Οι ιδέες βρίσκουν προορισμό

Disrupt, Startup, ScaleUP” για 2η χρονιά στην Αθήνα

15 & 16 Νοεμβρίου 2014 στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών

 

Με το μήνυμα “Οι ιδέες δεν έχουν όρια” παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2014, η εκδήλωση Disrupt Startup ScaleUP που πραγματοποιείται 15 & 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών από τον οργανισμό Industry Disruptors – Game Changers                             (ID-GC).

Tο Disrupt Startup ScaleUP πραγματοποιείται φέτος για 2η χρονιά και αποτελεί τη μεγαλύτερη διατομεακή εκδήλωση του είδους της & κορυφαία διοργάνωση για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Έχει ήδη λάβει παγκόσμια αναγνώριση, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο θεατές σε live stream hits, ενώ η διοργάνωση φέτος επιτυγχάνει να φέρει σε απευθείας διάλογο νέους επιχειρηματίες με καίριους φορείς της παραγωγικότητας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στις 15-16 Νοεμβρίου, και παρουσία του Προέδρου της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, Jonathan Ortmans, o θεσμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (ΠΕΕ) θα ξεκινήσει για πρώτη φορά φέτος από την Αθήνα, και θα αναμεταδοθεί ζωντανά σε 150 χώρες!

Για δύο ημέρες, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, το Disrupt Startup ScaleUP, θα προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα, με παρουσιάσεις, ζωντανούς διαγωνισμούς, παράλληλα workshops, ομιλίες, συζητήσεις πάνελ, καθώς και ένα πλούσιο ψυχαγωγικό κομμάτι σε ένα δυναμικό, δημιουργικό κοινό, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Κακλέα. Startups από την Ελλάδα και 30 ακόμα χώρες, διεθνείς ομιλητές, καταξιωμένοι μέντορες, επενδυτές, funds και angel investors, φοιτητές, εθελοντές και ευρύ κοινό, συναντώνται για να συνομιλήσουν, να παρουσιάσουν, να δικτυωθούν, να δοκιμάσουν τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες, να συμμετέχουν σε ζωντανούς διαγωνισμούς, να ‘pitch-άρουν‘ την ιδέα τους και να γιορτάσουν μαζί μας τα πρώτα βήματα της επιχειρηματικής τους πορείας.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε ο οικοδεσπότης της διοργάνωσης κ. Μιχάλης Στάγκος, Συν-ιδρυτής των Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC), ο οποίος υπογράμμισε πως «Προσδοκούμε με το Dirsupt, να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική, που θα θέσει την Αθήνα ως επίκεντρο της μεγαλύτερης πλατφόρμας για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη και Μεσόγειο. Θέλουμε, έτσι, να αναδείξουμε την παραγωγική πλευρά της Ελλάδας σε ένα παγκόσμιο κοινό και, παράλληλα, να εμπνεύσουμε και να βοηθήσουμε τους νέους που δεν σταματούν να σκέφτονται, να ονειρεύονται και να δημιουργούν ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες κρίσης ».

 

Παράλληλα εξήγησε πως το ‘νέο’ στην επιχειρηματικότητα δεν συνδέεται απαραίτητα με την ηλικία ή την επιχειρηματική ιστορία του καθενός. Πολλές φορές ο δρόμος για την επιτυχία περνάει τόσο από δυσκολίες όσο και αποτυχίες. Και πως το Disrupt θέλει να απελευθερώσει, να ξεκλειδώσει την καινοτομία και το νεοφυές επιχειρήν  απαλλάσσοντάς το από τον φόβο της αποτυχίας. Άλλοι πέτυχαν κατευθείαν, άλλοι απέτυχαν για να πετύχουν. Άλλοι θα πετύχουν εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. Επίσης σημείωσε πως δεν πρέπει να αποκλείεται το ‘παλιό’ το υφιστάμενο επιχειρηματικό πλαίσιο και φορείς από τη διαδικασία και την ευρύτερη ζύμωση. Και από το παλιό μπορεί να βγει κάτι καινούριο. Η δημιουργικότητα δεν έχει φράγματα, και αν έχει στην Ελλάδα, πρέπει να τα σπάσουμε.

 

Προσέθεσε πως το εκτενέστατο θεσμικό πλαίσιο που περιβάλλει την εκδήλωση δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο στους διαγωνιζόμενους όσο και τους συμμετέχοντες. Στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν τις ιδέες τους τόσο στο κοινό στο οποίο απευθύνονται, όσο και στους φορείς που συγκεντρώνουν την θεσμική εμπειρία και γνώση του αντικειμένου. Τέλος έκλεισε σημειώνοντας πως το καινούριο αγωνίζεται να γεννηθεί στην Ελλάδα και πως όλοι καλούμαστε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη και την ανάδειξή του.

 

 

Η Αθήνα προορισμός έμπνευσης για διεθνείς προσωπικότητες της επιχειρηματικότητας

 

Παράλληλα, κατά τη Συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν ο θεσμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας και οι κορυφαίοι ομιλητές που θα φιλοξενηθούν στη διήμερη γιορτή της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Αθήνα.

 

Μεταξύ των διεθνών προσωπικοτήτων της επιχειρηματικότητας που αναμένονται στην Αθήνα, φέτος το Νοέμβριο περιλαμβάνονται και οι:

 

  • Jonathan Ortmans,Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας και Πρόεδρος του Public Forum Institute
  • Larry Sanger συνιδρυτής της Wikipediaκαι πρωτοπόρος της «διαδικτυακής σκέψης».
  • Bob Dorf,Συγγραφέας, μαζί με τον Steve Blank, του best seller “Startup Owner’s Manual” και angel/venture investor.
  • Stacey Ferreira,η επιχειρηματίας που με ένα μόνο tweet συγκέντρωσε 1,2 εκ. από τους Richard Branson, Jerry Murdock και Alex Welch και έγινε η νεότερη γυναίκα-επιχειρηματίας που έκανε επιτυχημένο exit στην αγορά.
  • Nanxi Liu, μια από τις top 5 γυναίκες–επιχειρηματίες σύμφωνα με το Inc. Magazine και σύμβουλος στο Lady Gaga’s Foundation. Η εταιρεία της ανήκει στις top 10 τεχνολογικές εταιρίες στον κόσμο, σύμφωνα με τη NASA.
  • Kelsey Ramsden,η Νο1 γυναίκα-επιχειρηματίας στον Καναδά για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέσα στις top 200 γυναίκες επιχειρηματίες στον κόσμο και μέντορας στο Branson Centre.
  • Scott Halford, συγγραφέας βραβευμένος με Emmy Award, παραγωγός και ένας από τους 224 ομιλητές παγκοσμίως που είναι μέλη στο Ιnternational Speakers Hall of Fame.
  • Michael Hjortlund, Πρόεδρος της LEGO/Capital of Children.
  • Amy Cosper αρχισυντάκτρια του Entrepreneur magazine.
  • Tiffany Norwood, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του διαδικτυακού ραδιοφώνου και ομιλήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell, στο Harvard Business School, στα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα
  • Gabe Mott, απέδειξε πως μια καινοτόμα ιδέα μπορεί να δώσει τέλος στην πείνα σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι ο νικητής του Hult Prize 2013, ύψους $1εκ.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Jonathan Ortmans, Πρόεδρος της ΠΕΕ, ανέφερε ότι “το οικοσύστημα των startups εξελίσσεται στην Ελλάδα με την υπόσχεση να φέρει μία οικονομική ανανέωση σε όλη τη χώρα. Τόσο η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας όσο και η εκδήλωση Disrupt Startup ScaleUP, φέρνουν στο προσκήνιο τους τύπους των επιχειρηματιών που θα πρέπει να είναι στο μυαλό των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, ως προτεραιότητα για τη δημιουργία μίας νέας βάσης σταθερότητας”. Ενώ ο Bob Dorf δήλωσε «ενθουσιασμένος που επισκέπτομαι την Ελλάδα σε μια εποχή που το οικοσύστημα των startups ξυπνά όχι μόνο στις ευκαιρίες, αλλά πιο σημαντικά στις προκλήσεις της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. Στο Disrupt Startup ScaleUP θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε σε βάθος μαζί με άλλους leaders του χώρου των startups τη μεθοδολογία εξέλιξής τους, συνομιλώντας ζωντανά μπροστά σε ένα κοινό 2000 ατόμων.».

Η Kelsey Ramsden συμμετέχει στο Disrupt Startup ScaleUP «γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ παγκόσμιες ευκαιρίες προσφέρονται σε όσους έχουν το θάρρος να εκθέσουν τον εαυτό τους, να αναστατώσουν το σύστημα και να ξεκινήσουν την προσπάθεια. Η εφευρετικότητα γεννιέται πάντα μέσα από την ανάγκη και η Ελλάδα είναι μία από τις περιοχές όπου πάντα εμφανίζονταν ευρηματικότητα και επινοητικότητα. Έρχομαι στην Αθήνα, για να μοιραστώ ό,τι έχω μάθει μέσα από τη δική μου εμπειρία από το ξεκίνημα και την πορεία μου και ανυπομονώ να συναντήσω παρόμοια μυαλά, στην επιτυχία των οποίων θα μπορούσα να συμβάλλω».

 

Παγκόσμιο ring ιδεών!

 

Το Disrupt Startup ScaleUP πλαισιώνεται από πέντε «ζωντανούς» διαγωνισμούς ιδεών, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, στους οποίους ομάδες από 30 χώρες που έχουν διακριθεί στις προηγούμενες διαγωνιστικές φάσεις, διαγωνίζονται μπροστά σε «ζωντανό» κοινό και κριτική επιτροπή. Με ιδέες και επιχειρηματικά σχέδια σε όλους τους παραγωγικούς τομείς – τον πρωτογενή τομέα, την τεχνολογία, τη δημιουργική βιομηχανία και το χώρο της υγείας – τα startups καλούνται να παρουσιάσουν, να αποδείξουν και να πείσουν για τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Οι διαγωνισμοί αυτοί είναι:

 

  • Future Agro Challenge– Ελληνική πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στην αγροτική καινοτομία, ήδη διενεργείται σε 40 χώρες, αποτελώντας κορυφαία ενέργεια της GEW,
  • CleanTech Open– διοργανώνεται για 2ηχρονιά και επικεντρώνεται στην ενέργεια και τις καθαρές τεχνολογίες, δίνοντας βήμα σε νέους επιχειρηματίες να διεκδικήσουν μια θέση στον τελικό της Αθήνας αλλά και στον διεθνή τελικό στο Σαν Φρανσίσκο,
  • ΣΦΕΕ Innovation Project– διοργανώνεται για 2η χρονιά, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος, και εστιάζει στον τομέα της καινοτομίας στην υγεία,
  • Get in the Ring– διοργανώνεται για 3η χρονιά στην Ελλάδα αποκτώντας πλέον περιφερειακό χαρακτήρα, καθώς τα 8 καλύτερα startups της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου θα έρθουν στην Ελλάδα γιανα διαγωνιστούν στον περιφερειακό τελικό και να αναδειχθεί ο νικητής που θα ταξιδέψει στην Ολλανδία και θα διαγωνιστεί στο διεθνή τελικό, διεκδικώντας επένδυση ύψους 1 εκατ. Ευρώ,
  • Creative Business Cup– είναι το πρωτάθλημα δημιουργικής επιχειρηματικότητας, και διοργανώνεται για 2η φορά στην Ελλάδα. Μέσα από τον διαγωνισμό νέοι επιχειρηματίες διεκδικούν μία θέση στον τελικό της Αθήνας, αλλά και στον διεθνή τελικό της Κοπεγχάγης.

 

Δίνοντας βήμα σε ιδέες από διαφορετικούς τομείς, το Disrupt Startup ScaleUP φιλοδοξεί για μία ακόμα χρονιά να επιτύχει συνδυαστικά αποτελέσματα.

Η οικοδεσπότης της εκδήλωσης, κ. Κάρλα Τάνας, Συν-ιδρύτρια των Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC), έδωσε στοιχεία για τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, που φέτος αναμένεται να είναι πολλαπλά:

  • 70 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν μετά την εκδήλωση του 2013
  • 65% των startups προσέλαβαν νέο προσωπικό
  • 90% των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι οι διαγωνισμοί τους βοήθησαν να αναπτύξουν την ιδέα και την επιχείρησή τους
  • 67%  εγκαταστάθηκαν σε νέα γραφεία
  • 75% έλαβαν προτάσεις από ξένους επενδυτές για τα startups τους (το αντίστοιχο ενδιαφέρον το 2012 ήταν 52%)
  • 465.000 € μοιράστηκαν ανάμεσα σε 14 νικητές το 2013
  • 65% των startups έλαβαν εξωτερική χρηματοδότηση ή επενδύσεις

 

Εκ μέρους του ΣΕΒ, που παρέχει την αιγίδα του, η Μάγκυ Αθανασιάδου, Young Entrepreneurship Coordinator, Τομέας Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του ΣΕΒ τόνισε «την αναγκαιότητα ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας, σε ρόλο κεντρικού μοχλού για την ανάκαμψη της οικονομίας, την ανάκτηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, και τη  βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Ο ΣΕΒ με την πρωτοβουλία του για την προώθηση της νέα καινοτόμου επιχειρηματικότητας «EkinisiLAB», στηρίζει έμπρακτα τους νέους επιστήμονες αλλά και όλους εκείνους που θέλουν να μετατρέψουν την ιδέα τους σε μια επιτυχημένη επιχείρηση. Με την πεποίθηση ότι η ενθάρρυνση, η ανάδειξη και υποστήριξη της νέας καινοτόμου επιχειρηματικότητας είναι υπόθεση όλων μας και με τη βεβαιότητα ότι μπορεί να αποτελέσει τη στέρεα βάση για μια ανταγωνιστική ανάπτυξη που θα μας επιτρέψει να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των Industry Disruptors/Game Changers και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους στόχους της φετινής διοργάνωσης».

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη η δημιουργικότητα και η καινοτομία, να συναντούν τους πιο ζωτικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας που για χρόνια είχαν υποτιμηθεί και απαξιωθεί λόγω σειρά στρεβλώσεων και χαμηλής υπόστασης προτύπων, που είχαν δημιουργήσει οι πολιτειακοί και επιχειρηματικοί θεσμοί. Το παιχνίδι αλλάζει μόνο αφήνοντας πίσω το κακό μας εαυτό» υπογράμμισε ο Πάνος Σταμπουλίδης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ).

 

Ο Γιάννης Σύρρος, Γενικός Δ/ντής ΣΕΠΕ δήλωσε «Καινοτομία, Δημιουργικότητα, Ταλέντο με τη χρήση της Τεχνολογίας είναι βασικά και ουσιαστικά συστατικά για την οικοδόμηση μίας νέας Ελλάδας. Αυτές είναι οι βάσεις για τη νέα επιχειρηματικότητα που οραματιζόμαστε στο ΣΕΠΕ, και σε αυτό το σκοπό συμβάλει και η πρωτοβουλία e-Skills for Jobs 2014. Σε αυτό το πλαίσιο και το συνέδριο Disrupt Startup ScaleUP είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία που εγκαινιάζει μία νέα φιλοσοφία και ένα νέο τρόπο σκέψης. Ευχή μας η πρωτοβουλία αυτή να συνεχίσει να προκαλεί το δημιουργικό και παραγωγικό διάλογο με τους νέους».

 

H Ναταλία Τουμπανάκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας του ΣΦΕΕ δήλωσε «Στον ΣΦΕΕ πιστεύουμε ότι η επένδυση στην καινοτομία, και ιδίως στην καινοτομία στον κλάδο της υγείας, προσφέρει την πιο «καθαρή» απάντηση για το ποια οικονομία και ποια κοινωνία μπορούμε να χτίσουμε στο μέλλον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και ο 2ος διαγωνισμός ΣΦΕΕ Innovation Project θα αναδείξει προτάσεις που ξεπερνούν τις προσδοκίες σε επίπεδο τόλμης, οράματος και επιστημονικής επάρκειας και με την κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.  Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την καινοτομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα στον κλάδο της υγείας με όλες μας τις δυνάμεις».

 

Ενώ ο Δρ. Σπύρος Αρσένης, συντονιστής του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε «Η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης των μικρομεσαίων εξωστρεφών επιχειρήσεων που καινοτομούν και συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συμμετέχει στην πρωτοβουλία Disrupt StartUp ScaleUP. Πιο συγκεκριμένα, διοργανώνει workshop με θέμα την επιχειρηματικότητα των νεοφυών επιχειρήσεων με τίτλο Starting from Scratch. Το workshop συντονίζει η δημοσιογράφος Σύλβια Κλιμάκη και συμμετέχουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις Truckbird (μεταφορές), SourceLair (ICT) και Greece History and Culture (πολιτισμός). Επιπλέον, η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει με στελέχη της στις διαδικασίες ανάδειξης νέων υποσχόμενων νεοφυών εταιρειών στους τομείς της καινοτόμου Αγροτικής ανάπτυξης, όπου συμμετέχει η κα Εύη Πασσά Δ/ντρια της Συναλλακτικής  Τραπεζικής του Ομίλου και στον τομέα εταιρειών ICΤ όπου συμμετέχει ο κ. Γιώργος Καμέτας υπεύθυνος Business Banking της Δ/νσης Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής».

 

O Philipp Brinkmann, Δ/νων Σύμβουλος της Travelplanet24 σημείωσε «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που υποστηρίζουμε το Disrupt Startup ScaleUP. Για πρώτη φορά η δίψα για επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη, καθιστώντας απαραίτητες τέτοιες πρωτοβουλίες. Είμαστε σίγουροι ότι το Disrupt Startup ScaleUP θα συνεισφέρει πάθος και γνώση, ενισχύοντας έτσι τα ελληνικά startups του αύριο».

 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Θεσμικοί φορείς υποστήριξης είναι οι GR.EC.A. (Greek eCommerce Association), Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Αστικές Συγκοινωνίες Αθηνών, Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ), ASHOKA, ΟRANGE GROVE και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, της CCC, του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ), της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του ATH/TECH Athens Tech College. Το Disrupt Startup ScaleUP πραγματοποιείται ακόμα με την υποστήριξη των MSCOMM AE, EVNTZ, CORRECT Creative Productions, Nonstop Printing Ltd., AVITECH, Travelplanet24, B/S/H Οικιακές Συσκευές ABE (TASSIMO), POOF-O-MANIA Plus, Developnet internet + graphic solutions, Diastasis ABEE.

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εκδήλωσης στο www.disrupt2014.com

Leave a Reply