Ομιλία Προέδρου ΕΚΕ κ. Στέφανου Φούσα

Elikar_logo

Η Ελληνική Καρδιολογική εταιρεία αποτελεί επιστημονική εταιρεία εγνωσμένου κύρους που εκπροσωπεί 2.500 περίπου Καρδιολόγους στην Ελλάδα.

Εδώ και αρκετά χρόνια αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας και -ευρύτερα- για την πρόληψη από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πρωτοβουλίες που το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί. Έχουμε αποφασίσει ως εταιρεία να σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό των Καρδιολόγων και των νέων Ιατρών. Στο πλευρό επίσης της κοινωνίας και των πολιτών.

Με την ενεργό παρουσία της στα μεγαλύτερα διεθνή Καρδιολογικά Συνέδρια, την οργάνωση Περιφερειακών Συνεδρίων σε όλη την Ελλάδα αλλά και κεντρικών συνεδριών, από τα οποία το μεγαλύτερο είναι το 36ο Διεθνές Καρδιολογικό Συνέδριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία δίνει ηχηρό παρών σε ό.τι αφορά την επιστημονική έρευνα και την επιμόρφωση των Καρδιολόγων αλλά και Ιατρών άλλων ειδικοτήτων.

H επιμόρφωση των Καρδιολόγων και ιδιαίτερα των νέων Καρδιολόγων, αποτελεί πρώτιστο μέλημα, με στόχο την ποιοτική παροχή ιατρικών υπηρεσιών που συμβάλλουν στην έμπρακτη στήριξη του κοινωνικού συνόλου.

Στο συνέδριο -με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων- θα συζητηθούν επίκαιρα και πολυσχιδή θέματα, με εξατομίκευση στην κλινική πράξη, καθώς και οι νέες εξελίξεις στην Καρδιολογία τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία, ακολουθώντας τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες.

Ιδιαίτερη συμβολή στους στόχους του Συνεδρίου έχει η παρουσίαση του ερευνητικού έργου αξιόλογων συναδέλφων, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας, οφείλουμε να κρατήσουμε σε υψηλό επίπεδο το ήθος και την επιστημονική αρτιότητα του Έλληνα γιατρού. Το ιατρικό λειτούργημα, άλλωστε, αποτελεί αξία πανανθρώπινη και αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία εκτός των μεγάλων συνεδρίων της καθώς και των περιφερειακών της συνεδρίων, με ενημερωτικά έντυπα, ομιλίες, δράσεις και ανακοινώσεις στον Τύπο προσπαθεί να αφυπνίσει τους πολίτες με κάθε ευκαιρία για την αξία της πρόληψης, καθώς μέχρι το 2030, το 40% των Ευρωπαίων θα υποφέρει από κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου παρά την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Η αυξανόμενη συχνότητα, νοσηρότητα και θνητότητα από τα καρδιοαγγειακά νοσήματα καθιστούν επιβεβλημένη την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

 

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

  1. Στην ηλικία των 40 πρέπει να ξεκινά ο καρδιολογικός έλεγχος εφόσον βέβαια από τη γέννηση του ατόμου και έπειτα δεν έχουν φανεί καρδιολογικές ασθένειες ή συγκεκριμένα ενοχλήματα.

 

  1. Τα βασικά συμπτώματα του εμφράγματος είναι ο οπίσθιος πόνος στο στέρνο με αντανάκλαση στην κάτω σιαγόνα και το αριστερό χέρι. Ο πόνος μοιάζει με σφίξιμο και έντονη πίεση στο στήθος και έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτά, ενώ συνήθως υπάρχουν άλλα ενοχλήματα, όπως τάση προς έμετο και εφίδρωση. Καλούμε τις Πρώτες Βοήθειες εντός πέντε (5) λεπτών και παίρνουμε μια ασπιρίνη μέχρι να έρθει η ιατρική βοήθεια.

 

  1. Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι το Κάπνισμα, η Παχυσαρκία, η Υπερλιπιδαιμία, η Αρτηριακή. Υπέρταση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, Η έλλειψη άσκησης και το καθημερινό άγχος προκαλούν επιπλέον δυσμενείς συνέπειες στην καρδιά.

Ταυτόχρονα πρέπει να αναδειχτεί η επίδραση που έχει το περιβάλλον και συγκεκριμένα οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Μελέτες που παρουσιάστηκαν στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας καταδεικνύουν ότι εκτός από τους γνωστούς μέχρι σήμερα παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, κομβικό ρόλο παίζουν επίσης η μόλυνση του περιβάλλοντος, ο θόρυβος αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες και πιο συγκεκριμένα το ψύχος.

Συγκεκριμένα:

  • Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνοι για το 20% των ασθενειών στην Ευρώπη.
  • Από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση είναι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι σκοτώνοντας πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.
  • Το 90% περίπου του ευρωπαϊκού πληθυσμού εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης που υπερβαίνουν τα συνιστώμενα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
  • Η ηχορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και των καρδιακών παθήσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πιστεύει ότι απαιτείται και για την Ελλάδα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και συντονισμένες δράσεις τόσο από την Πολιτεία όσο και από επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την προστασία της υγείας της καρδιάς

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η ΕΚΕ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια για μια συνολική και σε εθνική κλίμακα αντιμετώπιση των εμφραγμάτων του Μυοκαρδίου.

Συγκεκριμένα σχεδιάζει την αντιμετώπιση των περιστατικών εμφράγματος με πρωτογενή αγγειοπλαστική με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα ηλεκτροκαρδιογράφο σε ασθενοφόρα ώστε να στέλνεται διάγνωση από το κέντρο του ΕΚΑΒ προς το νοσοκομείο και το επεμβατικό κέντρο που πρόκειται να παράσχει νοσηλεία στον ασθενή.

Στόχος η μείωση του χρόνου παρέμβασης κάτι που έχει πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή.