Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας 1 Οκτωβρίου 2020

ELLOK_logo

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου από το 1990, μετά από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ. τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας συμμετέχοντας και συμβάλλοντας στην παγκόσμια εκστρατεία με στόχο την προαγωγή της ενεργού και υγιούς γήρανσης. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αποτελούν πλέον το 20% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και σε αντίθεση με το παρελθόν, αποτελούν ένα δυναμικό ποιοτικά και ποσοτικά κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ως εκ τούτου, η ΕΛΛΟΚ στοχεύει στην υιοθέτηση παρεμβάσεων οι οποίες θα βοηθήσουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας να είναι αυτόνομα, υγιή και παραγωγικά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Αναγνωρίζοντας ότι η παροχή φροντίδας στα άτομα τρίτης ηλικίας αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία και γνωρίζοντας ότι περίπου το 60% των καρκίνων και  το 70% των θανάτων παρατηρούνται σε άτομα άνω των 65 ετών, επισημαίνει την αναγκαιότητα  της σύμπραξης  της ελληνικής πολιτείας και όλων των αρμόδιων φορέων για τη χάραξη μιας στρατηγικής  με στόχο την προώθηση της υγιούς γήρανσης.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία συμπίπτει με την 30η επέτειο της θεσμοθέτησής της και σε χρονιά που η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρώπων τρίτης ηλικίας σε ολόκληρο τον κόσμο μοιάζει πιο επείγουσα από ποτέ, με δεδομένη την πανδημία Covid-19. Οι άνθρωποι της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν την πλέον ευάλωτη κατηγορία-στόχο της έξαρσης της επιδημίας του κορωνοϊού, ανεξαρτήτως του βιοτικού επιπέδου τους και των συστημάτων υγείας των κρατών στα οποία κατοικούν, με την ανησυχία να είναι διαρκώς αυξανόμενη δεδομένου ότι δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένη μία σίγουρη θεραπεία προς αντιμετώπιση του ιού και οι διαδικασίες παραγωγής αποτελεσματικού εμβολίου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, πιστή στις αξίες και το όραμα που διέπουν τη λειτουργία της από την ίδρυσή της το 2016, συνεχίζει την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, ασθενών και μη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Τη συνεχιζόμενη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη, πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία του καρκίνου και της συννοσηρότητας μέσω ημερίδων, εκστρατειών ενημέρωσης στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και δράσεων σε όλη την Ελλάδα μέσω των 40 κατά τόπους συλλόγων μας.
  • Τη διαβούλευση με εθνικούς (Υπουργείο Υγείας, Ε.Ο.Δ.Υ., Ε.Ο.Π.Π.Υ., επιστημονικές εταιρείες κτλ.) και διεθνείς φορείς (European Cancer Patient Coalition, All Can International, κτλ.) για την υιοθέτηση πολιτικών που θα αποβλέπουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας, την αποτροπή και πρόληψη πιθανών ασθενειών, την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία, καθώς και την μεταθεραπευτική ψυχοσωματική και κοινωνικοοικονομική αποκατάστασή τους.
  • Τη συμμετοχή της ΕΛΛ.Ο.Κ. μαζί με άλλους φορείς στο εθνικής εμβέλειας πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας «Ηπιόνη» 2020, με τίτλο «Υγιής Αναπνοή-Πρόληψη και Διαχείριση των Λοιμώξεων στους Ηλικιωμένους-Η σημασία των εμβολιασμών», οι στόχοι του οποίου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα εν μέσω της πανδημίας και των βαρύτατων πληγμάτων που αυτή έχει επιφέρει στα άτομα τρίτης ηλικίας.

Με δεδομένο τον αντίκτυπο της δημογραφικής γήρανσης τις προσεχείς δεκαετίες η ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της γήρανσης του πληθυσμού θα πρέπει να καταστεί στρατηγική προτεραιότητα, γιατί πλην της αύξησης των δαπανών για μια υγιή γήρανση, κάθε κοινωνία κρίνεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους ηλικιωμένους της.