ΘΩΡΑΚΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ: ΤΙ ΝΕΟΤΕΡΟ!

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, οι θωρακοσκοπικές επεμβάσεις με τη βοήθεια βιντεοκάμερας μέσω 3-4 οπών έχει κατακτήσει τον κόσμο καταργώντας έτσι τη μεγάλη θωρακοτομή. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι: μικρότερος χρόνος νοσηλείας, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, γρήγορη επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο – εργασία, μικρότερη κάκωση θωρακικού τοιχώματος, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και μικρότερη φλεγμονώδης αντίδραση.

Το τελικό βήμα στην εξέλιξη της παραπάνω τεχνικής είναι η χρήση μίας οπής ως θύρα εργασίας. Αρχικά περιγράφθηκε από τον Rocco στη Νάπολη της Ιταλίας, εξελίχθηκε όμως τα τελευταία χρόνια από τον Gonzalez-Rivas και τους συνεργάτες του, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λα Κορούνια.

Αλλά και στο Π.Γ.Ν. Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», όπως μας εξήγησε η Dr. med. Καλλιόπη Αθανασιάδη, Χειρουργός Θώρακος, επιμελήτρια Α’ του νοσοκομείου και Πρόεδρος της Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων, έγιναν οι 5 πρώτες επεμβάσεις μικρών εκτομών πνεύμονα και βιοψία υπεζωκότα με χρήση πλήρως ενδοσκοπικών τεχνικών μέσω μίας οπής- θύρας εργασίας μήκους όχι παραπάνω των 5 εκ. Η διάρκεια των επεμβάσεων κυμάνθηκε από 35-80 min. και η μετεγχειρητική πορεία των ασθενών ήταν ομαλή.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, που μετά από την ανάλογη εκπαίδευση εφαρμόσθηκε και στο νοσοκομείο «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» είναι τα εξής:

  • Ελάχιστα επεμβατική τεχνική (μικρό χειρουργικό τραύμα 3-5 εκατοστά)
  • Μικρή απώλεια αίματος
  • Σημαντική μείωση μετεγχειρητικού πόνου
  • Σημαντική μείωση μετεγχειρητικών επιπλοκών
  • Ταχεία ανάρρωση και έξοδος από το νοσοκομείο
  • Γρήγορη επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο – εργασία
  • Μικρότερο κόστος νοσηλείας
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

Thor

Όπως τόνισε η Dr. med. Καλλιόπη Αθανασιάδη, η θωρακοσκοπική χειρουργική «δια μίας θύρας» αποτελεί το παρόν και το μέλλον της Ελάχιστα Επεμβατικής Θωρακοχειρουργικής. Ο στόχος μας, είναι να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες εκτομές με σύγχρονη τεχνολογία παρά την οικονομική κρίση με γνώμονα το καλύτερο αποτέλεσμα για τους ασθενείςμας.

 

Μαίρη Πάντου