26 Νοεμβρίου. Μια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη μεγάλη σημασία του σιδήρου στον οργανισμό μας και τα συμπτώματα της σιδηροπενίας που δεν πρέπει να αγνοούμε.

Genesis191126_1

Genesis191126_5Η Ημέρα Σιδηροπενίας, 26η Νοεμβρίου, αποτελεί μια διεθνή πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης σχετικά με τις σοβαρές συνέπειες της σιδηροπενίας και της σιδηροπενικής αναιμίας.1 Από το 2015 που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά από τη Vifor Pharma, αποσκοπεί να ευαισθητοποιήσει όλους μας σχετικά με τη σημασία του σιδήρου στον οργανισμό και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Μας ενθαρρύνει να μάθουμε περισσότερα για τη σιδηροπενία και να πάρουμε τον έλεγχο της υγείας μας.

Η σιδηροπενία, με ή χωρίς αναιμία, εκτιμάται ότι επηρεάζει έναν στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως.2 Παρά τη σοβαρή επίδρασή της στην υγεία και την υψηλή συχνότητά της,3 παραμένει μια νόσος που υποδιαγιγνώσκεται. Η σιδηροπενία μπορεί να είναι εξουθενωτική, να επιδεινώσει μια υποκείμενη χρόνια πάθηση και να οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.4 Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, είναι δύσκολο να διαγνωστούν και μπορεί να συνδέονται με άλλες παθήσεις4,5. Συνηθισμένα συμπτώματα είναι η κόπωση, η χλωμή όψη, τα εύθραυστα νύχια με μορφολογικές ανωμαλίες, η αδυναμία συγκέντρωσης.

Genesis191126_4Η ιστοσελίδα irondeficiencyday.com, που έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες της ενημερωτικής πρωτοβουλίας και είναι πλέον διαθέσιμη και στα Ελληνικά, βοηθάει τον επισκέπτη να καταλάβει γιατί ο σίδηρος είναι σημαντικός για το σώμα. Περιλαμβάνει επίσης μια εύχρηστη λειτουργία Ελέγχου Συμπτωμάτων, που καταγράφει και επεξηγεί τα πιο συχνά συμπτώματα της σιδηροπενίας και σιδηροπενικής αναιμίας με τη χρήση cartoons, προκειμένου να βοηθήσει όλους μας να τα αναγνωρίσουμε και να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια εφόσον απαιτείται. Ο Κυριάκος Μπερμπεριάν, Chief Governmental Affairs Officer της GENESIS Pharma επεσήμανε σχετικά: «Σε συνεργασία με τη Vifor Pharma, που ηγείται της προσπάθειας ευαισθητοποίησης για τη σιδηροπενία διεθνώς, διαμορφώσαμε και στα ελληνικά αυτή την εύχρηστη και πραγματικά ενδιαφέρουσα πλατφόρμα για τον σίδηρο και τα συμπτώματά του, ελπίζοντας να ενθαρρύνουμε όσους ενδεχομένως αντιμετωπίζουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου να απευθυνθούν στον γιατρό τους και να έχουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα».

Genesis191126_3Η φετινή Ημέρα Σιδηροπενίας εστιάζει ιδιαίτερα στη σημασία του σιδήρου για την υγεία των γυναικών, αλλά και στην εμφάνιση σιδηροπενίας σε ασθενείς με χρόνια νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια και υποστηρίζεται διεθνώς από τους φορείς: European Kidney Health Alliance, The Heart Failure Policy Network και Anaemia Community.

Για τη σιδηροπενία στους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, ο Δρ. Ιωάννης Μπολέτης, Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΔΣ Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, αναφέρει: «Η σιδηροπενία σε οποιαδήποτε μορφή της αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Απαντάται σε όλα τα στάδια της νεφρικής νόσου και μπορεί να είναι συμπτωματική, ανεξάρτητα από την παρουσία ή μη της αναιμίας. Τα συμπτώματα της σιδηροπενίας συχνά είναι παρόμοια με εκείνα της αναιμίας και μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την ικανότητα του ασθενή να πραγματοποιήσει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Η θεραπεία με σίδηρο σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το αίτιο της νόσου».

Ο Δρ. Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α’ Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, αναφερόμενος στη σιδηροπενία στη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, εστίασε στα παρακάτω σημεία: «Η σιδηροπενία επηρεάζει 1 στους 2 ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας το οποίο σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με το χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης, την επιδείνωση της ποιότητας ζωής και την αυξημένη νοσηρότητα. Η σιδηροπενία υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται στους ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνεται αξιολόγηση του βασικού διαγνωστικού δείκτη (φερριτίνη ορού), όπως επίσης τα συμπτώματά της -δύσπνοια, κόπωση και άλλα- είναι σε πολλές περιπτώσεις κοινά με εκείνα της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της σιδηροπενίας με χορήγηση σιδήρου μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία των ασθενών αυτών».

Για τις συνέπειες της σιδηροπενίας στο γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα τις γυναίκες ο Δρ. Παναγιώτης Τσιριγώτης, αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αττικό Νοσοκομείο, αναφέρει: «H σιδηροπενία χαρακτηρίζεται ως το συχνότερο αίτιο αναιμίας στο γενικό πληθυσμό καθώς και στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό εμφάνισης στην περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, χαμηλή πρόσληψη από τη διατροφή, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, κακοήθειες, αιμορραγίες κτλ και έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των ασθενών. Δεδομένου ότι οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής δεν μπορούν στις περισσότερες περιπτώσεις να διορθώσουν το πρόβλημα της σιδηροπενίας, η θεραπεία με σίδηρο, πάντα υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού, είναι απαραίτητη για την αναπλήρωση των αποθηκών σιδήρου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών».

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ημέρα Σιδηροπενίας μπορείτε να επισκεφθείτε το www.IronDeficiencyDay.com και να παρακολουθήσετε τα hashtags #IDDay2019 #TakeIronSeriously #IronDeficiency #IronMatters σε Instagram και Twitter.

Η GENESIS Pharma, σε συνεργασία με τη Vifor Pharma, δημιούργησε την πλατφόρμα ενημέρωσης irondeficiencyday.com που μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε τα πιο συχνά συμπτώματα της σιδηροπενίας και σιδηροπενικής αναιμίας

 

Σχετικά με τη Vifor Pharma Group:

H Vifor Pharma Group είναι μια διεθνής φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την Ελβετία. Όραμά της είναι να αποκτήσει ηγετική θέση στους τομείς της σιδηροπενίας, της νεφρολογίας και καρδιολογίας, προσφέροντας καινοτόμες θεραπείες εστιασμένες στις ανάγκες των ασθενών. Η Vifor Pharma Group εργάζεται καθημερινά προκειμένου να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές και χρόνιες παθήσεις σε όλο τον κόσμο να ζήσουν καλύτερα και με υγεία. Η εταιρεία αναπτύσσει, παράγει και διαθέτει φαρμακευτικά προϊόντα στο πλαίσιο μιας αξιόπιστης ιατρικής φροντίδας. Η Vifor Pharma Group κατέχει ηγετική θέση στους βασικούς τομείς δραστηριότητάς της και αποτελείται από τις εξής εταιρείες: Vifor Pharma, Vifor Fresenius Medical Care Renal Pharma (μια συνεργαζόμενη εταιρεία με την Fresenius Medical Care), Relypsa και OM Pharma. Η Vifor Pharma Group είναι εισηγμένη στο Ελβετικό Χρηματιστήριο (SIX Swiss Exchange, VIFN, ISIN:CH0364749348). Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε το www.viforpharma.com

 

ΠΗΓΕΣ

  1. Hassan, Tamer Hasan et al. “Impact of Iron Deficiency Anemia on the Function of the Immune System in Children.” Ed. Esaki M. Shankar. Medicine 95.47 (2016): e5395. PMC. Web. 12 June 2018.
  2. Peyrin-Biroulet L, et al. Guidelines on the diagnosis and treatment of iron deficiency across indications: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2015;102(6):1585-94.
  3. World Health Organisation. Worldwide prevalence of anaemia 1993-2005. 2008. Available at URL: http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/43894/9789241596657_eng.pdf;jsessionid=9C613E2F4D481EDEB9DE07986AFCE0C7?sequence=1.
  1. Cappellini MD et al. Iron deficiency across chronic inflammatory conditions: International expert opinion on definition, diagnosis, and management. Am J Hematol. 2017 Oct;92(10):1068-1078.
  2. Auerbach M, Adamson JW. How we diagnose and treat iron deficiency anemia. Am J Hematol. 2016;91(1):31-38.
  3. Ebner N, von Haehling S. Iron deficiency in heart failure: a practical guide. Nutrients. 2013;5(9):3730-9. doi:10.3390/nu5093730.
  4. Hercberg S, et al. Iron deficiency in Europe. Public Health Nutr. 2007;4(2b).
  5. Patterson A et al. Iron deficiency, general health and fatigue: Results from the Australian Longitudinal Study on Women’s Health. Qual Life Res. 2000;9:491-497.
  6. Fernando B, et al. A guide to diagnosis of iron deficiency and iron deficiency anemia in digestive diseases. World J Gastroenterol. 2009 Oct 7; 15(37): 4638-4643.
  7. Favrat, B., et al. (2014). Evaluation of a single dose of ferric carboxymaltose in fatigued, iron-deficient women–PREFER a randomized, placebo-controlled study. PLoS One 9(4): e94217. eCollection 2014. <
  8. Cashman MW, Sloan SB. Nutrition and nail disease. Clin Dermatol. 2010;28(4):420-5.
  9. Barton JC, et al. Pica associated with iron deficiency or depletion: clinical and laboratory correlates in 262 non-pregnant adult outpatients. BMC Blood Disord. 2010;10:9. doi:10.1186/1471-2326-10-9.
  10. World Health Organisation. Nutritional anaemias: tools for effective prevention and control. 2017. Available at URL: http://www.who.int/nutrition/publications/micronutrients/anaemias-tools-prevention-control/en/. Last accessed: June 2018.