Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Ρομποτικό Ουρολογικό Συμπόσιο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

oia141125

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2014 – Σε σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα κατέληξαν οι συμμετέχοντες ιατροί του διήμερου Ρομποτικού Ουρολογικού Συμποσίου, που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια του συμποσίου κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από τον χώρο της ρομποτικής ουρολογίας ανέπτυξαν θέματα που αφορούν στην εξέλιξη της ελάχιστα επεμβατικής ουρολογικής χειρουργικής τα τελευταία 10 έτη, όπως τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής στη μερική νεφρεκτομή και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στη ρομποτική χειρουργική, με την εισαγωγή και χρήση σε παγκόσμιο επίπεδο του ρομποτικού συστήματος «da Vinci».
Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση ρομποτικά χειρουργεία μερικής νεφρεκτομής και ριζικής προστατεκτομής και να διαπιστώσουν τα οφέλη αυτής της καινοτομικής μεθόδου.

Ενδεικτικά, οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο συμπόσιο κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα:
– Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή τείνει παγκοσμίως να γίνει η 1η επιλογή θεραπείας για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι η μείωση του πόνου, η ελάχιστη απώλεια αίματος, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερη επιστροφή στις δραστηριότητες, λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές και καλύτερα αποτελέσματα στη διατήρηση της εγκράτειας ούρων και της στυτικής λειτουργίας.
– H ρομποτική χειρουργική του νεφρού εφαρμόζεται με επιτυχία κυρίως στη μερική νεφρεκτομή, όπου οι στόχοι διατήρησης λειτουργικού νεφρού και εκρίζωσης της νεοπλασίας επιτυγχάνονται με εξαιρετικό τρόπο.

– H πρόπτωση του πυελικού εδάφους (μήτρας, ουροδόχου κύστεως, ορθού, εντέρου) αποτελεί μια συχνή πάθηση στις γυναίκες, συχνά σχετιζόμενη με τον τοκετό, την ηλικία, το κάπνισμα και το κληρονομικό ιστορικό. Η αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας γίνεται με ασφάλεια και εξαιρετικά λειτουργικά αποτελέσματα με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας.

O Δρ Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δήλωσε πως ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, παρά το δυσχερές οικονομικό κλίμα, προχώρησε τα δύο τελευταία χρόνια σε επενδύσεις άνω των €18 εκ. ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσει τεχνολογία αιχμής, που τον καταξιώνει σε διεθνές επίπεδο, καθώς και ότι ο Όμιλος δίνει έναν ανένδοτο αγώνα για την εξυγίανση του χώρου και τη διαμόρφωση κανόνων δικαίου που θα επιτρέψουν στους σοβαρούς παρόχους της χώρας, με επικεφαλής τον Όμιλο Ιατρικού, να συνεχίσουν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στo σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.

Leave a Reply