Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Οι φυσικοθεραπευτές έχουν ρόλο κλειδί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία, που αποτελεί την πιο συμφέρουσα πολιτική για τα οικονομικά της υγείας

PSF_LOGO

Απαιτείται αναθεώρηση των πολιτικών του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση του ρόλου των φυσικοθεραπευτών, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ.

Τα συμπεράσματα από την Παγκόσμια Διάσκεψη για την Πρωτοβάθμια Υγεία που διοργάνωσε ο Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με τη UNICEF στο Καζακστάν, με τη συμμετοχή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών

Αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών συμμετείχε στις εργασίες της Παγκόσμιας διάσκεψης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Global Conference on Primary Health Care) στην Αστανά του Καζακστάν στις 25-26 Οκτωβρίου 2018, που διοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), την κυβέρνηση του Καζακστάν και την UNICEF, για τα 40 χρόνια από την διακήρυξη της Άλμα Άτα για την Υγεία.

Στην διάσκεψη συμμετείχαν όλα τα κράτη μέλη του ΠΟΥ, τα οποία εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο αρχηγών κρατών και υπουργών.

Επίσης είχαν προσκληθεί μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιστημονικές ενώσεις, ακαδημαϊκοί, καθώς και επαγγελματίες υγείας όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών με τον Πρόεδρο του Π.Σ.Φ. Πέτρο Λυμπερίδη και τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων & Πρόεδρο του Π.Τ Αττικής Λευτέρη Μπουρνουσούζη.

Pef181101_1Στην διάσκεψη έγινε αναφορά για το πόσο σημαντικό  είναι η αντιμετώπιση των περιστατικών και η επίλυση των προβλημάτων υγείας των Πολιτών στα πλαίσια των παροχών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς αυτή η Πολιτική είναι η πλέον συμφέρουσα  για τα οικονομικά της Υγείας.

Άρα ο ρόλος όλων των επιστημόνων υγείας στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να αναβαθμιστεί και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο του φυσικοθεραπευτή που αποτελεί έναν πολύτιμο κρίκο στην διεπιστημονική ομάδα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αυτό που απαιτείται από τα Κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (W.H.O.) είναι να γίνει πράξη το σύνθημα ‘’από την συμφωνία στη δράση’’.

 

Η Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει να χαράξει την πολιτική της οικοδομώντας πάνω στις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και θα πρέπει ο ρόλος του Φυσικοθεραπευτή να αναβαθμιστεί τόσο στην αποκατάσταση όσο και στην πρόληψη των παθήσεων.

 

Η διακήρυξη της Αστάνα: http://www.who.int/primary-health/conference-phc/declaration