«Mental Health Conference: Political Imperatives and Economic Challenges» ένα επίκαιρο συνέδριο για την ψυχική υγεία

HDaily150526

Διοργανώνεται στις 26 Μαΐου 2015, στο ξενοδοχείο Divani Caravel από το Κontasou.com και το Health Daily

Παρουσίαση 6 σημαντικών ερευνών πάνω στις ψυχικές παθήσεις – η μία από αυτές είναι διεθνής έρευνα του Economist Intelligence Unit και παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα

Τα κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία θα βρεθούν στο επίκεντρο του διαλόγου μεταξύ της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, της Πολιτείας, των φορέων υγείας και των ασθενών, στο συνέδριο «Mental Health Conference: Political Imperatives and Economic Challenges in Times of Crisis», το οποίο διοργανώνει το Health Daily με τη συνεργασία του kontasou.com, υπό την αιγίδα του ΣΦΕΕ και με την ευγενική υποστήριξη της ΠΕΦ, στις 26 Μαΐου 2015, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ Francesca Colombo και ο πρόεδρος Ευρώπης της GAMIAN (Διεθνής Συμμαχία των Δικτύων Προάσπισης των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών) Pedro Montellano. Η επικεφαλής Υγείας του ΟΟΣΑ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Health Daily. Θα παρουσιάσει τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού σχετικά με το φορτίο των ψυχικών νοσημάτων για τα συστήματα υγείας, τις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών- μελών του. O Pedro Montellano, είναι Πρόεδρος της GAMIAN Ευρώπης, Αντιπρόεδρος του European Brain Council (EBC), μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του «EU Joint Action on Mental Health and Wellbeing» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πλατφόρμας Εμπειρογνωμόνων για την Κατάθλιψη της Ε.Ε.. Στο συνέδριο θα αναλύσει το θέμα των ψυχικών παθήσεων από τη σκοπιά των ασθενών.

Το συνέδριο θα ανοίξει με την ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Σημαντικής σημασίας θα είναι επίσης η ειδική συνεδρία για την κατάθλιψη, που γίνεται σε συνεργασία με το kontasou.com, την διαδικτυακή πλατφόρμα για την κατάθλιψη. Στην ενότητα αυτή, θα ηγηθεί και θα συντονίσει ο Σταμάτης Μαλέλης, ως ιδρυτής του kontasou.com και Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης Ομίλου ΣΚΑΪ καθώς και συγγραφέας δύο βιβλίων με θέμα την κατάθλιψη.

Επίσης, ειδική συνεδρία αφιερώνεται στο μείζον θέμα της Άνοιας και της Νόσου Alzheimer, με τη συνδρομή εξειδικευμένων ομιλητών, την οποία συντονίζει ο Καθηγητής Νευρολογίας Γιάννης Ευδοκιμίδης.

 

Έξι σημαντικές έρευνες για τις ψυχικές παθήσεις

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα έξι σημαντικών ερευνών για την ψυχική υγεία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα:

  • Η έρευνα του Economist Intelligence Unit “Mental Health and integration Index” , μια συγκριτική μελέτη σχετικά με το βαθμό δέσμευσης 30 ευρωπαϊκών χωρών στην υποστήριξη των ασθενών με ψυχική νόσο, καθώς και η εξειδικευμένη έκθεση με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Η έρευνα θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη από τον Χρήστο Λιονή, Καθηγητή Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Διευθυντή Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης και τον Στέλιο Στυλιανίδη, Ψυχίατρο-Ψυχαναλυτή, Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής Πάντειο Πανεπιστήμιο, Επιστημονικό Διευθυντή ΕΠΑΨΥ.

 

  • «Οικονομική Κρίση και Κατάθλιψη: Ερευνητικά δεδομένα», από το ΕΠΙΨΥ, την οποία θα παρουσιάσει η Μαρίνα Οικονόμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ΕΠΙΨΥ.

 

  • Ερευνα ΕΠΙΨΥ: «Κατάθλιψη και Απασχόληση», την οποία θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

 

  • «Άνοια και άλλες Νευροψυχογηριατρικές Παθήσεις στον Ελληνικό Πληθυσμό: προκαταρτικά αποτελέσματα επιπολασμού», την οποία θα παρουσιάσει ο Νίκος Σκαρμέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

 

  • Ερευνητικό Πρόγραμμα Αριστεία Abreviate «Εφαρμόζοντας αποτελεσματικές και επωφελείς στρατηγικές ώστε να μειωθούν οι έκτακτες και επείγουσες επισκέψεις ασθενών με χρόνιες σωματικές νόσους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών», την οποία θα παρουσιάσει ο Θωμάς Υφαντής, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

 

  • Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψυχικώς πάσχοντες σε σχέση με το Σύστημα Υγείας –Έρευνα σε γιατρούς, την οποία θα παρουσιάσει η Τίνα Τρίψα, Healthcare Research Specialist.