«Η Novartis ανακοινώνει τα αποτελέσματα δύο μεγάλων μελετών που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικόNEJM καιέδειξαν τηνσημαντικήαποτελεσματικότητα της σεκουκινουμάμπης σε ασθενείς με Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα»

Novartis Logo

H σεκουκινουμάμπη είναι ο πρώτος αναστολέας της IL-17Α που έχει εγκριθεί στην Ευρώπη για τη θεραπεία της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας (AΣ) και είναι η πρώτη θεραπευτική εξέλιξητα τελευταία 16 χρόνια,μετά την καθιέρωση των αναστολέων του παράγοντα νέκρωσης όγκων (αντι-TNF), ως θεραπεία επιλογής1

 

Η Novartis ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα των μελετών MEASURE 1 και MEASURE2 Φάσης ΙΙΙ για τη σεκουκινουμάμπη στην Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα (ΑΣ) δημοσιεύθηκαν στο περιοδικόNew England Journal of Medicine (NEJM).Οι κύριες αυτές μελέτες κατέδειξαν την σημαντική κλινική βελτίωση των ασθενών που έλαβαν σεκουκινουμάμπηέναντι εικονικού φαρμάκου στα σημεία και συμπτώματα της ενεργής αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας (AΣ)– μια μακροχρόνια, επώδυνη φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία2,3. Συλλογικά οι μελέτες αυτές αποτελούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα κλινικών μελετών που έχει διεξαχθεί ποτέ για την AΣ, με τη συμμετοχή 590 ασθενών2.

 

Και στις δύο μελέτες, το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν το ποσοστό των ασθενών με τουλάχιστον 20% βελτίωση,στο κριτήριο ανταπόκρισης της Διεθνούς Εταιρείας Αξιολόγησηςτης Σπονδυλαρθρίτιδας (ASAS 20),την 16ηεβδομάδα λαμβάνοντας σεκουκινουμάμπη150 mg. Η κλινική ανταπόκριση ASAS 20 με σεκουκινουμάμπη150mg έναντι εικονικού φαρμάκου την Εβδομάδα 16 ήταν 60,8% (έναντι 28,7%, p <0,001) για τη μελέτη MEASURE 1 και 61,1% (έναντι 28,4%, p <0,001) για την MEASURE22. Στις μελέτες συμμετείχαν ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν λάβει στο παρελθόν αντι -TNF θεραπεία και ασθενείς που είχαν προηγουμένως αποτύχει στην αντι -TNF θεραπεία, με εμφανή κλινικά οφέλη σε όλο το φάσμα του πληθυσμού των μελετών2 .

 

Οι κλινικές βελτιώσεις παρατηρήθηκαν ήδη από την Εβδομάδα 1 και διατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια των μελετών, με 77% των ασθενών να πετυχαίνουν ανταπόκριση ASAS20 στο τέλος της εβδομάδας 522. Όλες οι αξιολογήσεις της αποτελεσματικότητας, εκτός από αυτή κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας 16, αποτελούσαν διερευνητικά καταληκτικά σημεία2.

 

«Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία και πολλοί ασθενείς δεν επιτυγχάνουν επαρκή και σταθερή βελτίωση από τις τρέχουσες θεραπείες», είπε ο Vasant Narasimhan, Γενικός Επικεφαλής Ανάπτυξηςτης Novartis Pharmaceuticals. «Αυτές οι δύο μελέτες αποδεικνύουν τις δυνατότητες τηςσεκουκινουμάμπης για την αντιμετώπιση αυτής της σημαντικής ανεκπλήρωτης ανάγκης και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε μακροπρόθεσμα δεδομένα σχετικά με τη δράση του αναστολέα IL-17Α στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα».

 

Η σεκουκινουμάμπη είναι ο πρώτος αναστολέας της IL-17Α για τον οποίο αποδείχθηκε η αποτελεσματικότητά του σε μελέτεςΦάσης ΙΙΙ της ΑΣ και πρόσφατα εγκρίθηκεστην Ευρώπη για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ενεργή ΑΣ που με ανεπαρκή ανταπόκριση στη συμβατική θεραπεία, όπως σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Υπάρχει ανάγκη για νέες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται επαρκώςστα ΜΣΑΦ ή στους αντι-TNFs, που αφορούν έως και το 40% των ασθενών στην τελευταία θεραπεία 4.

 

Η σεκουκινουμάμπη ήταν καλά ανεκτήκαι στις δύο μελέτες, με συνολικό προφίλ ασφάλειας αντίστοιχο με εκείνο που παρατηρήθηκε σεκλινικές μελέτεςγιαάλλεςενδείξεις στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 9.600 ασθενείς, καθώς και πάνω από 12.500 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε σεκουκινουμάμπημετά την κυκλοφορία του φαρμάκου2,5. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (ΑΕ) που παρατηρήθηκαν κατά την Εβδομάδα 16 ήταν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, κεφαλαλγίακαι δυσλιπιδαιμία (μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης/ τριγλυκεριδίων)2.

 

 

Σχετικά με τις μελέτες MEASURE 1 και MEASURE 2

Οι εν εξελίξει MEASURE 1 και MEASURE 2είναι πολυκεντρικές, τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακομελέτες Φάσης ΙΙΙ για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας τηςσεκουκινουμάμπηςσε ασθενείς με ακτινολογικά επιβεβαιωμένη ΑΣ, σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο. Τόσο η MEASURE 1 όσο και η MEASURE 2αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα τηςσεκουκινουμάμπης75mg και 150mg έναντι του εικονικού φαρμάκου. Στη μελέτη MEASURE1, οι ασθενείς έλαβαν ενδοφλέβια δόση εφόδου 10 mg/kg κάθε δύο εβδομάδες για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της θεραπείας, ακολουθούμενη από μηνιαίες υποδόριες δόσεις που σκοπό είχαν να παρέχουν υψηλή έκθεση για την επαγωγή της απόκρισης. Η μελέτη MEASURE2 αξιολόγησε την αποτελεσματικότηταυποδόριου σχήματος εφόδου.

 

Δευτερεύοντακαταληκτικά σημεία αξιολόγησαν τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής κατά την Εβδομάδα 16 και στις δύο μελέτες, συμπεριλαμβανομένων: της ανταπόκρισηςASAS 40της μεταβολήςαπό την αρχική τιμή της υψηλής ευαισθησίας Cαντιδρώσας πρωτεΐνης(hsCRP), της βελτίωσηςASAS5/6, τις μεταβολές από την έναρξη της μελέτης της συνολικής βαθμολογίας BASDAI, της βαθμολογίας της συνοπτικής συνιστώσας για τη λειτουργικότητα του ερωτηματολογίου για την ποιότητα ζωής SF-36 (SF-36 PCS), καιτης βαθμολογίας του ερωτηματολογίου για την ποιότητα ζωής ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (ASQoL), τη μερική ύφεση ASASκαιτη γενική ασφάλεια και την ανεκτικότητα.

 

  • Μελέτη MEASURE 1: τα πρωτεύοντα και όλα τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία επετεύχθησαν και στις δύο ομάδες τηςσεκουκινουμάμπηςστη μελέτη αυτή2.
  • Μελέτη MEASURE 2: τα πρωτεύοντα και όλα τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία εκτός από την μερική ύφεση στην κλίμακα της Διεθνούς εταιρίας Αξιολόγησης της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλίτιδας (ASAS) επετεύχθησαν στην ομάδα που έλαβε υποδορίως τησεκουκινουμάμπηστην δόση των 150 mg στη μελέτη αυτή2.

 

Οι αξιολογήσεις αποτελεσματικότητας εκτός από αυτές κατά την εβδομάδα 16 αποτελούσανδιερευνητικά καταληκτικά σημεία1.

 

 

Σχετικά με την Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα (AS)

Η ΑΣείναι μια επώδυνη νόσος που προκαλείται από φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία. Έως και 70% των ασθενών με σοβαρή ΑΣ αναπτύσσει συνοστέωση της σπονδυλικής στήλης (κατά την οποία η σύντηξη των οστών οδηγεί σε αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης) σε διάστημα 10 ως 15 ετών, μια εξέλιξη που μειώνει σημαντικά την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής6. Η ΑΣ εκδηλώνεται σε περίπου 2 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη7,8,9 και συνήθως προσβάλλει νέους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 ετών και άνω10

 

 

Σχετικά με τησεκουκινουμάμπηκαι την ιντερλευκίνη-17A (IL-17Α)

Η σεκουκινουμάμπη είναι ένα πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που εξουδετερώνει επιλεκτικά την κυκλοφορούσαIL-17A11. Πρόκειται για τον πρώτο αναστολέα της IL-17Α με θετικά αποτελέσματα Φάσης III για τη θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας (ΨΑ) και της AΣ. Τα ερευνητικά δεδομέναυποδηλώνουν ότι η IL-17Aμπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση της ανοσιακής αντίδρασης του οργανισμού στην ψωρίαση, την ΨΑ και τηνΑΣ12.

 

Συνολικά, 50 χώρες έχουν εγκρίνει τησεκουκινουμάμπη για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της μέτριας ως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας και σε αυτές περιλαμβάνονται οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελβετία, η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς. Στην Ευρώπη, ησεκουκινουμάμπη είναι ο μοναδικός βιολογικόςπαράγοντας πρώτης γραμμής που έχει εγκριθεί για την συστηματική θεραπευτική αντιμετώπιση της μέτριας ως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας σε ενήλικους ασθενείς. Στις ΗΠΑ, ησεκουκινουμάμπη έχει εγκριθεί για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της μέτριας ως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας σε ενήλικους ασθενείς που είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία ή φωτοθεραπεία (θεραπεία με φως). Στην Ιαπωνία, ησεκουκινουμάμπη έχει εγκριθεί για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της μέτριας ως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας και επίσης για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ΨΑ.Στην Ευρώπη, η σεκουκινουμάμπη έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της ΨΑ και AΣ. Η σεκουκινουμάμπη είναι μια ερευνητική θεραπεία στις ΗΠΑ για ΨΑ και ΑΣ.

 

 

Δήλωση αποποίησης ευθύνης

Το παραπάνω δελτίο περιέχει δηλώσεις αναμενόμενων αποτελεσμάτων, οι οποίες αναγνωρίζονται από τη χρήση ορολογίας όπως «διερευνητικές», «πιθανό», «προσβλέπει», «προτείνει», «μπορεί», «δοκιμαζόμενα», ή παρόμοιους όρους, ή με ρητές ή συνεπαγόμενες συζητήσεις σχετικά με την πιθανή έγκριση της άδειας κυκλοφορίας τηςσεκουκινουμάμπης, ή σχετικά με πιθανά μελλοντικά έσοδα από τησεκουκινουμάμπη. Δεν θα πρέπει να εμπιστεύεστε άκριτα αυτές τις δηλώσεις. Οι εν λόγω δηλώσεις αναμενόμενων αποτελεσμάτων βασίζονται στις τρέχουσες αντιλήψεις και προσδοκίες για τη διαχείριση αναφορικά με μελλοντικά συμβάντα, και υπόκεινται σε σημαντικούς γνωστούς και άγνωστους κινδύνους και αβεβαιότητες. Σε περίπτωση που ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους κινδύνους ή αβεβαιότητες πραγματοποιηθεί, ή σε περίπτωση που οι υποκείμενες υποθέσεις αποδειχθούν λανθασμένες, τα πραγματικά αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από αυτά που ορίζονται στις ακόλουθες δηλώσεις αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση ότι ησεκουκινουμάμπη θα υποβληθεί ή εγκριθεί για πώληση σε οποιαδήποτε αγορά, ή σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ούτε μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση ότι ησεκουκινουμάμπη θα λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές ή θα είναι εμπορικά διαθέσιμη στο μέλλον. Συγκεκριμένα, οι προσδοκίες της διοίκησης σχετικά με το τη σεκουκινουμάμπη θα μπορούσαν να επηρεαστούν μεταξύ άλλων από εγγενείς αβεβαιότητες στην έρευνα και την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων μη αναμενόμενων αποτελεσμάτων κλινικών μελετών και της επιπλέον ανάλυσης των υφιστάμενων κλινικών δεδομένων, μη αναμενόμενων ενεργειών εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών ή καθυστερήσεων ή κρατικών διακανονισμών εν γένει, της ικανότητας της εταιρείας να λάβει ή να διατηρήσει την προστασία των δικαιωμάτων της πνευματικής της ιδιοκτησίας, των γενικότερων οικονομικών και βιομηχανικών συνθηκών, των διεθνών τάσεων όσον αφορά τη συγκράτηση των δαπανών στον χώρο της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των συνεχών πιέσεων για μείωση των τιμών, μη αναμενόμενων θεμάτων ασφάλειας, μη αναμενόμενων θεμάτων σχετικά με την παραγωγή ή την ποιότητα, και άλλων κινδύνων και παραγόντων που αναφέρονται στο τρέχον έντυπο Form 20-F της Novartis AG που έχει αρχειοθετηθεί στην επιτροπή Securities and Exchange Commission των Η.Π.Α. Η Novartis παρέχει τις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το δελτίο τύπου με σημερινή ημερομηνία και δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση να ενημερώσει τυχόν αναμενόμενες δηλώσεις που περιέχονται στο παρόν δελτίο συνεπεία νέων πληροφοριών, μελλοντικών συμβάντων ή άλλων.

 

 

Βιβλιογραφία:

  1. European Medicine Agency. Remicade. Last accessed December 2015 at http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/human/medicines/000240/human_med_001023.jsp&mid=WC0b01ac058001d124.
  2. Baeten D, Sieper J, Braun J, et al. Secukinumab, Interleukin-17A Inhibition in Ankylosing Spondylitis. New England Journal of Medicine, 2015; 373:2534-48.
  3. Sieper J, Braun J, Rudwaleit M, et al. Ankylosing spondylitis: an overview. Ann Rheum Dis. 2002; 61(Suppl III): iii8-iii18.
  4. Dougados M, Baeten D. Spondyloarthritis. Lancet; 2011;377;127–37.
  5. Novartis data on file, November 2015.
  6. Barkham N, Kong KO, & Tennant A. The unmet need for αντι-tumour necrosis factor (anti-TNF) therapy in ankylosing spondylitis. Rheumatology. 2005; 44:1277–81.
  7. United Nations. World Population Prospects – The 2012 Revision. Last accessed December 2015 at http://esa.un.org/unpd/wpp/Publications/Files/WPP2012_Volume-I_Comprehensive-Tables.pdf.
  8. Dean LE, Jones GT, MacDonald AG, et al. Global prevalence of ankylosing spondylitis. Rheumatology (Oxford).2014; 53(4):650–
  9. Arthritis Foundation. What is ankylosing spondylitis. Last accessed December 2015 at http://www.arthritis.org/about-arthritis/types/ankylosing-spondylitis/what-is-ankylosing-spondylitis.php.
  10. Feldtkeller E, Khan M, Van Der Heijde D, et al. Age at disease onset and diagnosis delay in HLA-B27 negative vs. Positive patients with ankylosing spondylitis. Rheum Int. 2003; 23(2):61–66.
  11. Kirkham BW, Kavanaugh A, Reich K. Interleukin-17A: a unique pathway in immune-mediated diseases: psoriasis, psoriatic arthritis and rheumatoid arthritis. 2014; 141:133–42.
  12. Ivanov S, Linden A. Interleukin-17 as a drug target in human disease. Trends Pharmacol Sci. 2009; 30(2):95–103.