4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ, 17-19/12/2015, Θεσσαλονίκη, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

ΜΗΝΥΜΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

4ο Συνέδριο Ογκολογικής Απεικόνισης. Ένα επιστημονικό πεδίο που εμφανίζει εξαιρετική κλινική σημασία και εξελίσσεται συνεχώς. Η εξέλιξη αυτή συναρτάται με την εντυπωσιακή πρόοδο που πραγματοποιείται τα τελευταία 10 χρόνια τόσο στην κατανόηση της μοριακής βιολογίας των όγκων, όσο και στις μεθόδους απεικόνισης και απεικονιστικής εκτίμησης της βιολογικής συμπεριφοράς τους, έτσι ώστε ο συνδυασμός αυτών να καθιστά την ογκολογική απεικόνιση μια τρέχουσα, διαρκώς ανανεωνόμενη πραγματικότητα.
Η μοριακή βιολογία των όγκων ιχνηλατώντας τα παθολογικά βιολογικά μονοπάτια που προάγουν την ογκογένεση δημιουργεί φάρμακα για στοχευμένη θεραπεία, που σε συνδυασμό με τις προόδους της χειρουργικής ογκολογίας και ακτινοθεραπείας οδηγούν σε εξατομικευμένες και αποτελεσματικότερες θεραπείες.
Η σύγχρονη απεικόνιση πάλι, έχοντας ξεπεράσει με μεγάλη επιτυχία την πιστή ανατομική αναπαράσταση των παθολογικών εξεργασιών, κατακτά όλο και περισσότερες δυνατότητες παρακολούθησης του όγκου και εκτίμησης του αποτελέσματος ενός θεραπευτικού σχήματος, στηριζόμενη σε ποιοτικά, λειτουργικά και μεταβολικά χαρακτηριστικά.
Στο συνέδριο αυτό θα υπάρξουν θεματικές ενότητες όγκων που θα αναφέρονται σε κλινικά ενδεδειγμένους τρόπους επιλογής και εφαρμογής συνδυασμού θεραπευτικών σχημάτων για την αντιμετώπισή τους, αλλά και σε μεθόδους για την απεικονιστική παρακολούθησή τους. Θα υπογραμμιστούν αντιπαραθέσεις και θα συζητηθούν περιστατικά που αναδεικνύουν την ανάγκη προσέγγισης του ασθενή από ομάδα συνεργαζόμενων ιατρικών ειδικοτήτων (Ογκολογικά Συμβούλια). Θα αναφερθούν κατευθυντήριες οδηγίες και σύγχρονες τάσεις στην επιλογή όχι μόνον του θεραπευτικού σχήματος αλλά και της διαγνωστικής μεθόδου που θα αναδείξει την έκταση της βλάβης και θα παρακολουθήσει την ανταπόκρισή της στην θεραπεία απεικονίζοντας και ενδεχόμενες παρενέργειές της. Τέλος, θα αναδειχθεί ο εξελισσόμενος ρόλος της επεμβατικής ακτινολογίας στη θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς και θα επισημανθούν οι παράμετροι οικονομικού κόστους.
Όλα αυτά φιλοδοξούμε να παρουσιαστούν στα χρονικά όρια ενός τριήμερου συνεδρίου με επιλεγμένους ομιλητές, έλληνες και ξένους, που θα κατανεμηθούν στις θεματικές στρογγυλές τράπεζες, τις αντιπαραθέσεις, τις στοχευμένες ομιλίες, και τις συζητήσεις περιστατικών.
Στο συνέδριο θα συμπεριληφθεί περιορισμένος αριθμός ανακοινώσεων-ανασκοπήσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ώστε να παρουσιαστεί η εμπειρία στην ογκολογική απεικόνιση στη χώρα μας.
Προσκαλούμε τους συναδέλφους από όλες τις ειδικότητες που συνεργάζονται στην ογκολογική απεικόνιση – ακτινολογία, ακτινοθεραπεία, παθολογική ογκολογία, πυρηνική ιατρική, χειρουργική – να πλαισιώσουν και συμμετάσχουν ενεργά στην εκπαιδευτική αυτή προσπάθεια.

Meet150921