Μελέτη της Novartis αποκαλύπτει ότι οι ασθενείς με δύσκολη στην αντιμετώπιση χρόνια αυθόρμητη κνίδωση υφίστανται ευρείες και παρατεταμένες συνέπειες, παρά τη θεραπεία

novartis_ new logo
  • Τα δεδομένα καταδεικνύουν το μεγάλο αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ανεπαρκώς ελεγχόμενη χρόνια αυθόρμητη κνίδωση (ΧΑΚ) στον ύπνο, την εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες1

 

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έζησαν με συμπτώματα και υπέστησαν την εξουθενωτική επίδραση της ΧΑΚ για 2 έτη, πριν λάβουν διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία1

 

 

Παρά τη θεραπεία που συνταγογραφείται συνήθως, περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με ΧΑΚ παρουσίασαν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του αγγειοοιδήματος1

 

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2017 Η Νovartis, ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στους τομείς της ανοσολογίας και της δερματολογίας, ανακοίνωσε ευρήματα από μία καινοτόμο διεθνή μελέτη που αξιολογεί τις ευρείες επιπτώσεις της ανεπαρκώς ελεγχόμενης χρόνιας αυθόρμητης κνίδωσης (ΧΑΚ) στους ασθενείς και την κοινωνία1. Η μελέτη ASSURE-CSU περιλάμβανε 673 συμμετέχοντες, με μέση διάρκεια της νόσου τα 5 έτη από τη  διάγνωση. Τα ευρήματα δείχνουν ότι, κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες είχαν μία καθυστέρηση 2 ετών από την έναρξη των συμπτωμάτων έως τη διάγνωση. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι 49% των ασθενών με ΧΑΚ εμφάνισαν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα παρά τη θεραπεία, με 66% εξ΄αυτών να αναφέρουν αγγειοοίδημα1. Η μελέτη διεξήχθη στον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και  τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Allergy.

 

Η ΧΑΚ είναι μία οδυνηρή δερματική πάθηση που εμφανίζεται αυθόρμητα και προκαλεί επίμονους πομφούς ή/και επώδυνο εν τω βάθει οίδημα του δέρματος για 6 εβδομάδες ή περισσότερο2. Το διεθνές θεραπευτικό πλαίσιο και οι κατευθυντήριες οδηγίες διατυπώνουν ότι ο στόχος της θεραπείας για τη ΧΑΚ είναι η πλήρης εξάλειψη  των συμπτωμάτων3,4.

 

«Αυτά τα δεδομένα μας δείχνουν ότι, παρά τη θεραπεία, πάρα πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να παλεύουν με τα δυνητικά επώδυνα συμπτώματα και την εξουθενωτική φύση της ΧΑΚ», δήλωσε ο κος Γρηγόρης Ρομπόπουλος, Ιατρός-Ενδοκρινολόγος, Ιατρικός Διευθυντής της  Novartis Hellas. «Η ΧΑΚ συνεχίζει να αποτελεί μια πάθηση την οποία δεν έχουμε κατανοήσει σε επαρκές βαθμό και ελπίζουμε ότι η γνωστοποίηση των δεδομένων από τη μελέτη ASSURE-CSU θα ενθαρρύνει τους ασθενείς να μιλήσουν στο γιατρό τους και να συζητήσουν για τους θεραπευτικούς  στόχους και τον τρόπο επίτευξης αυτών».

 

Τα δεδομένα από την ASSURE-CSU δείχνουν ότι 49% των ανθρώπων παρουσίασαν μέτρια έως σοβαρή ενεργότητα της νόσου, παρά τη λήψη θεραπείας. Η μέτρηση της ενεργότητας της νόσου, έγινε βάσει του κριτηρίου Εβδομαδιαίας Βαθμολογίας Ενεργότητας της Κνίδωσης σε διάστημα 7 ημερών (UAS7) (UAS7≥16). Η ΧΑΚ έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων όταν τα συμπτώματα δεν είναι ελεγχόμενα, επηρεάζοντας αρνητικά τον ύπνο, την παραγωγικότητα στην εργασία και τη σχετική με την υγεία ποιότητα ζωής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 42% των ασθενών με ανεπαρκώς ελεγχόμενη ΧΑΚ είχαν βαθμολογία Δείκτη Ποιότητας Ζωής στη Δερματολογία (DLQI) 10 ή μεγαλύτερη,υποδεικνύοντας υψηλή ή πολύ υψηλή επίδραση της νόσου στην ποιότητα ζωής τους. Περίπου ένας στους πέντε από όσους εργάζονται ανέφεραν ότι έχασαν τουλάχιστον μία ώρα εργασίας την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας της ΧΑΚ , ενώ οι κυριότερες αιτίες που επηρεάζουν την ικανότητα προς εργασία είναι ο κνησμός και το αγγειοοίδημα. Τα δεδομένα επισήμαναν επίσης τις προκλήσεις τις οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς με ΧΑΚ κατά τη διαδικασία λήψης διάγνωσης και θεραπείας – κατά μέσο όρο, έχουν μια καθυστέρηση 2 ετών από την έναρξη των συμπτωμάτων έως τη διάγνωση.

Σχετικά με τη χρόνια κνίδωση και την ΧΑΚ

Η χρόνια κνίδωση (ΧΚ) είναι μία σοβαρή νόσος που χαρακτηρίζεται από την επανεμφάνιση επίμονων πομφών ή/και ορισμένες φορές επώδυνου οιδήματος του δέρματος για διάστημα 6 εβδομάδων ή και περισσότερο3. Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ο επιπολασμός της ΧΚ είναι έως 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ έως και τα δύο τρίτα των ασθενών αυτών πάσχουν από ΧΑΚ4 – μία μορφή της πάθησης που μπορεί να εμφανιστεί απρόβλεπτα χωρίς κάποιον ανιχνεύσιμο εκλυτικό παράγοντα 4,5. Από τους ασθενείς με ΧΚ, 50% των περιπτώσεων θα παρουσιάσουν αποδρομή εντός 6 μηνών από την έναρξη, ένα επιπλέον ποσοστό 20% θα παρουσιάσει αποδρομή εντός 36 μηνών από την έναρξη, ένα επιπλέον ποσοστό 20% θα παρουσιάσει αποδρομή εντός 60 μηνών από την έναρξη, σε ένα άλλο ποσοστό 2% η νόσος θα αποδράμει εντός 25 ετών, ενώ περισσότεροι από το 50% των ασθενών θα εμφανίσουν τουλάχιστον μία υποτροπή της ΧΚ έπειτα από εμφανή αυθόρμητη αποδρομή6.

 

Παρόλο που η ΧΚ έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, η έρευνα ανέδειξε ότι ορισμένοι γιατροί την αγνοούν και τη θεωρούν μια ήσσονος σημασίας πάθηση7,8.

 

Σχετικά με την ASSURE-CSU

Η ASSURE-CSU είναι μία διεθνής μελέτη παρατήρησης που αξιολόγησε μία κοόρτη 673 ενήλικων ασθενών με ΧΑΚ, τα συμπτώματα των οποίων επέμειναν για διάστημα δώδεκα μηνών ή περισσότερο, παρά τη θεραπεία. Η μελέτη συγκέντρωσε αναφερόμενα από τους ασθενείς δεδομένα για τα συμπτώματα της κνίδωσης και του αγγειοοιδήματος, τη σχετική με την υγεία ποιότητα ζωής και την υποβάθμιση της παραγωγικότητας στην εργασία και των δραστηριοτήτων, καθώς και δεδομένα από τους ιατρικούς φακέλους των συμμετεχόντων. Η μελέτη διεξήχθη σε πανεπιστημιακά κέντρα του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2013 έως το Μάιο του 2015, ενώ το κάθε κέντρο ακολούθησε διαδικασία επιλογής συμμετεχόντων για διάστημα 4 μηνών.

 

Σχετικά με το τμήμα Ανοσολογίας και Δερματολογίας της Novartis

Η Novartis είναι παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στην Aνοσολογία και τη Δερματολογία. Αλλάζουμε τις ζωές των ανθρώπων που πάσχουν από ανοσολογικές νόσους, εστιάζοντας στην εξειδικευμένη δερματολογία, στη ρευματολογία, στις αυτοφλεγμονώδεις παθήσεις, στις μεταμοσχεύσεις και στις εξειδικευμένες ηπατικές νόσους όπου υφίστανται σημαντικές μη ικανοποιούμενες ιατρικές ανάγκες. Το κορυφαίο προϊόν του Ομίλου, η σεκουκινουμάμπη, είναι  μία καινοτόμος βιολογική θεραπεία που είναι εγκεκριμένη σε περισσότερες από 70 αγορές για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης, της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας και της ψωριασικής αρθρίτιδας. Άλλα σημαντικά προϊόντα είναι η ομαλιζουμάμπη για τη χρόνια αυθόρμητη κνίδωση (ΧΑΚ)*, το εβερόλιμους και το μυκοφαινολικό οξύ για τις μεταμοσχεύσεις και η κανακινουμάμπη, που είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία σοβαρών σπάνιων παθήσεων, όπως ορισμένα σύνδρομα περιοδικού πυρετού. Επί του παρόντος, στο Τμήμα Ανοσολογίας και Δερματολογίας αναπτύσσονται, μεταξύ άλλων, διάφορα προϊόντα για ηπατικές παθήσεις.

 

*Στις ΗΠΑ, η Novartis Pharmaceuticals Corporation και η Genentech, Inc. συνεργάζονται για την ανάπτυξη και την από κοινού προώθηση της ομαλιζουμάμπης.