Μηνάς Ν. Αρτόπουλος

Οριστική θεραπεία στη σπασμωδική δυσφωνία (αδυναμία στη φωνή)  μπορεί να δώσει η μυονευρεκτομή  ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση με τη χρήση CO2 Laser.

Αυτό αναφέρεται στα συμπεράσματα της 15th Danube Symposium of the ORL Danube Society, που πραγματοποιήθηκε 18-20 Απριλίου, στη Βουδαπέστη και συμμετείχαν καταξιωμένοι επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο.

«Η μυονευρεκτομή είναι μια ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση με τη χρήση COLaser και χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ενός συγκεκριμένου μυός της φωνητικής πτυχής που ονομάζεται θυρεοαρυτενοειδής μυς και των νευρικών κλάδων του» αναφέρει ο Έλληνας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής της Α΄ ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει:

Μηνάς Ν. Αρτόπουλος
Διευθυντής ΩΡΛ Τμήματος
Χειρουργικής Τραχήλου – Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων
Γενικής Κλινικής και Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

«Η μέθοδος  αυτή στοχεύει στην αποκατάσταση της φυσικής λειτουργίας των φωνητικών χορδών, στη βελτίωση της ποιότητας της φωνής και στη μείωση άλλων ενοχλητικών συμπτωμάτων. Το αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης είναι παρόμοιο με την εναλλακτική θεραπεία με ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (BOTOX), αλλά το αποτέλεσμα της μυονεκτομής είναι συνήθως μόνιμo».

Η μυονευρεκτομή, απαιτεί χειρουργική εμπειρία. Κατά την πραγματοποίηση της επέμβασης  ο  χειρουργός εντοπίζει προσεκτικά και  διατέμνει τους ενεργούς μύες, ενώ διατηρεί τον περιβάλλοντα υγιή ιστό.

Αυτή η ακρίβεια βοηθά στην ελαχιστοποίηση των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών και διασφαλίζει το βέλτιστο αποτέλεσμα θεραπείας για τον ασθενή. Πριν πραγματοποιηθεί η μυονευρεκτομή, θα πρέπει να γίνει κλινική αξιολόγηση, ώστε να καθοριστεί η καταλληλότερη θεραπεία για τον ασθενή. Ο ασθενής πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος και να υποστηρίζεται σε όλη τη διαδικασία.

Μετά την επέμβαση, περίπου το 60% των ασθενών έχουν μόνιμη ανακούφιση. Οι υπόλοιποι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα σπασμωδικής δυσφωνίας μετά από περίπου 6 μήνες, όταν ο αφαιρεθείς κλάδος των νεύρων θα αναπτυχθεί εκ νέου. Η επέμβαση μπορεί να επαναληφθεί δύο φορές μετά την αρχική επέμβαση για την αφαίρεση του αναπτυσσόμενου κλάδου του νεύρου.

ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΗ  ΔΥΣΦΩΝΙΑ

Μια ιδιαίτερη διαταραχή των μυών των φωνητικών χορδών ονομάζεται λαρυγγική δυστονία, γνωστή και ως σπασμωδική δυσφωνία. Ανάλογα με το αν η διαταραχή επηρεάζει τους μύες που ανοίγουν ή κλείνουν τις φωνητικές χορδές, τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν, για παράδειγμα, ως σφίξιμο της φωνής ενός ατόμου ή ως σπασίματα ή αδυναμία στη φωνή.

Η σπασμωδική δυσφωνία μπορεί να δημιουργήσει στον πάσχοντα ψυχικά και κοινωνικά προβλήματα, ακόμη δε μπορεί να περιορίσει ένα άτομο από το να ασκήσει  επάγγελμα όπου η ομιλία είναι απαραίτητη.

«Σε ασθενείς με διαγνωσμένη σπασμωδική δυσφωνία προσαγωγών, η μυονευρεκτομή μπορεί να είναι μια αποφασιστική χειρουργική επέμβαση, που δίνει μόνιμη θεραπεία στο πρόβλημα» καταλήγει ο κ. Αρτόπουλος.

www.artopoulos.com.gr   Τηλ6937673736

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *