Αλέξανδρος Ματθαίου Αγγειοχειρουργός.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση των κιρσών χωρίς τομές

κος Αλέξανδρο Ματθαίου, Αγγειοχειρουργός.

κος Αλέξανδρο Ματθαίου, Αγγειοχειρουργός.

Η εμφάνιση κιρσών στο δέρμα είναι μια κατάσταση εξαιρετικά συχνή και ίσως υποκρύπτει σοβαρές επιπτώσεις στην φλεβική κυκλοφορία του ποδιών, όπως την σημαντική αύξηση του όγκου του αίματος έως και 30-40% και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων και ελκών στην κνήμη, συνήθως πάνω από τον αστράγαλο, που επουλώνονται δύσκολα. Σύμφωνα με τον Αγγειοχειρουργό, κ.Αλέξανδρο Ματθαίου, οι κιρσοί όσο μένουν χωρίς θεραπεία σταδιακά επιδεινώνονται. Οι ήδη υπάρχοντες κιρσοί αυξάνουν το μέγεθός τους ενώ με το χρόνο προστίθενται καινούργιοι, με αποτέλεσμα τα πόδια να αποκτούν μια πολύ κακή εμφάνιση. Οι ασθενείς πιθανώς να αισθάνονται πόνο, κάψιμο, φαγούρα, οίδημα ή νυχτερινές κράμπες αλλά μπορεί και να μην αναφέρουν καθόλου συμπτώματα.

Συχνή είναι και η εμφάνιση επιπλοκών όπως η αιμορραγία από τους κιρσούς. Η πιο συχνή και δυνητικά επικίνδυνη επιπλοκή είναι η θρόμβωση των κιρσών. Η θρόμβωση μπορεί να προσλάβει ανεξέλεγκτη έκταση με επέκταση στο εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο και πνευμονική εμβολή εφόσον δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα.

Η σύγχρονη θεραπεία των κιρσών επιβάλλεται να είναι ενδοαγγειακή και θα πρέπει να γίνει σαφές πως η κλασσική σαφηνεκτομή δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις σύγχρονες θεραπείες για τους κιρσούς, σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης φλεβολογίας, καθώς είναι εξαιρετικά τραυματική, έχει επιπλοκές και απαιτεί νάρκωση.

Η ιδανική θεραπεία για τους ασθενείς με κιρσούς

Η ενδοαγγειακή θεραπεία των κιρσών περιλαμβάνει την θεραπεία της μείζονος ή της ελάσσονος σαφηνούς με Laser και την αφαίρεση των κιρσών με μικροφλεβεκτομές. Η θεραπεία είναι εύκολη, ανώδυνη, απαιτεί την εφαρμογή τοπικής αναισθησίας μόνο, ή σε συνδυασμό με ταυτόχρονη χορήγηση ήπιας μέθης, καθιστώντας την θεραπεία ιδιαίτερα ανεκτή και εφαρμόσιμη ακόμη και σε ηλικιωμένους ασθενείς ή σε ασθενείς με συνοδά προβλήματα υγείας.

Η αφαίρεση των κιρσών με μικροφλεβεκτομές διενεργείται μέσω πολύ μικρών τομών στο δέρμα που δεν ξεπερνούν σε μήκος το μισό χιλιοστό και δεν χρειάζονται συρραφή. Οι μικροφλεβεκτομές έχουν αντικαταστήσει τις ευμεγέθεις τομές στο δέρμα που γίνονται κατά τη διάρκεια της σαφηνεκτομής για την αφαίρεση των κιρσών, οι οποίες χρειάζονταν συρραφή.

Η σύγχρονη εμπειρία της θεραπείας των κιρσών έχει δείξει ότι όσο πιο ελάχιστα επεμβατική είναι η θεραπεία τόσο πιο αποτελεσματική είναι, τόσο όσο αφορά το τελικό αποτέλεσμα και την πιθανότητα υποτροπής όσο και την ικανοποίηση των ασθενών.

Η ατραυματική προσέγγιση της αποκατάστασης των κιρσών

Πολλοί ασθενείς ρωτούν αν η ήδη ελάχιστα επεμβατική θεραπεία των κιρσών με ενδοαυλικό Laser και μικροφλεβεκτομές μπορεί να γίνει ακόμη πιο ανώδυνη. Η απάντηση είναι ότι μπορεί. Αυτό γίνεται με την αποφυγή των μικροφλεβεκτομών. Στην περίπτωση αυτή, όλη η επέμβαση γίνεται μόνο μέσα από βελόνες ενώ το δέρμα δεν το αγγίζει χειρουργικό νυστέρι.

Για να κατανοήσει κανείς πως αυτό είναι δυνατό, θα πρέπει να φανταστεί το φλεβικό δίκτυο του ποδιού σαν ένα δέντρο. Όπως ακριβώς τα κλαδιά ενός δέντρου με κομμένο τον κορμό μαραίνονται, έτσι και οι κιρσοί, μετά από τη διακοπή της τροφοδοσίας τους με αίμα, συρρικνώνονται δραματικά. Σε τρεις μόλις μήνες από την εφαρμογή της θεραπείας χάνουν το 80-90% του μεγέθους τους.

Ότι απομένει από αυτούς μπορεί να υποβληθεί σε συμπληρωματική σκληροθεραπεία με αφρό. Η σκληροθεραπεία με αφρό περιλαμβάνει την έκχυση στον αυλό των κιρσών φαρμάκου με την μορφή του αφρού, το οποίο προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο φλεβικό τοίχωμα. Η σκληροθεραπεία είναι μια εξαιρετικά εύκολη για τον ασθενή διαδικασία καθώς εφαρμόζεται στο ιατρείο, είναι πολύ καλά ανεκτή, διαρκεί μισή περίπου ώρα και εξαφανίζει τους κιρσούς.

