ΦΥΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Dr. Κωνσταντίνος Ι. Αργυράκης, Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Dr. Κωνσταντίνος Ι. Αργυράκης, Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Τι είναι το Φυλλικά ;
Είναι βιταμίνες και ανήκουν στην κατηγορία των υδατοδιαλυτών βιταμινών.Το ονομα προερχεται από την λεξη “φυλλα’’(λατινικα από την λεξη folia: folate,folic acid), όταν το 1941 παρασκευασθηκε από φυλλα σπανακιου. Χημικα είναι πτερουλ-γλουταμινικο οξυ
( PteGlu ).
Η έλλειψη των είναι η πιο συνηθισμένη μορφή διατροφικής υποβιταμίνωσης,που εκδηλώνεται με την μορφή, αναιμίας-ελάττωση σωματικού βάρους – και αδυναμίας (καταβολή δυνάμεων).
Τα φυλλικά ευρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα αυγά ,στα πορτοκάλια στα πράσινα λαχανικα,στα όσπρια και στους σπόρους του σιταριού.
Φυλλικά και κύηση
Γυναίκες κατά την διάρκεια της κυήσεως είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητες,όπως επίσης και τα νεογέννητα βρέφη.
Τά Φυλλικά επειδή κατακρατουνται απ’τον οργανισμό της μητέρας και το εμβρυο, οι ημερήσιες ανάγκες αυξάνονται κατά την κυηση,γεγονος που οφείλεται στην εύκολη δίοδο του από τον πλακουντιακο φραγμο,στην αύξηση του όγκου του αιματος,σε πιθανή απώλεια με τα ούρα και στην απώλεια αίματος κατά τον τοκετο. Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών συνίσταται η χορήγηση φυλλικων σε δόση 1mg ημερησίως. Στις αιμολυτικές αναιμίες και κατά την διάρκεια της κύησης δίνεται φιλικό οξύ σε δόσεις 5mg/24h.
Με την ανεπάρκεια του φιλλικών έχουν συσχετισθεί διάφορες καταστάσεις,όπως αυξημένος κίνδυνος πρόωρης αποκόλλησης του πλακούντα και πρόωρων τοκετών.
Πρέπει να το λαμβάνουν όλες οι έγκυες ;
Στις περισσότερες έγκυες,η κανονική αύξηση βάρους επιτυγχάνεται με την διατροφή της γυναίκας με βάση μια ισορροπημένη δίαιτα από πλευράς θερμίδων,πρωτεινών,απαρραίτητων λιπαρών οξέων,μεταλλικών ιχνοστοιχείων
και βιταμινων.Επισης,οι έγκυες πρέπει να είναι ενήμερες για τις αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, φυλλικών, ασβέστιο και άλλα ιχνοστοιχεία κατά την διάρκεια της κύησης.
Ειδική φροντίδα στην διατροφή πρέπει να έχουν οι έγκυες των παρακάτω
Κατηγοριών:

1. Ηλικια < 16 ετών
2. Κακή οικονομική κατάσταση
3. Τρίτη κύηση σε διάστημα 2 ετών
4. Βαρύ μαιευτικό ιστορικό
5. Γυναίκες που ακολουθούν θεραπευτική δίαιτα λόγω προϋπάρχουσας
νόσου
6.Καπνιστριες,αλκοολικες η χρήστριες ναρκωτικών ουσιών
7.Υπερβολικα χαμηλό βάρος πριν την κύηση
8. Αιματοκρίτης < 33% η Αιμοσφαιρίνη < 11gr/dl
9.Μηνιαια αύξηση του βάρους κατά την διάρκεια του 2ου και του 3ου τρίμηνου
< 900 gr.

Οφέλη από την λήψη Φυλλικών.
Τα οφέλη από την χορήγηση φιλλικών σε υγιείς κατά τα λοιπά εγκύους
δεν είναι απόλυτα σαφη.Κατά την δεκαετια του 1960 αρκετοί ερευνητές υπέθεσαν ότι μια σειρά επιπλοκών της κυησης,όπως η πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα,οι υπερτασικές διαταραχές της κύησης και οι εμβρυϊκές ανωμαλίες οφείλονταν στην μητρική ανεπάρκεια των φυλλικών.
Μεταγενέστερες μελέτες δεν τεκμηρίωσαν καμία από τις ανωτέρω υποθεσεις.Τη δεκαετία του 1980 οι Smithies & co.και Laurence και συν.παρουσιασαν τα αποτελέσματα
3 μελετών για τα φυλλικά από τα οποία φαίνεται ότι η χορήγηση 1-2 mg φιλικού οξέος ημερισιως,από την αρχή της κύησης, προφυλάσσει τα έμβρυα από τις βλάβες του νωτιαίου σωληνα.Μεγαλες πολύκεντρικές μελέτες που θα τεκμηρίωναν πλήρως τα ανωτέρω ευρήματα δεν έχουν πραγματοποιηθει,λογω των ηθικών και δεοντολογικών περιορισμών
της Ιατρικής Έρευνας.
Η ανεπάρκεια φυλλικών κατά την διάρκεια της κύησης οδηγεί συχνότερα σε υπερ -τεμαχισμο των ουδετερόφιλων Λεύκων αιμοσφαιρίων και σπανιότερα σε μεγαλοβλαστικη αναιμία.
Η λήψη 1mg φιλικού οξέος ημερησίως θεωρείται ικανοποιητική για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών της εγκύου.
Σημαντικό είναι,ότι πρέπει να’αποφευγεται ο συνδυασμός της τριμεθοπρίμης επειδή ο βιολογικός ανταγωνισμός με τα φυλλικά ενέχει τον θεωρητικό κίνδυνο της τερατογενεση.

ΑΝΑΙΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ
Μεγάλο ποσοστό γυναικων,πανω από 50% εμφανίζουν αναιμία στην κύηση.
Η αναιμία αυτή συχνά έχει σχέση με την διατροφη,τις κοινωνικές συνθήκες και το περιβάλλον της εγκύου.
Σε ήπια αναιμια,συνηθως δεν υπάρχουν προβληματα.Σε βαριά αναιμία και ιδιαίτερα όταν η αιμοσφαιρίνη είναι κάτω από 6 –7 g/dl,συχνά επέρχεται καρδιακή ανεπάρκεια στην μητέρα με συνέπειες στο έμβρυο.
Όταν η Hb της εγκύου διατηρείται σε επίπεδα πάνω από 8g/dl δεν υπάρχει φόβος για αυξημενη θνησιμότητα του εμβρύου. Χαμηλότερες τιμές συνοδεύονται από προώρους τοκετούς και αυξημένη θνησιμότητα εμβρύων και από ολιγοβαρή έμβρυα. Τα αίτια της αναιμίας στην κύηση είναι πολλά αλλά οι κυριότερες αιτίες οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου και σε έλλειψη φιλικού οξέος.
Επίσης υπάρχει αριθμός γυναικών με διαταραχές της Hb ,που εμφανίζουν επιτάση της αναιμίας κατά την κυηση,καθως και επίταση των συμπτωμάτων της αιμοσφαιρινοπάθειας.
Αυξημένος αιματοκρίτης (πολυερυθραιμία) επίσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως,προεκλαμψια,προωρο τοκετό,ολιγοβαρή βρέφη.
Επανέρχεται όμως ο όγκος του πλάσματος στις τιμές που ήταν πριν την εγκυμοσύνη σε διάστημα 6-8 εβδομάδων μετα τόν τοκετό.
Αιτία αναιμίας στην κύηση
Ι. Αιτία διατροφής
Α. Έλλειψη σιδήρου (Σιδηροπενική αναιμία )

Β. Μεγαλοβλαστικη Αναιμία από έλλειψη
α) Φιλικού οξέος
β) Βιταμίνης Β12

ιι. Αναιμία από καταστολή του μυελού των οστών
Α. Πλαστική αναιμία

Β.Δευτεροπαθης σε χρόνιες νόσους
ΙΙΙ. Αιμολυτική αναιμία

Α. Επίκτητη
α) Συνοδευόμενη από προεκλαμψια ( Σύνδρομο HELP)

β) Αυτοάνοσος αιμολυτική αναιμία
Β.Συγγενης
α) Δρεπανοκυτταρική αναιμία

β)Θαλασσαιμία

ΜΕΓΑΛΟΒΛΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ( Έλλειψη φυλλικών )
Τα φυλλικά τα προερχόμενα από τις τροφές ( πολυγλουταμινικα) μετατρέπονται σε μονο- γλουταμινικα τα οποία στην συνεχεία μετατρέπονται σε ενεργοποιημένα συνένζυμα(τετρα- υδροφυλλικο η φυλλινικο οξυ ) για την μεταφορά ενός ατόμου άνθρακος για το σχηματισμό DNA, RNA και πρωτεϊνών, έτσι εισέρχονται στην μεγάλη κυκλοφορία του αίματος, για να σχηματίσουν στους ιστούς νουκλεοτιδια – πρωτεΐνες και λιπίδια, και στο ήπαρ όπου και αποθηκευονται. Είναι απαραιτητο,όχι μόνο για την μητερα,αλλα και για το ταχέως αναπτυσσόμενο έμβρυο. Επομενως,οι ανάγκες στην κύηση είναι αυξημένες περίπου στο διπλασιο.Τα φυλλικά περνούν διαμέσου του πλακούντα (οι εμβρυϊκοί ιστοι και ιδιαιτερως η
Τροφοβλαστη είναι πολύ ευαισθητη στην ελλειψη φυλλικων )*
Κατά την διάρκεια της κύησης και από την 16η εβδομαδα,τα φυλλικά ελαττώνονται
στον ορό και τα ερυθρά. Ενώ υπάρχει αυξημένη απώλεια του φιλικού οξέος από τα ούρα
συγχρόνως συσσωρεύεται στον πλακούντα.
Η συχνότητα έλλειψης φυλλικών στην κύηση κυμαίνεται από 0,2 έως 30%. Στις πολύ- τοκες εμφανίζεται έλλειψη φυλλικών πιο συχνά .Επίσης κυμαίνεται από 10 – 14 %. Οι συχνές κυήσεις δεν επιτρέπουν την αναπλήρωση των αποθηκών από φιλλικά. Αν και τις περισσότερες φορές υπάρχει μόνο έλλειψη του Φ.Ο, συχνά συνυπάρχει και σιδηροπενία.
Τα φυλλικά είναι απαραίτητα για τον κυτταρικό μεταβολισμό στα θηλαστικά. Οι αποθήκες καλύπτουν ανάγκες μόνο για 6 εβδομάδες η και λιγοτερο.Στις μη έγκυες γυναικες,η έλλειψη Φυλλικών για 15 έως 16 εβδομάδες προκαλεί μεγαλοβλαστικη αναιμια.Στις έγκυες ο χρόνος μειώνεται γιατί υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για την μητέρα και το εμβρυο,ενώ είναι ελαττωμένη και η απορρόφηση .Για την διατήρηση της ισορροπίας αυξάνονται οι απαιτήσεις από 180 έως 300 mg/ημερησίως, ενώ πριν την εγκυμοσύνη απαιτούνται μόνο 80- 150mg.
Όσον αφορά δε τον πρώτο χρόνο της ζωής του ανθρώπου η FAO / WHO συνιστά την
λήψη φυλλικών (μέσα από την διατροφική αλυσίδα ) ίση με 60 μg/ ημερισίως,αισθητά με-
γαλύτερη ποσότητα από την καθορισμένη από την Food and Nutritional Board **
Οι ανάγκες σε φυλλικά αυξάνουν όταν συνυπάρχει με την κύηση, χρόνια αιμολυση, ανεπαρκής ερυθροποιηση, οξεία λοίμωξη, σύνδρομο δυσαποροφησης και λήψη φαρμά -κων που δρουν ανταγωνιστικά προς τα Φυλλικά. Η έλλειψη φιλλικών μπορεί να προκαλέσει πρόωρους τοκετούς και ολιγοβαρή έμβρυα όπως προαναφέραμε, αν και αρκετά αμφι-
σβητούνται.
Η διάγνωση της μεγαλοβλαστικης αναιμίας από έλλειψη Φυλλικών τίθεται από τα χαρακτηριστικά ευρήματα στο αίμα ( μακροκυττάρωση, ανισοκυττάρωση, παγκυτταρω- πενια, λευκά με πολυκατάτμητους πυρήνες ) και στον μυελό των οστών ( μεγάλοβλάστες, αναστολή ωρίμανσης του πυρήνα, ελαττωμένα μεγακαρυοκύτταρα).
Η μέτρηση του Φυλλικών στο αίμα και στα ούρα βοηθά στην διάγνωση. Η χορήγηση του Φ.Ο και η βελτίωση μετά την λήψη του χρησιμοποιούνται ως κριτήριο διαγνωσης.
Συνήθως μετά από χορήγηση Φ.Ο αυξάνεται ο αριθμός του ΔΕΚ,ιδιως την 4η με 7η ημέρα, γεγονός που επιβεβαιώνει την διάγνωση.
Η εμφάνιση μεγαλοβλαστικης αναιμίας στην αρχή της κύησης πρέπει να θέτει την
υπόνοια για δίδυμη κύηση, λοίμωξη, αιμολυση, χρήση φαρμάκων και σύνδρομο δυσαπορ-
ρόφησης.
Έλλειψη Φυλλικών μπορεί να υπάρξει και μετά τον τοκετό σε θηλάζουσες μητερες,οπου οι ανάγκες για Φυλλικά ανέρχονται σε 60 mg/ημερησίως.

Πίνακας 1
Διαγνωση Φυσιολογικές τιμές Τιμές borderline Βέβαιο έλλειμμα

Φυλλικα πλάσματος (ng/ml)
– Μικροβιολογική μέθοδος > 5 3 – 5 < 3
– μέθοδος RIA > 6 3 – 6 < 3

Φυλλικα ερυθροκυτταρων (ng/ml)
– Μικροβιολογική μέθοδος 100 – 280 80 – 100 < 80
– μέθοδος RIA > 300 135 – 300 < 135
ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η χορήγηση 100 – 300 mg/ημερησίως κατά την διάρκεια της κύησης και του θηλασμού
καλύπτει τις ανάγκες για τα φυλλικά
Σε μεγάλη και σταθερή έλλειψη του φυλλικών πρέπει να χορηγείται μεγάλη δόση
( 1g / ημερησίως ).

ΑΝΩΜΑΛΙΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Κάθε χρόνο αυτές οι ανωμαλίες, και εννοούμε φυσικά το ατελές κλείσιμο του νευρικού σωλήνα όπως η δισχιδής ράχη (οι άλλες είναι η εγκεφαλοκήλη,η μενιγγοκήλη, η μυελομενιγγοκήλη,κρανιοραχιοσχήση),και την ανεγκεφαλία που αποτελούν και τις πιο συνηθισμένες μορφές αυτών των ανωμαλιών. Η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί από μια μορφή κλινικά σιωπηλή,(κρυφή δισχιδής ράχη) που συχνά ανακαλύπτεται σε δεύτερο χρόνο, μέχρι στις πιο βαριές της μορφές με ελάττωμα στα κάτω άκρα και υδροκέφαλο.
H μυελομενιγοκηλη είναι η μορφή που από κλινικής μεριάς είχε μέχρι σήμερα την μεγαλύτερη προσοχη, οντας η πιο συχνή μορφή NTD (Neural Tube Defects), και προκαλεί σημαντική αναπηρία στα παιδια,που στην πλειονότητα τους είναι διαταραχές που αφορούν το ουροποιητικό, ορθοπεδικές και νευροχειρουργικής υφής.
Ανέρχονται σε 1 κάθε 1000 κυήσεις στις ΗΠΑ,και εκτιμώνται σε περίπου 300.000 η και περισσότερες κάθε χρόνο σ’ολο τον κόσμο.
Τώρα αν λάβουμε υπ’οψιν μας το οικονομικό κόστος και το ψυχολογικο,προσωπικο οικογενειακο,κοινωνικο,η πρόληψη του προβλήματος δείχνει μια σπουδαιότητα που είναι μονόδρομος.
Η πλειονοτης (92%) αυτών των ανωμαλιών είναι συνδεδεμένα με πολυπαραγοντικη αιτιολογία, Elwood J.M,LittleJ,et al.Epidemiology and control of NTD(Oxford University Press 1994).Υποτίθεται δηλαδη,ότι κάποια άτομα έχουν μια ευαισθησία (πολυγεννετική) όπως αυτά με Κελτική καταγωγή,που σε κάποιο ειδικό σημείο γίνεται ιδιαίτερα αισθητή μετά από έκθεση σε κάποιους προκαθορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Η πρωταρχική πρόληψη επομένως στην αδυναμία να προβλέψουμε τους γενετικούς
παράγοντες εξαρτάται αναγκαστικά από τον αποκλεισμό των τερατογόνων αυτών περιβαλ- λοντικων παραγοντων,όπως είναι ανάμεσα σε άλλους η έλλειψη διατροφής και βιταμινών.
Η συγκέντρωση εξ’αλλου ικανών ποσοτήτων φυλλικων στο πλάσμα, εξασφαλίζουν μια κανονική λειτουργία στο κλείσιμο του νευρικού σωλήνα που πραγματοποιείται περί την 23η ημέρα της κυήσεως.
ΦΥΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ
Όπως φαίνεται το πιο πειστικό και προφανές, για τις ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα είναι σύμφωνα με μια πολυκεντρική διπλή- τυφλή τυχαιοποιημένη μελετη,που έγινε από το
United Kingdom Medical Research Council,η ελάττωση των ανωμαλιών από την λήψη
Φυλλικων.Σ’αυτή την μελέτη οι γυναίκες που είχαν γεννήσει παιδί με ανωμαλία του Ν.Σ
καταχορουντο τυχαία σε μια από τις τέσσερις ομάδες: με χορήγηση φυλλικών 4mg ημε –ρισιως, χορήγηση 4mg /ημε.φυλλικων συν άλλες βιταμίνες, μόνο βιταμίνες, και ούτε βιταμίνες ούτε φυλλικό. Το συμπλήρωμα αυτό εχορηγειτο του’λαχιστο 4 εβδομάδες πριν
την σύλληψη και συνεχιζετο μέχρι την 12 εβδομάδα κυήσεως.

