Μέτρα για την αποφυγή ελλείψεων αίματος στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας της χώρας

eotha_logo

Για άλλη μια φορά οι θαλασσαιμικοί, καθώς και όλοι οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις αίματος που αναμένεται να ενταθούν την καλοκαιρινή περίοδο.

 

Για το λόγο αυτό η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΕΑ, να εφαρμοστεί φέτος μια διαφορετική στρατηγική για τον έλεγχο του αίματος από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Να αρχίσει από τώρα έλεγχος όλων των δειγμάτων αίματος των αιμοδοτών σε όλη τη χώρα, μέχρι μέσα Νοεμβρίου κι όχι κατά περιοχές και ανάλογα με την εμφάνιση κρουσμάτων όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.

 

Ζητήθηκε επίσης να γίνονται προγραμματισμένα και συστηματικά οι ψεκασμοί των κουνουπιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες των κατά τόπους περιφερειών, για την έγκαιρη  αντιμετώπιση των νοσημάτων που μεταδίδονται από αυτά, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και η Ελονοσία.

 

Πιστεύουμε αυτά τα μέτρα θα αποφέρουν κέρδος σε σχέση με την ασφάλεια και την επάρκεια του μεταγγιζόμενου αίματος, καθώς δε θα γίνεται αποκλεισμός αιμοδοτών μεγάλων περιοχών.

 

Με τιμή,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της

Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ      ΒΑΣΙΛΗΣ  ΔΗΜΟΣ                                        

 

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑΛΑΚΗ