Ο Αγγελος Δερλώπας της Positivity Coaching μας εξηγεί εάν και πόσο είναι αναγκαίο το Coaching στις Ελληνικές επιχειρήσεις.

Κύριε Δερλώπα,

Ο Αγγελος Δερλώπας είναι διαπιστευμένος  coach (ICF PCC), έχοντας διανύσει 20ετη πορεία στο Management, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοικηση Επιχειρήσεων και στην Ψυχολογία.

Ο Αγγελος Δερλώπας είναι διαπιστευμένος coach (ICF PCC), έχοντας διανύσει 20ετη πορεία στο Management, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοικηση Επιχειρήσεων και στην Ψυχολογία.

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον στο οποίο όλα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Ιδιαίτερα στο χώρο των στελεχών επιχειρήσεων οι αλλαγές γίνονται με γοργούς και άκρως πιεστικούς ρυθμούς. Τεχνολογία, ικανότητες, εμπειρίες και καλές πρακτικές αλλάζουν σε σχεδόν ετήσια βάση. Τα στελέχη δεν μπορούν πλέον να επαναπαύονται στην πείρα και τις επιτυχίες του παρελθόντος.

 

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τι έρχεται να προσφέρει η
Positivity;

 

Σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας, η οποία διαρκώς δημιουργεί νέες προκλήσεις για τα στελέχη, τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ιδιώτες, η Positivity έρχεται να προσφέρει γνώση, οργάνωση, καθαρότητα νου, ακριβή στοχοθεσία (με βάση πάντα τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης/ πελάτη) και φυσικά πλάνο υλοποίησης του στόχου με συγκεκριμένη μεθοδολογία και εργαλεία πάνω στο συμφωνηθέν χρονικό περιθώριο που έχει οριστεί. Σε μια εποχή multitasking, όπου όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι σε μια εταιρία επωμίζονται όλο και περισσότερα καθήκοντα, το coaching παρέχει ένα υποστηρικτικό- αναπτυξιακό πλαίσιο, βρίσκοντας προνομιακό πεδίο στις ανάγκες των επιχειρηματιών με έναν τρόπο μοναδικό. Η Positivity με τη σειρά της, υπηρετώντας πιστά το θεσμό του coaching στη χώρα μας, υλοποιεί όλα τα παραπάνω με αποτελέσματα χειροπιαστά και μετρήσιμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.Positivity190308

 

 

Τι ακριβώς είναι το Coaching και γιατί χρειάζεται μια επιχείρηση τον Coach?

Το coaching είναι μια μέθοδος για να θέσεις σωστούς στόχους και να τους πετύχεις. Όπως κάθε εξελισσόμενο διεπιστημονικό πεδίο, λειτουργεί με κώδικα δεοντολογίας, συγκεκριμένη μεθοδολογία,  μοντέλα, εργαλεία, διεθνείς πιστοποιήσεις και διαρκώς  εμπλουτίζεται. Τώρα, σε ότι αφορά την ανάγκη των επιχειρήσεων από τους επαγγελματίες coaches, θα σας απαντήσω ως εξής… Η αποτελεσματικότητα ενός οργανισμού προϋποθέτει ταλαντούχα μέλη ομάδων, ικανούς managers/coaches, ομάδες με υψηλό βαθμό engagement, αποτελεσματικές στρατηγικές, επαρκή συστήματα παρακολούθησης προόδου και… εδώ έρχεται το coaching. Ο πρωταρχικός στόχος της παρέμβασης σε μια εργασιακή ομάδα/επιχείρηση είναι η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας που επιτρέπει την εμπιστοσύνη, τη γόνιμη υποστήριξη έκφρασης διαφορετικών ιδεών, την ενίσχυση της δέσμευσης των μελών της ομάδας, την εμπέδωση του πλαισίου ενίσχυσης των δομών αυτολογοδοσίας και την συλλογική στόχευση στα αποτελέσματα.

 

 

Σε τελική ανάλυση το coaching δεν είναι η βασική δουλειά του Manager?

 

Η δουλειά του Manager είναι να διοικεί ανθρώπους έτσι ώστε να επιτυγχάνει τους εταιρικούς στόχους. Η δουλειά του Coach είναι να αναπτύσσει ανθρώπους ώστε να επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις σε κάθε συνθήκη.

 

Αν Coaching και Management ήταν ίδια επιστήμη, τότε μάλλον δε θα υπήρχε ή το ένα, ή το άλλο. Οφείλω να σας πω εδώ πως το Coaching είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Εν ολίγοις, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο άνθρωπος προκειμένου να πετύχει, όταν οι συνθήκες είναι απαιτητικές…. Η διαφορά του φυσικά αυτή, είναι και η αξία του.

 

Τι έχουν να κερδίσουν οι επιχειρήσεις και τι τα στελέχη τους;

Όπως σας είπα και νωρίτερα, το coaching βρίσκει προνομιακό πεδίο στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των στελεχών τους καθώς στοχεύει στην άμεση και αποτελεσματική τους επαγγελματική, αλλά και προσωπική ανάπτυξη. Διοίκηση ομάδας, ικανότητα επικοινωνίας, επικέντρωση στο έργο και τον άνθρωπο, συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη. Όλα αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν μέσω του coaching.

 

Πόσο σημαντικό θεωρείται ότι είναι το «κλίμα» μέσα στο επιχειρηματικό περιβάλλον;

Πολλές φορές ξεχνάμε ότι το λεγόμενο «επιχειρηματικό περιβάλλον», το οποίο καταιγίζεται από νούμερα, ψηφία και υπολογισμούς, αποτελείται από ανθρώπους. Από ανθρώπους που πέρα από επαγγελματίες, είναι οικογενειάρχες, ή μη, έχουν προσωπικά όνειρα εξέλιξης και όραμα για τη ζωή και τον εαυτό τους. Έννοιες όπως αυτές της θετικής ψυχολογίας, του «απολαμβάνειν», του «μοιράζειν», καθώς και η ενεργητική ακρόαση και η εμπιστοσύνη είναι βασικό να μην κυριαρχούν μόνο στη θεωρία σε έναν οργανισμό, αλλά και στην πράξη, προκειμένου αυτός να λειτουργεί σωστά. Φυσικά το coaching δίνει μεγάλη έμφαση σε όλα τα παραπάνω, τα οποία διαμορφώνουν ένα άκρως λειτουργικό και ζεστό θα λέγαμε κλίμα μέσα στο επιχειρηματικό περιβάλλον, κάτι το οποίο είναι βεβαίως πολύ σημαντικό.

 

Η δουλειά σας αφορά μόνο μεγάλες ή και ελληνικού μεγέθους επιχειρήσεις;

Η δουλειά μας αφορά μικρές, μεσαίες, μεγάλες επιχειρήσεις, αρκεί αυτές να θέλουν να αναπτυχθούν και να πάνε «ένα βήμα παραπέρα» μέσω προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Στα τόσα χρόνια, αν κάτι έχω μάθει καλά είναι πως μας ενδιαφέρει να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που έχουν όραμα, είναι θετικοί στις προκλήσεις και επιθυμούν να εκπαιδευτούν σωστά, προκειμένου να τις διαχειριστούν. Άρα ναι, θα λέγαμε ότι η Positivity συνεργάζεται με όλους όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να κάνουν το ουσιαστικό βήμα προς την αλλαγή, με άμεσο στόχο την προώθηση μιας αναπτυξιακής κουλτούρας σε βάθος.

Τελικά τι θέλετε να θυμάται κάποιος όταν ακούει το όνομα positivity?

Ένα από τα βασικά μας μότο:  «Συνεργαζόμαστε στη μάθηση και στην ανάπτυξη με ανθρώπους που επιλέγουν να γίνονται ο λόγος που κάνουμε τη διαφορά.»

Ευχαριστούμε πολύ