Pharmathen: η πρώτη ελληνική ιδιωτική επιχείρηση που χρηματοδοτείται από την European Investment Bank (EIB)

Pharm141127

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2014 – Την πρώτη χρηματοδότηση που παρέχεται σε ελληνική ιδιωτική επιχείρηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – ΕΙΒ), εξασφάλισε η Pharmathen, για την ενίσχυση του προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων.
Η χρηματοδότηση που θα λάβει η εταιρεία είναι ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσα στα επόμενα πέντε έτη, ενώ η Pharmathen θα τα επενδύσει για την ενίσχυση – μέσω της έρευνας – της ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών προϊόντων και τεχνολογιών.
Η συμφωνία αυτή, θα ενδυναμώσει περαιτέρω τη συνεργασία της Pharmathen με τους Ευρωπαίους και τους εγχώριους προμηθευτές, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της προστιθέμενης αξίας στα παραγόμενα στην Ελλάδα βιομηχανικά προϊόντα.
Ο Πρόεδρος της Pharmathen κ. Β. Κάτσος, δήλωσε σχετικά: “η επένδυση στην Έρευνα είναι διαρκές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη Pharmathen. Η έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ενός φορέα κύρους διεθνούς εμβέλειας, έρχεται να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο αυτό το πλεονέκτημά μας και την εξαγωγική μας δραστηριότητα, καθώς και να αναδείξει περαιτέρω την αξιοπιστία μας ως Εταιρείας. Στα επόμενα πέντε χρόνια η Pharmathen θα επενδύσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και νέων τεχνολογιών για τον τομέα της Υγείας, εστιάζοντας και στην περαιτέρω διεύρυνση εφαρμογών των τεχνολογιών Long Active Injectable (LAI) και Preservative Free (PF)”.
Ο κ. Nicholas Jennett, Διευθυντής νέων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε: “Η Pharmathen, απέδειξε την ποιότητα που τη χαρακτηρίζει ως εταιρεία. Άλλωστε αν δει κανείς την ιστορία της εταιρείας, είναι μία ιστορία γεμάτη επιτυχίες. Από το 2008, ο ρυθμός αύξησης στις πωλήσεις είναι 17% με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων εργασίας. Ο πυρήνας της πρότασης της Pharmathen ήταν η καινοτομία και γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφάσισε να στηρίξει αυτή την πρόταση. Η σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα είναι το είδος των συμφωνιών που χρειάζεται η Ευρώπη για να πάει μπροστά όπως η Αμερική. Είμαι σίγουρος για την επιτυχία της Pharmathen. Είναι μοντέλο για την Ευρώπη”.
Η χρηματοδότηση προς τη Pharmathen είναι η πρώτη οικονομική συναλλαγή της ΕΙΒ προς την Ελλάδα μέσω της υποστήριξης του προγράμματος “InnovFin – EU Finance for Innovators” και την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δια μέσω του προγράμματος Ηοrizon 2020 Financial Instruments. Το πρόγραμμα “InnovFin – EU Finance for Innovators” είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να στηρίζει την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση εταιρειών, με απώτερο σκοπό να γεφυρωθεί το χάσμα της καινοτομίας που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες Ε.Ε. και την Αμερική.

Leave a Reply