Η MSD ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

«ΦροντίΖΩ με Διαβήτη», «Διαβητικό Χωριό», Χορηγία σε μεταπτυχιακό φοιτητή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Εκστρατεία Ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη
Παγκόσμιες δράσεις – “Go Blue for Breakfast”

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2014 – Ο σακχαρώδης διαβήτης, η νόσος που χαρακτηρίζει την εποχή μας, λαμβάνει διαστάσεις «πανδημίας» την τελευταία δεκαπενταετία. Είναι μία «ύπουλη» μεταβολική ασθένεια που σε αρχικό στάδιο δεν εμφανίζει συμπτώματα, και πυροδοτείται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σωματικής άσκησης, τις κακές διατροφικές συνήθειες, την παχυσαρκία και το κάπνισμα. Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβάντων, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας, μονίμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Η αντιμετώπιση του διαβήτη αποτελεί παγκόσμια πρόκληση, καθώς 8,4% του παγκόσμιου πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 382 εκατομμύρια ανθρώπους, πάσχει σήμερα από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ σε λιγότερο από 15 χρόνια ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί εκρηκτικά, φθάνοντας τα 592 εκατομμύρια. Αποτελεί δε τη βασική αιτία θανάτου για 5.100.000 άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε περίπου 585.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 7% του γενικού πληθυσμού, ενώ είναι σημαντικό και το ποσοστό που πάσχει και δεν έχει διαγνωστεί (σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του International Diabetes Federation (IDF) για ηλικιακό εύρος 20-79 ετών). *

Η MSD, πιστή στη δέσμευσή της να συμβάλλει σε έναν υγιέστερο κόσμο, λειτουργεί με υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία, στηρίζοντας δράσεις που στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Έχοντας μακρά ιστορία στην αντιμετώπιση των καρδιομεταβολικών νοσημάτων, ανταποκρίνεται στην ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη.

* IDF- Diabetes Atlas 6th Edition

Στο πλαίσιο αυτό, έχει λάβει μία σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες και υποστηρίζει δράσεις σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο που έχουν ως στόχο την υποστήριξη των διαβητικών ασθενών, την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Παρακάτω αναφέρονται οι πρωτοβουλίες της εταιρείας για το 2014.

CARE program – «ΦροντίΖΩ με Διαβήτη»
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και στήριξης ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 βασιζόμενο σε τέσσερις άξονες: Εκπαίδευση, Εξατομικευμένη Διατροφική Υποστήριξη, Μετρήσεις της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνεις (HbA1c), Υπηρεσίες βελτίωσης της Συμμόρφωσης. Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 εκπαίδευση και υποστήριξη για την καλύτερη διαχείριση της πάθησής τους, συμβουλές και γνώσεις για την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c).

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2014, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας με την ευγενική χορηγία της MSD. Η εγγραφή των ασθενών στο πρόγραμμα γίνεται μέσω των θεράποντων ιατρών. Η διάρκεια συμμετοχής των ασθενών στο πρόγραμμα είναι 12 μήνες και ο αριθμός των ασθενών που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα, ξεπερνά τους 1000.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για μας που ένα πρόγραμμα ουσιαστικής υποστήριξης των διαβητικών ασθενών όπως το «ΦροντίΖΩ με Διαβήτη» τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Μέσα από το πρόγραμμα και με τη συνεργασία των επαγγελματιών υγείας, θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της διαχείρισης της νόσου και στη διαμόρφωση νέων δεδομένων για την αντιμετώπισή της», δήλωσε ο πρόεδρος την Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, κ. Αλέξιος Σωτηρόπουλος

Χορηγία σε μεταπτυχιακό φοιτητή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Η MSD αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της εκπαίδευσης ως βασικό στοιχείο για την συνεχή εξέλιξη της επιστήμης κάλυψε τα δίδακτρα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στο Τμήμα της Νοσηλευτικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη» ενός αριστούχου μεταπτυχιακού φοιτητή, για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Η τελετή αποφοίτησης του τμήματος έγινε την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κυριάκος Α. Καζάκος, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙΘ και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών δήλωσε: «Ο πυλώνας της εκπαίδευσης αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την καλύτερη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα που φιλοδοξεί να συμβάλει στην άρτια εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία της MSD να υποστηρίξει την προσπάθεια νέων ανθρώπων που αποτελούν την ελπίδα για την εξέλιξη και την πρόοδο στο Σακχαρώδη Διαβήτη.»

«Διαβητικό Χωριό»

Για δεύτερη χρονιά φέτος, η MSD υποστηρίζει το «Διαβητικό Χωριό», μία δράση που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) στις 6-8 Νοεμβρίου 2014, με σκοπό την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την πρόληψη και τη σωστή διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Η MSD ήταν παρούσα στο «Διαβητικό Χωριό» και πέρυσι και έδωσε στο κοινό την ευκαιρία να επισκεφθεί την τέντα αθλητικών δραστηριοτήτων και να μιλήσει απευθείας με δύο Έλληνες αθλητές παγκόσμιου βεληνεκούς, την Αγγελική Σκαρλάτου, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια ιστιοσανίδας, με συμμετοχή σε τρείς Ολυμπιάδες, και τον Αλέξανδρο Νικολαϊδη, αθλητή του τάε κβον ντο και Αργυρό Ολυμπιονίκη. Οι αθλητές παρείχαν στο κοινό πολύτιμες συμβουλές σχετικά με τη σωματική άσκηση και τα οφέλη της για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Εκστρατεία Ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη

H Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με τίτλο «Άνοιξε το δρόμο στη Ζωή» ήταν ένα φιλόδοξο ενημερωτικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνονταν σε ιατρούς, νέους, εκπαιδευτικούς, γονείς και πάνω από όλα σε όλους τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και τις οικογένειές τους. Πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας MSD.

Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και Ιούλιο 2014 στις πόλεις Πειραιά, Σαλαμίνα και Αίγινα και απευθυνόταν σε ιατρούς, νέους, εκπαιδευτικούς, γονείς και πάνω από όλα σε όλους τους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη και τις οικογένειές τους. Στις δράσεις περιλαμβάνονταν ενημερωτικές επιστημονικές εκδηλώσεις και διανομή ενημερωτικού έντυπου υλικού.

Παγκόσμιες δράσεις – “Go Blue for Breakfast”
Η MSD στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη υποστηρίζει την πρωτοβουλία του IDF (International Diabetes Federation) «Go Blue for breakfast” η οποία θέλει να αναδείξει την σημασία του πρωινού για την προστασία από τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Στο πλαίσιο αυτό, η MSD σε συνεργασία με τη διατροφολόγο Sandra Mikhail δημιούργησαν 3 συνταγές πρωινού με συστατικά κατάλληλα για διαβητικούς ασθενείς, οι οποίες θα συνοδεύονται από ενημερωτικό υλικό (infographic) το οποίο θα αναδείξει οπτικά τον θετικό αντίκτυπο της υγιεινής διατροφής στην υγεία των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη. Οι συνταγές θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του IDF ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.

Η MSD, λαμβάνει ενεργή θέση στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, ενισχύοντας δράσεις που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη στην ποιότητα ζωής του ευρύτερου κοινού, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την εκπλήρωση του οράματός της, να είναι ο κόσμος καλά.

Leave a Reply