Το Κέντρο Ζωής ανοίγει δημόσιο διάλογο με αντικείμενο την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων ζουν με HIV/AIDS

KentroZois

Το Κέντρο Ζωής θέτει ως προτεραιότητα την ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση και εγκαινιάζει το νέο πρόγραμμα «Ισότητα στην Εργασία – Προάσπιση Εργασιακών Δικαιωμάτων όσων ζουν με HIV/AIDS», με τη σημαντική υποστήριξη του Open Society Foundations (OSF).

KENTROZOIS170201

Μέσα από την 26χρόνη πορεία του στον χώρο της HIV λοίμωξης, το Κέντρο Ζωής έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένως περιπτώσεις διακριτικής μεταχείρισης  οροθετικών εργαζομένων που καταλήγει πολλές φορές σε αποκλεισμό τους από την εργασία. Το κοινωνικό στίγμα σε βάρος του οροθετικού πληθυσμού είναι έκδηλο στους εργασιακούς χώρους, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχουν υιοθετηθεί οι συστάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τον HIV/AIDS. Παράλληλα, συνεχίζουν να υφίστανται εθνικές διατάξεις που αποκλείουν ανθρώπους που ζουν με την HIV λοίμωξη από συγκεκριμένα επαγγέλματα ή εισάγουν διακριτική μεταχείριση σε βάρος τους.

Δεδομένων των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα πρόσβασης όλων των εργαζομένων στην απασχόληση, κρίνεται αναγκαία η άμεση έναρξη ενός διαλόγου με την επιστημονική συμβολή όλων των αρμόδιων φορέων και  με αντικείμενο:

 

  • την κατάργηση εθνικών διατάξεων διακριτικής μεταχείρισης σε βάρος των εργαζομένων που ζουν με την HIV λοίμωξη
  • την καταγραφή των ακολουθούμενων μέχρι σήμερα πρακτικών
  • τη διαπίστωση τυχόν σφαλμάτων ή ελλείψεων
  • την ολοκληρωμένη καταγραφή περιστατικών διακρίσεων
  • τη θέσπιση ενός ειδικού νομοθετικού πλαισίου
  • την εκπαίδευση των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε θέματα HIV/AIDS

 

Στο δημόσιο διάλογο θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος κρατικοί φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ, Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων Νοσοκομείων, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και ανεξάρτητες αρχές, με στόχο να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας που θα προασπίσει τα εργασιακά δικαιώματα όσων  ζουν με τον HIV.

 

Το Κέντρο Ζωής, μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς, θα επιχειρήσει την υιοθέτηση ενός ειδικού, δίκαιου και λειτουργικού νομοθετικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει στους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS την ευκαιρία για αξιοπρεπή και παραγωγική εργασία σε συνθήκες ισότητας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας.