Ελπίδα για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα μέσα από τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ MSD και NewLink Genetics για εμβόλιο.

Η κλινική ανάπτυξη, η τεχνογνωσία παραγωγής και η κλιμάκωση εφαρμογής 

είναι σημαντικές για την επιτυχία του εμβολίου

 

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2014 – Η MSD, γνωστή ως Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, και η εταιρεία NewLink Genetics Corp. ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε αποκλειστική διεθνή συμφωνία έρευνας, ανάπτυξης, παρασκευής και εμπορίας του υποψήφιου, υπό διερεύνηση εμβολίου rVSV-EBOV της NewLink για τον ιό Έμπολα, εισάγοντας ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα κατά του ιού παγκοσμίως.

 

Το υποψήφιο εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC), αξιολογείται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές Φάσης I. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων αυτών, ο Φορέας NIH (Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας) των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει, στις αρχές του 2015, μία μεγάλη, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη Φάσης III για την αξιολόγηση της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του εμβολίου rVSV-EBOV, καθώς και άλλων υπό διερεύνηση εμβολίων για τον Έμπολα που ανέπτυξαν από κοινού το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) και η εταιρεία GlaxoSmithKline.

 

«Τα δραστικά εμβόλια του ιού Έμπολα θα αποτελέσουν κρίσιμο συστατικό του συνόλου των μέτρων πρόληψης και ελέγχου, τόσο για τους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό, όσο και για να αποτραπούν μελλοντικές επιδημίες, σε όλο τον κόσμο», είπε ο Dr. Julie Gerberding, Πρόεδρος του Τμήματος Εμβολίων της Merck. «Η MSD δεσμεύεται να εφαρμόσει όλη την τεχνογνωσία που διαθέτει στα εμβόλια, για να καλύψει σημαντικές και παγκόσμιες ανάγκες υγείας και, μέσω της συνεργασίας μας με την NewLink, προσδοκούμε να προάγουμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας σε αυτήν την επείγουσα και παγκόσμια προτεραιότητα υγείας».

 

Σύμφωνα με τον Dr. Charles Link, Διευθύνοντα Σύμβουλο της NewLink Genetics, «η τεχνογνωσία της MSD στην ανάπτυξη εμβολίων, η ηγετική της θέση στην αγορά και το πλούσιο ιστορικό της σε επιτυχημένες στρατηγικές συνεργασίες, την καθιστούν τον ιδανικό εταίρο για την ανάπτυξη του εμβολίου rVSVEBOV. Αν αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικό και καλά ανεκτό, θα προχωρήσει η διάθεσή του σε άτομα και κοινωνίες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο προσβολής από τον ιό Έμπολα σε όλο τον κόσμο».

 

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, στην MSD θα χορηγηθούν τα αποκλειστικά δικαιώματα του υποψήφιου εμβολίου rVSV-EBOV, καθώς και όλων των επακόλουθων προϊόντων. Το υποψήφιο εμβόλιο υπόκειται σε αποκλειστική συμφωνία παραχώρησης από θυγατρική που ανήκει εξ ολοκλήρου στην NewLink Genetics. Κατά συνέπεια, βάσει αυτών των συμβάσεων άδειας παραχώρησης, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά διατηρεί τα μη-εμπορικά δικαιώματα του υποψηφίου εμβολίου.

 

Κλινικές δοκιμές Φάσης I του εμβολίου rVSV-EBOV διεξάγονται αυτή τη στιγμή στο Στρατιωτικό Κέντρο Ερευνών Walter Reed και στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) του NIH. Άλλες μελέτες Φάσης I βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζεται να ξεκινήσουν σε κέντρα κλινικής έρευνας σε Ελβετία, Γερμανία, Κένυα, Γκαμπόν σε μια προσπάθεια που συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στον Καναδά από το Καναδικό Δίκτυο Έρευνας για την Ανοσοποίηση.

Minister-Head-shot_s Rona Ambrose

«Αυτό το εμβόλιο είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών σκληρής δουλειάς και καινοτομίας από τους Καναδούς επιστήμονες. Είμαστε ευχαριστημένοι που αυτή η νέα συμμαχία σε συνδυασμό με τις κλινικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα το εμβόλιο να κάνει τη διαφορά στην διεθνή ανταπόκριση στην επιδημία Έμπολα», είπε η Υπουργός Υγείας του Καναδά, κ. Rona Ambrose.