Η μελέτη διεκόπη πρόωρα για λόγους ηθικης,όταν παρατηρηθηκε ότι τα φυλλικά από μόνα τους παρουσίαζαν 72% ελάττωση των ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα.
Και άλλες μελέτες που έγιναν εν συνεχεία παρατήρησαν ότι η λήψη πριν την σύλληψη πο-
λυβιταμινικων η φυλλικων ελαττώνει τον πρωταρχικό κίνδυνο για ανωμαλίες στον νευρικό
σωλήνα.

ΠΙΘΑΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΦΥΛΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ
ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ
Δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητός ο μηχανισμός με τον οποίο η λήψη φυλλικων ελαττώνει την πιθανότητα ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα.
Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η ευαισθησία για ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα δεν φαίνεται να σχετίζεται με μια ανεπαρκή λήψη φυλλικων από την μητέρα,αλλα μάλλον από ένα εσφαλμένο μεταβολισμό των φυλλικων από το εμβρυο.Η ιατρική έρευνα λοιπόν εστιάζεται τώρα προς την κατεύθυνση των διαταραχών του μεταβολισμου,που δύναται να
προκαλέσουν η να προδιαθέσουν τον σχηματισμό ανωμαλιών στον νευρικό σωλήνα του εμβρύου.
Πρόσφατες μελέτες εστιάσθηκαν στην σχέση μεταξύ της υπερομοκυστυνεμιας,διαταραχων του μεταβολισμού των φυλλικων και ανωμαλιών του νευρικού σωληνα.Πραγματι απεδείχθη ότι μητέρες παιδιών πασχόντων από βλάβες του νευρικού σωληνα,ειχαν όντως αυξημένα επίπεδα ομοκυστεινης στο πλάσμα τόσο κατά την νυστη όσο και μετά λήψεως (από το στόμα) μεθιονινης.
Είναι πλέον αποδεκτό ότι η λήψη υψηλών δόσεων φυλλικων επιτρέπει την ομαλοποίηση των επιπέδων της ομοκυστεινης του πλάσματος (***8,9)
Ένας ανεπαρκής μεταβολισμός της ομοκυστεινης μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός λάθους σε τρεις ενζυματικες δραστηριότητες: όπως κυστεθειονινη συνθεταση, η μεθειονινη συνθεταση, 5-10 μεθυλεν-τετραυρδοφυλλικη αναγωγαση.
Η μεθυλεν-τετραυρδοφυλλικη αναγωγαση μετατρέπει το 5-10 μεθυλοτετραυρδοφυλλικο οξύ σε 5- μεθυλοτετραυρδοφυλλικο οξυ,που είναι η κατ’εξοχην δραστική μορφή του κυκλοφορούντος φιλικού οξέως. Μια ειδική μετάλλαξη στο γονίδιο της μεθυλοτετραυρδοφυλλικης αναγωγασης,677C T, εχει αποδειχτεί ότι σχετίζεται με μια ελαττωμένη ενζυματικη δράση,καθορίζοντας υψηλά επίπεδα ομοκυστεινης και χαμηλά φυλλικων πλάσματος, τα οποία μπορεί να διορθωθούν εύκολα με την χορήγηση φυλλικων.
Αυτή η διαφοροποίηση περιγράφηκε στο 5-15% του πληθυσμου,και θα μπορούσε να είναι ο κυρίαρχος γενετικός παράγων στις ανωμαλίες του νευρικού σωληνα,οπου θα ήταν υπεύθυνος για το 13% των περιπτώσεων.

Μεταβολικοί σταθμοί των φυλλικων.
Φυλλικα διατροφικής αλυσίδας
( πολυγλουταμινικα )


Μονογλουταμινικα


Εντερικό Διυδροφυλλικο Ανάγωγη Φυλλικων

( Ανάγωγη )


Ενεργά φυλλικα

Διαδικασία μετατροπής
του φορμινογλουταμικου σε
γλουταμικο οξύ στις λάχνες του εντέρου
(ενσωμάτωση ατόμων C) 
Ηπατική Κυκλοφορία


Μεγάλη κυκλοφορία

 
Ιστοί
(σύνθεση νουκλεοτιδιων Ήπαρ
πρωτεϊνών και λιπιδίων) ( αποθήκευση)
Φυλλικο η φυλλινικο οξυ ;

Είναι πολύ σημαντικό να πούμε δυο λόγια και για το φυλλινικο οξύ ( λευκοβορινη).
Το φυλλικο οξύ μετατρέπεται στον oργανισμο σε φυλλινικο.Σε πειραματόζωα, που παίρνουν με την τροφή τους φυλλικο οξυ,είναι δυνατόν να ανιχνευθεί φυλλινικο οξύ στα ουρα.Η μετατροπή αυτή γίνεται στο ήπαρ και επιταχύνεται με την παρουσία ασκορβικου οξέος.
Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί στην αγορά ένα παράγωγο του φυλλινικου οξέος, το ײΦυλλινικο Ασβεστιοײ με την εμπορική ονομασία Claro ®.Πρόκειται για το ενεργοποιημένο συνένζυμο (τετραυδροφυλλικο η φυλλινικο οξύ),το οποίο εκτός των άλλων ( μεγαλοβλαστικη αναιμία που οφείλεται σε έλλειψη φιλικού οξέος ) είναι ικανό να μειώσει τις τοξικές δράσεις των αντικαρκινικών φαρμάκων που είναι ανταγωνιστές του φυλλικου οξέος, όπως π.χ της μεθοτρεξατης, γιαυτο πρέπει να χορηγείται ως θεραπεία διάσωσης μετά από χορήγηση υψηλών δόσεων μεθοτρεξατης,σε περιπτώσεις όπως το οστεοσάρκωμα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η χορήγηση 100 – 300 mg/ημερησίως κατά την διάρκεια της κύησης και του θηλασμού
καλύπτει τις ανάγκες για τα φυλλικά
Σε μεγάλη και σταθερή έλλειψη του φυλλικών πρέπει να χορηγείται μεγάλη δόση
( 1g / ημερησίως)
Όσον δε αφορά την μορφή του φυλλινικου ασβεστίου, θα πρέπει να χορηγείται από το στόμα σε δόσεις που δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 25 mg,επειδή μπορεί να επέλθει κορεσμός στην απορρόφηση.

Dr. Κωνσταντίνος Ι. Αργυράκης, Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας