρωτίστως τον πάσχοντα, αλλά και τον θεράποντα – και τα συστήματα υγείας είναι οργανωμένα ακριβώς με στόχο τη διαχείριση της αβεβαιότητας.Οι πληροφορίες για την υγεία και τη χρήση υπηρεσιών είναι πλέον πολύ σύνθετες και απαιτούν “μετάφραση” από έναν ειδικό. Σήμερα αλληλεπιδρούμε με ασθενείς οι οποίοι δεν είναι πια ίδιοι: έχουν περισσότερες δυνατότητες εκπαίδευσης, γνώσεις για τη νόσο και δυνατότητες συμμετοχής στις ρυθμιστικές διαδικασίες του συστήματος. Την ίδια στιγμή παρατηρείται ότι τα στοιχεία της αξίας της παρεχόμενης φροντίδας εκλαμβάνονται διαφορετικά από τους ασθενείς και τους ιατρούς τους, γεγονός που καθιστά τις πρακτικές συναντίληψης και από κοινού λήψης της απόφασης στη φροντίδα κάτι περισσότερο από απαραίτητες για το μέλλον».

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικής Μονάδος «Βιοκλινική» Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι «θα πρέπει να αντιληφθούμε το ρόλο του ογκολόγου σε συνάρτηση με τον χρήστη υγείας. Θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε οι άνθρωποι να παραμένουν υγιείς και όχι ασθενείς εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή που προτάσσει τον προληπτικό έλεγχο.  Είναι, επίσης, απαραίτητο η διάγνωσηνα συμπεριλαμβάνει όλες τις επιμέρους παραμέτρους –  από τις απεικονιστικές μεθόδους μέχρι το μοριακό έλεγχο – και ο ασθενής να λαμβάνει την κατάλληλη καθοδήγηση και σωστή κατεύθυνση. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται  συνεργασία με πολλές πρωτοβάθμιες δομές και δίκτυα και όλο το εύρος των επιστημόνων και ειδικοτήτων του οικοσυστήματος, όπως για παράδειγμα οι νοσηλευτές». Κλείνοντας ο κ. Μπουκοβίνας επισήμανε ότι «για να μπορέσουμε να πετύχουμε ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, δεν θα πρέπει πια να συζητάμε το πόσα ξοδεύουμε για την υγεία, αλλά η συζήτηση να εστιάσει στο τι αποτελεί πραγματική επένδυση.Να εξετάσουμε δηλαδή πόσο μπορεί να ενισχυθεί το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν επενδύοντας στην υγεία».

Ο  Μιχάλης Νικολάου, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιμελητής A’ της Α’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας» και Ειδικός Γραμματέας της ΕΟΠΕ, σχολιάζοντας πώς μπορούν να γίνουν πράξεις κάποιες μεγάλες ιδέες, επεσήμανε ότι πολλές φορές οι σημαντικές θετικές εξελίξεις έρχονται μετά από κάποιο άσχημο γεγονός. «Ζούμε σε ένα κόσμο που αλλάζεικαι πάντα άλλαζε, απλά εμείς δεν θέλαμε να το αντιληφθούμε.Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα διδάγματα της πανδημίας COVID και να συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε τα οφέλη και τις ευκαιρίες που πηγάζουν από την ψηφιοποίηση. Αξίζει να πειραματιστούμε, να δείξουμε συνέπεια και αφοσίωση και να μη δειλιάζουμε σε ό,τι νέο κρύβει το μέλλον. Οι άνθρωποι πλέον – δεδομένου ότι ζουν περισσότερο και πολλές άλλες νόσοι ήδη θεραπεύονται αποτελεσματικά – νομοτελειακά θα εκτεθούν στον καρκίνο, που είναι μια νόσος ηλικιοεξαρτώμενη. Συνεπώς, πρέπει ως Πολιτεία να δημιουργήσουμε τις υποδομές και τις κατάλληλες συνθήκες που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του ογκολογικού ασθενή και του συστήματος υγείας τώρα και στο μέλλον, μια φιλοσοφία στην οποία βασίζεται και το πρόγραμμα “ΟΙΚΟΘΕΝ”, το πρότυπο πρόγραμμα κατ’ οίκον χορήγησης θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς που εμπνευστήκαμε στο νοσοκομείο μας και συν-δημιουργήσαμε με την Roche Hellas».

Τη δέσμευση της Roche Hellas απέναντι στους ασθενείς στην Ελλάδα, μετέφερε η Αγγελική Αγγέλη, Chief Portfolio Value Officer της Roche Hellas, τονίζοντας ότι η εταιρεία φιλοδοξεί να συμβάλλει ενεργά σε έναν ευρύ διάλογο για το μετασχηματισμό που συντελείται στο χώρο της υγείας και για το πώς όλοι οι εμπλεκόμενοι στο οικοσύστημα υγείαςμπορούν να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους και να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες. «Τα τελευταία χρόνια, ο χώρος της υγείας μετασχηματίζεται διεθνώς, δημιουργώντας ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Ειδικότερα για την ογκολογία, θα πρέπει να προαχθεί η ολιστική διαχείριση της νόσου και είναι πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα να καταρτίσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο. Εξίσου σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε την έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, αλλά και τον εξορθολογισμό των οικονομικών της υγείας, που αποτελεί τη βάση για ένα βιώσιμο σύστημα να εξασφαλίσουμε μακροπρόθεσμες λύσεις», συμπλήρωσε.

Η κα. Αγγέλη, τέλος, περιέγραψε το πλαίσιο των πρωτοβουλιών της εταιρείας Roche Hellas που εστιάζουν στον ογκολογικό ασθενή, τονίζοντας ότι «στη Roche θέλουμενα συνδιαμορφώσουμε περισσότερες λύσεις που προσδίδουν αξία στην ολιστική διαχείριση του ογκολογικού ασθενή στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε όμως να πετύχουμε το στόχο αυτό χωρίς συνεργασία και συνένωση δυνάμεων όλων των εταίρων του συστήματος υγείας. Ως φαρμακευτική εταιρεία στεκόμαστε δίπλα τους για να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες του ογκολογικού οικοσυστήματος και να συμβάλουμε από πλευράς μας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους ασθενείς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

Ερρίκος Ντυνάν: Εξετάσεις ακριβείας με ενδοσκοπικό υπερηχογράφο τελευταίας γενιάς

Dynan_F

Στα πρότυπα των πλέον εξειδικευμένων κέντρων του εξωτερικού και στόχο την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, καθώς και την πιο έγκαιρη διάγνωση σοβαρών παθήσεων, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ενίσχυσε τον εξοπλισμό του και με ενδοσκοπικό υπερηχογράφο τελευταίας γενιάς. Ο νέος εξοπλισμός ακολουθεί το γενικότερο πλάνο για τη συνεχή ενίσχυση του Ερρίκος Ντυνάν με τεχνολογία αιχμής, προσφέροντας παράλληλα νέες δυνατότητες στις Γαστρεντερολογικές κλινικές του νοσοκομείου και πρόσθετη θωράκιση στους ασθενείς τους.

Η ενδοσκοπική υπερηχοτοµογραφία (endoscopic ultrasound – EUS) είναι απεικονιστική υπερηχογραφική μέθοδος, η οποία παρέχει τη δυνατότητα να ελεγχθεί σε βάθος το τοίχωμα του πεπτικού σωλήνα, εξασφαλίζοντας και μία πληρέστερη απεικόνιση από πολύ κοντινή απόσταση διαφόρων συμπαγών οργάνων, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τον σπλήνα. Με τη νέα ενδοσκοπική μέθοδο μπορούμε επίσης να εξετάσουμε το μεσοθωράκιο, τους λεμφαδένες, τα χοληφόρα αγγεία και τα µμεγάλα ενδοκοιλιακά αγγεία.

Από την πλευρά του ασθενούς, η εξέταση δεν διαφέρει σημαντικά από μία απλή ενδοσκόπηση. Χορηγούνται φάρμακα, τα οποία προκαλούν χαλάρωση ή «μέθη». Η εξέταση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και είναι εντελώς ανώδυνη. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευθεί και είναι ελεύθερος να συνεχίσει το καθημερινό πρόγραμμά του μετά την εξέταση.

Με το εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό τους στην εφαρμογή του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος, οι Γαστρεντερολογικές κλινικές του Ερρίκος Ντυνάν, μεταξύ άλλων, εξασφαλίζουν:

  • Μελέτη και σταδιοποίηση του καρκίνου οισοφάγου, στομάχου και ορθού/πρωκτού.
  • Διαφορική διάγνωση υποβλεννογονίων όγκων πεπτικού σωλήνα και λήψη FNA/ FNB από αυτούς, στις περιπτώσεις που αυτή ενδείκνυται.
  • Μελέτη συμπαγών βλαβών του παγκρεατικού παρεγχύματος και λήψη FNA/FNB από αυτές.
  • Διαγνωστική και θεραπευτική παροχέτευση ψευδοκύστεων και κυστικών βλαβών παγκρέατος.
  • Λήψη κατευθυνόμενων διά του EUS βιοψιών από λεμφαδένες μεσοθωρακίου και κοιλιακής χώρας για τη διερεύνηση της φύσης τους.
  • Διάγνωση δυσδιάγνωστων με το απλό υπερηχογράφημα κοιλίας ή τη CT, καλοηθών (π.χ. μικρολιθίαση) και κακοηθών βλαβών των χοληφόρων (όπως το χολαγγειοκαρκίνωμα).
  • Μελέτη Πυλαίας Υπέρτασης και διάγνωση αρχόμενων κιρσών οισοφάγου, έκτοπων κιρσών και ανάπτυξης παράπλευρης κυκλοφορίας.
  • Θεραπεία του χρόνιου πόνου σε ασθενείς με κακοήθη νοσήματα (π.χ. καρκίνο παγκρέατος), με νευρόλυση του κοιλιακού πλέγματος.

Ακόμη είναι εφικτή η ενδο-ογκική τοποθέτηση χημειοθεραπευτικών και άλλων παραγόντων για την τοπική αντιμετώπιση κακοηθών όγκων, όπως και ο καυτηριασμός νεοπλασμάτων με τοπική εφαρμογή ραδιοκυμάτων (RF) με χρήση ειδικών καθετήρων, υπό την καθοδήγηση του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος.

Dynan230202

Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική: Από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα Δίκτυα 5G και την Τεχνητή Νοημοσύνη

HAOMS

haoms221104-1Τι προκαλεί την ξηροστομία και πόσο σοβαρή είναι; Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί ο έντονος πόνος στην κροταφογναθική περιοχή; Τι είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου και πώς αντιμετωπίζεται; Ερωτήματα που ανακύπτουν συχνά και συνήθως δημιουργούν αμηχανία σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να κινηθούμε και σε ποιον ειδικό να απευθυνθούμε.

Στα ανωτέρω ερωτήματα απαντά η όχι τόσο γνωστή ιατρική και οδοντιατρική ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, η οποία έχει ως αντικείμενο την διάγνωση και κυρίως την  προληπτική, επανορθωτική, αλλά και την επείγουσα χειρουργική φροντίδα των δομών του στόματος, των γνάθων, καθώς επίσης και των περιστοματικών και περιγναθικών ιστών του προσώπου, της κεφαλής και του τραχήλου.

Η γνωριμία με την ειδικότητα, ήταν ο στόχος της Συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, με θέμα: «Η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική, η εξέλιξη και η προσφορά της στην υπερεκατονταετή πορεία της».

Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο σε μια συμβολική σύνδεση, με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο,  κατά τον οποίο αναδείχθηκαν χειρουργικές ανάγκες που οδήγησαν στην δημιουργία και οριοθέτηση της ειδικότητας. Παρουσιάστηκαν επίσης, το ευρύ φάσμα της Ειδικότητας, τα γνωστικά της αντικείμενα, η παρούσα θέση της στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, η συμβολή της στην υγεία του πληθυσμού, η οριοθέτησή της από όμορες ειδικότητες. Αναλύθηκαν επίσης οι σύγχρονες τάσεις στην εξέλιξη και ανάπτυξή της, σε μια εποχή που η τεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη ορίζουν διαρκώς και περισσότερο ένα νέο πλαίσιο άσκησης της χειρουργικής εν γένει.

Από αριστερά: Δρ Αναστάσιος Ι. Μυλωνάς και Δρ Ηλίας Γ. Χρονάς.

Από αριστερά:
Δρ Αναστάσιος Ι. Μυλωνάς και Δρ Ηλίας Γ. Χρονάς.

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή της ανάδυσης της Ειδικότητας, καθώς και τα ισχύοντα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ παρουσίασε ο Πρόεδρος της  Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Δρ Δρ Αναστάσιος Ι. Μυλωνάς, κάνοντας λόγο για μία ειδικότητα που αναδύθηκε από τις ανάγκες αποκατάστασης των τραυμάτων που δημιούργησαν οι συνθήκες και οι μάχες των χαρακωμάτων του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Σε μια γενική αποτίμηση ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι «Αν αναλογιστεί κανείς την ιστορική διαδρομή και εξέλιξη της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, η οποία ξεκίνησε ως Χειρουργική Στόματος, στη συνέχεια μετεξελίχθηκε και μετονομάσθηκε σε Γναθοχειρουργική, φθάνοντας στην σημερινή ονομασία της ως Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική, συνειδητοποιεί τον μεγάλο δυναμισμό της, την ευρύτητα του χειρουργικού της φάσματος, που εκτείνεται από τη χειρουργική αφαίρεση ενός εγκλείστου δοντιού (σωφρονιστήρα κλπ.) μέχρι τη μερική ή και ολική μεταμόσχευση προσώπου, καθώς επίσης και τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές της απαιτήσεις, τόσο σε επίπεδο προαπαιτουμένων προπτυχιακών σπουδών, όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης σε αυτή τούτη την Ειδικότητα. Πρέπει επίσης να γίνει σαφές ότι οι Στοματικοί και Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί αποτελούν έναν άρτια καταρτισμένο επιστημονικό κλάδο με σημαντική συνεισφορά στις θεραπευτικές ανάγκες του πληθυσμού, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό».

Ο Δρ Ηλίας Γ. Χρονάς, Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας, παρουσίασε από την πλευρά του, την πορεία και εξέλιξη της Ειδικότητας στην Ελλάδα, από την ίδρυση το 1959 στην Αθήνα του Σωματείου με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Στόματος» (ΕΕΧΣ), την μετονομασία σε «Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής» το 2005, μέχρι και το 2022 οπότε η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική ορίστηκε πλέον ως ιατρική και οδοντιατρική ειδικότητα που απαιτεί τις γνώσεις της ιατρικής και οδοντιατρικής επιστήμης (Νόμος 4958/2022, ΦΕΚ Α 142). Αναφερόμενος μάλιστα στο μέλλον της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και στις ανάγκες περίθαλψης της ελληνικής κοινωνίας, ο κ. Χρονάς μίλησε για τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα στη χειρουργική κεφαλής και τραχήλου, τις νέες θεραπευτικές τεχνικές και την υπολογιστικά κατευθυνόμενη αποκατάσταση τραύματος και χειρουργικών ελλειμμάτων, ενώ για τους Στοματικούς και Γναθοπροσωπικούς Χειρουργούς τόνισε ότι υπηρετούν μια ειδικότητα που εξελίσσεται συνεχώς και επεκτείνεται σε ολοένα ευρύτερα γνωστικά αντικείμενα και με την έννοια αυτή είναι ιδιαιτέρως απαιτητική από επιστημονικής απόψεως.

 

 

 

 Για περισσότερες πληροφορίες:

H Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής είναι ο επίσημος επιστημονικός και επαγγελματικός φορέας των Ελλήνων Στοματικών και Γναθοπροσωπικών Χειρουργών. Ιδρύθηκε το 1959 ως «Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Στόματος» (ΕΕΧΣ) και μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει σημαντικό εκπαιδευτικό, ενημερωτικό και επιστημονικό έργο (Δύο διεθνή και 31 Πανελλήνια Συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια, συμπόσια, επιμορφωτικά μαθήματα, εκδόσεις κ.α.). Η Εταιρεία με πολυετή συνεχή παρουσία, πλούσιο παρελθόν και καταξιωμένα μέλη, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο, τόσο για την Ελληνική αλλά και για τη Διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής διαγιγνώσκει και αντιμετωπίζει τις συνήθεις και σπανιότερες παθολογικές καταστάσεις, που αφορούν στη στοματική κοιλότητα, στις γνάθους και στο πρόσωπο, καθώς και στις επεκτάσεις τους στην κεφαλή και στον τράχηλο. https://www.haoms.org/

 

Πρώτη διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας (TAVI) στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Sotiria_Thorax

Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών, «Η Σωτηρία» επιτυχής επέμβαση διακαθετηριακής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας (TAVI) σε συμπτωματικό ασθενή με σοβαρή στένωση αορτικής βαλβίδας.

Στο νέο αιμοδυναμικό εργαστήριο της Γ´ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α  «Η Σωτηρία» πραγματοποιούνται από τις αρχές του 2021 πληθώρα επεμβάσεων που αφορούν όχι μόνο τη στεφανιαία νόσο αλλά και την αντιμετώπιση δομικών καρδιακών παθήσεων (σύγκλειση ανοικτού ωοειδούς τρήματος, μεσοκολπικής επικοινωνίας, παραβαλβιδικής ανεπάρκειας, βαλβιδοπλαστκές αορτικής βαλβίδος, ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες κ.α.).

Η επέμβαση διακαθετηριακής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (ΤΑVI) αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική αλλά και απαιτητική επέμβαση που πραγματοποιείται σε ασθενείς με σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας και υψηλό χειρουργικό κίνδυνο, που καθιστά την χειρουργική αντικατάσταση υψηλού κινδύνου ή και απαγορευτική. Πραγματοποιείται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο με τοπική αναισθησία και ήπια καταστολή χωρίς την ανάγκη ολικής νάρκωσης και διασωλήνωσης, χρησιμοποιώντας ως πρόσβαση στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων την μηριαία αρτηρία του ασθενούς. Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της θεραπευτικής αυτής μεθόδου αποτελεί η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μετεπεμβατικά (στο πρώτο 24ώρο μετά την εμφύτευση της βαλβίδας), γεγονός που επιτρέπει την σύντομη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο (συνήθως 3-4 ημέρες). Απαιτεί την άριστη συνεργασία διαφόρων επιμέρους ειδικοτήτων που συναποτελούν την ομάδα καρδιάς (επεμβατικός καρδιολόγος, κλινικός καρδιολόγος, καρδιοχειρουργός).

TAVI

Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τους καρδιολόγους της Γ´ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής με επικεφαλής τον Διευθυντή, Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Βαβουρανάκη, τον Καθηγητή και Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Γεράσιμο Σιάσο, τον  Επιμελητή Καρδιολόγο κ. Κωνσταντίνο Καλογερά, και τον Καρδιολόγο Ευστράτιο Κατσιάνο. Αρωγοί στην επέμβαση ήταν ο Καρδιοχειρουργός κ. Απόστολος Ρουμπελάκης, ο Αγγειοχειρουργός, Καθηγητής κ. Ιωάννης Κακίσης,  ο Επιμελητής Αναισθησιολογίας κ. Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ και ο προϊστάμενος του αιμοδυναμικού και συντονιστής ειδικότητας Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας 1ης ΥΠΕ, κ. Θεόδωρος Πεσιρίδης. Η Επέμβαση πραγματοποιήθηκε στην Υβριδικών προδιαγραφών αίθουσα του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου που είναι εξοπλισμένη με εξωσωματική κυκλοφορία. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν άριστο και ο ασθενής μεταφέρθηκε προς παρακολούθηση και ολοκλήρωση της νοσηλείας του στην Μονάδα Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου

Με την συγκεκριμένη επέμβαση, που διενεργήθηκε από την Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική μετα από τις συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης του νοσοκομείου, της 1ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, το Γενικό Νοσοκομείο Θώρακος ‘Η ΣΩΤΗΡΙΑ’ προστίθεται στα επιλεγμένα, υψηλής καρδιολογικής εξειδίκευσης κέντρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας  που πραγματοποιούν τις εν λόγω επεμβάσεις. Η διενέργεια των εν λόγω επεμβάσεων στο Γ’ΝΝΘΑ ‘ Η ΣΩΤΗΡΙΑ’ θα επισπεύσει την αντιμετώπιση πολλών ασθενών, που ήδη ευρίσκονται σε αναμονή της επέμβασης σε άλλα νοσοκομεία και αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

Πολυεστιακά γυαλιά 5ης γενιάς στον 21ο αιώνα: Επιλογή σχεδίασης με Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.) Εξατομικευμένοι πολυεστιακοί φακοί

PEOO_logo

Η σχεδίαση εξατομικευμένων πολυεστιακών γυαλών τον 21ο αιώνα χαρακτηρίζεται από την επιλογή σχεδίασης με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης  τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια  Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών & Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών ΗΟΥΑ ΚΑΙ ΤΟΚΑΙ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό πλεονέκτημα των πολυεστιακών φακών οράσεως είναι ότι ο χρήστης μπορεί να μετακινεί ομαλά το βλέμμα του από τη μια ζώνη στην άλλη, (κοντινή, μεσαία, μακρινή) χωρίς ενοχλητικές παραμορφώσεις. Προσεγγίζουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τη φυσική όραση.

Η πρώτη βελτίωση  στα πολυεστιακά γυαλιά ξεκίνησε στα τέλη του 20ου αιώνα, με την συσχέτιση της κοντινής ισχύος με τη βάση καμπυλότητας του φακού, επεσήμανε ο κος Αριστείδης Χανδρινός, Οπτικός – Οπτομέτρης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Cardiff της Ουαλίας, Επικ. Καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και βασικός ομιλητής της Συνέντευξης Τύπου.

 

Έτσι με τη σωστή επιλογή από μια ομάδα 60 συνδυαστικών σχεδίων, είχαμε  βελτίωση στο βάρος και πάχος του φακού. Στην συνέχεια, με τη σχεδίαση εξατομικευμένων πολυεστιακών φακών, ο κάθε φακός γίνεται μοναδικός, ακολουθώντας τη συνταγή και τα φυσιολογικά στοιχεία εκάστου οφθαλμού, επιλέγοντας τύπους σχεδίασης από μια βάση δεδομένων. Επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο  φυσική όραση σε όλες τις αποστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και την κίνηση οφθαλμών και κεφαλής (δυναμική και στατική όραση).

 

Επιπρόσθετα, συνέχισε ο κος Χανδρινός, με την χρήση της Τεχνικής Νοημοσύνης, μέσα στους στόχους είναι η ευκρινής όραση με φυσική θέση κεφαλής και σώματος,  ανεξάρτητα του τύπου και του σχήματος κάθε σκελετού. Για να επιτευχθεί αυτό, δημιουργείται βάση δεδομένων που περιλαμβάνει μετρήσεις α) προσωπικές και του σκελετού β) μετρήσεις και ρυθμίσεις των χαρακτηριστικών στοιχείων του σκελετού και (γ) μετρήσεις των φυσιολογικών χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου οφθαλμού.

 

Βασικοί στόχοι  της επιλογής σχεδίασης με τεχνητή νοημοσύνη είναι καθαρή όραση για κάθε απόσταση, φυσιολογική όραση σε κάθε θέση κεφαλής & σώματος και  φυσιολογική όραση ανεξάρτητα του τύπου και του σχήματος του σκελετού, κατέληξε ο κος Χανδρινός.

Τα νέα αυτά δεδομένα έρχονται να καλύψουν τα διάφορα μικρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν  μέχρι σήμερα οι χρήστες πολυεστιακών γυαλών. Τα κυριότερα από αυτά ήταν  η δυσκολία στο πέρασμα μεταξύ μεσαίας και κοντινής όρασης, με έμφαση στις σκάλες και ένα μπέρδεμα στη μακρινή και μεσαία στο στάδιο του περιπάτου. Σημαντική είναι και η

Από αριστερά οι κκ Σ. Μυλόβας και Α. Χανδρινός

Από αριστερά οι κκ Σ. Μυλόβας και Α. Χανδρινός

 

ευρύτερη ζώνη κοντινής όρασης, καθόσον οι απαιτήσεις χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών και τηλεφώνων, εντείνει την ανάγκη αυτή.

Το είδος και το περιβάλλον της εργασίας του διοπτροφόρου είναι αυτό που καθορίζει την ανάγκη χρήσης και επιλογής των πολυεστιακών γυαλιών, διευκρίνισε ο κος Στέλιος Μυλόβας, Οπτικός, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών.

Συνεπώς, ένα άτομο που περνά πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή έχει μεγαλύτερη ανάγκη από πολυεστιακούς φακούς οράσεως απ’ ότι για παράδειγμα ένας αγρότης ή ένας εργάτης, ο οποίος πιθανόν δεν τα χρειάζεται στο επάγγελμά του.

Με την βοήθεια της τεχνολογίας έχουν εξελιχθεί ειδικοί φακοί που βοηθούν χρήστες, που εργάζονται πολλές ώρες είτε μπροστά σε υπολογιστές είτε διαβάζοντας, δίνοντας άνετη και ξεκούραστη όραση. Η χρήση αυτών των ειδικών φακών βοηθά μαθητές, φοιτητές, αλλά και όλους όσους έχουν ανάγκη.

Ιδιαίτερη ανάγκη χρήσης πολυεστιακών γυαλιών έχουν τα άτομα που έχουν εμφανίσει συμπτώματα πρεσβυωπίας και δυσκολεύονται είτε στην εναλλαγή δύο διαφορετικών ζευγών (μακρινά και κοντινά) είτε έχουν θολή όραση στην ενδιάμεση απόσταση.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι ανάγκες σωστής και άνετης όρασης για όλους, αναδεικνύουν τον Οπτικό-Οπτομέτρη ως τον απαραίτητο και μοναδικό επαγγελματία όπου σε συνεργασία με τον ειδικό οφθαλμίατρο θα δώσει λύσεις στην διόρθωση της όρασης, τόνισε ο κος Μυλόβας.  Οι πολυεστιακοί φακοί έχουν εξελιχθεί με την βοήθεια της τεχνολογίας σε ένα μοναδικό εργαλείο στα χέρια του Οπτικού-Οπτομέτρη.

Η πρεσβυωπία υπενθύμισε ο κος Μυλόβας, Οπτικός, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών είναι το συχνότερο διαθλαστικό πρόβλημα και αφορά κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο. Ουσιαστικά δεν κατατάσσεται στις διαθλαστικές ανωμαλίες γιατί είναι αποτέλεσμα φυσιολογικών ηλικιακών αλλοιώσεων του κρυσταλλοειδούς φακού και των εξαρτημάτων που τον στηρίζουν, και όχι κατασκευαστικών σφαλμάτων του οφθαλμού.Η πρεσβυωπία έχει ως αποτέλεσμα από κάποια ηλικία και μετά, να δυσκολεύεται η όραση στην κοντινή απόσταση και προοδευτικά να καθίσταται αδύνατη, χωρίς τη βοήθεια γυαλιών ή φακών επαφής. Κύρια αιτία εμφάνισής της είναι το γήρας. Συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών.

Έργα διασύνδεσης των ευρωπαϊκών συστημάτων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και διασύνδεσης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

EDIKA_logo

Η ΗΔΙΚΑ προχώρησε με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση δύο σημαντικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση: Του Ευρωπαϊκού Προγράμματος NCP for eHealth (CEF) και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών (EESSI).

Η ΗΔΙΚΑ ως Εθνικό Σημείο Επαφής Ηλεκτρονικής Υγείας για τις ηλεκτρονικές διασυνοριακές υπηρεσίες Υποδομής Ψηφιακών Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας (eHDSI) και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στοχεύει να ολοκληρώσει τις σχετικές δράσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος NCP for eHealth (CEF) και να θέσει σε παραγωγική λειτουργία τις διασυνοριακές υπηρεσίες ηλεκτρονικής συνταγής (eP) και συνοπτικού ιστορικού ασθενή (PS) μέχρι το τέλος του 2021.

EDIKA211118

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα NCP for eHealth (CEF), δημιουργεί έναν Εθνικό Κόμβο, ανταλλαγής δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπου μέσω αυτού οι γιατροί θα έχουν πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό ασθενών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εκτελούνται συνταγές από τη μία χώρα στην άλλη και τα νοσοκομεία θα νοσηλεύουν αλλοδαπούς ασθενείς, χρεώνοντας  τους φορείς της χώρας προέλευσής τους. Με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα NCP for eHealth (CEF) ο  Έλληνας πολίτης θα απολαμβάνει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες που του παρέχει η χώρα μας, σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. Το ίδιο θα ισχύει και για τους Ευρωπαίους πολίτες που επισκέπτονται την χώρα μας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ).

Παράλληλα, η ΗΔΙΚΑ υποστηρίζει το EESSI, ένα πληροφοριακό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Κοινωνικής Ασφάλισης, έχοντας ορισθεί ως το Εθνικό σημείο πρόσβασης (EESSI Access point) για την δρομολόγηση των πληροφοριών που ανταλλάσσονται μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων της χώρας και αυτών της ΕΕ.

eessi.1jpgΤο EESSI έχει διασυνδέσει τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) των Κρατών -Μελών της ΕΕ καθώς και της Ισλανδίας, Νορβηγίας, Λιχτενστάιν και Ελβετίας. Με το σύστημα EESSI, η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των φορέων (ΕΦΚΑ,ΟΑΕΔ,ΕΟΠΠΥ, λοιπά ασφαλιστικά ταμεία) διασφαλίζεται ηλεκτρονικά, στοχεύοντας στην εμπιστευτικότητα και την προστασία των δεδομένων που ανταλλάσσονται, εφαρμόζοντας τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς περί Συντονισμού των Συστημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το EESSI εξυπηρετεί την ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών για τις παροχές ανεργίας, μητρότητας και πατρότητας, ασθενείας σε χρήμα και εργατικού ατυχήματος και επαγγελματικής ασθένειας, οικογενειακές παροχές, χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας και απονομής διεθνών συντάξεων, μεταξύ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης των Κρατών-Μελών της ΕΕ, αντικαθιστώντας τα έγγραφα μέσα. Το πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών οργάνων διακυβέρνησης του Έργου, για τον συντονισμό των εθνικών συστημάτων Κοινωνικής ασφάλισης.

«Η ΗΔΙΚΑ στέκεται πάντα αρωγός στις εθνικές προσπάθειες που αφορούν την ανάπτυξη των σύγχρονων δομών για τη διασύνδεση των εθνικών φορέων υγείας και κοινωνικής ασφάλισης με τους αντίστοιχους των κρατών-μελών, επιδιώκοντας την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της ΕΕ», δήλωσε σχετικά η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, κα. Νίκη Τσούμα.

 

Affidea και GE Healthcare: Tεχνολογία αιχμής στην υπηρεσία των ασθενών

Affidea_Logo

Η Affidea Πειραιά αναβαθμίζεται με τον υπερσύγχρονο Αξονικό Τομογράφο 128 τομών

 

Ο Όμιλος Affidea, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος στρατηγικής ανάπτυξης και αναβάθμισης εξοπλισμού, που συνεχίζει να υλοποιεί και εν μέσω πανδημίας, εντάσσει νέο υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο υψηλής τεχνολογίας στο πολυδύναμο Διαγνωστικό Κέντρο του Πειραιά (Ακτή Μουτσοπούλου 60).

Affidea211109

Οι ασθενείς θα μπορούν να πραγματοποιούν εξετάσεις ρουτίνας αλλά και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως αξονική στεφανιογραφία, αξονική αγγειογραφία, αξονική κολονοσκόπηση, αξονική πυελογραφία, dental scan, διασφαλίζοντας νέα δεδομένα στην απεικόνιση και αποτελέσματα υψηλής αξιοπιστίας.

 

Affidea211109_CTΟ αξονικός τομογράφος Revolution EVO EL 128 τομών της GE Healthcare διαθέτει το εξειδικευμένο πρόγραμμα μείωσης δόσης ASIR, το οποίο επιτρέπει να πραγματοποιηθούν όλες οι εξετάσεις με τουλάχιστον 40% χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας και εξαιρετική ποιότητα εικόνας, μειώνοντας σημαντικά τη διάρκεια της εξέτασης. Αυτό είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο σε περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να μείνουν ακίνητοι για πολλή ώρα, όπως τα παιδιά. Ο νέος αξονικός τομογράφος προσφέρει πιο άνετη εμπειρία στους εξεταζόμενους, ενώ καλύπτει όλους τους τύπους ασθενών, ακόμη και υπέρβαρους.

 

«Ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea επενδύει σταθερά στην ψηφιακή τεχνολογία και, έχοντας συνάψει στρατηγική συνεργασία με την GE Healthcare, προχωράει με την εγκατάσταση νέων μηχανημάτων στα κέντρα του, πανελλαδικά, με στόχο την αρτιότερη απεικόνιση και εξυπηρέτηση των πολιτών. Η νέα επένδυση καθιστά το διαγνωστικό κέντρο Affidea στον Πειραιά έναν προορισμό υψηλών προδιαγραφών φροντίδας και εξυπηρέτησης», ανέφερε ο Θεόδωρος Καρούτζος, Διευθύνων Σύμβουλος Affidea Ελλάδος.

 

«Η Affidea αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της GE Healthcare σε διεθνές επίπεδο και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που επεκτείνουμε τη συνεργασία μας. Στόχος της GE Healthcare είναι η δημιουργία τελευταίας τεχνολογίας μηχανημάτων και καινοτόμων υπηρεσιών, με γνώμονα τη διευκόλυνση του έργου των επαγγελματιών της υγείας αλλά και την βελτιστοποίηση της συνολικής εμπειρίας των ασθενών», δήλωσε ο Σπυρίδων Γκίκας, Γενικός Διευθυντής GE Healthcare Ελλάδας και Κύπρου.

H Global Heart Hub και η Novartis συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD), μίας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και υπ’ αριθμόν 1 αιτίας θανάτου.

Novartis211101
  • Υποστηριζόμενο από τη Novartis, το Invisible Nation θα στοχεύσει στη μείωση και εντέλει στην πρόληψη πολλών εκ των 15 εκατομμυρίων1 θανάτων λόγω ASCVD ετησίως, καθώς και στη δραστική περικοπή του ετήσιου κόστους περίθαλψης της καρδιαγγειακής νόσου που προβλέπεται να ανέλθει στο 1 τρις δολάρια μέχρι το 20302

Η Global Heart Hub και η Novartis ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη του προγράμματος Invisible Nation. Το Invisible Nation θα δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο οργανώσεων ασθενών και άλλων φορέων της καρδιαγγειακής κοινότητας, με στόχο την εφαρμογή συστηματικών αλλαγών για την αντιμετώπιση της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD). Το πρόγραμμα στοχεύει στην πρόληψη πολλών εκ των 15 εκατομμυρίων θανάτων λόγω ASCVD ετησίως1, καθώς και στη μείωση του ετήσιου κόστους περίθαλψης της καρδιαγγειακής νόσου που προβλέπεται σύντομα να ανέλθει στο 1 τρις δολάρια2.

Μολονότι η συντριπτική πλειονότητα των σχετιζόμενων με ASCVD θανάτων μπορεί να προληφθεί3, οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμα μπει σε πορεία επίτευξης του στόχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας κατά 25% έως το 2025.3 Το Invisible Nation θα αναδείξει το ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος της ASCVD, θα προωθήσει κυβερνητικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της νόσου και θα αναδείξει καινοτόμες συνεργασίες και νέα μοντέλα πρόσβασης που θα επιταχύνουν τις παγκόσμιες προσπάθειες μείωσης της θνησιμότητας λόγω ASCVD.

«Πολλοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι πολλά εκατομμύρια ανθρώπων πεθαίνουν κάθε χρόνο από ASCVD και ακόμα περισσότερο όταν συνειδητοποιούν ότι αυτές οι τρομερές απώλειες ζωών είναι κατά περίπου 60% περισσότερες συγκριτικά με τον αριθμό των θανάτων λόγω καρκίνου», είπε ο Neil Johnson, Εκτελεστικός Διευθυντής της Global Heart Hub. «Πρόκειται για ένα σοκαριστικό γεγονός και αυτό που είναι ακόμα πιο σοκαριστικό είναι ότι το 80% των καρδιαγγειακών συμβαμάτων μπορεί να προληφθεί. Οι οργανώσεις ασθενών έχουν την ευκαιρία -και την ευθύνη- να εκθέσουν τα πραγματικά δεδομένα της ASCVD, κάτι που θα οδηγήσει σε καλύτερη πρόγνωση και μείωση των πρόωρων θανάτων. Αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση, θα πετύχουμε την αλλαγή.»

Το Invisible Nation θα προωθήσει προσπάθειες διαμόρφωσης πολιτικών για να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις, τα συστήματα υγείας και άλλοι φορείς μπορούν να συνεργαστούν και να αλλάξουν την τροχιά της ASCVD, προκειμένου να ξεκινήσει μία μείωση των καρδιαγγειακών θανάτων σε επίπεδο γενεάς.

Ξεκινώντας από σήμερα, η Global Heart Hub θα αρχίσει να συνεργάζεται με ομάδες ασθενών και φορείς της καρδιαγγειακής κοινότητας για να οριστικοποιήσει το σχέδιο δράσης και να εφαρμόσει ειδικές πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί ώστε να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας να επιτύχουν τον στόχο του ΠΟΥ για μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας κατά 25% έως το 20253. Η Novartis θα υποστηρίξει αυτήν την εστιασμένη στον πληθυσμό ενέργεια, βοηθώντας τα μέλη του δικτύου να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες και τα στοιχεία που χρειάζονται για να συνεργαστούν με τα κατά τόπους συστήματα υγείας, τις υγειονομικές αρχές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Παράλληλα με το Invisible Nation, η Novartis υποστηρίζει την πρόσφατη Δήλωση των Υπουργών Υγείας των G-20, με την οποία αναγνωρίζεται ότι οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ενδέχεται να αυξήσουν τη βαρύτητα και τον κίνδυνο θανάτου λόγω COVID-19. Η Novartis δεσμεύεται επίσης να συνεργαστεί με καταξιωμένους διαμορφωτές γνώμης, ιατρικές εταιρείες, υγειονομικές αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να τονιστεί ο επείγων χαρακτήρας της αντιμετώπισης της καρδιαγγειακής νόσου και να διαμορφωθούν νέα μοντέλα συνεργασιών για ευρύτερη πρόσβαση στην καινοτομία και τον μετασχηματισμό των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

«Θεωρούμε ότι το Invisible Nation αποτελεί τον καταλύτη δράσεων μεταξύ των οργανώσεων ασθενών παγκοσμίως», είπε η Marie-France Tschudin, Πρόεδρος της Novartis Pharmaceuticals. «Οι ομάδες που εκπροσωπούν τα εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως που πεθαίνουν λόγω ASCVD έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι η νόσος αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται ως η υπ’ αριθμόν 1 αιτία θανάτου στον κόσμο. Η Novartis είναι υπερήφανη για τη συνεργασία της με την Global Heart Hub και την ανάληψη αυτής της καθοριστικής δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η υγειονομική κρίση και να καταστεί αμελητέα η απώλεια ζωής και το οικονομικό κόστος της ASCVD.»

 

Βιβλιογραφία

  1. Roth GA, Mensah GA, Johnson CO, et al. Global Burden of Cardiovascular Diseases and Risk Factors, 1990-2019: Update from the GBD 2019 Study [published correction appears in J Am Coll Cardiol. 2021;77(15):1958-1959]. J Am Coll Cardiol. 2020;76(25):2982-3021.
  2. Bloom DE, Cafiero ET, Jané-Llopis E, et al. The Global Economic Burden of Noncommunicable Diseases. Γενεύη: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. 2011.
  3. World Health Organization (WHO). Cardiovascular diseases (CVDs). Διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds). [Ημερομηνία τελευταίας προσπέλασης: Οκτώβριος 2021].
  4. Barquera S, Pedroza-Tobías A, Medina C, et al. Global Overview of the Epidemiology of Atherosclerotic Cardiovascular Disease. Arch Med Res. 2015;46(5):328-338.
  5. Mayo Clinic. Arteriosclerosis / atherosclerosis. Διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arteriosclerosis-atherosclerosis/symptoms-causes/syc-20350569. [Ημερομηνία τελευταίας προσπέλασης: Οκτώβριος 2021].
  6. Goldstein J, Brown M. A century of cholesterol and coronaries: from plaques to genes to statins. Cell. 2015;161(1): 161– 172.
  7. OECD/The King’s Fund. Is Cardiovascular Disease Slowing Improvements in Life Expectancy?: OECD and The King’s Fund Workshop Proceedings. OECD Publishing, Paris. 2020.
  8. World Health Organization (WHO). Noncommunicable diseases. Διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/noncommunicable-diseases. [Ημερομηνία τελευταίας προσπέλασης: Οκτώβριος 2021].
  9. Ray K, Wright R, Kallend D, et al. Two Phase 3 Trials of Inclisiran in Patients with Elevated LDL Cholesterol. N Engl J Med. 2020;382(16): 1507– 1519.
  10. National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III) final report. Circulation. 2002;106(25): 3143– 3421.
  11. National Kidney Foundation. Global Facts: About Kidney Disease. Διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.kidney.org/kidneydisease/global-facts-about-kidney-disease. [Ημερομηνία τελευταίας προσπέλασης: Οκτώβριος 2021].
  12. Levey AS, Atkins R, Coresh J, et al. Chronic kidney disease as a global public health problem: approaches and initiatives – a position statement from Kidney Disease Improving Global Outcomes. Kidney Int. 2007;72(3):247-259.
  13. World Health Organization. Diabetes. Διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes. [Ημερομηνία τελευταίας προσπέλασης: Οκτώβριος 2021].
  14. American Cancer Society. Global Cancer Facts & Figures 4th Edition. Διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.cancer.org/content/dam/cancer-org/research/cancer-facts-and-statistics/global-cancer-facts-and-figures/global-cancer-facts-and-figures-4th-edition.pdf. [Ημερομηνία τελευταίας προσπέλασης: Οκτώβριος 2021].
  15. World Health Organization (WHO). Cardiovascular diseases – Data and statistics. https://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/cardiovascular-diseases/data-and-statistics. [Ημερομηνία τελευταίας προσπέλασης: Οκτώβριος 2021].

Δήλωση αποποίησης ευθυνών

Το παρόν δελτίο τύπου περιλαμβάνει μελλοντοστραφείς δηλώσεις υπό την έννοια της Μεταρρυθμιστικής Πράξης περί Διαφορών για Ιδιωτικά Χρεόγραφα των Ηνωμένων Πολιτειών του 1995. Οι μελλοντοστραφείς δηλώσεις μπορούν γενικώς να αναγνωριστούν από τη χρήση λέξεων όπως «δυνητικό», «μπορεί», «θα», «σχέδιο», «θα μπορούσε», «είναι πιθανό να», «αναμένεται», «προβλέπεται», «προσπαθούμε να», «περιμένουμε», «πιστεύουμε», «δεσμευόμαστε», «υπό διερεύνηση», «γραμμή ανάπτυξης», «έναρξη» ή παρόμοιους όρους, ή από τις ρητές ή έμμεσες διατυπώσεις όσον αφορά δυνητικές εγκρίσεις διάθεσης στην αγορά ή νέες ενδείξεις ή επισημάνσεις υπό διερεύνηση ή εγκεκριμένων προϊόντων που περιγράφονται στο παρόν δελτίο τύπου, ή όσον αφορά δυνητικά μελλοντικά έσοδα από τα εν λόγω προϊόντα. Δεν θα πρέπει να βασίζεστε υπέρ το δέον σε αυτές τις δηλώσεις. Τέτοιες μελλοντοστραφείς δηλώσεις βασίζονται στις τρέχουσες πεποιθήσεις και προσδοκίες μας όσον αφορά μελλοντικά συμβάντα και υπόκεινται σε σημαντικούς γνωστούς και άγνωστους κινδύνους και αβεβαιότητες. Εάν ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους κινδύνους ή τις αβεβαιότητες επαληθευτούν ή οι υποκείμενες παραδοχές αποδειχθούν εσφαλμένες, τα πραγματικά αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν ουσιαστικά από αυτά που αναφέρονται στις μελλοντοστραφείς δηλώσεις. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα υπό διερεύνηση ή εγκεκριμένα προϊόντα που περιγράφονται στο παρόν δελτίο τύπου θα υποβληθούν προς έγκριση ή θα λάβουν έγκριση για πώληση ή για οποιαδήποτε πρόσθετη ένδειξη ή επισήμανση σε οποιαδήποτε αγορά ή σε οποιαδήποτε στιγμή. Ούτε μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση ότι τα εν λόγω προϊόντα θα είναι εμπορικά επιτυχή στο μέλλον. Συγκεκριμένα, οι προσδοκίες μας σχετικά με τα εν λόγω προϊόντα, θα μπορούσαν να επηρεαστούν, μεταξύ άλλων, από εγγενείς αβεβαιότητες της έρευνας και της ανάπτυξης, όπως τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών και πρόσθετων αναλύσεων των υφιστάμενων κλινικών δεδομένων, από ενέργειες ή καθυστερήσεις εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών ή κυβερνητικές ρυθμίσεις εν γένει, από τις διεθνείς τάσεις περικοπής των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των συνεχών πιέσεων για μείωση των τιμών και αποζημίωσης από πλευράς των κυβερνήσεων, των πληρωτών και του γενικού κοινού και των απαιτήσεων για αυξημένη διαφάνεια στην τιμολόγηση, από τη δυνατότητά μας να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μας ή να διατηρήσουμε την προστασία τους, από τις ειδικές προτιμήσεις συνταγογράφησης των ιατρών και των ασθενών, από τις γενικές πολιτικές, οικονομικές και επιχειρηματικές συνθήκες συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων και των προσπαθειών άμβλυνσης πανδημικών νόσων όπως η νόσος λόγω του COVID-19, από ζητήματα ασφάλειας, ποιότητας, ακεραιότητας δεδομένων ή κατασκευής, από δυνητικές ή υπάρχουσες παραβιάσεις της ασφάλειας των δεδομένων και του απορρήτου των δεδομένων, ή βλάβες των πληροφοριακών μας συστημάτων, καθώς και από άλλους κινδύνους και παράγοντες που αναφέρονται στο τρέχον έντυπο 20-F της Novartis AG το οποίο έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η Novartis παρέχει τις πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν δελτίο τύπου ως έχουν σήμερα και δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση να επικαιροποιήσει οποιεσδήποτε μελλοντοστραφείς δηλώσεις που περιέχονται στο παρόν δελτίο τύπου, εάν προκύψουν νέες πληροφορίες, μελλοντικά συμβάντα ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή.

UNLIMITED ABILITIES DAYS 2021 Τεχνολογία χωρίς Περιορισμούς

UAD21_F

«Ο Covid 19 επιτάχυνε την ένταξη της τεχνολογίας στη ζωή μας, φέρνοντας μας αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Άνθρωποι με προβλήματα όρασης, ακοής και μετακίνησης μπορούν να χρησιμοποιούν τεχνολογικές εφαρμογές και να ξεπεράσουν τα εμπόδια της καθημερινότητας. H Πολιτεία μπορεί να εντάξει τεχνολογικά εργαλεία που θα μας εξασφαλίσουν ισότιμη συμμετοχή ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της πόλης που ζούμε, σε κάθε περιοχή. Η ιατρική και η επιστήμη έχουν στα χέρια τους τεχνολογικές λύσεις που προσφέρουν περισσότερη υγεία και φροντίδα για κάθε ηλικία και πάθηση, χωρίς διακρίσεις. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορεί να μας εξασφαλίσει περισσότερα χρόνια ποιοτικής ζωής, για κάθε πολίτη, χωρίς περιορισμούς!»

 

Οι μέρες γιορτής των ανθρώπων με ικανότητες να ξεπερνούν κάθε περιορισμό, επιστρέφουν το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Η φετινή διοργάνωση υπό το τίτλο «Τεχνολογία χωρίς Περιορισμούς» έχει σκοπό να αναδείξει τα οφέλη και τις προκλήσεις της χρήσης της τεχνολογίας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του κάθε πολίτη, χωρίς περιορισμούς. Μια πολυδιάστατη εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν φορείς της κοινωνίας των πολιτών, κοινωνικοί επιχειρηματίες και θεσμικοί φορείς με 3 άξονες δράσεων:

  • #ABILITIES TALKS

Άνθρωποι με ή χωρίς αναπηρία, ορατή ή αόρατη, κοινωνικοί επιχειρηματίες, ακτιβιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό μοιράζονται μαζί μας τις ιστορίες και πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τις ευκαιρίες που φέρνει η εξέλιξη της τεχνολογίας, στην καθημερινότητά μας μέσα από 3 θεματικές ενότητες: «Τεχνολογία & Προσβασιμότητα», «Τεχνολογία & Υγεία», «Τεχνολογία & Κοινωνία».

  • #ΤΗΙΝΚ & CARE CHALLENGE

Η ανατροπή των στερεοτύπων για την αναπηρία, η ενημέρωση και η πρόληψη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Ενσωμάτωσης μετατρέπονται σε διαδραστικές δράσεις. Οι επισκέπτες κάθε ηλικίας θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά με παιχνίδια, διαγωνισμούς με δώρα τεχνολογίας, να ενημερωθούν, να κάνουν εξετάσεις πρόληψης, να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών, να εγγραφούν ως δωρητές οργάνων, να συμμετέχουν στην εθελοντική αιμοδοσία, να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικές παραστάσεις μουσικής και χορού, αποτελώντας ενεργά μέλη της ημέρας γιορτής των ανθρώπων με ικανότητες.

  • #DESIGN & CARE HACKATHON «Rare is Unique», ψηφιακός καλλιτεχνικός διαγωνισμός για τις σπάνιες παθήσεις

Το κοινωνικό marketing αξιοποιεί το design και λειτουργεί ως μέσο ανατροπής των στερεοτύπων για τις χρόνιες παθήσεις/αναπηρίες. Γραφίστες και Designers ενώνουν τις δυνάμεις στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό «Rare is Unique», αναδεικνύοντας ότι σπάνιος σημαίνει μοναδικός. Τα καλύτερα σχέδια θα ψηφιστούν από το κοινό διεκδικώντας  χρηματικά έπαθλα και γραφίδες σχεδίασης.

UNLIMITED TECHNOLOGY,

με Τεχνολογία χωρίς περιορισμούς

Techn211030

 

Σας περιμένουμε το Σάββατο 30 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με ομιλίες, δράσεις για κάθε ηλικία, bazaar, διαγωνισμούς και δώρα. Ανατρέπουμε τα στερεότυπα για τις ορατές και αόρατες αναπηρίες, αναδεικνύουμε  τις ικανότητες μας να ξεπερνάμε κάθε περιορισμό. Την εκδήλωση θα κλείσει χορευτική παράσταση από τη μικτή ομάδα σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co.

 

Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υβριδικά. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν χωρίς τη φυσική παρουσία κοινού με ψηφιακή αναμετάδοση στα κανάλια της εκδήλωσης  και οι διαδραστικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν στον προαύλιο χώρο της Τεχνόπολης  και στην αίθουσα Νέοι Φούρνοι, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου στις 11.00-20.00.

Website: www.abilitiesdays.com

Facebook page: https://www.facebook.com/abilitiesdays.gr/

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το δίκτυο ενδυνάμωσης ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις “HUMANE” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του ΣΦΕΕ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία  και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Be there, Be humane

Ο καθηγητής Δημήτρης Βλαχάκος ειδικός σύμβουλος στον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Vioiatriki40_logo

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ανακοινώνει τη συνεργασία του με τον Ομότιμο Καθηγητή Παθολογίας – Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Βλαχάκο, ο οποίος αναλαμβάνει Επιστημονικός Σύμβουλος Νεφρολογίας και Υπέρτασης. 

Δημήτρης Βλαχάκος. Επιστημονικός Σύμβουλος Νεφρολογίας και Υπέρτασης. 

Δημήτρης Βλαχάκος.
Επιστημονικός Σύμβουλος Νεφρολογίας και Υπέρτασης.

Ο Δημήτρης Βλαχάκος έχει μετεκπαιδευθεί στην Εσωτερική Παθολογία,  Νεφρολογία και Υπέρταση στο Harvard University School of Medicinκαι στο Boston University Μedical Center.

Υπήρξε Ιδρυτής και Υπεύθυνος της Νεφρολογικής Μονάδας και της Μονάδας Υπερτάσεως της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» από την εποχή της ιδρύσεως της το 2003 και είναι

Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών Ιατρικών Συλλόγων, μεταξύ των οποίων ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, η Ελληνική Αντιϋπερτασική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Υπέρτασης, το Ελληνικό Κολλέγιο Νεφρολογίας και Υπερτάσεως (Ιδρυτικό Μέλος), η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του Μεταβολικού Συνδρόμου και Συνοδών Διαταραχών (Ιδρυτικό Μέλος), η Massachusetts Medical Society, η American Medical Association, η American Society of Nephrology, η European Renal Association – European Dialysis and Transplant Society, η International Society of Nephrology και η European Society of Hypertension.

Έχει συγγράψει 50 και πλέον δημοσιεύσεις / κεφάλαια βιβλίων στα ελληνικά και πάνω από 100 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ επενδύει σημαντικά στις επιστημονικές συνεργασίες και έχει θέσει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του 10μελές Επιστημονικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία της Ομότιμης Καθηγήτριας Δημόσιας Υγείας ΕΣΔΥ κ.Τζένης Κρεμαστινού.

Ο Όμιλος συμπληρώνει 40 χρόνια στον κλάδο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Από το 1981 αναπτύσσεται διαρκώς και σήμερα διαθέτει 56 Διαγνωστικά Κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο, 2 γενικές κλινικές, 7 οδοντιατρεία και ένα Κέντρο Διεθνών Ασθενών.

Η είσοδος στην πέμπτη δεκαετία σηματοδοτεί και την είσοδο σε μια νέα εποχή. Στο νέο ξεκίνημα, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ υλοποιεί αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της πρωτοπορίας και της καινοτομίας, συνεχίζει πιο δυνατή, με σταθερή προσήλωση στο όραμα της προαγωγής της Υγείας όλων.

Όλα τα νέα του Ομίλου στην ιστοσελίδα του, σε LinkedIn, Facebook και Instagram.

1 2 3 10