ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΑΝΙΕ

Καταγγέλλω το κείμενο της ανακοίνωσης του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδας ( ΦΑΝΙΕ ) στο σημείο το οποίο προτείνει να επιτραπεί επίσημα η παροχή υπηρεσιών υγείας από τα φαρμακεία δηλ. ομολογείται ότι μέχρι τώρα ανεπίσημα εκτελούσαν ιατρικές πράξεις , αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος; Συνεχίζουν δε την ανακοίνωσή τους προτείνοντας να γίνονται απλές διαγνωστικές εξετάσεις αλήθεια ποιες είναι αυτές; Και διαβητολογικές εξετάσεις στα φαρμακεία ;

Τους γνωρίζω ότι το φάρμακο σαφέστατα πρέπει να χορηγείται από το φαρμακείο και τους φαρμακοποιούς και οι ιατρικές υπηρεσίες θεραπευτικές και εργαστηριακές παρέχονται μόνο από τους ιατρούς ανάλογης ειδικότητας και σε ειδικούς αδειοδοτημένους χώρους ιατρεία, εργαστήρια ,νοσοκομειακές μονάδες.

Η άσκηση της Ιατρικης ΔΙΕΘΝΩΣ γίνεται μόνον από ιατρούς με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος , με ειδικότητες και εξειδικεύσεις κατοχυρωμένες για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ατομικής υγείας του κάθε ανθρώπου με σεβασμό στην αξία της ζωής.

Θεωρείται άμεσα επιβεβλημένο τόσο από τους ιατρικούς φορείς όσο και μεμονωμένα από κάθε ιατρό να προστατεύσουμε το επιστημονικό έργο μας. Η δε την πολιτεία στα πλαίσια της υποχρέωσης της για την προστασία και προάσπιση της υγείας των πολιτών να εφαρμόσει την υπάρχουσα νομοθεσία και να θεσμοθετήσει άμεσα μέτρα σε τυχόν παραβάσεις αυτής.

Επανειλημένως έχει τεθεί υπόψην της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας ότι θα πρέπει να διαφυλάξει το επιστημονικό διεθνές μέτρο της χορήγησης φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα δηλ να σταματήσει να γίνεται αυτό που ομολογεί ότι γίνεται ανεπίσημα η ΦΑΝΙΕ καθώς επίσης και ιατρικές πράξεις στο χώρο του φαρμακείου ενέσεις, εμβολιασμοί μέτρησης αρτηριακής πίεσης κ.λ.π

Οι μέχρι τώρα πολιτικές ηγεσίες μας έλεγαν ότι θα το κάνουν αλλά αυτή η πολιτική ηγεσία οφείλει να το κάνει.

Επιβεβλημένο δε είναι και η φαρμακευτική επιστημονική κοινότητα που υποστηρίζει ότι το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα και δεν πρέπει να χορηγείται σε χώρους πλην του φαρμακείου κάτι που είναι απόλυτα σωστό άμεσα πρέπει κι αυτή να αποδεχτεί ότι οι ιατρικές υπηρεσίες παρέχονται από ιατρούς στους αδειοδοτημένους ιατρικούς χώρους.

Anemodoura

ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

ΙΑΤΡΟΣ

ΜΕΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

– Επισυνάπτω την ανακοίνωση της ΦΑΝΙΕ

ΦΑΝΙΕ: Τρεις προτάσεις για το φαρμακείο – μονάδα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Από Βασίλη Βενιζέλο

Τρεις προτάσεις οι οποίες θα ισχυροποιούσαν το φαρμακείο ως ουσιαστική μονάδα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας καταθέτει την Τρίτη 16 Ιουνίου με ανακοίνωσή του το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδας (ΦΑΝΙΕ).

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΦΑΝΙΕ έχει ως εξής:

“Το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος (Φ.ΑΝ.Ι.Ε.) έχει εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή του με τη διάθεση φαρμάκων οποιασδήποτε κατηγορίας από άλλα κανάλια πλην φαρμακείου, για λόγους επιστημονικούς, υγειονομικούς και κοινωνικούς. Οι τρέχουσες εξελίξεις δίνουν, ωστόσο, μια πρώτη τάξης ευκαιρία να επαναφέρουμε τη συζήτηση στο επίπεδο της λειτουργίας του φαρμακείου ως σημείου παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ένας τέτοιος χαρακτήρας ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, αξιοποιεί στο μέγιστο τους επιστήμονες φαρμακοποιούς και μειώνει τις κρατικές δαπάνες υγείας, μέσω της πρόληψης και της συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία τους. Κυρίως δίνει τη δυνατότητα στο ελληνικό φαρμακείο να αναπτυχθεί και να συμβάλει τα μέγιστα στον εξορθολογισμό των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Το Φ.ΑΝ.Ι.Ε. προτείνει:

  1. Να επιτραπεί επίσημα η παροχή υπηρεσιών υγείας από τα φαρμακεία, τόσο των παραδοσιακών (μέτρηση πίεσης, ενέσεις κλπ.), όσο και σύγχρονων, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες υγείας (Μικροβιολόγους, διαιτολόγους, οπτικούς, αισθητικούς) , όπως απλές διαγνωστικές εξετάσεις, διαβητολογικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αισθητικής κλπ.
  2. Να επιβεβαιωθεί ο ρόλος του φαρμακοποιού ως συμβούλου και εποπτεύοντα για την ορθή εφαρμογή της θεραπείας των ασθενών, με σύγχρονα πρωτόκολλα και συστήματα παρακολούθησης. Η συμμόρφωση των ασθενών με τη θεραπεία τους, όπως καταδεικνύει η διεθνής εμπειρία, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και την εξοικονόμηση πόρων από τις δαπάνες υγείας.
  3. Να αρθεί η απαγόρευση διάθεσης από τα φαρμακεία προϊόντων σχετικών με τη διατροφή, όπως τυποποιημένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη ή λακτόζη και τυποποιημένα προϊόντα δημητριακών πρωτεϊνών, υπερτροφών και βιολογικής προέλευσης. Είναι, τουλάχιστον παράδοξο, να τίθεται θέμα πώλησης φαρμάκων (και να έχει επιτραπεί η διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής) από άλλα κανάλια, ενώ απαγορεύεται η διάθεση από τα φαρμακεία ειδών που σχετίζονται άμεσα με τη θεραπεία και την αγωγή υγείας.

Κατά την άποψη μας, σε αυτά τα σημεία βρίσκεται το μέλλον του φαρμακείου ενώ Έλληνες Πολίτες και Πολιτεία θα επωφεληθούν εάν προχωρήσουν οι προτεινόμενες μεταρρυθμιστικές προτάσεις”.

ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣΠