Xerox: Η ψηφιοποίηση στην Υγειονομική περίθαλψη είναι πιο αναγκαία από ποτέ

Xerox_Logo

Xerox201223

Παρά την ευρεία χρήση ηλεκτρονικών αρχείων, η ποσότητα έντυπων υλικών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχει αυξηθεί παγκοσμίως κατά 11%, σύμφωνα με έρευνα της CynergisTek το 2018. Η έλλειψη ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης εμποδίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό που θα επιτρέψει σε εταιρείες και οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να εξυπηρετούν καλύτερα τους ασθενείς.

Xerox201223_1Σε πολλές χώρες, τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών παραμένουν παγιδευμένα ανάμεσα σε συστήματα που δεν “επικοινωνούν” μεταξύ τους και οι εταιρείες εξακολουθούν να βασίζονται σε χειρωνακτικές ροές εργασίας, επωμιζόμενες το βάρος της διοικητικής γραφειοκρατίας. Η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώθηκε με την πανδημία του COVID-19, και ένα εύρημα που αναδείχτηκε μέσα από την έρευνα “The Future of Work in a Pandemic Era” της Xerox, αναδεικνύει ότι σχεδόν το 40% των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης δήλωσε ότι η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Επίσης, πάνω από το ένα τρίτο δήλωσε ότι αναγκάστηκε να επιβραδύνει τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού υπέρ δραστηριοτήτων που θα δημιουργούσαν έσοδα.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, η εξάρτηση από το χαρτί και κατ’ επέκταση από τις μη αυτοματοποιημένες διαδικασίες ροής εργασιών εμποδίζει την ικανότητα των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές άλλωστε ορίζονται και μέσα από το 21st Century Cures Act, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει την ασφαλή πρόσβαση των ασθενών σε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας.

Έφτασε λοιπόν η ώρα οι εταιρείες να προχωρήσουν σε διαδικασίες ψηφιοποίησης του τρόπου λειτουργίας τους, οι οποίες θα τους οδηγήσουν στη μετά-COVID-19 εποχή:

  1. Διεξαγωγή εσωτερικού ελέγχου επικεντρωμένου στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με έρευνα της Accenture που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2019 στις ΗΠΑ, το ποσοστό  ανταπόκρισης σχετικά με την τεχνική και επιχειρησιακή ετοιμότητα για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αποδεικνύεται πολύ μικρό. Μόνο το 5 % των παρόχων αισθάνονται έτοιμοι για τους νέους κανονισμούς και μόνο το 16 % είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιοποίηση. Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των στόχων ψηφιακού μετασχηματισμού, οδηγούν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα μεγάλο πρόβλημα: είναι ανέφικτο να ανταποκριθούν στις όποιες απαιτήσεις χωρίς την υποστήριξη από υπηρεσίες ψηφιοποίησης, αυτοματοποίησης και cloud τεχνολογιών.

Οι Οργανισμοί Υγείας πρέπει να δημιουργήσουν ένα σχέδιο δράσης που να είναι ασφαλές και συμβατό με τους εκάστοτε εσωτερικούς κανονισμούς, οι οποίοι θα δημιουργηθούν από αξιόπιστους, εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες, μέσα από μηχανισμούς που θα εφαρμόζονται με ταχύς ρυθμούς.

  1. Χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την ανάπτυξη μιας ενιαίας βάσης δεδομένων των ασθενών που θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα.

Πέρα από τα ιατρικά αρχεία ενός ασθενούς, η ψηφιοποίηση κάθε σημείου επαφής μπορεί να προσθέσει σημαντική αξία σε κάθε σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η μετάβαση από το χαρτί στην ψηφιοποίηση υποστηρίζει μια πιο ολιστική προσέγγιση και μπορεί να προσφέρει πιο ακριβή αποτελέσματα για τους ασθενείς. Στην ουσία, το σύνολο των ιατρικών πληροφοριών θα πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμο σε κάθε μέλος του υγειονομικού προσωπικού που συμμετέχει στη θεραπεία ασθενών. Θα ήταν σπουδαίο να μη χρειάζεται να μεταφέρουν οι ασθενείς τον φάκελο με το ιατρικό ιστορικό τους όταν επισκέπτονται έναν νέο γιατρό.

Επιπλέον, είναι πολύ πιο εξυπηρετικό για τους ασθενείς να αλληλεπιδρούν με τους παρόχους υγείας ηλεκτρονικά, μιας και ελαττώνεται ο διοικητικός φόρτος για την επεξεργασία των εντύπων. Επίσης μέσω της ψηφιοποίησης οι οργανωτικές δομές βελτιώνονται, καθώς μειώνονται τόσο τα κόστη αποθήκευσης χαρτιού, όσο και η προσπάθεια εντοπισμού νέων ευκαιριών για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των εσωτερικών διαδικασιών.

  1. Μια ασφαλής, κεντρική επιλογή αποθήκευσης για τα ψηφιακά αρχεία υγείας.

Ένα ασφαλές σύστημα αποθήκευσης για τα ψηφιακά αρχεία υγείας θα πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε έναν ψηφιακό κόσμο. Αυτό το ηλεκτρονικό αποθετήριο εξαλείφει τα δαπανηρά σημεία συμφόρησης των πληροφοριών και επιταχύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων τμημάτων ενός οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης.

  1. Χρήση της τεχνολογίας για τη σύνδεση των δεδομένων με τα ιατρικά αρχεία.

Ο αυτοματισμός, η ψηφιοποίηση και οι εφαρμογές μέσω κινητών συσκευών αποτελούν βασικά συστατικά ενός ψηφιακού μετασχηματισμού. Για παράδειγμα, περίπου το 90% των εγγράφων και αρχείων των ασθενών εξακολουθεί να βασίζεται στο χαρτί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της InstaMed. Σε μια εποχή που τα νοσοκομεία και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έχαναν κατά μέσο όρο 50,7 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα στις ΗΠΑ, αυτό αποτελεί ένα αρκετά σημαντικό πρόβλημα που είναι σημαντικό να επιλυθεί.

Άλλες “ανεξέλεγκτες” διαδικασίες υγειονομικής περίθαλψης που αναμένεται να ωφεληθούν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό περιλαμβάνουν:

Την ανάκτηση ιατρικών αρχείων ενός ασθενούς, η οποία μπορεί να διευκολύνει την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την ανάλυση πληροφοριών, καθώς και τη σύνδεσή τους με συστήματα EHR και EMR.

Την επεξεργασία αρχείων ασθενών, που σημαίνει χρήση ψηφιακών μεθόδων για εγγραφή, σάρωση, εύρεση και αποθήκευση αυτών των εγγράφων με ασφάλεια για περαιτέρω σύνδεσή τους με συστήματα EHR ή EMR.