Τα πλεονεκτήματα της ατραυματικής προσέγγισης για την αποκατάσταση των κιρσών

Όπως μας εξηγεί ο Αγγειοχειρουργός κ.Αλέξανδρος Ματθαίου, η σταδιακή αυτή προσέγγιση της θεραπείας των κιρσών είναι ατραυματική και έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι ακόμη και της τυπικής ελάχιστα επεμβατικής θεραπείας με ενδοαυλικό Laser και φλεβεκτομές.

Θα πρέπει να προσθέσει κανείς πως η εν λόγω θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο μειώνοντας σημαντικά το κόστος της θεραπείας. Η ατραυματικότητα της θεραπείας, επίσης, επιτρέπει την εφαρμογή της σε ασθενείς που λαμβάνουν χρόνια αντιπηκτική αγωγή, χωρίς να είναι απαραίτητη η διακοπή της. Έτσι ο ασθενής δεν χρειάζεται να αλλάξει καθόλου την καθημερινή του αγωγή, κάτι που συμβάλλει στην ικανοποίησή του από την θεραπεία.

Η ανάρρωση μετά την εφαρμογή της ατραυματικής θεραπείας είναι άμεση. Ο ασθενής σηκώνεται και περπατάει αμέσως, ενώ μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του συνήθειες άμεσα, ακόμη και την ίδια ημέρα. Η δε χρήση ελαστικών καλτσών δεν ξεπερνά τις πέντε ημέρες.

Αυτή η τεχνική αντιμετωπίζει το πρόβλημα των κιρσών ολιστικά

Η χειρουργική των κιρσών χωρίς τομές έχει ιδιαίτερα υψηλή επιστημονική και τεχνική αξία, καθώς λαμβάνει υπόψη την αιμοδυναμική διαδρομή του αίματος που παλινδρομεί στο φλεβικό δίκτυο του κάτω άκρου και θεραπεύει το αίτιο (τις εσωτερικές φλέβες που τροφοδοτούν το δίκτυο με αίμα) και όχι το αποτέλεσμα (τους κιρσούς). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη διακοπή της παλινδρόμησης του αίματος με συνέπεια την πλήρη θεραπεία της ανεπάρκειας, μετατρέποντας τους κιρσούς από λειτουργικό πρόβλημα σε καθαρά αισθητικό. Στη συνέχεια, αφήνει το ίδιο το σώμα να μειώσει το μέγεθος των κιρσών με πολύ έξυπνο τρόπο, ελαχιστοποιώντας τον μετεγχειρητικό πόνο, τις εκχυμώσεις και τους ερεθισμούς του δέρματος που προκύπτουν εάν οι κιρσοί αφαιρεθούν.

Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ανώτερο ακόμη και από αυτό των μικροφλεβεκτομών, καθώς το δέρμα του ασθενούς δεν το αγγίζει χειρουργικό νυστέρι και επομένως αποφεύγονται τελείως αντιαισθητικά σημάδια μετά την θεραπεία. Η θεραπεία χωρίς χειρουργικές τομές μπορεί να εφαρμοστεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, αν και λίγες, που δεν είναι εφαρμόσιμη, όπως στην περίπτωση επανεπέμβασης λόγω υποτροπής των κιρσών.

Πιθανά μειονεκτήματα της τεχνικής

Μοναδικό μειονέκτημα της θεραπείας χωρίς χειρουργικές τομές είναι ότι οι κιρσοί στα πόδια αντιμετωπίζονται με έμμεσο τρόπο και σταδιακά. Η όλη διαδικασία διαρκεί μόνο τρεις μήνες, αλλά ο ασθενής τις πρώτες ημέρες μετά την θεραπεία θα βλέπει στα πόδια του κιρσούς, έστω και μειωμένους σε μέγεθος. Κάποιοι ασθενείς, επομένως, μπορεί να είναι επιφυλακτικοί σε αυτή τη διαδικασία, καθώς δεν θα δουν «να φεύγει αμέσως αυτό που φουσκώνει στο πόδι». Αυτοί οι ασθενείς δεν είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι για την θεραπεία χωρίς χειρουργικές τομές και θα πρέπει να υποβάλλονται στην τυπική θεραπεία, δηλαδή στο ενδοαυλικό Laser με συνοδές μικροφλεβεκτομές των κιρσών.

Σήμερα οι ασθενείς με κιρσούς μπορούν να επιλέξουν τη θεραπεία που τους ταιριάζει

Ολοκληρώνοντας, οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν πλέον την επιλογή να διαλέξουν την θεραπεία που τους ταιριάζει, καθορίζοντας αρκετές παραμέτρους, που αφορούν στον τρόπο προσέγγισης της οριστικής θεραπείας των κιρσών (μικροφλεβεκτομές ή χωρίς τομές), τον τύπο της αναισθησίας (αποκλειστικά τοπική ή τοπική και συγχορήγηση ελαφριάς μέθης) και τον τόπο (ιατρείο ή νοσοκομείο) που θα γίνει η θεραπεία.

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.veins.gr ή επικοινωνήστε με τον κο Αλέξανδρο Ματθαίου, Αγγειοχειρουργός, Τηλ.: 2130035757, 6973821847