Γρηγ. Τσιώτος: Αφαίρεση της χοληδόχου κύστης αυθημερόν και μόνο με μία τομή!

Αφαίρεση της χοληδόχου κύστης αυθημερόν και μόνο με μία τομή!

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πως η χολολιθίαση εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε νεότερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε νεαρές γυναίκες. Η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος, σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ η συχνότητά της  αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Στην εμφάνιση λίθων στη χολή εμπλέκονται και κληρονομικοί παράγοντες,  η απότομη απώλεια ή αύξηση βάρους, διάφορες μορφές αναιμίας και κάποιες παθήσεις του γαστρεντερικού όπως η κοιλιοκάκη.

Τα συμπτώματα της νόσου

Αν και σε πολλούς ανθρώπους η ύπαρξη χολολίθων δεν δίνει κανένα απολύτως σύμπτωμα, τα βασικά συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν και να υποδηλώνουν την χολολιθίαση είναι ο πόνος στο ανώτερο μέρος της κοιλιάς (κωλικός) και κάτω από το δεξιό πλευρό μαζί με την τάση για εμετό, ιδιαίτερα όταν αυτά εμφανίζονται μετά από γεύμα. Πυρετός και ίκτερος (κιτρίνισμα στα μάτια) είναι δυνατό να παρατηρηθούν και σημαίνουν μία πολύ σοβαρή επιπλοκή της χολολιθίασης που χρειάζεται επείγουσα νοσηλεία και επέμβαση. Επίσης, όταν οι χολόλιθοι είναι μικρών διαστάσεων (έως 4-5 χιλιοστά), είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από τους μεγαλύτερους γιατί μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρή φλεγμονή του παγκρέατος, την οξεία παγκρεατίτιδα, που οι συνέπειές της μπορεί να είναι πολύ χειρότερες από την απλή χολοκυστίτιδα και τον κωλικό της χοληδόχου κύστεως.

Οι θεραπευτικές επιλογές

Εδώ και είκοσι χρόνια η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι διεθνώς η καλύτερη μέθοδος για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως, όταν αυτή περιέχει χολολίθους («πέτρες στη χολή»). Είναι ανώδυνη, γίνεται με τρεις ή τέσσερις τομές μήκους 0.5-1 εκατοστού οι οποίες κλείνουν με πλαστική ραφή, ώστε να αφήνουν μικρό σημάδι μετεγχειρητικά. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί, βέβαια, ότι δεν αφαιρείται η «χολή», όπως λέγεται από πολύ κόσμο, αλλά η χοληδόχος κύστη, το όργανο δηλαδή που αποθηκεύεται η συμπυκνωμένη χολή, η οποία παράγεται από το ήπαρ.

Λαπαροσκοπική επέμβαση μόνο με μία τομή!

Tsiotos_Grigoris

Γρηγ. Τσιώτος Διευθυντής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα-Υγεία

Η χειρουργική ομάδα του κ. Γρηγόρη Τσιώτου, βελτιώνει και απλουστεύει επιπλέον αυτή τη λαπαροσκοπική επέμβαση κάνοντάς την με μία μόνο λαπαροσκοπική τομή αντί των τριών ή των τεσσάρων τομών που γίνεται συνήθως.

Η μέθοδος αυτή (Single-port laparoscopic cholecystectomy) είναι τεχνικά πολύ πιο απαιτητική,  αφού χρειάζεται πολύ μεγάλη λαπαροσκοπική εμπειρία, αλλά οδηγεί σε ακόμη καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Η μοναδική τομή (1.5 cm) που χρειάζεται είναι «κρυμμένη» στην πτυχή του ομφαλού και μετά από λίγο καιρό δεν διακρίνεται καθόλου. Οι ασθενείς φεύγουν από το νοσοκομείο συνήθως την ίδια μέρα. Η μέθοδος αυτή αποτελεί την καλύτερη λύση για να εξαφανιστεί οριστικά ένα σημαντικό πρόβλημα χωρίς να αφήσει σχεδόν κανένα απολύτως ορατό σημάδι.