Κάνε τη σωστή ερώτηση! Το μήνυμα της καμπάνιας της FairLifeL.C.C. για το Στίγμα του καρκίνου του πνεύμονα

Fairlife_logo

Το κάπνισμα πρέπει να αναγνωριστεί ευρέως ως εθισμός, και όχι ως μια επιλογή συμπεριφοράς.

Η FairLife L.C.C,συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του πνεύμονα, με την  καμπάνια “Κάνε τη σωστή ερώτηση”αναδεικνύει ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα το Στίγμα των ασθενών με Καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τη συνήθεια του καπνίσματος. Η καμπάνια για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στον Καναδά και την Αυστραλία, ενώ στην  Ευρώπη, ξεκινώντας από την Ελλάδα, παρουσιάζεται τώρα από την FairLife L.C.C.

Το Στίγμα για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα είναι ένα επιπλέον φορτίο σε ασθενείς και φροντιστές και πηγάζει από την αντίληψη ότι η συγκεκριμένη νόσος είναι οπωσδήποτε προσωπική ευθύνη του ασθενή, λόγω της συνήθειας του καπνίσματος.Η πλειοψηφία των καρκίνων του πνεύμονα συνδέονται πράγματι με το κάπνισμα  καθώς 8 στα 10 άτομα που νοσούν με καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές ή πρώην καπνιστές. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε πωςτο 15 % των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα δεν κάπνισε ποτέ και το 35 % το είχε διακόψει πριν από τη διάγνωση.

Τα άτομα που βιώνουν το Στίγμα νιώθουν ένα επιπλέον βάρος που επηρεάζει την καλή έκβαση της θεραπείας τους, είτε έχουν ιστορικό καπνίσματος είτε όχι.
Καθώς αναγνωρίζεται παγκοσμίως η ανάγκη για ολιστική προσέγγιση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, οφείλουμε να απενοχοποιήσουμε τη νόσο  και να εστιάσουμε στην πρόληψη, στην ισότιμη μεταχείριση, στη φροντίδα και συμπαράσταση, ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε περισσότερες ζωές.Επιπλέον, το Στίγμα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς, όπως στη χρηματοδότηση, στην έρευνα και στην εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η καμπάνια φιλοξενεί 8 αληθινές ιστορίες ασθενών και φροντιστών στην ιστοσελίδα www.kanetisostierotisi.gr (ελληνικά και αγγλικά). Επίσης περιλαμβάνει έκθεση -οδηγό δράσης αναφορικά με τα δεδομένα του καρκίνου του πνεύμονα και του στίγματος από τη νόσο καθώς και τις άμεσες προκλήσεις του συστήματος υγείας σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και λύσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της νόσου. Η έρευνα εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Fairlif_Camp00

Παρακάτω το trailerτης καμπάνιας https://www.youtube.com/watch?v=c4PiteXNuEo

Η καμπάνια της FairLife L.C.C είναι βασισμένη σε διεθνή εκστρατεία και έχει στόχο να:

  • Αλλάξει την αντίληψη που επικρατεί για το στίγμα και τον καρκίνο του πνεύμονα.
  • Ευαισθητοποιήσει το κοινό, θέτοντας τις σωστές ερωτήσεις που σώζουν ζωές, και αποφεύγοντας την επανάληψη της κλασικής ερώτησης “Καπνίζατε;” στους ασθενείς.
  • Αναδείξει μια σειρά από προσωπικές ιστορίες, δίνοντας φωνή σε όσους επηρεάζει ο Καρκίνος του Πνεύμονα.
  • Απομακρύνει τη συζήτηση από θέματα όπως η επίρριψη ευθυνών και το αίσθημα ντροπής
  • Ενημερώσει για τις συνέπειες του στίγματος του καρκίνου του πνεύμονα.
  • Εστιάσει στα ζητήματα που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ασθένειας.

Κάθε χρόνο, διαγιγνώσκονται στην Ελλάδα 9.000 άτομα με καρκίνο του πνεύμονα. Στην ερώτηση: «Καπνίζατε;», που διαιωνίζει το στίγμα όλων των ασθενών που ζουν με καρκίνο του πνεύμονα, η FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα απαντά κατηγορηματικά: «Εάν έχετε πνεύμονες, μπορείτε να εμφανίσετε καρκίνο του πνεύμονα».

«”Όλοι οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα αξίζουν φροντίδα και συμπόνια, είτε καπνίζουν, είτε κάπνιζαν στο παρελθόν, είτε δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τσιγάρο. Αξίζουν να έχουν την ίδια ευκαιρία στη ζωή με κάθε άλλον που αντιμετωπίζει μια σοβαρή ασθένεια», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΚορίναΠατέληBell, Πρόεδρος της FairLife L.C.C.

Προτρέποντας το γενικό πληθυσμό να αναζητήσει απαντήσεις σε καίρια ζητήματα,όπως αυτό της καθολικής πρόσβασης σε θεραπεία και υποστήριξη, καθώς και της ένταξης του προσυμπτωματικού ελέγχου στο εθνικό πρόγραμμα πρόληψης, η FairLifeL.C.C. υπογραμμίζει ότι η σωστή ερώτηση μπορεί να σώσει ζωές και να μειώσει σημαντικά το κόστος για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Ευαισθητοποίηση μέσα από αληθινές ιστορίες ασθενών και φροντιστών

Η FairLifeL.C.C. επέλεξε για την καμπάνια της αληθινές ιστορίες ασθενών και φροντιστών.Η Μίλκα, ο Απόστολος, η Σύνθια, ο Eric, ο Χρήστος με την Βάσια, η Μαρία, η Αθηνά και η Πόλυ μοιράζονται μαζί μας τις βιωματικές τους εμπειρίες για το στίγμα.

 

 

 

 

Fairlif_Camp01«Προσπερνάμε το στίγμα. Τρέχουμε για τη ζωή». Χρήστος Αποστολάκος

Ο Χρήστος νοσεί από καρκίνο του πνεύμονα, σταδίου ΙV και λαμβάνει στοχεύουσα θεραπεία. Μιλά για τη σημασία της φυσικής άσκησης που προλαμβάνει ασθένειες αλλά και συχνά βοηθά στην αντιμετώπιση τους. Δεν αφήνει το στίγμα να τον επηρεάσει και εστιάζει στη δύναμη της θέλησης και στη θετική ψυχολογία.

«Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Κάθε ασθενής είναι μοναδικός». ΣύνθιαΜίκκελσεν

Η Σύνθια  έχασε τη μητέρα της από καρκίνο του πνεύμονα σε ενάμιση μόλις μήνα από τη διάγνωση. Δεν υπήρξε κανένα προειδοποιητικό σημάδι. Ο φόβος της για προληπτικές εξετάσεις είχε τις ρίζες του στο στίγμα που τη βάραινε, επειδή ήταν καπνίστρια. Τονίζει τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και την αναγκαιότητα της ισότιμης αντιμετώπισης όλων των ασθενών.

«Ας δώσουμε σημασία στην έρευνα και στην καινοτομία.Όχι στο στίγμα». Πόλυ Γαϊτάνη

Η Πόλυ έχει νοσήσει με αδενοκαρκίνωμα σταδίου ΙV, και μοιράζεται μαζί μας την ελπίδα της για το μέλλον. Δεν έχει καπνίσει ποτέ. Μιλά για τη σημασία του μοριακού ελέγχου και της στοχεύουσας θεραπείας που άλλαξε τη δική της θεραπευτική πορεία. Ας δώσουμε προτεραιότητα στην έρευνα και στην καινοτομία που μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές!

 

«Ο προσυμπτωματικός έλεγχος σου δίνει την ευκαιρία να ζήσεις».  Eric Bell

O Eric, μαθητής Γυμνασίου, έχασε τον πατέρα του Simon 57 ετών από καρκίνο του πνεύμονα, στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών. Ο Eric μιλά για τα συναισθήματα του, την αδικία που νιώθει για την απώλεια και για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της πρόσβασης σε κλινικές μελέτες. Καταδικάζει το στίγμα του καπνίσματος και τον κύκλο των ενοχών που ταλαιπώρησε τον ίδιο και τον αγαπημένο του πατέρα.

 

Fairlif_Camp02«Ο φόβος και οι ενοχές είναι ένα βάρος που δεν χρειαζόμαστε». Αθηνά Μπαρούφη

Η Αθηνά, μητέρα τριών παιδιών έχει βιώσει βαθιά τον πόνο από τον καρκίνο του πνεύμονα. Έχει χειρουργηθεί εδώ και χρόνια στον δεξιό πνεύμονα και συνεχίζει τη ζωή της, κάνοντας ανά διαστήματα τις απαραίτητες εξετάσεις. Μας μιλά για τους φόβους, τη διαφορετική πλέον οπτική που έχει για τη ζωή και για τη σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης. Βιώνει καθημερινά το στίγμα μέσα από τις ενοχές της και το κουβαλά, παλεύοντας να βρει ισορροπία στη ζωή της.

 

«Βλέπουμε τον άνθρωπο πέρα από την ασθένεια». Μαρία Καλαμπάκα

Η Μαρία βίωσε το στίγμα του καρκίνου του πνεύμονα φροντίζοντας τη μητέρα της και τον αδελφικό της φίλο που διαγνώστηκαν αργά. Στέκεται απέναντι στην ερώτηση “Κάπνιζες;” και σε κάθε έλλειψη ενσυναίσθησης και σεβασμού προς τους δικούς της ανθρώπους. Πώς θα προλάβουμε τις διαγνώσεις σε προχωρημένο στάδιο; Πώς πρέπει να ενεργήσουμε για την έγκαιρη διάγνωση; Ας γίνουμε μέρος της πρόληψης!

 

Η ενσυναίσθηση είναι δείγμα πολιτισμού. ΜίλκαΙβάνοβα

Η Μίλκα, παθητική καπνίστρια, διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα σταδίου ΙV και μας μιλά για τη δύναμη που βρήκε να συνεχίσει τη ζωή της, παρά τα οικογενειακά προβλήματα και την αβεβαιότητα για το μέλλον. Έχει ολοκληρώσει την ανοσοθεραπεία της και βρίσκει πλέον τις ισορροπίες της. Έχει νιώσει το Στίγμα και ελπίζει για μεγαλύτερη ενσυναίσθηση απέναντι σε όσους βιώνουν τον καρκίνο του πνεύμονα.

 

«Μη ρωτάς «κάπνιζες;». Ρώτα «πώς νιώθεις;». Απόστολος Κυριάκης

Ο Απόστολος έχασε αγαπημένο του πρόσωπο από καρκίνο του πνεύμονα. Μιλά ανοιχτά για το Στίγμα του καπνιστή που προσθέτει επιπλέον φορτίο στον ασθενή. Όλοι πρέπει να έχουν την υποστήριξη μας. Κανείς δεν πρέπει να νιώθει μόνος. Είτε κάπνιζε είτε καπνίζει είτε δεν έχει καπνίσει ποτέ.Το Στίγμα είναι υπόθεση όλων μας. Γινόμαστε μέρος της προσπάθειας, δείχνοντας συμπαράσταση στους ανθρώπους που βιώνουν τον καρκίνο του πνεύμονα!

 

Η καμπάνια ευαισθητοποίησης της FairLifeL.C.C. υλοποιείται με την  ευγενική υποστήριξη των: LungAmbitionAlliance-AstraZeneca, Roche, MSD, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ ΑΕΒΕ.

Η καμπάνια τέθηκε υπό την αιγίδα των: GlobalLungCancerCoalition, AssociationofEuropeanJournalists, Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής  Ογκολογίας, Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ), Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) , Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας,  Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος – Καρδίας – Αγγείων, Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

Ευρωπαϊκή στρατηγική προτεραιότητα η αλλαγή της αντίληψης για το Στίγμα.

Η μείωση του στίγματοςτου καπνίσματος και κατά συνέπεια του καρκίνου του πνεύμονα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το κάπνισμα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα,  επομένως είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να μην καπνίζει. Ωστόσο, το κάπνισμα πρέπει να αναγνωριστεί ευρέως ως εθισμός, και όχι ως μια επιλογή συμπεριφοράς. Σε όλους τους ανθρώπους που καπνίζουν, πρέπει να προσφέρεται κατάλληλη, εύκολα προσβάσιμη υποστήριξη και θεραπεία για να μπορέσουν να το διακόψουν.Οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης και η εκπαίδευση κατά του καπνίσματος  είναι σημαντικές για να καταπολεμηθεί το στίγμα για το  κάπνισμα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε έλλειψη ενσυναίσθησης απέναντι στα άτομα που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα.

Επίσης, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το στίγμα του καπνίσματος μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην αναζήτηση κατάλληλης φροντίδας για τον καρκίνο του πνεύμονα.Το στίγμα αποτελεί επίσης εμπόδιο στη συμμετοχή σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του πνεύμονα.

 

Η FairLife– Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι ο μοναδικός μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο του πνεύμονα. Αποστολή του φορέα είναι να υποστηρίξει ολιστικά όσους βιώνουν τον καρκίνο του πνεύμονα, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, στην πορεία τους μέσα από τη νόσο.

Η FairLife L.C.C.  εργάζεται για να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με :

  • την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με σκοπό τη μείωση της θνησιμότητας
  • το δικαίωμα της ενημέρωσης γύρω από τον καρκίνο του πνεύμονα
  • την ισότιμη πρόσβαση σε διαγνωστικές μεθόδους, κλινικές μελέτες και καινοτόμες θεραπείες
  • την αναγκαιότητα της ψυχολογικής υποστήριξης σε ασθενείς, στις οικογένειες και στους φροντιστές τους
  • την καταπολέμηση του στίγματος των ασθενών που νοσούν με καρκίνο του πνεύμονα.

Η FairLife– Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα ιδρύθηκε στη μνήμη του SimonΒell, 57 ετών, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα τον Αύγουστο του 2020.

Υπεύθυνη επικοινωνίας FairLife L.C.C.:
Νέλλη Καψή

Ναπολέοντος 18, 16675, Γλυφάδα
Τηλ: 213 0165784
Γραμμή Ενημέρωσης – FairLine 111 57

Email: info@fairlifelcc.com

 

WEBSITE | YOUTUBE | FACEBOOK | LIKEDIN | INSTAGRAM | TWITTER