Αύξηση 424% στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης λόγω COVID -19

Eleana_40years

442% αυξήθηκαν οι κλήσεις στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα λόγω COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης δέχθηκε 310 κλήσεις για το χρονικό διάστημα 11 Μαρτίου 2020 – 20 Μαρτίου 2020.

200 κλήσεις αφορούσαν την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών ενώ 110 κλήσεις αφορούσαν πληροφορίες σχετικά με ιατροφαρμακευτικά (10%) και νομικά ζητήματα (90%)

Οι κλήσεις που αφορούσαν νομικά ζητήματα, σχετίζονταν με διευκρινήσεις για τις εγκυκλίους του υπουργείου, όσον αφορά τις άδειες ειδικού σκοπού. Διαπιστώθηκαν τα εξής:

1.Η πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορούσε την άδεια ειδικού σκοπού σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, α), άφηνε αρκετά ασαφές στο πως ορίζονται οι ευπαθείς ομάδες, με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες, δεν δέχονταν να εγκρίνουν την άδεια,σε ασθενείς ρευματικών νοσημάτων με βαριά ανοσοκαταστολή, με αποτέλεσμα είτε να εκτίθενται πολλές μέρες σε χώρους με πολύ κόσμο, είτε να αναγκάζονται να λάβουν αναρρωτικές άδειες για να προστατευθούν.

 

2.Πολλοί ασθενείς δεν γνώριζαν, αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δεν γνώριζαν, εάν βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή και χρειάζονταν παρότρυνση στο να καλέσουν τον θεράποντα ιατρό για να διευκρινίσουν αυτές τις  πληροφορίες.

 

Η Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (210 8237302)θασυνεχίσει να λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00-20:00 συλλέγοντας όλα τα αιτήματα τις ανησυχίες και τα παράπονα των ασθενών. Δίπλα τους είναι δυο επαγγελματίες ψυχολόγοι η κυρία Κουσουρή Νικολετα και η κυρία Αϊβάτογλου Αγγελική.