Η Actelion εισήγαγε σε κλινικό πρόγραμμα Φάσης ΙΙ έναν νέο διπλό ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης για ασθενείς με αϋπνία

actelion_logo

Η Actelion ανακοίνωσε την έναρξη ενόςκλινικού προγράμματος Φάσης ΙΙ με έναν νέο διπλό ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης (DORA) σε ασθενείς με αϋπνία.

Η απόφαση για την έναρξη του προγράμματος Φάσης II βασίζεται σε άριστα δεδομένα που συλλέχθηκανκατά τη διάρκεια του πρoκλινικού και κλινικού προγράμματοςΦάσης Ι, καθώς και στην πλήρη κατανόηση των δυνατοτήτων του διπλού ανταγωνιστή των υποδοχέων της ορεξίνης σε σχέση με την αποτελεσματικότητα και την αρχιτεκτονική του ύπνου. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν σχετικά με το βέλτιστο προφίλ του διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης (DORA) έχουν οδηγήσει στην ανακάλυψη μιας ουσίας που επιδεικνύει ταχεία έναρξη της δράσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στη φυσιολογική αρχιτεκτονικήτου ύπνου σε πειραματόζωα. Τα δεδομένα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμαΦάσης Ι έχουν επιβεβαιώσει το βέλτιστο φαρμακοκινητικό και φαρμακοδυναμικό προφίλ για τη χρήση αυτής της ουσίας ως φάρμακο για τον ύπνο,όπως επίσης και την εξαιρετική ασφάλεια και ανοχή.

OJean-Paul Clozel, MD και CEO της Actelionσχολίασε: «Η αϋπνία δεν αποτελεί ένααπλό πρόβλημα που αφορά μόνο στον καθημερινό τρόπο ζωής, αλλά μια ιατρική πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τη σωματική, ψυχική και κοινωνική μας υγεία. Η Actelion έχει πλούσια εμπειρία με τους διπλούς ανταγωνιστέςτωνυποδοχέωνορεξίνης, έχοντας δείξει πως αυτός ο μηχανισμός μπορεί να αποκαταστήσει το φυσιολογικό ύπνο. Οι προσπάθειες ανακάλυψης νέων φαρμάκων της Actelion έχουν πλέον οδηγήσει σε ένα φαρμακευτικό μόριο που θα μπορούσε ναδράσει σε αυτόν τον μηχανισμό. Ονέος μας διπλός ανταγωνιστής του υποδοχέα της ορεξίνης (DORA)αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του πως η ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων δημιουργεί σημαντικές δυνατότητες.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΑΣΗΣ ΙΙ

Το πρόγραμμα Φάσης II αποτελείται από δύο μελέτες, από τις οποίες η μία αφορά σε ενήλικες και η άλλη σε ηλικιωμένους ασθενείς. Έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει την επίδραση του διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης της Actelion στη διατήρηση και την έναρξη του ύπνου έναντιεικονικού φαρμάκου, αξιολογώντας παράλληλα την υπολειμματική του δράση και τηνλειτουργική ικανότητατην επόμενη ημέρα. Η μελέτη των ενηλίκων θα περιλαμβάνει επίσης ένα ενεργό σκέλος αναφοράς με ζολπιδέμη, καθώς πρόκειται για την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπεία για την αϋπνία που στοχεύει στους υποδοχείς GABA-A. Και οι δύο μελέτες θα προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με την αρχιτεκτονική και την ποιότητα του ύπνου.

Η πρώτη μελέτη είναι μια πολυκεντρική, διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, μεσκέλος ενεργού φαρμάκου, παράλληλων ομάδων,δόσης-απόκρισης,με στόχο τηναξιολόγησητης αποτελεσματικότηταςκαι ασφάλειας του νέου διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης της Actelion (DORA). Η μελέτη αναμένεται να ξεκινήσει το 4ο τρίμηνο του 2016, στοχεύοντας στη συμμετοχή περίπου 300 ενηλίκων ασθενών που έχουν διαγνωστεί με αϋπνία. Η μελέτη θα περιλαμβάνει 6 θεραπευτικά σκέλη: θεραπεία με εικονικό φάρμακο, θεραπεία με ζολπιδέμη και θεραπεία με 5, 10, 25, και 50mg του διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης (DORA) της Actelion. Η διάρκεια της θεραπείας θα είναι4 εβδομάδες. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο είναι ο χρόνος αφύπνισης μετά την έναρξη του ύπνου (Wake-timeafterSleepOnset -WASO) κατά τις ημέρες 1 & 2.

Η δεύτερη μελέτη είναι μία πολυκεντρική, διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διασταυρούμενη μελέτη δόσης-απόκρισης για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του νέου διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης της Actelion (DORA). Η μελέτη αυτή αναμένεται επίσης να ξεκινήσει το 4ο τρίμηνο του 2016 με στόχο τη συμμετοχή περίπου 50 ηλικιωμένων ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με αϋπνία. Η μελέτη έχει σχεδιαστεί με 5 επίπεδα ελέγχου και 5 σκέλη θεραπείας: θεραπεία μεεικονικό φάρμακο και θεραπεία με 5, 10, 25 και 50mg του διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης της Actelion (DORA). Η διάρκεια της θεραπείας σε κάθε περίοδο θα είναι 2 ημέρες. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο είναι ο χρόνος αφύπνισης μετά την έναρξη του ύπνου (Wake-timeafterSleepOnset -WASO) κατά τις ημέρες 1 & 2.

Δευτερεύοντες στόχοι των δύο μελετών αποτελούν η αξιολόγηση της επίδρασης του νέου διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης της Actelion (DORA) έναντι του εικονικού φαρμάκουστην υποκειμενική αξιολόγηση του χρόνου έως το σταθερό ύπνο (Latency to Persistent Sleep – LPS), στην υποκειμενική αξιολόγηση του χρόνου έως την έναρξη του ύπνου  (Subjective Latency to Sleep Onset – sLSO), καθώς και στην υποκειμενική εκτίμηση του χρόνου  αφύπνισης μετά την έναρξη του ύπνου (sWASO). Επίσης,  θα αξιολογηθούν η ασφάλεια και η ανοχή.

Ο Guy Braunstein, MD και επικεφαλής της Παγκόσμιας Κλινικής Ανάπτυξης της Actelion, σχολίασε: «Σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχουμε αξιολογήσει αυτό το πολλά υποσχόμενο μόριομέσω ενός κλινικού προγράμματος Φάσης Ι, το οποίο μας προσέφερε έναν πλούτο δεδομένων. Τοφαρμακοκινητικό και φαρμακοδυναμικό προφίλ υποδηλώνουν ότι το φαρμακευτικό μόριο της Actelionπροσφέρει το βέλτιστο συνδυασμό επιθυμητού αποτελέσματος για τον ύπνο και μειωμένης επίδρασης στηνλειτουργική απόδοση την επόμενη ημέρα. Το πρόγραμμα Φάσης ΙΙ θα πρέπει να παρέχει τα δεδομένα που απαιτούνται για τον σχεδιασμό ενός προγράμματος Φάσης ΙΙΙ που θα επιτρέψειτη διαφοροποίηση αυτού του νέου φαρμάκου.»

Η Martine Clozel, MD και Επιστημονική Διευθύντρια, κατέληξε: «Έχοντας κατανοήσειτις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ένας διπλός ανταγωνιστής του υποδοχέα της ορεξίνης, διαθέτουμεπλέον πολύ ισχυρά κίνητρα για να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ανακάλυψης φαρμάκων. Λαμβάνοντας υπόψη όσα έχουμε μάθει από την έρευνά μας και από τα διαθέσιμα κλινικά δεδομένα, ήμασταν σε θέση να προσδιορίσουμε το βέλτιστο προφίλ ενός νέου διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης (DORA). Είναι αξιοσημείωτο ότι αναζητούσαμε μια πολύ ισχυρή ένωση με γρήγορη έναρξη και διάρκεια δράσης που δεν υπερέβαινε τον φυσιολογικό βραδινό ύπνο. Έχοντας θεσπίσειισχυρά κριτήρια επιλογής, πιστεύουμε ότι έχουμε δημιουργήσει και επιλέξει τοβέλτιστο φαρμακευτικό μόριο προκειμένου να μεταμορφώσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι διαταραχές του ύπνου.»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΗΣ ACTELION

Σε συνέχεια της ένταξης του νέου διπλού ανταγωνιστή του υποδοχέα της ορεξίνης της Actelion σε κλινική μελέτη Φάσης ΙΙ, η συμμετοχή ασθενών στις  μελέτες Φάσης ΙΙΙ για την cadazolidκαι την ponesimod προχωρά ικανοποιητικά σε σχέση με το στόχο και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2016.Η εισαγωγή  ασθενών με χρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση (CTEPH) στη μελέτη MERIT για την αξιολόγηση τηςμακιτεντάνης έχει ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος και αναμένονται αποτελέσματα ως το τέλος του έτους.

 

  Χημική Ένωση Ένδειξη Μελέτη Status
ΦΑΣΗΣ ΙΙΙ Cadazolid Διάρροια που σχετίζεται με Clostridiumdifficile IMPACT Συνεχίζεται
Macitentan Σύνδρομο Eisenmenger MAESTRO Συνεχίζεται
Macitentan Παιδιατρική ΠΑΥ TOMORROW Έναρξη
Ponesimod Πολλαπλή Σκλήρυνση OPTIMUM Συνεχίζεται
 

 

 

 

ΦΑΣΗΣ ΙΙ

Clazosentan Υποστροφήαγγειόσπασμουπου σχετίζεται με ανευρυσματική υποαραχνοειδή αιμορραγία REVERSE Συνεχίζεται
Cenerimod Συστηματικός ερυθυματώδης λύκος Συνεχίζεται
DualOrexinReceptorAntagonist

Αϋπνία Έναρξη
EndothelinReceptorAntagonist

Ειδικές καρδιαγγειακές διαταραχές Συνεχίζεται
Macitentan Χρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση MERIT Συνεχίζεται
Macitentan Συνδυασμένη προ- και μετά-τριχοειδική πνευμονική υπέρταση MELODY Ολοκληρώθηκε
Ponesimod Αντίδραση απόρριψηςσε

μόσχευμα

Συνεχίζεται
ΦΑΣΗΣ Ιb Lucerastat Νόσος Fabry Ολοκληρώθηκε
ΦΑΣΗΣ Ι Νέα χημική οντότητα Καρδιαγγειακές διαταραχές Συνεχίζεται
SelectiveOrexin 1 ReceptorAntagonist

Νευρολογικές διαταραχές Συνεχίζεται
T-type Calcium Channel Blocker Νευρολογικές διαταραχές Συνεχίζεται

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ R&DΤΗΣ ACTELIONΚΑΤΑ ΤΟ 2016

Μελλοντική ανάπτυξη της lucerastat

Ενημέρωση της γραμμής φαρμάκων για το καρδιαγγειακό με τα αποτελέσματα της μελέτης MERIT

Ενημέρωση για το πρόγραμμα Φάσης ΙΙΙ για την candazolid

Ενημέρωση για το πρόγραμμα Φάσης ΙΙΙ για την ponesimod