Καμπάνια ενημέρωσης «Το Σώμα σου μιλάει άκουσε το» της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας: Αύξηση 30% των επισκέψεων σε ρευματολόγους τα τρία τελευταία χρόνια

ERE171219_L

Κινητήριος δύναμη για την έγκαιρη αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων αποδεικνύεται η ενημέρωση του κοινού.

Tosomasou

Τα τρία τελευταία χρόνια που είναι σε εξέλιξη η μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ  «Το Σώμα σου μιλάει – άκουσε το», παρατηρήθηκε αύξηση κατά 30% των επισκέψεων σε ρευματολόγους στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα από άτομα με ήπια συμπτώματα που δεν γνώριζαν ότι έπασχαν από κάποιο ρευματικό νόσημα.

 

Η ανταπόκριση του κοινού στην ενημερωτική καμπάνια «Το Σώμα σου μιλάει – άκουσε το»  ξεπέρασε κάθε προσδοκία και η αύξηση κατά 30% της επισκεψιμότητας διαπιστώθηκε από την καταγραφή που έκανε η ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ  στις δημόσιες δομές υγείας της Αθήνας και άλλων πόλεων της Ελλάδας που διαθέτουν τμήμα ή μονάδα με ρευματολόγο (Νοσοκομεία ΕΣΥ, Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία).

Στη φωτογραφία απεικονίζονται από αριστερά προς δεξιά: κα. Σφυρόερα Αικατερίνη, Ιατρός Ρευματολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Μέλος Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος κα. Καταξάκη Ευαγγελία, Ιατρός Ρευματολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ Γ.Ν. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «ΘΡΙΑΣΙΟ», Γενική Γραμματέας ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ κα. Δικαίου Σταυρούλα,  Ιατρός Ρευματολόγος, Ταμίας Δ.Σ. ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ

Στη φωτογραφία απεικονίζονται από αριστερά προς δεξιά:
κα. Σφυρόερα Αικατερίνη, Ιατρός Ρευματολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Μέλος Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος
κα. Καταξάκη Ευαγγελία, Ιατρός Ρευματολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ Γ.Ν. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «ΘΡΙΑΣΙΟ», Γενική Γραμματέας ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ
κα. Δικαίου Σταυρούλα, Ιατρός Ρευματολόγος, Ταμίας Δ.Σ. ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ

 

«Η εκστρατεία είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα γιατί φαίνεται ότι το κοινό μαθαίνει να αναγνωρίζει κάποια συμπτώματα ή σταμάτησε να τα θεωρεί αθώα. Η αύξηση των επισκέψεων σε δημόσιες δομές που διαθέτουν ρευματολόγους συνδέεται με τις ενημερωτικές δράσεις της καμπάνιας, στόχος της οποίας ήταν και είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση των ρευματικών παθήσεων προκειμένου να περιοριστούν οι μόνιμες βλάβες και η αναπηρία», ανέφερε σε σημερινή εκδήλωση η Γενική Γραμματέας της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ Ευαγγελία Καταξάκη.

 

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία συνεχίζει την εκστρατεία «Το Σώμα σου μιλάει -άκουσε το» με ένα νέο δυναμικό βίντεο για τα συμπτώματα των ρευματικών παθήσεων και με την καταγραφή του «Υγειονομικού Χάρτη» της χώρας για τις δομές που διαθέτουν ρευματολογικό ιατρείο.

 

Το βίντεο, που επιμελήθηκε η Γενική Γραμματέας της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ και υπεύθυνη της ενημερωτικής εκστρατείας κα. Ευαγγελία Καταξάκη, καταγράφει τις Ρευματικές παθήσεις και τα συμπτώματά τους βοηθώντας κάθε ενδιαφερόμενο να τις εντοπίσει και να απευθυνθεί στον ειδικό ιατρό.

 

«Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ευαισθητοποιηθεί ο γενικός πληθυσμός αλλά περισσότερο οι νέοι για τις ρευματικές παθήσεις», τόνισε η κυρία Καταξάκη. «Τα Ρευματικά νοσήματα δεν αφορούν μόνον τις μεγάλες ηλικίες αλλά είναι νοσήματα που ξεκινούν από την παιδική ή την πρώιμη ενήλικη ζωή. Δεν είναι τυχαίο ότι στους νεαρούς ενήλικες μια απλή οσφυαλγία μπορεί να κρύβει κάποιο ρευματικό νόσημα».

Στο πλαίσιο της καμπάνιας «Το Σώμα σου μιλάει – άκουσε το», το ολοκληρωμένο portal ενημέρωσης του κοινού για το σύνολο των Ρευματικών παθήσεων και το ρόλο του Ρευματολόγου, www.tosomasoumilaei.gr, διαθέτει έναν πλήρως επικαιροποιημένο «Υγειονομικό Χάρτη Ρευματολογικών Υπηρεσιών» της Ελλάδος.

Στο διαδραστικό αυτό χάρτη ο ενδιαφερόμενος με ένα κλικ μπορεί να πληροφορηθεί που βρίσκονται ρευματολογικά ιατρεία σε δημόσιες δομές υγείας καθώς και τα ιδιωτικά ρευματολογικά ιατρεία με διευθύνσεις και στοιχεία των Ρευματολόγων σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, μέσω του συγκεκριμένου site, κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει την ερώτηση που επιθυμεί για να πάρει αναλυτική απάντηση από εξειδικευμένο Ρευματολόγο.

 

Το νέο βίντεο της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ όπως και ο υγειονομικός χάρτης βρίσκονται από σήμερα Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017, στην ιστοσελίδα www.tossomasoumilaei.gr, σε μία προσπάθεια να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι ρευματικές παθήσεις, τα συμπτώματά τους και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Χορηγική Στήριξη στο νέο Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης (Κ.Ε.ΚΑ.)

Iatriko_logo

O Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, στο πλαίσιο της δέσμευσης του να προσφέρει κορυφαίες ιατρικές υπηρεσίες και ενημέρωση προς όφελος των ασθενών και των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, ανακοίνωσε σε Συνέντευξη Τύπου τη χορηγική του στήριξη στο νέο Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης (Κ.Ε.ΚΑ.).

 

Το νέο Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης (Κ.Ε.ΚΑ.) αποτελεί μία ολοκληρωμένη δομή, η οποία έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην αντιμετώπιση μίας σύγχρονης μάστιγας, όπως είναι η κατάθλιψη, με στόχο την πρόληψη, τη θεραπεία και την καταπολέμηση του στίγματος, που φέρουν οι ψυχικές παθήσεις. Η ιδιαιτερότητα της μονάδας αυτής έγκειται στο γεγονός ότι προσεγγίζει με ολιστικό τρόπο τη θεραπεία των προβλημάτων ψυχικής υγείας, μέσα από τη συνεργασία της με έμπειρους και εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες όλων των ειδικοτήτων.

 

Το Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης συστάθηκε μέσω της συνεργασίας του κου Σταμάτη Μαλέλη, συγγραφέα, δημοσιογράφου και ιδρυτή της ιστοσελίδας kontasou.com και του Δρ. Θάνου Ασκητή, Νευρολόγου- Ψυχιάτρου και Προέδρου του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, με τη χορηγική στήριξη του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Σκοπός του Κ.Ε.ΚΑ. είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω σε ζητήματα ψυχικής υγείας και η παροχή ορθών κατευθύνσεων μέσα από τη Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 1 17 18, την ενημερωτική ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.keka.gr, των ενημερωτικών ημερίδων, με θέμα: «Η κατάθλιψη στη σύγχρονη εποχή» και του βιβλίου με τίτλο: «Ένας πρακτικός οδηγός για την κατάθλιψη» που έχει εκδοθεί με την επιστημονική επιμέλεια του Δρ. Θ. Ασκητή.

Από αριστερά προς τα δεξιά: κ. Σταμάτης Μαλέλης, Δημοσιογράφος / Συγγραφέας, κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, Αντιπρόεδρος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος Ψυχίατρος, Διδάκτωρ  Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, πρώην Βουλευτής, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας.

Από αριστερά προς τα δεξιά: κ. Σταμάτης Μαλέλης, Δημοσιογράφος / Συγγραφέας, κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, Αντιπρόεδρος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, πρώην Βουλευτής, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας.

Ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες έρευνες και στατιστικές, η κατάθλιψη σημειώνει αλματώδη άνοδο όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης νόσος στην επόμενη δεκαετία, μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Έχοντας την Εταιρική Υπευθυνότητα ως αιχμή της στρατηγικής μας και έπειτα από την προτροπή των κυρίων Μαλέλη και Ασκητή, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών αποφάσισε να υποστηρίξει ενεργά αυτό το εγχείρημα με τη χορηγική στήριξη της τηλεφωνικής γραμμής 1 17 18, με τη δημιουργία και υποστήριξη του site www.keka.gr, με την έκδοση του βιβλίου για την κατάθλιψη, με ευθύνη του Δρ. Θ. Ασκητή, αλλά και με τη χορηγία των ενημερωτικών ημερίδων που πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 10 πόλεις, κάθε χρόνο. Στόχος μας είναι να συνδράμουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε στην κατάρριψη του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού που αυτό συνεπάγεται. Για εμάς είναι σημαντικό να αποδεικνύουμε στην πράξη τη δέσμευση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών να βρίσκεται «πάντα ένα βήµα µπροστά», παραμένοντας προσηλωμένοι στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και υποστηρίζοντας συνανθρώπους µας που έχουν ανάγκη».

 

Ο κ. Σταμάτης Μαλέλης, δημοσιογράφος / συγγραφέας ανέφερε: «Σήμερα κάνουμε το μεγάλο, αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Το Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης αλλά και ο πενταψήφιος αριθμός  1 17 18 για άμεση ανάγκη αλλάζουν το τοπίο αντιμετώπισης της μάστιγας. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών».

 

Ο Δρ. Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος Ψυχίατρος, Διδάκτωρ  Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, πρώην Βουλευτής, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας επεσήμανε: «Η κατάθλιψη ανοίγει την πόρτα της στο φώς, σε μία εποχή που όλα δείχνουν γκρίζα και σκοτεινά για τους ανθρώπους, επιτρέποντας μέσα από το δρόμο της αλήθειας τη θεραπεία και την αποκατάσταση της ποιότητας ζωής, που είναι δικαίωμα όλων μας».

 

Η Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 1 17 18 είναι στη διάθεση του κοινού και λειτουργεί καθημερινά, 10:00-14:00 & 16:00-20:00, παρέχοντας δωρεάν συμβουλευτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες για την κατάθλιψη, από κλινικούς επιστήμονες ψυχικής υγείας στους ανθρώπους που αναζητούν λύσεις για τον εαυτό τους, ανησυχούν για τη συμπεριφορά ενός μέλους της οικογένειάς τους ή για κάποιο άλλο οικείο και σημαντικό, γι’ αυτούς, πρόσωπο. Με αυτόν τον τρόπο δίδεται η δυνατότητα στους ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια να μιλήσουν για τα προβλήματά τους με τους ειδικούς, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία.

 

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του «Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης» του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, μέσα από το οποίο αναδεικνύει τη σημασία της προσφοράς στην κοινωνία προς όφελος των συνανθρώπων μας.

Το NICE ανάβει το πράσινο φως μετά από χρόνια διαβουλεύσεων

Janssen_logo

Οι άνδρες στην Αγγλία θα έχουν επιτέλους πριν από την χημειοθεραπεία πρόσβαση στο φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη – την οξική αμπιρατερόνη- που ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο

 

Tο Εθνικό Ινστιτούτο για την Αριστεία στην Υγεία και την Περίθαλψη (NICE) συνέστησε τελικά την χρήση της οξικής αμπιρατερόνης πριν από την χημειοθεραπεία για την θεραπευτική αντιμετώπιση του μεταστατικού υποτροπιάζοντος μετά την ορμονοθεραπεία καρκίνου του προστάτη (mCRPC)1. Η σημερινή απόφαση σημαίνει ότι οι επιλέξιμοι ασθενείς του NHS (Eθνικού Συστήματος Υγείας) στην Αγγλία θα έχουν για πρώτη φορά δικαίωμα κανονικής πρόσβασης στην οξική αμπιρατερόνη πριν από την χημειοθεραπεία, ένα φάρμακο που ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ήδη διαθέσιμο στους άνδρες σε 95 χώρες παγκοσμίως2.

 

Στην Τελική Απόφαση Αξιολόγησης (FAD) του, το NICE συμπέρανε ότι η οξική αμπιρατερόνη έχει καλή σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας για χρήση πριν από την χημειοθεραπεία σε άνδρες με mCRPC. Το NICE χρειάστηκε περισσότερα από τρία χρόνια3 για να συστήσει μια θεραπεία που ήταν διαθέσιμη επί αρκετά χρόνια ως συνηθισμένη θεραπευτική αντιμετώπιση πριν από την χημειοθεραπεία στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανόμενης της Γαλλίας4 και της Γερμανίας5 – και είχε εγκριθεί για χρήση στο NHS στην Σκωτία τον Οκτώβριο του περασμένου έτους6. Στην διάρκεια αυτού του διαστήματος, η Janssen πρότεινε αρκετές διαφορετικές λύσεις στο Υπουργείο Υγείας, στο NHS της Αγγλίας και στο NICE ώστε να καταστεί δυνατή η έγκριση της αμπιρατερόνης για κανονική χρήση και να αφαιρεθεί από το Ταμείο Αντικαρκινικών Φαρμάκων (Cancer Drug Fund), ελευθερώνοντας πόρους για άλλα καινοτόμα νέα φάρμακα.

 

Ο Mark Hicken, Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ηνωμένου Βασιλείου & Ιρλανδίας, δήλωσε: «Αυτή η εδώ και πολύ καιρό αναμενόμενη αλλά ευπρόσδεκτη απόφαση σημαίνει ότι οι ασθενείς στην Αγγλία θα έχουν επιτέλους την δυνατότητα κανονικής πρόσβασης σε αυτό το καινοτόμο αντικαρκινικό φάρμακο στο NHS, αποκτώντας την ίδια δυνατότητα με τους ασθενείς πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών που είχαν ήδη πρόσβαση στην οξικη αμπιρατερόνη ως επιλογή πριν από την χημειοθεραπεία εδώ και αρκετά χρόνια. Εργαστήκαμε ακούραστα επί αρκετά χρόνια για να εξασφαλίσουμε ότι η οξική αμπιρατερόνη, ένα φάρμακο που ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και εμφανίζει οφέλη ως προς την μακροπρόθεσμη επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών, θα καταστεί ευρέως διαθέσιμη στους άνδρες που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή δεν την επιθυμούν και είμαστε ευτυχείς διότι αυτοί οι ασθενείς έχουν πλέον αυτή την δυνατότητα.»

 

«Η Janssen έχει επιτύχει να καταστήσει την οξική αμπιρατερόνη διαθέσιμη πριν από την χημειοθεραπεία στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη σε 95 χώρες παγκοσμίως, αλλά το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για να εξασφαλιστεί η έγκριση στο Ηνωμένο Βασιλείο αναδεικνύει μια σαφή ανάγκη για αναμόρφωση του τρόπου με τον οποίο το NICE αξιολογεί τα καινοτόμα αντικαρκινικά φάρμακα. Ανησυχούμε για το ότι οι αλλαγές του CDF που εγκρίθηκαν πρόσφατα από το NICE και το NHS της Αγγλίας θα προκαλέσουν μόνο την επιδείνωση αυτών των προβλημάτων, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερους περιορισμούς για τους ασθενείς με καρκίνο στην Αγγλία. Η Janssen θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το NICE, το NHS της Αγγλίας και το Υπουργείο Υγείας για την δημιουργία ενός πιο ευέλικτου συστήματος που θα υποστηρίζει και θα βελτιώνει την πρόσβαση των ασθενών στην βέλτιστη φροντίδα.»

 

Η οξική αμπιρατερόνη έχει ήδη εγκριθεί από το NICE για κανονική χρήση σε άνδρες με mCRPC μετά από χημειοθεραπεία, όπου θεωρείται ότι έχει καλή σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Ήταν ήδη διαθέσιμη για χρήση πριν την χημειοθεραπεία μέσω αίτησης στο CDF όπου ήταν το δεύτερο σε σειρά ζήτησης φάρμακο στο Ταμείο, επιδεικνύοντας σαφή ζήτηση από ασθενείς και ιατρούς. Τώρα οι επιλέξιμοι άνδρες στην Αγγλία θα έχουν δικαίωμα κανονικής πρόσβασης στην οξική αμπιρατερόνη στο NHS, οπότε, εφόσον χρησιμοποιείται νωρίτερα από τους ασθενείς, παρέχει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη όσον αφορά την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, την παράταση της ζωής και την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής με λιγότερη κόπωση και πόνο7,8.

 

Η οξική αμπιρατερόνη είναι μια ιστορία επιτυχίας για την βιομηχανία επιστημών ζωής του Ηνωμένου Βασιλείου, έχοντας ανακαλυφθεί στο Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου και δοκιμαστεί για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Royal Marsden9. Το φάρμακο έχει άνω των τεσσάρων ετών δεδομένα αποδεδειγμένης κλινικής αποτελεσματικότητας και ανοχής από μία από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος και διάρκεια μελέτες για τον καρκίνο του προστάτη7.

 

Η καθηγήτρια Heather Payne, Διευθύντρια Κλινικής Ογκολογίας στο University College Hospital του Λονδίνου, δήλωσε: «Είμαι ευτυχής για το γεγονός ότι η οξική αμπιρατερόνη θα είναι πλέον κανονικά διαθέσιμη στο NHS για τους άνδρες με ασυμπτωματικό ή ελάχιστα συμπτωματικό εξελισσόμενο καρκίνο του προστάτη που δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί θεραπευτικά με χημειοθεραπεία. Όπως έχει διαπιστωθεί, η οξική αμπιρατερόνη όχι μόνο παρατείνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής αλλά είναι καλά ανεκτή και δίνει σε αυτούς τους ασθενείς την δυνατότητα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτά είναι πολύ ευπρόσδεκτα νέα για τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη, τις οικογένειές τους και τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που είναι υπεύθυνοι για την φροντίδα τους.»

 

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στους άνδρες. Σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με καρκίνου του προστάτη 47.300 άνδρες κάθε χρόνο – 40.372 στην Αγγλία και 2.634 στην Ουαλία10. Περισσότεροι από 10.800 άνδρες πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη κάθε χρόνο, καθιστώντας τον την δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο – από τους οποίους 9.133 στην Αγγλία και 556 στην Ουαλία11.

Νέα σύσκεψη των Υγειονομικών Φορέων με τον Πρόεδρο του ΠΙΣ για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

PIS141203A

Σύσκεψη των υγειονομικών φορέων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, 12 Ιουλίου,  στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΠΙΣ κ. Μιχαήλ Βλασταράκου. Στη σύσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα των συμβάσεων των παρόχων υγείας με τον ΕΟΠΥΥ, συμμετείχαν εκ μέρους της ΠΟΣΚΕ ο κ. Φώτης Πατσουράκος, της ΠΟΣΙΠΥ ο κ. Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου, του ΣΕΚ ο κ. Βασίλης Μπαρδής, της ΠΕΙΦ ο κ. Αναστάσιος Κρεμμύδας και της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ η κα Άννα Μαστοράκου.

 

Στο επίκεντρο τη συζήτησης βρέθηκε το νέο σχέδιο της σύμβασης που εστάλη στον ΠΙΣ από τον ΕΟΠΥΥ.

 

Οι εκπρόσωποι των Υγειονομικών Φορέων κατέληξαν στα σημεία που χρειάζεται να διορθωθούν ή να απαλειφθούν προκειμένου η σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων να καθορίζει το πλαίσιο προσφοράς υπηρεσιών υγείας, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και θα σέβεται τη λειτουργία των επαγγελματιών.

Οι απόψεις αυτές μεταφέρθηκαν χθες, Τετάρτη, στον ΕΟΠΥΥ. Αναμένεται να αποσταλεί στον ΠΙΣ και τους Υγειονομικούς Φορείς από τον ΕΟΠΥΥ, το νέο σχέδιο με παρατηρήσεις και τις διορθώσεις που διατυπώθηκαν προκειμένου να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις.

 

Κοινή αντίληψη των Υγειονομικών Φορέων είναι ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να οδηγήσει σε ικανοποιητικές συμβάσεις μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών υγείας και του ΠΙΣ.

ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΣΩ: ΕΠΑΝΑΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ TEMOS ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΙΑΣΩ, ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ, ΙΑΣΩ GENERAL, ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ KAI ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΤΗΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Iaso_20chronia

Οι Κλινικές του Ομίλου, ΙΑΣΩ, ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ, ΙΑΣΩ GENERAL, ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ, επαναπιστοποιήθηκαν πρόσφατα από το διεθνή Οργανισμό Πιστοποιήσεων Ιατρικού Τουρισμού TEMOS International με έδρα τη Γερμανία, για το υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών και τις υπερσύγχρονες υποδομές τους μετά από επιθεώρηση την οποία διενήργησε ομάδα διεθνών επιθεωρητών του Οργανισμού.

IasoTemosΟ διεθνής οργανισμός TEMOS International, ο οποίος εκπροσωπείται στη χώρα μας από την εταιρεία TEMOS Aegean, εστιάζεται στα θέματα διαχείρισης ασθενών από άλλες χώρες και πιστοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης και ασφάλειας των ασθενών με βάση την τήρηση βέλτιστων πρακτικών και την κάλυψη των απαιτήσεων διεθνών ασφαλιστικών εταιρειών, ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ταμείων και λοιπών εμπλεκομένων φορέων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη αγορά υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού και διασυνοριακής φροντίδας.

Ο Όμιλος ΙΑΣΩ αποτελεί έναν υπερσύγχρονο Όμιλο με πρότυπες μονάδες Υγείας όπως τo ΙΑΣΩ, το ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ, το ΙΑΣΩ GENERAL, το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και ο ΦιΛΟΚΤΗΤΗΣ, εξοπλισμένες με τον πλέον σύγχρονο και πρωτοποριακό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και με τη συνδρομή κορυφαίων ιατρών συνεργατών όλων των ειδικοτήτων καθώς επίσης επιστημονικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Ο Όμιλος ΙΑΣΩ, μέσω των πιστοποιήσεων ποιότητας των Κλινικών του, ΙΑΣΩ, ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ, ΙΑΣΩ GENERAL, ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ, κατά ISO 9001:2008 και HACCP, και της εν γένει στόχευσής του στη διασφάλιση ποιότητας, τώρα πλέον και με την επαναπιστοποίηση αυτή στην ειδική διεθνή πιστοποίηση κατά TEMOS International, σηματοδοτεί τη συνέχιση της πορείας προς την κατεύθυνση επέκτασης των δραστηριοτήτων του στην διεθνή αγορά του Ιατρικού Τουρισμού.

ΣΦΕΕ Business Day: Η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας κλάδος που ακόμα προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης

SFEE_LOGO

Αθήνα, 11 Ιουλίου 2016.– Για τρίτη συνεχή χρονιά ο ΣΦΕΕ άνοιξε τις πόρτες του στους νέους ανθρώπους μέσω του θεσμού των Business Days. Περίπου 100 νέοι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές Φαρμακευτικών, Ιατρικών, Οικονομικών και Πολυτεχνικών Σχολών ξεναγήθηκαν στον κόσμο της καινοτομίας, των τάσεων και των προοπτικών στον κλάδο του φαρμάκου για απασχόληση και ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας από διακεκριμένα στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής ημερίδας του ΣΦΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/7 στο αμφιθέατρο της εταιρίας GlaxoSmithKline,  στο πλαίσιο του προγράμματος Business Day που οργανώνει ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιορδάνης Λαδόπουλος.

SFEE160711

Το ΣΦΕΕ Business Day, με αυξανόμενο ενδιαφέρον και συμμετοχή, λειτουργεί ως ένα «εργαστήριο» για την σύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τον κόσμο των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας την πεποίθηση ότι ο φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να αποτελέσει κεντρικό άξονα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα επενδύοντας σε ταλαντούχους νέους ανθρώπους σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας αυτής της μεγάλης βιομηχανίας, ο ΣΦΕΕ και οι εταιρίες μέλη του άνοιξαν και φέτος τις πόρτες τους. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες επενδύουν στους νέους της χώρας, που τη δεδομένη στιγμή μαστίζονται από την ανεργία, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα ενός δυναμικού επαγγελματικού ξεκινήματος σε ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, μέσω προγραμμάτων έμμισθης εξειδίκευσης. Στο φετινό Business Day συμμετείχαν εισηγητές από τις μεγάλες ελληνικές και διεθνείς φαρμακευτικές εταιρίες: AbbVie, AstraZeneca, Bayer, Boehringer-Ingelheim, Genesis, Janssen-Cilag, Merck, MSD, Pharmaserve-Lilly, Vianex και Vian.

SFEE160711a

Όπως σημείωσε στην εισαγωγή του ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης: «Είναι εξαιρετικά ευχάριστο το γεγονός πως η «συνάντηση» μας αυτή, το “ΣΦΕΕ Business Day” πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά με επιτυχία, αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από τις εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ που συμμετέχουμε όσο και από τους φοιτητές, που έρχονται να ακούσουν και να γνωρίσουν το χώρο. Η υγεία και ειδικά ο χώρος του φαρμάκου αποτελεί έναν κατεξοχήν κλάδο που επενδύει διαχρονικά στην έρευνα και την ανάπτυξη. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ο κλάδος που πιστεύει περισσότερο από κάθε άλλον στην έρευνα και την ανάπτυξη, σχεδόν το 20% του τζίρου του κάθε χρόνο, 9 με 10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον επόμενο κλάδο. Είναι κάτι που βλέπουμε ότι σιγά, σιγά το υποστηρίζουν όλοι, τόσο από την πλευρά της Πολιτείας όσο και από την πλευρά των επιχειρήσεων, το φάρμακο και η παραγωγή του αποτελεί αναπτυξιακό πυλώνα για την ελληνική οικονομία. Και όλα αυτά σε έναν κλάδο που με καταλύτη την καινοτομία δημιουργεί όχι απλά προστιθέμενη αξία αλλά ένα αγαθό που στοχεύει στη μακροζωία και την βέλτιστη ποιότητας ζωής όλων των πολιτών χωρίς καμία διάκριση».

 

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε πως: «Ιδιαίτερα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν οι νέοι επιστήμονές μας κατέχουν μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, όσον αφορά στον αριθμό των υψηλά καταρτισμένων επιστημόνων, το στοίχημα για όλους μας είναι να κρατήσουμε τους νέους αυτούς στη χώρα μας, να αντιστρέψουμε τη διαρροή προς το εξωτερικό και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες προοπτικής που τους αξίζουν. Άλλωστε, ο κλάδος μας είναι “εξαρτημένος” από τη διαρκή αναζήτηση της καινοτομίας αποτελώντας βασικό παράδειγμα κλάδου δια βίου μάθησης».

 

Με θεματολογία που κάλυψε βιωματικά την πορεία προς την επιτυχία διευθυντικών στελεχών, τις ευκαιρίες για πρακτική άσκηση σε εταιρίες, τον τρόπο λειτουργίας και την φιλοσοφία μεγάλων εταιριών του κλάδου, τα επιχειρηματικά μοντέλα που κερδίζουν έδαφος και τις προοπτικές επιχειρηματικότητας και απασχόλησης στο Φαρμακευτικό Χώρο, οι διακεκριμένοι ομιλητές- στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, ανέδειξαν την τεράστια αναπτυξιακή δυναμική του Κλάδου, απευθύνοντας πρόσκληση στους νέους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων να «σκεφτούν» για το χώρο της Υγείας, δίνοντας παράλληλα πρακτικές συμβουλές για μια επιτυχή καριέρα.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση της Ερευνήτριας, Δημιουργού του Replayce κας Έρρικας Πρεζεράκου, η οποία στάθηκε στην αισιοδοξία και τη δίψα για εξέλιξη και εκπαίδευση με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουν οι νέοι επαγγελματίες υγείας την είσοδο τους σε έναν τόσο καινοτόμο, δημιουργικό και σημαντικό για την ποιότητα ζωής χώρο, όπως αυτός του φαρμάκου.

 

Την ημερίδα τίμησαν με τη συμμετοχή τους ως ομιλητές Γενικοί Δ/ντες καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη των εταιριών μελών του ΣΦΕΕ. Αναλυτικά οι κ.κ.: Κωνσταντίνος Παναγούλιας (Γενικός Διευθυντής Vian & Αντιπρόεδρος Vianex), Κωνσταντίνος Ευριπίδης (Δ/νων Σύμβουλος Genesis), Μανόλης Αλεξανδράκης (Assoc. Director Policy & Communications, External Affairs Department MSD), Αφροδίτη Γαλάνη (HR Business Partner Janssen-Cilag), Ειρήνη Καμπούρη (Senior HR Business Partner AstraZeneca), Λίτσα Λαγού (Senior Product Manager Bayer), Μανώλης Μιτάκης (Head of Communications & Global Making More Health Project Boehringer Ingelheim), Θεοδώρα Μπαλάνη (HR Generalist AbbVie), Μαρία Σπανοπούλου (Communications Specialist Merck), Ευτυχία Σμπαρούνη (Director HR, Legal & Administration Pharmaserve-Lilly), Τάσος Συκάκης (Government Affairs Manager AbbVie) και Χρήστος Χριστίδης (HR Manager Vianex/Vian).

 

H εκπαιδευτική ημερίδα του ΣΦΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Υπεύθυνης Δραστηριοποίησης και Ανάπτυξης του Συνδέσμου.

NOVARTIS HELLAS: ΔΥΟ NEEΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΦΗΜΗΣ

novartis_ new logo

Η Novartis Hellas επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την ηγετική της θέση στον τομέα της εταιρικής φήμης, κατακτώντας για δεύτερη συνεχή χρονιά δυο κορυφαίες διακρίσεις: συμπεριλαμβάνεται στην πέμπτη θέση της λίστας Fortune “Most Admired Companies in Greece 2015” καθώς και στην πρώτη θέση της κατάταξης “Diamonds of the Greek Economy 2016”.

 

Novartis160711bΗ Novartis κατάφερε για μια ακόμα φορά να ενταχθεί στη λίστα Fortune με τις «20 Πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες της Ελλάδας», που αποτελεί παγκοσμίως μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις εταιρικής φήμης. Η έρευνα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την KPMG και την ελληνική έκδοση του περιοδικού Fortune. Οι εταιρείες αξιολογήθηκαν από περισσότερα από 1.450 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων βάσει 9 κριτηρίων που έχει ορίσει το Αμερικανικό Fortune και είναι: η Kαινοτομία, η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, η Διαχείριση Εταιρικών Πόρων, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, η Ποιότητα της Ανώτατης Διοίκησης/Χαρακτηριστικά, η Οικονομική Ευρωστία, η Μακροπρόθεσμη Επενδυτική Αξία, η Ποιότητα των Προσφερόμενων Προϊόντων και των Υπηρεσιών & η Εξωστρέφεια/Ανταγωνιστικότητα.

 Η κα Φωτεινή Μπαμπανάρα, Head of Communications της Novartis Hellas, παραλαμβάνει το βραβείο “Diamonds of the Greek Economy 2016”


Η κα Φωτεινή Μπαμπανάρα, Head of Communications της Novartis Hellas, παραλαμβάνει το βραβείο “Diamonds of the Greek Economy 2016”

Η Novartis Hellas κατέκτησε, επίσης, την πρώτη θέση  ως η κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα, βάσει των εξαιρετικών οικονομικών της αποτελεσμάτων στα βραβεία  “Diamonds of the Greek Economy 2016”, που διοργανώθηκε από την Active Business Publishing. Πρόκειται για μία από τις πλέον αναγνωρισμένες διοργανώσεις επιχειρηματικής αριστείας που έχει ως στόχο την ανάδειξη των δυναμικότερων επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας.

 Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Ηellas, κ. Riccardo Canevari


Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Ηellas, κ. Riccardo Canevari

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Ηellas, κ. Riccardo Canevari, δήλωσε σχετικά: «Οι διακρίσεις επιβεβαιώνουν την ηγετική μας θέση και αποτελούν δέσμευση και έμπνευση  να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα βιώσιμο μέλλον καινοτομίας για τους ασθενείς, την κοινωνία και τη Novartis.»

 

Αλαλούμ με τις φορολογικές δηλώσεις των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτών

PSFysio

Εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και οι φορολογούμενοι, μέλη του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζουν την «δαμόκλειο σπάθη» του ελέγχου από τις εφορίες γιατί:

 

  • Ως γνωστόν με το άρθρο 8 (Νόμος 4172/2013) «Χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής το».

 

Αυτός ο Νόμος τροποποίησε το άρθρο 6 του Νόμου 3842/2010 που προέβλεπε «Κατ’ εξαίρεση, για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποκτούν εισόδημα από  παροχή υπηρεσιών στο Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, χρόνος κτήσης του εισοδήματός τους θεωρείται ο χρόνος είσπραξής του»

 

Εφαρμόζοντας το ισχύον καθεστώς ο ΕΟΠΥΥ απαιτεί την προσκόμιση τιμολογίων με την κατάθεση των μηνιαίων υποβολών και όχι με την εκκαθάριση.

 

  • Σύμφωνα με το άρθρο 100 του Νόμου 4172/2013 «Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δύναται να συμψηφίζει το παραπάνω ποσό (rebate & clawback ) με ισόποση οφειλή του προς τους αναφερόμενους στην προηγούμενη παράγραφο ιδιώτες παρόχους για την παροχή από αυτούς προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υπηρεσιών υγείας».

 

Ο ΕΟΠΥΥ εκδίδει κάθε έτος την βεβαίωση παρακράτησης φόρου για τις καταβαλλόμενες αμοιβές σε συμβεβλημένους παρόχους, λόγω όμως των παραπάνω δυο Νόμων, στην βεβαίωση περιλαμβάνονται καταβαλλόμενα ποσά που έχουν φορολογηθεί το προηγούμενο έτος (2014) καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς τους σε επόμενη χρήση.

 

Επίσης περιλαμβάνονται «εικονικές» πληρωμές για υποβολές μηνών που χρησιμοποιήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ για να συμψηφιστεί το rebate & clawback ( οι λεγόμενες επιστροφές λόγω υπέρβασης προϋπολογισμού).

 

Τα καταβαλλόμενα ποσά για τον προσδιορισμό του παρακρατηθέντα φόρου και ο καταβαλλόμενος φόρος, ανεβαίνουν στο taxis, που όμως  εκτός από τον παρακρατηθέν ποσό  φόρου, υπολογίζονται από το σύστημα και σαν έσοδα 2015.

 

Ο πάροχος μέσα στο έτος 2015 εξέδωσε τα οποιαδήποτε φορολογικά στοιχεία (είτε σε ΕΟΠΥΥ ,είτε σε ιδιώτες) και αυτά προστιθέμενα προσδιορίζουν τον τζίρο του 2015.

 

Αν στο taxis τα δηλωθέντα έσοδα (τζίρος) υπολείπεται από τα συνολικά καταβαλλόμενα ποσά το 2015, από τον ΕΟΠΥΥ, τότε ο φορολογούμενος καλείται για έλεγχο.

 

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ κύριος Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε ότι :αυτό περά από το ότι προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία σε χιλιάδες ασφαλισμένους ,έχει και σαν αποτέλεσμα την άνευ λόγου κατανάλωση εργατοωρών από τον πολύτιμο χρόνο των υπαλλήλων.

 

Η μοναδική λύση είναι η αποσύνδεση της σύγκρισης και της συμβατότητας του συνολικού εισπραχθέντος ποσού από τον ΕΟΠΥΥ (για το έτος 2015), με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα χρήσης 2015.

 

Καλούμε το υπουργείο οικονομικών να σκύψει επιτέλους στο πρόβλημα, έστω και την ύστατη στιγμή, το οποίο τονίστηκε σε έγγραφό μας από τις 19/5/2016 και δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα.

 

Τέλος εξαιτίας του Νόμου 4172/2013 (μη δυνατότητα μεταφοράς σε επόμενη χρήση ανείσπρακτων αμοιβών), οι συμβεβλημένοι πάροχοι με τον ΕΟΠΥΥ, αναγκάζονται να δηλώνουν εισοδήματα που δεν εισέπραξαν (το 10% για το 2015), με αποτέλεσμα το 2017 να καταβάλουν στα ασφαλιστικά ταμεία ασφαλιστικές εισφορές για φορολογητέο εισόδημα ανείσπρακτο και εικονικό (με τον τελευταίο ασφαλιστικό Νόμο καθορίστηκε σε 26,95% του φορολογητέου εισοδήματος).

 

Επίσης αναφερόμενος στο πρόβλημα ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ τόνισε ότι θα πρέπει το Υπουργείο οικονομικών να τροποποιήσει άμεσα τον Νόμο 4172/2013, προκειμένου να επιτρέπεται η μεταφορά ανείσπρακτων αμοιβών, για να μην επιβαρύνονται αναίτια οι Φυσικοθεραπευτές με αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

Η μέλλουσα μητέρα δεν πρέπει απλά να προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και στις σωστές ποσότητες.

ITF CORPORATE

Η ελλιπής διατροφή κατά την κύηση έχει ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική διαμόρφωση και λειτουργία του πλακούντα και την ανεπαρκή παροχή όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στο έμβρυο

 

 

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι ίσως από τα σημαντικότερα ζητήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει τόσο η ίδια η εγκυμονούσα όσο και ο Γυναικολόγος της, με κύριο στόχο τη δημιουργία αποθεμάτων των κατάλληλων θρεπτικών ουσιών αφενός μεν για το έμβρυο και αφετέρου για την παραγωγή ενός πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά μητρικού γάλακτος κατά το θηλασμό (ποιοτικό μητρικό γάλα).

Η λήψη σε καθημερινή βάση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής, συνιστώνται σ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού είναι σίγουρο ότι αφενός μεν η λήψη τους στη σωστή ποσότητα από τη διατροφή είναι εξαιρετικά απίθανη, αφετέρου δε βοηθά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Το παραπάνω τόνισαν μεταξύ άλλων οι ομιλητές κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή σχετική επιστημονική εκδήλωση της Α’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», με Διευθυντή τον Καθηγητή κύριο Δημήτριο Λουτράδη.

 

Για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και του θηλασμού επεσήμανε ο κος Maurizio Bini, Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο και Δ/ντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής  του Νοσ. Niguarda Ca’ Granda, πολλές είναι οι µεταβολές που υφίσταται ο οργανισµός της γυναίκας. Μία από αυτές είναι και η µεταβολή στις καθηµερινές ανάγκες σε βιταµίνες και μέταλλα. Στόχος των Γυναικολόγων είναι να καλύψουν τις ανάγκες αυτές με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο.

 

Η μέλλουσα μητέρα δεν πρέπει απλά να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και στις σωστές ποσότητες, καθώς η μητρική διατροφή αποτελεί το «βασικό παίκτη» για μια υγιή κύηση, αφού τα μακρο- και μικρο-διατροφικά στοιχεία αποτελούν άμεσο ρυθμιστή της σταθερότητας του DNA, επιδρούν δε και στη έκφραση των εμβρυϊκών γονιδίων και των γονιδίων του πλακούντα.

 

Η ενέργεια (μακρο-διατροφικά στοιχεία) και οι σχετικές ανάγκες της κατά την κύηση, ειδικά τους τελευταίους μήνες, είναι κατά περίπου 10% αυξημένες από ότι πριν την εγκυμοσύνη. Αντίθετα, οι ανάγκες σε βιταμίνες και μέταλλα (μικρο-διατροφικά στοιχεία) κατά την κύηση αυξάνονται σημαντικά. Για το λόγο αυτό οι εγκυμονούσες θα πρέπει να δίδουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα της διατροφής, αλλά και στη καθημερινή λήψη ενδεδειγμένων συμπληρωμάτων, όπου αυτό χρειάζεται.

Επιπλέον, σύμφωνα με κλινικές έρευνες, η χορήγηση κατά την κύηση και τον θηλασμό των Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως αυτά που περιέχονται, μεταξύ των άλλων συστατικών, σε εξειδικευμένα για την κύηση και τη γαλουχία πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, όπως είναι το Iofolen, μπορεί να έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην ανάπτυξη των νοητικών λειτουργιών του παιδιού, ενώ ικανή πρόσληψη αυτών μειώνει και τη συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης.

Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής με εξειδικευμένη σύνθεση, όπως είναι το Iofolen, όταν συστήνονται κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας, βοηθούν στην  εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη, σε καλύτερη έκβαση της κύησης και στη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας της γυναίκας. Τα οφέλη αφορούν τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος (πρόληψη νόσων που συνδέονται με την κύηση, χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών κατά τον τοκετό, υγιής ανάπτυξη και γέννηση ενός υγιούς, τελειόμηνου βρέφους).

Επιπρόσθετα, μελέτες έχουν δείξει ότι αν η πρόσληψη από τη μητέρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι χαμηλή, είναι δυνατό να παρατηρηθεί ανεπάρκεια βιταμινών Α, Β1, Β6, C, D και Ε, βιοτίνης, φυλλικού οξέος και ιωδίου στο μωρό της. Η πτωχή διατροφή της μητέρας είναι δυνατό να προκαλέσει μείωση της συγκέντρωσης σημαντικών πρωτεϊνών του μητρικού γάλακτος που προστατεύουν το μωρό από λοιμώξεις. Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα μπορούν να διασφαλίσουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος υψηλής ποιότητας και να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της μητέρας σε θερμίδες και πρωτεΐνες.

 

Καθηγητής Δημήτριος Λουτράδης Διευθυντής Α’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ».

Η ελλιπής διατροφή κατά την κύηση, τόνισε ο καθ. Κος Λουτράδης, έχει ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική διαμόρφωση και λειτουργία του πλακούντα και την ανεπαρκή παροχή όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στο έμβρυο. Οι αρνητικές συνέπειες της ελλιπούς διατροφής συντελούν στην Υπολειπόμενη Ενδομήτρια Ανάπτυξη (IUGR) και εκδηλώνονται βραχυπρόθεσμα αμέσως μετά τη γέννηση, αλλά και μακροπρόθεσμα στην περιγεννητική περίοδο, την παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή.

 

Ως Υπολειπόμενη Ενδομήτρια Ανάπτυξη χαρακτηρίζεται η παθολογική κατάσταση, η οποία δεν επιτρέπει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του εμβρύου, επηρεάζοντας το τελικό αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης. Η επίπτωση της Υπολειπόμενης Ενδομήτριας Ανάπτυξης υπολογίζεται περίπου σε 5% στο γενικό πληθυσμό και αποτελεί τη 2η κύρια αιτία περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας ενώ σχετίζεται με υπολειπόμενη ανάπτυξη στην εφηβική και ενήλικη ζωή.

Διατροφικές ελλείψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πιθανές επιπτώσεις της έλλειψης.

Συστατικό Έμβρυο
Θερμίδες Πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος γέννησης
Ωμέγα 3 (DHA) Λιπαρά Οξέα Κίνδυνος αποβολής, χαμηλό βάρος γέννησης, επιλόχειος κατάθλιψη
Πρωτεΐνη Χαμηλό βάρος γέννησης
Σίδηρος Θάνατος εμβρύου, πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος γέννησης
Ψευδάργυρος Εμβρυακές δυσπλασίες συμπεριλαμβανομένων και των ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα
Ασβέστιο Ελαττωμένη οστική πυκνότητα (σπάνια)
Φυλλικό οξύ Ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα του εμβρύου

 

 

Συμπερασματικά, η κάθε μέλλουσα μητέρα πρέπει λοιπόν να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση ειδικού διαιτολογίου που θα της συστήσει ο Γυναικολόγος της, αλλά να ακολουθεί και τις συστάσεις των ειδικών για τη λήψη, όπου απαιτείται, των κατάλληλων για την εγκυμοσύνη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής. Στόχος όλων (γιατρών και γυναικών) είναι να διασφαλιστούν οι ιδανικές συνθήκες για την ολοκλήρωση μιας όσο το δυνατόν καλύτερης εγκυμοσύνης και να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα υγιές μέλλον για το μωρό της κάθε γυναίκας.

«ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΟΛΑ NIVEA;»

#MyrizeiAnamniseis

Μέσα από τη νέα καμπάνια «Δεν θα ήταν ωραίο να μυρίζουν όλα NIVEA;»,

 η  NIVEA μας ξυπνά συναισθήματα γεμάτα αγάπη και φροντίδα και μας προσκαλεί να ζήσουμε μία μοναδική εμπειρία… αισθήσεων!

 

Πώς γίνεται κάτι που δε φαίνεται να το αναγνωρίζεις με τα μάτια κλειστά; Πώς γίνεται κάτι που δεν πιάνεται να σε αγγίζει τόσο ώστε να το θυμάσαι για πάντα; Πόσες αναμνήσεις μπορεί να ξυπνήσει μια μυρωδιά;

 

Η NIVEA, μέσα από τη νέα καμπάνια «Δεν θα ήταν ωραίο να μυρίζουν όλα NIVEA;», αποδεικνύει πως είναι μια από τις πιο αγαπημένες μυρωδιές του κόσμου και

μέσα από τα νέα προϊόντα της θα σας «ταξιδέψει» πίσω, στα πιο αγαπημένα σας χρόνια!

 

Σας προσκαλούμε να ζήσετε κι εσείς από κοντά μία μοναδική εμπειρία αισθήσεων, την Παρασκευή 20 Μαΐου από τις 15:00 μέχρι τις 21:00 και το Σάββατο 21 Μαΐου από τις 12:00 μέχρι τις 18:00, στο Athens Metro Mall και σας περιμένουμε να μας διηγηθείτε όλες εκείνες τις αγαπημένες αναμνήσεις, που σας ξυπνά το μοναδικό άρωμα της NIVEA!

 

Αναμφισβήτητα, η όσφρηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πιο δυνατή αίσθηση του ανθρώπου. Είναι αποδεδειγμένο, ότι οι αγαπημένες μυρωδιές μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μας και μπορούν να μας ξυπνήσουν συναισθήματα, αναμνήσεις και επιθυμίες. Αυτή η κοινή παραδοχή είναι που ενέπνευσε τη NIVEA, η οποία φέτος θα μας φροντίσει με προϊόντα εμπνευσμένα από τη NIVEA Crème και θα μας χαρίσει μέσα από αυτά, την υπέροχη μυρωδιά της. Η αγαπημένη μυρωδιά της κλασικής κρέμας NIVEA, μπορεί να μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, να μας θυμίσει ανθρώπους που αγαπάμε πολύ, να μας συγκινήσει, να μας γεμίσει με συναισθήματα αγάπης, νοσταλγίας, καθώς αποτελεί παγκοσμίως μία από τις πιο αγαπημένες μυρωδιές και #MyrizeiAnamniseis.

 

Για να μας το αποδείξει αυτό, στο πλαίσιο της νέας καμπάνιας, η NIVEA κάλεσε 7 γυναίκες να συμμετάσχουν σε ένα πείραμα… να μυρίσουν τη κλασική κρέμα NIVEA,  με κλειστά μάτια, να αναγνωρίσουν το προϊόν και να περιγράψουν τα συναισθήματα που προκάλεσε και τις αναμνήσεις που ανακάλεσε, η μοναδική της μυρωδιά.

1 2 3 23