Με δεκατρία abstracts η ριβαροξαμπάνη της Bayer στο συνέδριο ASH 2017.

Bayer
  • Τα αποτελέσματα από τη μελέτη φάσης ΙΙΙ Select-D παρουσιάζουν μείωση στην υποτροπή της φλεβικής θρομβοεμβολής μετά από τη χορήγηση της ριβαροξαμπάνης σε σύγκριση με την υφιστάμενη πρότυπη θεραπεία

  • • Η εμφάνιση φλεβικής θρομβοεμβολής σε ασθενείς με καρκίνο συνδέεται με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα

  • • Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν abstracts  για την ριβαροξαμπάνη που αφορούν κλινικές μελέτες και δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής για την φλεβική και αρτηριακή θρομβοεμβολή.

    Aθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2017 – Η Bayer και ο στρατηγικός της συνεργάτης στο κλινικό πρόγραμμα ανάπτυξης, Janssen Research & Development LLC., ανακοίνωσαν σήμερα ότι από τα 13 abstracts που έγιναν αποδεκτά και  θα παρουσιαστούν στην 59η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας (ASH), τα δύο θα αναφερθούν σε νέα δεδομένα για την ριβαροξαμπάνη, τον αναστολέα του παράγοντα Xa της εταιρίας (εμπορική ονομασία Xarelto®), σε ασθενείς με θρομβώσεις σχετιζόμενες με την ύπαρξη καρκίνου. Φέτος, η 59η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας θα πραγματοποιηθεί στις 9-12 Δεκεμβρίου στην Ατλάντα στις Η.Π.Α.

     

    Ειδική προφορική παρουσίαση,  θα αναδείξει τα δεδομένα από μια πιλοτική μελέτη φάσης ΙΙΙ, η οποία διεξήχθη με πρωτοβουλία Ερευνητή, τη μελέτη Select-D, η οποία συγκρίνει την πρότυπη θεραπεία της ηπαρίνης μικρού μοριακού βάρους (ΗΜΜΒ) με τη χορήγηση ριβαροξαμπάνης σε ασθενείς με ενεργό καρκίνο που πάσχουν από φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, υπάρχει μείωση στην υποτροπή της ΦΘΕ μετά από 6 μήνες θεραπείας με ριβαροξαμπάνη (15mg δύο φορές ημερησίως για τρεις εβδομάδες και ακολούθως 20mg μία φορά την ημέρα, για 6 μήνες συνολική διάρκεια αγωγής) σε σύγκριση με τη θεραπεία με ηπαρίνη μικρού μοριακού βάρους. Τα ποσοστά σοβαρής αιμορραγίας ήταν χαμηλά και στις δύο ομάδες, αν και αριθμητικά ήταν υψηλότερα στην ομάδα που έλαβε ριβαροξαμπάνη.

     

    Η μελέτη Select-D αποτελεί μέρος του προγράμματος κλινικής έρευνας CALLISTO της Bayer, το οποίο περιλαμβάνει εννέα πρωτοβουλίες που διερευνούν τα πιθανά οφέλη της ριβαροξαμπάνης για την πρόληψη και θεραπεία της πνευμονικής εμβολής (ΠE) και της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (ΕΒΦΘ) σε ασθενείς που πάσχουν από διάφορους τύπους καρκίνου. Στόχος αυτού του ερευνητικού προγράμματος είναι η συλλογή νέων στοιχείων που θα βοηθήσουν στη διαχείριση των θρομβώσεων των σχετιζόμενων με καρκίνο. Επιπλέον, θα υπάρχει μία παρουσίαση στο χώρο των poster, σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ριβαροξαμπάνης σε ομάδα ασθενών με καρκίνο που παρουσιάζουν θρομβώσεις. Η ομάδα των ασθενών αυτών προέρχεται από την Αμερικανική βάση δεδομένων Truven MarketScan.

     

    Αξίζει να σημειωθεί ότι 11 ακόμα abstracts που αφορούν στη δράση της ριβαροξαμπάνης, όπως έχει διερευνηθεί μέσα από κλινικές μελέτες και δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής έχουν γίνει δεκτά να παρουσιαστούν, σχετικά με την φλεβική θρομβοεμβολή και την  πρόληψη του εγκεφαλικού.