ΣΥΝEΡΓΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ-ΒΙΑΝΕΞ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ

PharmaserveLilly_2

Αφίχθη στην Κίνα η πρώτη παρτίδα του ενέσιμου αντιβιοτικού φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος βανκομυκίνης της LILLY που παρασκευάζεται στην Ελλάδα στο εργοστάσιο Γ’ της ΒΙΑΝΕΞ.

PharmaserveLilly_1

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2014 -Την αρχή μιας νέας εποχής για τη χώρα μας και την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία σηματοδοτεί η προώθηση στην Κίνα ενέσιμωναντιβιοτικών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που παρασκευάζονται στη χώρα μας και αναμένεται να φτάσουν τα 10.000.000 φιαλίδια ετησίως μέχρι το 2019.

Η τριμερής συμφωνία που υπεγράφη πριν από 16 μήνες, προβλέπει ότι, μέχρι το τέλος του 2014 θα εξαχθούν στη Κίνα 2.000.000φιαλίδιατου ενέσιμου αντιβιοτικού βανκομυκίνης της Lilly, 6.000.000 το 2015 και 6.300.000 φιαλίδια το 2016.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί μόνο την αρχή. Ήδη στον προγραμματισμό της εταιρείας περιλαμβάνεται η παραγωγή και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα με σκοπό την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες.

Τις παραπάνω ανακοινώσεις έκαναν ο Πρόεδρος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥκαι του Φαρμακευτικού Φόρουμ EPhForT του ΕΒΕΑκ. Διονύσης Φιλιώτης, ο Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥκ. Σπύρος Φιλιώτης, ο Αντιπρόεδρος & Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο Πρόεδρος LillyEurope, Australia&Canadaκ.Andrew Hotchkiss, ο Αντιπρόεδρος LillyFinance, Strategy&BusinessDevelopmentChina,κ. RichardJohnathanParsons και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη Δρ. Ευγένιος Καλπύρης.

Οι ανακοινώσεις έγιναν σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου την κεντρική ομιλία απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ & ΚΕΕΕ κ.Κωνσταντίνος Μίχαλος. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τουςκαι απηύθυνανχαιρετισμό, ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών κ.Παναγιώτης Μίχαλος καιο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων,κ.Δημήτρης Λιντζέρης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα τουΦαρμακευτικού Φόρουμτου ΕΒΕΑ, EPhForT .

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο κ. Διονύσης Φιλιώτης, αναφέρθηκε στην ίδρυση και τις δραστηριότητες του Φαρμακευτικού Φόρουμ του ΕΒΕΑ, EPhForT,δραστηριότητες καινοτόμες με αναπτυξιακό και εξαγωγικό χαρακτήρα αλλά και μεγάλη εντόπια προστιθέμενη αξία,όπως η προώθηση της κλινικής έρευνας στη χώρα μας, η προώθηση της παραγωγής φαρμάκων μεγάλωνδιεθνών εταιρειών σε ελληνικά εργοστάσια με προορισμό την εξαγωγή τους σε μεγάλες διεθνείς αγορέςκ.α

Επίσης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της συγκεκριμένης συνεργασίας, η οποία ανακοινώθηκε στις 04 Ιουλίου 2013, με Συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ και με τησυμμετοχή του τότε Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και πλήθος συμμετεχόντων από το κλάδο.

Τέλος,ανεφέρθη στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ με τηΒΙΑΝΕΞ και την πολυετή επί δεκαετίες συνεργασία των δύο εταιρειών, για παραγωγή φαρμάκων της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ στη χώρα μας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ.R. J. Parsons, ο οποίοςστάθηκειδιαίτερα στη δέσμευση της LILLY προς τηνΚίνα για την παροχή, υψηλής ποιότητας φαρμάκων, στους κινέζους ασθενείς, διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή θεραπευτική τους αντιμετώπιση.

Αναφερόμενος στη βανκομυκίνη,σημείωσε ότι πρόκειται για ένα αντιβιοτικό για τη θεραπεία μιας σειράς βακτηριακών λοιμώξεων. Ανήκει στην κατηγορία των γλυκοπεπτιδικών αντιβιοτικών και στην Κίνα συνιστάται σαν θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων που απειλούν τη ζωή και οι οποίεςπροκαλούνται από σταφυλόκοκκους ανθεκτικούς στη μεθικιλλίνη (methicillinresistantstaphylococcus – MRS).

Το Voncon έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία περισσοτέρων από 2,5 εκατομμύρια ασθενών από το 1996, οπότε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Κίνα.
«Η αποτελεσματικότητα, η σταθερότητα και η αξιοπιστία είναι τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στο Voncon να καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στη συνείδηση των μελών της ιατρικής κοινότητας της Κίνας και ως εκ τούτου, η διατήρηση μιας εφοδιαστικής γραμμής υψηλής ποιότητας αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη διατήρηση της φήμης αυτής», τόνισε.

Ο κ.Parsonsεξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία της LILLY με τη ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. και καλωσόρισε στην Κίνα την πρώτη παρτίδα του φαρμάκου που έχει παραχθεί στην Ελλάδα.

Την ενεργή υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σαγκάη στις ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα και στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, μετέφερε ο Δρ.Ευγένιος Καλπύρης, ο οποίος ανέφερε πως «η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του διεθνούς φήμης φαρμακευτικού γίγαντα LILLY και της πρωτοπόρας ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ για την παραγωγή του Voncon στην Ελλάδα για εξαγωγή του στην Κίνα, αποτελεί απόδειξη του υψηλού βαθμού αξιοπιστίας που απολαμβάνει διεθνώς η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, τόσο για την ποιότητα όσο και για την τεχνογνωσία της». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «…σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάστασητην οποία η Ελλάδα αγωνίζεται να ξεπεράσει, μέρος της απάντησης βρίσκεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ώθηση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής αξίας…», τονίζοντας ότι «η ενέργεια αυτή θα λειτουργήσει ως μέσο αναγνωρισιμότητας των ελληνικών φαρμακευτικών προϊόντων στην Κίνα, προσελκύοντας κινεζικές επενδύσεις στον ελληνικό φαρμακευτικό τομέα, αλλά και θα συμβάλλει στην αύξηση των εξαγωγών ελληνικών φαρμάκων υψηλής ποιότητας προς την Κίνα».

Τη σημαντική συμβολή της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ για την υλοποίηση του σχεδίου, εξήρε ο κ. Andrew Hotchkiss. «Η συμβολή της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, ήταν καθοριστική ώστε να πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό και χαιρετίζουμε τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν τηνΕλλάδα στις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης», επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Hotchkiss. Όπως είπε, η άφιξη της πρώτης παρτίδας του Voncon στη Κίνα είναι πολύ σημαντική για τη LILLY, αλλά εξόχως σημαντικότερη για τους Κινέζους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον κ. Hotchkiss, η LILLY αποφάσισε να συνεργαστεί με τη ΒΙΑΝΕΞ κυρίως λόγω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων της εταιρείας, αλλά και των οικονομικών δυσκολιών του εγχειρήματος. Προανήγγειλε ότι εκτός από το Voncon, συζητείται ήδη, η παραγωγή άλλων φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα με σκοπό την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες.

Για τη συνεργασία της ΒΙΑΝΕΞ με τη LILLY, με αντικείμενο την παραγωγή βανκομυκίνης για την αγορά της Κίνας, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα ένα πρότυπο εξαγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο, μίλησε ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Και επισήμανε:
«Η ΒΙΑΝΕΞ, διαβλέποντας τη συνεχή αυξητική τάση για παραγωγή αντιβιοτικών λυόφιλων προϊόντων, άρχισε πριν από δέκα χρόνια να επενδύει στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, στην προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, την εγκατάσταση και τον έλεγχό του, καθώς και στην επάνδρωσή του με το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, ώστε να εξασφαλίζονται μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες. Μόνο για τις ανάγκες παραγωγής της βανκομυκίνης προσελήφθησαν περίπου 20 ειδικευμένα άτομα, με προοπτική να χρειαστούν σχεδόν άλλα τόσα, τα επόμενα χρόνια.
Ήδη, έχουν επενδυθεί περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ. Η επένδυση αυτή έχει φέρει τη ΒΙΑΝΕΞ μέσα στις τρεις καλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στη λυοφιλοποίηση πανευρωπαϊκά» και διευκρίνισε πως «συνολικά, 2 εκατομμύρια τεμάχια βανκομυκίνης θα εξαχθούν προς την Κίνα το 2014, ενώ για το 2015 οι παραγωγικές ανάγκες υπολογίζονται σε 6 εκατομμύρια τεμάχια και για το 2016 σε 6.300.000 τεμάχια, με αυξητική τάση».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κος Γιαννακόπουλος κάλεσε την Ελληνική Κυβέρνηση να εμπιστευθεί περισσότερο την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.

Για την ιστορία της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, τη συνεργασία της με την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία LILLY, καθώς και με την ελληνική ΒΙΑΝΕΞ από τη δεκαετία του ΄80, μίλησε ο κ. Σπύρος Φιλιώτης.

Ο κ.Σ. Φιλιώτης, τόνισε ότι το Voncon είναι ένα σχετικά περίπλοκο ιδιοσκεύασμα στην παραγωγή του. «Η ΒΙΑΝΕΞ διαθέτει 4 εργοστάσια τα οποία φέρουν παγκόσμια πιστοποίηση και πολύ καλή τεχνογνωσία. Αυτό μαζί με την μακροχρόνια σχέση μας, βοήθησαν ώστε να επιλεγεί η ΒΙΑΝΕΞ για την παραγωγή αυτού του φαρμάκου για εξαγωγή», ανέφερε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σ.Φιλιώτης, προανήγγειλε ότι μεταξύ των επόμενων βημάτων της εταιρείας συγκαταλέγεται η προσπάθεια για επέκταση της συνεργασίας με τη ΒΙΑΝΕΞ με στόχο την παραγωγή περισσοτέρων φαρμάκων στην Ελλάδα και εξαγωγή τους σε μεγάλες διεθνείς αγορές.

Leave a Reply