Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει γίνει αυτοτελής

ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος

HealthIT Conference 2019

Εισήγηση του κ. Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος:

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει γίνει αυτοτελής

Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα  στην Ε.Ε. που θα αποκτήσει ενιαίο μητρώο  φαρμάκων στηριγμένο στη διαλειτουργικότητα

ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος

ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος

Αθήνα 16 Απριλίου 2019. Στις δυσκολίες αλλά και στις ευκαιρίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην υγεία αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας στο συνέδριο HealthIT 2019, που διοργανώθηκε από το Health Daily και το Netfax της Boussias Communication, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και με τη συνεργασία του HL7 Hellas, της Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε., του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ)  και του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) . O κ. Μπασκόζος τόνισε ότι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δια νόμου έχει γίνει αυτοτελής διεύθυνση εδώ και έναν μήνα περίπου. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί να επικοινωνεί απευθείας με την πολιτική ηγεσία, υπερβαίνοντας γραφειοκρατίες και καθυστερήσεις. Ο λόγος της αυτονόμησής της είναι ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είναι μια οριζόντια και εξαιρετικά κομβική διεύθυνση,  που διασυνδέεται με όλο το σύστημα υγείας, σχεδιάζει και υλοποιεί σημαντικά εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που διαχέονται σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και λειτουργίας του συστήματος υγείας.

Ο κ. Μπασκόζος έκανε ειδική αναφορά στον ηλεκτρονικό φάκελο, τονίζοντας ότι είναι μια αυτόνομη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας, με μεγάλη σημασία, που δεν εξαντλείται μόνο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όπως ανέφερε, η πολιτική ηγεσία διασφάλισε τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών από ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες και άλλους ιδιώτες που ενδεχομένως να έχουν αλλότριους σκοπούς και αυτή η διασφάλιση έγινε σε απόλυτη συνάφεια με τον Κανονισμό Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων. Πρόσθεσε ότι εντός των επομένων ημερών θα εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις που θα ορίζουν την πρόσβαση στον φάκελο υγείας και τους όρους ταυτοποίησης των πολιτών, εξασφαλίζοντας ότι κύριος του φακέλου υγείας θα παραμένει ο πολίτης.

Ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε στη φημολογία σχετικά με την κατάργηση του βιβλιαρίου υγείας, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα δημόσιο έγγραφο που έχει αξιοποιήσιμες πληροφορίες και το οποίο οφείλουν οι ασφαλισμένοι να διατηρήσουν άθικτο μέχρι ο γιατρός τους να συνδεθεί πλήρως με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα.

Ο Γ.Γ. ανέφερε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα  στην Ε.Ε. που θα αποκτήσει ένα ενιαίο μητρώο φαρμακευτικών ουσιών, πλήρως ηλεκτρονικό, βασισμένο στη διαλειτουργικότητα  και με την πλέον σύγχρονη κωδικοποίηση.

Έκανε λόγο για το σημαντικό έργο της Διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, το οποίο θα ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ πρόσθεσε ότι προχωρά η διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Διαλειτουργικότητας με τη συνεργασία όλων των φορέων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, ο κ. Μπασκόζος έκλεισε την ομιλία του μεταφέροντας τη δέσμευση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού ότι η Ψηφιακή Υγεία θα παραμείνει στις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου.