Νεότερες εξελίξεις στις ΙΦΝΕ στα πλαίσια του 4ου Διεθνούς Αθηναϊκού Συνεδρίου

Takeda

Η εταιρεία TakedaHellas διοργανώνει δορυφορικό συμπόσιο με ομιλητή τον Καθηγητή Γαστρεντερολογίας και Πρόεδρο του ECCO, ProfessorSilvioDanese.

Η εταιρεία Takeda Hellas, στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Αθηναϊκού Συνεδρίου διοργανώνει ένα δορυφορικό συμπόσιο την Πέμπτη 05 Ιουλίου 2018, με ομιλητή τον Καθηγητή Γαστρεντερολογίας και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη νόσο Crohn και την Κολίτιδα (European Crohn’ s and Colitis Organisation ECCO), Prof Silvio Danese.

Κατά τη διάρκεια του δορυφορικού συμποσίου οι συμμετέχοντες Επαγγελματίες Υγείας τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα ενημερωθούν για τις νεότερες εξελίξεις στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) και συγκεκριμένα, για τη βλεννογονική επούλωση στις ΙΦΝΕ και ειδικά στη νόσο Crohn, καθώς και τους μελλοντικούς στόχους θεραπείας των ΙΦΝΕ, στις οποίες σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η εξατομικευμένη και στοχευμένη θεραπεία.

Όσον αφορά τη βλεννογονική επούλωση στη νόσο Crohn, νεότερες μελέτες αναδεικνύουν τη σημαντικότητά της στην επίτευξη ενδοσκοπικής ύφεσης των συμπτωμάτων των ΙΦΝΕ, αλλά και στη μακροχρόνια διατήρηση της κλινικής ύφεσης. Η βλεννογονική επούλωση ορίζεται ως η απουσία εξελκώσεων και επιβεβαιώνεται με την ενδοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Silvio Danese θα αναλύσει τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης η οποία αξιολόγησε τη βλεννογονική επούλωση ως πρωτεύον τελικό σημείο σε ασθενείς με νόσο Crohn.

Επισημαίνεται ότι με τη χρήση διαδικτυακής επικοινωνίας (live streaming)  θα παρέχεται η δυνατότητα εξ’ αποστάσεως συμμετοχής και η ταυτόχρονη αλληλεπίδραση με τον ομιλητή.

Λίγα λόγια για τον Καθηγητή Silvio Danese

  • Head of the Inflammatory Bowel Diseases Center, Humanitas Research Hospital, Italy
  • Group Leader of the Gastrointestinal Immunopathology Laboratory at Humanitas Research Center
  • Μέλος της Italian Society of Gastroenterology (SIGE) και American Gastroenterology Association (AGA)
  • Εκλεγμένος Πρόεδρος του European Crohn’s and Colitis Organization (ECCO)
  • Γραμματέας και   Πρόεδρος  του  Clinical  trial  task  force    of  the International Organization of IBD (IOIBD)

Το ερευνητικό έργο του εστιάζει στη διερεύνηση πιθανών μηχανισμών που εμπλέκονται στις ΙΦΝΕ και την παθογένεση του σχετιζόμενου με ΙΦΝΕ καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μετανάστευση των λεμφοκυττάρων μέσω του κυκλοφορικού συστήματος και του λεμφικού ιστού του εντερικού ενδοθηλίου.

Παράλληλα, ερευνά το ρόλο των μεσολαβητών των λιπιδίων στην αποκατάσταση της εντερικής φλεγμονής. Επίσης, προσπαθεί να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ της ακεραιότητας του βλεννογονικού φραγμού και του μικροβιώματος στις ΙΦΝΕ, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού και των επιπλοκών που σχετίζονται με τις ΙΦΝΕ, όπως η ίνωση.