Ανοιχτή γραμμή στήριξης στους φροντιστές ασθενών με νόσο Alzheimer και άλλα ανοϊκά σύνδρομα από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης

Papanikolaou

Οι συνθήκες που όλοι βιώνουμε λόγω της πανδημίας είναι δύσκολες και γίνονται ακόμα πιο σκληρές για κάποιες ειδικές ομάδες συνανθρώπων μας, όπως είναι οι φροντιστές ανοϊκών ασθενών που καλούνται να διαχειριστούν μια επιπλέον δυσκολία, αυτή του εγκλεισμού. Το Κέντρο Ημέρας Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενο σε αυτή την ειδική συνθήκη παρέχει τηλεφωνική υποστήριξη στους φροντιστές καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευήμ2μμ.

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 310750

 

PAPANIKO200413Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης λειτουργεί από το 2002 παρέχοντας υπηρεσίες σε ανθρώπους που βρίσκονται στα πρώτα στάδια ή σε ενδιάμεσο στάδιο της νόσου Alzheimer και υποστήριξη στα κοντινά τους πρόσωπα (συγγενείς και φροντιστές). Πρόκειται για ένα Κέντρο που σχεδιάστηκε ειδικά για αυτό το σκοπό από άποψη λειτουργικότητας και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που λειτουργεί στο πλαίσιο δημόσιου νοσοκομείου (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης). Στα πρώτα στάδια της διάγνωσης (στάδιο Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής) παρατηρείται διαταραχή μνήμης, θέματα συμπεριφοράς, λειτουργικές δυσκολίες σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής που οδηγούν σε σταδιακή απώλεια της αυτονομίας. Η εξέλιξη των συμπτωμάτων μπορεί να επιβραδυνθεί μέσα από τη διαδικασία συνειδητοποίησης και αποδοχής σε κοινωνικό επίπεδο και μέσα από δραστηριότητες που διατηρούν το επίπεδο της ποιότητας ζωής του ασθενή.

Αυτό το διάστημα λόγω της πανδημίας και των μέτρων για τον περιορισμό διασποράς του COVID 19 το Κέντρο έχει περιορίσει τη λειτουργία στην υποστήριξη μέσω της ανοιχτής γραμμής.