Υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ιολογικής ανταπόκρισης σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C επιτυγχάνει η παν-γονοτυπική υπό έρευνα θεραπεία της AbbVie

abbvie logo 300x

Νέα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες SURVEYOR για το υπό έρευνα θεραπευτικό σχήμα, ABT-493 (αναστολέας της πρωτεάσης NS3/4A) και ABT-530 (αναστολέας της NS5A), παρουσίασε η βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie, σύμφωνα με τα οποία μη κιρρωτικοί ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C πέτυχαν υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ιολογικής ανταπόκρισης, 12 εβδομάδες μετά τη θεραπεία (SVR12).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη των Νοσημάτων του Ήπατος (AASLD), μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας, επιτεύχθηκαν υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ιολογικής ανταπόκρισης (SVR12) σε ποσοστό 97-100% για ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C γονοτύπου 1, 96-100% για ασθενείς με γονότυπο 2 και ποσοστό 83-94% για ασθενείς με γονότυπο 3. 1,2,3

Ειδικότερα, στο πλαίσιο παρουσίασης της μελέτης SURVEYOR-I (late-breaking abstract), τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μη κιρρωτικοί ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C γονότυπου 1, που έλαβαν μικρότερης διάρκειας θεραπεία για 8 εβδομάδες με ABT-493 και ABT-530 πέτυχαν SVR12 σε ποσοστό 97%.1

 

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά και συμβάλλουν στην προαγωγή των επιστημονικών γνώσεων σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης παν-γονοτυπικών επιλογών για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C», δήλωσε ο Fred Poordad, M.D., Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών και Κλινικών Υποθέσεων του Texas Liver Institute στο San Antonio. «Τα εν λόγω δεδομένα αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα προόδου στη συνεχή έρευνα για την αντιμετώπιση των ακάλυπτων αναγκών των ασθενών και της ιατρικής κοινότητας».

 

Οι SURVEYOR-I και SURVEYOR-II είναι εν εξελίξει κλινικές μελέτες φάσης 2 για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των ABT-493 και ABT-530, με ή χωρίς ριμπαβιρίνη, για 8 έως 12 εβδομάδες. Τα δεδομένα αυτά αφορούν μη κιρρωτικούς ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C γονότυπου 1, 2 και 3, ενώ σε μελλοντικά επιστημονικά συνέδρια θα παρουσιαστούν στοιχεία για πρόσθετους πληθυσμούς ασθενών (γονότυποι 4-6).

 

«Οι κλινικές μελέτες SURVEYOR παρέχουν σημαντικά νέα στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα θεραπείας των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C σε πολλαπλούς γονότυπους με το υπό έρευνα θεραπευτικό σχήμα δύο αντι-ιικών άμεσης δράσης της εταιρείας μας», δήλωσε ο Michael Severino, M.D., Executive Vice President, R&D and Chief Scientific Officer της AbbVie. «Το εν εξελίξει ερευνητικό πρόγραμμα της AbbVie για την ηπατίτιδα C, αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να επηρεάζουμε σημαντικά τις ζωές των ασθενών με ηπατίτιδα C.»

 

 

Πρόσφατα, η AbbVie ανακοίνωσε και την έναρξη έξι διεθνών κλινικών μελετών φάσης 3, για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των υπό έρευνα θεραπευτικών σχημάτων, ABT-493 και ABT-530 σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C γονοτύπων 1-6. Οι μελέτες ENDURANCE και EXPEDITION είναι μέρος του προγράμματος κλινικής ανάπτυξης της AbbVie, όπου θα συμμετέχουν περίπου 1.600 ασθενείς από όλο τον κόσμο, σε πάνω από 250 κλινικά κέντρα και σε 27 χώρες. Το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο και των έξι μελετών είναι η ποσοτική εκτίμηση της μακροχρόνιας ιολογικής ανταπόκρισης, 12 εβδομάδες μετά τη θεραπεία (SVR12).