Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη: Η φυσική εξέλιξη στη ζωή του άνδρα

Παναγιώτης Σ. Σιδερωμένος MD, PhD

Χειρούργος Ουρολόγος

Επισκέπτεσθε την τουαλέτα συχνά (συχνουρία); Δεν κοιμάστε καλά, γιατί ξυπνάτε τη νύχτα πολλές φορές για να ουρήσετε (νυκτουρία); Δυσκολεύεστε να συγκρατήσετε τα ούρα σας, όταν έχετε επιθυμία για ούρηση (επιτακτική ούρηση-ακράτεια); Δυσκολεύεστε, ή καταβάλετε προσπάθεια, για να ξεκινήσετε την ούρηση (δυσουρία); Έχετε την αίσθηση ότι η κύστη σας δεν αδειάζει τελείως μετά την ούρηση; Έχετε διακεκομμένη, ή αδύναμη ροή, ούρων;

business-man-want-to-go

Αυτά είναι συνήθως τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΚΥΠ), τα οποία σαφώς επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνική και την επαγγελματική ζωή των ανδρών.

 

Η λειτουργία του προστάτη επηρεάζεται από ισχυρές ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη. Εντός του προστάτη, η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε μία άλλη ορμόνη, τη διυδρο-τε-στοστερόνη (DHT). Τα υψηλά επίπεδα της DHT είναι αυτά που προωθούν τη διόγκωση του προστάτη.

 

Όμως, οι λόγοι που οδηγούν τον άνδρα να επισκεφθεί τον ειδικό ουρολόγο και οφείλονται κυρίως στην ΚΥΠ είναι η αιματουρία, η δυσουρία, μία οξεία λοίμωξη και αδυναμία κένωσης της κύστης, η οποία συνοδεύεται από έντονο πόνο.

 

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν  στη ζωή τους 7 στους 10 άνδρες, όταν  φτάσουν στη δεκαετία των 50 ετών. Για το λόγο αυτό,  οι άνδρες άνω των 40 ετών θα πρέπει να μην αμελούν τις προληπτικές εξετάσεις.

 

Χρειάζονται επισκέψεις σε ουρολόγο σε τακτικά χρονικά διαστήματα, αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενούς, π.χ. ούρηση πριν το βραδινό ύπνο, αποφυγή καφέ και αλκοόλ που έχουν διουρητική και ερεθιστική δράση, αντιμετώπιση πιθανής δυσκοιλιότητας, έλεγχο των φαρμάκων που χρησιμοποιεί ο ασθενής για άλλες παθήσεις, ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα, αποφυγή της παχυσαρκίας.  Ένας στους τρεις ασθενείς που ακολουθεί τα παραπάνω δεν θα χρειασθεί συμπληρωματική θεραπεία για την επόμενη πενταετία, από την έναρξη των συμπτωμάτων.

 

ArrenprostΣημαντικό επίσης ρόλο στη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του ουροποιητικού και του προστάτη και της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, διαδραματίζει η λήψη  καθημερινά εξειδικευμένων συμπληρωμάτων  διατροφής,  όπως το Arrenprost. Το Arrenprost περιέχει συνδυασμό φυτικών εκχυλισμάτων  (Saw palmetto, Urtica dioica, Cucurbita pepo, Prunus africana) και λυκοπένιο, τα οποία συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

 

Ο σχεδιασμός του Arrenprost είναι μοναδικός και βασίζεται στη συνεργιστική δράση όλων αυτών των φυτικών εκχυλισμάτων και του λυκοπένιου στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και όχι μόνο σε ένα συστατικό, όπως το Saw palmetto.

 

Άλλες συμβουλές για υγιή προστάτη

 

Κόψτε το κάπνισμα και μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Τρώτε λιπαρά ψάρια, π.χ. σολωμό. Είναι πλούσιος σε ωφέλιμα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προλαμβάνουν και καταστέλλουν τις φλεγμονές στο σώμα.

Καταναλώνετε εσπεριδοειδή: Το πορτοκάλι, το λεμόνι, το λάιμ και το γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία δρα προστατευτικά για τον προστάτη.

Προτιμήστε τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Περιέχουν λυκοπένιο, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, με σημαντικά οφέλη στον προστάτη. Εκτός από τις τομάτες, το λυκοπένιο βρίσκεται στα ώριμα βερίκοκα, τις κόκκινες πιπεριές, τα κεράσια, τα μούρα, τα ροδάκινα, την κόκκινη πάπρικα, τις φράουλες και το καρπούζι.

Καταναλώνετε μούρα:  Οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες εξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

Τρώτε μπρόκολο. Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία δρα ενάντια στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

Καταναλώνετε ξηρούς καρπούς. Παρέχουν ψευδάργυρο, ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στην εξισορρόπηση της τεστοστερόνης και της DHT.

Μην ξεχνάτε την πρόσληψη βιταμίνης D. Οι άντρες με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους μειώνουν σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης προστάτη. Είκοσι λεπτά έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετά για την παραγωγή βιταμίνης D.