Δωρεά Μαριάννας Ι. Λάτση για τη δημιουργία σύγχρονης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στη Θεσσαλονίκη με σύμπραξη του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Kourkoul_logo

Υπεγράφη η σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και της δωρήτριας κας Μαριάννας Ι. Λάτση, για τη δημιουργία μιας ακόμη σύγχρονης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας, στα πρότυπα του, εν λειτουργία, Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Αθήνα.

Kourk201210_0Η νέα αποκεντρωμένη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», που θα παραδοθεί από τη Δωρήτρια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εντός του 2021, θα στεγάζεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Στόχος της δωρεάς είναι η αποσυμφόρηση του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο η Μονάδα θα ανήκει οργανικά, μέσω της εξυπηρέτησης τουλάχιστον 35.000 ογκολογικών ασθενών ετησίως.

Η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», θα εκτείνεται σε

1.800 τ.μ., θα διαθέτει συνολικά 41 θέσεις για διενέργεια χημειοθεραπειών

(27 πολυθρόνες και 14 κλίνες), ενώ παράλληλα θα είναι εξοπλισμένη με 5 ιατρεία, καρδιολογικό εργαστήριο, αίθουσα αιμοληψιών, χώρο επειγόντων περιστατικών, φαρμακείο, χώρο αναμονής συνοδών, τραπεζαρία, αποδυτήρια και άλλους βοηθητικούς χώρους. Μέσω της δωρεάς προβλέπεται και η διαμόρφωση χώρου για την εγκατάσταση ρομποτικού συστήματος διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων καθώς και η δημιουργία μικροβιολογικού και αιματολογικού εργαστηρίου.

Kourk201210_1

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι: «Σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία που έχει προκαλέσει η πρωτοφανής πανδημία, η σημερινή δωρεά στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι διαρκής και πολυεπίπεδη. Το Ε.Σ.Υ. δεν είναι μόνο μάχη απέναντι στον κορωνοϊό. Ο αγώνας ενάντια στην ασθένεια του καρκίνου αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα. Η σημαντική δωρεά, ύψους 2.000.000 ευρώ, για τη δημιουργία μιας δεύτερης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας που θα φέρει το όνομα ενός σπουδαίου Έλληνα, του Νίκου Κούρκουλου, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, δίνει ελπίδα σε όλους τους συνανθρώπους μας και αποδεικνύει πόσα πολλά μπορεί να πετύχει η συνεργασία του Ελληνικού Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Ευχαριστώ προσωπικά την κα Λάτση για την επαναλαμβανόμενη γενναιοδωρία της και την σημαντική στήριξή της στη μάχη κατά του καρκίνου στη χώρα μας».

 

Από πλευράς της, η κα Μαριάννα Λάτση σημείωσε πως «Με προσεχτικά βήματα και με προετοιμασία που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2019, φθάνουμε σήμερα στην υπογραφή της σύμβασης δωρεάς για τη δημιουργία της δεύτερης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας “Νίκος Κούρκουλος” που θα είναι οργανικά ενταγμένη στο Θεαγένειο. Η σημερινή δωρεά είναι μια ακόμη απόδειξη του τι μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί όταν συνεργαζόμαστε σωστά και χωρίς προκαταλήψεις και επιβεβαιώνει την τεράστια δύναμη των συμμαχιών. Είναι και αυτή μια δωρεά των πολλών και όχι του ενός».

ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Βαγγέλης Φιλόπουλος.

ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Βαγγέλης Φιλόπουλος.

Μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Βαγγέλης Φιλόπουλος, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που βλέπει τις πολύχρονες προσπάθειές της για ολοκλήρωση του συγκροτήματος της Πυλαίας να υλοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την προσθήκη ενός νοσηλευτικού τμήματος που θα προσφέρει άριστες συνθήκες νοσηλείας στους ογκολογικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες στο «Θεαγένειο». Χαρακτήρισε τη Μονάδα «Νίκος Κούρκουλος» της Θεσσαλονίκης ως ένα προϊόν ανθρώπινης αγάπης που «δεν μπορεί παρά να προσφέρει με ζεστασιά την αναγκαία παρηγοριά και ελπίδα σε όσους δοκιμάζονται από τις ογκολογικές ασθένειες».

 

κα Ειρήνη Χατζοπούλου

κα Ειρήνη Χατζοπούλου

Η Υποδιοικήτρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, κα Ειρήνη Χατζοπούλου, αφού αναφέρθηκε στην ταχύτατη δρομολόγηση της δωρεάς παρά τις συνθήκες μη κανονικότητας, σημείωσε ότι η νέα Μονάδα αποτελεί ένα παράδειγμα, πώς η εμπειρία και τα συναισθήματα στη μάχη ενάντια στον καρκίνο μπορούν να μετουσιωθούν σε μια πράξη αλληλεγγύης προς το κοινωνικό σύνολο.

 

Από πλευράς του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η Διοικήτρια, Δρ. Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή, σημείωσε πως «ασθενείς και προσωπικό θα μεταφερθούν σε ένα μέρος που θα έχει όλους τους νοσηλευτικούς κανόνες ασφαλείας, χωρίς να είναι νοσοκομείο», επισημαίνοντας πως, μέχρι σήμερα, στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του Νοσοκομείου πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 2.700 θεραπείες τον μήνα, αγγίζοντας ποσοστό πληρότητας 218%. Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα πως μέσω της δωρεάς «το νοσοκομείο θα ανακουφιστεί, θα αποφορτιστεί, θα αναπνεύσει, την ώρα που οι χημειοθεραπείες των ασθενών θα γίνονται σε εξαιρετικές συνθήκες ψυχικής ισορροπίας».